餐廳: 永興冰室
資訊:

2017-05-14 1038 瀏覽
潮流興懷舊,近年市面上多了不少以懷舊冰室為賣點的餐廳。這間在太子站附近的餐廳也是以冰室作招徠。我總覺得時下太多冰室只著重在裝修上營造懷舊風卻不是在食物上,彷彿只是給人影相打卡的感覺。但這間永興冰室的裝修沒有過於刻意去營造懷舊風,裝潢平實大眾化,價錢也合理貼地,毫不花巧的小店讓人感覺良好。對我而言,食物質素還是最重要。冰室應該以帶港式味道的平民西餐為主,在食物上永興能做到這點,而且絕不馬虎。先來一客港式西餐必有的羅宋湯螺絲粉($42),加上螺絲粉增加飽肚感,就是平靚正的一道晚餐了。餐湯以不加味精為賣點。一試之下我相信這湯真的沒有加味精,因為我對味精比較敏感,平時吃了有味精的食物後會特別口渴,但這湯味道豐富濃郁之餘,卻毫無口渴的感覺。事實上,此羅宋湯雖然定價便宜,卻用料十足,每啖都有大量蔬菜和牛尾。簡單的一碗湯喝到餐廳的誠意。友人點的蕃茄薯仔鰂魚蜆湯螺絲粉($48),味道比較清淡,入口盡是鰂魚鮮甜,愛清淡的我更愛這家常的味道。兩碗螺絲粉同樣份量很足,裝到滿滿的一碗。螺絲粉奉送兩隻炸雞翼或三隻檸檬雞翼。怕熱氣的我們選了後者,味道有點像瑞士雞翼,但加上淡淡的檸檬清香令雞翼更加醒胃。不過雞翼的肉

螺絲粉奉送兩隻炸雞翼或三隻檸檬雞翼。怕熱氣的我們選了後者,味道有點像瑞士雞翼,但加上淡淡的檸檬清香令雞翼更加醒胃。不過雞翼的肉質略嫌鬆散,稍為煮過火,如果更嫩滑會更好。

焗鮮茄豬扒飯多士盒($68)賣相一流,將港式焗豬飯和台式多士盒crossover,這份創意不就是舊香港精神的體現嗎?值得一讚的是多士盒並不只用來相機食先,成品烤得極其鬆脆可口,毫不乾身,美味程度與許多多士名店有過之而無不及。豬扒很軟腍,而且早已切件,吃來啖啖肉,方便我這些大懶人,配上鮮茄汁,口感不錯。入面的炒飯底炒得乾身,沒有欺場。整個多士盒非常飽肚。

隨多士盒還附送羅宋湯一碗,依然足料,抵食!

最後壓軸出場的是本晚的主角雪山梳乎厘($88)侍應把梳乎厘奉上枱時,立即吸引全場眼球,因為整個梳乎厘有一個足球般大。除了size巨型外,味道亦對辦不欺場。外層焦脆的表面香口甜美,加上內裏鬆軟幼滑的蛋白,像把一口雲吞到口裏。而且梳乎厘在上枱後仍能保持堅挺、沒有快速下塌,比許多甜品專賣店做得更出色。

2017-05-14 110 瀏覽
今晚我晚餐嘅選擇就係永興冰室,環境很乾淨光猛,因為時間較晚嘅關係,客人不是太多,很容易就找到位置;侍應態度不錯,雖然不算熱情但還是很有禮貌。 開始進入正題,晚餐我決定叫西冷牛扒配蘑菇汁意粉和最出名的咖喱雞飯厚多士,再加上杯足料嘅凍檸茶。 雖然西冷牛扒配蘑菇汁意粉價錢對於茶餐廳來講並不便宜,但係西冷牛扒絕對西餐廳嘅水準,牛扒大約有七成熟,份量有手掌咁大,而且很有牛嘅味道;而蘑菇汁係真係有蘑菇的, 味道很不錯。 絕對對得起佢嘅價錢。成個晚飯最期待就係咖喱雞飯厚多士,有別於一般甜品厚多士,厚多士裏便裝住嘅係咖喱雞飯,令人耳目一新。咖喱汁不是那種椰汁很重的,喜歡食辣咖喱的朋友可以一試。整個厚多士份量比望落去的多,對晚餐來說還是很實惠的。
今晚我晚餐嘅選擇就係永興冰室,環境很乾淨光猛,

