2018-11-11 68 瀏覽
朋友自從看完了延禧攻略, 對劇中主角造型和服裝設計讚不絕口, 知道銅鑼灣開了間格格御膳,嚷著說非要去試不可餐廳設計以宮廷為藍本 , 有雕了龍紋圖案食具、大宮燈、 帝后妃嬪服裝可以隨你試著,未穿過龍袍,和朋友2人著過夠本,反正免費又無人排隊等, 過足了癮😍😍每張椅子前後, 都有這張中國美女圖片, 賞心悅目, 食得特別暢快影完相才叫菜,今次散叫菊花豆腐湯賣相已經可以比滿分, 雕成菊花瓣的豆腐在湯中蕩漾著, 滑溜非常,入口溶化 三小碟葫蘆形器皿盛載了陳醋肴肉、 白雲豬手、雲耳。肴肉味道似豬腳薑,醋味濃郁松露醬獅子頭中式菜改良,加了松露, 每口肉增添了松露味,減去了豬肉的油膩,口感更覺清新 東坡肉麻雀形狀的東坡肉雖小, 但肥瘦層次分明, 醬汁帶有少許話梅味道, 用饅頭沾食很開胃, 略嫌煮得唔夠冧, 稍為失色 酸菜魚器皿講究, 很有氣派, 除了有大件滑溜魚片,還有大豆芽菜、酸菜 、厚粉皮, 味道微帶麻辣, 舌頭有種針刺感覺 , 好刺激蟲草花菜苗口感刺激完之後, 上一個清淡小菜最啱蟹子菜粒炒飯位上,分量剛好, 食完個酸菜魚已經飽了九成甜品香橙胖大海胖大海有藥用價值, 可以開聲,滋潤喉嚨, 浸發之

影完相才叫菜,今次散叫

三小碟

松露醬獅子頭

東坡肉

酸菜魚

蟲草花菜苗

口感刺激完之後, 上一個清淡小菜最啱

蟹子菜粒炒飯

位上,分量剛好, 食完個酸菜魚已經飽了九成

甜品香橙胖大海

胖大海有藥用價值, 可以開聲,
滋潤喉嚨, 浸發之後成啫喱狀, 非常滑溜,這個季節食最好。 用魚膠粉製成的魚,賣相迫真,入口煙韌, 這甜品軟硬兼備, 佩服廚師 精心炮製

酒釀丸子

粒粒丸子用糯米粉搓成,入口煙韌, 配上淡淡桂花香, 滿口芬芳。
這一餐除了環境舒適古雅, 值得一讚的是上菜速度, 不會一下子全部上枱, 侍應會留意到你每食完一道菜然後再上,所以每碟都是熱騰騰,可以慢慢品嚐

價錢雖然是略貴, 但有如此環境如此水準,都是值得

2018-11-07
  • 菊花豆腐湯,松露醬獅子頭,香橙胖大海
2018-11-10 45 瀏覽
相信大家早前都會睇一套電視劇叫做延禧攻略,就係咁樣我們就來到這(格格府)享受宮廷式的 晚宴,其實也是同個仔預祝他的生日來食飯,這裏除咗環境設計得華麗堂皇之外,最值得一讚就係當中一位男仕的服務員,他的服務態度十分好,整晚都好貼地serve我哋,令到真的好像置身於皇宮之中的感覺。食完飯可以換上這些宮廷衣服,做一陣皇上同格格先今個生日宴都好特式及好難忘。江南三小碟, 雲耳爽口開胃,豬手帶有酒香味,D皮仲好煙韌有膠質,不錯。菊花豆腐湯,味道清淡,入口時好軟滑的口感,見到師傅精細的刀工,值得一讚。高湯翡翠苗,加上金香的蟲草花 更提升了翡翠苗的清甜香味。松露醬獅子頭, 肉質嫩滑再配上甘香的黑松露 ,一起食好有層次感。糖醋魚柳,賣相十分吸引,將魚煎到外脆內軟,啖啖肉都鬆化,再掛上了酸甜醬汁,十分醒胃。上海炒年糕,煙煙靭靭的年糕,沾上了秘製的醬汁炒, 令我停不住口。桂花酒釀丸子,入口不會太甜,而丸子沾滿了桂花及酒香味,恰到好處。

