2023-07-15 58 瀏覽
九龍城多泰菜食大家都知架啦,但其實呢到都有幾間幾出色既日本餐廳,《浜滝》就係其中一間啦。我好耐之前食過一次,所以我知道呢到既食物質素高。除左個半熟龍蝦好出名之外,其實佢地既清酒都好用心製造。餐廳除左有自家製清酒之外,仲有同宮崎酒王千德酒造合作打造出各款清酒,用既米同埋水源都好講究。餐廳內亦有唎酒師,可以介紹最岩你既清酒俾你飲。 🐟原條深海池魚刺身 $298池魚鮮嫩肥美,配埋個柚子酸汁可增加鮮味同帶出食材本味。最估唔到既係食完條魚,個魚骨可以拎去炸黎食!完全唔浪費,食落脆卜卜,送酒一流👍🏻真係未見過其他餐廳有呢個做法。🐟大分直送火炙平目魚邊 $148呢個係必嗌既菜式之一。平目魚邊浸係甘甜魚油+自家磨wasabi+柚子酸汁入邊,咬落嫩得黎又帶少少爽,柚子酸汁更可減低個油膩感。極速食曬勁想encore😋🐚釧路海螺燚燒 $288呢個上枱會再用點火燒一燒,等啲芝士溶曬。頂層係三文魚籽,下面係芝士,之後先係螺肉。海螺煙煙韌韌口感一流。Btw我讀得書少,所以一見到呢個菜名即刻問呢個燚字點讀😂原來係讀”藝”,食餐飯又學到野啦🤣🦞伊勢海老姿燒(半熟龍蝦 海膽 龍蝦粥)呢個係當晚重頭戲!半熟龍蝦+海膽,2

🐟原條深海池魚刺身 $298

🐟大分直送火炙平目魚邊 $148

🐚釧路海螺燚燒 $288

🦞伊勢海老姿燒(半熟龍蝦 海膽 龍蝦粥)
呢個係當晚重頭戲!半熟龍蝦+海膽,2樣我既最愛😍食落口感同味道都好豐富!
龍蝦新鮮厚肉又彈牙,海膽鮮甜。食完後仲可以拎個龍蝦頭去煲粥食。個龍蝦粥味道濃郁而不咸,仲有勁多野菜索曬個龍蝦湯,真心好好味🤤

🍢近江牛串 $68
油脂柔軟,不過上枱要快食,如果等耐左口感會變。

🍢日本燒秋葵 $38
食左咁多肉,食返串秋葵當係食左菜架啦~
熱愛食日本野 一定要認識九龍城呢間居酒屋皆因食材真係好新鮮每道菜式都用心製作✨ 日本時令活蠔配有馬山椒手掌咁大隻嘅北海道真蠔,入口鮮甜口感爽彈,時令必食✨原條深海池魚刺身原條池魚,油脂豐富肥美口感嫩滑,帶魚油的甘香食完之後.店員好貼心將魚骨位拎去炸香脆亦唔油膩,可以兩食 唔會浪費每一啖肉✨塩燒萬願寺唐辛子難得可以食到萬願寺僧人種出嘅唐辛子實在難得.就算喺日本都未必食得到新鮮嫩綠.鹹鹹地又唔辣,加埋sake就更正✨厚切和牛牛舌牛舌大片又爽口燒完都唔會乾身,仲好Juicy✨車厘茄豚肉豚肉卷著新鮮車厘茄成粒放入口,有豐富水份爆汁感✨黑蒜拉麵拉麵爽口彈牙.配上濃郁嘅黑蒜湯底好欣賞裡面加入熱石,令湯底同麵質保持溫度上枱時仲係卜卜卜咁滾著下次再嚟一定要試海膽配半熟龍蝦

