餐廳: 永興冰室
資訊:

2020-09-14 381 瀏覽
疏乎厘 雲山疏乎厘$88 需時20至25分鐘。超級大份,甜甜地,像吃蛋白棉花糖雲一樣~ 底層是蛋糕?蛋味較濃和甜一點~ 建議4-6人食無咁濟😂#砂鍋雲吞雞 $65 配白飯+熱飲熱騰騰的,不錯👍🏻,鮮蝦雲吞很入味,雞湯濃郁,白切雞ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
疏乎厘 雲山疏乎厘$88 需時20至25分

#砂鍋雲吞雞 $65 配白飯+熱飲

熱騰騰的,不錯👍🏻,鮮蝦雲吞很入味,雞湯濃郁,白切雞

ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2020-09-13
2020-07-12 362 瀏覽
從開業就來吃的早餐,在家附近,早餐就這麼吃是不是有點邪惡呢來太晚雞翼可能賣晒喔,早起的鳥兒🈶️雞吃,對啦值得誇讚的,我已經唔係第一次忘帶現金,老闆總是說下次經過再說啦,真的很有人情味啊,祝生意永興
從開業就來吃的早餐,在家附近,早餐就這麼吃是不是有點邪惡呢
來太晚雞翼可能賣晒喔,早起的鳥兒🈶️雞吃
早餐
早餐
2020-05-28 421 瀏覽
一早食早餐唔想幫襯連鎖快餐店所以搵啲地道啲街坊啲嘅餐廳☺️呢間冰室地點都幾就腳👍🏻太子站a出口出黎過條馬路行幾步就到🤣平日嘅早上9點去到餐廳都有返幾多人早餐嘅選擇都有幾款望落最抵食好似係早餐三步曲 35蚊有2款餸嘅粉 多士 同炒蛋出餐速度都ok快店員會主動提供水同紙巾不過略嫌枱面嘅餐具有啲污糟所以用佢提供嘅水浸下先用🙈可能因為疫情關係 枱上面都有即棄嘅餐具可以用早餐嘅質素就不過不失冇話好出色又唔係好差咁凍奶茶都係正常茶餐廳水準😚整體環境都坐得舒服嘅☺️
一早食早餐
冇話好出色又唔係好差咁
凍奶茶都係正常茶餐廳水準😚
整體環境都坐得舒服嘅☺️
2020-05-22 288 瀏覽
第一次寫食評,我揀了這間我平時去開的茶餐廳:永興冰室(太子)。早上11:10踏進冰室,過了早餐時間,於是乎我點了一個堂餐,包括:雞扒公仔麵,炒蛋厚多士,凍奶茶。雞扒:又腍又滑,份量適中公仔麵:係出前一丁,跟麻油炒蛋厚多士:沒什麼特別凍奶茶:對我黎講,2個字:好飲HK$46,價錢合理

雞扒:又腍又滑,份量適中
公仔麵:係出前一丁,跟麻油
炒蛋厚多士:沒什麼特別
凍奶茶:對我黎講,2個字:好飲

HK$46,價錢合理
常餐
常餐
2020-05-18 219 瀏覽
食物有心思特色份量充足麵包盒加豬扒飯炒飯底,芝士鮮茄汁豬扒軟熟外賣盒賣相好冰室牛河味道不錯蘿宋湯足料味道好價錢非常合理料很足服務態度好、盡責外賣自取可以等電話才去
食物有心思特色
料很足
服務態度好、盡責
外賣自取可以等電話才去
2020-05-18
15 分鐘 (外賣自取)
2020-02-04 709 瀏覽
呢間冰室睇落好似好普通🙈但係啲野食真係好令人驚喜😋-焗鮮茄豬扒飯多士盒🍞 $68第一次食呢款飯 好特別🤩佢同平時嘅焗豬飯差唔多味 不過就塞晒入個包到🤤個多士焗到好脆 入面啲麵包好鬆軟🥰夾埋啲飯一齊食又得 點蕃茄醬食又得✨啲豬扒已經切好晒一舊舊好細心😚肉質好嫩滑一啲都唔鞋 都有幾多舊下👍🏻個炒飯因為放左喺個多士入面 所以可以keep住熱辣辣😍個飯炒得好香 都幾乾身😋個茄汁係偏酸 所以食晒都唔會好滯😎不過如果個汁再多啲就好🧐食到底會得番飯同埋啲包🙈呢個飯份量超級多 share食會好啲😛又有包又有飯 一定夠晒飽肚🥳唔洗七十蚊就有得食 性價比好高‼️-臘腸排骨飯🥘 $53我自己唔太好臘味🤣所以就唔評論咁多🤭不過呢到嘅臘腸偏甜嘅~排骨份量都幾多😍肉質一樣好軟滑‼️唔會太肥 啱啱好🤤食煲仔飯最鐘意就係個飯🤩有少少臘味嘅味再撈埋豉油 真係好惹味😚呢到個飯仲有好多飯焦 好正😋-原味雪山梳乎厘 🏔 $88呢個甜品應該係呢到必嗌嘅名物💓我未食過太平嘅梳乎厘 所以冇得compare🙈第一次見呢啲咁巨型嘅梳乎厘真係嚇親🤣一上枱就聞到好香嘅蛋味😍好延身 影左好耐相都冇塔到✨望落勁fluffy 面頭烤到金黃色 真係好
呢間冰室睇落好似好普通🙈但係啲野食真係好令人驚喜😋
焗鮮茄豬扒飯多士盒🍞 $68
臘腸排骨飯🥘 $53
焗鮮茄豬扒飯多士盒