食完飯可以換上這些宮廷衣服,做一陣皇上同格格先
今個生日宴都好特式及好難忘。

高湯翡翠苗,加上金香的蟲草花 更提升了翡翠苗的清甜香味。

2018-11-09 55 瀏覽
雖然延禧宮略播畢一段時間,但感覺熱潮卻未完全減退,近日還不時看到網上有人大玩宮廷服飾cosplay,細查一下才發現原來這間中菜館如此有噱頭,有得玩有得食我又怎能錯過呢!餐廳環境華麗高雅,裝潢設計充滿中國古代風,還播放著中國古典音樂,就像置身皇宮一樣,好有氣派,別具特色。最大賣點是提供各式各樣宮廷服飾讓客人隨意穿上,任由拍照,讓你可一嘗扮演皇帝皇后妃嬪甚至奴才,趣味十足。還設有古代梳裝枱,放滿多款首飾珠寶等,讓你打扮得滿身貴氣,維肖維妙。連餐具都非常精緻漂亮,到處都呼應著宮廷主題,好有心思和誠意。餐廳服務亦佳,店員們殷勤有禮,招呼周到。前菜名為江南三小碟,每人一碟,特別喜歡醉豬手,肉質爽嫩,滲出啖啖酒香。涼拌雲耳都很爽脆,清新開胃。菊花豆腐湯賣相精緻,豆腐切得如菊花般燦爛,完美展現師傅的巧手刀工,功架十足。豆腐口感滑溜,湯底富有豆香。松露醬獅子頭散發出強烈黑松露味,香氣撲鼻。獅子頭扎實嫩口,淋滿稠身醬汁好入味。格格府炒飯好足料,頂部有蟹籽,飯中夾雜不少蝦球、蛋、菜等多種配料,口感豐富,味道比一般炒飯更濃郁。高湯浸菜苗有很多冬蟲草,菜苗口感幼嫩帶脆,浸在濃郁的高湯中令人吃個不停。甜品香橙胖

餐廳服務亦佳,店員們殷勤有禮,招呼周到。

甜品香橙胖大海好有特色,糖水質感滑溜較稠身像燕窩般,充斥著一絲絲的橙肉,味道香甜。還拌有一件小蜜蜂造型的糕點,有點像桂花糕,放入糖水中一起吃甚有滋味。
2018-11-09 104 瀏覽
邊個話食中菜老土?根本就係潮流尖端!近期宮鬥劇熱播,俾我發現銅鑼灣竟然有餐廳以格格為主題,可以COSPLAY,仲要唔係CAFE,係一間正式的中菜餐廳一入到去見到呢個梳妝台,我以為自己去左古裝片場,驚喜的是,原來唔止可以當擺設睇,所有飾品係可以俾客人借用的全部都似模似樣架~所有野都好精緻,連絲巾、護甲都好靚~想扮皇后娘娘亦得~我玩左好耐先捨得返埋位食野......前菜不錯,酸辣木耳非常開胃,而冰凍的醉雞也很惹味~黃金大阿哥蝦球表面炸到金黃色,口感相當鬆脆,裡面的蝦球超級大隻,蝦肉鮮甜juicy~實在沒想到水餃咁好味豬肉非常嫩口,很少水餃的餡料有這種口感,以雞肉和小棠菜煮的湯底鮮甜到不得了,最後我連湯都飲埋,超推薦!醬燒牛肋條牛肋條幾好咬口,而且醬汁鹹鹹甜甜的很惹味。豆苗重點在於個湯~咁鮮甜的湯底配咩菜都會好味,加埋豆苗本身都香口,正!香橙胖大海人生第一次食胖大海,原來係一種中藥來,口感滑溜,有D似海帶,加埋香橙甜味都幾特別。桂花酒釀丸子很有古典感覺的甜品,電視裡的格格不是經常吃桂花糕嗎熱的米酒感覺比較健康,桂花香很有中國風味,甜度也剛剛好,不會太甜。這個晚餐實在是一個很愉快的體驗,淨係玩
邊個話食中菜老土?根本就係潮流尖端!
近期宮鬥劇熱播,俾我發現銅鑼灣竟然有餐廳以格格為主題,
可以COSPLAY,仲要唔係CAFE,係一間正式的中菜餐廳

