當日到九展睇show,突然發現有間熟口熟面的拉麵店出現在眼前原來真的尖沙咀那家《武士拉麵》,見黃昏時份不多人,當然立即坐下品嚐店子不大,但勝在設計得簡簡單單。餐牌就一張而已,全部都是以將軍命名的拉麵小食則以炸物為主。大大碗的始祖將軍拉麵濃濃的豬骨湯底,配上幼麵,想連湯都喝光那隻半熟糖心蛋是額外追加的,一流!同是始祖將軍拉麵,沒有任何追加配菜。那塊半肥瘦的日式叉燒,最令人難以忘懷武士小丸子,甫上桌就熱辣辣木魚配搭丸子,往往是最好拍檔。

店子不大,但勝在設計得簡簡單單。

餐牌就一張而已,全部都是以將軍命名的拉麵
小食則以炸物為主。

大大碗的始祖將軍拉麵
濃濃的豬骨湯底,配上幼麵,想連湯都喝光
那隻半熟糖心蛋是額外追加的,一流!

武士小丸子,甫上桌就熱辣辣
木魚配搭丸子,往往是最好拍檔。
2018-12-26
2018-12-13 340 瀏覽
聽concert所以黎左e max,無乜特別平時真係唔會去到咁偏僻😑天氣開始轉涼,所以想食下熱野。“武士拉麵,食完就會無事”,我係門口聽到有人咁講😂 見佢客人不多,唔洗排隊,就即刻試試佢。有幾款湯底選擇,仲可以揀濃唔濃,而拉麵亦可以揀軟硬度,感覺都幾專業👍 其實我對拉麵無乜研究,亦無乜偏好,所以全部都揀咗正常分量正常, 加埋拉麵胡椒,成個湯超濃超好味 (個人認為日式拉麵最重要係個湯底),最後我成碟湯都飲哂 正!!!

正!!!
2018-10-28 431 瀏覽
同事在九龍灣會展中心聽完講座,於是約我在九展吃飯,從九龍灣地鐵站附近的德福廣場還有免費直通巴士接送,非常方便。在超市買完東西轉個彎,無意中發現原來有間武士拉麵,真是柳暗花明又一村,這間店的位置沒那麼明顯,在尖沙咀吃過,覺得挺不錯的。招牌武士沾麵:湯和麵分開上,一大塊紫菜,最好趕緊吃,否則會變軟。拉麵很有韌度,而湯卻是麵的精髓,喝起湯來便感覺到有很多說不出的材料。豬軟骨拉麵:比起武士沾麵幼一些,但是依然很爽口,豬肉骨熬到非常的鬆軟,而湯一樣是精髓,我能說得出的是有魚介的鮮甜味。芥末雞翅:第一次吃這個搭配,哈哈~芥末味很過癮,把雞翅分好兩邊,吃起來很方便,也可以很優雅的吃。

• 豬肉骨拉麵
  • 武士沾麵
2018-10-04 333 瀏覽
$88一碗拉麵 面唔好食 衰過出前一丁肉淡而無味 仲要得兩塊 湯底衰 即食拉麵都好佢仲要地方咁格攝 食完果下好傷心 如果冇咩特別都唔好走到山長水遠 浪費自己時間金錢 武士拉麵冇存在價值 。
$88一碗拉麵 面唔好食 衰過出前一丁
肉淡而無味 仲要得兩塊
湯底衰 即食拉麵都好佢
武士拉麵冇存在價值 。
2018-09-30 369 瀏覽
同男朋友行完婚展,最方便就是在九展吃飯,在二樓經過百佳,見到有間武士拉麵,便坐下試試。拉麵款式也很多,經店長介紹,我地點了醬油魚介豬骨湯及九州地獄拉麵。店長也介紹餐廳自家製的辣油,黑蒜油同魚油。醬油魚介豬骨湯濃厚的魚介味,麵是幼麵,豚肉肥瘦適中,再加點魚油,好夾,令拉麵更濃更香。九州地獄拉麵我嚐了一口,豬骨湯中帶辣味,辣味香口,不過我是接受不到這個辣度,所以還是男朋友自己吃好了,他讚口不絕。我們還點了蜜糖芥末雞翼、武士小丸子。雞翼的wasabi 味處理得好好,輕輕地刺激味蕾,而且帶甜,非常特別。小丸子熱騰騰的,每粒都有章魚,尚算合格。我仲點了熱生薑蜜,薑味夠。二人消費約270元,下次我想試wasabi 沾麵。

