2018-11-14 31 瀏覽
上星期三晚約咗舊同學聚舊食飯,想試下泰國菜,於是揀左喺尖沙咀嘅依間:泰濃麵。餐廳地點方便得黎又唔難搵,沿住地鐵站口步行幾分鐘就到達,對於路痴嘅我可說是非常輕鬆💆🏻由於森仔早一晚book咗枱,即使未齊人都安排到坐位俾我入去卡位坐低一邊睇menu一邊等frd,非常貼心☺️講下個餐廳🍴環境先。房間嘅燈光唔太猛,鋪面乾淨企理,伴隨背景音樂跑泰文歌,絕對係適合悠閒聊天嘅好環境👯而menu簡單易明,有好多款選擇配搭,方便食客選擇。🤗經過一番考量,我同朋友order一人一個湯面,分別係頂級安格斯牛肉船湯同飛驒和牛清湯,配薯粉同金邊粉,想飽肚得黎又試哂兩種口味😋湯底方面我哋就冇揀到冬陰功,打算試下招牌嘅船湯😌職員落單同出單都好有效率,上菜亦算快🤓首先上枱係和牛清湯面,大大碗嘅賣相幾吸引引😚牛肉非常可口,薄身而做到入口即溶嘅效果👅伴碟嘅野菇同秋葵都好fresh,感覺健康👍🏻然後薯粉同金邊粉都算爽滑,連同濃郁得黎唔太稠嘅湯底,一啖啖嘅香甜食落令人好滿足😍後上咗一小碟嘅烚生菜配秘製腐乳醬,唔油膩之餘又醒胃,絕對值得推介😚另外,我地亦叫左炸芝士雲呑❤️❤️雲呑新鮮炸起,十分脆口。當中亦有濃濃的芝士,味道很好。不過當

講下個餐廳🍴環境先。
而menu簡單易明,有好多款選擇配搭,方便食客選擇。🤗

另外,我地亦叫左炸芝士雲呑❤️❤️雲呑新鮮炸起,十分脆口。當中亦有濃濃的芝士,味道很好。不過當中沒有一點肉果真是有點單調,而造成美中不足的😝

飲品方面我同朋友不約而同地點咗泰式碟豆花特飲,清新嘅味道令人精神為之一振,唔太甜得黎又健康,外加嘅一片青檸更加加深了甜味嘅層次💫再加上外貌係漸變嘅紫色,俾人一種神秘又夢幻嘅感覺,值得推薦🤓

最後由於食完已經好飽所以就冇叫其他小食同甜品,總括黎講非常抵食🤡
2018-11-07
  • 飛驒和牛船麵
2018-11-14 59 瀏覽
一進入這店,首先留意的是牆上掛著的相片,其中一張像是泰國的水上市場小艇售賣麵食的,令我想起了當年去泰國時遊覽過的湄公河,即時有衝動想去泰國旅行㖭!餐牌上有3款湯底選擇:船湯,冬陰公湯和清湯。可以配河粉,金邊粉,薯粉,黃麵和湯飯。我點了頂級安格斯牛肉船湯配金邊粉。這碗船湯金邊粉湯底好夠味,安格斯牛肉的肉味夠濃郁,除了金邊粉,還有很多配料如魚蛋,豬潤,秋葵,豬油渣,菇 ...... 等,完全泰式風味。另外點了兩款小食:泰式鳳爪和炸雞翼;鳳爪酸酸辣辣的好醒胃;炸雞翼熱辣辣配酸甜醬食到停唔到口。可能質素高,所以價錢唔算平,但如果下午茶時段嚟會抵好多!

頂級安格斯牛肉船湯配金邊粉

炸雞翼

可能質素高,所以價錢唔算平,但如果下午茶時段嚟會抵好多!

