2019-12-25 258 瀏覽
要出席活動而去了九展到達時才發現這一天有不少活動啊!在九展內找吃的最終決定試試武士拉麵~店內座無虛席,算是多人光顧的餐廳~我選了始祖將軍拉麵 (濃厚豬骨湯底),老公就要了德川將軍拉麵 (醬油魚介豬骨湯底)另加錢要了溏沁蛋始祖將軍拉麵,豬骨湯底配料有叉燒﹑紫菜﹑木耳絲及溏沁蛋豬骨湯味道不算好香濃,味道不會過鹹麵質夠爽,都ok!叉燒肥瘦剛好,夠稔夠入味~溏沁蛋夠流心~~~~德川將軍拉麵 ,醬油魚介豬骨湯底魚介湯底,味道相對淨豬骨湯底的濃郁灑上芝麻,更添香氣!老公到最後完食整碗拉麵,喝光了整碗湯他應該幾喜歡這湯底的味道啊!總結而言,這店的拉麵還算不過不失價錢比起著名的拉麵店都略為便宜一點點丫~~
要出席活動而去了九展
到達時才發現這一天有不少活動啊!

在九展內找吃的
最終決定試試武士拉麵~
店內座無虛席,算是多人光顧的餐廳~
另加錢要了溏沁蛋

始祖將軍拉麵
始祖將軍拉麵,豬骨湯底
配料有叉燒﹑紫菜﹑木耳絲及溏沁蛋
豬骨湯味道不算好香濃,味道不會過鹹
麵質夠爽,都ok!
叉燒肥瘦剛好,夠稔夠入味~
溏沁蛋夠流心~~~~
德川將軍拉麵
德川將軍拉麵 ,醬油魚介豬骨湯底
魚介湯底,味道相對淨豬骨湯底的濃郁
灑上芝麻,更添香氣!
老公到最後完食整碗拉麵,喝光了整碗湯
他應該幾喜歡這湯底的味道啊!

總結而言,這店的拉麵還算不過不失
價錢比起著名的拉麵店都略為便宜一點點丫~~
2019-08-25
2019-11-18 307 瀏覽
來到Emax也許總覺得食物的選擇不多走着走着卻發現一間不容易察覺的拉麵店作為拉麵控的我當然要坐下來試一試因為肚子很餓所以點了兩個拉麵跟兩個小吃首先送來的是足利將軍拉麵其實是黑蒜油豬骨湯底拉麵雖然看起來顏色很深但其實吃起來不會很濃如果害怕濃烈湯底的朋友就最適合不過了叉燒亦都厚薄適中非常容易入口另一款是柚子芥末沾麵味道更加清新不過略嫌味道單調一點比起黑蒜油更加清淡怕油膩的朋友可以一試唐揚炸雞不過不失不算太乾身而蜜糖芥末雞翼就出色得多味道帶甜吃起來很開胃而且裏面的肉汁比較多
來到Emax

而且裏面的肉汁比較多
2019-11-03
蜜糖芥末雞翼
2019-11-05 211 瀏覽
來附近有野做就睇下九展有咩好食,見呢間最多好評最多,午餐時間食一碗只係$58,就揀左呢間。叫左碗始祖將軍拉麵(濃豬骨湯底),揀左濃湯,粗麵,普通硬度。好快就到,食拉麵第一件事一定係飲湯先,一飲就係好熟識既味道,無錯就係出前x丁豬骨湯味,呢個時候真係好想倒左佢,再食左口麵,至少唔係出前x 丁拉麵,但好硬唔好咬,塊紫菜淋晒,蛋普通,义燒普通,整體就係茶餐廳水準,唔知點解可以開到3間店,lunch 時間都唔小人。佢仲有黑蒜油豬骨同地獄拉麵,呢兩種出前x丁都有,真係好想知係咪都係一樣味,但冇可能再回頭試多少。