熱愛食日本野 一定要認識九龍城呢間居酒屋

皆因食材真係好新鮮
每道菜式都用心製作

✨ 日本時令活蠔配有馬山椒
手掌咁大隻嘅北海道真蠔,入口鮮甜
口感爽彈,時令必食

✨原條深海池魚刺身
原條池魚,油脂豐富肥美
口感嫩滑,帶魚油的甘香

食完之後.店員好貼心將魚骨位拎去炸
香脆亦唔油膩,可以兩食 唔會浪費每一啖肉

✨塩燒萬願寺唐辛子
難得可以食到萬願寺僧人種出嘅唐辛子
實在難得.就算喺日本都未必食得到
新鮮嫩綠.鹹鹹地又唔辣,加埋sake就更正

✨厚切和牛牛舌
牛舌大片又爽口
燒完都唔會乾身,仲好Juicy

✨車厘茄豚肉
豚肉卷著新鮮車厘茄
成粒放入口,有豐富水份爆汁感

✨黑蒜拉麵
拉麵爽口彈牙.配上濃郁嘅黑蒜湯底
好欣賞裡面加入熱石,令湯底同麵質保持溫度
上枱時仲係卜卜卜咁滾著

下次再嚟一定要試海膽配半熟龍蝦
2023-07-13
午餐
窩夫與蝦子餅很久之前看過一位YouTuber推介九龍城的「浜滝」,印象很深刻,日前終於有機會光顧。「浜滝」是一間位於九龍城福佬村道的日式居酒屋。裝修佈置東瀛味濃。日本直送的時令食材選擇不少,窩夫看中了活蠔。首先品嚐日本水果蕃茄($88),水果蕃茄非常鮮甜,蘸酸汁會更加開胃,但難得吃到如此新鮮味美的水果蕃茄,窩夫個人喜歡原汁原味。日本時令活蠔配有馬山椒($138)的賣相精緻,活蠔比預期大隻厚肉,肉質爽滑。秘制炸雞($48)上桌時熱到冒煙,香氣撲鼻,肉汁多得肉眼可見,醃料香而不鹹。燒活鮑魚($78)的火候控制得非常好,鮑魚口感彈牙,調味不多,可以嚐到鮑魚的鮮味。用刀叉來吃的明太子燒大啡菇($68),一落刀便爆汁,吃時要小心燙口,明太子的味道不太濃,加上櫻花蝦,味道很有層次。壓軸的究極海老味噌拉麵($148) 上桌時湯仍在滾,只因湯裡面放了熱石保持熱度,但窩夫只顧喝湯吃麵,竟忘了替熱石拍照。海老味噌湯蝦味非常濃郁,叫窩夫喝個不停。海老大大隻,爽口彈牙。流心蛋也有驚喜,蛋黃偏熟正合窩夫胃口,蛋白未完全熟適,口感特別滑。

「浜滝」是一間位於九龍城福佬村道的日式居酒屋。

裝修佈置東瀛味濃。

日本直送的時令食材選擇不少,窩夫看中了活蠔。
日本水果蕃茄

燒活鮑魚
明太子燒大啡菇
究極海老味噌拉麵
2023-07-03 61 瀏覽
呢一間位於九龍城嘅日式居酒屋好多人都話好高質,今日有機會就即刻黎試下啦🥳 半熟龍蝦.海膽.龍蝦粥 $798龍蝦就連啲膏都可以食😛,肉質鮮嫩,一口咬落去就可以感受到佢嘅鮮甜味道😆海膽味道好濃郁😋,而且好新鮮完全唔會有臭味,一啖就可以感受到佢嘅豐富味道,令人回味無窮🤤龍蝦粥味道好濃郁🤪,加埋啲鮮甜嘅龍蝦肉真係完美😙夏輝蠔 $298今次嘅生蠔品種係夏輝蠔🌟,好大隻好震撼,呢個品種係我鍾意比較爽口嘅生蠔❤️雞肉漢堡串 $76呢一個雞肉漢堡串配上蛋黃汁,肉質好juicy😎日本辣椒串 $38辣度啱啱好,啲辣椒味都好香🔥日本燒秋葵 $38口感好豐富,夠香夠脆🤩