頂級安格斯牛肉船湯配金邊粉
2018-11-14 36 瀏覽
今日來這裡食船麵。環境光猛舒服又乾淨。原本獨食,遇到朋友當然就一齊叫多一兩款小吃啦。飛驒和牛船湯,麵要了黃麵,$128。湯濃帶點甜,配料有蘿蔔,炸豬皮、魚蛋等。和牛軟嫩牛味濃好味得沒話說,有三塊。頂級美國肥牛冬陰公湯,配金邊粉,$68。冬陰公湯不辣但有其味。肥牛鮮美。整體OK。炸豬皮,$18。很香口脆卜卜。即使放入湯內仍然脆口,吃著有空氣感,很得意。青木瓜沙律,$48。彷如在泰國吃到的一樣。勁辣勁惹味爽口。怪不得朋友覺得冬陰公湯不辣了。烚唐生菜配秘製腐乳醬,$28。唐生菜鮮爽,腐乳醬比平常吃的多了一點甜。看見兩枱在吃原隻波士頓龍蝦海鮮船湯,本想要,但賣光了。那時才七點左右,想吃的真要襯早。
今日來這裡食船麵。

環境光猛舒服又乾淨。

原本獨食,遇到朋友當然就一齊叫多一兩款小吃啦。

飛驒和牛船湯,麵要了黃麵,$128。

頂級美國肥牛冬陰公湯,配金邊粉,$68。
冬陰公湯不辣但有其味。肥牛鮮美。整體OK。

炸豬皮,$18。
很香口脆卜卜。即使放入湯內仍然脆口,吃著有空氣感,很得意。

青木瓜沙律,$48。
彷如在泰國吃到的一樣。勁辣勁惹味爽口。
怪不得朋友覺得冬陰公湯不辣了。

烚唐生菜配秘製腐乳醬,$28。
唐生菜鮮爽,腐乳醬比平常吃的多了一點甜。

看見兩枱在吃原隻波士頓龍蝦海鮮船湯,本想要,但賣光了
。那時才七點左右,想吃的真要襯早。

2018-11-13
  • 飛驒和牛船麵
  • 青木瓜沙律
2018-11-13 35 瀏覽
一行數人又到煩惱食咩既時候,今次有人提議呢間新開泰國船麵,天氣唔熱又見到有唔辣既選擇,大家便一致通過動議!本來一直擔心船麵好細碗會食唔飽,但黎到見到就解除我既憂慮了:木碗係拉麵大小,連裝小食既碟、筷子都係木製,攞係手好有手感。我叫左冬陰公湯底既豚肉,配河粉,但原來所有冬陰公湯底都已經配左好多菜/菇菇同大蝦!愛菇既我立刻心心眼😍試一啖冬陰公湯底,辣度對我黎講偏淡,酸味適中,唔會好咸所做完全可以當湯飲;蝦非常新鮮,蝦殼仲係硬的,大蝦雖然無挑蝦腸但佢既腸同蝦頭都好乾淨河粉有彈性唔會斷晒,吸左湯汁後變到好飽肚;唯一美中不足係秋葵唔夠熟,都可進食既但會偏硬。豚肉呢個主角切得幾薄,但竟然都好出味,肉質彈牙又富有豬油香,正$68一碗其實唔順,因為係好食既!(btw炸豬皮小食同青木瓜沙律都好食!)下次會試原味船河

$68一碗其實唔順,因為係好食既!
(btw炸豬皮小食同青木瓜沙律都好食!)
下次會試原味船河
午餐
2018-11-12 28 瀏覽
今日試左間新開張既泰國餐廳晚上8點半全場爆滿店內主打麵, 有船麵, 冬陰功, 同清湯三款湯底。 肉類都係高質靚肉, 有黑豚肉, 雞肉, 安格斯牛, 日本飛驒牛同龍蝦。 麵底有金邊粉, 河粉, 薯粉炸雞翼$38有4隻, 醃得幾入味, 雞翼size大, 食落脆卜卜。 加上泰式甜醬。 泰式蝶豆花特飲$28初嚐蝶豆花飲料, 係酸酸地, 藍色飲品睇落好開胃。龍眼冰$28有9-10粒龍眼肉, 味道唔錯。飛驒和牛冬陰功薯粉$128和牛肉好嫰, 半生熟咁上。 份量只有幾片, 加多d會開心d。 而冬陰功色澤唔錯幾香, 可以再辣同酸d。 薯粉都係靚料。
今日試左間新開張既泰國餐廳