2019-11-05
2019-10-30 197 瀏覽
九展開左歡樂天地,就睇下有乜食la,見咁多正評,自己又喜歡食拉麵,就去試下la。第一間舖頭位置好入,真係好隱世,入到去見無咩人,不過既然行到入黎,就坐低試下啦。叫左將軍拉麵同德川拉麵,其實只係個湯底唔同,係豬骨湯同魚介湯,配料其實一樣。仲叫多客餃子。麵一黎先試下個湯,好希,兩款都係,個味唔可以話好假,但真係好希。再試下個麵,其實同我係屋企自己煮果d日本拉麵一樣。好失望。再試下個餃子,煎得唔夠脆底,入面唔夠熱。公平d,佢價錢唔算貴,但我唔會試多次囉。
公平d,佢價錢唔算貴,但我唔會試多次囉。
2019-09-07 402 瀏覽
黎睇戲順便想近近地係九展食埋dinner,就搵到間武士拉麵店~嚟九展食飯,除咗有event或者睇戲,都搵唔到有其他原因🤣因此個場睇落空蕩蕩,俾我地2人包咗場咁枱上有唔同嘅醬料可供選擇★★★九州地獄拉麵 $98叫咗硬麵,麵條軟硬度控制得OK,口感彈牙有嚼勁,尚算掛湯叉燒都OK,不過不失辣度就普通,半個地獄層次都冇★★★武士沾麵$108柚子魚湯底,柚子味都幾出,又不失當中的魚鮮味,溏心蛋中規中矩,冇乜甜味我地趕住睇戲,等咗一段時間先上到麵,好彩15分鐘度都食得晒碗麵如果係嚟到呢頭唔想食快餐,武士拉麵都不失為一個好選擇嘅武士拉麵整體評分★★★地理環境★★★★環境舒適安靜服務★★★好靜,員工都幾hea但都有禮貌食物★★★麵質彈牙,份量中等,未算驚喜價格$$$一般可接受,唔洗收加一

嚟九展食飯,除咗有event或者睇戲,都搵唔到有其他原因🤣
因此個場睇落空蕩蕩,俾我地2人包咗場咁

枱上有唔同嘅醬料可供選擇

★★★九州地獄拉麵 $98
叫咗硬麵,麵條軟硬度控制得OK,口感彈牙有嚼勁,尚算掛湯
叉燒都OK,不過不失
辣度就普通,半個地獄層次都冇

★★★武士沾麵$108
柚子魚湯底,柚子味都幾出,又不失當中的魚鮮味,
溏心蛋中規中矩,冇乜甜味
武士沾麵

我地趕住睇戲,等咗一段時間先上到麵,
好彩15分鐘度都食得晒碗麵
如果係嚟到呢頭唔想食快餐,武士拉麵都不失為一個好選擇嘅

武士拉麵
整體評分★★★

地理環境★★★★
環境舒適安靜

服務★★★
好靜,員工都幾hea但都有禮貌

食物★★★
麵質彈牙,份量中等,未算驚喜

價格$$$
一般可接受,唔洗收加一
2019-08-06
2019-07-26 398 瀏覽
My friend and I were starving after watching a movie so we thought we’ll have a quick bite at Samurai Ramen. Food choices are limited and there’re options to choose from in term of soup thickness/noodle type etc. But honestly there’re nothing special about the ramen nor the soup base. For almost $100 for a bowl of ramen, I definitely expected for better food quality.
2019-04-10
2019-07-13 325 瀏覽
黎左九龍灣e max睇戲,就係度揾下野食,見到呢間拉麵店都幾多人就入左去食叫左個黑蒜油拉麵同沾麵,店員同我講沾麵用粗麵會好d,幫我揀左,之後我先發現原來餐紙有得揀,我冇揀到😂拉麵係用幼麵,會容易d附到湯汁,入味d沾麵就口感突出d佢跟左個汁醬入面仲有好多肉💕但我就中意麵上面既肉多d,因為有燒過,會香好多之後就再叫左兩個小食首先黎既係薯餅,佢啱啱炸起,好熱辣辣,而且炸到金黄色又外脆內軟,入面係忌廉蟹肉,食落好creamy💕之後我最愛既少丸子就上喇🤤呢個小食好驚喜,本身諗住拉麵店既小丸子應該正正常常喇,點知佢整得咁好食,平時食個d皮係淋,佢係做到個皮仲脆脆地入面係見到有八爪魚,冇偷工減料架🤤最後埋單2個人$248,食到好滿足下次再黎一定要再叫小丸子食丫💕

拉麵係用幼麵,會容易d附到湯汁,入味d

沾麵就口感突出d

佢跟左個汁醬入面仲有好多肉💕

但我就中意麵上面既肉多d,因為有燒過,會香好多

之後就再叫左兩個小食

最後埋單2個人$248,食到好滿足

下次再黎一定要再叫小丸子食丫💕
2019-07-10 318 瀏覽
今晚來九龍灣會議展覽中心,行街買野。二樓有食街,都有好多不同類型的食店。行到尾尾位置,有間日式拉麵店舖,餐廳是較新款的日式裝修。枱枱櫈櫈都係木。黑蒜油猪骨湯拉麵,拉麵揀了幼麵和普通,所以麵質剛好,不會太硬,又不會太熟。湯底都是普通,鹹到都是剛好,還有濃濃的黑蒜味,好香。醬油魚介豬骨湯底,因為魚加豬骨兩款,所以揀淡味,鹹味好好。蜜糖芥末雞翼,熱辣辣。雞翼面甜甜地,食落有芥未辣,真是食唔停口。吉烈炸虾,又係熱辣辣,炸得好脆口,炸物真係熱辣辣就最好食。

