2016-04-09 233 瀏覽
估唔到睇 openrice 咁耐,令我有衝動寫第一次食評係呢間燒豬店。除咗得12件嘅半隻乳豬嘅味道係過得去外,其他餸真係不敢恭維,尤其有「酥」味兼超「鞋」口嘅填鴨、相當於擦子膠咁有咬口嘅螺頭湯,其他恕小弟不能盡錄; 唯一要讚嘅係因為無乜客人,可以俾我哋一行12人大大細細可以坐耐少少................
2016-04-08 442 瀏覽
每次去飲宴,最期待嘅一定係燒豬。今日突然好想食燒豬,於是就去將軍澳呢間試吓啦!做過功課,呢度係富臨集團嘅中菜新副綫,走富傳統特式但又年輕摩登嘅路綫,即係中西合璧啦,就睇吓你有幾摩登先!鹽水鴨原來鹽水鴨係南京嘅特產,至今已經有千幾年歷史,無三不成幾,哇我咪即係試緊唐朝已經有嘅菜色?!鴨肉肥瘦適中,肉質鮮美柔韌又唔會太鹹胡同烤豬呢度嘅烤豬由有超過20年經驗嘅燒味師傅專責,用咗7-8公斤重嘅越南BB豬,肉質特別嫩滑,燒嘅時候要不斷搽自家製醬汁,再以明火烤;烤豬色澤金黃,皮脆肉嫩,而且仲有別於傳統食法,就係好似片皮鴨咁食喇!以片皮鴨嘅薄餅加上青瓜絲、京蔥絲,再搽自家製嘅蜜糖芥末醬或京醬,再加一塊烤豬,味道徘徊在似酸又甜之間,口感又脆又爽;食烤豬附送沙律?!好有趣嘅配搭,果然係中西合璧!沙律又可以中和咗烤豬嘅油膩感喇;不過要趁熱食啊,薄餅一凍咗就會容易變硬,如果可以用個蒸籠連蓋放薄餅就會更好!爆脆豬件伴桂花糕一道非常充滿創意嘅菜色,但老實說又幾奇怪,又鹹又甜,好唔好食㗎?上菜時真係擘大咗個口啊!由最底層數上去係餅乾、桂花糕、加上蛋黃醬嘅青瓜、最頂就係一塊烤豬,五個層次,唔知食嗰陣會點呢?!一次過
爆脆豬件伴桂花糕
一道非常充滿創意嘅菜色,但老實說又幾奇怪,又鹹又甜,好唔好食㗎?上菜時真係擘大咗個口啊!由最底層數上去係餅乾、桂花糕、加上蛋黃醬嘅青瓜、最頂就係一塊烤豬,五個層次,唔知食嗰陣會點呢?!一次過咬又驚散晒,但分開食又好似唔多恰當,算啦都係一口食啦!幾種不同嘅味道&口感撈埋一齊,感覺好新奇,不過一咬就散晒,幾尷尬!最意想不到嘅係整體比我想像之中易接受得多,烤豬嘅脆加上桂花糕嘅清甜,真係估佢唔到,原來幾夾幾好味㗎喎!!!
香炸小黃魚
兩條排得靚靚嘅小黃魚,平時我唔prefer食炸野嘅,不過唔知點解炸得金黃色嘅小黃魚又真係好吸引㗎喎!外面酥脆入面滑嫩,而且食落一啲都唔油膩,加上旁邊嘅炸蒜,不得了,又香又脆,好食到剩返排魚骨!
小籠包
皮厚咗少少,所以幾有咬口感,咬開小籠包最頂處,就會睇到入面充滿鮮甜嘅湯汁,肉肥瘦適中,整體唔錯啊!
高力豆沙
我的最愛... 材料雖然簡單,但其實要做到外脆內軟係好考功夫㗎!而呢個呢,係非常出色啊!首先佢脹卜卜而且軟綿綿,豆沙甜度適中有豆香又唔會過多(我鍾意多蛋白少豆沙),雖然炸過但係都唔覺得油膩;like咗佢哋個Facebook page仲送一客添啊,梗係要like咗再食啦!
一見鍾情
真係一個非常浪漫嘅名,佢嘅真身係一粒玫瑰花,經浸泡後就會慢慢開花,吖望住你又幾靚喎,而且花香味濃,食完油膩嘅烤豬及炸過嘅食物飲吓你又真係幾消滯!但我心諗,究竟係你本身怕醜,見到我之後一見鍾情所以開花吖,定係我望住你開花開得咁靚而令我對你一見鍾情呢?值得諗諗........
一見鍾情
OK,有禮貌而且有笑容,加水速度夠快!
  • 爆脆豬件伴桂花糕
  • 香炸小黃魚
  • 高力豆沙
  • 一見鍾情
2016-04-07 240 瀏覽
今次朋友帶我去試間烤豬店,平時北京填鴨食得多,但今次改用烤豬做餡也相當唔錯皮脆肉樕,加上青瓜絲,京葱,芥末,甜醬包住食!食落有親切感。。。原來似北京填鴨,但少了一份鴨既油膩!very good同埋有杯茶叫粉紅玫瑰,亦係非常推介,容易入口非常清香,淡淡既玫瑰味入口不散,非常舒緩平時既生活壓力,必飲呀!!同埋要讚讚侍應服務態度親切有禮,令客人覺得賓至如歸!

