2018-12-04 38 瀏覽
在尖沙咀吃午餐實在太多選擇了,每天都想試不同的餐廳!今天和同事選了這間泰國餐,專程想吃這裡主打的船麵!我們兩位都點了飛驒和牛船麵。不用10分鐘就上菜了,對於午餐時間分秒必爭的打工仔,算是非常好!重點飛驒和牛,油花極佳,每口麵是軟腍的質感,油香在口腔內爆發!!船麵湯底很濃郁,吃起上來味道惹味吸引!魚蛋也很彈牙,粒粒彈口!份量方面,夠吃也飽,是個不錯的午餐選擇!飲品有自家青檸梳打,不錯!可以一試。。。

我們兩位都點了飛驒和牛船麵。

份量方面,夠吃也飽,是個不錯的午餐選擇!

飲品有自家青檸梳打,不錯!可以一試。。。
2018-12-04 39 瀏覽
中午經過尖沙咀,同事話要試下呢間泰濃麵,呢間店早就聽說過,系以船麵為賣點,咩系船麵?泰國人在河道小船賣的麵,泰國船麵特別在於湯底,以豬血或牛血及香料所熬製的湯底濃郁香甜。我地揀左雞髀肉船麵,真的好特別,濃濃的湯底味道清甜,并非味精!我揀左河粉,船麵有豬肝,魚蛋,炸豬皮,去骨雞髀肉,蘿卜,秋葵...很豐富的配料。去骨雞髀肉好入味,肉質也好嫩滑,一d都唔鞋。小食方面我地點左份炸雞翼,芝士云吞。炸雞翼,超級入味!雞皮金黃香脆,連我平時晤食雞皮的人,也忍不住食左少少。炸芝士雲吞,芝士餡,好特別的口感,外酥內嫩,真想再加一份!甜品拼盤,泰式千層糕同泰式椰汁糕,不太甜,好Q!飲野方面,我要左泰式碟豆花特飲,同事飲泰式青檸梳打特飲,解渴爽口!

去骨雞髀肉好入味,肉質也好嫩滑,一d都唔鞋。

小食方面我地點左份炸雞翼,芝士云吞。

炸芝士雲吞,芝士餡,好特別的口感,外酥內嫩,真想再加一份!

甜品拼盤,泰式千層糕同泰式椰汁糕,不太甜,好Q!

2018-12-03
午餐
  • 炸芝士雲吞
  • 雞髀肉船麵
  • 炸雞翼
小肥放大假第二日☺️難得陽光普照之際😆🌤去搵朋友行街街下之前🤪當然要食返餐好既醫下肚補充下先啦🤤🍴位於尖沙咀樂道既泰濃麵喺尖沙咀站H出口經ISquare行過黎亦十分方便😆呢度簡約既環境裝修🙈卻有濃濃既泰式風味散發著☺️🇹🇭泰國既流行歌曲播放🎼牆壁上一幅幅泰國菜色及泰漁農既相片☺️盡顯泰國特色風味☺️🇹🇭充滿泰式風味既環境☺️亦煮出泰式香味既「泰濃麵」🤪🤩🍜飛驒和牛船湯將泰國傳統麵食再配合新式煮法😆煮出具特色既飛驒和牛船湯麵☺️🍜店鋪亦細心的讓食客有多款麵底及湯飯選擇😆小肥揀左食泰國野最愛既河粉麵底🍜😋河粉烹調時間合宜令麵質更爽口🤤另有生灼和牛、牛潤、蘿蔔、白魚蛋等配料😋有多款配料既配合亦相當豐富🤤大廚將生和牛直接用滾熱船湯灼至7成熟🤤🐮👨🏻‍🍳和牛食落肉質鮮美滑嫩之餘😋牛潤亦新鮮爽口唔會一夾就散😆白魚蛋夠哂爽口彈牙之餘🤤蘿蔔亦夠哂鮮甜Juicy☺️再配合秘制泰式船湯更帶出麵底配料鮮味🍜🤩炸芝士雲吞將大大塊充斥住滿滿芝士雲吞肉餡炸到脆卜卜🤤🥟食落外皮熱辣脆卜卜之餘😋內餡散發住濃郁芝士香既滑嫩肉餡🧀🤤造出外脆內軟既絕佳口感🤩🥟🧀泰式蝶豆花特飲蝶豆花吸引既深藍紫色😆再以微微清甜既味道散發到味覺中😋配合青檸
小肥放大假第二日☺️

