1K
難得清閒,走到西貢品嚐泰菜。這餐廳並非在西貢的市中心,但都不算難找。從市中心,沿海邊,向公共停車場走,十多分鐘便到達。最正的當然就是無敵的海景。餐廳就在沙灘旁,180度海景盡收眼底。不過因為近來的天氣難測,不是陽光太猛,就是大雨滂沱,所以都是找個室內位置較好。室內的除了有冷氣外,裝修也有特色,環境也都不錯。先來一碟生胡椒炒青口,不算很辣,易入口。青口的肉質軟硬適中,不會太熟。這碟黃金菜是食肆的特色,菜很乾身,入口很脆。不過菜本身吸油,會很易讓人吃得膩。為了解決這問題,這菜還配了鮮蝦及酸醋,口味立刻清新了很多。這個泰式燒雞自己特別欣賞,因為很難得地雞肉很嫩,一點都不乾身,很滋味。
難得清閒,走到西貢品嚐泰菜。
室內的除了有冷氣外,裝修也有特色,環境也都不錯。
生胡椒炒青口
燒雞(半隻)
2017-08-11
生胡椒炒青口
燒雞(半隻)
2017-08-11 1071 瀏覽
最近mytvsuper我煲緊陀槍師姐,有晒咁多集真係好好煲,晚晚都煲到夜晚晚!朋友講開原來魏俊傑係西貢開左間泰國餐廳,我就貪得意走去試下,我地揸車去,本來以為好難搵路,點知都幾方便呀,餐廳附近已經有一個私人停車場,幫襯餐廳$200以上就可以$10泊一個鐘啦。餐廳好大好靚,個名都幾特別,叫泰道~本來以為可以見到「阿峰」tim!打開餐牌,少少驚訝,雖然係明星餐廳,但係一d都唔貴,先叫左杯椰汁紅豆冰,椰味好香又夠晒甜,椰汁仲好滑,紅豆係用細細粒既紅豆,已經綿綿地,所以紅豆味好易就出到,好開心飲到咁上乘既紅豆冰!本來想叫冬蔭公,但老豆話怕辣,我地揀左特色d既「地道泰式魚肚羹」,平時粟米魚肚羹就食得多,泰式係咩呢?黎到個樣有d似碗仔翅,但呢個比較淺色。羹內好特別,有隻蛋架!個羹好滑,唔會將住一大舊咁,d魚肚又大件又滑,爽口彈牙,唔會一pat咁!味道好特別,雖然泰國出名辣,但呢個係甜的,甜味既羹真係第一次食,配料仲有d蛋花同冬菇!我地叫左個大份既小食拼盤,拼盤有好幾款野食,魚餅、春卷、蝦餅,雞翼。魚餅好滋味,咸咸地,個味有d似鱆魚餅,咬開見到入面全是魚肉,仲係一絲絲既魚肉。春卷已經剪開左一半,見得
我地叫左個大份既小食拼盤,拼盤有好幾款野食,魚餅、春卷、蝦餅,雞翼。魚餅好滋味,咸咸地,個味有d似鱆魚餅,咬開見到入面全是魚肉,仲係一絲絲既魚肉。春卷已經剪開左一半,見得晒入面既餡料,入面有粉絲架!仲有好多菜,雖然係炸,但心理上夠晒健康!仲有面係無油架!雞翼都係炸,個味道似係牛油雞翼,甜甜地。我最中意就係魚餅,見佢係煎既,但煎得唔燶,仲好香口tim!
食到最後,終於見到魏生啦,仲合照左一張tim!好開心呀~
2017-08-03
暑假沒有出外旅遊,閒著在家於是約朋友去西貢走走,我們中午來到大網仔路沙下村,這裡有一間BBQ場和一間很有特色的泰國餐廳「泰道」。坐在露天茶座,欣賞着西貢對面海用餐,實在是悠然自得。陽光明媚的中午,坐在露天茶座,喝一口冰鎮的椰青,爽!!激推薦給大家的辣椒膏炒炒老虎蝦,大大隻的蝦肉,鮮甜爽口彈牙,雖説是辣椒膏炒蝦,但辣椒膏不太辣而且帶有酸酸甜甜,於是老虎蝦的鮮甜美味馬上提升了不少。非常好聽的名字「黃金菜」,其實即是我們平常吃的通心菜。泰道炒的黃金菜,配上他獨特的醬汁一起炒,吃起來非常之開胃。這道泰式燒雞是我吃過最難忘的燒雞之一,鷄肉多汁肉滑不特止,而且帶有炭香味,再配上泰道的獨特燒雞汁令人回味無窮。
坐在露天茶座,欣賞着西貢對面海用餐,實在是悠然自得。
椰青
陽光明媚的中午,坐在露天茶座,喝一口冰鎮的椰青,爽!!