同埋要讚讚侍應服務態度親切有禮,令客人覺得賓至如歸!
2016-04-06 368 瀏覽
這天山長水遠來到將軍澳,為的就是要訪問身邊一位專業朋友一些健康上的意見。新都城是個大型的屋苑商場,朋友介紹了在商場一角的一間京式烤豬店用餐,好讓我們邊吃邊聊天研究。餐廳門外可以看到師傅即席切烤豬,餐廳更稱是香港少有的地方用明爐炮製。 餐廳地方闊落寬敞,四人檯,二人檯,什至大檯都有,適合不同組合的用餐人仕。餐碟上印了可愛的豬鼻圖案,提醒了我們要一試烤豬約了朋友我卻早到,笑容滿面的落單姐姐推介我試一試花茶,平日對花茶沒有什麼興趣,但姐姐推介,就要一杯吧。這杯茶有著一個浪漫的名字,一見鍾情,剛來的時候是個小茶葉球,隨著時間浸泡便會慢慢開花。烤豬用上5個月大BB乳豬,雖然未有機會看到製作過程,但烤豬確實是新鮮香脆,餐牌上還用上有趣圖片教學,像是食京式片皮鴨一樣。一份裝烤豬有5-6件,傍邊有一盤小沙律菜,混入花生芝麻醬,不是用來製作烤豬包之用,但或許是作開胃前菜吧。學著教學把豬件,青瓜條,醬汁放在薄餅上,對於餡料的份量,薄餅形狀略微大了一點。點了醬汁咬一口,青瓜和烤豬一樣爽脆,清新遇上濃味,是傳統的味覺配搭。 此外,還有幸可以點到餐牌上說限量的爆脆豬件拼桂花糕,由豬件到,青瓜條,桂花糕,甜餅乾
餐碟上印了可愛的豬鼻圖案,提醒了我們要一試烤豬
胡同烤豬
一份裝烤豬有5-6件,傍邊有一盤小沙律菜,混入花生芝麻醬,不是用來製作烤豬包之用,但或許是作開胃前菜吧。學著教學把豬件,青瓜條,醬汁放在薄餅上,對於餡料的份量,薄餅形狀略微大了一點。點了醬汁咬一口,青瓜和烤豬一樣爽脆,清新遇上濃味,是傳統的味覺配搭。 此外,還有幸可以點到餐牌上說限量的爆脆豬件拼桂花糕,由豬件到,青瓜條,桂花糕,甜餅乾組成,每層口感都不一樣,但豬件脆口,可以一口咬下,但仍要小心翼翼。朋友一不小心,底層的餅乾拎起的時候給整爛了,整件各層就排山倒海般塌下。但這個食材配搭新穎,咸甜的配合放在一起確實有趣,只是底層的餅乾太快淋了,夾起時很易就爛。
小籠包
來了一份小籠飽,一客四件。皮不夠薄,但不算厚粉,還可以接受。包裹著的豬肉餡濕潤,但未至於有湯汁湧出,製作中規中矩吧。
鹽水鴨
這道涼盤,鴨肉被醃至深色,咸味很重,肉質偏薄。面頭油光偏重,吃落口帶點油膩感。
香炸小黃魚
很欣賞這兩條看似簡單的小魚,先是外層被炸至金黃色,魚身仍然可以保持挺直,魚皮香脆,內裡的肉卻鮮嫰幼滑,像是在吃九肚魚般。
高力豆沙
這天看到餐牌上作推廣,只要打卡就可以得到高力豆沙一客。二話不說拿出電話,就可以得到免費美食一客。高力豆沙炸完不帶油光,咬落鬆軟彈牙,蛋香極到濃郁,唯可惜主角之一的豆沙份量偏少,被包身搶去風頭。

