1K
2012-05-10 31 瀏覽
都好一排冇落修頓。今日出灣仔開會,中午過來嘆碗竹升麵先!嘩,原來係2009米芝連, 我都唔知,可知我起碼3年冇幫襯了!門外的剪報如舊,價格卻升了不少, 當然係叫招牌的雲吞麵。不出三分鐘,香噴噴的一碗已擺在我面前!好香。麵完全冇鹼味,咬落去索索聲,每一條都俾倒吓"索"你,講真。另仲有一啖一粒的雲吞。正宗的廣東雲吞其實就係咁細粒。也足料,細細粒都有5粒㗎。麵也好細碗,聽以前開雲吞店的老人家講, 係以防食得慢,底下的麵浸淋左。真係好細碗! 成三十幾蚊架~不過,當想到每條麵也是師傅的血汗,就會覺得完全超值。香港地,竹昇麵,剩返幾多檔,真係數得出。食舊蘿蔔, 好入味, 仲幾辣.雖我係70後, 但幾肯定, 個碗碟老過我呀.走嗰陣無聊,細讀門口的剪報,已係上一個龍年出的,話有人夠胃口,一口氣食左4碗麵。4碗,咁都上報?!
都好一排冇落修頓。今日出灣仔開會,中午過來嘆碗竹升麵先!
門外的剪報如舊,價格卻升了不少,

好香。
麵完全冇鹼味,咬落去索索聲,每一條都俾倒吓"索"你,講真。
另仲有一啖一粒的雲吞。
正宗的廣東雲吞其實就係咁細粒。
也足料,細細粒都有5粒㗎。

真係好細碗! 成三十幾蚊架~

不過,當想到每條麵也是師傅的血汗,就會覺得完全超值。
香港地,竹昇麵,剩返幾多檔,真係數得出。
食舊蘿蔔, 好入味, 仲幾辣.
雖我係70後, 但幾肯定, 個碗碟老過我呀.

4碗,咁都上報?!
2012-05-10 10 瀏覽
來過此店多次一般我都會選擇食佢既蝦子撈麵, 無他佢地既蝦子真係好香配埋個清湯..上星期中午到灣仔區工作見到店內仲未多人就走入去食個午餐再工作, 今次想試下其他麵食就選左炸醬麵,好彩麵同湯分開, 個炸醬同樣做得出色, 酸酸甜甜加上肉絲十分美味, 加上任下既酸蘿蔔, 夏天最好既食物.
2012-03-21 10 瀏覽
嚮附近食完酸辣米線,想食個糖水,醒起永華,於是買一碗返公司嘆~~好多蓮子, D蓮子都好鬆化好欣賞個糖水唔會死甜,亦不會有苦澀味(有些糖水舖的桑寄生會好苦澀,飲完個口好寡), 飲完感覺好滋潤,好舒服唯一是覺得價錢偏貴,一碗外賣桑寄生蓮子糖水(無蛋)都要$31......不過佢地用嘅都是好的材料,味道也好,所以都會再幫襯的

好多蓮子, D蓮子都好鬆化

桑寄生蓮子茶
2012-03-21
3 分鐘 (外賣自取)
桑寄生蓮子茶
2012-03-18 16 瀏覽
我吃了大大話話三十年永華,以前好好味,現在真係離譜。媽媽要了蠔油麵,ok無投訴。我要了雲吞麵,麵顏色淡,湯底凊,雲吞肉新鮮最離譜係麵都未煮開,師傅你在發夢嗎人不多都咁..桑寄生蛋茶,隻蛋得,茶似水我找不到再吃的理由

我吃了大大話話三十年永華,以前好好味,現在真係離譜。
媽媽要了蠔油麵,ok無投訴。
我要了雲吞麵,麵顏色淡,湯底凊,雲吞肉新鮮

最離譜係麵都未煮開,師傅你在發夢嗎
人不多都咁..
桑寄生蛋茶,隻蛋得,茶似水

我找不到再吃的理由
2012-03-17
2012-03-05 117 瀏覽
Wing Wah Noodles Shop again!! Need to find a place for late dinner and we were wondering what to have at 9.30pm.. Decided to go to Wing Wah again. Wanton noodles striked my mind at first but I've decided to try out their noodles with bean sauce (炸醬麵) this time. Knowing that their servings are relatively smaller compared to others, so we ordered a bowl of dumplings with soup to be shared. The noodles with bean sauce didn't dissappoint me! The noodles are good as usual, the sauce (consists of mu
Wing Wah Noodles Shop again!!