芒果糯米飯
  • 辣椒膏炒虎蝦,泰式燒雞
2017-08-11 141 瀏覽
在過去幾個周末都未能好好享受陽光, 今日天朗氣清的星期二決定要偷得浮生😌;同朋友揸車去到我地既至愛偷閒點, 原來已有一年多無黎, 餐廳已易手由前身的海鮮酒家變成泰國菜館, 入到餐廳好似真係去左泰國, 雖然外面天氣熱, 但餐廳範圍有製冷風扇, 所以選擇坐戶外位置都好舒爽;我地本身唔太肚餓, 所以我地只選擇小食(柚子沙律, 黃咖哩豬肉加薄餐, 串燒牛舌), 並加每人一個椰青; 串燒牛舌夠咬口只是味道有少許偏甜, 最鍾意佢個黃咖哩同薄餐, 薄餐既沒有油淋淋, 而且咬落'煙靱'有口感, 上菜是還熱熱的, 我地兩人食左兩round😆👍🏻👍🏻👍🏻
2017-08-09
下午茶
2017-08-08 231 瀏覽
來西貢睇靚海景食正泰菜今日三十幾度, 山長水遠黎到西貢, 當然要四處逛逛兼搵好嘢食。來到大網仔路沙下村,肚仔已經餓了,近海有間泰國菜,一去到餐廳望住個靚海景,心情都好哂。顧客可以係餐廳的戶外同室內用餐, 我地當然簡左係戶外啦, 因為有個超級無敵的海景, 有一陣陣涼風吹黎, 就算天氣三十幾度都唔覺太熱。泰道(金黃菜)醬汁獨特,微酸而辣,炸起既菜加上醬汁,蝦好彈牙,整體黎講好開胃,但多食比較油膩,適合3-4人分享,推薦。辣椒膏炒老虎蝦有6隻老虎蝦,蝦好新鮮而且好鮮同彈牙,蝦先開起腸再炸,然後再和辣椒膏炒,醬汁就甜帶辣,同蝦好夾。泰式燒雞(半隻)十分推薦燒雞因為即叫即燒所以需要半個鍾等待時間,燒雞為碳燒,所以食落去有碳香味,雞既燒烤醬有小小甜,再加上泰式酸辣醬,令人停唔到手芒果糯米飯芒果好甜,而且糯米飯係熱既,加上椰奶汁一齊食,完全係飯後最好既甜品椰汁西米糕凍既,用葉包住,分左兩層,一層係濃椰奶,下一層係西米,西米中間有香芋粒同票米粒增加口感,幾好食椰子汁甜,多菓肉泰式奶荼唔似香港既奶荼咁重荼味,獨
來西貢睇靚海景食正泰菜

泰道(金黃菜)

泰式燒雞

泰式燒雞(半隻)
十分推薦

椰子汁
甜,多菓肉

泰式奶荼
唔似香港既奶荼咁重荼味,獨
2017-08-02
午餐
椰汁西米糕
  • 辣椒膏炒老虎蝦,泰式燒雞及黃金菜
2017-08-07 822 瀏覽
我親人從紐約回來了要去西貢看海又不可熱親她結果去到西貢巴士總站沿海一帶散步發現不遠處有人們和小狗一起游泳清涼是今年夏日的追求以致一看見這個沙灘旁的泰道菜館因為冷氣急不可耐衝入去先來一人一椰青甜而冰冷解熱 合時因爲這親戚是位好廚娘我不敢怠慢希望吃得開心我選擇一個咖哩蟹428$相片照的吸引上菜的時候更是驚喜那蟹巨大鮮美拑子差不多有我們女生手板那麼大實在幸運🍀👍我至愛鮮美多汁的蟹再說好吃海鮮是可遇不可求呢!女主角選了鹽燒盲曹真正燒出乾脆清爽不咸不焦盲曹一條我們自己買來 大約70$這裡188$一條色香味十足⋯⋯我雖精算也欣賞泰國廚師的手藝最後一個粉絲中蝦煲熱騰騰的粉絲下面最底層是豬肉碎大量蒜茸佐料4-5 只中蝦鍋氣迫人幸好有椰青的清暑當然吃泰菜也須芒果助興泰道的這芒果糯米飯小小的米飯香糯味濃芒果是我其中一個至愛一個相當值得的夏日沙灘旁的晚餐招待好友不亦樂乎!
我親人從紐約回來了