店員服態度不錯,貼心地為吃飽的我們清理檯面,讓我們可以繼續摸著茶杯底,喝著我們手上那杯一見鍾情,繼續飯後的話題。
2016-04-05
2016-04-06 259 瀏覽
平時甚少去將軍澳,今日去寶琳順便食埋飯先回家,經過門口見到有玻璃廚房,見到師傅努力凖備食物,再望到「烤豬」兩個字,就入去試一試! 店舖都好大而且坐位寬倘,有足夠空間給我們傾下計。一坐下來店員便介紹我們去喝花茶,餐牌上都有幾多選擇,不過見到其中一杯叫做「一見鍾情」,聽到個名就想試一試,花在熱水中不斷的盛開,味道偏淡,但是完全滿足了視覺的享受,令人心曠神怡。 餐廳好細心準備了如何正宗食烤豬。一碟燒豬配薄餅,青瓜條,蔥條及蜜糖芥茉醬同海鮮醬。首先將豬件放在薄餅上,然後按個人喜好將適量的配料放上薄餅上,之後根據個人口味塗上不同醬汁。最後將薄餅對摺然後享用。 用大約五個月大豬做原材料。乳豬入口香脆鮮嫩,加埋配了青瓜絲的的清新減低乳豬的油膩感,再配蜜糖芥茉醬味道非常可口! 賣相一般的鹽水鴨,味道帶點鹹,乾身但肉質鮮美而且不乾,鹽水鴨味道比賣相優勝。 每一次見到酸辣湯我們都會叫一位份量來試一試。因為酸辣湯都係一個好基本的菜色,如果連咁基本都做不好,就唔駛再來。上枱時酸辣湯熱辣辣,材料非常豐富,有蝦及肉絲等,酸辣味適中。因為都叫了甜品,一碗就剛好,而已份量足夠二人分享。

餐廳好細心準備了如何正宗食烤豬。

一碟兩條酥炸小黃花,大細適中炸到剛好,肉質鮮嫩而且沒有腥味,骨亦不多。

一籠四件小籠包,即叫即蒸,小籠包肉餡肥瘦適,外皮如果可以再薄多一些就完美。

既然來到,便叫滬菜最喜歡的甜品---高力豆沙

高力豆沙熱騰騰,外層沾上了糖粉。入口軟綿綿,聞到淡淡的蛋白清香,豆沙蓉略嫌不夠,但整體味道唔錯!