煮出具特色既飛驒和牛船湯麵☺️🍜
店鋪亦細心的讓食客有多款麵底及湯飯選擇😆
小肥揀左食泰國野最愛既河粉麵底🍜😋
河粉烹調時間合宜令麵質更爽口🤤
另有生灼和牛、牛潤、蘿蔔、白魚蛋等配料😋
有多款配料既配合亦相當豐富🤤

再以微微清甜既味道散發到味覺中😋
配合青檸更能帶出其清香😆🍋

2018-12-03
2018-12-02 42 瀏覽
今日去尖沙咀看電影,看完後覺得肚子餓,但在商場裡吃午餐會比較貴,所以就決定到街上找東西吃,看到這間泰國餐廳有位置就進去了。店裡食物價格很超值,加配飲品也很划算,但是我們第一次來就點了餐牌上推薦的試試。食物很快就到,這是朋友點的肥牛冬蔭公湯河,除了肥牛裡面也有蝦及青口等海鮮,我嚐了點湯,裡面感覺加了蕃茄讓湯裡有甜味,比平常吃的沒有那麼辣。這是我點的飛驒和牛船河,裡面有魚丸、豬肝、炸豬皮及飛驒和牛,材料很豐富。重點當然是飛驒和牛了,牛肉很好吃,肉味濃及入口即溶,另外魚丸真的非常好吃,彈牙又有魚味,而湯底就與在泰國所吃到的味道一樣,整碗麵都好好吃。我絕對會再來吃船河,及推薦朋友來吃,這裡論價格及味道都很優秀👍🏻

2018-11-26 55 瀏覽
突然又想起泰國嘅船麵,尖沙咀有一間專食船麵!位於樂道嘅橫巷。主打3款湯底嘅船麵(船湯、冬陰公、清湯)飛驒和牛船麵 (轉薯粉)$128和牛有3塊左右,牛味的確濃郁。炸左嘅豬皮浸番濃湯煙煙韌韌。比正宗嘅船湯多左種沙爹味。薯粉吸晒味,如果和牛再多d 就好。雞脾肉冬陰功河粉 $68雞脾肉量好多,冬陰功湯底帶點點甜。炸芝士雲吞 $28建議浸船湯食,味道更佳。泰國香茅梳打特飲 $28飲落一種好fresh 帶陣陣班蘭葉嘅香氣。龍眼冰 $28 都算清甜足料。
突然又想起泰國嘅船麵,尖沙咀有一間專食船麵!

位於樂道嘅橫巷。

主打3款湯底嘅船麵(船湯、冬陰公、清湯)

飛驒和牛船麵 (轉薯粉)$128

雞脾肉冬陰功河粉 $68

雞脾肉量好多,冬陰功湯底帶點點甜。

炸芝士雲吞 $28

建議浸船湯食,味道更佳。

泰國香茅梳打特飲 $28
飲落一種好fresh 帶陣陣班蘭葉嘅香氣。

龍眼冰 $28
都算清甜足料。
2018-11-25
2018-11-26 306 瀏覽
之前曾經行過尖沙咀一間幾有特色的泰國船麵,所以趁今日要到附近攞身體報告,就揾埋尖咀返工既舊同事聚舊一番。晚飯時間七點人流也滿滿,在門外等了會兒,發現途人對這餐廳也很有興趣。四人卡位,也很舒適,沒有很逼的感覺。 餐廳掛有船麵的相片,而店内有外國遊客也在欣賞。泰式鳳爪爽口的鳳爪,甜甜酸酸十分開胃,而且已切好了細件,方便咀嚼炸芝士雲吞十分簿脆,而重點不在芝士反而是在雲吞皮上,少量芝士反而不會令這小食油膩,這份量配搭剛好。原個泰國椰青十分清甜解渴,而椰肉也可以食埋安格斯牛冬陰公湯底點了最愛的冬陰公湯底,而配菜就是安格斯牛,而薯粉跟這湯底也很夾,有大蝦作配菜,而湯底也很夠濃郁太會太辣,安格斯牛味濃郁,而肉質也十分鬆軟。 黑豚肉船麵而友人的船麵湯底,原來是用了豬血攪碎而成,所以顏色較為深色,而味道比清湯更為濃郁,我最欣賞的是配料之一的炸豬皮,脆脆的豬皮浸濕了又有另一番口很感。