一入到去見到呢個梳妝台,我以為自己去左古裝片場,
驚喜的是,原來唔止可以當擺設睇,
所有飾品係可以俾客人借用的

全部都似模似樣架~

所有野都好精緻,
連絲巾、護甲都好靚~
想扮皇后娘娘亦得~
我玩左好耐先捨得返埋位食野......

前菜不錯,酸辣木耳非常開胃,而冰凍的醉雞也很惹味~

黃金大阿哥蝦球
表面炸到金黃色,口感相當鬆脆,
裡面的蝦球超級大隻,蝦肉鮮甜juicy~
實在沒想到水餃咁好味

豬肉非常嫩口,很少水餃的餡料有這種口感,
以雞肉和小棠菜煮的湯底鮮甜到不得了,
最後我連湯都飲埋,超推薦!
醬燒牛肋條
牛肋條幾好咬口,而且醬汁鹹鹹甜甜的很惹味。
豆苗
重點在於個湯~咁鮮甜的湯底配咩菜都會好味,
加埋豆苗本身都香口,正!

香橙胖大海
人生第一次食胖大海,原來係一種中藥來,
口感滑溜,有D似海帶,
加埋香橙甜味都幾特別。
桂花酒釀丸子
很有古典感覺的甜品,電視裡的格格不是經常吃桂花糕嗎

熱的米酒感覺比較健康,
桂花香很有中國風味,
甜度也剛剛好,不會太甜。

這個晚餐實在是一個很愉快的體驗,
淨係玩古裝扮相都抵,
然後食物都好正架!
2018-10-21
2018-11-09 39 瀏覽
上openrice search左有間食中菜餐廳有古裝扮相造型!地點係銅鑼灣希慎附近,叫[格格府]聽個名就知係古代!未入到餐廳內己見到有客人在裝扮,十分有趣!好靚,可以任意使用坐位好寬闊,連餐桌上用具也講究!江南三小碟,餐前小食先來刺激一下口腔!菊花豆腐湯,只睇外形不捨得食,不過個湯好清甜松露醬獅子頭,貴精不貴多,個牛肉球都好香!糖醋魚柳,炸過魚柳,味道酸甜滋味好開胃!格格府炒飯,蛋白加菜幾清淡!高湯浸菜苗,味道淡而無味,好適合素食者!桂花酒釀丸子,呢個丸子好煙靱,味道甜甜的,最岩我食
地點係銅鑼灣希慎附近,叫[格格府]聽個名就知係古代!
未入到餐廳內己見到有客人在裝扮,十分有趣!

好靚,可以任意使用

坐位好寬闊,連餐桌上用具也講究!

江南三小碟,餐前小食先來刺激一下口腔!

菊花豆腐湯,只睇外形不捨得食,不過個湯好清甜

松露醬獅子頭,貴精不貴多,個牛肉球都好香!

糖醋魚柳,炸過魚柳,味道酸甜滋味好開胃!

格格府炒飯,蛋白加菜幾清淡!

高湯浸菜苗,味道淡而無味,好適合素食者!

