2021-03-04 410 瀏覽
媽媽話唔想日日都煮飯, 大食妹今日就俾佢休息一日, 係楚撚記外賣幾個餸做晚飯<枝竹火腩豆腐煲>呢個枝竹火腩豆腐煲不愧為男人嘅浪漫份量又大又入味, 送飯一流燒肉好多, 肥瘦適中, 可以encore<楚撚記小炒王>雖然落單嘅時候唔知楚撚記小炒王係咩但有餐廳名係頭應該都係招牌, 就嗌份試下原來係韮菜炒海鮮海鮮唔多, 但韮菜炒得幾清脆<菠蘿咕嚕肉>呢個菠蘿咕嚕肉聽講都係招牌菜, 味道酸甜開胃, 份量都好多可惜咕嚕肉炸粉落太多, 有啲扣分但整體性價比都算唔錯

<枝竹火腩豆腐煲>
呢個枝竹火腩豆腐煲不愧為男人嘅浪漫
份量又大又入味, 送飯一流

燒肉好多, 肥瘦適中, 可以encore

<楚撚記小炒王>
雖然落單嘅時候唔知楚撚記小炒王係咩
但有餐廳名係頭應該都係招牌, 就嗌份試下
原來係韮菜炒海鮮
海鮮唔多, 但韮菜炒得幾清脆

<菠蘿咕嚕肉>
呢個菠蘿咕嚕肉聽講都係招牌菜, 味道酸甜開胃, 份量都好多
可惜咕嚕肉炸粉落太多, 有啲扣分

但整體性價比都算唔錯

外賣自取
  • 枝竹火腩豆腐煲
2021-03-01 434 瀏覽
終於book到楚撚記食晚飯,呢度都幾受歡迎,walk-in好難有位,今日book到6:30pm想讚一讚佢哋嘅防疫措施,d枱真係隔得比較開,唔同好多餐廳求其加塊板就算。由於好多外賣,佢上菜比較慢,不過樣樣野都好味,仲要超抵食。我地食左(1) 👍🏽👍🏽👍🏽黑松露手打蓮藕墨魚餅 - 呢個一定要食,煎得好香,幾特別,黑松露同墨魚味都出,夾埋蓮藕有d咬口(2)瑤桂蝦粒帶子蛋白炒飯 - 都幾好,唔會好油(3) 👍🏽👍🏽咕嚕肉 - 梅頭肉唔會鞋(4) 👍🏽👍🏽白灼鵝腸 - 好有打冷感覺(5) 雜菜煲 - 湯底好似有奶味,好味全部都好味,份量夠仲有糖水送,食咁多嘢埋單只需$443有時平唔一定差,貴亦唔一定好,大家要多多支持用心做菜的小店😊

由於好多外賣,佢上菜比較慢,不過樣樣野都好味,仲要超抵食。

我地食左

黑松露手打蓮藕墨魚餅
菠蘿咕嚕肉
白灼鵝腸
2021-03-01 381 瀏覽
楚撚記大排檔真係HIT到係九龍BOOK都BOOK唔到WALK IN更加要等幾小時先有位. 可能西環都比較偏僻,所以相對容易訂位, 咁簡單啦, 將所有節目移到港島就搞掂訂左1730,準時就可以入座啦, 店內裝修同埋桌椅都滿滿大排檔風味.唔講以為自己真係去左大排檔. 因為太難先BOOK到位.所以得兩個人,都要叫四樣送. 食到好好好飽.叫左支手工啤,桂圓甜唔太突出,但帶小小甜, 幾好飲. 重點係隻戰鬥碗呀椒鹽鮮魷老公話呢碟最好食, 魷角好滑溜~炸得又香口.送酒一流!!咕嚕肉除左傳統用既菠蘿之外仲有蜜桃係入面.佢做法同坊間有些小唔同,出面係肉包住好厚既炸粉炸到好脆上再汁.呢到我好似唔係好食到炸皮 定係好薄? 定係生炸?仲之咬入口唔係脆卜卜個種 但我個人好鍾意呢個口感個拔絲 我已經無視左佢 只係當佢咕嚕肉咁食.濃湯海鮮什葉煲佢唔係最好食亦唔係最突別 但最令我喜出望外我無諗過個什葉煲湯底可以咁好飲 海鮮同蔬菜仲要好足料!但相對便宜既粉絲反而好小蜜棣薯仔牛柳粒嗚哇 呢碟真係好好好食薯仔切到細細粒 可以每一淡就入到味 薯仔仲要炸過好正~牛柳粒好淋身.
所以相對容易訂位, 咁簡單啦, 將所有節目移到港島就搞掂

唔講以為自己真係去左大排檔. 因為太難先BOOK到位.
所以得兩個人,都要叫四樣送. 食到好好好飽.