原味雪山梳乎厘 🏔 $88
呢個甜品應該係呢到必嗌嘅名物💓我未食過太平嘅梳乎厘 所以冇得compare🙈第一次見呢啲咁巨型嘅梳乎厘真係嚇親🤣一上枱就聞到好香嘅蛋味😍好延身 影左好耐相都冇塔到✨望落勁fluffy 面頭烤到金黃色 真係好吸睛🤩呢個梳乎厘外層好煙韌 入面真係勁軟棉棉 有啲似食緊泡泡🧐太空氣感 我自己唔太鐘意~聞落真係勁香 不過食落又冇乜蛋味😣呢個梳乎厘好特別‼️佢最底仲有一層薄薄嘅蛋糕🍰呢層好味好多🤤蛋味香濃啲 同埋實在啲🥰成個梳乎厘唔會話好甜 食落唔會好滯😝但係味道好單一 有啲dry 所以都冇食晒☹️
原味雪山梳乎厘
焗鮮茄豬扒飯多士盒
原味雪山梳乎厘
2019-11-29 616 瀏覽
果日V仔同麗妹一早plan好生日行程,一早食個好味😋早餐🥣⋯⋯晨早出發。冰室好近警署響彌敦道太子尾段。有面包在鋪面出售好易搵。永興係太子嘅傳統冰室,自家制面包🥯好好味😋⋯⋯V仔食開佢嘅羅宋湯餐,足料濃湯夠晒入味。加埋佢嘅生炸雞翼咸咸地雞味出晒嚟。不過個羅宋湯餐要十一點後,咁早只好食午餐肉羅宋湯餐,都唔錯。配佢自制方包鬆軟好味加埋牛油就一絕。另外要提提佢嘅奶茶,茶葉偏澀不過奶香十足,係唔錯之選,傳統冰室嘅奶茶果然唔會失禮。
冰室好近警署響彌敦道太子尾段。有面包在鋪面出售好易搵。
永興係太子嘅傳統冰室,自家制面包🥯好好味😋⋯⋯
2019-08-26 1002 瀏覽
屋企人話要來一試巨形梳乎厘,梳乎厘要預先落單,半小時製作。我們另外哎左幾樣,覺得好食的係好多人推介的鮮茄豬扒盒,其實係一個大包,入面有豬扒飯,味道不錯,豬扒好多塊,麵包切開來吃都幾脆。肉醬意粉,肉醬不夠蕃茄味,不推介。咸魚雞粒炒飯,飯味道幾好,炒得夠鑊氣,但雞粒好肥,帶皮,一般。最後巨形梳乎厘終於來啦!真係好大個!比我想像中的大,$88不算貴,我們4個人覺得吃唔哂,應該夠6-8人吃,味道都ok,不過不失, 想打卡的可以來一試。
2019-08-15 556 瀏覽
巨型梳乎厘 懷舊創新兼備呢個雪山梳乎厘 ,係永興冰室嘅signature🧁, 個個見到都會話一聲🥳 ,真係好巨型 ,有原味和抹茶口味,我哋就點左過原味, 上層嘅蛋白好滑, 我最鍾意佢個雞蛋糕底😋, 好有質感😍兩個小朋友見到咁大個梳乎厘,即刻好興奮 ,又有得食又有得玩!
巨型梳乎厘 懷舊創新兼備

原味 梳乎厘

2019-08-14 400 瀏覽
Many food bloggers recommend this restaurant and suggest to try their süffle! I was longing to eat it for a few years. The location is easily found which is next to the exitA! The waiters are passionate, they kept recommend us their signature food and chitchat with us! You will feel like 賓至如歸. I give 5 stars for the waiters!As I saw the food portion is quite huge in openrice, we only ordered 2 dishes for 2 ppl! They are 焗豬盒and 雪山süffle!! We was shocked when we saw the food!! It is massive!!!!!!!
We was shocked when we saw the food!! It is massive!!!!!!!!