桂花酒釀丸子,呢個丸子好煙靱,味道甜甜的,最岩我食
2018-10-31
2018-11-09 117 瀏覽
友人一向鍾情川菜,基本上每次約會都離不開食川菜,今次當然不例外,來到尖沙咀嚐一趟高級川菜~驚喜既係一入門口就見到掛住宮廷服,而且仲有一系列飾品,原來係比客人可以著來影相打卡大玩cosplay,應真過癮~有衫又有飾品,一d都唔馬虎~整齊乾淨~精緻既餐具~食物選擇都不少,套餐較化算,但我地想食既野太多,最後決定散點~先點一份前菜,涼拌海參 $188海參軟腍帶點爽口,入味,作為新前菜很開胃~黃金大阿哥蝦球 $360一客四件,比想中大件得多,係大size既虎蝦,爽口彈牙,本身口感已很好,再以咸蛋黃沙香,令人回味~松子桂花魚 $420原條桂花魚,炸得香口,配上酸酸甜甜既醬汁,味道討好~高湯浸菜苗 $138豆苗鮮嫩爽脆,配上高湯,清清地~醬燒牛肋條 $188醬汁甜甜好惹味,牛肋條夠腍,牛味濃,入口溶化~最後食埋個糖水,香橙胖大海 $38胖大海營養價值高,口感似啫哩,蒟蒻,食落幾得意,加左d橙皮,味道香甜~今餐滿足~

有衫又有飾品,一d都唔馬虎~

整齊乾淨~

精緻既餐具~

先點一份前菜,
涼拌海參 $188
海參軟腍帶點爽口,入味,作為新前菜很開胃~

黃金大阿哥蝦球 $360

松子桂花魚 $420
原條桂花魚,炸得香口,配上酸酸甜甜既醬汁,味道討好~

高湯浸菜苗 $138
豆苗鮮嫩爽脆,配上高湯,清清地~

醬燒牛肋條 $188
醬汁甜甜好惹味,牛肋條夠腍,牛味濃,入口溶化~

最後食埋個糖水
香橙胖大海 $38

今餐滿足~
2018-11-08 102 瀏覽
係social media睇到呢間餐廳,覺得好有意思,加上以前食過宮廷料理,好想再試一次。上到黎比門口啲宮廷衫嚇親,覺得好搞笑,我地一班人都唔諗住著😂 環境無想像中咁華麗,但台不多坐得幾舒服,大概得6/7張台好鬆動,音樂都好好聽。叫左出門的菊花豆腐湯,整得好靚!$68係食佢的刀功。魚羮都好好味好新鮮啲魚肉,喜歡呢度啲野食一啲都唔會咸,有私房菜的味道。牛肉著通過得去,個魚就好嫩好滑。整體不錯,但係周圍影相的人真的太搞笑。
2018-11-08 33 瀏覽
走進格格府御膳, 就像回到了古代宮廷的情景。 環境裝修高級優雅,極具古代皇室傳統氣氛。 餐廳天花上有精緻中式掛燈。 牆上有色彩繽紛的蝴蝶裝飾 彷如蝴蝶在窗外飛舞的景色。 餐廳內無論 一枱一櫈或桌上餐具及裝飾都一絲不苟。每一件單品都經過精挑細選配合整體古代宮廷風格。 店員非常友善及細心, 每個細節安排周到, 顯出這間私房菜高級之處。江南三小碟三小碟非常精緻,有醉豬手,陳醋淆肉及手拍青瓜。豬手帶啖啖酒香,豬皮帶豐富膠質及非常入味。十分喜歡這度陳醋淆肉,陳醋比例完美,肉質極嫩。手拍青瓜亦是一度經典菜式,口感清爽。菊花豆腐湯菊花指湯內經師傅精細刀功製成像菊花般的嫩豆腐。香濃的黃豆味從幼絲般的豆腐滲進了整碗湯。豆腐咬落口感非常特別,每啖都能品嚐到師父的刀功。炸子雞 炸子雞上面有特別少見的配料-炸蔥絲。極幼的炸蔥絲程啡綠色,口感香脆無比!蔥絲經高溫烹調後,蔥味非常濃郁。配搭炸子雞一同進食,可以增添酥脆感。炸子雞皮薄香脆,肉質亦嫩滑。每件雞都是可以直接一口放進口裡,方便品嚐。四川水煮桂花魚滿滿辣椒的川辣鍋,這度四川名菜單憑賣相已令人興奮期待。一片片薄身無骨的桂花魚片,在口中的麻辣味道直攻味蕾。鍋底有

