東歐餐廳

Ivan The Kozak
2021-07-12 111 瀏覽
間餐廳其實氣氛幾好 啲嘢食其實都ok... 烏克蘭羅宋湯有啲似紅菜頭嘅味道~薯仔雞肉餃子就係, 比較易爛嘅被包住啲薯仔. 比較好食嘅係啲卷物... 甜品嗰班戟皮好硬, 不過不失啦。唯一美中不足嘅係...老闆有少少歧視成分? 我哋叫咗少少嘢食, 四百幾蚊左右, 價錢太細, 老闆一啲都唔騷我哋, 揮埋手連水都唔斟畀我哋。 見到老闆同啲店員好殷勤咁樣招呼其他客人,人哋要水立即斟畀佢哋...後尾問返啲朋友先知道, 原來食得平係會比人歧視㗎😂如果大家入去坐下環境,食幾個東歐小食 , 其實入去坐下都幾好, 不過預咗十問九唔應。 如果你2店人入去食一千蚊以上, 老闆會好熱情咁招呼你, 仲會請你飲威士忌。
間餐廳其實氣氛幾好
啲嘢食其實都ok...
烏克蘭羅宋湯有啲似紅菜頭嘅味道~
薯仔雞肉餃子就係, 比較易爛嘅被包住啲薯仔.
比較好食嘅係啲卷物...
甜品嗰班戟皮好硬, 不過不失啦。

唯一美中不足嘅係...

後尾問返啲朋友先知道, 原來食得平係會比人歧視㗎😂

2021-07-12 403 瀏覽
🍽Ivan The Kozak 東歐餐廳⁣中環雲咸街63號巴力大廈1樓⁣⁣🐽豬豬美食團今次去左中環,相信大家對東歐餐廳略有耳聞,主打菜式係平時好少食嘅烏克蘭菜~小編平時最鍾意歐洲古典嘅裝修,而東歐餐廳昏暗嘅環境同埋外國風情嘅擺設,令你猶如置身於東歐小餐館,暫時遠離左人煙稠密嘅香港。老闆亦都好熱情咁招待客人,會幫手影相又會為你介紹菜式,有種賓至如歸的感覺~⁣⁣正宗烏克蘭🇺🇦羅宋湯 $68(🧡🧡🧡🧡)⁣羅宋湯起源於烏克蘭(又有講法係俄羅斯),因為天氣極度寒冷,因此冬天嘅時候,當地嘅人會用根莖類熬湯,因此烏克蘭羅宋湯會有濃濃嘅紅菜頭味。⁣東歐餐廳嘅羅宋湯同平時香港西餐廳飲到嘅羅宋湯味道有少許分別,顏色亦都比較紅。飲落去味道比較清淡,但會有濃郁嘅紅菜頭味。平時飲羅宋湯最鍾意食埋啲菜,呢個湯亦都有好多紅菜頭,啖啖都好有口感。可能有部份人唔係好鍾意紅菜頭,我之前飲蔬果汁都唔係好接受到,但係今次放喺湯入面就好好飲!⁣⁣招牌芝士焗牛脷盎$98(🧡🧡🧡🧡)⁣雖然睇落細細盎,但係好飽肚。餐廳會用酥皮蓋住上菜,酥皮可以用來點返入面啲芝士食,啲酥皮熱辣辣,幾好食。牛脷亦都充滿牛味,一次過將酥皮、牛脷、芝士汁同

🍽Ivan The Kozak 東歐餐廳⁣
中環雲咸街63號巴力大廈1樓⁣

正宗烏克蘭🇺🇦羅宋湯 $68(🧡🧡🧡🧡)⁣
招牌芝士焗牛脷盅

招牌芝士焗牛脷盎$98(🧡🧡🧡🧡)⁣
雖然睇落細細盎,但係好飽肚。餐廳會用酥皮蓋住上菜,酥皮可以用來點返入面啲芝士食,啲酥皮熱辣辣,幾好食。牛脷亦都充滿牛味,一次過將酥皮、牛脷、芝士汁同埋蘑菇放入口,正啊🤤⁣
馳名基輔炸雞扒

