2011-08-15 41 瀏覽
不是「竹昇妹」,而是「竹昇麵」。這種我們熟悉的鹼水麵,相傳起源於廣州關西。此麵的原材料簡單,只有麵粉、鴨蛋及鹼水,但製麵的方法卻毫不簡單!竹昇麵師傅要坐在一支六呎長的大竹竿上,靠身體的重量重複用力壓下竹竿另一端的麵團。經這樣打製的麵條,入口特別爽口煙韌。香港現在手做的竹昇麵舖已不多,做法認真而又好吃的,倒可以在灣仔修頓球場對面找到。「蝦子水餃撈麵」麵條因為是自家親手製作的關係,能夠好好控制鹼水的份量,不會令麵條留下一陣難聞的鹼水味。亦因是老闆的熟練技巧,這裡的招牌菜蝦子撈麵麵條非常彈牙,充滿蛋香;加上蝦子的香味,令整個撈麵的味道提升了不少。有三隻水餃的撈麵剩惠 $62,不算便宜。但想起製麵師傅付出的心血與汗水,也可算合理啦!
「蝦子水餃撈麵」
2011-05-03
  • 蝦子水餃撈麵
2011-07-27 21 瀏覽
我諗我真係第1次食一碗甘好味既細蓉!!!!雲吞蝦肉又爽, 又有好香的豬肉味, 仲唔會滿口肥糕tim; 話說平時我好少食呢d麵, 因為怕佢既簡水味, 但呢到d un un腳竹升麵, 無簡水味, 又彈牙, 非常好吃; 最後個湯底真係好鮮甜, 絕無味精!!!!!飲哂!!!正!!!!不過呢....真係細碗d law....下午茶都岩岩好, 正餐就好似細碗左小小law~同場share左一碗紅豆沙, 其實係好味既~味係濃, 但質地係水左d, 無喳law~
我諗我真係第1次食一碗甘好味既細蓉!!!!

雲吞蝦肉又爽, 又有好香的豬肉味, 仲唔會滿口肥糕tim;

2011-07-27
  • 雲吞麵
  • 紅豆沙
2011-06-18 23 瀏覽
呢家麵店在公司附近, 睇門口貼晒報道應該係好野, 把心一橫去了試, 一入門口, 見到d碗同我屋企隻飯碗一樣size, 心諗...一定係麥x記style , 超細碗同好貴, 但應該好味, 果然坐低睇餐牌, $29 一碗云吞麵...$20一碗紅豆沙...當掙扎要雲吞麵面牛腩麵時, 我決定叫雲吞麵加腩汁雲吞麵最緊要係...麵, 湯 同雲吞那時是下午6時多, 店舖內都有很多人, 還有些是遊客, 估計應該是很知名的食店, 麵來到了~~~~由牆上貼的報道可知, 呢度出名係竹昇麵, 特色是幼些, 滑些, 咬落又真係幼d, 又彈牙, 你話係咪彈到識飛呢, 唔係!! 我食上環沾x記果d都好彈牙, 但人地$16蚊一碗 (下午茶時間).湯有沒有"簡"水味....sorry...我O既錯,, 加左腩汁分唔出有冇簡水, 但d腩汁好好味. =P雲吞係我最重視...藏在麵底, 好細粒, 首先, 個色水已經唔係太靚, 暗厄, 如是鮮蝦, 蝦會是帶點粉紅和透明的。一咬, d蝦霉o既........................., 豬肉佔多, 我隨即用手機上來看食評, 有100個好評??????? 百思不得其解,

當掙扎要雲吞麵面牛腩麵時, 我決定叫雲吞麵加腩汁

雲吞麵最緊要係...麵, 湯 同雲吞

雲吞係我最重視...藏在麵底, 好細粒, 首先, 個色水已經唔係太靚, 暗厄, 如是鮮蝦, 蝦會是帶點粉紅和透明的。一咬, d蝦霉o既........................., 豬肉佔多, 我隨即用手機上來看食評, 有100個好評??????? 百思不得其解, 但隱約都有少數人和我的意見是一樣的。如果我食呢碗係$10碗, 我接受呢隻雲吞, 但我食緊$29一碗仲要呢個size喎 ! 粒雲吞係咪應該要好足料 / 鮮味先? 我想, 我對$29的雲吞麵的質素有要求也不過份。