2017-05-13 798 瀏覽
約了友人來太子碰面,稍作短聚,細訴生活近況。正在煩惱該吃甚麼,路經這間《永興冰室》,見門外排了一條長長的人龍,走近八吓,原來是來買麵包、蛋撻的,反正晚飯還沒有著落,就一於在這裡開餐。拉門內進,嘩!果然旺場,入面幾乎全場爆滿,只剩下搭檯位,看來這間茶記應該有一定嘅實力。拿起桌上的幾份餐牌,有中式晚餐、冰室常餐、湯粉、炒粉麵飯同埋 5 款餐廳嘅全日推介。見鄰桌兩個女生,人仔細細,竟然每人點咗一個洗版指數頗高的多士盒,食力果然驚人,絕不能少看。諗起上嚟,其實筆者也很久沒吃過咖喱雞飯,就一於跟風點客咖喱雞飯多士盒試試。多士盒跟一客色澤誘人的羅宋湯,餐湯上桌時仍熱辣辣,舀起一看,用料絕不欺場,有番茄、椰菜、紅蘿蔔、青椒等,嘗一口,鮮味濃郁,酸中帶甜,而且火喉十足,非常醒胃。焗咖喱雞飯多士盒 ($68),多士盒 Size 非常巨形,約有 4 吋,成塊磚頭咁高,拿起刀叉嘗試切開,原來要用些力水,真的少點氣力也不行,幸好友人肯仗義幫忙。切開後一看,原來廚師要先掏空整個厚多士,然後將大大份嘅咖喱雞飯放進去,再拿去焗。先嘗一口咖喱醬汁,味道好濃,非常惹味,而且面頭的芝士舀起時還有拉絲效果,味道唔錯。至於咖
焗咖喱雞飯多士盒 ($68),多士盒 Size 非常巨形,約有 4 吋,成塊磚頭咁高,拿起刀叉嘗試切開,原來要用些力水,真的少點氣力也不行,幸好友人肯仗義幫忙。切開後一看,原來廚師要先掏空整個厚多士,然後將大大份嘅咖喱雞飯放進去,再拿去焗。先嘗一口咖喱醬汁,味道好濃,非常惹味,而且面頭的芝士舀起時還有拉絲效果,味道唔錯。至於咖喱雞,廚師很細心,烹調前已經預先將雞切成一件件,啖啖肉,方便客人享用;厚多士方面,外層咬下好脆,口感特別,不過如果自問係細食嘅朋友,真的要多叫幾個豬朋狗友嚟幫口,因為個多士盒的確相當飽肚。
友人嗜牛,選了煎美國安格斯牛扒 ($168),吓,喺茶餐廳以咁嘅價錢食牛扒,初頭真的有點懷疑友人的抉擇。牛扒可以揀配炒飯或意粉,牛扒即烤即煎,上碟時還熱騰騰。友人非常客氣,切開後,先讓我品嘗,牛扒外層雖然煎得唔算好焦香,但水準比預期高,入口粉嫩帶肉汁,而且富油份,伴 Steak Sauce  吃,更可提升肉味。意粉質素亦不俗,有咬口,咀嚼時更可感受到意粉的煙韌。
飲品點咗紅豆冰 (+$25) 同凍檸茶 (+$12),紅豆雖然無起沙,但食落香甜軟腍,食得出唔係現成貨;而凍檸茶據說亦甜度適中,入口透心涼又解渴。
2017-05-12
$136.5 (晚餐)
2017-05-13 106 瀏覽
焗咖哩雞飯多士盒.多士盒總是吸引到我☺️ 咖哩雞飯多士盒新鮮焗起 所以需要等多點時間! 多士盒焗的酥脆 沾咖哩汁吃特別惹味! 咖哩雞肉份量多 加上炒底飯 整體很飽肚 建議二人分享😌 餐跟一碗羅宋湯😃蕃茄薯仔鰂魚鮮蜆湯.非常推薦的蕃茄薯仔鰂魚鮮蜆湯!😍 味道鮮甜 很有住家湯的味道🤤可以從米粉/通粉等餐一款麵 跟米粉食好正😋 跟餐的檸檬雞中翼三隻也很特別 雞翼入味 而且味道與瑞士汁相似 但多了份檸檬的酸酸甜甜👍🏼整體食物質素不錯 不是hea的茶餐廳
焗咖哩雞飯多士盒.

蕃茄薯仔鰂魚鮮蜆湯.