The noodles with bean sauce didn't dissappoint me! The noodles are good as usual, the sauce (consists of mushroom slices, pork slices, etc) was nice too. Though you can see some chilli padi in the sauce but it is not that spicy. A little spicy makes the whole dish taste even better. The dumplings are not bad too. The meat and prawns inside are fresh. Bought their red bean soup back for supper later too. Haha..
Noodles with Bean Sauce
Dumplings with Soup
2012-02-28
Noodles with Bean Sauce
Dumplings with Soup
2012-02-13 14 瀏覽
見到我最愛的炸醫麵我不是喜歡超辣的人, 但少少辣我會覺得幾惹味呢間炸醫的辣我喜歡!!值得一推的是超大粒雲吞鮮蝦雲吞 -豬肉及鮮蝦做餡,蝦多過豬肉,原隻鮮蝦落一定會再來﹗﹗﹗
見到我最愛的炸醫麵

我不是喜歡超辣的人, 但少少辣我會覺得幾惹味

呢間炸醫的辣我喜歡!!

值得一推的是超大粒雲吞

鮮蝦雲吞 -豬肉及鮮蝦做餡,蝦多過豬肉,原隻鮮蝦落

一定會再來﹗﹗﹗
2012-01-25
  • 炸醫麵
2012-02-05 81 瀏覽
It's not the first time getting take-away from this shop, and their food is still as good. The wanton is OK, but the noodles and soup are really good.Love their red-bean soup with glutinous rice balls (desserts), has very nice "dried tangerine peel" scent and taste.Tried something new this time - 桑寄生莲子蛋茶. Not too bad, but the egg is not as tender as expected.Though their serving size is relatively smaller compared to others, but overall, i think worth it.

桑寄生蓮子蛋茶
Wanton Noodles
Red Bean Soup with Glutinous Rice Balls
2012-02-04
5 分鐘 (外賣自取)
$75 (宵夜)
桑寄生蓮子蛋茶
Wanton Noodles
  • Red Bean Soup
2012-01-20 3 瀏覽
見到好評如潮, 都去試下,真係好失望!佢入面每張枱都有一盅免費的羅白比人食, 點知係無得refill, 一枱4個人, 如果前一個食晒, 下一個坐佢隔離真係唔使試!至於上菜速度, 兩個字: 勁慢!每次追單, 永遠答你: 得一個師傅, 等下啦咁出名的地方, 得一個人做嘢, 我唔覺得係客人問題, 唔覺得係客人應份要去等得一個師傅的地方咯! 仲好似講到我地應份等咁!價錢又唔係平, 又唔係特別好食, 又唔係抵食, 又唔係大碗!比錢都仲係要等!以後都唔會再去!!!!

見到好評如潮, 都去試下,真係好失望!

至於上菜速度, 兩個字: 勁慢!

每次追單, 永遠答你: 得一個師傅, 等下啦

比錢都仲係要等!

以後都唔會再去!!!!

2012-01-20
2011-12-16 9 瀏覽
夜深了來一碗宵夜美食雲吞麵吧,源於廣州的雲吞麵昔日是富臣的美食,正宗擺設是匙羹置碗底,上面是雲吞而麵蓋麵。以大地魚、肉骨熬成鮮而清澈湯底,而麵是竹稈打造,富爽柔嚼勁香港仍保留手打竹昇麵少於三間,當中米其林指南推介的#永華麵家#,麵好而湯鮮,是香港美食名物!
2011-12-10 92 瀏覽
「玉液銀絲」是這家在香港開業已五十多年的麵家店內上牌匾中的讚語,指的是它的湯好、麵靚。在這這老牌麵店裡,更可找到知名食家如蔡瀾、蘇絲黃等對它的推介,而在店外的燈箱介紹中,則可見到這麵家的馳名出品,好像「鮮蝦雲吞麵」、「南乳豬手麵」、「古法蝦子柚皮」、「秘製竹笙」、「炸醬撈麵」、「桑寄生蓮子蛋茶」、「陳皮紅豆沙」等。不過這次往試,所試的雖然只是店中最有名的「雲吞麵」,並未試勻所有店中推介的食品,仍覺得前人的讚語有點過譽,這店「雲吞麵」的水準,雖然已比一般的麵店為佳,但仍未及中環「麥奀記」的好。這次與老婆仔前來,因為大家都不是太肚餓的關係,只是一人叫來一個麵當晚餐。我吃的是「雲吞撈麵」,她吃的則是「雲吞麵」。她的「雲吞麵」細細碗的,傳統大小,細細粒的雲吞置於麵底,銀絲細麵下有五粒雲吞,包著的是蝦肉混和豬肉的餡料。我的「雲吞撈麵」份量比她的麵多出一截,雲吞有八粒之多,件著雲吞與竹昇麵的還有數條菜心、蠔油和撈麵上湯。這店的雲吞湯確是不錯的,味道濃郁得來不會一味死鹹,都算無負玉液之名,不過麵條則不算太好,雖然頗為爽彈,也有蛋香,但未能做到條條分明,特別是我的「雲吞撈麵」,每見多條麵條黏結在一起的
玉液銀絲
食家介紹
招牌出品
永華麵家
一碗細蓉
雲吞撈麵
,不過麵條則不算太好,雖然頗為爽彈,也有蛋香,但未能做到條條分明,特別是我的「雲吞撈麵」,每見多條麵條黏結在一起的情況出現,吃來還帶有一點鹼水味,說這麵是銀絲,我覺得還差一點點呢