叫左支手工啤,桂圓甜唔太突出,但帶小小甜, 幾好飲.
重點係隻戰鬥碗呀

椒鹽鮮魷
老公話呢碟最好食, 魷角好滑溜~炸得又香口.
送酒一流!!

咕嚕肉
除左傳統用既菠蘿之外仲有蜜桃係入面.
呢到我好似唔係好食到炸皮 定係好薄? 定係生炸?
仲之咬入口唔係脆卜卜個種 但我個人好鍾意呢個口感
個拔絲 我已經無視左佢 只係當佢咕嚕肉咁食.

濃湯海鮮什葉煲
佢唔係最好食亦唔係最突別 但最令我喜出望外
我無諗過個什葉煲湯底可以咁好飲 海鮮同蔬菜仲要好足料!
但相對便宜既粉絲反而好小

蜜棣薯仔牛柳粒
嗚哇 呢碟真係好好好食
薯仔切到細細粒 可以每一淡就入到味 薯仔仲要炸過
好正~牛柳粒好淋身.
2021-02-28
2021-01-03 607 瀏覽
6點後無飯食,去朋友屋企聚聚,唔想煮就買外賣,希望大家真係幫襯多啲小店,等佢地可以繼續做落去!相信好多人都知道楚撚記,之前幫襯過荃灣堂食,今次就外賣去朋友屋企食,所以無逐張影相。脆皮炸大腸(鳳梨底)$86炸至香脆的炸大腸仲食到油香, 加埋鳳梨一齊食可以減膩。香爆黑椒牛仔骨煲 $88西環店限定菜式,有香濃黑椒味,佐飯一流。鑊氣豉椒炒蜆 $89蜆肉算大粒,加埋豉椒一齊炒,好惹味。地道港式煎蠔餅 $65同樣西環店限定菜式,蠔餅大大個沙拉骨凍咗真係爭少少,不過份量真係好足!

脆皮炸大腸(鳳梨底)$86
炸至香脆的炸大腸仲食到油香, 加埋鳳梨一齊食可以減膩。

香爆黑椒牛仔骨煲 $88
西環店限定菜式,有香濃黑椒味,佐飯一流。

鑊氣豉椒炒蜆 $89
蜆肉算大粒,加埋豉椒一齊炒,好惹味。

地道港式煎蠔餅 $65
同樣西環店限定菜式,蠔餅大大個

沙拉骨
凍咗真係爭少少,不過份量真係好足!
2020-12-29
15 分鐘 (外賣自取)
  • 地道港式煎蠔餅
  • 脆皮炸大腸
2020-12-25 497 瀏覽
楚撚記大排檔 (西環)17:30-03:00原隻脆皮炸豬手 $135上菜個時香噴噴熱辣辣💛🥳外皮炸到卜卜脆,內裏肉質好嫩💛咸香味剛剛好,不會死咸👍🏻推薦度: 😋😋😋😋😋 (5個😋為5分)菠蘿拔絲咕嚕肉 $98呢款菜式中規中矩,達到應有水準!不過菜色略甜😅有少少甜到滯而豬肉有點乾,不夠多汁😹推薦度: 😋😋😋.5 (5個😋為5分)黃金蛋黃九肚魚 $82用料充足😉海量的鹹蛋黃包裏住整體九肚魚💛黃金蛋黃炸漿粉薄薄一層👍🏻👍🏻不會過膩!魚肉十分嫩滑,猶如豆腐般,十分出色💛推薦度: 😋😋😋😋😋 (5個😋為5分)#楚撚記 #大排檔 #中菜小炒 #中菜 #西環美食 西環石塘咀皇后大道西554-560號日富里百好大廈地下1號舖
楚撚記大排檔 (西環)
17:30-03:00

