2018-11-14
上星期三晚約咗舊同學聚舊食飯,想試下泰國菜,於是揀左喺尖沙咀嘅依間:泰濃麵。餐廳地點方便得黎又唔難搵,沿住地鐵站口步行幾分鐘就到達,對於路痴嘅我可說是非常輕鬆💆🏻由於森仔早一晚book咗枱,即使未齊人都安排到坐位俾我入去卡位坐低一邊睇menu一邊等frd,非常貼心☺️講下個餐廳🍴環境先。房間嘅燈光唔太猛,鋪面乾淨企理,伴隨背景音樂跑泰文歌,絕對係適合悠閒聊天嘅好環境👯而menu簡單易明,有好多款選擇配搭,方便食客選擇。🤗經過一番考量,我同朋友order一人一個湯面,分別係頂級安格斯牛肉船湯同飛驒和牛清湯,配薯粉同金邊粉,想飽肚得黎又試哂兩種口味😋湯底方面我哋就冇揀到冬陰功,打算試下招牌嘅船湯😌職員落單同出單都好有效率,上菜亦算快🤓首先上枱係和牛清湯面,大大碗嘅賣相幾吸引引😚牛肉非常可口,薄身而做到入口即溶嘅效果👅伴碟嘅野菇同秋葵都好fresh,感覺健康👍🏻然後薯粉同金邊粉都算爽滑,連同濃郁得黎唔太稠嘅湯底,一啖啖嘅香甜食落令人好滿足😍後上咗一小碟嘅烚生菜配秘製腐乳醬,唔油膩之餘又醒胃,絕對值得推介😚另外,我地亦叫左炸芝士雲呑❤️❤️雲呑新鮮炸起,十分脆口。當中亦有濃濃的芝士,味道很好。不過當
講下個餐廳🍴環境先。
而menu簡單易明,有好多款選擇配搭,方便食客選擇。🤗
另外,我地亦叫左炸芝士雲呑❤️❤️雲呑新鮮炸起,十分脆口。當中亦有濃濃的芝士,味道很好。不過當中沒有一點肉果真是有點單調,而造成美中不足的😝
飲品方面我同朋友不約而同地點咗泰式碟豆花特飲,清新嘅味道令人精神為之一振,唔太甜得黎又健康,外加嘅一片青檸更加加深了甜味嘅層次💫再加上外貌係漸變嘅紫色,俾人一種神秘又夢幻嘅感覺,值得推薦🤓
最後由於食完已經好飽所以就冇叫其他小食同甜品,總括黎講非常抵食🤡