2020-07-17 483 瀏覽
以前食開溏心蛋都正常係溏心既,好正點知今次幾隻溏心蛋係全熟,一啲都唔溏心,衰過啲三流拉麵鋪,好唔掂跌watt跌得太快,唔怪得之執左啲鋪明明以前都做得好好,而家有問題都仲要堅持唔溏心既溏心蛋係正常,好奇怪
以前食開溏心蛋都正常係溏心既,好正

跌watt跌得太快,唔怪得之執左啲鋪

2020-06-26 299 瀏覽
豐臣將軍拉麵: 有兩片炙燒豚肉叉燒,炙燒過的豚肉叉燒帶點焦香味道,叉燒肥瘦均衡,口感軟腍,入口即溶。半隻温泉蛋。由湯底到麵條和麵質都是可以按個人喜好自行選擇。我點的麵質是普通的軟硬度,軟硬度煮得剛好,爽滑彈牙,掛上蔥油的香氣。四國香蔥油湯底湯底則是濃味,蔥油味道亦很香醇。我喜歡食辣,餐枱上有不同調味料提供,辣油比一般餐廳的辣,飲每一口湯汁都會品嘗到香辣中帶有蔥既香味。             小食之中我喜歡忌廉蟹肉薯餅。外層炸得金黃香脆而不太油膩,內餡是白汁蟹肉,外皮脆而內裡綿滑。
2020-06-21 193 瀏覽
今天來到九龍灣EMax的歡樂天地玩,晚餐亦在EMax內解決。想不到這裏有這麼多食肆。我們最後決定在武士吃日式拉麵。我和朋友每人分別叫了一碗拉麵及小吃。足利將軍拉麵黑蒜油豬骨湯底,選擇了濃湯底及粗麵。黑蒜油香氣撲鼻,重口味控必愛。先喝一囗湯底,豬骨味香濃,黑蒜油惹味。粗麵彈牙,粗麵更能掛湯汁,粗麵混合黑木耳絲吃,感覺爽口,亦能平衡一下湯底的膩。豊臣將軍拉麵四國香蔥湯底,選擇了濃湯底及普通麵。拉麵上佈滿了大量蔥花,很吸引。先喝一口湯底,湯底鮮甜,充滿蔥花香氣,亦有乾蔥的惹味,還有少少黑椒吊味。這款湯底沒有黑蒜油湯底般濃稠,較為輕盈。糖心蛋半熟,叉燒薄薄一片,半肥瘦,肉質軟腍,脂肪入口即溶。普通面亦彈牙,但較粗麵軟。章魚小丸子熱辣辣新鮮上枱,木魚絲不斷舞動,非常吸引,小丸子外層香脆,內裏軟綿綿,中間有一粒八爪魚實在是大人小朋友都愛吃的小吃。唐揚炸雞分量很大,炸雞香脆,漿粉已經調味,沒有很厚身,雞肉保持了肉汁,沾上日式沙拉醬及日式燒烤醬,感覺更惹味。