實在幸運🍀👍
我至愛鮮美多汁的蟹
再說
好吃海鮮
是可遇不可求呢!
女主角選了

• 咖哩蟹
  • 鹽燒盲鰽
  • 椰青
2017-08-06 496 瀏覽
今日天氣炎炎,老婆說要去西貢走走,咁岩又見到朋友share facebook page,原來魏俊傑在西貢開了間餐廳,好吧,剛剛遇著岩岩,我們便掂299入西貢。餐廳落巴士後要行落一條大斜路,行到近海邊就是了,一到餐廳門口就看到魏生了XD,不過他正忙碌,我都不便打擾。先點食物,小食拼盤(大),太太說小怕太小呢!先試春卷,已經剪開了,春卷皮脆脆,蝦餅除了皮外,還有滿滿的蝦肉,蝦肉彈牙,食完還保留鮮蝦味,拼盤還附上泰式甜酸醬,咬開蝦餅後再點上甜酸醬,更增添了味道。另外叫了泰式炒金邊粉,金邊粉炒至橙黃色,十分多汁入味,覺得味道重的話,不怕!還附有很多芽菜,可以分隔金邊粉的重味!這個算是濕炒,不是乾炒,所以汁較多,鑊氣較少。炎炎熱日怎能不飲杯至like凍飲,椰汁紅豆冰!我叫的是多奶,未享用時已聞到奶香,奶加椰汁味味適中,香濃又香滑!紅豆重部都在底部,用湯匙食啲,加埋啲椰汁,有得咬又有得飲,$42不貴,好味過大X家!最後加了一個甜品,我的最愛:芒果糯米飯,看到facebook相片時真的覺得好靚!糯米飯黏性很好,每粒糯米都互相緊扣,本身已經有椰香味,還帶有濃濃的香蘭葉味,充滿清新的感覺,椰漿很甜又濃味

炎炎熱日怎能不飲杯至like凍飲,椰汁紅豆冰!我叫的是多奶,未享用時已聞到奶香,奶加椰汁味味適中,香濃又香滑!紅豆重部都在底部,用湯匙食啲,加埋啲椰汁,有得咬又有得飲,$42不貴,好味過大X家!最後加了一個甜品,我的最愛:芒果糯米飯,看到facebook相片時真的覺得好靚!糯米飯黏性很好,每粒糯米都互相緊扣,本身已經有椰香味,還帶有濃濃的香蘭葉味,充滿清新的感覺,椰漿很甜又濃味,在不加芒果下配糯米飯食用已經好夠味,再加上芒果真的不得了!芒果沒有相像那樣甜,帶有一點酸,太太說如果太甜就怕怕,怕是浸糖水!但這幾片芒果都是新鮮,還飄來陣陣芒果熟透的香味呢!

