2023-01-14 1023 瀏覽
查實我就真係好少會寫正評不過我覺得寫呢間證明真係一啲都不為過。話說呢間都係舊同事推介,咁就做一個星期已經卜定。因為反正都唔知要食咩咁就叫咗個omakase串燒10串串燒+雞湯素麵/親子丼/燒飯團+芝麻/朱古力雪糕。10串入面最impressing係佢豬肉紫蘇卷同蘆筍佢個腦筍都幾揼本,批到入肉。所以食起上嚟唔會有渣。豬肉紫蘇卷出奇地好夾,因為佢係鹽串燒所以食起上嚟紫蘇嘅味濃加上豬肉少少鹹味就好balance另外基本上佢全部串燒我都覺得好好食正正就係因為佢啲串燒全部啱啱好熟啲肉個心就暖暖哋咁,所以食起上嚟唔會辣口又好juicy。可能個人口味唔同喇,從來食物都唔係越熱越好,一塊牛扒煎好rest完出嚟只係熱返少少畀你都唔係塊肉個心熱辣辣,overcooked亦都唔會係一件好。見佢啲嘢做得唔錯嘅時候就追加咗個串燒煙肉蛋,牛舌,銀杏串燒煙肉蛋燒好之後個心仲係流心嘅牛舌同銀杏都係燒到啱啱好好多汁。係,係連銀杏都係有汁大部分串燒店燒完出嚟嘅銀杏都係乾爭爭可能呢啲就係大家希望想要嘅熱辣辣啦但係可以燒到啱啱好熟而銀杏外面有少少焦香竟然咬落去會有汁嘅真係唔係度度都食到。兩個人食咗廿幾串嘢開埋支酒都係二千蚊落

查實我就真係好少會寫正評
不過我覺得寫呢間證明真係一啲都不為過。

話說呢間都係舊同事推介,
咁就做一個星期已經卜定。

因為反正都唔知要食咩咁就叫咗個omakase串燒
10串串燒+雞湯素麵/親子丼/燒飯團+芝麻/朱古力雪糕。
10串入面最impressing係佢豬肉紫蘇卷同蘆筍
佢個腦筍都幾揼本,批到入肉。
所以食起上嚟唔會有渣。
豬肉紫蘇卷出奇地好夾,
因為佢係鹽串燒所以食起上嚟
紫蘇嘅味濃加上豬肉少少鹹味就好balance
另外基本上佢全部串燒我都覺得好好食
正正就係因為佢啲串燒全部啱啱好熟
啲肉個心就暖暖哋咁,
所以食起上嚟唔會辣口又好juicy。

可能個人口味唔同喇,
從來食物都唔係越熱越好,
一塊牛扒煎好rest完出嚟
只係熱返少少畀你都唔係塊肉個心熱辣辣,
overcooked亦都唔會係一件好。

見佢啲嘢做得唔錯嘅時候
就追加咗個串燒煙肉蛋,牛舌,銀杏
串燒煙肉蛋燒好之後個心仲係流心嘅
牛舌同銀杏都係燒到啱啱好好多汁。
係,係連銀杏都係有汁
大部分串燒店燒完出嚟嘅銀杏都係乾爭爭
可能呢啲就係大家希望想要嘅熱辣辣啦
但係可以燒到啱啱好熟而銀杏外面有少少焦香
竟然咬落去會有汁嘅真係唔係度度都食到。