我仲點了熱生薑蜜,薑味夠。

二人消費約270元,下次我想試wasabi 沾麵。
2018-09-29
  • 九州地獄拉麵
  • 德川將軍拉麵
2018-09-29 179 瀏覽
話說九展呢個地方真係好少嚟,但今次非常開心,因為要去睇rubber band 演唱會!所以開show之前當然要食飽個肚啦!一陣完show都11點啦。雖然商場人流唔多,但呢間武士拉麵都有幾多人食緊,所以跟住人食一定唔會中伏啦!餐廳嘅菜式都以日本將軍命名。首先食咗豐臣將軍($98) ─四國香蔥拉麵。我點了粗麵同硬身,湯底都濃濃嘅香蔥味,加上枱上嘅黑蒜汁!一流des!我朋友就食武士沾麵!($118) ─柚子魚介wasabi拉麵。 本來怕太辣會好攻臭食唔慣,但因為仲有柚子魚介嘅關係,反而好夾咁鹹鹹地又好fresh。而且非常之大碗!差啲食唔哂呀。之後仲叫咗兩碗小食加支裝可樂。必別係拉麵必備嘅餃子,仲有第一次食嘅蜜糖芥辣雞翼。相比wasabi沾麵,呢款雞翼嘅芥末就攻鼻啦,但加埋甜甜地嘅蜜糖呢,就愈食愈好味。

• 蜜糖芥末雞翼
  • 日式煎餃子
  • 德川將軍拉麵
2018-09-13 187 瀏覽
之前上網抽中左名店倉既coupon,今日就同男朋友攀山涉水黎Emax買鞋😂。本身仲諗住出去Megabox食野,但因為未食野太肚餓,都係決定係到是但食啲野🤣。對Emax食肆有既印象淨係得M記,不過原來而加二樓已經開左好多餐廳😱。揀左一輪,都係決定食拉麵。由於今日係星期日,所以店入面都唔多人。一坐低就有侍應斟茶比我地,同埋話我地聽星期日無午市優惠,嗌拉麵無得送餃子或飯。我嗌左足利將軍拉麵(黑蒜油豬骨湯),男朋友嗌左德川將軍拉麵(醬油魚介豬骨湯)加蟹棒。其實糾結左好耐加唔加蔥花,但要成$6加一碗仔蔥花,最終都係覺得唔抵就無加到😭。另外因為驚唔夠飽,所以仲嗌左個唐揚炸雞🤤。覺得幾特別既係,啲拉麵可以揀粗/正常、軟/硬/正常,湯底可以揀濃/淡/正常👍🏻。我個碗就揀左粗拉麵,麵質同湯底正常。粗拉麵幾有咬口,幾鐘意🤣!湯底應該要揀濃啲,因為普通既湯飲落陣黑蒜油味唔夠香濃。試左一啖男朋友個碗既湯,覺得都係黑蒜香啲,佢個碗比較似普通拉麵既湯🤔。碗面睇落就唔太豐富,有兩塊叉燒、半隻蛋、木耳絲同一塊紫菜,蔥花就得兩粒😭(唔同湯底都唔同,男朋友個碗多啲蔥)。個唐揚炸雞就即叫即炸,所以要耐啲先到,不過送到上黎係

我個碗就揀左粗拉麵,麵質同湯底正常。粗拉麵幾有咬口,幾鐘意🤣!湯底應該要揀濃啲,因為普通既湯飲落陣黑蒜油味唔夠香濃。試左一啖男朋友個碗既湯,覺得都係黑蒜香啲,佢個碗比較似普通拉麵既湯🤔。碗面睇落就唔太豐富,有兩塊叉燒、半隻蛋、木耳絲同一塊紫菜,蔥花就得兩粒😭(唔同湯底都唔同,男朋友個碗多啲蔥)。個唐揚炸雞就即叫即炸,所以要耐啲先到,不過送到上黎係熱辣辣既👍🏻。啲雞外脆內嫩,點沙津醬食最正。