我告訴太太,下次放假還是不要出門,否則減肥計畫又要擱置了。
2017-08-05 501 瀏覽
週末好天氣打算和男友出西貢走走,竟然就遇上了37度高溫,撐傘走到沙灘出大汗啊所以,我們需要一個涼快的地方吃午餐!對上一次來西貢都一年前,當時好像還未有這家泰國菜館 - 泰道。這種天氣我就不坐室外了,要不對著海其實頗寫意。餐廳空間感廣闊,枱和枱間的距離遠,寬闊又舒適。我們被安排坐廂座,牆上的又美又柔和,讓人賞心悅目。貝殼形的餐碟也好美啊~餐點種類繁多,店員推介我們黃金菜,對我倆來說好新奇呢!再叫點主菜,飲品和甜品就夠了~天氣那麼熱,當然要喝個椰青才爽。他們的椰青好大個,汁液透明清澈,味道清甜又解渴,喝著體温都稍微下降了。椰肉也好容易刮出來,入口滑溜柔軟,男友說他想試泰式奶茶,的確比港式甜,但它的茶底味道好香,不是典型的錫蘭紅茶,應該用了當地的茶葉呢~黃金菜到了~原來是把通菜全炸起,但看上去並不油膩,而且份量好多超大碟啊!除了菜,還附上蝦沙律和醬汁。沙律上的蝦大大隻,咬感爽味道又甜~ 黃金菜將通菜的每一個部份,無論莖,支葉還是葉每一寸都炸得非常香脆。相信炸前用了特別的調味,不點醬汁已經很好吃。醬汁是酸辣的,點著吃味道層次更豐富更惹味明爐魚方面我們選了冬陰功湯和烏頭,又是份量大,烏頭有一大條

泰式奶茶

泰道黃金菜

明爐魚方面我們選了冬陰功湯和烏頭,又是份量大,烏頭有一大條。配菜有大撮粉絲,洋蔥,菇和香料等,好不豐富。上菜時店員會幫我們加湯到盤上。
冬陰功明爐魚

湯一滾起我就急不及待要喝,味道複雜,主要是酸酸辣辣的,相當creamy又香,讓我不停喝。雪白色的魚肉非常柔軟嫩滑,入口時非常滑溜,肉又多
吃到尾段開始吃粉絲,吸盡湯的精華和魚的鮮味,好正啊

最後的主菜是半隻泰式燒雞,因為即叫即燒要半小時啊~一上菜芳香撲鼻,皮脆肉嫩又多汁,鹹香又帶點甜的味道。嫩滑的雞肉好入味,點醬汁吃味道更濃郁,又是水準之作。
泰式燒雞

吃泰國菜又怎能沒有芒果糯米飯做甜品呢?用了樹葉型碟裝著又是很美觀。芒果偏酸,可中和糯米飯的飽滯感。飯質感軟糯好好咬~ 附上的椰汁熱熱的又濃味,整個組合都很夾!
芒果糯米飯

這裡的環境美,寬闊又舒適。食物方面又精緻,份量大又好吃,整餐都好享受,都不想離開了。價錢不算便宜,但這種質素好值得! 吃完這餐,晚餐都不用吃了~~
泰式奶茶
泰道黃金菜
冬陰功明爐魚
2017-08-01 125 瀏覽
難得太陽伯伯露面,緊係要同佢玩下遊戲, 碧波暢泳一番,黎到西貢既海灘玩下水晒下太陽! 黎之前已經預先上網刨文,搵咗一間睇相超正既泰式餐廳,叫做泰道,據聞係明星既食堂,人氣超高!餐廳最大最大既賣點係面向沙灘海邊,美麗海景盡收眼底,餐廳共分室內座位同埋室外座位,室外位置設有涼亭式座位,仲提供巨形風扇而且面向無敵靚景,吹吹海風! 帶寵物黎一流!而室內座位最大優點當然係冷氣夠凍啦,炎炎夏日既神器!而且佢既風格係以白色同藍色作為主題,掛上書法字畫及壁飾帶有中式混合泰式既風格,而且座位非常寬敞舒適!作為泰式餐廳,菜式選擇可以話非常多,令人花多眼亂,當中有好多好特別既泰菜。泰式冬陰功湯係食泰菜必點既菜式,餐廳貼心咁滾住啲湯保持熱辣辣,而一睇冬陰公湯就知道好足料, 餐廳一啲都唔吝嗇咁放大大隻既大蝦入湯, 我哋點嘅細窩冬陰功足足有7碗咁多,味道方面唔算好辣, 酸味恰到好處,算係好高質量!點呢個大既泰式拼盤有魚餅,蝦餅,春捲及雞翼!並提供泰式辣醬,值得一讚份量十足,而且炸到金黃完全無overcook,最重要係夠熱!食完啲咁熱氣嘅嘢最適合個椰青,呢度既椰青好大隻,而且好清甜,無咩酸味呢個就係餐廳廚師推介嘅招

呢個就係餐廳廚師推介嘅招牌菜,叫做黃金菜, 呢個餸以前從未聽過,點呢個菜時都無抱任何期望,但原來係一大驚喜, 顧名思義,個菜係炸到金黃色,細細品嘗原來係通菜,果然amazing! 脆口既通菜口感新鮮特別,最重要係油份唔會太多,配埋佢微辣既秘制醬汁更出色,而呢碟菜份量好多,4至6人食才能順利ko,而配菜係泰式風味既鮮蝦,好爽口!

