✨懶人包總結👼🏻 日藉廚師主理,氣氛熱鬧既燒鳥店,開放式廚房,全程有得欣賞師傅燒串燒嘅功架🔥 亦可以選擇窗邊睇夜景🌃 💰套餐價錢分別為$400 / $480-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-✨$480 師傅精選套餐前菜·燒鳥10串·飯團/素麵/飯·雪糕✨雞頸肉:用鹽輕輕調味,食到雞肉嘅原汁原味😋 而唔會覺得單調✨雞翼:仍保留到肉汁,教香口✨雞髀肉:彈牙,口感香滑😋✨和牛:軟嫩同香甜嘅醬汁😋✨燒鰻魚:少少燶邊,香口惹味😋✨雞腎:正常✨紫蘇豚肉卷:鍾意紫蘇葉嘅味道!✨免治雞肉卷:口感豐富,調味偏淡雅。✨秋葵:正常✨特製雞湯素麵:雞湯比預期中淡,不過食完咁多肉,清清淡淡都幾舒服!素麵份量較多,有需要可以要求小麵。✨開心果雪糕:滿足甜品癮💖✨照燒銀鱈魚 $120 😋份量十足,啖啖肉,係日式照燒醬汁甜甜嘅味道😛✨白果$38 😋一向都好鍾意食白果🤣 淨係簡單調味已經好好食!✨白菜雞肉丸鍋 $100 😋湯底香甜,忍唔住飲晒成煲湯,裏面有金菇、蔬菜同雞肉丸配料,雞肉丸口感較鬆散,但不影響味道,值得一試!
✨懶人包總結👼🏻

💰套餐價錢分別為$400 / $480
-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-

✨$480 師傅精選套餐
前菜·燒鳥10串·飯團/素麵/飯·雪糕

✨雞翼:仍保留到肉汁,教香口
✨雞髀肉:彈牙,口感香滑😋

✨和牛:軟嫩同香甜嘅醬汁😋

✨燒鰻魚:少少燶邊,香口惹味😋

✨雞腎:正常

✨紫蘇豚肉卷:鍾意紫蘇葉嘅味道!

✨免治雞肉卷:口感豐富,調味偏淡雅。

✨秋葵:正常

✨開心果雪糕:滿足甜品癮💖

✨照燒銀鱈魚 $120 😋
份量十足,啖啖肉,係日式照燒醬汁甜甜嘅味道😛

✨白果$38 😋
一向都好鍾意食白果🤣 淨係簡單調味已經好好食!

✨白菜雞肉丸鍋 $100 😋
尖沙咀美食林立,日式美食都非常多,這間日式食店主打食串燒,店內座位都是吧座,可以親眼觀看師傅烹飪美食。日本魚蛋牛油果 $60很有趣,牛油果沾上醬油,味道非常似食魚生。和牛沙朗 $70 肥肉不算很多,食落油脂分佈都非常平均。雞翼 $30 雞翼是很難燒的,但這燒得非常好吃,開半燒燒得非常平均,不會太乾身又燒得很香。雞皮 $32這裡的雞皮是連脂肪的,所以會比平時的雞皮更太塊,而且又更有油脂香。照燒銀鱈魚 $120肉質滑,甜甜的燒汁好入味。牛脷 $40厚肉,口感爽,調味剛剛好。白菜雞肉丸鍋 $100雞肉丸是軟骨製成的,非常爽口,串燒吃多了吃這個清一清喉嚨吧。忌廉芝士蛋卷 $60爆多忌廉芝士的,份量十足,不過吃多了會有點膩。金菇豚肉卷 $38好好吃的,豚肉加金菇燒整體會非常juicy。雞腎 $32都算幾大粒的,而且燒得不會太乾身。豚肉溫泉糖心蛋 $50這個燒的時間比較久,但非常值得,豚肉每層都沾了燒汁慢燒,蛋還是糖心蛋呢!!鰻魚串燒 $40 厚肉而燒得非常香,好吃!
尖沙咀美食林立,日式美食都非常多,
這間日式食店主打食串燒,店內座位都是吧座,
可以親眼觀看師傅烹飪美食。
日本魚蛋牛油果 $60
很有趣,牛油果沾上醬油,味道非常似食魚生。
和牛沙朗 $70
肥肉不算很多,食落油脂分佈都非常平均。
雞翼 $30
雞翼是很難燒的,但這燒得非常好吃,
開半燒燒得非常平均,不會太乾身又燒得很香。
雞皮 $32
照燒銀鱈魚 $120
肉質滑,甜甜的燒汁好入味。
牛脷 $40
厚肉,口感爽,調味剛剛好。
白菜雞肉丸鍋 $100
忌廉芝士蛋卷 $60
爆多忌廉芝士的,份量十足,不過吃多了會有點膩。
金菇豚肉卷 $38
好好吃的,豚肉加金菇燒整體會非常juicy。
雞腎 $32
都算幾大粒的,而且燒得不會太乾身。
豚肉溫泉糖心蛋 $50
這個燒的時間比較久,但非常值得,
豚肉每層都沾了燒汁慢燒,蛋還是糖心蛋呢!!
鰻魚串燒 $40
厚肉而燒得非常香,好吃!
2024-03-22 22 瀏覽
整間餐廳設計非常日式🇯🇵主要以吧枱為主可以一睹師傅烹調的風範同時亦能欣賞尖沙咀夜景🌃餐廳有大量串燒選擇選擇困難的我點了很多🤣以下幾款特別推介大家一試手羽先($30)燒至金黃色的外皮非常香脆肉汁相當澎湃雞髀肉($34)雞皮燒至金黃色雞肉非常嫩滑拿起更有大量肉汁流出💦非常juicy免治雞肉棒($38)每次吃串燒必點這款雞肉棒🐔加入了軟骨粒口感非常豐富牛脷($40)牛脷🐂非常厚切口感爽脆彈牙而且多汁鰻魚串燒 ($40)外層燒到酥脆內裏肉質肥美嫩滑味道濃郁加上山椒粉非常地道惹味青椒($35)爽脆清甜仲好新鮮🫑燒牛油果忌廉芝士($70) 喜歡牛油果的你千萬不要錯過燒至軟綿綿的牛油果🥑配上濃郁忌廉芝士🧀第一次品嚐到這個滋味😋炭燒九州走地雞脾肉($90)經大火燒炙後多了一份濃郁燒烤味🔥配上微辣柚子胡椒鹽送酒一絕🍶整體食物質素相當高師傅處理食物手法熟練調味和生熟度均拿捏得剛剛好絕對推介大家一試👍🏻
整間餐廳設計非常日式🇯🇵
主要以吧枱為主
可以一睹師傅烹調的風範
同時亦能欣賞尖沙咀夜景🌃