德川將軍拉麵|足利將軍拉麵
唐揚炸雞

本身以為食完碗麵會唔飽,但發現食到好飽,麵既份量都足,差啲食唔曬。整體黎講都唔錯,但因為太遠所以唔會專登入黎食。如果咁岩黎到E-Max,食武士拉麵都係唔錯既選擇。

2018-09-09
唐揚炸雞
2018-09-10 146 瀏覽
明天去日本旅行就食番碗日本拉麵先,等味覺先賭為快呢度佈置都幾有日本feel大大朵櫻花和黑布做背景廚房還有三把武士刀在中央,好有武士氣勢,侍應生介紹兩款特色拉麵湯底, 九州將軍拉麵是辛辣地獄湯底望落個湯底好濃味好辣咁,原來不是呢!味道很特別和不是味噌湯 拉麵好爽口添, 德州將軍拉麵是醬油魚介豬骨湯底呢個味道果然很濃濃豬骨味配埋半隻溫泉蛋 真係好似去咗日本食咁 拉麵還送2只日式煎餃子添, 熱辣辣肉汁滲出嚟入口小心啲呀 小食就叫了唐揚炸雞和忌廉蟹肉薯餅,原來是即叫即炸所以時間有點耐 不過雞肉很新鮮呀三把武士刀 幾有氣勢德州將軍拉麵 醬油魚介豬骨湯底$68九州將軍拉麵 辛辣地獄湯底$68侍應介紹芝麻醬香味濃有小小辣味生薑 柑桔$8生薑辣辣哋 好味日式餃子 呢個下次一定要再食忌廉蟹肉薯餅$18 唐揚炸雞$24忌廉味道比較濃
明天去日本旅行就食番碗日本拉麵先,等味覺先賭為快
呢度佈置都幾有日本feel大大朵櫻花和黑布做背景
望落個湯底好濃味好辣咁,原來不是呢!味道很特別和不是味噌湯
拉麵好爽口添, 德州將軍拉麵是醬油魚介豬骨湯底
呢個味道果然很濃濃豬骨味

唐揚炸雞$24

忌廉味道比較濃

2018-09-10
2018-09-10 94 瀏覽
過九灣入展貿 ,最快地鐵穿梭巴,話說我哋走觀塘繞道對面落車,行過隧道就到九龍灣展貿,快過地鐵。門面寬敞 一望就知道,日本味道嘅拉麵都撲鼻而來啊!內堂佈置至,最爽就係布簾,好似人潮一浪接一浪。餐牌睇落一麵一飲,人均百元。武士嘛!點都擺放武士刀做壓場。九州地獄拉麵 上餐時見到紅當當,畀佢嚇到嚇咗一跳 ,以為好難入口,好彩還可以,味道都是一般日本拉麵好味,無失水準。德川豬骨拉麵 原來麵底係一樣,係湯料唔同,呢款拉麵冇失水準。忌廉蟹肉薯餅 切開以為唔熟 ,睇睇個招牌原來係忌廉,所以有少少流質感,食落口好正,呢款小食值得再食。日式煎餃子 皮薄餡靚,一口一個,加少少豉油,正正正!武士蜜蜜飲我要生薑,朋友飲柑桔,味道不同但有好不,生薑味重入口微棘,柑桔微酸,各有粉絲!

門面寬敞 一望就知道,日本味道嘅拉麵都撲鼻而來啊!

內堂佈置至,最爽就係布簾,好似人潮一浪接一浪。

餐牌睇落一麵一飲,人均百元。

武士嘛!點都擺放武士刀做壓場。

九州地獄拉麵
上餐時見到紅當當,畀佢嚇到嚇咗一跳

德川豬骨拉麵
原來麵底係一樣,係湯料唔同,呢款拉麵冇失水準。

日式煎餃子
皮薄餡靚,一口一個,加少少豉油
,正正正!