佢特別係有酸羅白, 但係... 果d羅白值幾多錢? 亦唔足以令佢碗雲吞麵賣 $29

我唔介意食貴野, 但係好介意俾多多錢但食d質素與價值不相符既野
總括 :
麵 - OK
湯 - OK
雲吞 - BAD
抵食程度 (以份量/質素/價錢來衝量) - BAD!
2011-06-10
  • 雲吞麵
2011-06-12 11 瀏覽
聽咗永華好耐, 亦經已想試好耐,奈何個人好日唔過海, 過親海通常都約咗人食飯....所以一路都將佢擺係個Wish list度封塵....呢日去灣仔主場打牌~決定的起心肝早啲出門口, 一條友開場前去嘆個麵先~呢度乜人都有, 老中青中外人仕都有~堅!!!餐牌都幾多選擇, 選擇障礙病發, 都要諗一輪先決定到食乜~叫言嘢食就向呢兜馳名醃蘿蔔進攻~酸酸甜甜辣辣爽爽, 真係好開胃呀~正~主角出場: 筋腩拼叉燒撈麵~筋腩相當得, 好入味, 唔會硬柴~正~仲有我鐘意食既小薄膜~超like~叉燒---我見麵檔有叉燒做配料拱特別, 突登叫嚟試試的~不過啲叉燒實在太硬柴又唔係太好味~所以食咗兩舊就放棄了~撈麵---真係冇乜梘水味, 又爽又彈~係我暫時最喜愛既麵呀~超掂!!!亞姐招呼好好,仲介紹我下次試炸醬麵添~放心, 我一定會搵位攝過嚟的!!!
聽咗永華好耐, 亦經已想試好耐,
奈何個人好日唔過海, 過親海通常都約咗人食飯....
所以一路都將佢擺係個Wish list度封塵....

呢日去灣仔主場打牌~
決定的起心肝早啲出門口, 一條友開場前去嘆個麵先~
呢度乜人都有, 老中青中外人仕都有~堅!!!
餐牌都幾多選擇, 選擇障礙病發, 都要諗一輪先決定到食乜~
叫言嘢食就向呢兜馳名醃蘿蔔進攻~
酸酸甜甜辣辣爽爽, 真係好開胃呀~正~
主角出場: 筋腩拼叉燒撈麵~
筋腩相當得, 好入味, 唔會硬柴~正~
仲有我鐘意食既小薄膜~超like~
叉燒---我見麵檔有叉燒做配料拱特別, 突登叫嚟試試的~
不過啲叉燒實在太硬柴又唔係太好味~
所以食咗兩舊就放棄了~
撈麵---真係冇乜梘水味, 又爽又彈~
係我暫時最喜愛既麵呀~超掂!!!

亞姐招呼好好,
仲介紹我下次試炸醬麵添~
放心, 我一定會搵位攝過嚟的!!!

• 牛筋腩
  • 撈麵
  • 醃蘿蔔
2011-05-17 161 瀏覽
正所謂:「物以旱為貴!」現時,香港梗存 3 間可以食到竹升麵嘅出名麵店:永華麵家、劉森記麵家、佳記麵家。記得,早幾年,同朋友去澳門,專程走去食竹升麵,真係好彈牙! 竹升麵 - 以麵粉放喺一枝大粗竹下,師傅坐上大粗竹 "韌" 吓 "韌" 吓, 就可以做出彈牙竹升麵!好過癮啊!當日,我同媽咪出開灣仔,經過軒尼詩道,見到呢間食竹升麵嘅<永華麵家>,加上鯊魚骨熬制湯底,可預防骨質疏鬆。 聽起嚟好適合媽咪喎!走入去,感覺上坐得迫夾,枱與枱之間較為狹窄。 我試過被店員撞到手呀!尚未決定食什麼之前,先食一粒雪白爽脆醃白蘿蔔醒吓胃! 起初,我以為係酸酸地,Oh! 原來食落口之後,辣味慢慢滲透成條脷!........ 看看餐牌,雪烚膏系列盛惠 100 大元! 嘩!好貴呀!收得呢個價估計用料十足!我叫咗: 鮮蝦雲吞麵 $29先來一啖湯,鯊魚骨熬制湯底,清清淡淡!少油!確實不錯! 正宗雲吞麵,雲吞放麵底;好讓保持麵質爽身。麵質重點係爽滑彈牙!比較好到底更好!難道就係竹升麵嘅好處? 此外,無鹼水味!Very good! 如果,有鹼水味,會連累湯底!雲吞有 5 粒,說不上好像<麥奀記&#
正所謂:「物以旱為貴!」

