2018-11-03 83 瀏覽
萬聖節去玩,對我呢啲老人家黎講真係太攰,但有朋友話有間餐廳可以食+玩兩者兼顧,又唔使花錢淘寶或者租就有宮廷服飾同配件,所以我地就book咗Halloween過黎😂個裝潢好靚!所以一點完餸我們就忍唔住周圍影下😂餐廳又好好,見我們cos到夠本,坐番埋位先上菜~前菜~好fresh,中間戈個小菜就偏辣,我一邊覺得辣一邊好想繼續食(結果飲咗好多茶,搞到侍應要係咁添菊花豆腐湯係我最impressed既菜式!湯又好飲,又夠熱,豆腐勁靚,刀工極佳好感謝朋友肯俾我點高湯浸菜苗,因為都要$138架,但好好食好清新,高湯夠味又唔會咸~仲有蟲草花同杞子炒飯也不錯最後必定要有甜品先至圓滿☺️酒精濃度恰到好處最後post番張四人合照😂有皇帝同皇后衫,又有帽,仲有宮女同格格,但最開心係有卒仔衫😂😂😂😂好搞笑!!!只要唔好著高領同長袖衫就唔會穿崩~最開心係兩個男人肯陪我們玩,然後呢張相係侍應幫手影,引到全場望住haha so shy! 有一枱女人應該係見到我們玩得咁開心,佢地食完飯都出咗去換衫著黎玩~

個裝潢好靚!所以一點完餸我們就忍唔住周圍影下😂

餐廳又好好,見我們cos到夠本,坐番埋位先上菜~

炒飯也不錯

最後必定要有甜品先至圓滿☺️酒精濃度恰到好處

2018-11-03 38 瀏覽
清裝的熱潮未過,我們找來了一家以清朝裝修風格作主題的餐廳別晚飯。一出電梯口,映入眼簾除了各種古色古香的臺椅,還有一系列的妃子、皇帝裝,原來可以扮一扮清朝人,在這貴氣的宮庭中品嚐御宴。我們點了兩個二人餐,每位$498這個餐又頭盤、主菜、甜品,而且海鮮、豬、蔬菜都齊全,很全面。江南三小碟豬水、茄子和粉皮,我最欣賞那豬手,有濃濃的酒香和酒甜,而豬手的肉質十分彈牙。菊花豆腐湯豆腐切成了菊花模樣,在湯中花瓣散開,成了一道又好看又好吃的湯品。而湯頭充滿火腿香氣。黃金大阿哥蝦球蝦球有拳頭般巨型,表面炸至金黃色,就如一顆金球。用上虎蝦,蝦身爽脆啖啖肉。豆酥桂花魚師傳說沒有桂花魚了,轉了雞肉給我們。這個汁醬跟宮保雞球有點相似,但比較脆口。松露醬獅子頭 和我對傳統獅子頭的認識不同,這個獅子頭是有娃娃菜包著的。上方的黑松露作點綴,而汁料都有輕輕的黑松露香。獅子頭如果再入味一點會更佳。官保雞球雞球用了一個大碟子上,充滿貴氣,而且方便用刀叉吃。很多汁料,可以伴飯。高湯浸菜苗清清的用雞湯餵過的菜苗,還是滿滿清新。菜苗沒有淥得淋淋的,反而十分有咬口。而且菜苗不多油,是很符合我們的胃口。就是份量很多,我們吃不下啦。桂