半熟龍蝦.海膽.龍蝦粥 $798

龍蝦粥味道好濃郁🤪,加埋啲鮮甜嘅龍蝦肉真係完美😙

夏輝蠔 $298

雞肉漢堡串 $76
呢一個雞肉漢堡串配上蛋黃汁,肉質好juicy😎

日本辣椒串 $38
辣度啱啱好,啲辣椒味都好香🔥

日本燒秋葵 $38
口感好豐富,夠香夠脆🤩

地道風味的日式居酒屋,老闆是日本人,所以好多材料都是由日本直送的,店員非常有禮貌日本時令活蠔配有馬山椒兵庫產的生蠔被譽為是兵庫的特產, 體型較大,肉質鮮嫩,味道甘甜爽口,入口啖啖肉🦪🦪🦪青森大間鮪魚盛合$398肥美的鮪魚,肉色呈現鮮明的深紅色,鮮甜中帶點微酸,只有大間的黑鮪魚紅肉才有這樣獨特的味道,堪稱是黑鮪魚中的特級品。」島根県原隻楚蟹配三文魚籽裝滿蟹膏的松葉蟹蓋,再鋪滿鮮甜的蟹肉和蟹籽😋😋😋燒目光魚清甜,又充滿魚汁,佐酒小吃😚😚😚咁瘋狂咁伊勢海龍燒非常有霸氣的一個名字清新《伊勢海龍燒嘅》肉身飽滿厚實燒至半生熟,入口鮮甜,像刺身既爽口彈牙質感,配埋滿滿鮮甜海膽,大大滿足。😍😍😍用熱石窩上的龍蝦粥,氛香撲鼻。湯底用龍蝦殼煮成,鮮味十足。非常飽肚。樓上仲有房間,可以坐10幾人以上,約埋一大班朋友嚟慶祝,最開心🥳🥰🥳🥰🥳

青森大間鮪魚盛合$398

島根県原隻楚蟹配三文魚籽
裝滿蟹膏的松葉蟹蓋,再鋪滿鮮甜的蟹肉和蟹籽😋😋😋

燒目光魚
清甜,又充滿魚汁,佐酒小吃😚😚😚咁瘋狂咁

伊勢海龍燒
非常有霸氣的一個名字清新《伊勢海龍燒嘅》

2023-07-02 38 瀏覽
我最鍾意就係食日本嘢,今日嚟到九龍城😀就嚟咗呢一間朋友介紹咗好耐嘅隱世小店度食啦最鍾意就係呢一個蟹肉羹🫶🏻作為前菜嚟講,幾開胃,蟹肉亦都非常之鮮甜加埋佢嘅配料,酸酸地幾我都好鍾意呢個海螺🥰上嘅時候非常之架勢,佢係有專人嚟加乾冰點火儀式🔥🔥🔥啱晒打卡,而且三文魚子都係非常鮮甜嘅另外我最鍾意嘅就係成個蟹殼上嘅夾羅燒✨都幾足料,包括有鵪鶉蛋蟹膏,蟹肉等等另外,仲有串燒嘅豬肉同埋淮山幾好味😀😀😀😀🔥
我最鍾意就係食日本嘢,今日嚟到九龍城😀
就嚟咗呢一間朋友介紹咗好耐嘅隱世小店度食啦

最鍾意就係呢一個蟹肉羹🫶🏻

另外我最鍾意嘅就係成個蟹殼上嘅夾羅燒✨
都幾足料,包括有鵪鶉蛋蟹膏,蟹肉等等

另外,仲有串燒嘅豬肉同埋淮山幾好味😀😀😀😀🔥

2023-07-02 41 瀏覽
朋友就嚟要去外國,所以就同佢食返餐好啦🤩🤩咁佢就最鍾意食嘅係日本嘅,所以呢就嚟咗呢間,好似係新開嘅居酒屋,好似聽聞全部都係日本過嚟嘅飛機貨,好似幾正我哋就叫咗個蟹肉沙律,仲有生蠔添我最鍾意食嘅就係甲羅燒🥳😘而朋友最鍾意食嘅就係淮山串,好似幾健康咁😆聽日仲有一個叫做葡萄豬串🥰燒得幾入味,下次都想嚟食吓🤩最後呢就有一個鮮蟓士手雜炊🥳🫶🏻幾好食我見仲有好多唔同類型嘅日本酒,不過今次呢我哋就冇食啦下次先啦

老公生日帶咗佢去我們的飯堂食餐美味的日本料理🇯🇵🇯🇵🇯🇵食咗咁多年每次都有驚喜,質素不斷提升,店員也非常親切,有一種家的感覺😍😍😍島根県原隻楚蟹配三文魚籽味道鮮甜,配埋大大粒三文魚子,突顯蟹膏的味道👍👍👍青森大間鮪魚盛合金箔金箔大拖 中拖 吞拿魚份量十足,油脂比例適中,具有鮮味的味道和質感,$398有這麼的高質素,非常值得推介⭐️⭐️⭐️日本時令活蠔配有馬山椒 岩手縣活蠔非常肥美,再加上甜甜酸酸的有馬山椒令味覺享受提升,絕配💘💘💘伊勢海龍燒龍蝦二食半熟龍蝦拼海膽同龍蝦粥。大大隻嘅原隻龍蝦用特製鹽味醬汁煮至半熟,口感有d似刺身,非常爽彈,醬汁能夠巧妙咁帶出龍蝦嘅鮮味,配埋綿滑鮮甜嘅海膽一齊食,簡直係將鮮味兩個字發揮到極緻。食完龍蝦肉,石鍋龍蝦粥綿密香濃,吸收哂龍蝦嘅精華。又飽肚又暖胃💞💞💞燒目光魚肉質嫩滑又多汁燒過後更可以連骨食用,魚身味道極濃,配 sake 一流🍶🍶🍶近江牛串日本直送,非常有水準🥩🥩🥩
老公生日帶咗佢去我們的飯堂食餐美味的日本料理🇯🇵🇯🇵🇯🇵