泰式鳳爪
爽口的鳳爪,甜甜酸酸十分開胃,而且已切好了細件,方便咀嚼

原個泰國椰青
十分清甜解渴,而椰肉也可以食埋
安格斯牛冬陰公湯底

黑豚肉船麵
2018-11-23 102 瀏覽
泰濃麵的船麵味道正宗,絶對有驚喜,黑毛豬船湯麵好好味,肉質鬆軟,塊數較少,當中魚蛋彈牙,唯獨是豬肝太多。另外單點的炸豬皮卜卜脆,口感唔錯,味道適中,送麵或單食都ok. 值得推介。呢間餐廳絕對可以再幫襯!
炸豬皮
黑毛豬船麵
炸豬皮
黑毛豬船麵
2018-11-21 48 瀏覽
朋友做完GYM要搵飯食, 係附近見這間泰濃麵有趣, 一向偏好泰口味的我們就決定落腳裝修偏向港式食物款式不會太多, 專心一致地做好泰國濃麵, 不過見到湯底都有幾款選擇, 悉隨尊便還有小食選擇, 人少少, 只點了鳳瓜及炸雲吞這裡有泰國soda, 比起本地soda 更好味鳳爪味道突出, 不算過辣; 炸芝士雲吞新鮮, 芝士味濃淡適中牛魔王朋友叫了頂級安格斯牛肉船麵, 船麵湯底加了打溶了的豬紅, 所以味道特別濃; 安格斯牛不說笑, 放在這個麵裡非常非常好吃! 而且還加了魚蛋蘿蔔等材料, 令成個麵非常豐富另一個朋友的黑豚肉船麵, 船湯真的很好味, 最後飲到碗底朝天我則點了頂級安格斯冬蔭公湯麵, 冬蔭公偏酸不會太辣, 但用海鮮入湯, 還有大量海鮮材料安格斯牛非常軟滑, 就算在冬蔭公湯底裡也不失牛味
裝修偏向港式
還有小食選擇, 人少少, 只點了鳳瓜及炸雲吞
這裡有泰國soda, 比起本地soda 更好味
安格斯牛非常軟滑, 就算在冬蔭公湯底裡也不失牛味
  • 頂級安格斯冬蔭公湯麵
  • 黑豚肉船麵
2018-11-20 333 瀏覽
「船麵」在泰國已是歴史由久之食物,早在十八世紀的曼谷市河道縱橫交錯,形成了水上市場及重要的交通樞紐。居民都以木船代步,木船小販則售買沙津、串燒、湯麵等來滿足水上人的日常飲食需求,而船麵的起源自當時水上市場打工的潮洲人,從此便成為了泰國的廉價地道美食。傳統船麵基本必以滷水汁加入豬血做湯底,令湯底變得濃稠而且色澤深褐,份量都是細碗而方便勞動階層人士快速充飢工作。近年船麵殺入香港,傳統價廉物美由身一變成高檔湯麵,只因大多加入貴價食材創造出升級版船麵,「泰濃麵」便是其中一間售賣升級版船麵作招徠的泰國麵食餐廳,逛街剛巧路過一於試一試!只需在尖沙咀H出口出,i square 直上電梯到地面,餐廳位於商場出口右手邊街。 餐廳面積不大,只有4張卡位檯及數張小圓檯,裝潢以木啡及灰為主,平實之餘又帶有水上木船風味,特色牆上除了掛著餐廳湯麵的壁畫外,還有木船上製作船麵的照片,直此告訴客人船麵的由來,亦彷佛提醒著餐廳勿忘初衷,記得船麵的由來,船麵的意義!檯上放有餐紙、鐵羹、筷子、調味架、牙籤及餐牌將泰國著名的梳打水倒進裝著糖漿、青檸汁、青檸片及冰的膠杯內然後撈勻飲用。梳打水打氣足夠加上糖漿與青檸汁的比例剛好,