We couldn’t finish them all honestly! But we did try hard not to waste food! The toast box is yum! The outside is crispy and the ruce inside is not dry!! The taste are good tho~
the süffle is totally made of egg!! The bottom part is cake, it is very moist!!!!! I love it!!!!!!
When we left, the waiter said we are 好擦得, rare people can finish the whole dish! Hahaha!! It is a really fun experience!!
  • 焗鮮茄豬扒飯多士盒
  • 羅宋湯
2019-06-30 597 瀏覽
原味/抹茶雪山梳乎厘(Original/Matcha soufflé) $88/98佢係有原味同抹茶味可以揀,咁作為抹茶控當然要試試佢嘅抹茶味梳乎厘如何啦!-外觀嚟講,佢完全係可以震懾全場嘅注意,因為佢有成A4紙size咁大,大概可以預3-4個人食,真係睇得又食得呀!-味道方面可以食到佢三層唔同既質感,所以層次感滿分,接住等我再逐層講下先。首先,外層焗到金黃色既蛋白變得煙韌,面頭灑左啲抹茶粉,唔算太多所以分別唔太大,但點都好過冇哈哈🙊然後就會食到中層既蛋白,軟綿綿得黎唔係入口即變空氣嗰種,所以唔會好快就塌晒扁晒。佢既蛋白好香又唔會太甜,爸爸平時唔鐘意食甜品,但依次都食左四份一呀👏🏻蛋白部分食多左都會悶,依個時候就輪到底層出場喇~ 你見到綠色嗰part就係好軟熟既抹茶蛋糕,抹茶味出得黎亦唔會太甜。-因為個梳乎厘太大好似食極都唔完,所以將佢底層既綠茶味同中層既蛋白味隔住食就唔會覺得太寡太悶喇,我相信依個係綠茶相比起原味既優勝之處👍🏻
原味/抹茶雪山梳乎厘
2019-06-09 589 瀏覽
今日試咗餐廳推介肉醬意粉,味道ok嘅,係啲粉太淋啫。仲有原味疏乎里。份量大,三四個人都夠分而且甜度適中,可惜無蛋味,而且邊食邊出水,我仲要唔係食得慢嗰隻喎,上枱已經即刻分屍,但係盆疏乎里上枱五分鐘左右就已經水汪汪喇!老實說講,真係試過一次就夠喇。
原味疏乎里
2019-05-24 521 瀏覽
今天途經太子,發現地鐵附近有ㄧ間很多人用餐的冰室,由於人太多,需要搭枱,我點了西檸雞扒飯,熱檸茶。雞扒即叫即煎,外脆內軟,雞扒的調味料不像大舖分發的貨,西檸汁也不馬虎,不會太酸和刺激喉嚨,檸茶茶味夠濃,還會再來。
2019-05-16 498 瀏覽
-金針雲耳蒸雞🐔飯($58)雞肉嫩滑,配料夠。鮮茄🍅牛肉🐂蛋飯($58)味道不錯,芡汁過多😔。乾炒叉燒瀨粉($60)瀬粉不太油膩,口感不錯😊。如果义燒多一兩舊就好喇👉👈。雪山梳乎厘👍😋($88)梳乎厘甜度適中,不太膩;蛋白幼滑蛋糕底好好味,好滿足‼️雖然係甜品,但係絕對係今晚嘅主角🎉!!!套餐價錢平民化,夠哂經濟實惠,大大碟,味道尚算ok👌。 梳乎厘作完美嘅ending 挽回唔少分數。==========永興冰室 太子彌敦道776-778號地舖

金針雲耳蒸雞🐔飯($58)
雞肉嫩滑,配料夠。

鮮茄🍅牛肉🐂蛋飯($58)
味道不錯,芡汁過多😔。

乾炒叉燒瀨粉($60)
瀬粉不太油膩,口感不錯😊。如果义燒多一兩舊就好喇👉👈。

雪山梳乎厘👍😋($88)
梳乎厘甜度適中,不太膩;蛋白幼滑蛋糕底好好味,好滿足‼️
雖然係甜品,但係絕對係今晚嘅主角🎉!!!

==========

永興冰室
太子彌敦道776-778號地舖
2019-04-30 529 瀏覽
我們一家人經常都會出太子聚會, 聚會之後我哋就會喺附近食嘢。 因為個仔你未做完功課, 要去圖書館借書, 所以我哋就揀咗一間路過嘅冰室坐低食嘢。通常一般嘅冰室都係要畀現金嘅同埋呢要要搭枱。 因為我哋一家人,坐咗個4位嘅,所以唔使搭枱。諗咗好耐都唔知道要叫啲乜嘢食, 最後見好耐冇食過德國咸豬手,所以叫咗個得個黑椒鹹豬手同埋沙律,再加一杯凍檸茶。我太太叫咗雞扒米線餐同埋一杯凍檸賓。 我個仔就叫咗個雞扒公仔麵 同埋杯阿華田。黑椒咸豬手沙律,有汁比較入味。其實應該係叫飯或者意粉比較好但係因為我就錯叫了沙律, 之後有啲肚餓就多叫抹茶蛋撻, 我都係第一次食抹茶蛋撻幾好味。雞扒米線常餐, 雞扒都入味,味道都ok。 加埋杯凍檸賓都係一個唔錯嘅選擇。至於呢個雞扒公仔麵餐 雞扒就好大件,但係我個仔就唔鍾意食,淨係鍾意食公仔麵同埋炒蛋同厚多士。 可能係分量太多食唔曬。 我買單係149蚊呢間就環境是新裝修但比較迫,同埋要畀現金。如果一個人其實唔介意搭枱,其實呢間都係一個選擇。 特別是用手寫單,不過我都睇唔明個單寫咗啲乜嘢。

抹茶蛋撻

黑椒咸豬手沙律