2021-04-12
由樓梯開始已經比我一種老香港既感覺,綠白色配搭既地面加上刻意做舊既扶手帶我進入童年回憶。令人印象最深既係中間真係有個好似牌檔既位,放住唔少醬汁食具,影相配色都好靚入位後環顧四周,見到牆上掛住唔少仿手寫既菜牌同埋綠色鐵皮頂,自自然然已經令人食指大動,餐牌上都見到唔少地道功夫菜,例如拔絲咕嚕肉、炸豬手、蝦籽柚皮同埋大魚頭。 .蜜椒薯仔牛柳粒 $98 7.5/10配菜非常搶眼,紅紅綠綠,食落都幾爽甜。薯仔有走一走油,表皮有點薄脆。牛柳粒切到一口size,黑椒蜜糖好香甜,好似去咗食BBQ咁,但係室內涼住冷氣咁嘆菠蘿生炒骨 $78 7.5/10配菜同牛柳粒差唔多,但由於係酸甜醬汁,加埋一齊食會開胃好多。生炒骨既骨都幾整齊同埋細舊,唔會吉到個口,就算近骨邊既肉都幾離骨易食食完之後會送糖水,凍既係清補涼,熱既係蕃薯糖水,兩款都算唔錯,特別係清補涼比較少見,適合食完大排檔熱氣野後食
蜜椒薯仔牛柳粒 $98 7.5/10
菠蘿生炒骨 $78 7.5/10