原隻脆皮炸豬手 $135
上菜個時香噴噴熱辣辣💛🥳
外皮炸到卜卜脆,內裏肉質好嫩💛
咸香味剛剛好,不會死咸👍🏻
推薦度: 😋😋😋😋😋 (5個😋為5分)

菠蘿拔絲咕嚕肉 $98
呢款菜式中規中矩,達到應有水準!
不過菜色略甜😅有少少甜到滯
而豬肉有點乾,不夠多汁😹
推薦度: 😋😋😋.5 (5個😋為5分)

黃金蛋黃九肚魚 $82
用料充足😉海量的鹹蛋黃包裏住整體九肚魚💛
黃金蛋黃炸漿粉薄薄一層👍🏻👍🏻不會過膩!
魚肉十分嫩滑,猶如豆腐般,十分出色💛
推薦度: 😋😋😋😋😋 (5個😋為5分)

#楚撚記 #大排檔 #中菜小炒 #中菜 #西環美食

2020-12-13 395 瀏覽
有冇人同我一樣都好鍾意食大排檔呢😛 一邊嘆小菜一邊啤一啤🍻 好有風味😆 今次介紹呢間都好受歡迎 算係新式嘅大排檔 我都早一個星期訂枱🙈~~🦪地道港式煎蠔餅 $65唔同分店都有限定嘅菜式 呢個蠔餅就係西環分店嘅限定😋蠔餅都幾大個 炸得好香脆 唔算太淋油😌蠔仔超大粒🤩 而且份量好多 每一啖都食到😆 另外仲跟咗魚露同埋辣椒醬 點埋一齊食更加好味.🥙楚撚記小炒王 $88呢個炒得好有鑊氣🔥 配料亦都好豐富 有韭菜花 腰果 蝦乾 魷魚 脆魚仔 加埋一齊食超有口感😋韭菜花爽口冇渣👍🏻 蝦乾🦐味道好香 帶點鹹香味.🐟椒鹽九肚魚 $77面頭勁多炸蒜🧄 好惹味🤤九肚魚外脆內軟 外皮炸得好薄 而中間啲魚肉好滑身🤤 送啤酒一流🤪.🐸啫啫田雞煲 $99呢個幾有驚喜❗️通常平時食嗰啲田雞都會比較鞋口 但呢間嘅田雞肉質非常嫩滑😋啫啫味道都啱啱好 唔會過濃👍🏻仲有幾片豬潤 嫩滑唔靭☺️識食就梗係食啲姜 乾蔥頭🧅 吸晒啲汁😋.🥬飛天通菜煲 $72見到人哋枱食得好滋味 我哋就追加左😆一打開煲蓋 好香濃嘅蝦醬味🤤通菜新鮮爽脆 非常吸汁 而且份量都好多☺️~~評分📈味道 8/10環境 7/10性價比 7/10

~~

味道 8/10
環境 7/10
性價比 7/10
2020-12-11 4447 瀏覽
西環除左咖啡店、傳統小店、打邊爐之外,還有以大排檔撚手小菜出名的—【楚撚記】都是晚晚滿場座無虛席。平日的食飯時間,客人都要等位,預約多數已滿可見深得街坊的歡迎。疫情的關係,餐廳都相當細心,做足防疫的工作。以及每張枱都會送上防疫的小卡套,的確相當唔錯。餐廳環境以綠色懷舊的風格,播上耳熟能詳的香港地音樂,看似回到七十年代,香港人在大排檔吃飯的風味。餐牌上的食物真的應有盡有,煲仔靚粥、小菜、炒粉麵飯、各式招牌菜及西環分店限定菜式。過百款的菜式選擇,的確令人花多眼亂。【西楚霸王雞】$125西環分店限定菜式其中之一【西楚霸王雞】,大量的薑蔥加上炸蒜蓉及秘製的豉油,雞肉份量其多而且相當嫩滑,一家大細送飯簡直一流。炸蒜頭連同雞肉及醬汁,同吃富有口感。【地道港式煎蠔餅】$75西環分店限定菜式—【地道港式煎蠔餅】,一上桌相當吸晴,即叫即製的關係,相當香脆其粉漿不會太多而且蠔仔份量都恰到好處,難怪成為限定菜式之一。【菠蘿拔絲咕嚕肉】$98招牌之一的菠蘿拔絲咕嚕肉,有一種家的感覺。顏色鮮艷有紅椒、青椒、菠蘿、桃,咕嚕肉配上甜酸醬汁,小朋友至愛之選。咕嚕肉嘅份量恰到好處,旁邊還有拔絲甜甜的,非常開胃。【黄金椒