江南三小碟

炸子雞

四川水煮桂花魚
滿滿辣椒的川辣鍋,這度四川名菜單憑賣相已令人興奮期待。一片片薄身無骨的桂花魚片,在口中的麻辣味道直攻味蕾。鍋底有大量爽口芽菜及口感煙韌的扁薯粉,回味無窮。

高湯浸菜苗
選用幼嫩翡翠苗,清淡高湯配搭蟲草花,炸蒜香味,是一道清淡而高級的菜式。

酒釀丸子
十分推介這度甜品。微暖的酒釀丸子帶陣陣淡淡酒香味,丸子煙韌帶軟,口感令人驚嘆。

享受完美味的一餐,一定要穿上餐廳提供的精緻奢華古廷服飾。備有多款可扮演皇上,皇后,格格等服飾及配飾。店員亦會貼心地提供配料建議,一定好好享受這特別的服務。

延禧攻略過後,我和媽媽的熱情都還未過, 朋友見我咁"好"宮廷"東東,就介紹我來到"格格府"吃晚飯, 因為呢度真係裝修到好格格Feel~ 格格府果然裝修別緻, 除了地方很大很舒服外, 所以用具都如置身在格格府一樣, 呢度仲有很多格格服和頭飾比食客借來着和拍照呢~ 我都係呢度玩左好耐, 拍左好多格格照呀! 玩左一陣就上菜了~ 江南三小碟- 以黑木耳、肴肉各酒糟豬手, 三款味道都相當不錯, 木耳用陳醋製過, 口感微酸清爽, 肴肉口感突出, 特別喜愛中間層啫喱, 又軟又滑, 豬手都好入味呀, 又爽又彈牙, 正! 菊花豆腐湯- 師傅刀工一流, 將豆腐切成菊花狀, 豆腐又香又滑, 食落去口感層次豐富, 湯底清潤, 不錯~ 四季水煮桂花魚- 上桌都知勁! 一大片辣油浮在水面, 但嚐了一口後, 原來辣度温和, 食落去有點點麻味, 都好容易入口, 而且桂花魚真心滑, 底部仲有冬粉同芽菜, 好好食呀! 蔥油炸子雞- 皮炸到好脆呀!而且夠薄又冇咩肥膏, 雞肉全部都好嫩滑,比起我去飲時食果啲炸子雞差太遠了! 再加上上面既炸蔥,真係好好食! 高湯浸菜苖 - 上湯夠味又唔會太濃太

就介紹我來到"格格府"吃晚飯,
因為呢度真係裝修到好格格Feel~

呢度仲有很多格格服和頭飾比食客借來着和拍照呢~

我都係呢度玩左好耐, 拍左好多格格照呀!

玩左一陣就上菜了~

底部仲有冬粉同芽菜, 好好食呀!

高湯浸菜苖 - 上湯夠味又唔會太濃太咸, 係好鮮味果隻, 菜苖時間拿捏得好準,
食落去又爽又脆, 再加上虫草花, 清清地唔錯~

格格府炒飯- 用帶子同魚子來炒飯, 清清爽爽, 食落去好香又唔油膩,
四個人一人一碗仔剛好

香橙胖大海- 呢款用來潤喉最好! 胖大海口感似念慈X批把膏,
但又冇咩葯味, 而且入面加左切碎左既香橙粒,
就好似飲緊燕窩盞咁, 加上旁邊蜜蜂造型既糕品
食完又清爽又潤肺!