醬油魚介豬骨湯底,因為魚加豬骨兩款,所以揀淡味,鹹味好好。

吉烈炸虾,又係熱辣辣,炸得好脆口,炸物真係熱辣辣就最好食。

2019-07-08
2019-06-22 1948 瀏覽
因為工作關係,今天要到九龍灣國際展貿中心,中午時候,到二樓揾食,兜兜轉轉一個圈,決定走進武士拉麵。還記得大概兩年前到尖沙咀武士拉麵總店吃拉麵,那次和老闆傾談當中,他說將會在九展開分店,不知不覺間,兩年後才有機會拜訪此分店。門外大大個餐牌,無論價錢和品種都和總店有分別,價錢比較大衆化,相信是配合這裡的消費客戶群。午市限定拉麵餐由$58-$68另加小食由$10-$22還有一個飯餐,更可加推甜品: 北海道3.6 牛奶布甸,可算是豐儉由人。中午一時許,繁忙高峰時段,幸好筆者單打獨鬥,一個人,很快有位。雖然店內面積細細,但面壁位置也富有日本拉麵風格。很想影一張食店招牌相片,可是未知為何,拍了好幾張照片,光暗度也不佳,只有這張能夠清楚顯示,但感覺好像晚上時分,見諒。一坐下來,立即拎起點餐紙,由於今天時間有點趕,決定選一號,應該是招牌項目吧!另加$10 加推日式餃子。店員落單後,很快放下結賬單,作為一個繁忙時段,清楚、簡潔、有效率。每張枱都放著幾款調味,支裝那支醬油,更浸著日式咸魚仔,另外更有芝麻醬油、拉麵胡椒等⋯⋯為自己的拉麵調配得個人口味獨特化,一讚。始祖將軍拉麵$58~老實說和總店相比,真是一

午市限定拉麵餐由$58-$68
另加小食由$10-$22

雖然店內面積細細,但面壁位置也富有日本拉麵風格。

為自己的拉麵調配得個人口味獨特化,一讚。

始祖將軍拉麵$58~
老實說和總店相比,真是一分錢 一分貨,總店的內容比較豐富,但作為一個午餐,再加推小食的話,份量是足夠的。

始祖將軍拉麵

先來頭啖湯,奇怪是吃到湯有一陣薰煙的味道⋯⋯但只是淡淡的,由於趕時間,所以沒有時間問店長。
蛋做得流心,尚算合格。

义燒薄薄兩塊,但收這價錢,筆者尚算接受。

由於第一次到來,在點餐紙無論湯底、麵的軟硬度,都選普通,看看食店的標準如何。
所有都是合格之選,不過不失,但和總店相比,明顯地總店較為吸引,正所謂一分錢 一分貨是有道理的。

日式煎餃子~
餃子三隻加推另加$10, 煎得唔算乾身,但配上那調好的醬汁淋在那餃子上,酸酸甜甜,筆者喜歡這質感。
比一般的日式煎餃子更有個性。

2019-06-13 346 瀏覽
拉麵來講佢呢間一定唔係最好食㗎啦!但勝在CP值高😂佢係最抵食嘅拉麵👍🏻🍜佢同出面食開出名嘅拉麵店一樣 有得俾人揀面嘅軟硬度 湯底濃度都有得揀 塊叉燒有點兒薄 唔夠軟林林😢紫菜唔夠脆 不過好大塊 湯底都OK嘅 我揀咗黑蒜油口味😃最令我驚喜都係個炸雞🍗 20幾蚊有5-6件 粉漿唔厚 雞肉好入味😋😋
2019-06-07 237 瀏覽
今日又要入黎九展開會,上次食過板上覺得麻麻地,就上openrice 睇下有咩好介紹。見到呢間武士拉麵好似幾好就試下,點知行左成大個圈先搵到,都幾唔近其他食店。一入到去,諗住叫個拉麵,但侍應姐姐同我講有個限定既咖哩吉烈豬扒飯,仲話即叫即炸。佢講到咁,我就試下喇。一上枱,睇得出真係即叫即炸,扺讚👍🏻食落味道算正常,講真$5x 幾蚊唔可以要求太多。咖哩汁係日式,甜味多過辣味,唔錯唔錯。成碗野最大既敗筆就係飯🤦🏻‍♂️,好硬,直頭有d似生米咁,食左幾啖就食唔到喇。

一上枱,睇得出真係即叫即炸,扺讚👍🏻
2019-05-24 231 瀏覽
好日都唔會去九龍灣,今次仲要去埋國際展貿中心咁山旯旮,梗係要係度食埋野先得啦😎Search下openrice,對呢間武士拉麵比較有興趣就去啦!不過呢間野有啲難搵,兜左大半個圈先到,差啲想放棄🙈去到嗌左一人一個拉麵,可以自己揀麵款,湯濃度同麵既硬度。先黎一個香葱拉麵,平時好少有呢款。揀左濃湯,幼麵,正常硬度。味道不錯。平日最愛豬骨濃湯,呢間都唔錯👍🏻正常硬度,正常湯底,幼麵。呢間overall 都不錯,係偏細碗,男仔會唔夠飽。