馳名基輔炸雞扒$188 (🧡🧡🧡🧡)⁣
基輔炸雞扒係將牛油卷入雞排入面炸成的菜式,一切開牛油同埋雞汁就流晒出嚟🤩雞肉嫩滑多汁,外皮香脆可口,依家諗返起都有少少肚餓~配菜係炸薯仔片,食落就覺得唔夠脆啦。⁣

小結:很滿足的一餐。⁣

(5分滿分,🤍=0.5分)⁣
環境 🧡🧡🧡🧡🤍⁣
價錢🧡🧡🧡⁣
味道:🧡🧡🧡🧡⁣
抵食指數:🧡🧡🧡🧡⁣
招牌芝士焗牛脷盅
馳名基輔炸雞扒
2021-07-12 138 瀏覽
今日終於有機會食到東歐餐廳!一入門就有驚喜!侍應帶我們入一間房!感覺就是到了東歐人的家一樣,十分舒適!房內播著音樂很有氣氛!我們點2款湯、3個主菜、1個沙律、1個飯和1個甜品!食物好有家鄉的味道!最好食就是芝士焗牛舌、羅宋湯和牛肉燉湯!有一個主菜都比較少在香港食到就是兔肉,肉質十分”林滑”很好食!整體來說環境和食物都高質!加油!我真係好鍾意東歐餐廳!💪🏻
2021-07-11
慶祝紀念
生日
  • 烏克蘭風味蜂蜜蛋糕
2021-07-11 139 瀏覽
東歐餐廳🇺🇦🇺🇦🇺🇦Ivan The Kozak💛Pork ribs marinated in Volka and Honey $198This serve with fire, you can take nice video when staff pouring wine and make fire on top🔥 Ox Tongue with cheese stewed in Clay pot $98Cheese 🧀 perfect match with the ox tongue, suitable for HK ppl taste Ukrainian vegetable soup with pork $68Ukrainian honey cake $88 With heavy honey 🍯 and sweeeeeeeeet, nice dessert to end the dinner!This is a family style restaurant serving Ukraine food. Staff are very friendly and attentive. A
東歐餐廳🇺🇦🇺🇦🇺🇦
Ivan The Kozak💛
Ukrainian honey cake $88
A nice place for taking pictures with Eastern Europe style.
Food is authentic and ready in a supersonic speed. The main point is Yellow shop💛
P.S ppl from the website says it’s very difficult to reserve, usually take a Month to book
Luckily I walk-in for it and have table immediately 💛
Happy~~
Honey  cake
Ox  tongue
Soup
2021-07-09 151 瀏覽
疫情之下冇得去旅行,想感受下東歐國家氣息,香港冇一個地方好過呢度星期六同男朋友黎撐枱腳,過咗一個非常嘆嘅下午。一入到門口就會見到好多俄羅斯娃娃嘅朋友🪆嘩其實夜晚見到俾我都幾驚🤣招牌芝士焗牛脷盅 hkd98仲未影得似佢完整嘅樣貌已經比侍應姐姐扑爛咗個忠牛脷炆得非常之淋,酥皮蓋都好脆,將酥皮承托住芝士同埋牛脷一次過放入口,真係非常之夾。由於好多芝士嘅關係,胃小嘅朋友可能會覺得有啲膩。馳名基輔炸雞扒 hkd188雞肉雖然炸過,但非常之幼滑,可能包雞卷嘅時候加咗啲牛油,一切落去,啲油就走晒出嚟。薯片相信係手切,由於厚嘅關係非常之有咬口。但係呢個份量咁嘅價錢,可能係食手工掛。酸忌廉嘅醬汁即刻令我諗返起捷克嘅味道,可能東歐都係食來食去嗰啲材料蜂蜜蛋糕非常多cream嘅蛋糕,好有傳統嘅味道,我唔嗜甜,但男朋友食到lam lam脷
星期六同男朋友黎撐枱腳,過咗一個非常嘆嘅下午。