餐廳有大量串燒選擇
選擇困難的我點了很多🤣
以下幾款特別推介大家一試

手羽先($30)
燒至金黃色的外皮非常香脆
肉汁相當澎湃

雞髀肉($34)
雞皮燒至金黃色
雞肉非常嫩滑
拿起更有大量肉汁流出💦
非常juicy

免治雞肉棒($38)
每次吃串燒必點這款
雞肉棒🐔加入了軟骨粒
口感非常豐富

牛脷($40)
牛脷🐂非常厚切
口感爽脆彈牙而且多汁

鰻魚串燒 ($40)
外層燒到酥脆內裏肉質肥美嫩滑
味道濃郁
加上山椒粉非常地道惹味

青椒($35)
爽脆清甜仲好新鮮🫑

燒牛油果忌廉芝士($70)
喜歡牛油果的你千萬不要錯過
燒至軟綿綿的牛油果🥑配上濃郁忌廉芝士🧀
第一次品嚐到這個滋味😋

炭燒九州走地雞脾肉($90)
經大火燒炙後多了一份濃郁燒烤味🔥
配上微辣柚子胡椒鹽
送酒一絕🍶

整體食物質素相當高
師傅處理食物手法熟練
調味和生熟度均拿捏得剛剛好
絕對推介大家一試👍🏻

2024-03-22 23 瀏覽
梵日本鳥燒 @ 尖沙咀同大家介紹下呢間係厚福街盡頭H8 22/f既串燒店。有靚景野食又好味上到黎就見到大bar檯同串燒爐…仲有個尖沙咀靚夜景。店員細心問想坐窗邊定坐爐前…bakbak畏高就揀左坐師父前面…雖然暖少少但可以欣賞師父表演店員話呢度7pm前有happy hour beru $100任飲…而家630…飲兩杯都返本有凸…飲杯🍻🍻我地都點左幾多野食…有d野點一串share就可以試多幾樣雞翼 好鍾意日式燒法…可以輕易摵走兩條骨先食。皮脆肉嫩…少少鹽就已經好好味雞髀肉 雞髀肉就有咬口…雞皮微焦柚子醬雞胸肉 店員細心提下雞胸會做到medium…黎到見到少少pink…不過配埋個柚子醬好味…雞肉好嫩滑雞皮同雞patpat大家鍾唔鍾意…我就好鍾啦。呢度既皮燒到外面脆但唔會好乾雞腎 正常發揮雞肝 店員都會細心介紹呢度雞肝都會比較生保持個嫩滑質感…但客人可以要求熟d既。我地就當然跟廚師啦…出到黎外面微焦…入面仲好粉嫩😍😍😍。好味雞胸軟骨 我好鍾意食雞軟骨…一粒粒既或者雞膽位都啱。呢到提供既係雞胸位仲跟左少少肉。好味免治雞肉棒+豚肉溏心蛋 呢個要突登放埋一齊…點解?因為店員衷心推介要點雞肉棒同燒溏心
梵日本鳥燒 @ 尖沙咀

上到黎就見到大bar檯同串燒爐…仲有個尖沙咀靚夜景。

我地都點左幾多野食…有d野點一串share就可以試多幾樣

雞髀肉 雞髀肉就有咬口…雞皮微焦

雞腎 正常發揮

免治雞肉棒+豚肉溏心蛋 呢個要突登放埋一齊…點解?因為店員衷心推介要點雞肉棒同燒溏心蛋。因為同時間上的話可以食住半邊溏心蛋…之後雞肉棒就點流出黎既蛋黃…看圖識do