晚上8點半全場爆滿

炸雞翼$38

泰式蝶豆花特飲$28

初嚐蝶豆花飲料, 係酸酸地, 藍色飲品睇落好開胃。

龍眼冰$28

有9-10粒龍眼肉, 味道唔錯。

飛驒和牛冬陰功薯粉$128

2018-11-12 30 瀏覽
係香港黎講食船麵既地方唔算好多,呢日近近地出左尖沙咀試下新船麵😛入到去餐廳裝修、服務態度、座位安排都同茶記差唔多,但係衛生程度會比茶記好既🤤👁‍🗨 雞脾肉船湯 + 金邊粉(7/10)💲68呢碗雞脾肉船麵湯底相當濃郁,所以當金邊粉索埋啲湯一齊食會好惹味🤡雞脾肉比得慷慨,食到最尾都仲有,而且雞肉尚算嫩滑👁‍🗨 頂級安格斯牛肉船湯 + 薯粉(7/10)💲88呢度既湯底由香料、豬紅、豬骨熬製而成,味道都算香濃既🍜重點之一既安格斯牛肉,有三片左右,口感嫩滑,牛味不過不失🐮幾鍾意佢既香脆炸豬皮,仲有豬潤、秋葵,而魚蛋可以再彈牙一點🙈粉有四款選擇,蛋麵、薯粉、河粉、金邊粉,薯粉滑溜得黎帶有彈性,不過份量唔多,大胃既我食多一碗都仲得🤭👁‍🗨 炸芝士雲吞(7/10)💲28唔好以為一講芝士雲吞就一定係意大利嗰種,呢度有種炸芝士雲吞🤔食落都炸得夠脆身,唔會話太油膩,中間係一舊仔既芝士,可以一試🧀👁‍🗨 泰國原個清新椰青(7/10)💲38大大個既椰青,椰子水夠清甜,椰子肉係較為軟身嫩滑🥥食完船麵夠曬解渴🔛 整體評分(7/10)

👁‍🗨 雞脾肉船湯 + 金邊粉(7/10)💲68

👁‍🗨 頂級安格斯牛肉船湯 + 薯粉(7/10)💲88

👁‍🗨 炸芝士雲吞(7/10)💲28

👁‍🗨 泰國原個清新椰青(7/10)💲38

🔛 整體評分(7/10)
2018-11-12 32 瀏覽
餐廳係 尖沙咀H出口, 過條馬路就到。 位於市中心十分方便就腳。餐具十分乾淨, 俾個like俾洗碗姐姐。 menu簡單易明, 有小食, 麵同甜品。 主打特色船麵。要蚊龍蝦海鮮船麵就最特別, 留意每日只限售10碗, 想食就趁早黎試下喇。 今次我星期五晚上7點到就已經賣哂喇。泰式鳳爪 $48無骨鳳爪混合芹菜,洋蔥及芫茜,再加特製調味料。 食落有甜酸辣味, 醃得好入味, 酸辣開胃!頂級安格斯牛肉船湯$88船麵個靈魂係湯底。 餐廳用了牛骨, 豬骨, 雞骨加上20幾種香料泡製而成。 呷一口濃郁深啡色湯頭, 精粹盡在於此。 安格斯牛畫龍點晴,加上香脆炸豬皮, 魚蛋, 豬潤等配料, 食落有濃郁鮮甜的味道。 共有5款麵式可揀, 我揀左金邊粉掛湯力最強, 吸盡湯底精華。 特式糕點拼盤$38應該有3塊椰汁糕, 3塊千層糕。 餐廳俾多左塊椰汁糕。 椰汁糕西米軟綿綿, 有栗米加強口感, 配上香濃椰汁味十分match. 千層糕熱辣辣蒸好, 好軟熟。 $38有6塊特式糕點好抵。新鮮椰青 $38椰青殼薄身, 椰青肉厚而不老。