整體食物質素不錯 不是hea的茶餐廳
2017-05-12 634 瀏覽
家裏的了哥近日慣了壞習慣,就是愛把裝著糧食的小兜反轉再反轉,結果浪費了大量雀糧,這天放工後約了好友到花園街shopping,順道到雀仔街入貨。由於天氣實在太悶熱,而且太子人多車多,幾本上行了一會整個人都快熱瘋了,唯有急急的找餐廳坐坐降溫。 本來想到老夫子餐廳吃飯,反正還未有機會試,可惜朋友賺價錢貴,那只好放棄,而正正在餐廳對面,有一間永興冰室,裝修挺不錯,而且價錢合理,就試試吧! 餐廳的食物可以說是中西合璧,除了有慣性的中式晚餐,還有粉麵及巨型梳乎厘。沒太多胃口,就連些輕食吧!蕃茄薯仔鰂魚鮮蜆湯是不含味精,而且可選配米粉、米線、通粉等,套餐還可選配檸檬雞中翼或炸雞全翼。 蕃茄湯的材料不算很多,蕃茄及薯仔是有的,只是蜆肉得一隻,不過味道確實是不錯,和平日在家喝到的差不多,喝後完全不會口喝,而米粉口感挺滑身爽口。怕熱氣關係,點了檸檬雞中翼,味道調得得好,與蕃茄薯仔湯的味道很配合,同樣酸酸甜甜的,非常醒胃,而雞翼肉質細滑入味,很好吃。 朋友點了雙拼 - 墨魚丸魚蛋米,米粉同樣是入口細滑,個人較喜愛吃墨魚丸,因為全都是大大粒的,相比魚蛋就變得失色,沒有什麼特別。 最後,我們追加了一個淨墨魚

最後,我們追加了一個淨墨魚丸及淨魚皮餃。

墨魚丸真的份量十足,基本上我已經忘記了數量,大概有6-7粒左右吧,每一粒都是圓圓大大個,口感結實,非常彈牙爽口,鮮味十足。
淨魚皮餃的味道中規中矩吧,雖然入口帶有濃濃的肉香味,但脂肪量相對較多,送上來時,湯面已經泛起少量油脂,多吃可能會變肥了。

2017-05-08
2017-05-10 607 瀏覽
又來到公眾假期,一於以往,我地都係訓到晏一晏,3點先食我地的「早餐」,無咩IDEA之下,食茶記就係最好的選擇,咩都有總有一款岩食上次經過太子已經見到呢間新開的茶餐廳,門口仲有新鮮麵包賣到達時已經3點鐘,岩岩好到下午茶時段,好多抵食選擇黑椒豬扒炒公仔麵 ($52)老公向來好鐘意食炒公仔麵,唔好睇小呢道食物,要炒得好都唔容易,火喉要控制得好,呢碟公仔麵口感彈牙,而且炒得唔太油,豬扒都落得唔少,仲有青菜平衡一下蕃茄薯仔鰂魚鮮蜆湯 ($48)呢個湯可以配螺絲粉、米線、米粉或通粉,再加2隻炸雞翼或者3隻檸檬雞中翼,餐牌大大隻字表明不含味精,先試一口湯,完全係媽媽煲湯的味道,茶餐廳的湯唔落味精真的很罕見,呢一點實在令我十分欣賞檸檬雞中翼鹵到入晒味,雞翼輕易離骨,檸檬味都幾突出紅茄浸時蔬 ($38)浸住菜心的湯係蕃茄薯仔魚湯,同頭先個米線湯底係一模一樣,再次面對足料無味精湯,湯怪表示好滿足,飲完頭先成碗米粉的湯之後,我地連呢碟湯都清晒巨形梳乎厘 ($88)由於成3點都無食過野,我地實在太肚餓,見到牆上推廣巨形梳乎厘,就決定試埋佢一上檯四周的客人都嘩聲四起(包括我地),因為實在係太巨型太吸引啦~ 漲卜
上次經過太子已經見到呢間新開的茶餐廳,門口仲有新鮮麵包賣
到達時已經3點鐘,岩岩好到下午茶時段,好多抵食選擇
黑椒豬扒炒公仔麵 ($52)

蕃茄薯仔鰂魚鮮蜆湯 ($48)
檸檬雞中翼鹵到入晒味,雞翼輕易離骨,檸檬味都幾突出
紅茄浸時蔬 ($38)

巨形梳乎厘 ($88)
一上檯四周的客人都嘩聲四起(包括我地),因為實在係太巨型太吸引啦~ 漲卜卜加上金黃色的面層,我忍唔住即刻食左啖,內裡軟棉棉好似棉花糖,甜度做得剛好,擺左好耐梳乎厘依然無塌下,完全歸功於打發技術,$88有如此份量與質素,係300%推介之食品!