泰式風味好著重炒功,而我地點既炒河可以話色香味俱全,炒河有辣椒乾而且炒到好乾身,食落又唔算好油,睇得出廚師既功價!

食飽飽係時候填飽第二個胃,甜品
,泰國名菜
芒果糯米飯
椰汁加入糯米飯一齊食,完全無得輸,而且芒果好甜,食完仲想再食!

泰式既椰汁西米糕,望落簡簡單既甜品,竟然可以咁出色,以前食過呢款甜品感覺比較甜,但呢度食到既唔會太甜,而且口感絲滑

總結呢間餐廳價錢相宜,食物質量有保證,好適合一家大細黎玩水後品嘗,餐廳內餐牌仲有好多菜想試,希望有機會再黎試試!
2017-08-01
2017-07-31 236 瀏覽
星期日周圍都多人吃野,同老公諗住入西貢吃葡國菜,點知搬左⋯突然諗起有訪問提到 魏駿傑 系西貢開左間泰國菜,抱住一試的態度!由於星期日好多都bk左枱,中間發生左關於換枱小插曲,經理好快處理左⋯「溫馨提示:周未去記得提前訂台,夏天吾想坐出邊,記得bk室內」必點既生蝦,夠新鮮,我地仲點左2客⋯仲叫左牛同豬串燒,值得推介,吾系個d咬極咬吾開個種,好軟身既肉👍🏻鐵板芒果炒牛柳,有菠蘿同芒果選擇,店員推介芒果,我就揀左芒果,出奇地芒果同黑椒牛柳味道好夾🤤點少得 炒金邊粉,呢間同出邊既做法好唔同,個味道要自己去試,用言語形容吾到⋯夏日炎炎 一定叫反杯 芒果沙冰,都系個句同外面既做法好吾同,一定要試飲一杯!👍🏻漏左⋯仲叫左份小吃拼盤,吾算好油膩,整得幾好🙂呢間泰國菜,賣既吾系藝人名字,而系有水準既泰國風味菜,一定會再去吃p.s餐廳望海,風景吾錯
必點既生蝦,夠新鮮,我地仲點左2客⋯

漏左⋯仲叫左份小吃拼盤,吾算好油膩,整得幾好🙂
p.s餐廳望海,風景吾錯

生蝦
牛豬串燒
炒金邊粉
小吃拼盤
  • 泰式生蝦
連續幾個週末都暴雨綿綿,今日終於星期日難得既陽光普照下同家人黎西貢同陽光玩遊戲,,黎到大網仔路一帶,呢度非常適合駕車人士,佢有兩個停車場,有水上活動玩,又有餐廳酒吧。而今日黎呢度,試咗一間叫做-泰道 既泰式餐廳,餐廳如名稱一樣,有態度餐廳格局一流,分戶外同戶內既用餐位置,戶外可以對住無敵180度海景進餐,而戶內有冷氣,而且裝修格局有品味!似有中式同泰FUSION風格,由裝修到餐桌到餐具擺設全部一絲不苟!打開MENU,食物選擇超多,令人花多眼亂! (節錄我今次點嘅菜)招牌冬陰功湯好正,熱辣辣滾住上菜,紅紅既冬陰功加上刺激既香味真係令人口水流,香葉味同香茅味特別出,材料好新鮮,未食先已經知道係正嘢。材料方面用大蝦同車厘茄,唔似出邊其他餐廳通常比瘦弱小蝦同蕃茄。小窩已經夠4人份量可有六至八碗,大蝦足足有4隻。黃金菜即是炸通菜配蝦沙律,個菜好似冇炸粉一樣,香脆得似薯片,食落索索聲。而且食到底都唔覺油(專登影個碟底)真心推薦!佢另外配泰式汁同沙律,泰式汁酸酸甜甜,好醒胃,蝦沙律細細碟都有青木瓜配吊味,都好用心。 泰式香辣蝦膏炒河,賣相一流,河粉爽口彈牙,一啲到唔濕而且炒得條條分明, 雖然蝦膏味不

態度

餐廳格局一流,分戶外同戶內既用餐位置,

戶外可以對住無敵180度海景進餐,

由裝修到餐桌到餐具擺設全部一絲不苟!