和牛沙朗 好香牛肉味同油香…好鬆化又不失口感

牛肉野菜 呢個牛肉牛味濃有質感…蔬菜燒得剛剛好

銀杏…蒜頭 都唔錯

燒牛油果配cream cheese 呢個味道唔錯…唯一係牛油果比較生dd…未夠creamy

除左日藉師父外…呢度其中一位男店員原來都係師父級…點知道?因為咁啱佢有粉絲探佢…佢就即刻變身師父…見佢燒野功架都好勁…

呢度有好服務…靚景…食物質素唔錯…最緊要價錢好合理…
尖沙咀·日本職人燒鳥繽紛夜.梵日本焼鳥📍尖沙咀厚福街8號H8 22樓.➰繼續相約好友派發手信聚舊,今日到訪的餐廳位於厚福街,地點方便,甫出餐廳已見到一系列酒藏,非常適合愛好杯中之物嘅朋友,餐廳主要以半開放式廚房設計,每個位置都可以欣賞到師傅即席處理食材,亦有窗邊景觀,夜晚景觀非常開揚有氣氛。.就座後發現除了主廚是日本師傅外,店內絕大部分客人亦是日本客人,而店內侍應亦會日文與客人流利對答,彷身置身日本居酒屋之中,令我依個啱啱去完日本旅行嘅已經又開始思鄉病發。.➰𖥕燒味醂魚乾 💲80 ⭐️4.1/5⭐️𖥕雞翼 💲30 ⭐️4.1/5⭐️𖥕雞頸肉 💲32 ⭐️4.1/5⭐️𖥕雞皮 💲32 ⭐️4.1/5⭐️𖥕雞軟骨 💲32 ⭐️4.1/5⭐️𖥕雞腎 💲32 ⭐️4.1/5⭐️𖥕雞肝 💲40 ⭐️4.1/5⭐️𖥕雞心 💲32 ⭐️4.1/5⭐️❀免治雞肉棒 💲38 ⭐️4.2/5⭐️❀豚肉溫泉糖心蛋 💲50 ⭐️4.2/5⭐️❀燒鰻魚 💲40 ⭐️4.2/5⭐️❀炭燒走地雞 💲90 ⭐️4.2/5⭐️❀特製燒飯團 💲50 ⭐️4.1/5⭐️✥特製雞湯 💲35 ⭐️4.1/5⭐️✥札幌生碑(中) 💲65 ⭐️
尖沙咀·日本職人燒鳥繽紛夜

❀炭燒走地雞 💲90 ⭐️4.2/5⭐️
❀特製燒飯團 💲50 ⭐️4.1/5⭐️
✥特製雞湯 💲35 ⭐️4.1/5⭐️
✥札幌生碑(中) 💲65 ⭐️4.1/5⭐️
餐廳除左單點之外亦有供應燒鳥套餐,方便選擇困難症嘅朋友,餐牌有齊中英日文翻譯,好貼心,侍應亦非常健談及介紹餐廳特色串燒。串燒全部都係即叫即燒,日本師傅亦會順序一串串上,而且仲會用上廣東話簡單為我地介紹,氣氛非常熱鬧。
食物方面,餐廳主打燒鳥串大部分都試哂,鹽燒部分略淡少少,可以叫師傅重手少少,火喉方面師傅掌握得好好,首期師傅係面前即席料理,更加令人食慾大增,雞皮及雞肝猶其令人印象深刻,前者燒得焦香軟燸,入口層次感豐富,後者配上汁燒味道濃郁,火喉掌握十足,口感粉嫩,非常出色。
雞皮
雞肝
雞翼
燒雞心

餐廳亦有其他串燒一樣出色,推介的鰻魚性價比非常高,兩大片即燒厚切鰻魚色澤亮麗,入口帶有山椒香,惹味十足,必試推介。另外不得不提豚肉溫泉糖心蛋串燒,豚肉片包裹原隻流心蛋,一咬即流心,非常滿足,亦是推介之一。最後燒飯團亦是誠意之作,飯團用上串簽即燒,受熱均勻,再加上紫菜增添層次感,非常出色。
炭火走地雞

免治雞肉棒
➰總結
餐廳以燒鳥作主打,日本職人師傅主理更吸引不少日本客人,食物水準不在話下,裝潢及一系列酒藏令氣氛營造更似日本居酒屋,令人置身其中,而且餐廳營業至清晨5點半,絕對係宵夜下場嘅絕佳選擇。

➿➿➿
#梵日本焼鳥
#尖沙咀美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食

燒雞心
炭火走地雞
免治雞肉棒
2024-03-19 12 瀏覽
今次揀咗間串燒店為朋友慶生,成餐既體驗好好,會回訪因為想望下師傅席前整串燒,又想慢慢傾計不被打擾,所以揀咗側邊位(有D情侶就揀窗口位)師傅係日本人,上菜時會用半咸半淡既廣東話講 “雞翼desu” 好搞笑 火喉方面,燒烤爐有分高、低爐,以配合唔同食物既烹調時間,所以肉類就外脆內嫩,蔬菜就多汁軟淋見師傅係會一早醃好食物,整串燒時落少少鹽調味,聽落簡單但食起來就剛剛好,成餐我都冇用過額外沾醬 梵精選套餐 $400- 柚子醬雞胸肉- 雞翼- 雞腎- 雞尾- 雞頸肉- 免治雞肉軟骨棒- 青椒- 香菇 其中雞肉係配柚子醬,雞脾肉有D香茅,所以唔會話成餐都係同一隻味,雞肉嫩滑多汁,全部都好好味 串燒餐已經包一個主食,見網人有人推薦就試下「特製雞湯素麵」,飲完酒食碗熱辣辣既湯麵,係幸福的味道! 牛舌 $40 // 雖然又厚又大塊,但口感好彈牙,嫩滑多汁,推薦! 和牛沙朗 $70 //燒得夠焦香又唔乾,好食!唔怪得貴過其他串燒 燒尤魚一夜干 $90 // 佐酒小食 雞肉芝士卷 $36 鰻魚 $40// 鰻魚肉軟腍唔會腥,高質! 特製燒飯團 $50 前莱 $40@ 威士忌可樂 $85威士忌梳打 $85如
今次揀咗間串燒店為朋友慶生,成餐既體驗好好,會回訪
(有D情侶就揀窗口位)

見師傅係會一早醃好食物,整串燒時落少少鹽調味,
聽落簡單但食起來就剛剛好,成餐我都冇用過額外沾醬

梵精選套餐 $400
- 青椒
- 香菇

燒尤魚一夜干 $90 // 佐酒小食

雞肉芝士卷 $36

鰻魚 $40// 鰻魚肉軟腍唔會腥,高質!

