2018-11-06 29 瀏覽
放左工同朋友去尖沙咀揾嘢食,大家都想食簡單D,不如去食麵,嚟到呢間泰濃麵,都坐滿人,我叫左一碗飛驒牛肉麵,味道好濃郁,牛肉好味材料唔太多,另外叫左一碗豚肉麵,味道一般,得幾片肉,還有沙律,都好泰式味道!又加左椰青同梳打水,最清新又解渴,呢餐都好滿意!
2018-11-05 57 瀏覽
又試新餐廳LA!!! 自從冇係TST返工, 真係黎小左, 以前LUNCH經常都會黎樂道食飯, 因為距離同價錢都好岩FEEL, 今日放工過左黎TST食飯, 一行入呢條街已經見到呢間鋪, 一場黎到又新開梗係要試下!!!!呢間主要係食泰國好出名既船麵, 餐牌好簡單, 有3款湯底可以揀, 清湯, 招牌船湯同埋冬陰公湯!!! 我同朋友都揀左船湯!!HAHA!! 揀完湯底就可以揀咩配餸, 雞牛豬龍蝦都有, 2個牛肉控梗係叫牛LA, 牛都有3款, 有美國肥牛, 安格斯牛同埋飛彈和牛, 我地揀左安格斯牛同埋飛彈和牛, 試下2個牛有咩分別先!! =]另外再叫左個小食 炸芝士雲吞!!! 朋友叫左杯龍眼冰, 我因為唔飲得凍野所以冇叫飲品, 但其實好想試泰國梳打水!!!!間鋪好似冇熱飲叫, 有點可惜, 可能係泰國食船麵既人都唔會飲熱飲, 因為太熱, HAHA, 鋪頭唔通跟左泰國呢個習慣所以冇左熱飲叫??? FUNNY =]飛彈和牛船麵(薯粉)     $128 頂級安格斯牛肉船麵(薯粉)   $88兩個望落去都冇咩分別, 兩款牛肉都係薄薄地, 紅紅地…雖然食唔出分別, 但都係好味既, 每碗麵都有魚蛋, 豬潤同

飛彈和牛船麵(薯粉)     $128
飛彈和牛船麵(薯粉)

頂級安格斯牛肉船麵(薯粉)   $88
頂級安格斯牛肉船麵(薯粉)

兩個望落去都冇咩分別, 兩款牛肉都係薄薄地, 紅紅地…雖然食唔出分別, 但都係好味既, 每碗麵都有魚蛋, 豬潤同埋炸豬皮, 呢D就係係船麵既特色?? 仲有秋葵做點綴, 湯底雖然顏色好濃, 但一D都唔會過咸, 而且湯底仲甜甜地, 好好味, 薯粉吸左湯D味好正!!!成個麵好多餸好豐富!!!

炸芝士雲吞          $28
炸芝士雲吞

我好中意呢個 炸芝士雲吞   $28, 新鮮炸, 熱辣辣, 入面芝士爆出黎好正, 我好傻咁問點解雲吞會冇蝦, 朋友解釋雲吞係講緊個皮, 我心目中諗個隻叫鮮蝦雲吞!! HAHA, 好白痴, 今日先知原來雲吞淨係指個皮!!!長知識了!! 誠意推介-----炸芝士雲吞!!! =]
龍眼冰
龍眼冰
飛彈和牛船麵(薯粉)
頂級安格斯牛肉船麵(薯粉)
2018-11-05 148 瀏覽
今年8月中的時候去了泰國一轉,試過當地的船麵相當好食,返到香港一路念念不忘好想再食船麵, 於是來到尖沙咀的泰濃麵食晚餐。入到鋪頭地方雖小,但環境裝修光猛整潔,餐牌上有不同的泰國小食,船麵的湯底包括有清湯,冬陰功湯,船湯。 一看餐牌我就被安格斯牛肉和飛驒和牛吸引住了,所以我點了頂級安格斯牛肉船麵$88,飛驒和牛船麵$128,烚生菜配秘製腐乳醬$28,泰式蝶豆花特飲$28,泰國香茅梳打特飲$28。泰國香茅梳打特飲 ~ 我喜歡香茅的味道,清新又解渴。泰式蝶豆花特飲 ~ 聽店員講蝶豆花本身是藍色的, 當加上青檸之後就會漸漸變紫色,微甜又帶有青檸的香味。 顏色還特別靚呢!飛驒和牛船麵 ~ 配黃麵,船麵湯底香濃惹味, 味道偏甜,薄薄的和牛大概有七成熟,油脂分佈比例平均,完全有入口即溶的感覺。魚蛋彈牙, 豬潤剛剛好,不會太硬,還有一條秋葵和入味香甜的蘿蔔。感覺黃麵配船麵湯底簡直是perfect match,麵質煙韌彈牙,吸收曬船麵的香濃美味,還有脆卜卜的豬皮做配菜,味道唔錯。頂級安格斯牛肉船麵 ~ 配河粉,這牛肉的質地相比和牛厚身一點,比較有口感,蘿蔔入味, 河粉又滑又幼身,配埋湯底香口又惹味。烚生