打開MENU,食物選擇超多,令人花多眼亂!

(節錄我今次點嘅菜)

招牌冬陰功湯好正

泰式香辣蝦膏炒河,賣相一流,河粉爽口彈牙,一啲到唔濕而且炒得條條分明, 雖然蝦膏味不重,但香辣味剛好。辣味程度唔係好辣,食到微辣嘅小朋友都食到,配料新鮮,蔬菜爽甜。

椰汁西米糕好味,一放低就有椰香,椰汁西米比例1:1,椰汁糕夠濃夠挺身,西米發得夠大夠多,唔會水汪汪。都推介!

芒果糯米飯都一定要讚下
,暖暖嘅椰香糯米飯有一點咸味帶出香濃椰香,加上當做芒果,甜甜香香
。為今日呢個早晚飯劃上完美句號
好滿足! 下次一定會再來。

• 黃金菜
  • 椰汁西米糕
  • 冬陰功湯
2017-07-27 113 瀏覽
假日約埋知己到西貢玩樂,這次特嘗這間「泰道」餐廳!真系好大、整潔,擺設經過設計!一進入餐廳,服務員很友善問:是要座室內定睇景,天氣熱熱,但都揀左聽著海浪聲,邊感受涼風進餐,舒服。飲品揀左芒果沙冰:賣相吸引,大大杯,有層次感!雖系沙冰,但芒果多過沙冰。芒果鮮甜、可口,飲到淡淡的青檸味道同泰國香葉的甘味,吾錯咖喱蟹:賣相與圖一樣吸引,咖喱味香, 蟹超大隻!咖哩應該走過油, 蟹鉗不得之了!啖啖肉, 有部iPhone 7 咁大,D 汁真係送飯一流,應該可以食多碗侍應推介黃金菜,亦係廚師推介之一。入口感覺有點似日式tempura,食落好爽口,加上有鮮蝦伴碟,感覺清新。極力推薦大家一試!泰式椰青海鮮焗飯:單是看menu已覺吸引。椰青好清甜香味,而飯粒也吸收了椰汁,每一口很能嚐到清香的椰子味。驚喜的:是飯中,除了有不同的海鮮,還有大量椰子肉,咬落口感很嫩很甜。吃完飯後,仲可以把椰子裡的椰肉吃掉。芒果糯米飯:重點當然系芒果,製作簡單,但芒果真系好好食,鮮甜,加上椰汁,十分好味。

飲品揀左芒果沙冰:

極力推薦大家一試!泰式椰青海鮮焗飯:
吃完飯後,仲可以把椰子裡的椰肉吃掉。

2017-07-21 240 瀏覽
西貢開咗間新嘅泰國菜有超級無敵大海景同埋有個沙灘係隔離!店員安排坐喺面對沙灘嘅位置海風吹過嚟好舒服!食飯又可以食景真係唔錯嘅選擇.店員仲推介左我哋試吓佢哋嘅特色菜:黃金菜雖然圖片睇個相麻麻地,但出嚟嘅效果呢係十分之好,通菜炸到好似天婦羅咁樣,食落一啲都唔覺得好滯好油膩,反而覺得好乾爽,鬆化酥脆。另附上青木瓜蝦沙律同酸辣汁。泰式燒雞店員話係要即點即燒嘅等大概20分鐘到,因為我哋一路影相、傾計,所以都唔覺得等待嘅時間係好耐反而呢個雞送到上嚟超級香,雞肉十分嫰滑又好juicy皮燒到少少香脆。加上泰式酸辣醬令燒雞更加有泰式嘅風味。泰式椰青海鮮焗飯.焗飯送過嚟樣子很吸引沒想到佢可以將飯粒主煮到全吸收左啲椰汁,每一啖都可以食到清香嘅椰子味。除此之外仲有唔同嘅海鮮大量嘅椰子肉用料十足!這個極力推薦給大家芒果沙冰:芒果多過沙冰而且芒果好鮮甜可口,飲到淡淡的青檸味道同泰國香葉的甘味。十分特別。亦很出色
西貢開咗間新嘅泰國菜有超級無敵大海景同埋有個沙灘係隔離!