無心插柳俾我試到呢間咁高質的茶餐廳,今日試過的每一款食物都為同類餐廳上等之作,我一路食一路不停講呢度個廚師好識煮野食,特別係個梳乎厘,我估都估唔到會咁高質
另外,餐廳的潔淨度比一般的茶餐廳好,估計係新裝修的關係,整間店都好光猛
本小姐極度推介此餐廳比大家試一試
2017-05-03
2017-05-10 114 瀏覽
上星期又與朋友仔去太子聯合廣場血拼 血拼完都差唔多8點了 所以就打算到附近食個快飯 因為剛才買東東已用了很多錢 所以這餐飯大家都想食平DD 在太子一直行, 沿路都有很多食店 由於朋友想食茶記, 所以我們就來了永興冰室 選它的原因, 因為門面不錯, 望落去很光猛 而且店子都幾大, 很容易就揾到位 我們二人就找了一個沙發位對正電視的 可以一邊吃飯一邊撈電視汁XD 永興這裡食物選擇都不少, 有潮州粉面, 亦有碟頭飯, 中式食, 晚巿套餐等等 另外最驚喜是這裡有焗得大大個的疏芙理吃呢! 不過這天得我們二人 應該吃不完這個 疏芙理了 看到隔離枱的客人吃得津津有味的樣子 心想下次一定要來吃!!!! 我們點了油菜(落腩汁), Set dinner - 煎安格格牛扒配薯條, (黑椒汁),亦點了淨牛腩, 加hkd 5 有熱飲, 加hkd 7 有涷飲望望價錢都很大眾化, 約四五十元一個餐不過朋友的 煎安格格牛扒配薯條就要hkd 168 (免加一)附湯和飲品, 就點一客試試先~先來的是灼菜心, 捨豉油要腩汁就更加好味!菜心都幾新嫩, 不會太老, 入口卜卜脆!淨牛腩就有少少失望, 牛腩好似有點老身,
上星期又與朋友仔去太子聯合廣場血拼
血拼完都差唔多8點了
所以就打算到附近食個快飯
因為剛才買東東已用了很多錢
所以這餐飯大家都想食平DD

在太子一直行, 沿路都有很多食店
由於朋友想食茶記, 所以我們就來了永興冰室

選它的原因, 因為門面不錯, 望落去很光猛
而且店子都幾大, 很容易就揾到位
我們二人就找了一個沙發位對正電視的
可以一邊吃飯一邊撈電視汁XD

另外最驚喜是這裡有焗得大大個的疏芙理吃呢!
不過這天得我們二人
應該吃不完這個 疏芙理了
看到隔離枱的客人吃得津津有味的樣子
心想下次一定要來吃!!!!

望望價錢都很大眾化, 約四五十元一個餐
附湯和飲品, 就點一客試試先~
先來的是灼菜心, 捨豉油要腩汁就更加好味!
菜心都幾新嫩, 不會太老, 入口卜卜脆!
淨牛腩就有少少失望, 牛腩好似有點老身, 入口有點鞋, 不夠嫩滑
可幸是有些牛腩附少少筋, 沾點辣油口感還算不錯!

跟餐的羅宋湯, 飄來蕃茄香味, 湯料份量都多, 不錯~

很快上了安格斯牛扒了!說實, 牛扒不是太大件, 而且我想像索價HKD 168 的牛扒應該至少是鐵板上嗞滋聲燒得很惹味吧~ 但這個看似有點失色...你看薯條不是金黃色, 是白色的!!! 實在是不夠吸引..

牛扒味道不過不失, 有肉汁中間亦夠嫩, 不過仍可以咬下渣來...
都是那句, 索這個價錢, 我會期待有好一點的賣相和品質....