至於主角的雲吞,雖是正宗的細細粒一口一隻的模樣,但雲吞色澤顯得暗啞,給人不夠新鮮的感覺,餡料包得太實,味道也欠突出,這兒雲吞的水準,我覺得只是普通而己。

相比起雲吞麵,我覺得更值得一讚的應是店裡每檯都有,以雕花小玻璃瓶子裝著的「醃蘿蔔」。這裡的「醃蘿蔔」酸滋滋的,帶一丁點兒辣,爽脆而開胃
,與深水埗「劉森記」的出品,如出一轍,可真有異曲同工之妙
爽脆蘿蔔
這兒的「雲吞麵」賣 $29 一碗,「雲吞撈麵」更要賣 $48 一碗,價錢絕對稱不上便宜。始終,雲吞麵應該是平民化的美食,而不應是貴價的食品。差不多五十元一碟的「雲吞撈麵」,水準未算十分出色,充其量只是比一般的出品稍勝,這價錢是否合理呢?我可真是充滿疑問
老年陳皮
$38.5 (晚餐)
永華麵家
玉液銀絲
食家介紹
老年陳皮
爽脆蘿蔔
2011-12-08 42 瀏覽
十月尾某天(不肯定那天)'豪'一下, 去了食修頓對面那間竹昇麵. 差不多$30一小碗. 對我來說當然不飽, 但黃昏時會客人會請去陸羽食, 當然要留肚啦. 幾隻雲吞及很爽的麵底. 雲吞的蝦不錯, 但豬肉一般, 不算肥, 味普通. 蝦反而較出色, 爽和幾大隻. 其實麵質只是比三門仔那檔好些少, 但貴了一倍. 當然這間位置方便, 租又貴多了.印象中小時吃的麵多時這樣的, 除了車仔麵以外. 可能是那時住九龍, 吃詠藜園吧. 其時它未出名, 不算貴, 間中食下也成. 從前機製的麵也較少, 手製為主, 當然質地好些.
2011-10-21
2011-11-29 20 瀏覽
這天因為要去會展,所以就來了灣仔找吃的。本來是要去旁邊的樂農的,不過我一時記不起,原來在星期天是關門的。那也不是 白白地摸了門釘的,因為還有隔壁的永華麵家。平日午間來到的話肯定是一位難求,但這天是星期天,所以只有寥寥幾個客人。進店的時候看見該是老闆的人正在招呼兩位來到店裏吃麵的外籍遊客。老闆的英文 非常流利,還客串攝影師替他們拍照。遊客吃得好像很高興,看來老闆也真的很懂香港好客之道,看來旅遊局要找他宣傳代言人!至於我,來到這家曾被米芝蓮推介、以竹昇麵為骨幹的老牌麵店,當然要吃最馳名的鮮蝦雲吞麵 ($29) 啦。麵在面雲吞在底,一貫老式的雲吞麵擺法。竹昇麵果然名不副虛傳,爽口彈牙,雖然不是我吃過最彈的,但凡事太過份都不好,這個麵的硬度是剛剛好了,而且是沒有鹼水味的,不錯。雲吞呢比較特別,平常吃的鮮蝦雲吞都是蝦跟豬絞肉混在一起做餡的,這裡的是蝦還蝦肉還肉,豬肉的質感還有少少似叉燒!在吃麵的時候,在餐桌上的餐牌發現了一味上湯蝦子芥蘭($33),價錢是貴了一點,但畢竟也要吃點菜,所以也點來吃了。芥蘭很大條,也甜美,蝦子也炒得挺香,就是之後再加了兩匙熟油,搞得整盤菜有點肥膩。我也不怪店家,正常的
這天因為要去會展,所以就來了灣仔找吃的。
老闆的英文琅琅上口, 仲做埋攝影師
麵在面雲吞在底,一貫老式的雲吞麵擺法。