店員仲推介左我哋試吓佢哋嘅特色菜:

泰式燒雞店員話係要即點即燒嘅

。除此之外仲有唔同嘅海鮮大量嘅椰子肉用料十足!
這個極力推薦給大家

十分特別。亦很出色

2017-07-20
2017-07-18 361 瀏覽
在炎炎夏日,相信會有很多人會在假日,一家大細或約埋三五知己到西貢玩樂,這次我約了個住西貢很久沒見的朋友去食午飯,他馬上推介這間「泰道」餐廳!餐廳位於海邊,門外有一些半露天的座位,可以邊聽著海浪聲,邊感受涼風進餐,可惜今天下雨,唯有坐在餐廳室內。一進入餐廳,服務員很友善,接過我們的雨傘,並幫我們放好(我差點把傘子送了給餐廳, 誤...),因為下雨天外面比較凍,服務員非常貼心,為我們送上溫水取暖。點餐後,很快便來了飲品,我點了「奇異果沙冰」,朋友點了「芒果沙冰」,起初我只是被餐牌的圖片所吸引,但飲過之後,我跟朋友都覺得這「沙冰」簡直非凡同響!沙冰都可以做出層次感?對!奇異果中,可以飲出有一點點青蘋果的味道,沒有了奇異果的酸味,但亦不會但但只有甜字,沙冰中有大量奇異果的核,令整杯飲品都很有口感。不久,第一道菜到了「香芋雞肉焗飯」,這個其實是石頭飯,配上了香氣十足的香芋,十分有趣香芋不會煮得太淋,口感剛剛好,雞肉及其它配料亦十分充足,每一口都非常好食,食到最底會有飯焦,有容易拿起,亦很脆口。芒果都可以炒菜?第二道是「鐵板炒牛柳」,點這道菜是因為它用芒果炒牛柳,芒果熟度剛剛好,不會「一夾就散」,

奇異果沙冰
沙冰都可以做出層次感?
鐵板香芒炒牛柳
芒果都可以炒菜?
第二道是「鐵板炒牛柳」,點這道菜是因為它用芒果炒牛柳,芒果熟度剛剛好,不會「一夾就散」,配了黑椒,只是聞已經十分吸引。
牛柳一點都不會靭,食下去很有肉汁,再加上洋蔥、青椒、芒果,這組合簡直絕配。
睇得,又食得?
最後一道是「泰式椰青海鮮焗飯」,可能因為椰青內空間不足,餐廳以「堆山」的方式表達了這個飯的份量,如果喜歡食「椰」的朋友,這個千萬不要錯過。
焗飯用了椰汁,還有椰肉,海鮮部分不用說,十分新鮮,食到最底,大家可以食埋椰青本身的椰肉,正!

愈簡單的食物,愈難造出水準:
最後我們點了兩款甜品「芒果糯米飯」和「千層糕」。
芒果糯米飯
「芒果糯米飯」的重點是芒果,雖然製作簡生,但芒果不可以 亂選,這個可以食出是是泰國的頂級芒果,加上椰汁,十分好味。
千層糕
「千層糕」出來時是溫暖的,食下去很軟口,但不會黏牙,甜度適中。