泰國香茅梳打特飲 ~ 我喜歡香茅的味道,清新又解渴。

泰式蝶豆花特飲

飛驒和牛船麵

烚生菜配秘製腐乳醬 ~ 生菜新鮮爽口。
烚生菜配秘製腐乳醬

第一次試泰濃麵,味道果然唔錯,聽店員講他們的廚師都是正宗泰國人,怪唔知完全食到泰國的風味。唯獨是麵的份量比較少,男生未必夠飽,如果可以大碗少少就更加好了。極力推介喜歡泰國船麵的朋友可以來試試,我幾欣賞餐廳用和牛和安格斯牛這些食材,有創意又啱曬我們香港人的口味,但有保留住傳統泰國人船麵的風味。

2018-11-02
泰式蝶豆花特飲
烚生菜配秘製腐乳醬
2018-11-03 52 瀏覽
係香港好少有食船麵的店I square 旁邊的泰濃麵地理位置好方便入面我裝潢充滿著泰國特式 店員非常有禮貌除了船麵外亦可以簡冬陰公湯底/清湯岩晒不同口味的人選擇 今次點了頂級安格斯牛肉船麵 $88一上檯船麵的外觀已經很吸引 除了牛肉之後亦配有秋葵、魚蛋、牛潤、通菜等配料成碗麵材料很豐富首先試了一口湯底湯底出乎意料之外不會太咸 平日食湯麵最怕就是湯底太咸 船麵的湯底濃郁 但不會話咸 呢方面真係做得好好金邊粉配合埋湯底一齊食真係好好食另外飲品點了泰式蝶豆花特飲和青檸梳打青擰梳打用上泰國最出名的相打水 很解渴而蝶豆花特飲與平日飲開的泰式飲品一樣是比較甜
係香港好少有食船麵的店
I square 旁邊的泰濃麵地理位置好方便
入面我裝潢充滿著泰國特式 店員非常有禮貌

除了船麵外亦可以簡冬陰公湯底/清湯
岩晒不同口味的人選擇
今次點了頂級安格斯牛肉船麵 $88
一上檯船麵的外觀已經很吸引
除了牛肉之後亦配有秋葵、魚蛋、牛潤、通菜等配料
成碗麵材料很豐富

另外飲品點了泰式蝶豆花特飲和青檸梳打
青擰梳打用上泰國最出名的相打水 很解渴

而蝶豆花特飲與平日飲開的泰式飲品一樣是比較甜
2018-11-03 215 瀏覽
放假假梗係要出街,走一走😂係尖沙咀同🐻🐻shopping 下,竟然俾我發現有泰國船麵食之前去泰國🇹🇭旅行嘅時候,已經唔記得咗食咗幾多碗細細的船麵啦....我要回味下有3種湯底可以揀:船湯、冬陰公湯和清湯有濃、辣、清的湯底,適合不同人的口味還有小食、甜品和飲品麵都有4種可選擇!我地2個都簡左船湯和金邊粉😉 🐷🐻我地一致都認為食泰國麵叫金邊粉最適合..首先講一講個湯底同配料先,深啡色嘅湯底味道香甜又濃味。食船麵最開心就係配料有好多,炸豬皮、豬潤、秋葵、蘿蔔、魚蛋炸豬皮脆卜卜,怕熱氣的我都忍唔會食曬了!手撕雞船麵 $68 雞肉同船麵好夾,兩者互相配合令食雞肉時感受到嫩滑的質感之剩又甜甜地!飛驒和牛船麵 $128無諗過係泰國餐廳都有飛驒和牛🐮,作為牛魔王的🐷就試下飛驒和牛配船湯既味道啦~薄薄的飛驒和牛大約有6、7成熟,看到還有小小的紅肉,之後浸多陣湯就熟了!飛驒和牛肉質好嫩滑,入口即溶
放假假梗係要出街,走一走😂

我要回味下

有3種湯底可以揀:船湯、冬陰公湯和清湯
有濃、辣、清的湯底,適合不同人的口味

還有小食、甜品和飲品

麵都有4種可選擇!

