2018-10-28
難得今日早收工,朋友好好興致咁帶我去試一間好特別嘅中菜,有得食又有得玩。一入到去裝修非常雅緻、古色古香,周圍擺放咗唔少嘅中國裝飾, 連櫈背都有唔少嘅仕女圖, 淨係環境都已經夠呃like 。細節位都非常加分,就連餐巾都用咗一個格格嘅頭飾夾住,靚得嚟仲好貼題。玩嘅地方出現了,就係餐廳設有一個小角落,擺放咗唔少嘅清裝同飾物,可以畀客人慢慢cosplay做皇上、皇后、格格、宮女,甚至清兵都有。仲有唔少嘅小道具可以畀客人發揮創意,影唔同嘅相。飾物嘅造型都好精美, 絕對唔會因為係道具就求其了事,令我對呢餐飯更加入期待感。先來一客江南三小碟,有陳醋木耳、雞絲粉皮、漬青瓜, 賣相非常之精美,而且好開胃,木耳好爽脆,陳醋嘅味道好溫和,酸酸甜甜。不過雞絲粉皮嘅味道都唔錯, 雞絲同粉皮切得非常幼細,加埋好香嘅麻醬,食落好有口感。之後就係菊花豆腐湯, 湯底係好清甜嘅雞湯味, 但係唔會太油,加上切成菊花狀嘅豆腐,非常細緻,淨係視覺享受已經一流。而呢一味就係松子魚, 廚師將魚起肉切花,再泡油炸,加上酸酸甜甜嘅醬汁,同埋好香脆嘅松仁, 少啲技術都唔得。而獅子球都係一道我好鍾意食嘅餸,尤其是呢味餸 好好餸飯, 不過呢
仲有唔少嘅小道具可以畀客人發揮創意,影唔同嘅相。
而獅子球都係一道我好鍾意食嘅餸,尤其是呢味餸 好好餸飯, 不過呢度就係獅子球上面加咗少少黑松露,令到菜式矜貴之餘,亦都多咗陣松露香味。
豬肉蒸得好嫩滑, 雖然有少少粉紅色,但其實係熟咗嘅。
最後糖水就少不免,我哋就試咗呢個酒釀丸子,聞起嚟酒香味好濃,但係食落就桂花味重啲 ,而丸子好煙韌柔軟, 為今餐畫上一個perfect嘅句號。