我和朋友每人分別叫了一碗拉麵及小吃。
足利將軍拉麵

豊臣將軍拉麵
普通面亦彈牙,但較粗麵軟。

章魚小丸子

唐揚炸雞

2020-06-18 129 瀏覽
今晚我同我個妹去咗九龍灣九展食拉麵,拉麵店喺九展2樓,要穿過百佳先至去到,感覺神秘。我叫咗個豐神將軍拉麵,有試過四國香蔥油湯底。有半隻溫泉蛋,香蔥油湯底濃度適中,拉麵軟硬度亦都適中,加上日本嘅叉燒,感覺好似帶咗我去日本咁。我個妹叫咗個足利將軍拉麵,配黑蒜油豬骨湯底,見到佢嗰碗拉麵,我有少少貪心想試埋。我哋仲叫咗小食唐掦炸雞,外面香脆,入面嘅雞肉柔嫩。再加一個忌廉蟹肉薯餅,忌廉蟹肉好似一路食一路流出嚟咁。再加多兩杯武士蜜蜜飲,一個柚子味一個柑桔味。我覺得食物質素出奇咁高,雖然地理位置比較遠,但去開九龍灣,絕對可以去食下。
2020-06-14 747 瀏覽
九展一向是outlet 開倉掃貨勝地,但原來二樓有好多美食選擇。今日就食日式拉麵吧!拉麵選擇不算多,但可以自己選擇湯的濃度及麵的硬度及粗幼度。徳川將軍拉麵 (醬油魚介豬骨湯底)($58)湯底呈淺啡色,先呷一口湯,口感濃稠。像柴魚,章魚乾的味道,比豬骨湯更添上一種鮮味。而且不會有一層油在湯的面層,所以不會太油膩,亦不會過鹹。吃一口麵,喝一啖湯,幾乎完全喝完。粗麵的外形像油麵,甚有嚼勁,即使放湯久了也不會變腍,而且相當「掛湯」,令麵條都相當夠味。叉燒表面經過灸燒,很香口,質感軟腍而不肥膩。只嫌得兩小片,未夠喉。另有木耳絲,紫菜,溏心蛋等配料。紫菜給一大片,很慷慨呢!用紫菜沾湯同吃,很好味。溏心蛋亦有流心的效果, 可以用蛋黃拌麵同吃。始祖將軍拉麵 (濃湯豬骨湯底)($58)豬骨湯同樣味道濃郁,除了濃濃的豬骨鮮香外,芝麻味亦濃。對比粗麵,幼麵比較爽滑,更加掛湯。且沒有鹼水味。除了拉麵,小食也相當有誠意。日式煎餃子      ( $10/ 三隻)餃子皮香脆與煙韌俱備。餡料是椰菜豬肉,味道惹味。忌廉蟹肉薯餅  ( $18)外層炸得金黃香脆,內餡是白汁蟹肉,白汁味道甜甜的,亦很creamy, 惟沒有
拉麵選擇不算多,但可以自己選擇湯的濃度及麵的硬度及粗幼度。
徳川將軍拉麵 (醬油魚介豬骨湯底)($58)

始祖將軍拉麵 (濃湯豬骨湯底)($58)
豬骨湯同樣味道濃郁,除了濃濃的豬骨鮮香外,芝麻味亦濃。
對比粗麵,幼麵比較爽滑,更加掛湯。且沒有鹼水味。
除了拉麵,小食也相當有誠意。
日式煎餃子      ( $10/ 三隻)
餃子皮香脆與煙韌俱備。餡料是椰菜豬肉,味道惹味。
忌廉蟹肉薯餅  ( $18)
外層炸得金黃香脆,內餡是白汁蟹肉,白汁味道甜甜的,亦很creamy, 惟沒有很多的蟹肉。
2020-06-11
  • 徳川將軍拉麵
2020-06-14 325 瀏覽
後來去了歡樂天地玩,一起尋童年回憶。晚餐到附近的美食街,吃個拉麵。假日非上班時間,工廠區的美食廣場頗冷清,不用擔心人群聚集,也可以在這裏待久一點,很適合一大班人聚會。豊臣將軍拉麵($68),其實是四國香蔥油湯底。加入香蔥油後,整碗都有香郁的蔥油味,但完全不會覺得油膩。大量的蔥混和熱燙的拉麵湯,更能散發蔥的香味。麵條爽口而彈牙,能掛上蔥油的香氣,入口也有蔥油的味道。半隻蛋的蛋黃大約是七成熟,有三分之一的蛋黃已熟。個人認為這款比九州地獄拉麵香得多,味道也比較清新,沒有拉麵本身的油膩感。九州地獄拉麵($68),看到地獄二字已知是辛辣地獄湯底。曾到訪九州別府地獄温泉,那火紅沸騰的温泉令人印象深刻。湯底與豊臣將軍拉麵很相似,兩碗湯底都不會過濃只是這碗加入辣味,普通辣度。一大片紫菜片半浸在湯底內,不論浸腍還是軟脆都十分美味。而大片叉燒肥瘦適中,頗為足料。炸蝦天婦羅(3件)($18),相較拉麵,我更喜愛這裏的炸物,兩款炸物即叫即炸。新鮮炸出來的蝦外脆內軟,蝦肉多,蘸上隨碟附上的醬汁,變得更可口。忌廉蟹肉薯餅(2件)($18),裏面是滿滿的忌廉,蟹肉不多,略略嚐到蟹肉的味道。因為有軟滑的忌廉,是真正的

九州地獄拉麵

炸蝦天婦羅(3件)

忌廉蟹肉薯餅(2件)