這間店舖留底很高,加上店員不停為我們加水,我們不斷嘆茶不斷傾計過了一個非常愉快的晚上。
  • 一見鍾情
  • 酸辣湯
2015-10-04 3193 瀏覽
跟筆者一樣上了年紀的,聽到「正東」兩字會想起甚麼?當然就是九十年代的唱片公司,將軍澳中菜選擇並不是很多,較有名氣的是在酒店內的晉薈,紫粵軒和金滿庭,以往寶琳區有一兩間吃小菜的,不知是否土地問題而被結業了,幸好看來將會有不少店舖到將軍澳開店,如已知的靠得住,莆田及豆子咖啡店,隨著筆者住的那區和將軍澳中心的新住宅落成,可以說餐廳會飽和甚至供不應求,期望更多的店舖在這邊開店。這一次來到的正東胡同烤豬,已經開店大半年,筆者終於有機會吃一吃這小店。說是胡同那當然跟京川菜有關,晚市有不同的套餐選擇,價錢也算是合理。點了一個晚市套餐,包括六個菜式,還可以滿足筆者想吃北京填鴨的願望。首先要來的是蒜蓉拍青瓜配成都蒜泥白肉,這一個蒜蓉拍青瓜配成都蒜泥白肉包括了青瓜,白肉及粉皮。可能是二人份量所以蒜泥白肉只有四五塊,煮法也跟平想吃到的一樣,主要用上醬汁調味,味道平乏不突出,也沒吃到預期辣的味道。整個前菜最不喜歡是青瓜,切的比較大,入口還帶點黏黏的水狀,口感味道真的非常一般。之後來到鐵板乾燒蝦球,這一個蝦球有一點的鑊氣,吃起來有一點像咕嚕肉,最好吃最他的汁料非常惹味,蝦球本身也頗新鮮,而且熱度足,奈何不知為什
之後來到鐵板乾燒蝦球,這一個蝦球有一點的鑊氣,吃起來有一點像咕嚕肉,最好吃最他的汁料非常惹味,蝦球本身也頗新鮮,而且熱度足,奈何不知為什麼整個蝦球沒有伴菜可言,但味道算是不俗。
來到筆者很想吃的京烤填鴨,這一個京烤填鴨比筆者預期的份量要多,填鴨的鴨皮不是很脆身,但附上的鴨肉還稱得上嫩,整體其實性價比高而且甚為好吃,但最出問題的是薄餅皮,一來薄餅太厚,二來也是太油了,令筆者一拿起整個手都是油,喜歡他的填鴨醬,整體也算不錯。
金華火腿扒津白也是京川菜想吃到的,但不是筆者的喜愛菜式,津白略嫌份量太多而且每一塊都很大塊,吃起來還會有一點較不開,汁醬不稀不稠也算做得不錯,再用金華火腿鋪面,火腿味道淡而少了一份鹹香,賣相來說是頗差的。
了解筆者的也知道筆者是小籠包的愛好者,還記得兩年前到台北吃明月湯包吃到津津有味,可惜這個小籠包敗北在於皮太厚,內裹的豬肉雖然濕潤,但並沒有預期般咬開後喝到上湯,整個小籠包除了熱度和豬肉外,其他的確扣了一點分數。
明顯地不夠飽肚,還點了一個黃金炒飯,炒飯並沒有甚麼特別,炒飯炒得頗乾爽,而且粒粒分明,用上了很多的鹹蛋黃炒製而成,雖然色澤非常黃金非常討好,但味道之平淡連友人也說自己做比他們做還要好,筆者還是認為不夠飽肚還是可以一吃。

雖然這一餐正東也算是不過不失,但筆者最不喜歡他們的氛圍,總是覺得怪怪的,尤以燈光一邊較光一邊較間,餐牌很髒,雖然只開業一年沒多但感覺已經很殘舊的模樣,感覺有一點像茶餐廳而不是一間中菜館,整個體驗不很好。