島根県原隻楚蟹配三文魚籽
味道鮮甜,配埋大大粒三文魚子,突顯蟹膏的味道👍👍👍

青森大間鮪魚盛合
金箔金箔大拖 中拖 吞拿魚

⭐️⭐️⭐️

伊勢海龍燒

龍蝦二食

燒目光魚

近江牛串
日本直送,非常有水準🥩🥩🥩
2023-06-26 34 瀏覽
這間日本餐廳位於九龍城,之前嚟過覺得唔錯,今次帶埋朋友嚟食。餐廳裝修很有日本居酒屋的風格,餐牌有好多嘢食。我們叫咗是時令的夏輝蠔,size有成隻手板咁大,加上柚子汁,非常爽甜,好啱夏天食👏半熟龍蝦,上面鋪咗海膽,龍蝦頭有少少金箔,閃閃生輝,呢道菜好名貴,龍蝦好鮮味,海膽好新鮮,超正👍雞肉漢堡串,雞肉入邊有啲雞軟骨,食落爽爽地,點埋鮮蛋黃,更加滑😌日本辣椒串,日式秋葵串,聞到已經香噴噴,要嚟解肥膩,不錯的選擇😄日本黑加白生啤,一邊食一邊飲,好爽🍺最後用埋個龍蝦頭嚟煲粥,粥底味道濃郁,有少少龍蝦肉,真係好食又飽肚,呢一餐好完美🤗
餐廳裝修很有日本居酒屋的風格,
餐牌有好多嘢食。
日本黑加白生啤,一邊食一邊飲,好爽🍺
2023-05-28 69 瀏覽
又一個盡興嘅晚上店內氣氛同店員嘅服務態度都好理想環境盡力做到有日式居酒屋嘅感覺分上下兩層下層係類似吧枱嘅高凳個人覺得上層比較靜同舒服嘢食方面選擇好多一家大細去都有好多老少咸宜嘅選擇推薦生蠔同海膽龍蝦刺身非常新鮮份量十足而且龍蝦可以兩食食完刺身之後可以煲湯或粥串燒表現中上我嫌唔夠乾身同埋醬汁味道蓋過咗食材不過銀杏同雞肝比較少見值得一試反而其他魚類嘅選項唔錯左口魚灼燒嘅時間可以拿捏得更好覺得燒目光魚同一夜干就真係出色炸物方面都係即叫即炸但炸起冇琼乾油就上碟搞到有多餘油明太子玉子燒亦冇組合成功搞到好似分開咗食明太子同蛋整體嚟講都仲會有進步空間另外我哋嗌咗清酒同燒酌好多唔同款式店內仲有生啤提供雖然價錢偏高亦只能夠嗌全支但嗜酒之人一定可以滿載而歸
又一個盡興嘅晚上

好多唔同款式店內仲有生啤提供
雖然價錢偏高亦只能夠嗌全支
但嗜酒之人一定可以滿載而歸
2023-05-24 73 瀏覽
本來居住在九龍城的日子,可以享受各式美食,不過最近傳來噩耗,九龍城區將大規模重建,未來號稱小曼谷的九龍城,是否會淹沒,實在未知之數,不過九龍城的美食實在太多,趁著未搬遷之前,記下每日吃在九龍城吃的美食。歡迎關注,以便獲得最新九龍城飲食資訊。這裏的鋪面不是很大,不過晚上射燈照著招牌,路過一定看見的。半熟龍蝦海膽龍蝦$798,這個龍蝦是這裏的名物,看見很多食評都會點這個,便決定一試。表面佈滿了鮮甜的海膽和金箔,龍蝦肉已經切成刺身,加點醬油和芥辣,味道更佳。龍蝦粥(2碗),由於是用龍蝦頭熬製,又沒有加上任何配料,只有龍蝦殼的鮮味,比起外面其他餐廳的龍蝦湯更為鮮甜美味。