特製燒飯團 $50

前莱 $40@

威士忌可樂 $85
威士忌梳打 $85
如果預咗坐得耐,可以Happy Hour(5:30-7:00pm)享用$100 啤酒任飲優惠🍻
2024-03-18 291 瀏覽
忙碌完的空閒時間,最適合到居酒屋跟朋友hea一輪😝除了想要美食,還想要美景,便選擇了這家不知是不是家庭式經營? 師傅和其他店員都是用日語溝通,而且很友善,給人去了日本的錯覺😳 🍴加一服務費:✔ ✿ 前菜 $40/位• 螺肉 | 酸甜魚塊螺肉彈牙鮮甜,魚塊有點像咕嚕肉的調味,開胃只是有點貴🤣 ✿ 柚子梅酒 $75酒類的選擇十分多,但我始終還是最愛甜甜的梅酒😚 ✿ 好吃而且少在別家看見的:🥇 雞胸肉梅子蘇葉芝士卷 $36雖是雞胸但也多汁,內裡忌廉芝士半溶化狀態,超好吃的配搭😍🥇 燒魷魚一夜乾 $90魷魚本體感覺新鮮,不是醃製重的那種尤其魷魚鬚,出乎意料的軟嫩😋 ✿ 至少要點一份試試看的:• 牛舌 $40近期吃過最軟嫩的牛舌串燒!🌟多汁彈牙😝• 免治雞肉軟骨棒 $32 肉感重,外面薄薄一層焦脆而且甜甜的• 鰻魚串燒 $40 份量慷慨,味道是一貫的好吃• 自家製魚餅 $50確實跟一般的魚餅不同,粉感低,更彈牙輕盈 ✿ 香菇 $34✿ 野菜鹽昆布沙律 $45當然也要點些蔬菜類解膩尤其香菇很多汁,忍不住加點了😝 ✿ 雞腎 $32 ✿ 雞髀肉 $34✿ 雞軟骨 $32都帶燒烤的香氣,但外表不焦,有肉
忙碌完的空閒時間,最適合到居酒屋跟朋友hea一輪😝
除了想要美食,還想要美景,便選擇了這家