餐飲點了冷熱檸茶各一, 檸茶反而水準不錯, 不苦亦有檸香~
呢日草根一家4口去完花墟買花,知道有間新開嘅冰室主打新式茶餐廳菜式, 行完餓餓地反正都要搵野食,所以決定去試 一試新野!餐廳係太子地鐵站附近,A出口一出轉右就見到,交通都幾方便。坐低見到張Poster大大隻字寫住雪山梳孚厘,飯都未食就諗定要叫甜品,女人真係呢........吉列/煎美國安格斯牛配意粉 ($168) - 連羅宋湯,餐飲 係餐牌見到$168嘅牛扒餐!!!個一刻都嚇一嚇,茶餐廳價錢都咁進取?!好啦,一於等草根會一會佢!牛扒有得揀煎/吉列,煎牛扒就食得多,吉列牛扒的確較少見,所以緊係揀吉列啦~雖然侍應姨姨有問要幾多成熟,而草根叫左5成,但嚟到都係幾乎8-9成嘅算吧!都講過平日去西式餐廳大多數都係煎過火,何況今次草根去嘅係茶餐廳呢?幸好吉列皮唔會好厚,肉質都ok,但味較淡,全靠叫左個黑椒汁調味。有得揀配飯或者意粉,配牛扒都係慣性叫意粉,不過呢到嘅意粉就真係太過腍,可以睇到發脹晒,大家都係叫炒飯穩陣d!焗鮮茄豬扒飯多士盒($68)- 連餐湯焗豬扒飯就食得多,呢到嘅焗豬仲要配埋多士盒 上,真係夠晒新奇!說穿了就係先將多士盒挖空中間,放入蛋炒飯,面頭再鋪上豬扒 同蕃茄醬汁拎去焗,對於中
餐廳係太子地鐵站附近,A出口一出轉右就見到,交通都幾方便。

焗鮮茄豬扒飯多士盒($68)- 連餐湯
焗鮮茄豬扒飯多士盒
說穿了就係先將多士盒挖空中間,放入蛋炒飯,面頭再鋪上豬扒 同蕃茄醬汁拎去焗,對於中意食包多過食飯嘅草根嚟講,其實幾buy呢個概念,豬扒已經切好晒一條條,食起嚟好方便,整體味道發揮正常,不過芝士落重手d就更好,多士盒未夠脆身,可能先焗左一次,放左飯後再焗效果會更好
而飯量其實冇想像中咁多,不過加埋個厚多士食真係唔洗驚唔飽,2個人share會好d
焗鮮茄豬扒飯多士盒

跟餐嘅羅宋湯都唔錯,帶點微辣,大大舊蕃茄都幾新鮮!!
羅宋湯

咖喱牛坑腩意粉 (58)
好地地咖喱牛腩跟飯咪好囉,叫咩意粉啫
港式咖喱一向帶辣味,薯仔同牛腩都炆得夠腍,但牛腩好薄身,口感不足,草根都係覺得大啖大啖先夠滿足

咖喱牛坑腩意粉
咖喱牛坑腩意粉

雪山梳乎厘($88)

完美示範如何迫爆mon !!!!都話過要叫埋甜品先滿足,呢個梳乎厘就足足大個2個草根嘅頭!!上層係蛋白,下層係蛋糕,同一般梳乎厘係有分別嫁
蛋白焗到脆身,而下面蛋糕係幾鬆嘅,不過甜味可以再重d,重點係個梳孚厘一拎出嚟已經勁吸睛,個個食客都望住晒👀成為全場焦點冇難度啦!!
雪山梳孚厘

雪山梳孚厘

細路口味嘅草根餐飲叫左熱好立克,沖得夠熱又夠濃,不錯!
今次新派港式茶餐廳體驗嘅結論係食物概念的確有新意,草根最欣賞個焗豬扒多士盒,但係同時部份食物價錢較進取,要係對手咁多嘅旺角區突圍而出,就需要係質量上爭取表現啦!
熱好立克
熱好立克
2017-05-06 323 瀏覽
是晚又是家庭聚餐!近近地在父母鋪附近揾食,今天大家都比較累,就沒有捐窿捐la, 就在大街當眼位置的"永興冰室"攪掂一進店就被牆上海報的大大梳乎厘吸引了,現在很少冰室/茶記有得食喇(老豆說)!所以一定要食啊!興奮還興奮,都係叫左主食先~焗鮮茄豬排飯多士盒 $68多士盒是這裡另一招牌之作,必點濃郁的鮮蕃茄醬配豬排最夾最好味~下面仲有富蛋香既炒飯同外脆內綿既多士盒,好味又飽肚~淨牛坑腩拼牛筋 $65牛坑腩炆得夠腍,牛筋入味,膠質豐富,食到咀黏黏煎美國安格斯牛 $168揀左7成熟,師傅真係煎到7成熟牛味濃,肉質有彈性,肉汁豐富,絕不是一般茶餐廳質素,推介不過洋蔥汁太多破壞了牛扒本身的味道,建議不要汁只要鹽,應該更正紅豆冰 $25足料紅豆冰,紅豆沾了一半!椰汁也濃郁,好喂但偏甜了一點~巨形梳乎厘 $88一上枱個個望過黎誇張的大個,口感綿綿,鬆化,少甜,味道同賣相都相當懷舊~4人吃一個剛剛好!必試啊~~