其實本來將軍澳區有兩間平民化的西餐廳好吃性價比高,它們就是約六七年前將軍澳中心的「飯廳」和位於將軍澳廣場的「嘉美餐廳」,奈何在這些大集團的樓層下的商場,根本不容他們生存,要數十年不變,非將軍澳中心的幸安燒臘也。
原先是到將軍澳親戚家取東西,順路再到將軍澳新都城中心閒逛,但按捺不住肚子的呼叫,此時給我們發現了這間正東胡同烤豬店,裏面就是酒樓的裝潢,很多圓形枱,這裏日間是品茗的地方,晚間就是供應晚飯小菜。我們首先點了台灣翠玉烏龍茶來品嚐,只想簡簡單單吃頓晚餐,於是點了一個經濟實惠的二人餐(HK$328.00)。小食也不只是一碟花生,一少碟也很豐富,有豆腐、菜脯、花生及青豆帶有辣醬汁, 味道不錯又醒胃,心思十足。這店上菜速度非常快,原本還以為把小食吃完也未上菜,結果吃了幾口,餸菜便光速送上,雖然係快,但每樣餸菜都是熱騰騰的,這點我相當滿意。蒜茸拍黃瓜及成都蒜泥白肉併在一碟,黃瓜非常爽口配上蒜茸,不單令人食慾增加,更是停不了口,蒜泥白肉中白肉切得薄薄一片完全吸收到蒜茸的味道,而且又不太肥膩,下層有粉皮墊底,又滑又爽口,配上醬汁非常味美,只嫌醬汁比較少,有些粉皮未能掛上多一點醬汁來吃,感覺有點失色。店家提供胡同烤豬及京烤填鴨給食客選擇,想吃鴨的關係,所以選了京烤填鴨,鴨皮切成薄片,異常香脆,而鴨肉被分開切成一細塊,小心翼翼切開肥膩之處,嫩滑細緻。配以京式薄餅皮、醬汁、哈蜜瓜及青瓜條,可夾著鴨皮或肉放在薄
台灣翠玉烏龍茶
蒜茸拍黃瓜及成都蒜泥白肉
配以京式薄餅皮、醬汁、哈蜜瓜及青瓜條,可夾著鴨皮或肉放在薄餅皮一起食用,那麼就更加清新爽口,完全沒有油膩口感。
京烤填鴨
滬家小籠包真的皮薄多汁,即叫即蒸,不會好像其他酒樓已蒸了很久,外皮硬了的情況出現,小籠包的外皮非常柔軟而且饀料肉多汁多,吃的時候真的要小心,不單擔心被燙口,還要小心被肉汁彈到身上。
滬家小籠包
鐵板乾燒蝦球看似普通,但其實那個汁非常惹味,燒汁配少少蔥花加上新鮮的蝦,蝦不單爽彈,那個汁還可以帶出蝦的鮮味,配搭得宜,但若果加點辣味就更加完美。
鐵板乾燒蝦球
二人餐最後一道菜是金華火腿津白,亦是最為失色的一道菜,因為金華火腿切得比較大塊及厚身,所以口感有點韌,而且味道略為鹹了一點,而那個湯汁好像味精味道略為重了一點,還好那個津白沒有吸收太多湯汁及爽口,總算不過不失。
金華火腿津白
我們額外多點了一碟魚香茄子,雖然,魚香味不足,但茄子挺鮮香爽脆,肉碎也很輕易掛上醬汁一起吃,配搭一流,添飯之選,如果不點二人餐,也建議可以點此菜來吃。
魚香茄子
另外,店方推介一款名為京式火瞳翅,賣相不錯,原來需要用六小時去燉才能完成,可見廚師細心掌握火喉,所以必須之前預訂。因此,當天我們未有嚐到,不過,我們都約定下次一定要預訂來吃。
京式火瞳翅 (4位用)
2015-05-22
台灣翠玉烏龍茶
蒜茸拍黃瓜及成都蒜泥白肉
2015-06-16 2749 瀏覽
今日去開朋友家GATHERING,黎到新都地二期搵野食,見到呢間正東都有人等位,應該幾好食,等20分鐘左右,我們一家三口食.原本想食炒飯,但好似SPICY.就試下個炒面.AR~~~都炒得幾好食喎!個沙拉都過得去呀,仲叫左仔仔至愛四季豆.肉既比例多左D,但係炒得好香好惹味!仲有叫左牛柳粒,不過唔記得影相,都好夠獲氣!係將軍澳黎講.都係喜出望外,不過可能星期日,D姐姐忙,加水等耐D咁啦!飯後整個健康蒸銀絲卷
四季豆
三絲炒面
飯後整個健康蒸銀絲卷
題外話/補充資料: 一家人,唔想煮都可以黎食下.中菜黎講都係唔貴,埋單300有找!
2015-06-14
20 分鐘 (堂食)
四季豆
三絲炒面
  • 三絲炒拉面
我妹有次經過正東胡同烤豬就好想去食,所以決定請我國一家人去食.選這食店正合我意,我媽仲意食烤豬,而我就仲意食京烤填鴨,加上近寶琳港鐵,方便一家人前往.餐廳門置半開放式烤有廚房可以見到師傅燒豬及片緊鴨呢.廚師即場把脹卜卜的鴨,片皮上碟,雖少了現場感,似乎好衛生及好有效率.地方寬闊,以中式裝修,中間有多張圓台,在兩旁有卡位座. 首先送來前菜小食有花生+豆腐 +菜莆等,有點酸咸少辣味道,都幾開胃呢!結果我們ORDER了四人餐,另加叫半份京烤填鴨.四人餐有肴肉拼茄子 肴肉皮白光滑晶瑩,鹵凍透明似水晶,肉質肥而不膩,清香而微酥香.茄子稔身帶有輕微辣甜甜地,食上去非常開胃.燻魚拼素鵝燻魚咬上去似魚咸質感,有好香燻味道,非常香口,味道吸引.素鵝餡豐富,再加上豆腐皮的嚼香,味道不錯.重頭戲 - 京烤填鴨 (半隻)鴨皮鬆化帶點油份不會過肥,皮又帶點脆,真的十分甘香,原來不是配京蔥,是配以青瓜和哈蜜瓜(好特別)帶點爽脆,還點特製的甜醬,把薄餅捲起來,忍不住一口又一口的吃.+京烤填鴨烤豬色澤金黃均勻,沒有被烤到焦黑,賣相非常不錯,豬皮脆而肉質軟嫩,都是配上青瓜和哈蜜瓜,同樣薄餅捲起來食,醬汁有甜醬或芥辣,還

