2018-07-18
觀塘亞太中心成座大廈都有好多餐廳,一日食一間都可以日日唔同滋味。今日去咗食放題,揀咗位於5樓嘅極尚大瀛喜。雖然今日係平日,但係夜晚時間六點半入座,已經要等位,好彩有提前訂到,所以講出booking number可以直接入座。放題分兩個方法落單,一個係寫點餐紙,一個係響自助區直接取食物。寫點餐紙嘅主要係啲主菜食物,例如刺身、壽司、串燒、天婦羅同埋鍋物。自助區主要攞甜品飲品。飲品嘅分類好細緻,由凍飲、室溫以至熱飲,三個需要都照顧曬。甜品主要係雪糕,有軟雪糕同埋現成嘅雪條、雪糕。軟雪糕可以添自己要嘅份量,仲可以無限量加配料,總會溝到自己啱心水嘅款式。甜品非常精緻,全部都係一啖食曬,可以食多啲唔同口味。另外仲有一啲冷盤喺自助區,同埋一啲炸物、熱食。呢晚點菜都點咗好多,例如有下面呢啲:北海道牛乳炸鮮奶係第一次試,味道比較甜,但感覺好軟滑好得意。另外仲有溫室南瓜、虎蝦同埋日本蕃薯仔,天婦羅全部都係新鮮炸起,熱力十足。黃金炒海中蝦鑊氣十足,表面嘅蛋黃包住隻蝦,包都好好,令到香味好正。香蒜蟹油炒椰菜苗,菜苗唔夠嫩口,相對失色。海膽手卷好迷你,海膽份量唔係好夠喉,應該要點多幾份。壽司有蜜糖芥末大蝦卷、芒
甜品非常精緻,全部都係一啖食曬,可以食多啲唔同口味。
另外仲有一啲冷盤喺自助區,同埋一啲炸物、熱食。
呢晚點菜都點咗好多,例如有下面呢啲:
香蒜蟹油炒椰菜苗,菜苗唔夠嫩口,相對失色。
海膽手卷好迷你,海膽份量唔係好夠喉,應該要點多幾份。
壽司有蜜糖芥末大蝦卷、芒果龍蝦沙律卷、牛油果軟殼蟹卷、香蔥鵝肝帶子、極尚花之戀,全部同樣係迷你size,可能太細件,擺得唔係好穩陣,侍應拎到過來已經翻倒......味道不過不失吧。
刺身有北海道帶子、虎蝦、八爪魚,帶子口感好豐厚,虎蝦同八爪魚都幾甜。
甜品隨心揀幾樣,個人最鍾意木糠布甸,口感好正。