我們點了兩個二人餐,每位$498

江南三小碟

黃金大阿哥蝦球

豆酥桂花魚

松露醬獅子頭

官保雞球

高湯浸菜苗

桂花酒釀丸子
最後的甜點是北京名菜酒釀丸子,桂花香氣濃郁而清雅,配上煙煙靭靭的小顆粉糰,甜甜的令人開心滿意。
2018-10-03
2018-11-01 163 瀏覽
電視台做完延禧攻略都一段時間,如果你係劇迷,看得癮起,如懿傳都煲埋,還在浸浴在宮中生活的你,沒法自拔,我有個建議俾你。 平時你煲劇都係食晚飯煲,你有冇諗過食緊晚飯嘅時候都可以好似親歷原景一樣。 你想像用上像瓔珞憑勇往直前的勇氣,用自己的一生,實現了對富察皇后的承諾,好肉緊的同時,你又不需要咁認真,因為唔係做劇,最多係食餐晚飯而已。 因為來到格格府御膳,你可以角色扮演任何一個角色,無論皇帝,皇后,宮女,恭親王,格格甚至獄卒,都有好靚好新淨嘅服飾俾你飯前飯後任玩唔嬲,任扮任影。 幾個朋友來吃飯,最後食乜都變得不再重要,影幾多相,啲相靚唔靚先係正經事。 男人玩得可能冇咁多元化,但女人造型多樣,細緻位如髮髻,髮夾,假指甲,頭飾,宮廷裝扮非常講究,係差在未有化粧,每個女人係度都可以以為自己係周迅或者係佘詩曼。 不過,我唔係女人,冇乜靚相你睇。 餐廳的美就真係好像去了紫禁城其中一間房一樣。 同一晚,有好多枱都係幾個女仔黎食,有兩枱更加係濃妝豔抹,花枝招展,一班男人過嚟食飯,未必可以玩Cosplay,但一定有靚女欣賞。 我還是入正題,講番野食水準。 這裏有不同的a la ca

不過,我唔係女人,冇乜靚相你睇。

餐廳的美就真係好像去了紫禁城其中一間房一樣。

我還是入正題,講番野食水準。

這裏有不同的a la carte到四人餐,十人餐都有,款式多元化,見隔離枱食物都非常精美,同餐廳那些衣服食物一樣。

我們不是太多人,四人餐好像太多,個個又唔係大食,還是單點算了。

一路換衫一路玩的時候叫了幾個前菜吃,前菜有豬手,醉雞和涼拌木耳,三個前菜各有特色,最鍾意食醉雞,那股酒香,殺得死人,涼拌木耳就相對普通,豬手的膠質吃得人個口充滿骨膠原。