選這食店正合我意,我媽仲意食烤豬,而我就仲意食京烤填鴨,

加上近寶琳港鐵,方便一家人前往.
餐廳門置半開放式烤有廚房可以見到師傅燒豬及片緊鴨呢.

地方寬闊,以中式裝修,中間有多張圓台,在兩旁有卡位座.

首先送來前菜小食
有花生+豆腐 +菜莆等,有點酸咸少辣味道,都幾開胃呢!

結果我們ORDER了四人餐,另加叫半份京烤填鴨.
四人餐有

肴肉拼茄子
肴肉皮白光滑晶瑩,鹵凍透明似水晶,肉質肥而不膩,

清香而微酥香.

茄子稔身帶有輕微辣甜甜地,食上去非常開胃.

燻魚拼素鵝
燻魚咬上去似魚咸質感,有好香燻味道,非常香口,味道吸引.

素鵝餡豐富,再加上豆腐皮的嚼香,味道不錯.

重頭戲 -

京烤填鴨 (半隻)
京烤填鴨
鴨皮鬆化帶點油份不會過肥,皮又帶點脆,真的十分甘香,

原來不是配京蔥,是配以青瓜和哈蜜瓜(好特別)帶點爽脆,

還點特製的甜醬,把薄餅捲起來,忍不住一口又一口的吃.

京烤填鴨
烤豬色澤金黃均勻,沒有被烤到焦黑,賣相非常不錯,

豬皮脆而肉質軟嫩,都是配上青瓜和哈蜜瓜,

同樣薄餅捲起來食,醬汁有甜醬或芥辣,

還附送沙律可以減輕食烤豬的油膩感.

注意 : 但薄餅凍了,易變硬,所以要趁熱食呢!

果然京烤填鴨及胡同烤豬是招牌菜,同時係每位客人首選菜式.

宋嫂魚羹
這魚羹好清甜,味道鮮嫩滑潤,味似蟹羹,我地一家人都喜愛飲.

湘南豆酥魚塊
不知咩魚,但塊魚感好滑流而不"鞋",配上豆酥非常配合,

鹹香豆酥似炸蒜,令魚更滋味.

滬家小籠包
小籠肉餡肥瘦比例適中,外皮稍厚了點,是有咬口感,可惜湯汁不是很多.

鮮蕃茄時蔬
菠菜加上配合蕃茄,令菜食上去清甜,加上菜不老,咬口好青嫩.

題外話/補充資料: 整體食物質素不錯,而且地方寬敞舒適,服務不錯, 下次必會帶朋友再來吃呢!
2015-05-21
2015-06-04 2103 瀏覽
雖然當晚下起大雨來, 但也無損來這裡吃一直期待的烤豬和填鴨BOOK了7點準時到來, 沒有太多人等候, 侍應很快帶我們入坐環境很舒適, 而且用了玻璃, 可以看到廚房制作烤乳豬情況4人菜款式如下頭盤的肴肉很好吃到了主打填鴨, 皮很脆, 而且量蠻多而烤豬很有烤味, 只是比填鴨好像油膩了一點其他菜就普通沒特別, 另小籠包就特別 JUICY, 好食很不錯的晚餐, 質數不錯, 下次還會再來
雖然當晚下起大雨來, 但也無損來這裡吃一直期待的烤豬和填鴨