🍴加一服務費:✔

✿ 前菜 $40/位
• 螺肉 | 酸甜魚塊
前菜: 螺肉 | 酸甜魚塊

螺肉彈牙鮮甜,魚塊有點像咕嚕肉的調味,開胃
只是有點貴🤣

✿ 柚子梅酒 $75
柚子梅酒

酒類的選擇十分多,但我始終還是最愛甜甜的梅酒😚

✿ 好吃而且少在別家看見的:
🥇 雞胸肉梅子蘇葉芝士卷 $36
雖是雞胸但也多汁,內裡忌廉芝士半溶化狀態,超好吃的配搭😍
雞胸肉梅子蘇葉芝士卷

🥇 燒魷魚一夜乾 $90
燒魷魚一夜乾

魷魚本體感覺新鮮,不是醃製重的那種
尤其魷魚鬚,出乎意料的軟嫩😋

✿ 至少要點一份試試看的:
• 牛舌 $40
近期吃過最軟嫩的牛舌串燒!🌟多汁彈牙😝
牛舌 $40 | 免治雞肉軟骨棒 $32

• 免治雞肉軟骨棒 $32
肉感重,外面薄薄一層焦脆而且甜甜的
鰻魚串燒

份量慷慨,味道是一貫的好吃
自家製魚餅

確實跟一般的魚餅不同,粉感低,更彈牙輕盈

✿ 香菇 $34
香菇

✿ 野菜鹽昆布沙律 $45
當然也要點些蔬菜類解膩
尤其香菇很多汁,忍不住加點了😝

✿ 雞腎 $32
✿ 雞髀肉 $34
✿ 雞軟骨 $32
都帶燒烤的香氣,但外表不焦,有肉汁😆
雞髀肉 $34 | 雞腎 $32

✿ 豚肉溫泉溏心蛋 $50
豚肉溫泉溏心蛋

很有趣的組合(ㆁωㆁ*)
內是澎湃的流心蛋,蛋香蓋過外面的豚肉🤣

✿ 鮫魚軟骨 $55
送酒小吃,鹹味跟梅子味很搭
梅醬鮫魚軟骨

雞胸肉梅子蘇葉芝士卷
燒魷魚一夜乾
牛舌 $40 | 免治雞肉軟骨棒 $32
鰻魚串燒
  • 自家製魚餅
  • 免治雞肉軟骨棒
  • 牛舌
🧡前菜($40)蒟蒻 繩結狀 配上酸甜開胃的醬汁田螺 味道很鮮 口感軟彈🌊.🧡雞脾肉 ($34)外層香脆 適當香茅醬 很入味✨.🧡柚子醬雞 ($32)半生熟嫩滑雞胸肉 柚子醬微辣 特別又不單調的雞胸肉菜式👀.🧡和牛沙朗 ($70)肉質細嫩多油脂 入口溶化加上適當胡椒鹽調味 好吃💯.🧡牛脷($40)厚度適中 口感軟彈 加上適當調味 好吃🫶🏻😽.🧡豚肉溫泉溏心蛋($50)蛋味香濃 流心溏心蛋🍳外邊包著香烤豚肉片味道平衡好吃 不膩 推薦😳.🧡鰻魚串燒 ($40)滿滿醬汁配上🎣💯超級軟腍鰻魚肉 很好吃 推薦😋.🧡厚揚燒- 炸豆腐 ($35)外微焦 內滑軟且彈加上木魚蔥和醬汁 味道豐富 很不錯✅.🧡自家製魚餅($50)外微焦 內裡軟彈 香甜墨魚味 好吃🙌🏻.🧡忌廉芝士蛋捲 ($60)火候剛剛好🔥內裏有流心蛋漿和整條軟鹽芝士 正🧀.🧡牛油燒帶子 ($120)帶子軟腍肉厚 不錯/🫡超級推薦環境燈光浪漫精緻🕯️高質菜式 全部菜式都好吃😋質素穩定
🧡前菜($40)
蒟蒻 繩結狀 配上酸甜開胃的醬汁
田螺 味道很鮮 口感軟彈🌊
🧡雞脾肉 ($34)
外層香脆 適當香茅醬 很入味✨
🧡柚子醬雞 ($32)
半生熟嫩滑雞胸肉 柚子醬微辣
特別又不單調的雞胸肉菜式👀
🧡和牛沙朗 ($70)
肉質細嫩多油脂 入口溶化
加上適當胡椒鹽調味 好吃💯
🧡牛脷($40)
厚度適中 口感軟彈
加上適當調味 好吃🫶🏻😽
🧡豚肉溫泉溏心蛋($50)
蛋味香濃 流心溏心蛋🍳
外邊包著香烤豚肉片
味道平衡好吃 不膩 推薦😳
🧡鰻魚串燒 ($40)
滿滿醬汁配上🎣💯
超級軟腍鰻魚肉 很好吃 推薦😋
🧡厚揚燒- 炸豆腐 ($35)
外微焦 內滑軟且彈
加上木魚蔥和醬汁 味道豐富 很不錯✅
🧡自家製魚餅($50)
外微焦 內裡軟彈 香甜墨魚味 好吃🙌🏻
🧡忌廉芝士蛋捲 ($60)
火候剛剛好🔥
內裏有流心蛋漿和整條軟鹽芝士 正🧀
🧡牛油燒帶子 ($120)
帶子軟腍肉厚 不錯
🫡超級推薦
環境燈光浪漫精緻🕯️
高質菜式 全部菜式都好吃😋
質素穩定
呢間系由日本人開&日本師傅主理嘅燒鳥店以昏暗燈光為主調 燭光下更顯浪漫 甚具格調 座位方面可以選擇Omakase枱或窗邊觀景枱🍽️前菜 ($40/P.P)🍽️水果番茄 ($90)🍽️雞皮 ($34/串)🍽️雞脾肉 ($34/串)🍽️雞腎 ($32/串)🍽️燒鰻魚 ($40/串)🍽️和牛野菜串 ($38/串)🍽️蘆筍 ($34/串)🍽️免治雞肉棒 ($38/串)🍽️雞肉芝士卷 ($36/串)🍽️牛腸 ($30/串)🍽️牛舌 ($40/串)🍽️雞頸肉 ($32/串)🍽️燒牛油果忌廉芝士 ($70)🍽️特製燒飯糰 ($50/串)🍽️明太子茶漬飯 ($65)🍹可樂 ($40)🍹青檸梳打 ($55)我哋試咗唔少串燒 每樣都唔錯 襯得起環境對得住價錢有幾樣真係要特別一讃:🍢雞皮好軟糯好夠味🥹有一定厚度嘅雞皮先做到呢個口感 好食好食🍢牛腸 好煙靭 口感唔錯🍢牛舌 呢個牛舌系我食過最好食嘅牛舌!厚度適中 外脆內嫩!爽口 彈牙 味道岩岩好!食完一串又一串!真系好好味👍🏻呢間餐廳嘅Service亦做得好好店員笑容親切 觀察細心而且呢度係有燒鳥Omakase嫁我好滿意今年白色情人節嘅浪漫晚餐安排🥰
呢間系由日本人開&日本師傅主理嘅燒鳥店
以昏暗燈光為主調 燭光下更顯浪漫 甚具格調
座位方面可以選擇Omakase枱或窗邊觀景枱

🍽️前菜 ($40/P.P)
🍽️水果番茄 ($90)
🍽️雞皮 ($34/串)
🍽️雞脾肉 ($34/串)
🍽️雞腎 ($32/串)
🍽️燒鰻魚 ($40/串)
🍽️和牛野菜串 ($38/串)
🍽️蘆筍 ($34/串)
🍽️免治雞肉棒 ($38/串)
🍽️雞肉芝士卷 ($36/串)
🍽️牛腸 ($30/串)
🍽️牛舌 ($40/串)
🍽️雞頸肉 ($32/串)
🍽️燒牛油果忌廉芝士 ($70)
🍽️特製燒飯糰 ($50/串)
🍽️明太子茶漬飯 ($65)
🍹可樂 ($40)
🍹青檸梳打 ($55)

我哋試咗唔少串燒 每樣都唔錯 襯得起環境對得住價錢
有幾樣真係要特別一讃:
🍢雞皮
好軟糯好夠味🥹有一定厚度嘅雞皮先做到呢個口感 好食好食
🍢牛腸
好煙靭 口感唔錯
🍢牛舌
呢個牛舌系我食過最好食嘅牛舌!厚度適中 外脆內嫩!
爽口 彈牙 味道岩岩好!食完一串又一串!真系好好味👍🏻