格格府御膳
銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓
2018-11-06
1 分鐘 (堂食)
2018-11-07 38 瀏覽
呢間中菜館有gimmick野,就係以環珠格格作主題,加左配合主題既擺設,仲有格格服飾比大家著黎cosplay影相,玩下開心下🤣👏🏻坐位冇想像中多🙈.我地兩個人點了幾樣菜色,江南三小碟,係一個有水準既前菜👍🏼菊花豆腐湯味道幾清甜,豆腐切得好幼細,師傅既刀功好了得😳👍🏼.糖醋魚柳魚塊炸得吾錯,冇咩雪藏味,又夠入味道,酸酸甜甜,又好味又開胃。.醬燒牛肋條味道係幾好,送飯食正,不過肉吾夠嫩,如果再肥番啲會更好☺️.高湯浸菜苗好青嫩既菜!湯都想飲晒佢🤣.格格府炒飯類似係楊州炒飯咁🤔味道較淡🙈.桂花酒釀丸子吾錯的糖水😋當日店方有同我地講因爲人手吾夠,所以上菜速度慢了🙊不過真係估吾到要等咁耐🤣

坐位冇想像中多🙈
我地兩個人點了幾樣菜色,江南三小碟,係一個有水準既前菜👍🏼

菊花豆腐湯

味道幾清甜,豆腐切得好幼細,師傅既刀功好了得😳👍🏼
糖醋魚柳

醬燒牛肋條

味道係幾好,送飯食正,不過肉吾夠嫩,如果再肥番啲會更好☺️
高湯浸菜苗

好青嫩既菜!湯都想飲晒佢🤣
格格府炒飯

類似係楊州炒飯咁🤔味道較淡🙈
桂花酒釀丸子

吾錯的糖水😋
2018-11-07 30 瀏覽
今日同好友聚舊 ,去了一間好高级的宮廷餐廳!一入到門口,就彿如入了皇宮一樣,好高尚的格調。無論餐具,椅子,周圍既裝潢都好有中國色彩!:-)門口放了好多套不同色角既宮廷裝,連頭飾,珠寶頸鏈,飾物,帽,其他道具都提供埋俾我地。等我地可以著黎影相角色扮演,非常有趣!可以體驗一下做皇上既感覺!餐廳的員工服務都好好,真係好似皇帝級既享受咁!食物方面,手工都很精緻 ,好味。湯:菊花豆腐湯賣相非常吸引,看得到廚師個刀功非常厲害!可以將豆腐切成菊花一樣,一條條好幼,但又不會爛,真係好考功夫!豆腐湯味道清甜,清清地暖下個胃都幾好。糖醋魚柳:酸酸甜甜,好開胃既一道菜。魚柳都好大塊。魚肉嫩滑,外皮煎到好香脆。松露醬獅子頭:一上菜,已經嗅到好香既松露味!!獅子球好大舊,上面加了松露醬。獅子球食落好鬆軟。唔會話整到d肉質好實。肉味濃郁,再加上松露,令到味道更加香濃!格格府炒飯:獅子頭個醬汁用黎餸飯都好味。呢度既炒飯炒到好乾身,好香。再加上落左啲蟹籽落去,食落就更加有口感喇!甜品: 桂花酒釀丸子呢個甜品都係第一次食,幾特別既配搭。好清香既桂花味,配上少少既酒香味。味道帶有層次。粒粒既丸子非常煙韌好有嚼勁。
今日同好友聚舊 ,去了一間好高级的宮廷餐廳!