記得,早幾年,同朋友去澳門,專程走去食竹升麵,真係好彈牙!
就可以做出彈牙竹升麵!好過癮啊!

聽起嚟好適合媽咪喎!
永華麵家
竹升麵 - 以麵粉放喺一枝大粗竹下,師傅坐上大粗竹 "韌" 吓 "韌" 吓,就可以做出彈牙竹升麵!
走入去,感覺上坐得迫夾,枱與枱之間較為狹窄。
我試過被店員撞到手呀!

尚未決定食什麼之前,先食一粒雪白爽脆醃白蘿蔔醒吓胃!
醃白蘿蔔及調味料
看看餐牌,雪烚膏系列盛惠 100 大元!
嘩!好貴呀!收得呢個價估計用料十足!
麵類 $28 起
雪烚膏系列盛惠 100 大元!
我叫咗:
鮮蝦雲吞麵 $29
先來一啖湯,鯊魚骨熬制湯底,清清淡淡!少油!確實不錯!
此外,無鹼水味!Very good! 如果,有鹼水味,會連累湯底!雲吞有 5 粒,說不上好像<麥奀記>大大隻鮮蝦貨色,勝在用料新鮮!蝦已清除蝦腸,鮮甜爽口!
鮮蝦雲吞麵
麵質重點係爽滑彈牙!
雲吞-勝在用料新鮮!蝦已清除蝦腸,鮮甜爽口!
媽咪叫咗:
蜜爆丸麵 $29
蜜爆丸有 4 粒,外表較為粗糙,我問媽咪蜜爆丸係咪爆漿丸呀?佢話粒丸算彈牙,不過食到中間有點辣,包住豬肉都幾好食!可惜,我無試到!
蜜爆丸麵
我哋覺得就算差不多$30 一碗,比起其他普通雲吞麵檔貴,也是值得!

2011-05-07
鮮蝦雲吞麵
麵類 $28 起
雪烚膏系列盛惠 100 大元!
醃白蘿蔔及調味料
蜜爆丸麵
雲吞-勝在用料新鮮!蝦已清除蝦腸,鮮甜爽口!
麵質重點係爽滑彈牙!
2011-05-12 38 瀏覽
Went to try at this place. We tried wonton noodle, braised pork ball noodle and Chinese Broccoli.The wonton is just ok, the best part is at the soup, braised pork ball is interesting, its 4 balls per bowl and they're huge!My thumbs up would be the Kailan, its sooo good. Tender, not greasy, the oyster sauce is just really really good

the best chinese broccoli
the best chinese broccoli
  • Chinese Broccoli (Kai lan)
2011-05-05 21 瀏覽
下班時,同事強哥話請我吃雲吞麵,問我去邊間?我話去「永華!」久聞其名,多次在門外經過,都是過其門而不入,今次適逢其會,兩支公去食麵。兩人都是點了雲吞麵,賣二十九元一碗,先試一啖湯,湯味濃郁,不是一般祇得大地魚的味道,雖然喝不出內裏有甚麼材料,但知道是好飲,雲吞精緻,沒有誇張的大大隻蝦,但餡料新鮮,麵質方面,線條幼細,沒有鹼水味,爽口彈牙,單吃麵和湯也不錯,難怪上湯淨生麵也要賣二十八元。

靚麵
靚雲吞
$29 (其他)
靚麵
靚雲吞
2011-03-24 14 瀏覽
係門口看見老闆很謹慎的在煮麵, 真的很用心經營!!招牌的雲吞麵 ~ 每個雲吞裡面都有包著一隻蝦, 肉質鮮美!蜜汁叉燒麵 ~ 叉燒很鬆較, 大大舊, 看見好多人都orde 呢個!南乳豬手麵 ~ 豬腳口感很嫩非常入味蚊得夠淋!!門口看見老闆!!
係門口看見老闆很謹慎的在煮麵, 真的很用心經營!!

