2018-10-23
最排朋友超迷延禧攻略,今次趁佢生日,就特登揾咗呢間格格私房菜慶祝,等佢享受下做皇室貴族嘅感覺!呢間餐廳除咗有特色中菜,最特別嘅係仲提供埋唔同嘅古代服裝,女仔可以著住格格裝打下卡,男仔又可以著龍袍扮太子,鬼馬啲仲可以扮卒仔。餐廳仲有唔少打位,係梳妝枱前影就最有feel!同朋友揀咗一個二人套餐。江南三小碟前菜係三款冷盤,有醉雞、燻蹄同雲耳,三款都係帶酸,食落好開胃,醉雞同燻蹄酒味好香醇,但雲耳先係我最愛,夠爽口。黃金大哥蝦球叫得大哥,個份量果然有返咁上下,鴨蛋黃嘅香包圍住整個蝦球,新鮮炸起,切落去,仲冒緊煙。菊花豆腐湯未飲已經心心眼,覺得好考力功,將豆漿切成條狀,呈現菊花,好靚。松子桂花魚一直都知呢道菜好難煮,去骨、剖花,油炸,樣樣齊,但淋上酸酸甜甜嘅糖醋汁,開胃之餘,仲keep到魚肉口感鮮甜同脆嫩。松露醬獅子頭松露醬煮獅子頭係一個幾特別嘅煮法,松露嘅味道滲入咗大白菜,散發淡淡嘅松露香。宮保雞丁呢度嘅宮保雞丁同外面有少少唔同,冇用到腰果一齊炒,而味道亦唔會太辣。高湯浸菜苗套餐必備嘅蔬菜,健康飲食~香橙伴大海呢個係我第一次聽嘅甜品,將香橙皮切成細粒狀,伴大海微稠嘅質感好似燕窩咁,慢慢滑入,感
同朋友揀咗一個二人套餐。
江南三小碟
黃金大哥蝦球
菊花豆腐湯
松子桂花魚
松露醬獅子頭
宮保雞丁
高湯浸菜苗
套餐必備嘅蔬菜,健康飲食~
香橙伴大海
呢個係我第一次聽嘅甜品,將香橙皮切成細粒狀,伴大海微稠嘅質感好似燕窩咁,慢慢滑入,感覺滋潤潤喉。