餐具十分乾淨, 俾個like俾洗碗姐姐。

menu簡單易明, 有小食, 麵同甜品。 主打特色船麵。

泰式鳳爪 $48

頂級安格斯牛肉船湯$88

特式糕點拼盤$38

新鮮椰青 $38

椰青殼薄身, 椰青肉厚而不老。

2018-11-09
  • 泰式鳳爪
  • 頂級安格斯牛肉船麵
2018-11-11 41 瀏覽
濃湯船麵店在香港越開越多,今次開正喺我公司尖沙咀附近仲要好味道啊,我以後午餐又多一個選擇了餐廳地方都算大坐得幾舒服,而餐廳上除咗船湯外仲有冬陰公及青湯,小食方面都有架,而特飲都多選擇 今日試咗飛驒和牛船湯配金邊粉,湯底真係十份濃郁,入面除咗主角嫩滑飛驒和牛外仲有其他配料,蘿蔔好腍身入味,仲有甘香豬潤,而豬皮及通菜吸哂濃湯好好食飲品叫了龍眼冰,午餐加18咋,超多龍眼肉好清甜潤喉,啱哂呢啲秋冬天滋潤一下

船麵聽就聽得多,但吃真的未吃過,因為我們去泰國旅行都沒去過泰北。雖然現在還未去到泰北旅行,暫時我們先在香港品嚐一下,香港都有正宗泰式船麵好吃的。想胃口大開,最好當然是先嚐泰式鳳爪,鳳爪非常爽彈,酸甜醬汁混搭洋蔥,芹菜這類脆甜蔬菜,特別能讓鳳爪香氣滿滿,精髓都滲進裡頭。炸雞翼光看香脆的雞皮,已很想吃吧。大口咬下雞翼,香茅,檸檬葉香味隨之而來,內裡雞肉水嫩多汁,光吃美味非常,當然如果愛吃甜酸口味可以沾上甜酸醬吃。牙齒碰到炸蝦片那咔嚓咔嚓的聲音,多麼迷人,尤其蝦片邊邊的部炸得極為薄脆,蝦的海味更濃醇,漸漸炸蝦片的脆香在嘴裡化開,滋味極佳。芝士控朋友看見炸芝士雲吞馬上會心一笑,金黃酥脆的餃皮毫不油膩。一口咬下,脆脆的雲吞皮伴隨綿密濃郁的芝士,微微鹹香為雲吞豐富味道層次。本午餐主角頂級安格斯牛肉船湯河粉來到了,深啡色的湯頭以豬骨,香料熬煮而成,喝到湯底的濃重香甜。同時船湯河粉配上彈牙的魚蛋,酥炸的脆豬皮,鮮甜的蘿蔔,豬肝,一極碗好料讓我吃得津津有味。頂級安格斯牛肉每片都厚實萬分,並且燙至嫩粉色,咬時久不久流出肉汁,保有彈性,鮮味可口,牛肉控完完全全被它收服了。泰式青檸梳打特飲冰塊與梳打分開上桌,

頂級安格斯牛肉船湯河粉

泰式青檸梳打特飲冰塊與梳打分開上桌,梳打特飲冰涼恰到好處。酸酸的青檸遇上泰式梳打的氣泡好不清新,也具青檸香氣,吃飽時一喝,倍解飽膩。
泰式青檸梳打特飲

黑豚肉船湯金邊粉裡頭的黑豚肉和豬肝熟度剛好,絲毫可怕的過老過柴感都沒有,也十分入味。金邊粉蠻彈牙的,頗能吸附湯汁,愛吃泰菜但怕辣的朋友覺得船湯麵的確是好選擇。
黑豚肉船湯金邊粉