招牌的雲吞麵 ~ 每個雲吞裡面都有包著一隻蝦, 肉質鮮美!

永華麵家
夜了十時許,尚在灣仔,趕時間途中,貪心的想吃個快而靚的簡單餐,來到了永華麵家。到了門口,看到了香港傳統簡樸的裝潢,像是回到了上一輩的年代,但餐廳設施及用品卻保養得不錯。趕不及坐下來品嚐,選擇了外賣,點了醬爆丸麵。不消五分鐘,便準備好。在我意料之外的是,雖然是簡單的一個麵,麵店還是用上兩個外賣盒分開麵和湯(雖然較不環保),又為客人小心的包裝好,以免弄瀉,以及檢查好已放食具,非常體貼。之後,找到了適當的時機開餐,麵夠熟不稔;醬瀑丸的餡料有點黑椒辣味和似是肉鬆的東西,丸質新鮮彈口,頗有特式;吃了一兩口湯底,感覺是用料餚製,但不知道是甚麼,只知道是我從沒吃過的湯味道,而且味道不錯。吃著吃著,意外地發現有少許蔬菜,因為平時吃麵一般不會附送蔬菜,所以有點感動,麵店的確體貼,值得讚賞。將來若能兼顧環保原則,更好呢!

2011-03-14
5 分鐘 (外賣自取)
  • 麵、湯底
我一早知.呢間係出名麵店.最出名的食物係竹昇麵.出名的..在灣仔區的食物價錢就一定貴..雲吞麵,29元.撈麵48元...如果我無記錯.最貴的糖水要百幾元...其實我呢篇食評介乎笑臉同OK之間...我又係見工前食..專登提早出門口..麵末到前發覺.桌面有酸蘿白.呢個係個人口味的問題.我的感覺只是一般...牆上有一張竹昇麵的報導..現在只是8成工序是人手做的..如果...計服務只是不過不失的..環境雖舊也有本身的特色.亦算衛生..可惜冷氣開得好大...仲要在店內清楚聞到消毒藥水的味道....雲吞撈麵48元:麵的確唔錯..銀絲幼麵.每一啖都好香鴨蛋味,雲吞有6至7小粒.我覺得差...又凍.食落口有種乾乾的感覺...湯...可能係最值錢的....好香甜...重火腿香味.甘香可口...雖貴..都會食得飽的.......我都會給笑臉..個人而言.我不會回頭
真係貴
我一般鍾意
人手

2011-03-07 4 瀏覽
在湾仔参加完一个关于台湾文化的讲座,活动中提到香港的云吞面也是香港文化的一部分,突然就勾起了我要吃云吞面的欲望夜晚的湾仔,让我和铁树同学同时想到了“灯红酒绿”这个词走在这陌生的街上,很偶然地发现这家店,也不知道它原来那么出名一碗卖相平平的云吞面,吃下却异常的美味这样的碱水面以前也吃过不少,感觉都差不多,这一吃竟吃出了区别弹牙,爽口,有韧劲这大半夜偶遇这样意料之外美味,真幸福真满足PS:那脆萝卜也好美味的说