令我非常佩服的有這個菊花豆腐湯,豆腐的美令我諗起上海菜最勁刀功的綠楊邨,個湯甜到入心,豆腐切完後依舊十分嫩滑。

又係好得人歡心的還有這個糖醋魚柳,雖然有點濃味,個人覺得太甜了,不過魚柳是吃得出的新鮮,沒有半點雪藏味。

新派的黑松露醬獅子頭,沒有想過用這個方法和處理獅子頭,平常獅子頭的醬汁好勁好濃郁,但這個獅子頭非常清新,沫上一層層黑松露香,好動人。

是時候吃點菜消化下,高湯浸菜苗,點會唔夠好,入冬時候,吃菜苗就如遇上十六歲時的女孩遇上和她初戀一樣,合適到不行。

嫩雞燴麵是尾聲,本身我其實係為咗炒飯而來,可惜個個無興趣,個個也話想吃清一點的。

嫩雞燴麵的清,只有嫩滑的雞件,大量的蔬菜和清新的湯,完全不油不肥,我想起從前宮女為了減肥,一定係食呢個嫩雞燴麵多。

甜品的桂花酒釀丸子,高貴大方得體,女士一定鐘意,配合番餐廳的精美風格。

食完呢個甜品,成班朋友虎視眈眈那些服飾,又再玩過,玩多咗一個小時。

以餐廳的環境配套食物,其實價錢尚算合理,最重要係個個都會玩得開心。

如果你還在電視劇的懷抱裡,我建議你唔好用電視送飯,不如走入電視場景裡吃飯,應該更加滿足吧。

格格府御膳

銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓
2018-10-22
難得今日早收工,朋友好好興致咁帶我去試一間好特別嘅中菜,有得食又有得玩。一入到去裝修非常雅緻、古色古香,周圍擺放咗唔少嘅中國裝飾, 連櫈背都有唔少嘅仕女圖, 淨係環境都已經夠呃like 。細節位都非常加分,就連餐巾都用咗一個格格嘅頭飾夾住,靚得嚟仲好貼題。玩嘅地方出現了,就係餐廳設有一個小角落,擺放咗唔少嘅清裝同飾物,可以畀客人慢慢cosplay做皇上、皇后、格格、宮女,甚至清兵都有。仲有唔少嘅小道具可以畀客人發揮創意,影唔同嘅相。飾物嘅造型都好精美, 絕對唔會因為係道具就求其了事,令我對呢餐飯更加入期待感。先來一客江南三小碟,有陳醋木耳、雞絲粉皮、漬青瓜, 賣相非常之精美,而且好開胃,木耳好爽脆,陳醋嘅味道好溫和,酸酸甜甜。不過雞絲粉皮嘅味道都唔錯, 雞絲同粉皮切得非常幼細,加埋好香嘅麻醬,食落好有口感。之後就係菊花豆腐湯, 湯底係好清甜嘅雞湯味, 但係唔會太油,加上切成菊花狀嘅豆腐,非常細緻,淨係視覺享受已經一流。而呢一味就係松子魚, 廚師將魚起肉切花,再泡油炸,加上酸酸甜甜嘅醬汁,同埋好香脆嘅松仁, 少啲技術都唔得。而獅子球都係一道我好鍾意食嘅餸,尤其是呢味餸 好好餸飯, 不過呢

仲有唔少嘅小道具可以畀客人發揮創意,影唔同嘅相。

而獅子球都係一道我好鍾意食嘅餸,尤其是呢味餸 好好餸飯, 不過呢度就係獅子球上面加咗少少黑松露,令到菜式矜貴之餘,亦都多咗陣松露香味。

豬肉蒸得好嫩滑, 雖然有少少粉紅色,但其實係熟咗嘅。

最後糖水就少不免,我哋就試咗呢個酒釀丸子,聞起嚟酒香味好濃,但係食落就桂花味重啲 ,而丸子好煙韌柔軟, 為今餐畫上一個perfect嘅句號。

2018-10-27 53 瀏覽
最近沉迷睇宮廷劇,又難得有同好既朋友搵到間宮廷風格既餐廳,乜都唔理,即刻book位食飯~室內裝潢同佈置真係冇得彈~酒杯古琴~仲可以cosplay😂不過我怕羞~叫左個二人餐,首先有個前菜三小碟,份量岩岩好~特別想讚下個雞絲粉皮,花生醬超香~菊花豆腐湯,睇落好精緻,靚到唔捨得飲~黃金大阿哥蝦球,鹹蛋黃同埋炸漿溝得好均勻,食落香脆,隻蝦好大隻同埋肉質結實彈牙,一流~松子魚,外脆內軟,完全冇骨,加上酸甜醬汁十分開胃~黑松露獅子頭,蒸得岩岩好,白菜唔會老晒,入面啲肉又岩岩熟~仲有食肉獸最怕又整得唔錯既上湯菠菜苗~甜品酒釀丸子,唔會太甜啱啱好~

室內裝潢同佈置真係冇得彈~

酒杯古琴~

仲可以cosplay😂不過我怕羞~

菊花豆腐湯,睇落好精緻,靚到唔捨得飲~

松子魚,外脆內軟,完全冇骨,加上酸甜醬汁十分開胃~

黑松露獅子頭,蒸得岩岩好,白菜唔會老晒,入面啲肉又岩岩熟~

仲有食肉獸最怕又整得唔錯既上湯菠菜苗~

甜品酒釀丸子,唔會太甜啱啱好~
2018-10-26 67 瀏覽
上星期男朋友話帶我去食一間特別既中餐廳。原本我都唔係太大期望,但去到真係好驚喜一入到黎呢間格格府御膳,就見到好靚既官庭格局和好多精彩擺設,而且裝修得好華麗。連餐具都好精緻餐廳更設有官庭服裝供食客去裝扮影相,工作人員都好友善咁邀請客人去影相。講番食物先,我地總共叫左三餸一湯,食到好滿足湯 - 豆腐魚羹(兩客)魚羹好鮮甜,相當好飲,配上豆腐味道合宜,令人感覺開胃松子桂花魚賣相相當吸引,條魚炸過都感覺佢係好新鮮,因為食落裡頭真係幾多魚肉,而且個汁真係無得彈,味道十分出色👍🏻我地全部食晒😂蔥油雞(半隻)個雞煮到非常香嫩,一入口即熔嘅感覺,而且肉質好彈牙,個蔥油都非常入味,味道唔錯!炒四季豆四季豆好鮮甜,咬落好爽口,感覺炒得夠晒火喉今次我地食得好滿意,下次一定會再黎!