兩個人食咗廿幾串嘢開埋支酒都係二千蚊落樓。

係咪老實講個經理對於酒就唔係太熟。
不過服務方面就真係好好。

環境方面暗暗地同埋啲燈光都幾舒服
去摸下酒杯底食下串燒食少少嘢呢度真係一流。

不過如果話係週年紀念呀情人節呀呢啲嘅話
我就真係未必會揀佢。

呢個評分只係暫時,
因為我都未試得曬佢成個menu其他菜式。

大家如果想食好食啲嘅串燒
呢一間都係一個幾好嘅選擇
2023-01-13
2022-06-22 3002 瀏覽
[🇭🇰香港- 尖沙咀].再訪 - 可惜質素同以前差好遠🥴串燒唔夠熱辣辣, “醬油飯團”裏面仲要係凍嘅; 最差係個”雞肉軟骨棒”, 肉質好似有啲霉🫤 全部都係之前覺得好好食有推介過嘅😵 最好係個唔洗燒嘅”脆皮鵝肝”除左失望, 我都唔知講咩好….🔻🍽 梵日本焼鳥📌 地址: 尖沙咀厚福街8號H8 22樓.#tummysreadyattsimshatsui #tummysreadyforyakitori #tummysreadyforjapanese
[🇭🇰香港- 尖沙咀]
再訪 - 可惜質素同以前差好遠🥴
除左失望, 我都唔知講咩好…
🔻
🍽 梵日本焼鳥
📌 地址: 尖沙咀厚福街8號H8 22樓
2021-07-07 7614 瀏覽
想食到有水準又正宗日式串燒嘅朋友,推介大家可到此品嘗由日本師父處理的串燒,環境舒服適合三五知己相聚暢飲可滿足一個晚上,食物質素很好可向職員提出味道要求(鹹或淡)價錢中上,已多次到訪職員亦用心記得本人喜好及介紹朋友品嘗。😋💖
2021-07-07
2021-05-07 7577 瀏覽
同老公興致勃勃想食串燒,但係心目中想食嗰間無位,所以行咗嚟厚福街見到呢間裝修唔錯就試吓。由於我哋冇book位,所以亦冇靚位坐,只係對住吧枱嘅一個角落,前面全部係酒樽。我哋覺得都唔緊要,只要嘢食好味就OK。我哋叫咗兩份omakase 串燒set, 一份鵝肝同一份牛舌,再加一支Riesling。另外仲有每人一份嘅錢財菜,店員放低冇介紹,我亦唔記得影相,所以唔記得係咩嚟。我印象中係仲有一碟秋葵,燒鰻魚但係我唔記得影相,因為真係食到好冇心機。碟秋葵其實都係用水煮完再燒下個表面,我唔明點解食串燒咁多樣嘢都係用水煮,究竟係人手唔夠定係一向嘅作風?我哋叫嗰支白酒其實我都睇住佢喺個酒櫃度拎出嚟嘅,不過飲落口其實根本唔符合白酒應有嘅溫度,原本個店員仲諗住就咁放喺枱面俾我哋,但我哋叫佢再說一說佢就加咗個冰桶俾我哋,間餐廳服務其實正常,只係食物質素同個環境唔係好夾,有少少期望過高,所以都幾失望。
雞翼

免治雞肉
燒飯團
鵝肝
2021-04-01 4999 瀏覽
一向好鍾意食日式串燒上網見到呢間日式串燒個樣好似好正宗咁仲有日本師傅咁就黎試吓啦嚟到之後叫咗一份廚師發板同散叫一啲我想食嘅嘢雖然我喺日本都食過雞肉刺身佢依個係半熟但係完全唔鮮仲有啲鞋口真係好失望其實依家好多餐廳都請日本嘅廚師但係嗰個日本廚師好可能都唔係專科不過大家都覺得佢係日本人所以就正宗咁解我想講呢一間嘅日本廚師一定唔係串燒專家每樣野只係燒到啱啱熟一啲都唔香口不過個鵝肝就好食嘅因為係有廚房出又焦香嘅口感好正雞翼好差一啲都唔趣不過我係影得靚嘅啲相依家個價錢真係好失望係個薯仔沙律幾好食不過都係廚房出品唔係燒嘅以一個尤其差完全食唔到入邊嘅雞肉只係燒燶嘅腐皮好神奇㗎你見到佢係燒得窿窿地但係入邊只係暖唔明點解可以做到咁個鰻魚超級似係現成跟住燒一宵總括嚟講呢間餐廳真係好失望兩個人食咗二千幾蚊都唔飽
一向好鍾意食日式串燒
以一個尤其差完全食唔到入邊嘅雞肉只係燒燶嘅腐皮
個鰻魚超級似係現成跟住燒一宵
總括嚟講呢間餐廳真係好失望兩個人食咗二千幾蚊都唔飽
2021-03-12 3299 瀏覽
Extremely bad experience!!!!! Can’t explain how angry we are!!!!we sit down and ordered at 8:10, I asked for a cup of tea for more than 3-4 times, I need to wait till 8:40 to get just a tea. When it was 9:00, we still didn’t receive any food, and when I asked where’s the food, the staff attitude is super bad and rude. Will definitely never come anymore for sure!