夜晚的湾仔,让我和铁树同学同时想到了“灯红酒绿”这个词

一碗卖相平平的云吞面,吃下却异常的美味

弹牙,爽口,有韧劲

这大半夜偶遇这样意料之外美味,真幸福真满足

PS:那脆萝卜也好美味的说
鲜虾云吞面,大大粒的鲜虾云吞躲在面下面看不见了
2011-03-06
鲜虾云吞面,大大粒的鲜虾云吞躲在面下面看不见了
2011-01-30 14 瀏覽
純被店外香味吸引, 首嘗這個聞名己久麵家價錢的確比想像中貴, 既有緣一到(其實是肚餓原故 ) , 很“豪”的點了個豬手麵和淨雲吞淨雲吞 : 稍嫌湯面層的油太多, 不過湯喝上口還能接受, 雲吞都好味既豬手麵 : 豬手淋既, 但重點在於麵。麵真的彈牙,爽口; 最重要是麵沒有那種鹹水味, 完全是自己杯茶。 不知現在是否仍是竹星手打麵 ? 如果是, 作為對傳統手藝的致敬, 麵食價錢雖貴, 但還可接受的。結論是, 麵是首選, 不能錯過。
純被店外香味吸引, 首嘗這個聞名己久麵家

價錢的確比想像中貴, 既有緣一到(其實是肚餓原故
) , 很“豪”的點了個豬手麵和淨雲吞
豬手麵 : 豬手淋既, 但重點在於麵。

麵要俾個GOOD : )
結論是, 麵是首選, 不能錯過。
麵要俾個GOOD : )
2011-01-21 6 瀏覽
灣仔永華麵家,除了大碌竹壓麵最出名之外,另一為人所知,就是:貴.未有米芝蓮推介之前,我十幾年前第一次來,一個人想吃得飽,也要$100.吃雲吞麵的原意不是要吃得你飽,旨在滿足一下口腹之慾,沒有人叫你吃得太多,當年第一次來,我吃些什麼呢?就是雲吞麵,蝦子芥蘭,加碟竹笙.加起來是不小數目.多年來從未試過炸醬麵,今次來便不吃雲吞麵,轉口味來個炸醬麵,當在廣東麵店吃此味,很容易拿去與好旺角的炸醬麵比較.吃麵之前,一定先吃檯上的醃製沙葛粒,首先為個胃開一開氣.其爽脆的感覺,和酸味的確是最佳開場白.大家同是炸醬,但是兩者風格完全不同,永華不是好旺角的黑漆漆味道,而是用肉絲,冬菇,加上辣椒炒埋一起,味道夠辣,很刺激,肉絲鬆化可口,配合大碌竹壓製,幼細又彈牙的銀絲細麵條,很疋配.早年永華的麵條水準曾經有下跌之勢,鹼水味極強,近年才有所改善.雖然麵條有質素,但不算是我吃過最好的麵條.個人還是對麥奀,劉森記等麵家情有獨種.看過有人寫過永華的蝦子芥蘭,全走也要收正價,事後大發雷霆,再給予一個劣評.試想想,你去老麥叫個魚柳包,走醬走芝士,又可否要求收平一點呢?寫出來真係會丟人現眼.我喜愛蝦子,當然不要走蝦子,香

看過有人寫過永華的蝦子芥蘭,全走也要收正價,事後大發雷霆,再給予一個劣評.試想想,你去老麥叫個魚柳包,走醬走芝士,又可否要求收平一點呢?寫出來真係會丟人現眼.我喜愛蝦子,當然不要走蝦子,香濃味鮮的蝦子,爽甜無渣的芥蘭,配以鮮甜的上湯,吃菜也可以很享受,大約如此.
炸醬麵加碟蝦子芥蘭,價錢為六十多,如果每天也吃的話,肯定吃不消,久不久來吃,也能負擔得來.
2010-12-30 2 瀏覽
因事要到灣仔,正值午飯時間,下車之後,見附近正是這間麵家,一心打算入內吃一碗簡單的麵,留肚等下午茶時間才再享受另一頓豐富的Afternoon Tea。想不到進去之後,竟見到整間店子幾近座無虛席,經侍應阿姐安排,才能找到一席安坐。看看餐牌,不禁有點吃驚,怎麼這裡的單拼麵都要賣$32一碗,雙拼就更要賣$43一碗,如果要撈麵的話,單拼已要$48,這價錢可真一點也不便宜呢!雖然從店中牆上的介紹中,知道這裡以「竹昇雲吞麵」馳名,而且得到米芝蓮推介,不過自己這天不想吃雲吞麵,所以要了一碗「牛腩麵」作午餐。這碗超迷你的「牛腩麵」送來的時候,著實令自己嚇了一跳。這碗麵的迷你程度,比「何洪記」的出品猶有過之,實在細碗得驚人!這麼細碗的麵也要賣$32,店家難道不覺得收貴偏高嗎?無疑,這碗麵是很有水準的。麵爽而彈,湯濃而甜,牛腩、牛筋也有一定水準,整碗麵是頗為好吃的。但以它現在所收的價錢,我卻覺得的確是偏高了,即使我想吃麵的話,以它現在所收的價錢,我便未必願意再來幫襯了。但是,為什麼午市時份,會有這麼多人幫襯的呢?難道他們不覺得一碗超迷你的麵收這樣的價錢是甚為昂貴的嗎?P.S.:原來這裡的麵在兩個多月前還是

