2017-08-28
剛剛回港不久,朋友幫我去洗塵,毅然決定入西貢,睇睇OpenRice ,有間野叫'泰道',見環境氣氛唔錯,就走咗入去食。環境擺設的確唔錯,好有氣氛,特別是坐係出面,雖然夜深天黑,但餐廳掉著一串一串小燈泡,好像一顆一顆星星,的確有心思。首先點了一個小的冬蔭功,料就十分足,但一個正宗冬蔭功,應有甜鮮酸辣,我個人就認為只有酸辣味,甜鮮欠奉,香茅略重,飲唔到鮮蝦的味道。蠔餅就比較差,蠔沒有蠔味,成個餅比較濕、散,儘管點醬料也無補於事。那個32蚊既薄餅,可以不點,乾,硬⋯⋯金邊粉⋯和我一向食開既完全唔同,看來應該不是正宗的,但是味道雖不中亦不遠,是一個不錯的炒粉,甜酸咸並重平均,問題是炒得太濕。我們還有點炒飯,我也忘記了影相,名子也忘記,味道唔錯既,略咸,總體不錯小食拼盤,炸雞翼就太乾,蝦餅雖味道唔錯,但口感一般,其他就味道唔錯,尚算合格。那個烤雞是最好的,首先是啖啖肉,鮮嫩,烤得剛剛好,可惜香港地好難搵到有雞味,如用簡單做法,例如烤焗蒸,鮮雞味係好重要,呢隻雞雖有雞味,但不足,但非戰之罪,係香港食既算是突出,味道好,但略多油。總睇,味道幾好,環境唔錯。
那個32蚊既薄餅,可以不點,乾,硬⋯⋯
總睇,味道幾好,環境唔錯。