芥蘭很大條,也甜美,蝦子也炒得挺香,就是之後再加了兩匙熟油,搞得整盤菜有點肥膩。我也不怪店家,正常的「油菜」是要有油才成的嘛,只是我個人不喜歡另外加油而已,下次會記得走油啦。

其實最好吃的是桌上的醃蘿蔔,這裡的做得比較酸一點的,但還是吃不停口!
老闆的英文琅琅上口, 仲做埋攝影師
2011-11-23 18 瀏覽
成日經過門口,UPUP DUPDUP唔係睇過雜誌同食評都唔知原來咁出名今晚終於黎試食~ 都預左唔會係好大碗雲吞麵牛筋腩麵先講麵身有口感,稱得上爽同彈,令人難忘!再講湯底平庸,有D慨嘆浪費左好既麵條最後講材料雲吞麻麻~ 令到成砲麵頓時DOWNGRADE左牛筋腩亦唔夠淋
成日經過門口,UPUP DUPDUP
唔係睇過雜誌同食評都唔知原來咁出名

今晚終於黎試食~ 都預左唔會係好大碗
雲吞麵
牛筋腩麵

先講麵身
有口感,稱得上爽同彈,令人難忘!

再講湯底
平庸,有D慨嘆浪費左好既麵條

最後講材料
雲吞麻麻~ 令到成砲麵頓時DOWNGRADE左
牛筋腩亦唔夠淋

2011-11-19
2011-11-09 18 瀏覽
個日忽然間好想食雲吞面~~~~來開灣仔~~依間又甘出名~甘就霖住試下啦~寫11點開~~~結果我11點半去到它都仲未開但因為真系莫名好想食雲吞~~所以唯有晚上又死死地去甘再去醫肚點左雲吞面同紅豆沙~~~紅豆沙先上同西環源記一樣系得水狀既紅豆沙~~似紅豆水多d~其實我覺得還是喜歡有d口感既~~~~不過它就無源記甘甜~~但同時又唔覺它有陳皮味咯可能真系太旺場~~碗雲吞面都成差不多10分鐘至到~~~細碗系預左噶啦~反正都唔太餓~~雲吞分量都算多同大隻~所以都幾飽噶食完先試面~~這裡出名系竹升面~真系好夠韌度~要咬比較細緻~不然好容易成啖吞曬落肚~~我本人就唔系幾中意~不過聽到對面個女仔一路食一路話好好味~~睇來真系人既口味問題雲吞嘛~~好失望鮮蝦嘛?我覺得似蝦干多d~~搭配既豬肉應該都比較肥~因為食完覺得個胃滯住~好唔舒服賣甘貴~又一條生菜都無......好多時候所謂好食既名店果然都系傳說~~要穩啱自己口味既都系要靠不斷嘗試啦

寫11點開~~~結果我11點半去到它都仲未開

點左雲吞面同紅豆沙~~~紅豆沙先上
同西環源記一樣系得水狀既紅豆沙~~似紅豆水多d

雲吞嘛~~好失望
賣甘貴~又一條生菜都無......

2011-11-04
5 分鐘 (堂食)
2011-10-29 25 瀏覽
小的时候,肉丸是手工制作的,卜卜脆;面也是手工制作的,久煮不烂;我最爱的云吞肉也是棒槌敲打出来的,汤底则是熬制了半天以上的骨头汤。后来长大了,城市发展的速度快了,人和经济都被速度化,那些传统的老字号也渐渐适应了时代发展的步伐,机器制造代替了传统的手工制作,有时候质量和效率是呈反比效应,小时候的那个味儿也就遗忘了。在香港这个工业化高度发达的地方,还有一些面馆保持着一种传统的韧劲,不为时代所取替。永华面家就是其中的一家,其传统的手擀竹升面已经是老香港老湾仔的一种象征。三个人点了两份南乳猪手面、一份云吞面、三碗珍珠红豆沙。汤底浓郁、面很有嚼劲。我不知道是不是香港云吞面的味道都几乎一致,永华、麦记、池记三家的云吞面都吃过,感觉味道很一致,吃不出好坏和水平高低,求美食大虾指教啊!!!红豆沙,大大粒的珍珠,不是珍珠奶茶的珍珠哈,但是也很有嚼劲。同时红豆沙非常细滑,好吃!
三个人点了两份南乳猪手面、一份云吞面、三碗珍珠红豆沙。

红豆沙
云吞面