2017-10-10
今日去左西貢拍拖,襯住平日冇咁多人可以悠閒一下,眨下眼就到左夜晚。兩個人無理由走去食海鮮,因為又食得唔多,所以就搵左間泰菜食。呢間泰菜地點較遠,因為近海邊,環境都幾舒適,有室內同室外座位,由於已經天黑,所以我地揀坐入面。菜式選擇都幾多,一般泰菜有既都有得食,好快我地就揀好左。清新特飲 $48先飲杯野消消暑,味道有少少西柚味。泰式三文魚(細) $188大大片的三文魚刺身,油脂分佈均勻,沾上特制醬汁味道帶點酸甜味,入口都好新鮮。冬蔭功明爐魚 $188平時食明爐魚加檸檬,不過呢度有冬蔭湯底,幾特別就試下,店內真係用冬蔭湯黎浸,所以入口係好濃郁既湯,味道唔會過辣而且好惹味,而魚肉就鮮嫩又夠大條。咖喱蟹 $428咖喱味道好正,又香又甜,蟹肉鮮甜可口,餐廳提供各式食蟹用具,所以都食得好方便。薄餅 $32咖喱實在太美味,勁多汁,所以唔想嘥,叫多左個薄餅黎配,薄餅薄身,雖然唔算好脆,但沾上咖喱味道好出。芒果糯米飯最後再吃甜品,糯米飯腍身充滿椰漿香味,暖暖的,芒果亦好甜,食完好滿足。
菜式選擇都幾多,一般泰菜有既都有得食,好快我地就揀好左。
清新特飲 $48
先飲杯野消消暑,味道有少少西柚味。
泰式三文魚(細) $188
冬蔭功明爐魚 $188