朋友喜歡泰式龍眼冰特飲,主要因為龍眼冰特飲一入口那不死甜的泰國風味馬上出來,非常接近當地口味,龍眼肉爽甜不膩,尤其吃畢炸物再喝,滋潤無比。
泰式龍眼冰特飲
泰式青檸梳打特飲
黑豚肉船湯金邊粉
泰式龍眼冰特飲
2018-11-10 779 瀏覽
就係尖沙咀 Isqaure 商場隔離街,見到開左呢間一睇就知係食泰國船麵既餐廳,鍾意泰國既我,無奶油唔去試下啦係咪先 !睇睇 Menu,食物真係以船麵為主既,主要分左 3 大款味道既湯底,有傳統 船湯,冬陰公湯 及 清湯,所以真係可以按返自己既口味去揀你碗麵既湯底 ! 而每碗價錢就由 $68 至 $168不等 ; 另外重有幾款小食,甜品及飲品我自己揀左好似好吸引既頂級美國肥牛船麵 $68,味道係冬陰公湯味,麵質就我揀左我自己好喜歡既黃麵  成碗船麵既賣相都唔錯,顏色吸引,因為冬陰公湯既原因下,除左本身既頂級美國肥牛配料之外,重有原隻鮮蝦及香料等,所以感覺都比較豐富黃麵既口感真係好好,因為佢本身掛湯能力較高,口感帶有少少煙韌,蛋味比較重之餘,亦吸收左湯底既味道,所以食呢個船麵果陣,冬陰公湯味係幾重既帶有微辣既呢個冬陰公湯船麵,味道真係做得唔錯,當中既原隻鮮蝦都幾新鮮,食落起碼蝦肉係唔痴殼既,所以都好易食,唔會覺得麻煩,真係可以試下冬陰公湯味既船麵喔友人就揀左黑豚肉船麵 $68,味道就揀返傳統既船湯味道,麵質就揀左金邊粉,當然同樣吸引啦,賣相同泰國既正宗船麵一樣同樣地,除左主角黑豚肉之外,

同樣地,除左主角黑豚肉之外,重有其他既配料,例如魚蛋,炸豬皮及白蘿蔔等,可能真係因為廚師係泰國人,所以味道都真係好有泰國當地船麵既味道,一試個湯,你就會明白了

呢個係第一款既小食,炸豬皮 $18,呢款小食就岩曬同朋友一齊share食,其實感覺就好似我地中式既炸魚皮咁,浸一浸湯食,味道更加吸引 ! 而且 $18 既佢,份量都幾多,雖然炸豬皮係泰國當地黎講係好平好平既野黎,不過畢竟係尖沙咀呢個黃金地段,呢個價錢都算係咁了

炸豬皮本身都唔太油膩,所以放湯浸一浸黎食,沾左湯底既味道,會變得更加好味,食麵時整體既口感會覺得更加豐富

第二款小食有炸雞翼 $38,點上泰式辣醬食,味道都唔錯,如果想食小食,又唔知做咩好既話,雞翼都ok既

今晚既飲品我就叫左泰國傳統飲品之一既 青檸梳打 $28,我每次飲呢個飲品都會特別留意 及 最有驚喜既係,餐廳所用既梳打水係原樽紅色既呢隻梳打水,因為我自己就覺得泰國既梳打水當中,呢隻係最好飲架 ! 所以呢杯既青檸梳打味道都真係好唔錯 ! 而後面就有我朋友叫既椰青 $38,係泰國直送香港既佢,味道相當清甜又大大個,絕對飲得過 !