炸豬皮脆卜卜,怕熱氣的我都忍唔會食曬了!

手撕雞船麵 $68

飛驒和牛船麵 $128

• 飛驒和牛船麵
2018-11-02 31 瀏覽
很久沒有去泰國,很懷念泰國的食物,從網路上看到這裡開了一間以泰式船麵為主打的餐廳,自然要來看過究竟。這裡位於繁榮的尖沙嘴區,裝修像茶餐室,有卡位和圓枱,坐得頗為舒服。黑豚肉船麵河粉底$68,黑豚肉帶點嚼勁,河粉切得很幼夠嫩滑。原來所有船麵湯頭都是用豬骨加豬紅熬制,怪不得湯頭清甜易入口。飛驒牛牛船麵黃麵底$128,青檸梳打(轉餐飲+$18)。飛驒牛船麵黃麵底$128,飛驒牛牛果然肥美肉嫩,入口即溶,不愧是最肥美的牛。黃麵即是油麵,和湯頭配合得天衣無縫。青檸梳打(轉餐飲+$18),青檸味濃郁,解渴之選。炸豬皮$18,炸得夠脆,可以泡湯又可以即吃,兩者都不錯。烚生菜配秘製腐乳$28,秘製腐乳不會太鹹帶點甜,點生菜味道更皆。食物價錢不算便宜,不過食物味道不錯,可以一試。

飛驒牛牛船麵黃麵底$128,青檸梳打(轉餐飲+$18)。

炸豬皮$18,炸得夠脆,可以泡湯又可以即吃,兩者都不錯。

食物價錢不算便宜,不過食物味道不錯,可以一試。
2018-11-02 606 瀏覽
泰國人親自主理的船湯, 夠曬地道, 我特登去試下, 真係好正!頂級安格斯牛肉船湯(金邊粉) - 湯底十分濃郁, 仲有炸豬皮, 厚切豬潤, 魚丸, 通菜, 秋葵, 蘿蔔, 仲有主角安格斯牛肉片!安格斯牛肉好香, 重牛味, 魚丸好彈牙, 金邊粉好滑身!連埋湯一齊飲埋好PREFECT, 十分好味!黑豚肉清湯 (飯) - 湯底好清, 帶甜味, 有黑豚肉, 魚丸, 通菜, 秋葵, 蘿蔔. 黑豚肉較為薄片的.湯底好甜, 配飯好好味!炸芝士雲吞 - 雲吞皮包住一舊芝士去炸, 好香脆, 幾惹味!生菜配秘製腐乳醬 - 腐乳醬真係超正, 好好味, 我食唔停!原個泰國椰青 - 好水, 肉清甜, 慢慢可以食曬所有椰肉!泰國香茅梳打特飲 - 好香香茅味, 飲完可以清清口腔濃郁的味道!店內有卡位, 仲有圓檯, 都幾闊落, 樓面好好禮貌, 唔錯唔錯!

安格斯牛肉好香, 重牛味, 魚丸好彈牙, 金邊粉好滑身!
連埋湯一齊飲埋好PREFECT, 十分好味!

頂級安格斯牛肉船湯(金邊粉)

湯底好甜, 配飯好好味!

生菜配秘製腐乳醬

原個泰國椰青 - 好水, 肉清甜, 慢慢可以食曬所有椰肉!