忌廉蟹肉薯餅(2件)($18),裏面是滿滿的忌廉,蟹肉不多,略略嚐到蟹肉的味道。因為有軟滑的忌廉,是真正的外脆內軟,兩件的份量頗大,是令人飽肚的炸物。
2020-06-06
九州地獄拉麵
炸蝦天婦羅(3件)
2019-12-25 1016 瀏覽
要出席活動而去了九展到達時才發現這一天有不少活動啊!在九展內找吃的最終決定試試武士拉麵~店內座無虛席,算是多人光顧的餐廳~我選了始祖將軍拉麵 (濃厚豬骨湯底),老公就要了德川將軍拉麵 (醬油魚介豬骨湯底)另加錢要了溏沁蛋始祖將軍拉麵,豬骨湯底配料有叉燒﹑紫菜﹑木耳絲及溏沁蛋豬骨湯味道不算好香濃,味道不會過鹹麵質夠爽,都ok!叉燒肥瘦剛好,夠稔夠入味~溏沁蛋夠流心~~~~德川將軍拉麵 ,醬油魚介豬骨湯底魚介湯底,味道相對淨豬骨湯底的濃郁灑上芝麻,更添香氣!老公到最後完食整碗拉麵,喝光了整碗湯他應該幾喜歡這湯底的味道啊!總結而言,這店的拉麵還算不過不失價錢比起著名的拉麵店都略為便宜一點點丫~~
要出席活動而去了九展
到達時才發現這一天有不少活動啊!

在九展內找吃的
最終決定試試武士拉麵~
店內座無虛席,算是多人光顧的餐廳~
另加錢要了溏沁蛋

始祖將軍拉麵
始祖將軍拉麵,豬骨湯底
配料有叉燒﹑紫菜﹑木耳絲及溏沁蛋
豬骨湯味道不算好香濃,味道不會過鹹
麵質夠爽,都ok!
叉燒肥瘦剛好,夠稔夠入味~
溏沁蛋夠流心~~~~
德川將軍拉麵
德川將軍拉麵 ,醬油魚介豬骨湯底
魚介湯底,味道相對淨豬骨湯底的濃郁
灑上芝麻,更添香氣!
老公到最後完食整碗拉麵,喝光了整碗湯
他應該幾喜歡這湯底的味道啊!

總結而言,這店的拉麵還算不過不失
價錢比起著名的拉麵店都略為便宜一點點丫~~
2019-08-25
2019-11-18 688 瀏覽
來到Emax也許總覺得食物的選擇不多走着走着卻發現一間不容易察覺的拉麵店作為拉麵控的我當然要坐下來試一試因為肚子很餓所以點了兩個拉麵跟兩個小吃首先送來的是足利將軍拉麵其實是黑蒜油豬骨湯底拉麵雖然看起來顏色很深但其實吃起來不會很濃如果害怕濃烈湯底的朋友就最適合不過了叉燒亦都厚薄適中非常容易入口另一款是柚子芥末沾麵味道更加清新不過略嫌味道單調一點比起黑蒜油更加清淡怕油膩的朋友可以一試唐揚炸雞不過不失不算太乾身而蜜糖芥末雞翼就出色得多味道帶甜吃起來很開胃而且裏面的肉汁比較多
來到Emax

而且裏面的肉汁比較多
2019-11-03
蜜糖芥末雞翼
2019-11-05 421 瀏覽
來附近有野做就睇下九展有咩好食,見呢間最多好評最多,午餐時間食一碗只係$58,就揀左呢間。叫左碗始祖將軍拉麵(濃豬骨湯底),揀左濃湯,粗麵,普通硬度。好快就到,食拉麵第一件事一定係飲湯先,一飲就係好熟識既味道,無錯就係出前x丁豬骨湯味,呢個時候真係好想倒左佢,再食左口麵,至少唔係出前x 丁拉麵,但好硬唔好咬,塊紫菜淋晒,蛋普通,义燒普通,整體就係茶餐廳水準,唔知點解可以開到3間店,lunch 時間都唔小人。佢仲有黑蒜油豬骨同地獄拉麵,呢兩種出前x丁都有,真係好想知係咪都係一樣味,但冇可能再回頭試多少。