2021-03-12
60 分鐘 (堂食)
2020-09-16 3805 瀏覽
📍 尖沙咀H8大廈💰 人均 500左右 晚上來吃燒鳥,也是誤打誤撞找到這一間餐廳,我和男朋友都非常喜歡吃日本菜,這間餐廳在尖沙咀來講價格也還算可以,晚市有套餐,400每位,還有一個選擇就是480的omakase,我們選擇了兩個400的套餐,加上兩杯suntory ,加埋一以後差不多一千多。非常好吃,每一串都很有味道,本來以為會吃不飽,但是份量剛剛好,親子丼好吃得不得了,下次還會來!
📍 尖沙咀H8大廈
💰 人均 500左右
2019-12-19 4465 瀏覽
服務態度超差 我地叫佢地煮翻啲嘢 佢地連個所謂嘅‘師博’居然話想拋嘢落我地到 全程黑口黑面 啲侍應會企喺你後面一直講三講四 嘢食方面 好咸 唔講得特別好食 大把地方呢個價錢好食過呢度

嘢食方面 好咸 唔講得特別好食 大把地方呢個價錢好食過呢度
2019-07-14 4859 瀏覽
是晚嚟到H8,想食得好啲,就臨時book咗呢間梵日本燒鳥。成日以為佢係普通日本串燒餐廳,入到門口先發現原來係高級餐廳。主打食燒雞類串燒,坐喺廚師枱前邊,日本廚師喺面前燒俾你食。一坐低有暖毛巾俾你抹手,好溫暖呀!🥰其實食佢之前食咗少少野,唔係太肚餓,所以一開始兩個人叫左一set Omakase,加牛脷牛腸各一串先。食物上枱嘅次序如下:雞翼>鹽燒嘅,好好食又香口!雞頸>都係鹽燒嘅,夠特別又好味!牛脷>另加既,夠厚身,有口感又好食!牛腸>都係另加,估佢唔到咁好食,必試!蘆筍>正常野豬肉紫蘇卷>好特別,原來豬肉同紫蘇係夾嘅雞腎>正常和牛串>正常,唔係特別出色雞尾>猶豫左一下,但原來可以好好食!毛茄>正常野燒鰻魚>好驚喜竟然有鰻魚,厚肉鮮嫩多汁!免治雞肉軟骨棒>雞肉好綿好滑!超正!生粟米>人食我又食,估佢唔到好鮮甜,必試!其實一坐低,先會上碟前菜,有甜椒,茄子同野菜漬,精緻又好食。套餐除咗有10串串燒外,仲有份飯團,素麵或者碗飯,我地揀左素麵。個樣雖然好清,但個湯係好鮮甜既雞湯,雞肉帶薑味,麵
一坐低有暖毛巾俾你抹手,好溫暖呀!🥰

食物上枱嘅次序如下:
雞翼>鹽燒嘅,好好食又香口!
雞頸>都係鹽燒嘅,夠特別又好味!
牛脷>另加既,夠厚身,有口感又好食!
牛腸>都係另加,估佢唔到咁好食,必試!
蘆筍>正常野
豬肉紫蘇卷>好特別,原來豬肉同紫蘇係夾嘅
雞腎>正常
和牛串>正常,唔係特別出色
雞尾>猶豫左一下,但原來可以好好食!
毛茄>正常野
燒鰻魚>好驚喜竟然有鰻魚,厚肉鮮嫩多汁!
免治雞肉軟骨棒>雞肉好綿好滑!超正!
生粟米>人食我又食,估佢唔到好鮮甜,必試!