講番食物先,我地總共叫左三餸一湯,食到好滿足

湯 - 豆腐魚羹(兩客)

魚羹好鮮甜,相當好飲,配上豆腐味道合宜,令人感覺開胃

松子桂花魚

蔥油雞(半隻)

炒四季豆

四季豆好鮮甜,咬落好爽口,感覺炒得夠晒火喉

今次我地食得好滿意,下次一定會再黎!
2018-10-26 35 瀏覽
今晚呢間私房菜夠哂特別,因為有得食又有得玩~玩咩?係古裝cosplay 呀😂😂一出𨋢就見到有唔同款式嘅古裝,男女裝都有,而且數量不少,人人有份唔使爭~除左服裝之外,仲有各種配件同頭飾,做工又幾精緻喎餐枱上同樣可見餐廳既心思因為套餐嘅食物唔係全部都啱食,所以就單點左幾款。首先揀咗個辣籽魚丁($248),軟滑嘅魚肉切成粒,加入左好多紅黃燈籠椒去炒,味道唔辣,反而有彩椒既甜。鍾意食辣嘅我少不免要點一道川菜,今次就揀咗水煮牛肉($188)。揀咗中辣,麻香辣勁兼備牛肉片牛肉味濃,煮得好嫩滑,而且份量相當多底部仲有份量唔少既闊薯粉,浸耐左入味之後,大家都爭住黎食呀醬燒牛肋條($188),牛肋條炆煮得好腍,但醬汁味道可以更濃一點!黑醋肉排($188),味道酸甜既肉排相當開胃,送飯之作後面其實仲有一個松露醬獅子球,掛住食到唔記得影相大大粒肉丸煮得軟腍,肥膏同埋瘦肉嘅比例完美,吸收晒醬汁嘅精華,同樣送飯一流

除左服裝之外,仲有各種配件同頭飾,做工又幾精緻喎

餐枱上同樣可見餐廳既心思

因為套餐嘅食物唔係全部都啱食,所以就單點左幾款。

牛肉片牛肉味濃,煮得好嫩滑,而且份量相當多

底部仲有份量唔少既闊薯粉,浸耐左入味之後,大家都爭住黎食呀

黑醋肉排($188),味道酸甜既肉排相當開胃,送飯之作

後面其實仲有一個松露醬獅子球,掛住食到唔記得影相
2018-10-26 65 瀏覽
這裏叫做格格府,吃的是精品中菜,十分之適合女性來這裏晚餐,裝修極之美麗,好有中國東方唯美色彩。座位設計擺盤以及食物等等全部都明顯用過心思精心製作,好靚而且令人印象深刻。這裏還有一個吸引女性們來的地方就係有一啲格格皇后妃嬪嘅衣服可以着泥影相,大家千祈唔好怕羞嚟到一定要着下!配合呢度嘅環境穿起嚟特別有貴氣。呢度嘅侍應們都好樂意教大家點樣配搭,我本身想着格格衫,但係呢靚女就叫我着皇后嗰件。着落去真係好有型呀!食物選擇好多,建議大家記得帶橡筋紮頭髮。唔關食物嘅嘢我就講完,等我講返今日嘅晚餐食咗啲咩啦。前菜係雞絲粉皮,青瓜以及令我印象深刻嘅涼拌木耳。呢個涼拌木耳嘅陳醋香味比起好多餐廳的更加濃郁,香味長存。值得大家嚟到嘅時候點一點品嚐一下。湯係菊花豆腐湯,起初呢我同皇后媽媽都以為係豆腐湯加咗菊花,原來係將香滑嘅豆腐切成菊花狀態,印象中係中環食過一次。今次係第二次而呢一朵菊花俾我上一次食到嘅更加細緻而且難度高。因為菊花更加長,幼細而且大朵。一氣呵成令人讚嘆。豆腐湯清新美味,技巧取勝!糖醋魚係我極力推薦嘅菜式鬆化美味,全部都係功夫菜,令到我認為呢度唔單只係裝修靚服務好咁簡單。獅子頭配上小棠菜以及黑松露

唔關食物嘅嘢我就講完,等我講返今日嘅晚餐食咗啲咩啦。

豆腐湯清新美味,技巧取勝!