呢間餐廳嘅Service亦做得好好
店員笑容親切 觀察細心
而且呢度係有燒鳥Omakase嫁

我好滿意今年白色情人節嘅浪漫晚餐安排🥰
細佬最鍾意食日本嘢🇯🇵 今次收工同佢撐檯腳😌 去左食日本燒鳥~話說去完日本食過個次燒鳥omakase(之後會出介紹!),就無係香港🇭🇰搵到過一間咁高質既yakitori🥺❤️ 今次終於俾我搵到!食物品質高、全部都係由日本空運送港😌 師傅亦都非常熱情友善,燒烤技術一流👍 每一道菜都好俾心機去燒,而且好細心,同客人有講有笑👍·🌟前菜(番茄、牛舌)$40前菜係本身規定好~番茄🍅夠新鮮,酸酸甜甜好開胃,牛舌👅慢煮過去非常軟淋!·以下均為1串價錢 (同細佬基本上1人1串 飽到傻左👀)🌟鰻魚 $40超厚肉~外脆內嫩!! 鰻魚肉好肥美、師傅加左啲山椒係表面,令到成個口感非常特別,甜甜麻麻,勁惹味😋 一定要叫!!·🌟豚肉紫蘇卷 $36自己本身勁唔鍾意食紫蘇🤮 然後細佬鍾意食咁咪陪佢試下😷 點知出黎結果很意外,非常好食😯 紫蘇味經過處理過後唔太濃,搭配豚肉非常香口又清新👍·🤍大蔥雞肉 $36雞肉好嫩滑、勁多汁,配埋大蔥,其他太驚豔,呢款算基本款無咩太特別,勝在雞肉夠juicy😋👍·🌟金菇豚肉卷 $38呢款一定唔會出錯,但師傅燒得啱啱好,時間拿捏得非常準確,完全唔會乾到乾曬,裡面金菇爆汁呀!😍·🌟豚肉溏心蛋

🌟前菜(番茄、牛舌)$40
以下均為1串價錢 (同細佬基本上1人1串 飽到傻左👀)
🌟鰻魚 $40
🌟豚肉紫蘇卷 $36

🤍大蔥雞肉 $36
🌟金菇豚肉卷 $38
🌟豚肉溏心蛋 $50
細佬的最愛❤️ 呢款好考師傅功夫!因為要保持住著隻蛋裡面要流心,唔可以過熟!果然係非常香濃既蛋漿👍 爆出黎咁!
🌟免治雞肉棒 $38
我的最愛❤️ 超鍾意呢款雞肉棒!!好多汁、好香口,裡面口感豐富,有脆骨,非常爽口;配埋上面豚肉溏心蛋既蛋漿 OMG 不得了👍

🌟牛舌 $40
極厚切牛舌👅 啖啖爆汁,非常爽口!牛味亦都非常濃郁👍
🌟雞髀肉 $34
勁juicy既雞髀肉~ 超香👍 啖啖肉!
🌟雞翼 $30
燒得勁好既雞翼,外層脆脆,都係一樣肉汁爆發👍
🤍雞腎$32
無咩特別,燒鳥基本款,雞腎爽脆、唔腥👍
🌟雞肝$40
我自己唔太鍾意食雞肝,細佬order左😂 呢款燒得ok,唔會太生,無咩腥味,口感綿密👍
🌟雞心$32
驚艷!師傅燒得啱啱好,時間拿捏到👍 雞心唔會乾,仍然保持到外層彈牙,裡面爽口既感覺~
🌟雞頸肉$32
好食!爽口但仍然保持肉汁👍 覺得呢間舖啲雞肉好有水準,同日本食既有得揮😌
🤍雞尾 $32
比較油既部位,細佬話好似食緊牛筋咁😌 入口即融~ 不過呢款就唔係肉汁為主,係脂肪爆發😂
🌟芝士玉子燒60
未食過咁嫩滑咁香既玉子燒🥺,蛋香味濃,裡面keep住好滑溜👍 芝士係似係creamcheese既感覺,酸酸地,奶香奶香!!

人均:$500+
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑🍑
📍 梵日本焼鳥
🚇港鐵尖沙咀/尖東站 B2 出口, 步行約3分鐘
2024-03-09 22 瀏覽
牛舌$40一串,選用的材料上乘,烤串是厚切牛舌每粒都係大大舊,燒得剛剛好,一上枱便香氣四溢,口感彈牙,牛舌味濃,即係帶有獨特的牛舌香甜味,又係一定要再嚟encore,下次如果唔介意價錢(其他串燒真係比較貴)會試埋其他美食呢!
牛舌$40一串,選用的材料上乘,烤串是厚切牛舌