套餐除咗有10串串燒外,仲有份飯團,素麵或者碗飯,我地揀左素麵。個樣雖然好清,但個湯係好鮮甜既雞湯,雞肉帶薑味,麵都好滑,成碗麵係好食既!
最後有紅豆或抹茶雪糕,抹茶味好味👍🏻
呢間日本串燒其實唔平,一啲都唔平民,但真心好食,環境又高級,我覺得同價錢成正比丫,咪大時大節去食下慶祝飯囉,夠特別喎,值得一試同有下次既串燒店!
2019-07-13
2019-06-12 3627 瀏覽
在香港要吃正宗的日本串燒想吃高品質又不想到酒店這間梵相信非常適合這間店舖在尖沙咀餐廳集中地H8除了上樓時等電梯的時間比較長之外基本上地點是非常就腳方便的店內環境高雅舒服整體氣氛燈光比較暗很適合飲酒的感覺而且店內座位一半以上也是吧枱實在很難不多喝幾杯餐牌主打串燒有各式各樣的雞串燒除了串燒最普遍的雞腿肉串雞胸肉串外我最喜愛的便是ponjiriポン尻亦即是俗稱的雞pat pat脆脆的外皮再加上豐富脂肪的油脂部份可算得上是雞串燒的靈魂除了雞的品質非常高其他的單品也非常出色最驚喜的是燒牛油果🥑好吃到想追加多幾份不過兩個女生實在無法吃太多唯有下次再點吧!另外流心蛋亦是非常出色看到師傅很細心的燒製嫩滑的流心蛋被燒得香脆的煙肉包著是極富味道亦富口感的招牌菜雖然每次吃飯的時候為了多吃幾款菜式我們總愛share但這款串燒我建議最好一人點一份要share是有點太困難了亦浪費了一口咬下去時流心蛋的味覺觸感除了串燒外我們還試了沙律和茶漬飯亦沒有令我們失望意猶未盡我們最後還追加了燒牛莎朗和牛舌牛舌非常厚肉也吃得我們非常滿足整體來說無論是環境服務食物我們亦有100%的享受毫無疑問我一定會再來這間餐廳
在香港要吃正宗的日本串燒

其他的單品也非常出色
最驚喜的是燒牛油果🥑
好吃到想追加多幾份
不過兩個女生實在無法吃太多
唯有下次再點吧!

另外流心蛋亦是非常出色

生日
  • 燒雞尾
  • 燒牛油果
2019-03-29 3026 瀏覽
食材的确优质,烧得好好食,食到在日本当地风味。但如果价钱定位过高,客人尝过新鲜后,未必回头!在日本的串烧普遍在每串100-300yen,300 yen 已经是挺高级的了!但这里厨师套歺是 8 串 HKD400,即 700yen 1 串!生啤是小杯的要HKD 65 ,也只有一款一个size,味道温度只能说标准。两位未半饱已过千元消费!畢竟串燒本身的肉和菜都是相对便宜的食材,煮工亦简单!生意之道,最重要是长做长有回头客,现在消费者常说的性价比,就是这道理!
2019-03-29
2019-02-03 3242 瀏覽
老闆說要吃好西前陣子聽到有客人在討論這家店就訂位試試吧沒想到是日本人接電話因為4:00多打過去樓面同事還未到吧有驚無險地訂好了位置等老闆到一同上去之前都沒想到H8原來有那麼高的這還是第一次在下於H8用膳💖我們點了一個omakase再加點單點先來一個前菜再慢慢一串一串新鮮上菜座在師傅前看著他燒這感覺真好助增加食慾還可以跟師傅聊天不過師傅的廣東話不好最好用日文跟他溝通😅除了這些串燒外我們還有額外追加但在下只能貼到12張照片啊另外還有一支清酒兩支紅酒好開心的一個晚上如此高質素的食物品質良好的氣氛和優越的服務💛期待下次再光臨
老闆說要吃好西

良好的氣氛和優越的服務💛
期待下次再光臨

2019-02-02
2018-11-02 2587 瀏覽
原本打算去Futago,不過太晏已經 fully booked。在open rice 見到這間日式串燒,雖然只有幾個好評,亦打算去試試。一踏入餐廳就已經給餐廳的氣氛吸引,再加上22樓望出窗外的景色,覺得自己並沒有揀錯。餐廳由日籍師傅主理,在我們面前的爐火上串燒。我們叫了多款豬肉及雞肉串,雞肉丸子煲及我至愛的日式薯仔沙拉。食材新鮮,似乎全部是日本進口,且味道不錯,價錢也很合理!遺憾的是和牛串已售罄,其他牛類的串燒也不多(只有我不太喜歡的牛舌)。香港人十分喜愛和牛等食品,其實餐廳可以加入多一點牛肉類的串燒。希望下次有機會再試啦!