檯上放有餐紙、鐵羹、筷子、調味架、牙籤及餐牌
青檸梳打

將泰國著名的梳打水倒進裝著糖漿、青檸汁、青檸片及冰的膠杯內然後撈勻飲用。梳打水打氣足夠加上糖漿與青檸汁的比例剛好,冰涼的感覺更有助消暑!
飛驒和牛船麵

餸菜包括飛驒和牛片2片、青葵、白蘿蔔、白魚蛋2粒、豬潤數片以及炸豬片
飛驒和牛船麵

點菜時店員說明湯底用了各種豬內臟及豬血淆製而成,與傳統船麵湯底製作方法無太大差別,令我更期待品嚐傳統風味。船麵送上後先觀察後品嚐其湯底,湯底呈深褐色而且濃稠剛好可掛麵,口感濃厚有層次,更可嚐出豬紅味,而且湯內油份比想像中少
飛驒和牛船麵

飛驒和牛大約有6-7成熟,肉質腍身,進口後不用多xx便在口內溶化,但略嫌牛味欠缺,相信因牛肉薄身及湯底濃度有關,覆蓋了和牛鮮味

白蘿蔔炆至腍身入味而且清甜順滑
飛驒和牛船麵

白魚蛋爽滑彈牙,沒有雪味之餘同時有魚肉味
飛驒和牛船麵

由於湯底濃稠,所以掛麵程度高,黃麵煮至腍身有助吸收更多湯的精華,每一口及每一條麵條都有濃郁湯底伴隨著
頂級美國肥牛冬陰功湯

冬陰功湯餸菜包括安格斯牛肉片數片、草菇、青口、海蝦、蟹柳及青葵
頂級美國肥牛冬陰功湯

湯底稀稠度適中,辛辣度剛好之中帶點椰香甜,但略嫌酸度不足
頂級美國肥牛冬陰功湯

數片肥牛切成薄片,口感明顯比飛驒和牛來得有嚼勁,但牛肉味反而較和牛濃
頂級美國肥牛冬陰功湯

金邊粉軟硬度及口感有如河粉,粉段偏幼而且冬陰公湯底不及船麵湯底濃厚,所以掛麵度一般,麵條難以吸收到冬陰公精華,品嚐金邊粉時會令味道變得單調
炸芝士雲吞

一碟共4顆雲吞,旁邊倒有泰式甜酸醬。雲吞皮炸至金黃色及乾爽,口感鬆脆可口有如薯片,並沒有油益味,咬下後內裡芝士可做出拉絲效果,但唯獨芝士咸味欠缺,沾上泰式甜酸醬後令味道單調的炸雲吞變得不一樣。
—————
整體評語:
味道-整體味道十分滿意,特別是船麵湯底帶有驚喜!豬血帶出湯底鮮味而且濃郁度剛好掛麵而不會太稠,多款豬內臟淆出湯底造出層次感,湯底令人印象深刻,而做法與傳統無太大差別
環境-燈光通明而且走動空間寬躺,但座位與座位之間略嫌擠迫,特別是小圓檯座位
服務-服務員不僅殷勤有禮,而且更體貼細心,見友人與我戰利品甚多,主動遞上椅子盛載,詢問時非常有耐心回答,亦盡力滿足客人需求
衛生-所有用餐與餐具都乾淨清爽,沒有任何食物殘餘物
抵食-抵食指數豐儉由人,湯底價錢由$68-$168不等,取決於湯麵的餸菜。今次點選的飛驒和牛價錢屬偏高,只見只有2薄片和牛,雖然入口溶化但牛味不及肥牛,而且肥牛片數量較多,所以點選較平價的餸菜性價比相對較高,還可品嚐跟貴價食材同樣的湯底!
2018-11-14
青檸梳打
炸芝士雲吞
尖沙咀鬧市中, 發現呢間開咗冇幾耐, 主打泰式湯麵嘅泰濃麵。其中船麵可以話係呢度嘅招牌。傳統船麵多數都配牛肉, 而呢度就有三款牛肉俾你揀。唔知泰國的船麵配日本的和牛會點呢?一於就揀飛驒和牛!飛驒和牛船湯配薯粉$128船湯是加入豬血、豬骨和香料熬成湯底, 所以顏色較深, 帶甜味。半生熟的飛驒和牛份量不多, 但油脂豐富, 入口即化, 牛肉味香濃。湯麵配料豐富, 有炸豬皮、豬潤、蘿蔔、魚蛋、秋葵。炸豬皮為整個麵增添不少泰風味。蘿蔔香甜入味, 軟綿無根, 豬潤新鮮。麵底揀咗幼身的薯麵, 入口彈牙, 吸湯能力不俗。