招牌芝士焗牛脷盅 hkd98
仲未影得似佢完整嘅樣貌已經比侍應姐姐扑爛咗個忠

馳名基輔炸雞扒 hkd188

蜂蜜蛋糕

2021-07-03
2021-07-05 390 瀏覽
裝修有特色,但環境十分擠迫。職員態度一般,不明白為什麼網上說服務態度好,他們令我頗有普通茶餐廳的感覺,連落單的紙也很「茶記」。book了位,準時到達後卻叫我們在門口外等候,lift口焗了5-10分鐘,見到另一客人可以直接入去,才知道自己被遺忘了😢。一個月前book位的時候,想坐窗口位,職員說「冇得book,建議早點到,可以安排」,入到去看到有窗口位,詢問可否坐的時候,卻說預留了給別人😢,問他們下次要怎樣book到卻得不到答覆,只是隨便回應。8點入席,但送餐很慢,等了45分鐘,食到一半已經送上甜品同叫人埋單,根本是趕收工吧。可能太忙,想添水,向職員講了3-4次才行。甜品最離譜,明明book位時同現場下單都有強調要寫上生日祝福字眼,可是最後竟然是沒有的!幸好最後能換😢食物方面。芝士牛脷好食,好軟腍;燒豬肋骨就一般般,有火燒好看,但酒味太重,難免有苦味;基輔雞排不過不失。
裝修有特色,但環境十分擠迫。

2021-07-03 286 瀏覽
結婚一週年慶祝諗住搞搞新意思,加上杜生的加持,去咗食烏克蘭菜💛.20年歷史的餐廳,裝修充滿異國風情,好多東歐彩色擺設及掛畫,有家的温暖感覺。而聽著輕快的民謠,心情都愉快 d☺.🟥🐷袖珍豬肉餃子🥟🟧個人認為與中式餃子無太大分別~唯一唔同係蘸上酸忌廉,但不過又幾配合,又可以解豬肉的膩☺.🟨馳名基輔炸雞排🐔🟩外表為薄薄的麵包糠,内裏為免治雞肉卷。一切開,内裏芝士噴射而出😆起初以為蛋白,原來係溶化成油的芝士,不過比較鹹及油膩。而伴菜有自家炸的薯片,傳說為即叫即炸,點止食落口林林地似翻炸,而且食完呢個食唔落其他野😫.✨✨!! 必食推介!! ✨✨🟦正宗烏克蘭羅宋湯🥣 🟪非港式羅宋湯咁酸酸辣辣,因為以紅菜頭及蔬菜為主,係比較清甜及清新,唔會似平時咁油,而且加咗少少酸忌廉令湯更滑身😋.⬛俄國宮廷焙鹿肉🦌⬜平時冇咩機會食鹿肉,今次當然趁機一試😆紅酒燜煮做法,食落其實似燜牛腩,係瘦版,肉質比較粗糙,但好稔好入味,甜甜帶酒香。. 🟫烏克蘭芝士蛋糕🧀🟫尾聲當然要叫甜品啦~肥 pat先生唔鐘意果仁所以冇叫蜂蜜蛋糕,轉叫芝士蛋糕。喜歡傳統 new york cheesecake 的會失望了。首先外形似芝士年糕😂而
🟥🐷袖珍豬肉餃子🥟🟧
🟨馳名基輔炸雞排🐔🟩
✨✨!! 必食推介!! ✨✨
🟦正宗烏克蘭羅宋湯🥣 🟪
⬛俄國宮廷焙鹿肉🦌⬜
🟫烏克蘭芝士蛋糕🧀🟫
尾聲當然要叫甜品啦~肥 pat先生唔鐘意果仁所以冇叫蜂蜜蛋糕,轉叫芝士蛋糕。喜歡傳統 new york cheesecake 的會失望了。首先外形似芝士年糕😂而呢款為熱食的甜品,由 cottage cheese搓成,外皮炸過,口感有少少似 cake pop, 但非甜味,要點伴碟酸酸的莓醬才能中和佢的滯😐似食2舊芝士落肚
💥後記💥
其實對餐廳有 d 失望,覺得 overrated. 首先環境比較熱及座位比較迫,一定聽到隔離枱傾計(我耳仔太靈敏?😂)重點服務參差❗
1.落單我哋問侍應介紹菜式/攞餐具,長期欠缺笑容+態度hea
2.本身有位男侍應知道我哋不飲檸檬水,專登安排一壺淨清水俾我哋, 過一陣另一位女侍應一句冇問就拎走俾其他人,叫加水又係叫咗好多次
3.叫咗幾次都甜品都未到(等咗45 min)
其實侍應大部分時間都聚集係 bar枱角落,比較難見到客人招手,見到都好似扮睇唔到
好笑係隔離枱情侣每食一樣餸都會點頭😂(佢哋食豬仔骨&蜂蜜蛋糕😎)我哋就只有擰晒頭😫係咪菜式選擇錯誤。。。
2021-06-29 315 瀏覽
朋友介紹既餐廳💛💛見佢已經翻轉頭黎食過幾次就決定去試試佢佢分別有兩輪晚餐時間分別係18:00/20:00咁我地就簡咗18:00👩‍❤️‍👨餐廳🍴好有氣氛 都見到有好多情侶黎食📌正宗烏克蘭羅宗湯 $68個人覺得同平時飲開既羅宋湯差唔多📌烏克蘭香煎薯餅📌醃鯡魚伴洋蔥🧅推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️幾特別既一款菜式啲魚較鹹 但overall 都係好味既📌地道香燒豬肋骨($198)職員會係豬肋骨上面點火 直頭係個表演黎😆但豬肋骨啲肉俾我想像中韌咗啲未必會再叫依款🥺📌招牌芝士焗牛脷盅($98)佢個皮可以點埋裡面啲芝士汁黎食職員仲好細心咁慢慢幫我地剪開佢 方便我地點芝士👍🏻😆好有feel既餐廳😆職員仲不時主動幫啲情侶影相📸️打卡
朋友介紹既餐廳💛💛