看看餐牌,不禁有點吃驚,怎麼這裡的單拼麵都要賣$32一碗
,雙拼就更要賣$43一碗
,如果要撈麵的話,單拼已要$48
,這價錢可真一點也不便宜呢

牛腩麵」作午餐。

這碗超迷你的
!這麼細碗的麵也要賣$32,店家難道不覺得收貴偏高嗎

無疑,這碗麵是很有水準的
?難道他們不覺得一碗超迷你的麵收這樣的價錢是甚為昂貴的嗎?

P.S.:原來這裡的麵在兩個多月前還是賣$27一碗的,前陣子已經加價到$30一碗了,想不到現在竟又加價到賣$32一碗。嘩
!物價飛漲得真是厲害,火箭也沒有那麼快呢
  • 牛腩麵
2010-12-27 21 瀏覽
在灣仔返工咁耐,都未黎過永華,全因一班男同事唔會選擇lunch黎食碗麵就算。今日一個人食飯,腦中閃過永華,就來了。門面古色古香,坐底無耐,就見識到老店風采:有位阿叔俾錢時問係咪加左價,有位小姐黎買外賣又問係咪加左價,收銀想必是日日俾人煩問呢條問題,答案已經無咁好氣。其實得到車軚人推介,香港又狂通脹,加價,看來是遲早的事,可憐對一班舊街坊黎講,本來已經唔平的一碗麵,現在變得更矜貴。點了一碗炸醬撈,平時我喜歡吃粗麵,但黎得呢度,當然是吃其銀絲竹昇麵。選炸醬,當然是吃撈不吃湯,有湯的麵溝稀了炸醬,我才不會咁浪費。撈麵真的很少水,整個麵吃完碟都唔算多水。竹昇麵真的很幼,機造真係造唔到。炸醬主要為冬菇和肉絲,原以為不會很辣,但原來食食下先feel到辣,當真是辣在骨子裡。炸醬很鮮味,吃過得多地方以辣肉醬充炸醬,這裡真是吃到肉鮮味的。大地魚湯也很夠鮮。店裡有牌扁「玉液銀絲」,吃過之後覺得真的當之無愧。如果不抗拒,吃一些酸蘿蔔吧,每一檯檯面都有,酸蘿蔔作用是中和鹼水味,但其實我相信香港人已經不會這麼講究了。但這裡的酸蘿蔔不過辣,不很酸,不用錢,很爽口,值得一試。埋單$48,貴過食餐飯。撈麵尤其貴d,但

炸醬撈麵

竹昇麵真的很幼

撈麵真的很少水,整個麵吃完碟都唔算多水。竹昇麵真的很幼,機造真係造唔到。炸醬主要為冬菇肉絲,原以為不會很辣,但原來食食下先feel到辣,當真是辣在骨子裡。炸醬很鮮味,吃過得多地方以辣肉醬充炸醬,這裡真是吃到肉鮮味的。

玉液銀絲

酸蘿蔔,中和鹼水

埋單$48,貴過食餐飯。撈麵尤其貴d,但我覺得麵底是比湯麵多的,不似有些地方其實個麵底一d都無加到俾你。
有機會再黎試下另一名物,雲吞蝦籽麵吧。
2010-12-20
炸醬撈麵