今日有時間就約d老友出黎食晚餐,就搵左間夜景既日本串燒店試吓,上到嚟環境唔錯位置都好多,仲有幾個靚夜景位置比你揀,望住夜景食串燒另有一番風味,仲可以慢慢同朋友把酒談天一流,餐廳廚師係日本籍既師傅燒串燒,餐廳仲有限時任飲啤酒優惠,Happy hour 5:30至7:00 $100任飲,仲有好多特色嘅燒酒,點左好多特色串燒,手羽先、雞皮、免治雞肉軟骨棒、雞軟骨、和牛沙朗、牛舌、豚肉溫泉糖心蛋、炭燒九洲走地雞髀肉、日本產有機香茜黑豚鍋、自家製魚餅、金菇豚肉卷、鰻魚串燒、忌廉芝士蛋卷,嘢飲嗌咗Gin Fizz、high ball手羽先:$30雞翼燒得好靚,仲好細心切開骨頭分開燒,肉質鮮嫩,雞皮仲好外脆內軟好入味食落去好食免治雞肉軟骨棒:$38豚肉溫泉糖心蛋:$50雞肉棒環配合埋豚肉溫泉糖心蛋一齊食比較好食,先將溫泉糖心蛋蛋汁溝勻落去雞肉棒到再食,濃厚既蛋汁包圍住雞肉棒食落另有一番風味雞軟骨:$32廚師用哂成條雞既胸骨切成粒狀再燒出黎,同出面食既雞軟骨好唔同,啖啖肉仲好爽口和牛沙朗:$70呢樣和牛沙朗後腰脊部位,靠近腿部,含有一定量的油脂,外圍還有一圈有嚼勁的白色肉筋,因此肉多呈現大理石斑紋的形
手羽先:$30
免治雞肉軟骨棒:$38
豚肉溫泉糖心蛋:$50
雞軟骨:$32
和牛沙朗:$70
呢樣和牛沙朗後腰脊部位,靠近腿部,含有一定量的油脂,外圍還有一圈有嚼勁的白色肉筋,因此肉多呈現大理石斑紋的形狀。沙朗肉質較有彈性食落牛味比較重,肉汁比較實,呢個部位第一次食幾過癮
牛舌:$40
牛舌估唔到燒得好爽口,仲保留住牛舌入面既水份唔會乾身,厚切得黎又好有牛味,好食👍🏻
炭燒九洲走地雞髀肉:$90
見師傅燒得雞肉好平均,好濃厚既炭燒雞肉味,食落仲保持住雞肉既肉汁,肉質鮮嫩配合埋柚子鹽雞肉既味道去到極點👍🏻
日本產有機香茜黑豚鍋:$120
比超多芫茜包圍住,豬肉好鮮嫩好有口感好爽口,個豬骨湯亦都好清甜配料都好足唔錯
忌廉芝士蛋卷:$60
呢個蛋捲好嫩滑,賣相整得唔錯,濃厚既芝心士🧀流出黎,食落味道唔錯
自家製魚餅:$50
金菇豚肉卷:$38
鰻魚串燒:$40
魚餅炸得鬆嫩,魚肉亦都爽口彈牙有口感,豚肉卷包子蘇葉食亦都好食😋豚肉好似用醬汁醃過好濃厚的味道,鰻魚燒得好食

📍地址:梵日本焼鳥 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街8號H8 22樓
提起日本菜Omakase 🇯🇵多數都會是壽司或者刺身但今次第一次體驗串燒Omakase 餐廳環境非常舒適可以飽覽九龍半島美景我哋點咗兩個餐其中一個係由廚師發辧由日藉師傅處理燒得恰到好處生熟程度拿捏得好梵精選 Bon Special Set($400)燒鳥8串🐤- 柚子醬雞胸肉- 雞冀- 雞腎- 雞尾- 雞頸肉- 免治雞肉軟骨棒- 青椒- 香姑梵師傅精選 Bon Omakase Set ($480)師傅特別整了:- 香豚肉紫蘇卷- ⁠牛肉野菜串- ⁠鰻魚串 - ⁠秋葵當中柚子醬雞胸肉特別出色肉質juicy 食材新鮮🤤梵特製迷你滑蛋雞肉飯滑蛋超級幼滑蛋汁滲滿飯內 雞肉嫩滑
提起日本菜Omakase 🇯🇵

其中一個係由廚師發辧
由日藉師傅處理
燒得恰到好處
生熟程度拿捏得好

梵精選 Bon Special Set($400)
燒鳥8串🐤
- 雞頸肉
- 免治雞肉軟骨棒
- 青椒
- 香姑梵師傅精選 Bon

Omakase Set ($480)
師傅特別整了:

梵特製迷你滑蛋雞肉飯
滑蛋超級幼滑
蛋汁滲滿飯內 雞肉嫩滑

2024-02-29 295 瀏覽
由日本人開並由日本師傅主理嘅日式串燒店,仲可以飽覽香港嘅夜景,環境+食物質素都完勝❤️燒烤爐分左高低爐,代表唔同程度嘅燒烤就用唔同嘅爐,係呢啲細節位都咁講究,證明師傅好有要求坐低一陣,就端上2款前菜,分別係牛尾&海蝦,牛尾肉質非常爽嫩,咬落仲有啲彈牙,好好食隻蝦配上酸甜汁,有啲似泰式沙律蝦,係開胃嘅前菜‼️呢度嘅漬物好吸引,叫左兩款嚟佐酒「海膽塩辛」賣相其實唔太吸引但入口後好有驚喜質地比較黏,夾起小部分連同紫菜一齊食,有海膽嘅鮮味,完全無比鹽漬蓋過左,一口海膽塩辛、一口啤酒,非常滿足‼️「梅醬鮫魚軟骨」味道係天然梅嘅酸味,唔會太強烈,又係一款好岩佐酒嘅小食,爽脆嘅軟骨會令人無意中係咁食❤️「手羽先」燒得夠焦香,同時又唔會太乾,師傅係調味方面亦好適中,個人覺得唔使再加任何調味「雞頸肉」呢串略嫌燒得唔夠焦香,不過肉質好嫩,每口都會食到爽脆嘅軟骨口感,識食一定要食雞頸肉「牛脷」呢串牛脷非常大塊厚肉,口感好爽嫩,入口好香「白果」職員熱烈推介我哋食日本直送嘅白果,果然無介紹錯完全唔會有苦澀味,口感亦好綿滑「豚肉溫泉溏心蛋」 & 「免治雞肉軟骨捧」「特製雞湯素麵」食完啲比較熱氣嘅串燒,食返碗純雞湯麵係好正
由日本人開並由日本師傅主理嘅日式串燒店,