餐廳的員工服務都好好,真係好似皇帝級既享受咁!
食物方面,手工都很精緻 ,好味。

湯:菊花豆腐湯
賣相非常吸引,看得到廚師個刀功非常厲害!
豆腐湯味道清甜,清清地暖下個胃都幾好。

糖醋魚柳:
酸酸甜甜,好開胃既一道菜。
魚柳都好大塊。魚肉嫩滑,外皮煎到好香脆。

松露醬獅子頭:
一上菜,已經嗅到好香既松露味!!
獅子球好大舊,上面加了松露醬。
獅子球食落好鬆軟。唔會話整到d肉質好實。
肉味濃郁,再加上松露,令到味道更加香濃!

格格府炒飯:
獅子頭個醬汁用黎餸飯都好味。
呢度既炒飯炒到好乾身,好香。
再加上落左啲蟹籽落去,食落就更加有口感喇!

甜品: 桂花酒釀丸子
呢個甜品都係第一次食,幾特別既配搭。

2018-11-06 27 瀏覽
同朋友黎causeway bay 行街,朋友話呢間有得玩cosplay,就過黎試下, 黎到門口真係放晒一大堆衫褲,仲有好多裝備可以用,影相一流。食物方面,豆腐湯勁得意,刀工超好,切成絲。仲叫左魚柳同獅子頭,份量唔係大大份,但味道好好,貨真價實,每食一味菜式都會幫你換碟,勁好service. 除左service, 環境都好舒服。同朋友黎聚會真係好好,如果人多一齊玩cosplay就超正,最鍾意就係件卒仔衫,跪拜皇上影相超有趣!

2018-11-05 66 瀏覽
啱啱去完一年一度長旅行,又參加了馬拉松,又有幾個展覽去看,屋企又有私人事務要辦,真係周身唔得閒!.....仲有!要追看番之前我不在香港的「延禧攻略」劇集🤓朋友見我咁忙都捱眼瞓煲「延禧」,即時約我去這間富有清朝裝飾的餐廳😻嘩!真係好有回到清朝的感覺😻格格三小碟(由遠至近):爽脆黑木耳、麻香雞絲粉皮及酸青瓜😋菊花豆腐湯: 師傅刀功一流,賣相已帶動了胃口🤩👍🏻,湯清甜可口😽松子菊花魚:呈現菊花形狀,酸酸甜甜,很醒胃😸松露獅子頭:肉味濃厚。高湯翡翠苗:翡翠苗新鮮,有金華火腿絲配襯,味道不錯😺酒釀丸子:濃濃的酒釀熱湯再配合煙煙韌韌的丸子,為這格格飯局作完美的句號👻

嘩!真係好有回到清朝的感覺😻

格格三小碟

格格三小碟(由遠至近):爽脆黑木耳、麻香雞絲粉皮及酸青瓜😋

松子菊花魚

松子菊花魚:呈現菊花形狀,酸酸甜甜,很醒胃😸

松露獅子頭

松露獅子頭:肉味濃厚。

高湯翡翠苗

高湯翡翠苗:翡翠苗新鮮,有金華火腿絲配襯,味道不錯😺

格格三小碟
高湯翡翠苗
2018-11-05 33 瀏覽
朋友早排好鍾意睇延禧攻略,鍾意到突登拉埋幾位朋友一齊去食依間格格府御膳。入到去真係嘩咗聲,啲裝飾擺設又幾靚喎,朋友一入到黎就係咁影,我就靜靜地睇住佢地影,同埋好肚餓,等食。好啦等佢地影完,嗌埋野食,終於有得食啦。首先係個前菜,分別係皮蛋,雞絲粉皮同埋木耳,幾開胃,唔錯。之後係菊花豆腐湯,湯好清甜,唔會好濃,但個豆腐真係一絕,觀賞性一流呀!松子魚醬汁好好食,但個人覺得個粉稍為厚咗啲,但整體上都唔錯。獅子頭個人好鍾意,第一係面嗰塊白菜好淋,又唔會爛,第二係個獅子頭好入味,而且入面好鬆化,加上道菜有加少少黑松露,令到整個菜嘅味道更加豐富。食咗以上咁多濃味食物,叫返一個上湯菜苗清一清感覺唔錯,清新,爽口。最後就係一個炒飯啦,整體上黎講餐飯都唔錯,而且有得食又有得玩,好適合幾個朋友一齊盡興。