武士蜜蜜飲
2018-08-22 107 瀏覽
下午兩點要去九展附近嘅客戶度開會,於是13:00 就嚟到九展睇下有咩食, 點知間間餐廳都大排長龍, 行咗一陣,終於畀我搵到呢間唔算喺當眼位置嘅武士拉麵。叫咗個元祖武士拉麵,先試下個湯底,有濃濃嘅豬骨味, 麵質我就鍾意食硬,叉燒嘅林度都適中,又唔肥。 我仲落咗大量嘅拉麵胡椒粉, 同湯底好夾。另外,呢度午飯時候會送兩隻餃子。有少少建議畀返舖頭考慮,由於我係坐 bar 枱,吧枱張櫈嘅高度好似有啲問題。 我都算高,但坐低隻腳又只係啱啱掂到地,好似吊住嚟坐。咁如果我將隻腳放喺中間嗰架踩住,嗰架又似乎細得滯,放唔落兩隻腳。 搞到我餐飯都食得唔係咁舒適,希望下次再幫襯時有改善啦。

另外,呢度午飯時候會送兩隻餃子。

2018-08-17
2018-08-10 126 瀏覽
九展冇好野食?咁就錯喇!今日去完九展既outlet,諗住搵下有咩食,就比我發現呢間隱世既拉面店,結果一試難忘。係比較靜同位置較入既呢間武士拉面,裝修風格好有日本感覺,加埋擺設同裝飾 味食都有去左日本feel 。見到餐單 都有幾多既選擇 搞到我同朋友都好猶豫不過撞岩個日吾太多人 有員工會主動比意見! 佢更會提議女士可以試下味道冇咁濃味既款式! 例如蕃茄、鹽味豬骨湯味,而男土可以試下較濃味,例如地獄拉面同醬油豬骨味。最後! 我地既選擇就係地獄拉面同鹽味豬骨拉面。當然! 結果都好滿意,地獄味道唔會只係得個辣字去覆蓋碗面既香味,濃得泥加埋d配料,例如蔥同紫菜,有夠野味呢。至於令一款鹽味豬骨湯底,絕對唔會有過鹹既情況,相反,味道唔會太濃,而且加埋幾塊肉! 一半肥一半瘦既感覺實在太正了! 唔好睇少個隻半熟蛋! 有畫龍點精既效果呢哈哈。唔夠味既可以一試佢供應既辣油、胡椒或者魚油,朋友試左都話有令一番風味。兩個人,加埋兩個小食就岩岩好,我建議大家試下個個芥蜜糖末雞翼,真係幾野味! 幾過引! 呢個配撘可以一試呀! 令外呢個炸雞,有夠香! 有夠脆! 真係爭住食!!!最後加埋杯甘枯味既蜜蜜飲,可以話畫上一個

見到餐單 都有幾多既選擇 搞到我同朋友都好猶豫

最後加埋杯甘枯味既蜜蜜飲,可以話畫上一個句美句號。
2018-08-10
和孩子两人在下午去展贸中心看展,结束后打开open rice觅食。孩子想吃面,就选了这家武士拉面。这个时间店里只有一名客人,我们进去后一名男店员礼貌的招呼着,我点了一碗面、一份煎饺、一份虾丸(菜单上写的炸虾丸)。上菜也蛮快,除了炸物需要时间,上来的时候店员还会提醒我们注意很烫。先说食物,面很好吃,比什么豚王、一兰好吃,特别是其中的叉烧,绝了。宝宝对煎饺也十分满意。最后,说说这个炸虾丸,上来我咬了一口才知道是芝士馅儿的,菜单没写(或是我没看仔细?),我个人是不吃芝士的,特别是这种当作馅儿料的芝士,纯粹个人的口味和习惯。所以我把芝士都抠出来剩在盘子里,我们吃完准备离开时,一名女服务员收拾碗筷,端着我那盘剩下芝士的盘子在对其他店员小声议论,并伴有笑声与摇头(我先不说是嗤笑)。这时男店员面向我(可能因为要结账)问为什么不吃芝士呢,我笑笑说我不喜欢芝士。后来结账什么的男店员都很有礼貌。总之,我是想说,对客人的习惯和行为当面议论真的好吗?世界上每个人各有不同,你不认可的并不代表是错的或可笑的。这名女店员给我完美的觅食之旅蒙上了阴影。也许她并无恶意,但这种行为想必没几个客人可以谅解。
2018-08-04 72 瀏覽
個拉麵D叉燒完全冇肉得肥!!This is worst noodle in HK! what did I pay for with just plain noodle? the pork is all fat without meat!
個拉麵D叉燒完全冇肉得肥!!
2018-08-03 72 瀏覽
在九龍區如果想找間靜靜地又平平地的戲院非九展莫屬,睇戲前發現了有間以日本戰國時代將領冠名的武士拉麵,於是入了去試試,午餐時間相當抵食,平均一個麵$60左右,而且還會送餃子或紫菜飯(只限平日),當日剛好紫菜飯已經沒有,只得餃子,雖然有些失望,因為感覺用拉麵湯底撈飯,應該會很不錯,不過也不要緊,食拉麵應該要將重點放在拉麵。我們要了兩個午餐,不同的武士代表不同的湯底,德川將軍(醬油魚介豬骨)、始祖將軍(豬骨湯)、兩份煎餃子、忌廉蟹肉薯餅、加了蔥花及可樂!德川將軍(醬油魚介豬骨)─較為濃郁的湯底,而且好香,湯底另外可以再揀濃或淡,而這個則是普通,個人覺得普通是剛好的,否則可能會咸!另外有兩大塊叉燒、木耳絲、半粒溫泉蛋、一大塊紫菜及可選普通或粗的麵!這碗麵揀了普通麵身,普通硬度,我覺得全部食材配合得恰到好處,叉燒亦相當好食,真的很不錯!始祖將軍(豬骨湯)─較為清的湯底,亦是有兩大塊叉燒、木耳絲、半粒溫泉蛋、一大塊紫菜及可選普通或粗的麵!這碗因為刻意選擇較清的湯底的情況下,加了蔥花,想突出清得來香的感覺,最後沒有失望,我覺得亦是所有食材配合得恰到好處,只是覺得要加$6才有一少碗蔥花像不是太化算,不