仲可以飽覽香港嘅夜景,環境+食物質素都完勝❤️

燒烤爐分左高低爐,代表唔同程度嘅燒烤就用唔同嘅爐,
係呢啲細節位都咁講究,證明師傅好有要求

坐低一陣,就端上2款前菜,分別係牛尾&海蝦,
牛尾肉質非常爽嫩,咬落仲有啲彈牙,好好食

隻蝦配上酸甜汁,有啲似泰式沙律蝦,係開胃嘅前菜‼️
呢度嘅漬物好吸引,叫左兩款嚟佐酒

「海膽塩辛」
賣相其實唔太吸引
但入口後好有驚喜

質地比較黏,夾起小部分連同紫菜一齊食,
有海膽嘅鮮味,完全無比鹽漬蓋過左,
一口海膽塩辛、一口啤酒,非常滿足‼️

「梅醬鮫魚軟骨」
味道係天然梅嘅酸味,唔會太強烈,
又係一款好岩佐酒嘅小食,
爽脆嘅軟骨會令人無意中係咁食❤️

「手羽先」
燒得夠焦香,同時又唔會太乾,
師傅係調味方面亦好適中,個人覺得唔使再加任何調味

「雞頸肉」
呢串略嫌燒得唔夠焦香,不過肉質好嫩,
每口都會食到爽脆嘅軟骨口感,
識食一定要食雞頸肉

「牛脷」
呢串牛脷非常大塊厚肉,口感好爽嫩,入口好香

「白果」
職員熱烈推介我哋食日本直送嘅白果,
果然無介紹錯
完全唔會有苦澀味,
口感亦好綿滑

「豚肉溫泉溏心蛋」 & 「免治雞肉軟骨捧」

「特製雞湯素麵」
食完啲比較熱氣嘅串燒,食返碗純雞湯麵係好正㗎❤️
雞湯非常濃郁清甜,食得出係真材實料無味精,
麵條掛湯亦一流,真心好好食

本身諗住食埋碗麵就唔再食其他野,
不過職員好熱情,話比我哋個雪糕口味好特別,叫我哋試吓,
有威士忌、Rum酒口味,不過咁啱我哋叫嘅時候無哂

然後佢話開心果味好好食,所以我哋就叫左開心果味&榛子味

開心果口味真係好足味,仲有粒粒嘅開心果碎,
不過個人覺得榛子味更出色,真係好似食緊金莎中間果個醬

2024-02-27
2024-02-27 35 瀏覽
🍱餐廳:梵日本燒鳥🏫地址:尖沙咀厚福街8號H8 22樓☎️電話:27108686今晚好幸福,終於補返好隻牙,同媽咪係尖沙咀撐吓枱腳嘆世界,搵咗呢間可以望到海景嘅日式串燒店,由日本師傅主理,仲要好有心機咁燒啲串燒,真係食到正宗在日本當地嘅風味,我哋點了以下食物:~香茜豚肉鍋 $120一向鍾意食芫荽,因為味道獨特,兼感覺能有排毒的作用,呢個菜啱晒我,因為有好多芫荽喺上面,夾埋豚肉的味道也很匹配,豚肉嫩滑,水準之作👍~芝士玉子燒 $60芝士控的我地好鍾意食呢個玉子燒,因為中間嘅芝士溶晒,口感綿密,外皮酥脆,內層蓬鬆。芝士的香濃融化在口中,與玉子燒的濃郁味道非常配合,令我哋回味無窮😊~雞中翼x2 $60有兩隻肥美的雞翼,烤得外酥內嫩,有炭燒香味,係我哋食過最好味嘅雞中翼❤️~雞髀肉x2 $68鹽燒雞髀肉,外面燒得很香口,內裏能保持肉汁,證明廚師燒烤技術一流🤗另外,柚子鹽又能帶出肉的香味,很好的配搭😋~和牛沙朗x2 $140熟度控制得很好,和牛油脂分布平均,牛味濃郁,一啲都唔韌,一向不能太食到牛嘅媽咪主動話要encore 😋~牛舌 $40有三大件,外脆內嫩,帶有獨特香濃的牛舌味,我倆分享一齊吃份量啱
🍱餐廳:梵日本燒鳥

~雞中翼x2 $60

~雞髀肉x2 $68

~和牛沙朗x2 $140

~牛舌 $40
有三大件,外脆內嫩,帶有獨特香濃的牛舌味,我倆分享一齊吃份量啱啱好👍

~鰻魚串燒 $40
食材新鮮,師傅燒得啱啱好,唔會好乾身,質感嫩滑,真正的皮脆肉嫩,啖啖肉香,攪到我停唔到口咁食 !

~自家製魚餅 $50
口感彈牙,調味適中👍

~照燒鵝肝x2 $240
一份有四件,外皮酥脆,入口即溶,有焦香嘅口感,好正,又係媽咪主動要encore嘅小食❤️

整體嚟講,餐廳環境浪漫有情調,可以飽覽尖沙咀嘅美景,而且服務殷勤,有熱毛巾抹手而家真係好少餐廳能夠做到,加上菜式都幾有特色,食材也的確優質,鹽燒後食得出食材原有嘅鮮味,而師傅掌握燒烤的時間也很好,所以價錢雖然係貴了一點,間中去享受吓都係一個非常之好嘅選擇呢,有機會要試吓其他菜式🤪