【西楚霸王雞】$125

【地道港式煎蠔餅】$75

【菠蘿拔絲咕嚕肉】$98

【黄金椒鹽粟米】$62
平凡的菜式顯得不平凡—【黄金椒鹽粟米】,粟米切件並配上鹹蛋黃,味道相當濃郁而且帶有椒鹽味道夠滋味。

最後餐廳更會有免費糖水送出,有清補涼及番薯糖水,前者清熱止咳潤肺,後者則配上薑汁非常暖胃,大滿足。
2020-12-01
2020-12-11 273 瀏覽
今次再食楚撚記 水準依然有🥰🥰🥰 今次叫咗避風塘鮮魷 飛天通菜煲 蝦醬骨(海山骨) 黑椒牛仔骨煲 同埋醬爆豆豉雞煲🥰🥰🥰最有驚喜嘅係海山骨!!! 雖然佢叫骨 但係佢九成都係肉 而且啲肉超滑🤩 啲蝦醬都好入味 送飯一流!!! 另外避風塘鮮魷好惹味 連啲避風塘粒粒都想食埋🙈 其他餸都好好味!!! 好味到我都唔需要多講 總之呢間我實encore!😝We ordered a deep-fried squid with chilli and spice salt, stir-fried morning glory, deep-fried pork ribs with shrimp paste, black pepper beef ribs, and sautéed chicken with scallion and black bean paste sauce. The highlight was definitely the deep-fried pork ribs with shrimp paste. Though it’s ribs, the bones were tiny. Every
今次再食楚撚記 水準依然有🥰🥰🥰

The highlight was definitely the deep-fried pork ribs with shrimp paste. Though it’s ribs, the bones were tiny. Every bit I took was full of meat 🥰 Plus, the ribs were soaked by the taste of shrimp paste, which made it absolutely delicious!

The deep-fried squid with chilli and spice salt was superrrrr good too. It actually made me want to eat up all the chilli and spice salt with rice 🙈 Others were all delicious! This is the restaurant I’ll visit again FOR SURE!!!🤓
2020-12-09 234 瀏覽
楚撚記又抵食又好食,環境新淨行老香港風格,入到店內好似回到8,90年代,而且播放住懷舊既90年代廣東歌曲,回憶番哂黎。Menu精緻超多選擇,勁多選擇, 眼花繚亂!價錢公道。燕麥金沙蝦球,一般係咸香蝦重d, 但呢個係甘甜味重 d, 反而另有一番風味!燕麥片質地香脆包住蝦球,再帶點甘香,幾吸引。蝦球爽口彈牙,超正。黑椒牛仔骨煲,上台已經好香,好入味既感覺!牛仔骨惹味香濃,而且肉質夠嫩滑,美味!送飯一流。瑤柱蝦粒帶子蛋白炒飯,份量夠哂大碟,而且唔會油膩,碟 keep到乾爽感!飯粒粒粒晶瑩剔透,而且非常足料,蝦粒都幾新鮮,個飯好夠鑊氣,亦幾惹味之選。最後仲送埋番薯糖水,薑味夠突出, 番薯夠香又甜,非常滿足。整體服務,價錢,質數都非常滿意。