獅子頭配上小棠菜以及黑松露醬,獅子頭做得好嫩滑,無論味道層次質感以及擺盤都絕對係高質素!

食完啖啖肉嘅獅子頭,配上呢個菜苗,用上優質嘅金華火腿令到上湯味道好濃郁,而又不失本身菜苗嘅新鮮感覺。

吃厭了炒飯,廚師推薦這個龍蝦湯泡飯用上飯以及爆爆米通,口感配搭層次多,龍蝦湯味道濃郁。是新菜各位下次去一定要試吓。

呢個甜品屋決定唔開名。望落去完全唔知係咩黎,我以為係紅棗蓉甜湯,原來完全唔係,皇后媽媽就知係咩,飲咗成碗呢淨係覺得好飲,究竟係咩黎?大家自己去到估下啦!

晚市大概$400左右至$500左右一位,又可以cosplay , 又可以品嚐精品中菜,雖然我冇睇延禧攻略,但係我都玩得好開心啊!仲有皇后嘅手指飾物,食飯前玩都唔知玩幾耐啊!
2018-10-26 43 瀏覽
之前見到朋友share呢間餐廳有得扮格格已經好想去玩今晚就同男朋友book左格格府食晚餐加打咭一去到門口已經放滿哂宮廷服同飾物仲有好多衫可以揀,而且仲好新淨真係睇到都興奮梳妝枱上面仲有好多飾物俾你mix and match另一邊仲有道具添玩完一輪,已經好肚餓我地最後唔諗咁多,一於點套餐頭盤- 江南三碟有涼拌雲耳、口水雞、涼拌豬蹄待別一贊口水雞整得好味,肉質嫩滑,又唔肥膩菊花豆腐湯呢雞湯清甜唔油膩將豆腐切成菊花造型非常吸睛甜酸菊花魚又一開胃菜式東坡肉 肥瘦分明而且整得一d都唔肥膩,好食上湯菜苗湯頭甜美,菜苗吸收哂湯精華另外仲有嫩雞繪麵同甜品酒釀丸子呢度環境舒服,而且主題特別好適合一班朋友又食又玩而人均消費約$400今晚豬仔同男友都玩得好開心決定為大家送上一幅格格與駙馬爺既合照
之前見到朋友share呢間餐廳有得扮格格
已經好想去玩

今晚就同男朋友book左格格府食晚餐加打咭

一去到門口已經放滿哂宮廷服同飾物

仲有好多衫可以揀,而且仲好新淨
真係睇到都興奮

梳妝枱上面仲有好多飾物俾你mix and match

另一邊仲有道具添

玩完一輪,已經好肚餓
我地最後唔諗咁多,一於點套餐

頭盤- 江南三碟

有涼拌雲耳、口水雞、涼拌豬蹄
待別一贊口水雞整得好味,肉質嫩滑,又唔肥膩

呢雞湯清甜唔油膩
將豆腐切成菊花造型非常吸睛

甜酸菊花魚
又一開胃菜式

東坡肉 肥瘦分明
而且整得一d都唔肥膩,好食

上湯菜苗
湯頭甜美,菜苗吸收哂湯精華

另外仲有嫩雞繪麵

甜品酒釀丸子

呢度環境舒服,而且主題特別
好適合一班朋友又食又玩
而人均消費約$400
今晚豬仔同男友都玩得好開心
決定為大家送上一幅格格與駙馬爺既合照

2018-10-26 1078 瀏覽
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。格格府御膳.為食「宮略」。✰•*˚ ✿✿小滋女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 本小姐今晚「入宮」呀! 係呀!我「入宮」呀!——「入宮食飯」呀! 重要的事情講 N次! 清裝劇的火熱,令相關主題的食店都成了搶手貨 銅鑼灣也有一家吸引人的 「格格Cosplay飯店」 ——「格格府御膳」,此店主打京川滬菜 以「清代格格」為主題 提供不同種類的宮廷皇族衣衫 客人不單可以扮格格,更可扮皇帝、貴公子 令人興奮的是,除了有不少古裝貴族服飾 門口的梳妝枱更放滿各式古典首飾,方便當客人「華麗變身」 一身金銀珠寶,貴氣到呢!感覺好有「宮略」! 喜歡這格格款的餐巾夾,呼應主題又有特色 飯店屬於私房菜格局,會不定期更新菜牌 今番朋友安排「入宮食飯」,帶有神秘感 首輪涼菜:格格3小碟 豬手、雲耳、辣雞 雲耳酸香開胃,豬手充滿酒香、雞肉鮮嫩 每款都是典型的中國風,美味 糖醋魚柳 酸酸甜甜,脆味無窮 如能灑一些脆片/松子在魚上,無疑更能加分