唔知泰國的船麵配日本的和牛會點呢?一於就揀飛驒和牛!

飛驒和牛船湯配薯粉$128

恭喜我同我老公黎到拍拖記念日13週年🎉🎉為左慶祝,梗係食啦😋我地黎到尖沙咁依間泰式餐廳食晚餐~先點個炸芝士雲吞外面好脆,沾上泰式醬汁好好味。裡面既芝士好煙靭,口感非常好😊然後再後炸豬皮超級脆,仲見到塊豬皮個炸樣架。而且炸得岩岩好,又新鮮,唔會太硬,又唔會有油既味度,炸得好乾身👍🏻當我放件豬皮落個冬陰功湯底,聽到啪啪聲,你就知件豬皮幾脆幾新鮮😋之後係頂級安格斯牛肉船河,要河粉底。飲一啖湯底,超濃既牛肉味。再黎一啖河粉,吸收晒牛肉湯底既精華。而且好滑~好勒,食下d料先,有秋葵、蘿蔔、魚蛋同豬潤,當然仲有頂級安格斯牛。頂級安格斯牛,帶點脂肪,所以令充滿牛味既肉再加點滑同香。蘿蔔好甜好林。魚蛋夠爽又彈牙呀再黎黑豚肉冬陰功湯 - 薯粉底。冬陰功沙底唔太辣,但又有冬陰功既味道,岩晒我紅薯粉吸收左冬陰功湯底,好入味,而且煮既時間岩岩好,所以好彈牙~黑豚肉好軟,而且沾上冬陰功湯底,又是另一種美味。除左豚肉,仲有青口、蝦同蟹柳呢~泰式蝶豆花特飲近期好流行,但我未飲過,所以要試下先~甜甜地,好好味,而且對女性健康好好的青檸梳打特飲用左泰國既梳打水,泰好勒~加上青檸,將梳打既氣迫出後,配辣辣地既冬陰功,爽呀
恭喜我同我老公黎到拍拖記念日13週年🎉🎉