環境很舒適, 而且用了玻璃, 可以看到廚房制作烤乳豬情況
4人菜款式如下
頭盤的肴肉很好吃
到了主打填鴨, 皮很脆, 而且量蠻多
而烤豬很有烤味, 只是比填鴨好像油膩了一點
其他菜就普通沒特別, 另小籠包就特別 JUICY, 好食
很不錯的晚餐, 質數不錯, 下次還會再來

2015-05-20
2015-06-01 1662 瀏覽
搜尋及睇哂OPENRICE食評,大部份都話食物及服務OK。原來~~~~~~食飯時間晚上7點半,半隻烤豬10塊及凍冰冰(338元),1隻烤鴨份量只有12塊,皮唔脆肉也是凍(288元),用來包以上食物的薄餅又厚又硬又凍,一包食物薄餅己裂開。此食店用此兩款食品作主打招牌。至於胡麻沙律只有銀碗1/3份量(勁少),肴肉、素鵝、燻魚及小籠包平平無奇,不明白有咁多人推介全晚晚餐只有松子魚、乾燒蟹及高力豆沙比較正常,埋單@200元x10人=2,000元。朋友話以後唔會再到此餐館,環境十分嘈吵

2015-05-31
慶祝紀念
紀念日
2015-05-25 1329 瀏覽
朋友揀左呢間餐廳同我食下午茶,入面d野都幾抵。 我地食左担担面,面質好爽,有少少辣,不過辣得好香,所以keep 住食。 另外仲叫左燒賣,好大粒蝦係入面,又好香菇味。 蘿蔔糕,有一條條既蘿蔔絲,好足料。 雞紥好香,豬皮爽口,材料好足,亦都有菇味,肉又太舊又入味。 計埋茶位,兩個人食左咁多野先七十幾蚊。 抵呀!
2015-05-25 1196 瀏覽
今日到將軍澳見工後,同行友人推介我到新都城正東一齊進膳,本身對佢冇咩期望,一去到門口見到有啲人氣,相信都不太伏⋯一入到去,有好多選擇,不過由於我地得兩個人,而且價錢理想,所以揀左個二人餐!點菜後,服務員先上左一碟小菜同沙律隨後就上左兩個前菜,分別係蒜蓉拍青瓜同成都蒜泥白肉⋯食左兩舊白肉後先發現下面有陳村粉,感覺先冇被騙⋯ 其實我超欣賞上菜既速度,好快但又唔係好趕,所以話咁快胡同烤豬就到左喇!!!嘩嘩嘩!之後呢個鐵板乾燒蝦球真係不得不題,因為佢真係餸不可以貌相,佢嗰汁做得好好,入面既洋蔥蒜汁絕對帶得出蝦既鮮味,呢個餸絕對係我比好評既大原因! 最後到既係滬家小籠包同金華火腿扒津白,小籠包冇特別出眾既地方,不過依然皮薄饀靚,超多汁!如果下次去寶琳都會再去食!
點菜後,服務員先上左一碟小菜同沙律
沙拉
隨後就上左兩個前菜,分別係蒜蓉拍青瓜同成都蒜泥白肉⋯
食左兩舊白肉後先發現下面有陳村粉,感覺先冇被騙⋯
鐵板乾燒蝦球
如果下次去寶琳都會再去食!
題外話/補充資料: 服務態度一流,即使好忙,服務員依然笑容滿面! 上菜速度好快,好理想!
2015-05-19
鐵板乾燒蝦球
  • 胡同燒豬, 鐵板乾燒蝦球
話說這家餐廳的烤豬跟片皮鴨超有名,早前跟他一起慕名而來的~廚師就在玻璃前工作啦,我當然要走上去拍個照湊湊熱鬧啦~前面的廚師就在切烤豬跟片皮鴨,後面的廚師就在即場烤豬,是即場製造的~!!!我來到的時候是晚上七時多吧,已經有很多人在輪候啦~等了大概廿分鐘終於可以入坐啦~!!蒲坐下就見到可愛的碟碟啦,上面印有豬仔的,很可愛呢~!!先是一道每台必備的小食,稔身的花生跟切粒的滑豆腐跟毛豆,加點點香辣的醬汁,口感跟味道也蠻討好的~對丫~我們最後點了一個二人餐的丫~蒜茸拍黃瓜:瓜很新鮮的,涼涼的感覺很清新的,跟點點蒜茸,十分香口,用作前菜會令胃口大增呢~成都蒜泥白肉:蒜泥白肉的用上的醬汁也蠻惹味的,肥瘦均稱,白肉下層的粉皮夠薄夠爽滑的,配上醬汁吃是蠻開胃的~胡同烤豬烤豬肥瘦平均,十分香脆的~用來包著烤豬食用的包皮相對厚身,用這個包皮把新鮮青瓜跟哈蜜瓜跟烤豬包起來一起食用,口感很棒的。而青瓜跟哈蜜瓜把烤豬中點點的油膩感中和了。另外可以加上甜甜的蜜糖芥辣或烤豬醬一起食用,令整個味道層次再度提升~!!!另外這個胡同烤豬再配以沙律,上面淋有花生醬,哈哈,整個感覺竟然會如此的夾,如此的香啦,不錯不錯~鐵板乾燒
話說這家餐廳的烤豬跟片皮鴨超有名,早前跟他一起慕名而來的~
我來到的時候是晚上七時多吧,已經有很多人在輪候啦~