雜感女生 好味日記
˚*。格格府御膳.為食「宮略」。*˚
✿✿小滋女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

本小姐今晚「入宮」呀!
係呀!我「入宮」呀!——「入宮食飯」呀!

重要的事情講 N次!

清裝劇的火熱,令相關主題的食店都成了搶手貨
銅鑼灣也有一家吸引人的 「格格Cosplay飯店」
——「格格府御膳」,此店主打京川滬菜
以「清代格格」為主題
提供不同種類的宮廷皇族衣衫
客人不單可以扮格格,更可扮皇帝、貴公子

令人興奮的是,除了有不少古裝貴族服飾
門口的梳妝枱更放滿各式古典首飾,方便當客人「華麗變身」

一身金銀珠寶,貴氣到呢!感覺好有「宮略」!

喜歡這格格款的餐巾夾,呼應主題又有特色

飯店屬於私房菜格局,會不定期更新菜牌
今番朋友安排「入宮食飯」,帶有神秘感

首輪涼菜:格格3小碟
豬手、雲耳、辣雞
雲耳酸香開胃,豬手充滿酒香、雞肉鮮嫩

每款都是典型的中國風,美味

糖醋魚柳
酸酸甜甜,脆味無窮
如能灑一些脆片/松子在魚上,無疑更能加分

菊花豆腐湯:好刀功
味道清中帶豆香,賣相精緻
雕出菊花的幼細,是一道心機菜

東坡肉:光亮的外皮,盡吸醬香
肉厚而不膩,就是中間的位置未夠軟腍
但味道足,宜配白飯,整體效果有80分

翡翠苗
以金華火腿提味,保留了菜苗的清爽

亦帶金華火腿的獨有鹹香

雞絲湯麵
最適合在濃香之後來一碗清淡的麵
平衡了京川滬的重口味
令人感覺非常舒服

頗受女生歡迎的中式甜品
入口就是滿腔的清香淡雅

丸子軟糯,甜酒釀酒香恰到好處

這次光顧的食店極有古雅韻味

服務:★★★★☆
衛生:★★★★☆
抵食:★★★★☆
2018-10-25 713 瀏覽
朋友最近勁迷延禧攻略,仲要上網搵左呢間餐廳叫我一齊去食XD呢間格格府個名已經夠哂宮廷,入面GE裝修都真係幾靚~D餐巾,餐具都勁有宮廷特色,真係夠哂特別呀!睇佢地每張椅背都有個古代女子係到.. 夠哂詩情畫意!食物方面我無乜所謂,所以交比我個朋友落單,都食左唔少野架!江南三小碟入面有醉雞,木耳同麵,醉雞好香酒味,雞肉又滑,不錯!御膳老火湯都幾大碗,夠哂火喉,入面粒雲吞又大粒,好味!黃金大阿哥蝦球呢個真係夠哂特別,又大隻,而且佢係用咸蛋黃去炸,食落好香咸蛋黃味架..松露醬獅子頭上面放左D松露醬係到,口感豐富,而且松露醬好香好清新!高湯浸菜苗菜苗浸住D高湯,索哂D湯汁GE味道,好好味! 而且感覺好健康!香橙胖大海由於朋友喉嚨不太舒服的關係,廚師推介左佢飲胖大海,據聞好多歌手都會飲胖大海黎開聲架!友人話佢以前未飲過,覺得幾得意,加上佢落左D橙皮係到,食落幾清新! 值得一試!桂花酒釀丸子清香桂花味,丸子咬落好「綿」。正! 離開果陣仲留意到佢地放左個古代梳妝台係到,仲有D飾物.. 真係好靚!個老闆仲搞笑咁問我地要唔要著件衫黎影張相tim! haha!
朋友最近勁迷延禧攻略,仲要上網搵左呢間餐廳叫我一齊去食XD
呢間格格府個名已經夠哂宮廷,入面GE裝修都真係幾靚~

D餐巾,餐具都勁有宮廷特色,真係夠哂特別呀!