德川將軍(醬油魚介豬骨)

始祖將軍(豬骨湯)─較為清的湯底,亦是有兩大塊叉燒、木耳絲、半粒溫泉蛋、一大塊紫菜及可選普通或粗的麵!這碗因為刻意選擇較清的湯底的情況下,加了蔥花,想突出清得來香的感覺,最後沒有失望,我覺得亦是所有食材配合得恰到好處,只是覺得要加$6才有一少碗蔥花像不是太化算,不過只要好食就算了吧!
始祖將軍(豬骨湯)
蔥花

煎餃子─雖然名叫煎餃子,但完全不覺得有煎過的跡象,但其實是不差的,加上少少醬油,食落頗美味的!
煎餃子
忌廉蟹肉薯餅─雖然表面炸得很好,但卻食不到蟹肉、薯肉,只有一團醬,相當相當一般,不太建議加錢加菜,食拉麵便好了!
忌廉蟹肉薯餅

我覺得這間拉麵店的性價比頗高的,喜歡拉麵的不妨一試!
2018-07-26
德川將軍(醬油魚介豬骨)
始祖將軍(豬骨湯)
  • 德川將軍(醬油魚介豬骨),
2018-08-02 2239 瀏覽
九龍灣展貿其實有好多傢俬店行,但係最驚係冇嘢食,原來嗰度開咗好多間嘢食,乜嘢菜式都有,而且好方便,大部份都係open area,喺尖沙咀都有嘅冇事拉麵喺呢度都開咗分店。武田將軍拉麵$118呢度所有嘅拉麵都係以將軍嘅名稱命名,我呢個其實就係北海道牛乳拉麵,個湯底有好香嘅奶油忌廉香味,識落好甜,同平時食開鹹鹹地嘅拉麵好唔同,最鍾意係佢快叉燒,好似用炭燒過咁,有d燶邊,未到超香,係成碗拉麵我最鍾意嘅。真田將軍拉麵$88呢個其實係豬骨湯底拉麵,相對地比頭先嘅北海道牛乳拉麵普通啲,唔會太鹹,最重要嘅係佢嘅配料唔係叉燒而係豬軟骨,豬軟骨炆得好琳,好入味,啲軟骨入口即溶,而且份量好多好大件。蜜糖芥末雞翼$28呢度嘅小食就真係好抵食, $28有八件蛋骨嘅雞翼,外皮炸得吹卜卜,淋上蜜糖芥茉漿汁,個芥末唔輕手,食到我辣到上腦。芝士炸蝦丸$35一共有五件,同平時嘅芝心丸唔同係用咗蝦丸做材料,一咬開裏面嘅芝士都同平時食開嘅芝士唔同,未到奶好多同埋留心好多,雖然做唔到拉絲嘅效果,但係係另外一番嘅芝士風味。

武田將軍拉麵$118

真田將軍拉麵$88