Tsukune  Nabe
Grilled  Chicken  Wings
2018-11-02
Tsukune  Nabe
Grilled  Chicken  Wings
2018-08-19 2432 瀏覽
咁岩七夕又係星期五,就同老公去食返餐。心血來潮想食串燒,就試下呢間新開的。都幾多人,要8:45 還返枱。有1:30 小時食。都應該夠既 。我地叫咗支日本清酒,都要$600叫咗幾種串燒呢個前菜都幾好食 個豆好爽牛脷有d鞋。燒得太熟雞腿肉幾香口好味燒露順一般般雞泡魚干,味道都唔錯。成餐飯最好食係呢個牛油帶子,燒得岩岩好,好嫩。牛油味香濃流心蛋豬肉燒雞翼燒腸燒豬肉 。好肥太甜紫蘇葉豬肉卷食完仲有雪糕送 9 點還枱,waiter都好有禮貌無趕我地走。總結今餐飯都幾滿意
我地叫咗支日本清酒,都要$600

叫咗幾種串燒

呢個前菜都幾好食 個豆好爽

牛脷有d鞋。燒得太熟

雞腿肉幾香口好味

燒露順一般般

雞泡魚干,味道都唔錯。

成餐飯最好食係呢個牛油帶子,燒得岩岩好,好嫩。牛油味香濃

流心蛋豬肉

燒雞翼

燒腸

燒豬肉 。好肥

太甜

紫蘇葉豬肉卷

食完仲有雪糕送
9 點還枱,waiter都好有禮貌無趕我地走。
總結今餐飯都幾滿意
2018-08-18
  • 牛油燒帶子
並非第一次嚟,所以知道座位有限,尤其係望向日本師傅燒串燒嘅bar枱。好在有訂位,1930時準時到達,只有我訂嘅座位無人,bar枱位已座無虛席;而且聽到日語及歡笑聲此起彼落,好似真係去咗日本嘅串燒店咁。首先叫咗個廚師發辦嘅10串串燒,食完後先再叫自己想食嘅串燒。呢度嘅燒鳥(即鷄肉)及鷄內臟全部寫明係用日本鷄,再加上串燒師傅嘅功力,所以食到嘅味道真係同喺日本所食到嘅有9成相似。而且,師傅會刻意逐一逐一燒好先至奉上,所以客人可以一串一串品嚐熱辣辣燒起嘅串燒,唔會似坊間一啲店舖咁燒完後一次過上晒所有order食到暖嘅串燒。呢度嘅燒鳥及燒鷄內臟非常好食,鷄胸肉唔會似一般串燒店咁燒到熟晒,而係同日本一樣半生熟嘅,除咗係對食材信心嘅表現之外,亦品嚐到鷄肉嘅原始味道。另外,呢度嘅鷄肉棒亦係我暫時食到最正宗嘅,因為師傅會加入鷄軟骨喺肉入邊,令到口感同喺日本食到嘅一樣。除咗鷄之外,最正嘅係豚肉溫泉蛋(都係鷄有關嘅))。用煙肉包住隻流心鷄蛋、淋上甜汁燒,燒後鷄蛋仍然係流心嘅,非常出色又好:。而牛舌亦唔錯,但係呢度嘅燒鳥我覺得實在太出色,所以只食咗一串P串燒價錢其實同大部位嘅串燒店差唔多,但係呢度大部份(鷄肉

除咗鷄之外,最正嘅係豚肉溫泉蛋(都係鷄有關嘅
P
串燒價錢其實同大部位嘅串燒店差唔多,但係呢度大部份(鷄肉全部日本貨)食材都係來路貨,加上日本人負責串燒,望港島中區夜景(望唔到海),加上座位舒適,綜合以上各點實在可以講價錢合理。唯獨係飲料偏貴,生啤一杯要$60大洋
前菜

日本香茜沙律

鷄頸肉,又爽口又彈牙

芥末鷄胸肉

日本鷄唔需要熟晒嘅,亦係對食材有信心嘅表現