2019-11-05
2019-10-30 353 瀏覽
九展開左歡樂天地,就睇下有乜食la,見咁多正評,自己又喜歡食拉麵,就去試下la。第一間舖頭位置好入,真係好隱世,入到去見無咩人,不過既然行到入黎,就坐低試下啦。叫左將軍拉麵同德川拉麵,其實只係個湯底唔同,係豬骨湯同魚介湯,配料其實一樣。仲叫多客餃子。麵一黎先試下個湯,好希,兩款都係,個味唔可以話好假,但真係好希。再試下個麵,其實同我係屋企自己煮果d日本拉麵一樣。好失望。再試下個餃子,煎得唔夠脆底,入面唔夠熱。公平d,佢價錢唔算貴,但我唔會試多次囉。
公平d,佢價錢唔算貴,但我唔會試多次囉。
2019-09-07 549 瀏覽
黎睇戲順便想近近地係九展食埋dinner,就搵到間武士拉麵店~嚟九展食飯,除咗有event或者睇戲,都搵唔到有其他原因🤣因此個場睇落空蕩蕩,俾我地2人包咗場咁枱上有唔同嘅醬料可供選擇★★★九州地獄拉麵 $98叫咗硬麵,麵條軟硬度控制得OK,口感彈牙有嚼勁,尚算掛湯叉燒都OK,不過不失辣度就普通,半個地獄層次都冇★★★武士沾麵$108柚子魚湯底,柚子味都幾出,又不失當中的魚鮮味,溏心蛋中規中矩,冇乜甜味我地趕住睇戲,等咗一段時間先上到麵,好彩15分鐘度都食得晒碗麵如果係嚟到呢頭唔想食快餐,武士拉麵都不失為一個好選擇嘅武士拉麵整體評分★★★地理環境★★★★環境舒適安靜服務★★★好靜,員工都幾hea但都有禮貌食物★★★麵質彈牙,份量中等,未算驚喜價格$$$一般可接受,唔洗收加一

嚟九展食飯,除咗有event或者睇戲,都搵唔到有其他原因🤣
因此個場睇落空蕩蕩,俾我地2人包咗場咁

枱上有唔同嘅醬料可供選擇

★★★九州地獄拉麵 $98
叫咗硬麵,麵條軟硬度控制得OK,口感彈牙有嚼勁,尚算掛湯
叉燒都OK,不過不失
辣度就普通,半個地獄層次都冇

★★★武士沾麵$108
柚子魚湯底,柚子味都幾出,又不失當中的魚鮮味,
溏心蛋中規中矩,冇乜甜味
武士沾麵

我地趕住睇戲,等咗一段時間先上到麵,
好彩15分鐘度都食得晒碗麵
如果係嚟到呢頭唔想食快餐,武士拉麵都不失為一個好選擇嘅

武士拉麵
整體評分★★★

地理環境★★★★
環境舒適安靜

服務★★★
好靜,員工都幾hea但都有禮貌

食物★★★
麵質彈牙,份量中等,未算驚喜

價格$$$
一般可接受,唔洗收加一
2019-08-06
2019-07-26 435 瀏覽
My friend and I were starving after watching a movie so we thought we’ll have a quick bite at Samurai Ramen. Food choices are limited and there’re options to choose from in term of soup thickness/noodle type etc. But honestly there’re nothing special about the ramen nor the soup base. For almost $100 for a bowl of ramen, I definitely expected for better food quality.
2019-04-10
2019-07-13 356 瀏覽
黎左九龍灣e max睇戲,就係度揾下野食,見到呢間拉麵店都幾多人就入左去食叫左個黑蒜油拉麵同沾麵,店員同我講沾麵用粗麵會好d,幫我揀左,之後我先發現原來餐紙有得揀,我冇揀到😂拉麵係用幼麵,會容易d附到湯汁,入味d沾麵就口感突出d佢跟左個汁醬入面仲有好多肉💕但我就中意麵上面既肉多d,因為有燒過,會香好多之後就再叫左兩個小食首先黎既係薯餅,佢啱啱炸起,好熱辣辣,而且炸到金黄色又外脆內軟,入面係忌廉蟹肉,食落好creamy💕之後我最愛既少丸子就上喇🤤呢個小食好驚喜,本身諗住拉麵店既小丸子應該正正常常喇,點知佢整得咁好食,平時食個d皮係淋,佢係做到個皮仲脆脆地入面係見到有八爪魚,冇偷工減料架🤤最後埋單2個人$248,食到好滿足下次再黎一定要再叫小丸子食丫💕