這裏的鋪面不是很大,不過晚上射燈照著招牌,路過一定看見的。

2023-05-24 41 瀏覽
最近在YouTube見到有個YouTuber介紹這裏的居酒屋,好奇心驅使之下便來到了。這裏有兩層,樓上空間適合一大班人,樓下適合二至三人,很有日式居酒屋特性。愛知縣活平貝刺身,由於平貝很少吃到,上網搜尋之後得出資料「平貝又名「玉珧」,有人稱它「沙插」。它們大多在30米水深的沙地上生活,小平貝會把較尖的尾部插進沙中,再從貝內伸出像毛髮狀的觸鬚,像樹根般抓緊沙地上的沙礫碎石以作固定。 長大後其形態就像倒插在沙中一樣。平貝的生長速度緩慢,像今晚這般大小的,最少也有五年。 此外,在過度捕捉下,野生平貝已越來越少,現在日本也慢慢開始有人養殖平貝了。 雖然平貝和帆立貝的貝柱有點像,但肉質卻有天壤之別。」平輩的口感有點像帶子,不過肉質和味道都比較優勝一點,雖然第一次吃,吃完之後印象深刻。雞肉漢堡串,配上來自日本的雞蛋黃,雞肉仲帶短計分的香脆可口,再加上醬汁的甜味和雞蛋的香氣,層次分明。日本時令活蠔配有馬山椒,表面鋪有食用金箔,非常富貴。蠔肉鮮甜爽口,加上馬山椒的味道,變得更加美味。明太子雞肉漢堡串,明太子帶點鹹香味道,又帶點微辣,令到這個雞串變成不一樣。厚切和牛舌芯串燒,又是新大點嘴勁首歌爽口彈牙,

厚切和牛舌芯串燒,又是新大點嘴勁首歌爽口彈牙,如果軟淋一些更好。

2023-05-24 43 瀏覽
呢個同朋友去咗九龍城呢間日式居酒屋食dinner,餐廳嘅環境好chill我哋點咗好多嘢食首先有三文魚刺身,厚身又肥美下一道菜係兵庫縣油菜花活鏗魚沙律,鏗魚充滿油香,配埋油菜花,健康又好味後點左安康魚肝,鵬魚肝質感厚實,配搭醬汁食好正小食方面,點咗阿波美雞腿串同埋日本雞腎串,串燒落左啲辣粉調味,辣辣地,好惹味松葉甲羅燒入面有蟹膏、松葉蟹肉、魚子、鵪鶉蛋等,好豐富最後,食返碗熱辣辣既九洲拉麵就完美
我哋點咗好多嘢食
首先有三文魚刺身,厚身又肥美
後點左安康魚肝,鵬魚肝質感厚實,配搭醬汁食好正
松葉甲羅燒入面有蟹膏、松葉蟹肉、魚子、鵪鶉蛋等,好豐富
最後,食返碗熱辣辣既九洲拉麵就完美
2023-05-18 49 瀏覽
最近成日去九龍城,但係唔係好想食泰國菜,行過想食日本野就試下,舖頭入面氣氛幾好,同fd 一齊飲下啤酒,食下刺身,感覺幾好。刺身幾新鮮,串燒好正,下次會同多啲朋友再黎食!
2023-05-09 59 瀏覽
偽日本之旅,日本地道居酒屋一样池魚刺身~原條食先係最正。 點酸汁 提升鮮味。 肉質鮮嫩,完全沒有魚腥味 魚骨再拎去炸 , 佐酒一流燒秋葵 原來好好食~ 一口咬下爆汁 , 很過隱釧路海螺燚燒 $288 特價($588 original) 店長說一向非常缺貨 所以一般比較貴, 他們直接從日本魚市場取貨所以平宜了很多。爽口多汁, 現場直接用火槍燒, 海螺海水香味四溢。 上面加上大量三文魚子,配搭新鮮,上邊脆口爆醬,下邊爽身, 出奇地夾。 新鮮海水味非常突出。 好好食。

偽日本之旅,日本地道居酒屋一样

池魚刺身~原條食先係最正。 點酸汁 提升鮮味。

肉質鮮嫩,完全沒有魚腥味

魚骨再拎去炸 , 佐酒一流

燒秋葵 原來好好食~ 一口咬下爆汁 , 很過隱

釧路海螺燚燒 $288 特價($588 original)
爽口多汁, 現場直接用火槍燒, 海螺海水香味四溢。

新鮮海水味非常突出。
好好食。