2018-11-01
生菜配秘製腐乳醬
  • 頂級安格斯牛肉船湯
2018-11-01 68 瀏覽
老實講 我覺得佢地嘅船麵真係麻麻地。。。。湯底話係用咗豬骨同豬紅淆製 🤔 但係食落唔濃 而且味道好普通!麵都有啲淋 不過佢地嘅小食比船麵出色好多!絕對要試!仲要下午茶時間小食半價咗之後只係十幾蚊一個 抵食到我地全部小食都叫咗一份黎試 最推介嘅係 芝士雲吞!即叫即炸雲吞皮 入面仲有拉絲芝士 芝士控必食 另一個值得一試嘅係 泰式鳳爪:sob: 佢個汁調配得好好味 唔會過酸 而且係無骨鳳爪 仲要好入味 我地兩個人叫咗幾份 好味到我唔食得辣都忍唔住要食
麵都有啲淋 不過佢地嘅小食比船麵出色好多!絕對要試!
最推介嘅係 芝士雲吞!
即叫即炸雲吞皮 入面仲有拉絲芝士 芝士控必食
好味到我唔食得辣都忍唔住要食
飛彃和牛船麵
2018-10-04
5 分鐘 (堂食)
2018-11-01 28 瀏覽
食完先發現呢次係我第一次食船麵:0 佢地嘅特飲就有小小淡。。。得soda味佢地嘅和牛船麵其實好唔抵。。。得三片仔牛。。。其實佢地嘅下午茶時段真係非常之抵食 因為佢地嘅小菜有半價 仲要幾多個都係 w o w好可惜無試到個龍蝦船麵 Q A Q
食完先發現呢次係我第一次食船麵:0
腐乳烚菜

佢地嘅特飲就有小小淡。。。得soda味
佢地嘅和牛船麵其實好唔抵。。。得三片仔牛。。。

好可惜無試到個龍蝦船麵 Q A Q
2018-10-04
5 分鐘 (堂食)
2018-10-31 31 瀏覽
我久唔久就會想食船麵,係九龍城食超平不過唔夠濃亦唔夠飽,灣仔藍屋個間就唔就腳又要等好耐位,觀塘個味又唔太岩自己,試下試下試到黎尖沙咀,係正isquare隔離,暫時未駛等位,就腳又方便。我叫左飛驒牛船麵,習慣係先飲一啖湯再食粉,要先試湯嘅原味,勁濃郁囉!!! 以我所知,船麵是用多種泰國香料同豬血/牛血熬製,所以會有種獨特嘅味道同埋湯底飲落會好厚身,而呢個都係我鍾意食船麵嘅原因! 今次個船麵,濃郁、複雜、香甜,配上金邊粉,豬潤,炸豬皮,魚蛋,秋葵,金不換,泰國個感覺返晒黎。雖然泰國唔會配飛驒牛,好啦,我脆脆地頂住先,雖然牛生你肉質咁滑,放係湯到太耐我怕令到你變老就唔好啦係你喇,仲唔搵到你,睇下! 成個湯底清晒~ 下次我仲要叫多一碟炸豬皮添。

2018-10-28 48 瀏覽
早前係尖沙咀食左呢間泰菜 一直未有時間upload 食評今日終於黎寫番啦位置超近地鐵站餐廳內位置闊落 牆身有大量泰國特色相野食選擇貴精不貴多主要係湯底分別船湯係用豬骨加豬紅制作 係出面食唔到ge味道冬蔭公就係大家眾所皆知ge酸酸辣辣味道清湯 係店主為左迎合香港人特別而設ge我地叫左飛驒牛金邊粉(船湯)雞脾肉金邊粉(清湯)生菜椰青飛驒牛金邊粉湯底因爲加左豬紅令到豬骨湯好濃郁好rich 都幾特別 牛肉鮮嫩 仲有魚蛋同秋葵好好食雞脾肉金邊粉清湯好鮮甜 好清 但又唔淡 雞脾肉彈牙好食生菜好甜好爽椰青好多水同多肉價錢合理
早前係尖沙咀食左呢間泰菜 一直未有時間upload 食評