睇佢地每張椅背都有個古代女子係到.. 夠哂詩情畫意!

食物方面我無乜所謂,所以交比我個朋友落單,都食左唔少野架!

江南三小碟
入面有醉雞,木耳同麵,醉雞好香酒味,雞肉又滑,不錯!

御膳老火湯
都幾大碗,夠哂火喉,入面粒雲吞又大粒,好味!

黃金大阿哥蝦球

松露醬獅子頭
上面放左D松露醬係到,口感豐富,而且松露醬好香好清新!

高湯浸菜苗

香橙胖大海

桂花酒釀丸子
清香桂花味,丸子咬落好「綿」。正!

2018-10-25 57 瀏覽
生日想一大班人 搵個地方玩咁岩見到網上好多朋友都去格格府覺得幾有噱頭就去試下 場地只有兩間VIP房 比較難book 所以坐出面 但好在係星期三晚唔算多人所以好似變咗喺出面包咗場 仲大過VIP房首先佢個餐牌選擇唔算多主要做四人餐八人餐 我哋十一人 最後決定單點菜式差唔多發現仲平已經計埋開瓶費切餅費 酒錢蛋糕錢仲要除少一個人 先係啱啱佢個價水煮牛肉 夠辣夠味宮保蝦球 可以辣多少少 少甜松子桂花魚 夠脆夠味服飾幾多選擇 有男款有女款超多飾物 質素唔錯 唔係輕飄飄嗰啲質地餐飯唔貴 又好玩 值得再去
生日想一大班人 搵個地方玩

• 水煮牛肉
  • 格格炒桂花
  • 官保大蝦
2018-10-25 47 瀏覽
呢排睇見朋友個個睇古裝劇上哂癮,我都睇埋一份。然後有個朋友係big fan,佢發現到有間餐廳有得玩格格衫,然後好興奮約一班朋友來食飯。我地三條女就這樣鐵定要約食飯。看地址,像是非常高級的餐廳,也預左唔平,不過最重要高興。七點半來到格格御膳府,一來到我們便瘋狂了。點了些食物,我們三個玩足半個小時,不同地換形象,仲有好多飾物。說真,應該大部分女仔都鐘意玩。講番食物,都不錯,只不過,食物走的路線都是較高階的。先吃冷盤,三樣東西有豬手、涼拌木耳、醉雞。好精緻的外表,也算好味。我好滿意的菊花豆腐湯,又靚又好吃,女孩子怎不喜歡這些咁著重外表的美食。糖醋魚柳有點甜,但件件都炸得香脆,啖啖令人滿足的表情。我覺得非常有得色的黑松露醬獅子頭,我最喜歡是不油也不膩。最後來點蔬菜,高貴的高湯浸菜苗當然是最好選擇。嫩雞燴面好清好清,我個朋友選擇食物真有一手。糖水點了桂花酒釀丸子,粒粒煙韌無比,甜度適中。食完我地又繼續玩,玩多半個小時,而其他客人都一齊選下不同做型,你扮下格格,我扮下卒。真心好玩的一夜,一定要搵多班朋友再來食再來玩。
呢排睇見朋友個個睇古裝劇上哂癮,我都睇埋一份。