拉麵係用幼麵,會容易d附到湯汁,入味d

沾麵就口感突出d

佢跟左個汁醬入面仲有好多肉💕

但我就中意麵上面既肉多d,因為有燒過,會香好多

之後就再叫左兩個小食

最後埋單2個人$248,食到好滿足

下次再黎一定要再叫小丸子食丫💕
2019-07-10 345 瀏覽
今晚來九龍灣會議展覽中心,行街買野。二樓有食街,都有好多不同類型的食店。行到尾尾位置,有間日式拉麵店舖,餐廳是較新款的日式裝修。枱枱櫈櫈都係木。黑蒜油猪骨湯拉麵,拉麵揀了幼麵和普通,所以麵質剛好,不會太硬,又不會太熟。湯底都是普通,鹹到都是剛好,還有濃濃的黑蒜味,好香。醬油魚介豬骨湯底,因為魚加豬骨兩款,所以揀淡味,鹹味好好。蜜糖芥末雞翼,熱辣辣。雞翼面甜甜地,食落有芥未辣,真是食唔停口。吉烈炸虾,又係熱辣辣,炸得好脆口,炸物真係熱辣辣就最好食。

醬油魚介豬骨湯底,因為魚加豬骨兩款,所以揀淡味,鹹味好好。

吉烈炸虾,又係熱辣辣,炸得好脆口,炸物真係熱辣辣就最好食。

2019-07-08
2019-06-22 2024 瀏覽
因為工作關係,今天要到九龍灣國際展貿中心,中午時候,到二樓揾食,兜兜轉轉一個圈,決定走進武士拉麵。還記得大概兩年前到尖沙咀武士拉麵總店吃拉麵,那次和老闆傾談當中,他說將會在九展開分店,不知不覺間,兩年後才有機會拜訪此分店。門外大大個餐牌,無論價錢和品種都和總店有分別,價錢比較大衆化,相信是配合這裡的消費客戶群。午市限定拉麵餐由$58-$68另加小食由$10-$22還有一個飯餐,更可加推甜品: 北海道3.6 牛奶布甸,可算是豐儉由人。中午一時許,繁忙高峰時段,幸好筆者單打獨鬥,一個人,很快有位。雖然店內面積細細,但面壁位置也富有日本拉麵風格。很想影一張食店招牌相片,可是未知為何,拍了好幾張照片,光暗度也不佳,只有這張能夠清楚顯示,但感覺好像晚上時分,見諒。一坐下來,立即拎起點餐紙,由於今天時間有點趕,決定選一號,應該是招牌項目吧!另加$10 加推日式餃子。店員落單後,很快放下結賬單,作為一個繁忙時段,清楚、簡潔、有效率。每張枱都放著幾款調味,支裝那支醬油,更浸著日式咸魚仔,另外更有芝麻醬油、拉麵胡椒等⋯⋯為自己的拉麵調配得個人口味獨特化,一讚。始祖將軍拉麵$58~老實說和總店相比,真是一

午市限定拉麵餐由$58-$68
另加小食由$10-$22

雖然店內面積細細,但面壁位置也富有日本拉麵風格。

為自己的拉麵調配得個人口味獨特化,一讚。

始祖將軍拉麵$58~
老實說和總店相比,真是一分錢 一分貨,總店的內容比較豐富,但作為一個午餐,再加推小食的話,份量是足夠的。

始祖將軍拉麵

先來頭啖湯,奇怪是吃到湯有一陣薰煙的味道⋯⋯但只是淡淡的,由於趕時間,所以沒有時間問店長。
蛋做得流心,尚算合格。

义燒薄薄兩塊,但收這價錢,筆者尚算接受。

由於第一次到來,在點餐紙無論湯底、麵的軟硬度,都選普通,看看食店的標準如何。
所有都是合格之選,不過不失,但和總店相比,明顯地總店較為吸引,正所謂一分錢 一分貨是有道理的。

日式煎餃子~
餃子三隻加推另加$10, 煎得唔算乾身,但配上那調好的醬汁淋在那餃子上,酸酸甜甜,筆者喜歡這質感。
比一般的日式煎餃子更有個性。

日式煎餃子

日式煎餃子