Menu精緻超多選擇,勁多選擇, 眼花繚亂!價錢公道。

最後仲送埋番薯糖水,薑味夠突出, 番薯夠香又甜,非常滿足。
整體服務,價錢,質數都非常滿意。
2020-12-03 163 瀏覽
無諗過星期四晚上八點半都要訂位⋯⋯😱咁嘅市道竟然要等位⋯⋯等左半小時終於有位了🥳👏🏻👏🏻Menu 啲相樣樣都好吸引,可惜得兩個人,幾經辛苦先決定食以下三樣嘢😣糯米飯~軟熟唔油膩,無死鹹,花生香脆👍🏻另外點左黑椒薯仔牛柳粒,不錯最後選擇飛天通菜煲,OMG😨.. 超香,呢個係必食。蝦乾好香,通菜份量勁多,食極都有😂最後還有糖水送,太好味唔記得左影😅下次我要試佢個炸蠔餅,見到隔離幾張檯都有叫😝特別一提,所有侍應招呼都好好,好有禮貌,香港少有👍🏻👏🏻👏🏻
無諗過星期四晚上八點半都要訂位⋯⋯😱
咁嘅市道竟然要等位⋯⋯等左半小時終於有位了🥳👏🏻👏🏻
糯米飯~軟熟唔油膩,無死鹹,花生香脆👍🏻
另外點左黑椒薯仔牛柳粒,不錯
最後選擇飛天通菜煲,OMG😨.. 超香,呢個係必食
。蝦乾好香,通菜份量勁多,食極都有😂
最後還有糖水送,太好味唔記得左影😅
下次我要試佢個炸蠔餅,見到隔離幾張檯都有叫😝
2020-12-02 154 瀏覽
“楚撚記原隻脆皮炸豬手”($125)“燕麥金沙蝦球”($92)“地道港式煎蠔餅”($65)屋企附近有間楚撚記真係幾正🤪Book位實在太難😂住附近可以落嚟執下死雞🤣嚟到當然要食返啲招牌撚手菜😛同埋喺屋企整唔到嘅菜式😆叫咗碟原隻脆皮炸豬手🐷大大碟嘅豬手炸到個皮脆卜卜☺️不過真係要好似個牌咁講上檯即食!因為一凍咗就會開始韌呢啲都係趁熱食最正😆另外仲叫咗燕麥金沙蝦球🦐有海量嘅燕麥同鹹蛋黃食落蝦肉爽口😋味道甜甜地咁好得意☺️不過食得多就會有啲膩😂西環店仲有啲限定菜式!好似港式煎蠔餅入面真係有超級多蠔仔☺️蠔仔size唔細隻而且唔會腥😋食咗2次楚撚記感覺都很不錯☺️想食港式小菜係好唔錯嘅選擇🤤
“楚撚記原隻脆皮炸豬手”($125)
“燕麥金沙蝦球”($92)
“地道港式煎蠔餅”($65)

屋企附近有間楚撚記真係幾正🤪
Book位實在太難😂
住附近可以落嚟執下死雞🤣
嚟到當然要食返啲招牌撚手菜😛
同埋喺屋企整唔到嘅菜式😆
叫咗碟原隻脆皮炸豬手🐷
大大碟嘅豬手炸到個皮脆卜卜☺️
不過真係要好似個牌咁講上檯即食!
因為一凍咗就會開始韌
呢啲都係趁熱食最正😆
另外仲叫咗燕麥金沙蝦球🦐
有海量嘅燕麥同鹹蛋黃
食落蝦肉爽口😋
味道甜甜地咁好得意☺️
不過食得多就會有啲膩😂
西環店仲有啲限定菜式!
好似港式煎蠔餅
入面真係有超級多蠔仔☺️
蠔仔size唔細隻而且唔會腥😋
食咗2次楚撚記感覺都很不錯☺️
想食港式小菜係好唔錯嘅選擇🤤
2020-12-02 2152 瀏覽
久仰大名新派大排檔楚撚記🤩餐廳環境非常有特式,用左唔少霓虹燈💡木枱木櫈🪵懷舊既餐具🍻播住耳熟能詳既老歌🎼舊式poster設計📰真係加入左唔少港式味道。係楚撚記回味既唔止係一碟小炒既味道,仲要回味一份舊香港·情懷🇭🇰🐤西楚霸王雞半隻 $128面頭大量炸蒜香蔥🤩🤩呢隻唔多肥膏既霸王雞肉質嫩滑,無雪藏味!加埋香蔥炸蒜一齊食香氣撲鼻,好唔錯呀!😆✋🏻楚撚記原隻脆皮炸豬手 $135話時話我都幾喜歡食豬手,唔係貪佢骨膠原呀🤣🤣🤣係貪佢脆卜卜既皮連肉位食,覺得好惹味好好食🥰熱辣辣炸起既豬手😆有啲炸到脆卜卜,非常可口!有啲就有啲硬有啲柴😅可能我唔好彩食到既筋位都幾多,而且調味鹹左少少🤏🏻🐷菠蘿拔絲咕嚕肉 $98啖啖肉既梅頭好稔🥰食起上黎都keep到脆,炸漿又唔厚😏有埋菠蘿同好少有既桃😛但我諗係罐頭貨🤣🤣酸酸咪咪好好餸飯👍🏻👍🏻加上有舊拔絲同食用蜂巢,更添睇頭🤩🦑椒鹽鮮魷 $92打冷必嗌椒鹽系列😏😏香脆惹味,好好餸酒既小食🤣但份量比較少😌🥬蒜蓉炒時蔬 $59蒜蓉炒咩菜基本上都唔出事🤣芥蘭爽口炒得好食!🍠老薑蕃薯糖水 原來會送糖水😳😳有熱既蕃薯糖水或凍既清補涼選擇。咁岩當晚有啲涼意🤤我地都揀左蕃薯糖水暖暖