船湯係用豬骨加豬紅制作 係出面食唔到ge味道
冬蔭公就係大家眾所皆知ge酸酸辣辣味道
清湯 係店主為左迎合香港人特別而設ge

我地叫左
飛驒牛金邊粉(船湯)
雞脾肉金邊粉(清湯)
生菜

椰青
好多水同多肉

價錢合理
2018-10-26 20 瀏覽
今日朋友選了這家未試過的餐廳,便一試吧~雖然看標題我好像叫了船面,其實我係點了黑豚肉冬陰功湯。朋友才是叫了船面,我為食所以試了幾口,覺得個湯好好味,幾甜,而且配料好多,有豬潤、魚蛋、炸既野食、秋葵等,很豐盛。朋友說這個很像泰國街頭的小食,我雖然未試過,不過都覺得很有特色~ 下次我應該會點船面。黑豚肉冬陰功湯 - 呢個都很不錯,小小辣,很開胃。我配了個金邊粉,個粉吸左D湯食,好好味,而且湯內仲有一隻蝦 (超好食)、青口、蟹柳、秋葵等,好豐富。特別一提個黑豚肉真係好好味,絶對唔係普通貨色,只有三片真係唔夠。整體份量不多(男仔食應該唔夠飽),食完好想再食 XP
今日朋友選了這家未試過的餐廳,便一試吧~
雖然看標題我好像叫了船面,其實我係點了黑豚肉冬陰功湯。
  • 黑豚肉冬陰功湯
2018-10-25 44 瀏覽
I love that there is a place in tst wholly devoted to Thai noodles. The place had boat noodles, Tom yum noodles and clear soup noodles which are all customizable with what protein and noodle type you want ( egg noodle, rice noodle or sweet potato noodle) additionally they had several appetizers to pick from. We ordered a kurbota pork boat noodles, chicken tom yum noodles, papaya salad and fried cheese wontons. Every dish was presented beautifully and service was fast. The soup noodles were flavorful and a good portion - I was able to customize my level of spice as they placed some Thai chili sauce on the table.

A lot of their ingredients are specially from Thailand including the awesome Singha soda water. I enjoyed this place and glad there’s a casual Thai noodle eatery in this neighborhood
2018-10-24 37 瀏覽
《泰濃麵》 #食在尖沙咀 #船麵📍尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A舖-係香港唔算好多餐廳可以食船麵 果種濃湯真係食幾多次都唔厭架;今次食嘅呢間係係尖沙咀isquare隔離 位置係超級方便呀!我地當日去就賣哂肥牛同埋金邊粉 咁試下其他啦🔹頂級安格斯牛肉船麵 $88 配河粉個湯好濃仲幾香 仲有2粒魚蛋同蘿蔔2片豬膶同埋秋葵豬膶都幾新鮮;魚蛋彈牙;河粉係幼身嘅 幾滑安格斯牛都有好幾塊 對得住個價錢 而且仲好有牛味🔹雞脾肉船麵 $68 配薯粉好似手撕雞咁 已經係細細舊方便食用 配料一樣薯粉無咁掛湯 但一樣好味 $68價錢中規中矩 可以一試🔹炸雞翼 $38好味嘅炸雞翼要做到外脆肉嫩 佢係做到嘅 即炸好好味 酸埋甜酸醬 encore左一碟🤭🔹生菜配秘制腐乳醬 $28成日都想加碟菜 呢個腐乳醬比起坊間嘅會淡d無咁咸 感覺健康d 唔錯🔹泰式蝶豆花特飲 $28蝶豆花飲品都係打卡行先🤣 幾清新好飲🔹青檸梳打 $28用原支泰國梳打水 抵👍🏻 但偏甜 可以嗌返小甜🍴8.5/10
《泰濃麵》 #食在尖沙咀 #船麵

🔹青檸梳打 $28
用原支泰國梳打水 抵👍🏻 但偏甜 可以嗌返小甜

🍴8.5/10
2018-10-24 94 瀏覽
第一次食泰國船麵✨我地分別叫左:雞髀肉黃麵、肥牛黃麵、黑豚肉金邊粉再加一碟泰式鳳爪首先湯底真係好濃郁!聽講係用左好多材料加豬骨熬製正唔正宗就唔知啦我都無去泰國食過但佢依個湯飲完唔會好渴會令人想不停飲所以應該真係熬出黎唔係味精湯麵既配料都算少…都幾孤寒有魚蛋蘿蔔秋葵炸豬皮豬潤除左炸豬皮外其他都係得1,2舊肉都係薄薄幾片但湯底實在太好味配料少d就少d啦泰式鳳爪酸酸地好開胃只係有少少辣左d但份量多👍🏻下次再黎試冬陰公湯😋 味道:★★★★★💰 價錢:$$
第一次食泰國船麵✨
我地分別叫左:
雞髀肉黃麵、肥牛黃麵、黑豚肉金邊粉
再加一碟泰式鳳爪

首先湯底真係好濃郁!
聽講係用左好多材料加豬骨熬製
正唔正宗就唔知啦我都無去泰國食過