總結係,如果去開尖沙咀又想食碗泰國正宗船麵既話,真係可以試試呢間泰濃麵,始終係同區可以方便地食到泰國船麵既地方唔多,都唔錯既
2018-11-09 649 瀏覽
自從一次在泰國食過冬陰功湯麵之後,一真念念不忘。今次來到位於尖沙咀的泰濃麵,主打泰國湯麵,全由泰國廚師烹煮。餐廳裝飾富泰國風味。餐廳提供三款湯底選擇,船湯、冬陰功湯和清湯。有5款麵底可選配,或者配白飯,還有多款泰國小食和甜品。飛驒和牛冬陰功湯 金邊粉 $128冬陰功酸辣醒胃,夠地道。飛驒和牛出名肉質鮮嫩,油脂甘香,入口即溶。牛肉燙至半熟、粉嫩色,牛味濃郁,非一般牛肉可媲美。原來配冬陰功湯底也不錯。金邊粉滑溜,吸湯力強,啖啖冬陰功湯精華。配料豐富,有大蝦、青口、秋葵、蟹柳、野菌。份量啱啱好。食冬陰功湯麵,配埋泰國原個新鮮椰青更加地道,清甜可口,中和冬陰功的酸辣。炸蝦片 $12脆卜卜,就咁食又得,沾湯食又得。烚唐生菜配秘製腐乳醬 $28秘制腐乳味道帶甜,配新鮮唐生菜不錯。泰式特色糕點拼盤 $38泰式椰汁糕&泰式千層糕 熱辣辣、軟糯的泰式千層糕,令人念念不忘。泰式椰汁糕 用班蘭葉摺成的小盒子裝著香濃椰汁糕,底層是軟糯西米,口感層次豐富,香甜不膩。

飛驒和牛冬陰功湯金邊粉

飛驒和牛冬陰功湯 金邊粉 $128
泰國原個新鮮椰青

炸蝦片 $12
脆卜卜,就咁食又得,沾湯食又得。

烚唐生菜配秘製腐乳醬

烚唐生菜配秘製腐乳醬 $28
秘制腐乳味道帶甜,配新鮮唐生菜不錯。
泰式特色糕點拼盤

泰式特色糕點拼盤 $38
泰式椰汁糕&泰式千層糕

熱辣辣、軟糯的泰式千層糕,令人念念不忘。

泰國原個新鮮椰青
烚唐生菜配秘製腐乳醬
泰式特色糕點拼盤
2018-11-09 94 瀏覽
船麵是泰國傳統和地道的麵食,價錢相宜,無論在大街小巷都輕易吃到,所以船麵在當地非常受歡迎。但當船麵遇上日本的飛驒和牛,就立即由平民版變身為一碗高貴版的船麵了。這碗日本聯乘泰國版的船麵,又怎能錯過呢!飛驒和牛船麵($128)👍👍👍👍餐廳主要提供三款湯㡳,分別是船麵湯、冬陰公湯和清湯。麵條亦有多款選擇,分別有河粉、金邊粉、黃麵、薯粉等。這碗飛驒和牛就配了船麵湯底加金邊粉。船麵的基本配料有通菜、魚蛋、豬膶、秋葵、蘿蔔和炸豬皮,另外當然就是主角 - 飛驒和牛,和牛幼嫩、肉味濃郁,令平實的船麵變得矜貴。説到湯底方面,肉味濃厚加上泰式香料的香氣,味道十分地道,風味十足。飛驒和牛冬陰公湯麵($128)👍👍👍👍這款湯麵就選擇了泰式冬陰公湯底,主角當然是飛驒和牛,但配角也不弱,有青口、大蝦、蟹柳、青葵和秀珍菇等,材料豐富又新鮮。飛驒和牛上到枱時,還呈現著半生熟狀態,如果喜歡吃生一點,只需浸一浸熱湯就可以吃到嫩滑味濃的和牛。冬陰公湯底味道酸甜,泰式香料味道天然,我們選配了黃麵,味道和口感也十分合拍。泰式香茅班蘭梳打特飲(+$18)👍👍👍👍原價$28,但如果在11:00-18:00,泰式特飲只需加$18。這

飛驒和牛船麵($128)
飛驒和牛船麵

餐廳主要提供三款湯㡳,分別是船麵湯、冬陰公湯和清湯。
麵條亦有多款選擇,分別有河粉、金邊粉、黃麵、薯粉等。
飛驒和牛船麵

飛驒和牛冬陰公湯麵($128)