2018-10-24
  • 菊花豆腐湯
  • 松子魚
  • 獅子頭
2018-11-04 68 瀏覽
今日帶媽媽去威威😁!因為早排媽媽大愛「延禧攻略」,聽朋友講格格府御饍有「延禧」的宮廷菜,於是決定帶媽媽去試試!因為媽媽慣了早吃午餐,我們不夠中午12:00就到,所以真好,沒太多人,任我們影相!😂一坐下,大廳果然氣派非凡!除了有典雅的紅燈,窗子飛蝶的裝飾,每張椅子還有古代女子的圖案,環境營造出來的氣氛真的令我們以為自己置身於古代中!餐具都襯回主題,宮女頭飾很趣緻呢!餐廳內有宮廷裝讓客人玩cos-play拍照,讓人一嚐當古代宮廷人的滋味,頗有趣的!可是媽媽害羞不敢玩呢😆。另外,大廳的中間像個小型博物館般,陳列了格格的化妝檯、頭飾、珠寶首飾等,頗為賞心悅目!這裡的侍應有很好的招呼,幫我們端茶、泡茶。有得食了!✨頭盤~酒浸豬手、餚肉、雲耳:豬手酒味濃,入口爽滑,令我想一吃再吃!餚肉一口吃下,有啫喱的口感和豬肉的香甜,不錯!雲耳有蒜香味,頗醒胃!✨酸甜魚塊:酸酸甜甜味道可口,魚肉嫩滑,媽媽也說好吃呢!✨菊花豆腐湯:一上桌已覺得十分漂亮,驚嘆廚師的刀工!豆腐一條條的,真的十分十分滑,配上清甜的雞湯,很推薦的一道菜!✨黑松露獅子頭:黑松露味道很搶,幸好我和媽媽也喜歡這種味道。獅子頭的豬肉弄得很軟滑,
今日帶媽媽去威威😁!
因為早排媽媽大愛「延禧攻略」,
聽朋友講格格府御饍有「延禧」的宮廷菜,
於是決定帶媽媽去試試!

環境營造出來的氣氛真的令我們以為自己置身於古代中!

餐具都襯回主題,宮女頭飾很趣緻呢!

這裡的侍應有很好的招呼,幫我們端茶、泡茶。

有得食了!
✨頭盤~酒浸豬手、餚肉、雲耳:
豬手酒味濃,入口爽滑,令我想一吃再吃!

✨酸甜魚塊:
酸酸甜甜味道可口,魚肉嫩滑,媽媽也說好吃呢!

✨菊花豆腐湯:
一上桌已覺得十分漂亮,驚嘆廚師的刀工!

✨黑松露獅子頭:
黑松露味道很搶,幸好我和媽媽也喜歡這種味道。獅子頭的豬肉弄得很軟滑,味道也適中,真的老少咸宜。

✨高湯蟲草花豆苗:
新鮮的豆苗伴著蟲草花一起吃,口感不錯。
因為我喜歡較清淡的菜,所以這個菜很適合我!

✨蝦仁蛋白炒飯:
炒飯炒得很香,粒粒都有蛋味,亦很乾身不會有油膩感。吃完這個飯已經很飽肚。

甜品~香橙胖大海;酒釀丸子:
第一次吃胖大海,侍應說是慈禧太后很喜歡的菜式。胖大海清甜清甜的,很滋潤的感覺。胖大海糕可以浸在糖水一起吃,讓它融化一下再吃,口感頗特別!
酒釀丸子也清新,味道比胖大海還清淡,如果多一點酒味及桂花味會更好。

我和媽媽在這華麗的大廳中又吃又拍照,滿足呢!😋