我地三條女就這樣鐵定要約食飯。

看地址,像是非常高級的餐廳,也預左唔平,不過最重要高興。

七點半來到格格御膳府,一來到我們便瘋狂了。

說真,應該大部分女仔都鐘意玩。

講番食物,都不錯,只不過,食物走的路線都是較高階的。

糖醋魚柳有點甜,但件件都炸得香脆,啖啖令人滿足的表情。

我覺得非常有得色的黑松露醬獅子頭,我最喜歡是不油也不膩。

最後來點蔬菜,高貴的高湯浸菜苗當然是最好選擇。

嫩雞燴面好清好清,我個朋友選擇食物真有一手。

糖水點了桂花酒釀丸子,粒粒煙韌無比,甜度適中。

真心好玩的一夜,一定要搵多班朋友再來食再來玩。
2018-10-24 409 瀏覽
見到ig不停有人洗版post cosplay娘娘/格格古裝扮相維肖維妙,甚有噱頭食正宮廷劇熱潮~~細看原來是銅鑼灣中菜館——格格府御膳!趁著今次和朋友慶祝生日,就來這裡食中國菜順道感受一下做格格的滋味!餐廳的裝潢十分華麗堂皇~可以感受到濃厚的中國風~一碗一筷的細節精緻,可見餐廳的心思~我們叫了套餐先黎江南三小菜(忘了拍照)有冷拌木耳,豬蹄及口水雞~菊花豆腐湯味道清淡幽雅,又可以欣賞到師傅精彩的刀工,絕對是誠意之作~~甜酸魚我覺得外面炸粉厚了點,幸好魚肉咬落嫩滑,醬汁酸甜度剛好~~東坡肉師傅又一功夫菜東坡肉肥肉入口即融,香而不膩,瘦肉軟嫩入味,三層次口感令人回味無窮 !這個東坡肉真的非常好吃!上湯菜苗清新脫俗的菜苗可以中和一下東坡肉的油膩感!嫩雞繪麵麵條一夾就斷,似乎燴得過了火,這個麵食遜色了一點~~格格府御膳除了可以享受精緻的中菜,當然少不了讓客人體驗一下裝扮成娘娘或格格,滿足自己的扮嘢慾,跟朋友玩玩鬧鬧又過了一個開心的慶生飯~!

餐廳的裝潢十分華麗堂皇~
可以感受到濃厚的中國風~

一碗一筷的細節精緻,可見餐廳的心思~
我們叫了套餐先黎江南三小菜(忘了拍照)
有冷拌木耳,豬蹄及口水雞~

甜酸魚
我覺得外面炸粉厚了點,幸好魚肉咬落嫩滑,醬汁酸甜度剛好~~

東坡肉
師傅又一功夫菜

上湯菜苗
清新脫俗的菜苗可以中和一下東坡肉的油膩感!

嫩雞繪麵
麵條一夾就斷,似乎燴得過了火,這個麵食遜色了一點~~

2018-10-23
  • 東坡肉
2018-10-24 48 瀏覽
友人一向喜歡到處尋覓新餐廳 今次的Gathering便選址這裡一入門口 古式古香的格局環境不錯 令人舒適 燈光有點偏暗 格調不錯如果想靜靜吃餐飯的話 這裹是一個不錯的選擇 菜式全是友人發板✨前菜先來一個拼盤 賣相精美 蝴蝶的擺盤造型十分吸晴一碟包含5個小菜 岩哂貪心又想像試哂各樣美食的人✨雞絲粉皮 芝麻花生醬不會過多 味道清怡 上面更鋪有青瓜 雞絲控表示若更多雞絲便好了✨醉雞 兩件醉雞 加上幾粒杞子 酒味濃沃 雞算嫩滑✨陳醋木耳 份量不少 也有五至六片 味道不過不失✨涼拌青瓜酸酸甜甜的十分開胃 出乎預料地是五小拼中最濃味的一道菜✨陳鎮肴肉 有驚喜 吃起來沒有醋豬肉沒有過多的肥膩 頗清新✨桂花豆腐湯據店員説這雞湯底加上湯 縱使是湯清 也沒有雞湯的油膩感 湯上也沒有泛起討厭的油  湯裹的豆腐切成菊花狀 可見師傳的功力✨獅子頭著名上海菜式 用生菜包起豬肉減少油膩感肉夾著肥瘦肉 吃起來十分嫩 令我改變對獅子頭只是肥豬肉的感覺✨松節桂花魚賣相十分精美 可是以四人份量來説份量有點少 每人一件也分不到🧐炸得十分香脆 沾上糖醋汁可是主角的魚味略淡 都被配角搶掉✨格格府炒飯雖稱不上是粒粒分明 味道搭夠當
一入門口 古式古香的格局
環境不錯 令人舒適 燈光有點偏暗 格調不錯