總括黎講,今餐是十分十分好食,不只是食了泰國菜,還體驗到廚師設計菜式的心機,材料及味道要做到如此的配合,並非容易,希望我下次再食可以坐室外吧!
2017-07-17 798 瀏覽
來到西貢,相信很多人都會馬上聯想起陽光與海灘、水上活動、食海鮮和很多泰國菜館。當然今次的介紹,也離不開泰國菜館。 但這一間泰國菜館是很特別的。 有多少間泰國菜館,能夠看到無盡的大海? 到時又能夠享受陽光與海灘的沐浴?位於沙下的 泰道, 地點雖然不在西貢碼頭,但卻能享受到西貢大自然的美。餐廳分店室外和室內, 因為當天不時下著大雨, 所以我們只好選了室內。室內環境很舒服, 座位與座位間十分寬闊落。而店鋪中亦有很多不同的擺設特色,同時冷氣亦很夠大。在等食物的時候,我看見tvb常常出鏡的魏駿傑!原來他也有份經營這間餐廳呢! 很想找他合照,可是不夠勇氣提出。下次再來,一定要把握機會。主食食物一來到,賣相都很高貴,很吸引!看得出不是馬馬乎乎的上菜,而是有用心地設計了如何擺盤。泰式椰青海鮮焗飯 $148椰青焗飯,單是看menu已覺得很吸引。它來到的時候,椰青的清甜香味飄進了鼻子, 沒想過可以煮得這麼香。而飯粒也吸收了椰汁,每一口很能嚐到清香的椰子味。而飯中,除了有不同的海鮮,還有大量椰子肉,咬落口感很嫩很甜。吃完飯後,還可以把椰子裡的椰肉吃掉。極力推薦大家一試!香芋芒果雞肉焗飯 $128這個法的配料

室內環境很舒服, 座位與座位間十分寬闊落。

而店鋪中亦有很多不同的擺設特色,同時冷氣亦很夠大。

主食

泰式椰青海鮮焗飯 $148

泰式椰青海鮮焗飯
而飯粒也吸收了椰汁,每一口很能嚐到清香的椰子味。
吃完飯後,還可以把椰子裡的椰肉吃掉。極力推薦大家一試!

香芋芒果雞肉焗飯 $128
香芋雞肉焗飯

這個法的配料有十分多,除了有大量芋頭, 還有腰果、芹菜、洋蔥、蘿蔔、粟米,等等不同的配料,超級足料。
香芋雞肉焗飯

所以味道十分入味可口,而每一口也嚐到不同的口感,能做到多變化的味道。

鐵板香芒炒牛柳 $138
鐵板香芒炒牛柳

這個小菜有得選芒果或者是菠蘿,而我們選了芒果。 配料上有洋蔥、青椒、 黃椒、紅椒、韭菜和胡椒。
鐵板香菇炒牛柳

它的牛柳很大粒,但是一點也不靭,咀嚼數口就已經能完全咬碎。肉質亦很好,脂肪不會很多,比例很好。
鐵板香芒炒牛柳

而芒果亦很多粒,比我想像中更多! 每粒芒果肉,也是很甜,又很大粒的!
這個小菜我也是十分推介的 因為牛肉炒得十分香,混合了芒果的甜芒味, 同時亦會有不同的椒類, 令到味道更加搶口惹味,但又不會蓋個芒果的清甜。很值得大力一讚!

甜品
芒果糯米飯 $68
芒果糯米飯

所選用的芒果都是很鮮甜的, 不會酸。 若果糯米飯更加彈牙黏口,就能大大提升咬感的滿足感。

千層糕 $48
千層糕

味道很不錯,當中有淡淡的青檸味回甘,很讚!

飲料
芒果沙冰 $58
芒果沙冰

在這三個沙冰中,我最推薦的就是芒果沙冰。 它的芒果沙冰,並不只是普通的芒果沙冰,而是混合了泰國的香茶味。 同樣地芒果很鮮甜可口, 而每喝一口時,會有淡淡的香葉甘味。 味道令我很驚艷,覺得十分出色!來這裏一定要喝這個! 真的是必喝呢!

奇異果沙冰 $58
奇異果沙冰

開頭以為奇異果冰會很酸,可是味道很清甜,能夠嚐出它混合了不同水果的甜味,但並不會蓋過奇異果本身的味道。

士多啤梨沙冰 $58
士多啤梨沙冰

能夠喝到很多士多啤梨粒的肉粒在當中。

整體而言, 價錢可能是高級一點,但是能夠吃到真材實料,而又好味的食物,同時又能享受到西貢大自然的美景。 與朋友來西貢,不防在這裏休閒一個下午,絕對能好好放鬆自己。
2017-07-16
鐵板香菇炒牛柳