焗鮮茄豬排飯多士盒 $68
多士盒是這裡另一招牌之作,必點

淨牛坑腩拼牛筋 $65
牛坑腩炆得夠腍,牛筋入味,膠質豐富,食到咀黏黏

煎美國安格斯牛 $168

紅豆冰 $25
足料紅豆冰,紅豆沾了一半!椰汁也濃郁,好喂但偏甜了一點~

巨形梳乎厘 $88
一上枱個個望過黎

2017-05-05 1239 瀏覽
每次搭巴士經過彌敦道都習慣睇吓倆旁有乜好食(其實係因為自己為食),就正當巴士一駛入頭段就發現呢間新裝嘅永興冰室。餐廳內環境裝修新淨,座位寬闊---其中有位樓面哥哥笑容滿分,服務周到。就係呢位哥哥(唔好同他講我偷拍)而食物方面餐廳推介有焗鮮茄猪扒飯多士盒,所以我們就點左set c 同set a。餐有跟個招牌羅宋湯,料係好足,但尚欠火喉,雖然係西湯但如果火喉夠係可以飲得出濃郁嘅口感。另外追加紅茄浸時蔬,用蕃茄薯仔湯煮菜芯,感覺額外健康。另一追加檸檬雞翼,汁底略似瑞士汁,但多左種清新嘅檸檬味。唯獨雞翼輕微過熟。但個汁嘅味都值得一試焗鮮茄豬扒飯多士盒,豬扒同汁都夠熱,味道同連鎖快餐近似,肉質軟硬適中,多士盒如可轉用丹麥包相信效果一定更好煎美國安格斯牛扒$168,質素已算很好,肉質軟嫩,牛味香配搭洋葱汁也不失原有鮮味最後必試冰室梳乎里份量大得驚人蛋香非凡口感就似棉花糖,味道就無咁甜,而且多左份蛋香整個梳乎里明顯不規則分出黃,白倆色相信是大廚刻意做出嘅後果,令層次感豐富好味

(唔好同他講我偷拍)

另外追加紅茄浸時蔬,用蕃茄薯仔湯煮菜芯,感覺額外健康。

最後必試冰室梳乎里份量大得驚人
蛋香非凡
口感就似棉花糖,味道就無咁甜,而且多左份蛋香

好味
2017-05-04 904 瀏覽
早前的一個晚上, 在太子經過一間冰室時, 看見大排長龍, 所以便抱著好奇的心過去看一看。 原來很多人 都在冰室面前排隊買麵包, 看到它的麵包也非常吸引。這間冰室應該是新開張的, 裏面很光猛, 而且比其他冰室的環境更乾淨, 坐得很舒服。我點了一碗沙爹牛肉通粉, 另外跟餐亦有炒蛋和厚多士, 套餐亦包了一杯飲品, 這樣也只是$43, 我認為蠻抵吃的。我們亦點了一個焗鮮茄豬扒飯多士盒 , 這個多士盒份量都算大, 建議二人分享。 我也點了一碗淨牛筋, 因為我真的很喜歡吃牛筋, 而且裏面的骨膠原也很多呢!大概等了五分鐘, 我的通粉套餐便送到上來。 炒蛋有點兒乾身,份量不是太多。 但相反, 鮮茄湯底的通粉份量非常多, 好像吃極也吃不完, 鮮茄湯不是太濃郁, 清清地, 所以吃完也不會感覺太滯。個人幾喜歡它的牛筋, 牛筋炆得非常淋滑, 好像啫喱的質感。
沙爹牛肉通粉套餐