為左慶祝,梗係食啦😋

我地黎到尖沙咁依間泰式餐廳食晚餐~

先點個炸芝士雲吞
外面好脆,沾上泰式醬汁好好味。

裡面既芝士好煙靭,口感非常好😊

然後再後炸豬皮
超級脆,仲見到塊豬皮個炸樣架。

之後係頂級安格斯牛肉船河,要河粉底。
飲一啖湯底,超濃既牛肉味。

再黎一啖河粉,吸收晒牛肉湯底既精華。
而且好滑~
頂級安格斯牛,帶點脂肪,所以令充滿牛味既肉再加點滑同香。
蘿蔔好甜好林。
魚蛋夠爽又彈牙呀

再黎黑豚肉冬陰功湯 - 薯粉底。
冬陰功沙底唔太辣,但又有冬陰功既味道,岩晒我

黑豚肉好軟,而且沾上冬陰功湯底,又是另一種美味。
除左豚肉,仲有青口、蝦同蟹柳呢~

泰式蝶豆花特飲
近期好流行,但我未飲過,所以要試下先~
甜甜地,好好味,而且對女性健康好好的

青檸梳打特飲
用左泰國既梳打水,泰好勒~
加上青檸,將梳打既氣迫出後,配辣辣地既冬陰功,爽呀

原來佢既豬皮仲有得買走食
2018-11-19
  • 頂級安格斯牛肉船麵
  • 黑豚肉冬陰功湯
  • 炸豬皮
估唔到上個禮拜食完泰國船麵,一個禮拜之後又再有機會去到尖沙咀呢間泰國餐廳食。大約半年之前尖沙咀就開滿咗食船麵嘅地方,至於點解揀呢間?其實冇乜原因,只係因為佢係Isquare對面,非常就腳;門口裝修又好有風情,所以就揀咗呢間餐廳。價錢唔貴,大約七十蚊就有一碗船麵,小食都係25-40蚊左右,款式選擇多。船麵除咗船河湯底,仲可以選清湯同埋冬陰功湯底。我同朋友既然黎到船麵專門店,梗係要揀一個船河湯底;但係我哋又係鍾意食辣嘅人,所以都想試埋冬陰功湯底。.黑豚肉船麵有幾塊黑豚之外,仲有白蘿蔔、魚蛋、炸豬皮等等嘅配料。選擇左泰式河粉,河粉唔算好索水,所以即使湯底有少少鹹,食落都唔會好咸;黑豚肉索曬船河嘅味,其他配料亦都好入味,份量十足!一個女仔食完就差唔多夠飽。湯底有少少花生醬嘅鹹鹹哋。.另一個揀咗雞髀肉冬陰功湯底。金邊粉相對河粉更加索水,辣得嚟帶有椰汁味嘅冬陰功湯畀金邊粉吸曬,喺食完曬啲粉嘅時候,湯底其實所淨無幾。辣得嚟夠曬惹味,食完唔算好頸渴;雞髀肉之外仲有菇,秋葵,海鮮等等。.另外嗌咗三個小食,分別係青木瓜沙律、炸芝士雲吞同埋烚生菜配秘製腐乳醬。青木瓜沙律確實有啲辣,木瓜絲相當爽口。炸芝士雲吞
船麵除咗船河湯底,仲可以選清湯同埋冬陰功湯底。
另一個揀咗雞髀肉冬陰功湯底

青木瓜沙律確實有啲辣,木瓜絲相當爽口。
炸芝士雲吞同錦滷雲吞有少少似,但係裏面夾住嘅係芝士,炸過之後更香口。

生菜清爽,重點係個秘製腐乳醬相信加咗砂糖落去,令到腐乳醬唔會過鹹。
船嘅市場競爭都幾劇烈,如何吸納到啲客人食第一次,之後再食第二次,除咗食材方面要運用得好,真係好食,相信設計菜式都要特別。喺呢間餐廳你可以好奢侈咁品嚐龍蝦,亦都可以好平民咁食到牛肉湯河,各取所需。

欣賞佢地服務態度,而且上菜速度相當快,可能快過譚仔,屬於尖沙咀區嘅經濟抵食之選。
2018-11-15 49 瀏覽
好少可會見到有泰國麵食通常都係食越南麵多但今次呢間有冬陰公湯底啊對我黎講係必食。因為我好中意食辣.飛驒牛之前日式打邊爐試過下估唔到呢度都有配金邊粉感覺好正個湯底好重海鮮味 仲有鮮蝦食架唔算好辣 好易入口個牛係好軟 入口即溶之感。.屋企人唔食得辣所以揀左魚湯佢地表示高質粉就唔算太多但真係好食佢地成碗食曬.我地加左個菜食下生菜配腐乳醬好少有通常都係通菜多估唔到又幾好食啊!啲菜好大條 又juicy! 腐乳醬好香.另外我地飲龍眼冰同蝶豆花特飲推薦 龍眼冰 超多龍眼肉呢不過冰就可以少返啲~~|
好少可會見到有泰國麵食
通常都係食越南麵多
但今次呢間有冬陰公湯底啊
對我黎講係必食。因為我好中意食辣

飛驒牛之前日式打邊爐試過下
估唔到呢度都有
配金邊粉感覺好正
個湯底好重海鮮味 仲有鮮蝦食架
唔算好辣 好易入口
個牛係好軟 入口即溶之感。
屋企人唔食得辣所以揀左魚湯
佢地表示高質
粉就唔算太多但真係好食

佢地成碗食曬
我地加左個菜食下
生菜配腐乳醬好少有
通常都係通菜多
估唔到又幾好食啊!