泰式香茅班蘭梳打特飲(+$18)

這杯特飲帶著濃濃的香茅香氣,味道清香怡人。

泰式青檸梳打特飲(+$18)

酸酸甜甜的青檸特飮,醒神又開胃。

門面

內在環境

餐牌
2018-11-08
2018-11-09 61 瀏覽
喺I Square睇完戲,落到地面出口就見到呢一間泰國麵店。老公見到有船麵就嚷著要試下,坐低睇睇餐牌 ,每款麵都有三個湯底,有船湯、冬陰公湯、清湯,我就揀咗飛驒和牛船湯配金邊粉 。 佢地既湯加左豬血,所以色澤比較深,亦係傳統既做法! 先呷一口船湯,濃得黎唔咸,味道幾正宗~船麵比人既感覺比較草根,今次配上和牛頓時update咗! 薄切既飛驒和牛,肉質細膩,入口牛香濃郁!除左主角和牛,其他配菜亦出色。彈牙軟滑既魚蛋,香脆既炸豬皮就算浸淋左都好好食,唔韌又索哂d湯~仲有豬潤、秋葵,連蘿白都入哂味! 金邊粉亦唔例外,配船湯簡直係perfect match!! 老公點左黑豚肉船湯黃麵,黃麵即係油麵,亦很掛湯。黑豚肉片片爽口,其他配料都係豬潤、炸豬皮、魚蛋等等! 起初唔知道每一碗麵都有炸豬皮,我地見$18一份炸豬皮仲另外點左做小食,不過其脆口真係食唔停,食落又唔會覺得多!叫埋香茅班蘭梳打,減輕熱氣感覺~ 先黎半杯香茅班蘭汁,再比一枝泰國梳打加入去,好清香!!  仲有枝香茅做攪拌捧,飲到尾都仲咁fresh !!見泰式糕點拼盤有最愛既千層糕又忍唔住想試~微熱既千層糕,令班蘭味更加清香,熱熱地更加容易一
佢地既湯加左豬血,所以色澤比較深,亦係傳統既做法!
先呷一口船湯,濃得黎唔咸,味道幾正宗~
船麵比人既感覺比較草根,今次配上和牛頓時update咗!
飛驒和牛船湯配金邊粉
薄切既飛驒和牛,肉質細膩,入口牛香濃郁!
香茅班蘭梳打
叫埋香茅班蘭梳打,減輕熱氣感覺~
泰式糕點拼盤有最愛既千層糕又忍唔住想試~
泰式糕點拼盤
微熱既千層糕,令班蘭味更加清香,熱熱地更加容易一層一層咁食,真係開心滿足!
另外仲有椰汁糕,西米粒粒分明,仲好香椰汁味~$38好抵食!

順帶一提“飛驒牛”(驒:音「陀」) , 用餐期間都聽到周邊有人點飛牛/飛
飛驒和牛船湯配金邊粉
香茅班蘭梳打
泰式糕點拼盤
從上一次泰國旅行回來後, 都有一段時間沒有吃過船麵。晚餐時間經過i-square, 發現了這間新開張的泰濃麵, 便決定進內試一下久違的船麵。菜式選擇不算多,主要是不同湯底的麵類,再加一些小食和飲品。 頂級安格斯牛肉船麵(金邊粉) $88配料頗豐富,有豬潤, 魚蛋, 秋葵, 通菜, 炸豬皮 和安格斯牛肉。湯底顏色較深, 味道亦頗濃厚。安格斯牛肉肉質亦不會太韌而豬潤則是厚切之餘也保持嫩滑。 飛驒和牛船麵(金邊粉) $128配料和安格斯牛肉船麵一樣。主角飛驒和牛切成薄塊, 大概五至六成熟, 質地嫩滑, 有油脂味, 近乎入口即溶。可惜只有三塊, 實在不太夠喉! 青木瓜沙律 $48青木瓜爽口, 配合泰式辣汁, 令人十分開胃。 炸芝士雲吞 $28薄薄的雲吞皮炸得十分香脆, 裡面夾有芝士片, 配上泰式辣醬,更加滋味。若芝士的分量再多些,味道試會更加突出。 如果喜歡吃船麵的朋友, 不妨一試,地點方便, 價錢也不太貴。
從上一次泰國旅行回來後, 都有一段時間沒有吃過船麵。

