2023-07-15
九龍城多泰菜食大家都知架啦,但其實呢到都有幾間幾出色既日本餐廳,《浜滝》就係其中一間啦。我好耐之前食過一次,所以我知道呢到既食物質素高。除左個半熟龍蝦好出名之外,其實佢地既清酒都好用心製造。餐廳除左有自家製清酒之外,仲有同宮崎酒王千德酒造合作打造出各款清酒,用既米同埋水源都好講究。餐廳內亦有唎酒師,可以介紹最岩你既清酒俾你飲。 🐟原條深海池魚刺身 $298池魚鮮嫩肥美,配埋個柚子酸汁可增加鮮味同帶出食材本味。最估唔到既係食完條魚,個魚骨可以拎去炸黎食!完全唔浪費,食落脆卜卜,送酒一流👍🏻真係未見過其他餐廳有呢個做法。🐟大分直送火炙平目魚邊 $148呢個係必嗌既菜式之一。平目魚邊浸係甘甜魚油+自家磨wasabi+柚子酸汁入邊,咬落嫩得黎又帶少少爽,柚子酸汁更可減低個油膩感。極速食曬勁想encore😋🐚釧路海螺燚燒 $288呢個上枱會再用點火燒一燒,等啲芝士溶曬。頂層係三文魚籽,下面係芝士,之後先係螺肉。海螺煙煙韌韌口感一流。Btw我讀得書少,所以一見到呢個菜名即刻問呢個燚字點讀😂原來係讀”藝”,食餐飯又學到野啦🤣🦞伊勢海老姿燒(半熟龍蝦 海膽 龍蝦粥)呢個係當晚重頭戲!半熟龍蝦+海膽,2
🐟原條深海池魚刺身 $298
🐟大分直送火炙平目魚邊 $148
🐚釧路海螺燚燒 $288
🦞伊勢海老姿燒(半熟龍蝦 海膽 龍蝦粥)
呢個係當晚重頭戲!半熟龍蝦+海膽,2樣我既最愛😍食落口感同味道都好豐富!
龍蝦新鮮厚肉又彈牙,海膽鮮甜。食完後仲可以拎個龍蝦頭去煲粥食。個龍蝦粥味道濃郁而不咸,仲有勁多野菜索曬個龍蝦湯,真心好好味🤤
🍢近江牛串 $68
油脂柔軟,不過上枱要快食,如果等耐左口感會變。
🍢日本燒秋葵 $38
食左咁多肉,食返串秋葵當係食左菜架啦~