啲菜好大條 又juicy! 腐乳醬好香
另外我地飲龍眼冰同蝶豆花特飲
推薦 龍眼冰 超多龍眼肉呢
不過冰就可以少返啲~~|
2018-11-11
2018-11-15 34 瀏覽
最鐘意食泰國野既我,見到尖沙咀泰濃麵有船麵食梗係要快啲試下啦🤤呢間店既店長服務態度有待改善,大聲講野命令客人,禮貌方面都做得唔夠好。雞脾肉船麵金邊粉 ($68) 叫翻個船麵感覺好似最傳統,湯底好濃,麵吸收咗湯既精華味道好正。叫船麵仲有魚蛋,好彈牙。雞脾肉份量唔多,但勝在夠嫩滑又冇骨。頂級安格斯牛肉冬蔭功黃麵 ($88) 冬蔭功湯辣辣地十分惹味😛 黃麵既係平時食開既油麵~ 安格斯牛肉生生地,浸一陣就已經熟哂,牛味好重,但份量有啲少炸雞翼 ($38) 冇落炸粉既雞翼,外脆內軟。一咬落去係岀哂煙,肉好嫩滑😛烚生菜配秘製腐乳醬 ($28) 生菜用油烚過,食落好滑,腐乳醬都好正

2018-11-14 31 瀏覽
上星期三晚約咗舊同學聚舊食飯,想試下泰國菜,於是揀左喺尖沙咀嘅依間:泰濃麵。餐廳地點方便得黎又唔難搵,沿住地鐵站口步行幾分鐘就到達,對於路痴嘅我可說是非常輕鬆💆🏻由於森仔早一晚book咗枱,即使未齊人都安排到坐位俾我入去卡位坐低一邊睇menu一邊等frd,非常貼心☺️講下個餐廳🍴環境先。房間嘅燈光唔太猛,鋪面乾淨企理,伴隨背景音樂跑泰文歌,絕對係適合悠閒聊天嘅好環境👯而menu簡單易明,有好多款選擇配搭,方便食客選擇。🤗經過一番考量,我同朋友order一人一個湯面,分別係頂級安格斯牛肉船湯同飛驒和牛清湯,配薯粉同金邊粉,想飽肚得黎又試哂兩種口味😋湯底方面我哋就冇揀到冬陰功,打算試下招牌嘅船湯😌職員落單同出單都好有效率,上菜亦算快🤓首先上枱係和牛清湯面,大大碗嘅賣相幾吸引引😚牛肉非常可口,薄身而做到入口即溶嘅效果👅伴碟嘅野菇同秋葵都好fresh,感覺健康👍🏻然後薯粉同金邊粉都算爽滑,連同濃郁得黎唔太稠嘅湯底,一啖啖嘅香甜食落令人好滿足😍後上咗一小碟嘅烚生菜配秘製腐乳醬,唔油膩之餘又醒胃,絕對值得推介😚另外,我地亦叫左炸芝士雲呑❤️❤️雲呑新鮮炸起,十分脆口。當中亦有濃濃的芝士,味道很好。不過當

講下個餐廳🍴環境先。
而menu簡單易明,有好多款選擇配搭,方便食客選擇。🤗

另外,我地亦叫左炸芝士雲呑❤️❤️雲呑新鮮炸起,十分脆口。當中亦有濃濃的芝士,味道很好。不過當中沒有一點肉果真是有點單調,而造成美中不足的😝

飲品方面我同朋友不約而同地點咗泰式碟豆花特飲,清新嘅味道令人精神為之一振,唔太甜得黎又健康,外加嘅一片青檸更加加深了甜味嘅層次💫再加上外貌係漸變嘅紫色,俾人一種神秘又夢幻嘅感覺,值得推薦🤓

最後由於食完已經好飽所以就冇叫其他小食同甜品,總括黎講非常抵食🤡
2018-11-07
  • 飛驒和牛船麵