菜式選擇不算多,主要是不同湯底的麵類,再加一些小食和飲品。

頂級安格斯牛肉船麵(金邊粉) $88

頂級安格斯牛肉船麵(金邊粉)

飛驒和牛船麵(金邊粉) $128
飛驒和牛船麵(金邊粉)

青木瓜沙律 $48
青木瓜沙律

青木瓜爽口, 配合泰式辣汁, 令人十分開胃。

炸芝士雲吞 $28

炸芝士雲吞

頂級安格斯牛肉船麵(金邊粉)
飛驒和牛船麵(金邊粉)
青木瓜沙律
主打去泰國必食既船麵🚣點解叫船麵?因為以前多數都係艇上面食😁最初主要係配牛肉食,後來亦有配豬肉食🤓綿羊一於嗌呢兩款試下😜下午茶時段呢度都幾繁忙嫁😂事關$48就有一碗船麵/冬陰功湯麵連罐裝飲品,係尖沙咀呢啲地方真係好少有👍想加小食或者轉特飲一律都有半價優惠❗❗❗最平加$6就可以有一碟炸蝦片🙌----------#黑豚肉船湯 配 #薯粉 $68船湯好深色同濃稠,係由豬紅、豬骨同埋其他香料熬煮而成,香甜得黎仲有啲微辣,幾惹味😃建議食果陣加少少醋汁,味道層次就更加豐富啦😜配料有炸豬皮、魚蛋、蘿蔔、豬潤、秋葵,炸豬皮好香好脆口,浸左湯既部分又另一個口感🙂魚蛋同豬潤都彈牙,蘿蔔甜得黎冇渣,秋葵亦都夠淋,樣樣配料都表現出色😀黑豚肉唔鞋好淋😍本身湯底係用左豬既材料,所以同黑豚肉就好夾😎粉麵飯有5款選擇,薯粉彈牙同好吸湯,食食下就會發現船湯冇左好多,薯粉就越黎越入味😂#頂級安格斯牛肉船湯 配 #金邊粉 $88船湯、配料同黑豚肉船湯一樣😊牛肉7成熟,嫩而且肉味濃😍金邊粉好掛湯,啖啖都食倒濃郁既湯汁,好香好惹味😋#炸芝士雲吞 $28雲吞皮其實都有啲厚度,唔同飲茶果啲,不過都炸得好脆😍有淡淡芝士味同蝦味,味道
----------
#黑豚肉船湯 配 #薯粉 $68

#頂級安格斯牛肉船湯 配 #金邊粉 $88

#炸芝士雲吞 $28
雲吞皮其實都有啲厚度,唔同飲茶果啲,不過都炸得好脆😍有淡淡芝士味同蝦味,味道好夾,可惜餡料份量偏少同薄🤔如果多番啲,會更加好味😋

#炸雞翼 $38
冇用到炸漿,直接炸,皮特別脆同香口,肉質仍然保持嫩滑😌

#炸蝦片 $12
食落唔油膩,而且好脆口😄幾有蝦味😎

#烚唐生菜配秘制腐乳醬 $28
食左禁多濃味同油炸野,係時候要食番啲菜😂烚唐生菜係穩陣野黎,所以重點就係個腐乳醬啦🤓佢比一般既濃稠啲,味道濃郁啲,帶微辣😋

#泰式蝶豆花特飲 $28
賣相當然冇得彈啦,紫色真係好靚😆飲落就甜甜酸酸,有啲話梅既味道,零舍開胃🙂

黑豚肉船湯

頂級安格斯牛肉船湯