牛筋

個人幾喜歡它的牛筋, 牛筋炆得非常淋滑, 好像啫喱的質感。
沙爹牛肉通粉套餐
2017-05-03
牛筋
焗鮮茄豬扒飯多士盒
說起冰室,大家一定想起古舊的環境,衛生狀況惡劣這些負面的形容,不過永興冰室卻一改冰室傳統印象,明亮寬敞,坐得舒適。乾炒牛河看似最簡單也是最困難的一道菜,冰室炒牛河炒得鑊氣十足又帶著焦香味,乾爽好入口。河粉口感滑順,牛肉香氣濃郁,乾爽不油膩,吃起來頗涮嘴。金香魚片頭其恰到好處的新鮮,爽口彈牙的口感在口中奔騰,亳不膩味,滋味萬分,讓人一口接著一口,停都停不下來,魚片頭配合清爽的生菜一起吃更加棒。想不到冰室也會有這麼健康的紅茄浸時蔬吃,不會像舊時冰室講求多肉少菜,甚至沒有菜。一上桌我便聞到一股好濃郁且帶點開胃微酸的蕃茄薯仔香味,鮮甜的菜心與酸香的蕃茄份量不少,亦吸收湯的精華,令人食慾大增。我也毫不留情把它吃得乾乾淨淨,一滴湯也沒有。以方包作為焗飯盒子已經成了一種潮流,永興冰室亦步亦趨也有推出焗鮮茄豬扒飯多士盒,而且相當美味。豬扒保有肉質鮮嫩的彈口,焗飯底選用日常炒香的蛋炒飯,然後把它們放在多士盒焗煮,增添鮮茄焗豬扒飯的風味,炒飯軟硬適中,吸附蕃茄醬更迷人,果然是招牌。無添加雪山梳乎厘因為是即製的關係,落單後要耐心等候。一上桌,我們都目不轉睛看著它,它實在太巨型了,比我的頭還要大。😲 梳乎厘做
冰室炒牛河

金香魚片頭

紅茄浸時蔬

無添加雪山梳乎厘

無添加雪山梳乎厘因為是即製的關係,落單後要耐心等候。
無添加雪山梳乎厘

一上桌,我們都目不轉睛看著它,它實在太巨型了,比我的頭還要大。😲 梳乎厘做得非常美味,我很少覺得梳乎厘好吃,但這個絕對是吃過的其中一個最好的,外層微脆,內裡口感綿軟,蛋白味又剛剛好。
無添加雪山梳乎厘

吃的時候先在中間挖個洞,吃一口熱熱的梳乎厘,再喝一口凍奶茶,那就是我的吃法,味道也挺搭配。
凍奶茶

朋友則喝熱阿華田。

冰室炒牛河
金香魚片頭
紅茄浸時蔬
凍奶茶
2017-04-29 160 瀏覽
同媽咪係太子花虛行街 佢話好耐冇去冰室食過 於是我就同佢喺附近搵咗間冰室食個晚飯 依間冰室晚餐時間餐廳幾乎滿座 好彩我哋到嘅時候啱啱有位 入到去環境唔錯乾淨企理餐牌有西餐同中餐亦都有特色嘢食揀 選擇多價錢平民化 每款食物嘅賣相亦唔錯 煎美國安格斯牛配炒飯 我地叫咗七成熟,煎得啱啱好,外面煎到好香,而且肉質帶小小粉紅色仲好嫩滑,配埋好香嘅蛋炒飯,非常好味焗咖喱雞飯多士盒 叫咗呢個餐廳嘅特色嘢食"多士盒",賣相實在太吸引 多士好大份,而且多士邊好香好脆中間空心加咗蛋炒飯,上面都鋪咗好多咖哩雞,食完個飯之後仲可以將多士點咖哩食好味又有特色 推介之一