對丫~我們最後點了一個二人餐的丫~

鐵板乾燒蝦球

這個蝦球十分大隻,也超新鮮的,而且肉質爽口,配以惹味的醬汁,令蝦的鮮味更突出,整道菜也很讚呢~!!
滬家小籠包

滬家小籠包端上台面的時候已經放涼了一點點,肉味也算濃的,但略嫌湯不夠....
金華火腿扒津白

金華火腿非常鹹香,吃過有點甘的感覺,津白夠新鮮夠稔,配以淡香汁叫人回味~

小記:

食得西餐、日式餐多,有時轉來吃點中式的晚餐也不錯,這個二人餐比我們想像的更好吃更有驚喜呢~!!下次有機會跟家人一起來品嚐喔~!!

2015-05-17
20 分鐘 (堂食)
  • 金華火腿扒津白
  • 鐵板乾燒蝦球
  • 蒜茸拍黃瓜
  • 成都蒜泥白肉
今日到訪友人家,晚飯時間落樓下搵野食,見間上海野新開冇耐,就試下啦,都要等30分鐘,今日星期日我地3個人,一坐低有酸菜食.幾特別,唔係個d求其花生緊係要試試個招牌豬,本人就覺得不過不失,友人就幾喜歡反而我比較欣賞吒款百頁馬籣卷,$38前菜,超底食,口感特別,試過係其他排個幾鐘既店出品,正東胡同贏晒喎推介呢味爆牛肉.有薄餅送,炒得岩岩好,惹味.送飯一流唔會得幾舊肉,半碟蔥,分量足仲叫左小籠包,太好食唔記得影相,嘩~~~好食過好多間乜乜豐啦......皮薄唔會穿.肉汁夠所以我要食兩粒擔擔麵都好食,下次一定要再試多d野,由於3個人已經冇qouta埋單都係一人百幾蚊,合理啦絕對!
烤豬
今日到訪友人家,晚飯時間落樓下搵野食,
見間上海野新開冇耐,就試下啦,
都要等30分鐘,今日星期日
我地3個人,一坐低有酸菜食.幾特別,唔係個d求其花生

緊係要試試個招牌豬,本人就覺得不過不失,友人就幾喜歡
馬蘭卷
反而我比較欣賞吒款百頁馬籣卷,
$38前菜,超底食,口感特別,
試過係其他排個幾鐘既店出品,
正東胡同贏晒喎
推介
京蔥爆牛肉
呢味爆牛肉.有薄餅送,炒得岩岩好,惹味.送飯一流
唔會得幾舊肉,半碟蔥,分量足

仲叫左小籠包,太好食唔記得影相,
嘩~~~好食過好多間乜乜豐啦......
皮薄唔會穿.肉汁夠
所以我要食兩粒

埋單都係一人百幾蚊,合理啦絕對!
題外話/補充資料: 其實上海菜真係通街都係..... 有某幾間日日都咁多人排.就證明香港人係鐘愛上海菜 呢間正東胡同烤豬,如果係尖沙咀,應該fight低好多連鎖店 經過將軍澳的話,不訪試一試
2015-04-19
30 分鐘 (堂食)
烤豬
馬蘭卷