不過呢間野有啲難搵,兜左大半個圈先到,差啲想放棄🙈

去到嗌左一人一個拉麵,可以自己揀麵款,湯濃度同麵既硬度。

豐臣將軍拉麵

平日最愛豬骨濃湯,呢間都唔錯👍🏻正常硬度,正常湯底,幼麵。
始祖將軍拉麵

呢間overall 都不錯,係偏細碗,男仔會唔夠飽。
豐臣將軍拉麵
2019-05-12 328 瀏覽
在九龍灣站德福廣場二期有免費穿梭巴士去在九龍灣國際展貿中心。餐廳位於商場裏面,冷氣足夠,座位寬闊,清潔衞生。拉麵有八款,大部分是以將軍命名,八款拉麵的區別主要是湯底不同或肉類不同。阪上將軍拉麵88元,即是蕃茄豬骨湯底拉麵,有一塊紫菜和很多鮮蕃茄及葱花,豬肉有兩片,是半肥瘦的豬腩肉,還有半隻半熟蛋,半熟蛋很軟滑,湯底不太酸也不太咸,拉麵好吃。真田將軍湯麵98元,即是豬軟骨拉麵,有一塊紫菜,一大件豬軟骨,厚切的,口感很好,不太硬,味道濃,還有半隻半熟蛋。炸蝦天婦羅28元有三件,武士小丸子28元有六粒,兩款小食都是即叫即炸,熱辣辣,很好吃。
餐廳位於商場裏面,冷氣足夠,座位寬闊,清潔衞生。
豬軟骨拉麵
蕃茄豬腩肉拉麵
炸蝦天婦羅
武士小丸子
豬軟骨拉麵
2019-05-11
2019-04-28 368 瀏覽
嚟九龍灣國際展貿中心E-Max,除咗睇演唱會睇Show之外,仲可以去行outlet,啱晒A姐又可以有去掃貨。不過等咗咁耐,真係要搵個地方醫下肚!我哋見到前面有間日本拉麵店--武士拉麵,二話不說就入去啦!M佬之選:九州地獄拉麵拉麵熱辣辣嚟到,已經聞到好香嘅辣味。不過入口又唔係好嗆喉,係微微嘅辣味,刺激味蕾得嚟,又唔會蓋過其他嘅味道,辣味啱啱好!大家仲可以根據自己嘅喜好揀選湯底濃度、拉麵粗幼同硬度,我就揀咗濃湯底同普通硬度嘅粗麵。特別欣賞半肥瘦嘅日式叉燒,預先用黑椒微微煎香,十分香口。拉麵仲有半隻糖心蛋、紫菜,真係十分足料!A姐之選:阪上將軍拉麵A姐話想食健康啲,揀咗蕃茄豬骨湯底嘅阪上將軍拉麵。湯底有淡淡的蕃茄清香,加上香濃嘅豬骨味,出奇咁夾。粗身拉麵掛湯力強,配埋黑椒半肥瘦叉燒,真係好好味。唐揚炸雞新鮮炸起,外皮香脆可口,雞肉嫩滑多汁,好Juicy,正!日式煎餃子同樣係新鮮煎起,一咬開,肉汁豐富,餡料十足,一啲都唔馬虎!

M佬之選:九州地獄拉麵

A姐之選:阪上將軍拉麵
阪上將軍拉麵

唐揚炸雞
新鮮炸起,外皮香脆可口,雞肉嫩滑多汁,好Juicy,正!

日式煎餃子
同樣係新鮮煎起,一咬開,肉汁豐富,餡料十足,一啲都唔馬虎!
2019-04-27
阪上將軍拉麵
2019-04-08 465 瀏覽
上次去完大阪旅行之後,都有好一陣子沒有吃日本拉麵,今日接老婆收工,順便拍拖逛outlet,在食街走了一圈發現這間拉麵店,店名都很有型叫"武士" ,店內環境簡單舒適。今晚點了兩款拉麵,我自己吃了湯底較濃一點的德川將軍拉麵,魚介很鮮味配上豬骨湯確實很香濃,拉麵不會太淋,口感很好。枱上有款調味料很特別,我還是第一次見,用黑椒粒粒制成的油,加落湯麵吃,又是另一種口味,唔會很辣但黑椒味很香,多一分味覺上的刺激。另外還點了兩款小食,其中一款蜜糖芥末雞翼真的不能錯過,甜甜地加上醒神的芥末,香脆雞翼皮,口感同味道都一流,正!

2019-04-03