🐤西楚霸王雞半隻 $128

✋🏻楚撚記原隻脆皮炸豬手 $135

🐷菠蘿拔絲咕嚕肉 $98

🦑椒鹽鮮魷 $92

🥬蒜蓉炒時蔬 $59
蒜蓉炒咩菜基本上都唔出事🤣芥蘭爽口炒得好食!

🍠老薑蕃薯糖水
原來會送糖水😳😳有熱既蕃薯糖水或凍既清補涼選擇。咁岩當晚有啲涼意🤤我地都揀左蕃薯糖水暖暖身,細細碗份量岩岩好,大大舊蕃薯🍠煲到好稔,至正係個老薑糖水底,真係夠晒薑!!滿足晒個小心靈🥰🥰🥰送的也不馬虎喔!

2020-11-15
等咗碟生炒骨半個鐘,夥計一尾拖話廚房整緊、整緊,整咗半個鐘仲整緊,又唔俾取消張單、一碟生炒骨值幾錢🤣但要客人等半個鐘,唔通生意真係咁難撈?一碟餸都唔放過🤣🤣🤣
但要客人等半個鐘,唔通生意真係咁難撈?一碟餸都唔放過🤣🤣🤣
2020-11-11
30 分鐘 (堂食)
#良心小店 🥰如果想更快了解美食好去處,記住follow 埋ig : hker_chillcheese。🙏🏻💛💛💛人氣店要週末食,最好一個禮拜前預訂。當日係雙十節,當然要幫襯良心店舖。🍤燕麥鹹蛋蝦球 (8.5/10)最推介,鹹香味濃,加上燕麥粒,配搭特別。份量再多啲就好🧀芝士琵琶豆腐 (7/10)較似魚肉,無豆腐味,但勝在熱辣辣,芝士醬似係自家製,亦有粒粒口感。🍗霸王雞 (7.5/10)非常嫩滑,鋪滿大量配料,有種避風塘嘅感覺。🥬豆乳腐皮生菜(7.5/10)淡淡豆乳味,幾好飲🤣,營養之選。🍹腐竹糖水沙冰 (6.5/10)我以為個杯有特別🤣,幾似糖水,但糖水會多啲蛋、蓮子,豐富啲。愈飲愈甜 🍵附送番薯糖水,偏辣辣地。🙈🤣🤣
#
良心小店

🍤燕麥鹹蛋蝦球 (8.5/10)
最推介,鹹香味濃,加上燕麥粒,配搭特別。份量再多啲就好

🧀芝士琵琶豆腐 (7/10)

🍗霸王雞 (7.5/10)
非常嫩滑,鋪滿大量配料,有種避風塘嘅感覺。

🥬豆乳腐皮生菜(7.5/10)
淡淡豆乳味,幾好飲🤣,營養之選。

🍹腐竹糖水沙冰 (6.5/10)

🍵附送番薯糖水,偏辣辣地。🙈🤣🤣
燕麥鹹蛋蝦球
芝士琵琶豆腐
霸王雞
豆乳腐皮生菜
2020-10-10
燕麥鹹蛋蝦球
芝士琵琶豆腐
霸王雞
来香港後除了吃烧腊和点心 去过的中餐厅应该一个手可以数的过来 这家楼下的大排档从开业会一直一直排队 今天终於来拔草竟然有点惊到我 霸王鸡好吃 黑松露莲藕墨鱼丸好吃 空心菜也好吃 燕麦片虾球略一般因为燕麦片不够脆有点硬 喜欢 会继续来 还有免费好喝的糖水送 赞