煎美國安格斯牛配炒飯

焗咖喱雞飯多士盒

叫咗呢個餐廳嘅特色嘢食"多士盒",賣相實在太吸引

多士好大份,而且多士邊好香好脆
好味又有特色 推介之一

2017-04-28
2017-04-28 580 瀏覽
吃了幾天西餐,有點悶。友人又剛從歐洲旅行回來,去茶餐廳夠地道。找到這間開張不久的冰室。裝潢新簇,門牌又用上鮮豔搶眼的顏色,字體隱藏著摩登格調,沒有懷舊的感覺,但跟傳統的冰室一樣,門外設外賣麵包。焗咖喱雞飯多士盒比起一般茶餐廳,餐牌添上新意。平常不過的焗飯,放入多士盒,頓時變得不一樣。看著友人填得滿滿的多士盒,十分吸引。咖喱汁香又辣,很惹味。伴以清甜的紅黃椒,添上清新。混了咖喱的飯粒,不會太濕。加了少許芝士去焗,香而不膩。有了多士盒,飯的份量不用太多。多士夠脆,伴咖喱汁一流。不過多士盒始終太大,吃不完。檸檬雞中翼雞翼配魚湯米粉的套餐,兩隻雞全翼或三隻雞中翼。檸檬皮的甘香滲入雞翼,加上微甜的瑞士汁,夠味但不會太濃。雞翼大隻,肉多又嫩,不錯。蕃茄薯仔鰂魚鮮蜆湯一向覺得茶餐廳多油多鹽。高糖高鈉,見怪不怪。這個魚湯竟然有家的味道,味道很清,非常鮮甜。內有新鮮蕃茄蓉和熬至很腍的薯仔,忍不住整碗喝光。可選米粉、米線、螺絲粉或通粉。個人特別喜歡乾身的米粉配湯。梳乎厘要等30分鐘,點了兩個蛋撻邊吃邊等。蛋不太甜,酥皮可以,幾鬆幾香。雪山梳乎厘比頭更大的梳乎厘,等到頸長,終於上場。有多大?跟細個至愛的太平
焗咖喱雞飯多士盒
加了少許芝士去焗,香而不膩。
檸檬雞中翼
檸檬雞中翼
蕃茄薯仔鰂魚鮮蜆湯
蕃茄薯仔鰂魚鮮蜆湯
可選米粉、米線、螺絲粉或通粉。個人特別喜歡乾身的米粉配湯。
雪山梳乎厘
比頭更大的梳乎厘,等到頸長,終於上場。有多大?跟細個至愛的太平館梳乎厘有得比。
雪山梳乎厘
連對面搭枱的嬸嬸也忍不住拿起手機拍照。
外層金黃,顏色漂亮。急不及待,索性用手把一層扯下來。外乾內濕,軟而微韌。
用蛋白和糖打起去焗的梳乎厘,竟然只帶微甜,符合現代人對健康的追求。
蛋白入口如泡泡,化成微甜的液體。吃完整個也不至於太飽。
特別之處,分成兩層。下層似蛋糕,但比海綿蛋糕鬆得多,軟得多,少少蛋香,甜度同樣低。$88並不便宜,但確實大份,而且分兩層花功夫,最重要是回味童年回憶。
沒有茶餐廳常見的重味,其中魚味的鮮味完全出乎意料之外。地道的茶餐廳款式,始終有其捧場客,加上新意,感覺年輕化,有助擴大顧客群。
2017-04-27
2017-04-27 380 瀏覽
今晚繼續係做到好夜先收工,又係攰到隻積咁,屋企例牌無飯開,老公話不如去茶仔搞掂啦。經過呢間招牌搶眼,裝修新淨嘅冰室我哋就入咗去喇。入面乾淨企理,而且唔會好迫,又有電視睇,可以舒舒服服咁食個晚飯。睇下個餐牌,原來喺呢度都有好嘢食喎!雖然係茶仔食百幾蚊個餐聽落有點兒那個,但正所謂辛苦搵來志在食,咪試吓囉。問咗侍應吉列牛同煎牛邊個好食啲,佢話吉列就香口啲、特別啲;煎呢就原汁原味啲。於是我叫咗煎美國安格斯牛意粉,老公叫咗焗肉醬意粉。另外,為左達到一個有營晚餐,我哋仲叫咗個番茄魚湯浸生菜。先來跟餐嘅羅宋湯,大大碗好足料,勁多蔬菜喺入邊,不過我覺得辣左少少。呢個魚湯鮮茄浸蔬菜好好味,個湯清清地,生菜新鮮爽口,一路食菜一路飲湯,感覺非常健康 然後,食肉獸嘅主菜出場了!意粉雖然賣相平實,但其實整得唔錯。首先,塊牛扒係好有厚度而且真係做到約medium的效果,外面煎到微微焦香,入面依然幾juicy個意粉當然就唔係好al dente個隻,但食落都唔會煮到好腍,而且帶點點蒜香味,都幾好食。老公個肉醬意粉都幾正,芝士同埋肉醬嘅份量都好慷慨,食極都仲有,好鬼滿足不過就略為咸左少少。鹹咗少少都唔緊要,飲番杯凍檸水

睇下個餐牌,原來喺呢度都有好嘢食喎!

鮮茄魚湯浸生菜

然後,食肉獸嘅主菜出場了!
煎美國安格斯牛意粉

芝士焗安格斯肉醬意粉

不過就略為咸左少少。

鹹咗少少都唔緊要,飲番杯凍檸水即刻掂哂!

2017-04-27
鮮茄魚湯浸生菜