📌醃鯡魚伴洋蔥🧅
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
幾特別既一款菜式
啲魚較鹹 但overall 都係好味既

📌地道香燒豬肋骨($198)
職員會係豬肋骨上面點火
直頭係個表演黎😆
但豬肋骨啲肉俾我想像中韌咗啲
未必會再叫依款🥺

📌招牌芝士焗牛脷盅($98)
佢個皮可以點埋裡面啲芝士汁黎食
職員仲好細心咁慢慢幫我地剪開佢 方便我地點芝士👍🏻😆

好有feel既餐廳😆
職員仲不時主動幫啲情侶影相📸️打卡
2021-06-22 204 瀏覽
本身我對東歐嘢食冇乜期望 特別仲要係烏克蘭 一開始我以為食嘅嘢都係嗰啲東歐類似餃子或者雲吞咁嘅物體同埋啲粉團咁 未食之前真係好抗拒東歐嘢😂 好彩我個friend堅持話一定要去如果唔係就走寶一定要試佢嘅芝士焗牛脷盅同羅宋湯 佢啲紅菜頭好足料👍😋而我嘅Main Course 當時揀咗食蘋果焗鴨胸 我自己個人幾鍾意❤️ 不過我個friend食嘅時候就覺得有啲漏 呢啲真係好睇個人喜好但係不得不提嘅佢啲食物份量係有啲多 對兩個女仔嚟講 所以我哋本身每人嗌咗一個羅宋湯飲 每人一個Main Course 同share一個牛脷盅 已經好飽 冇辦法試到佢啲甜品😭
一定要試佢嘅芝士焗牛脷盅同羅宋湯 佢啲紅菜頭好足料👍😋
  • 焗蘋果鴨胸
2021-06-19 194 瀏覽
.Stew of Venison with Red Wine $228Lamb Shank with Roasted Vegetables $268Salmon 🍣 Soup $68.Interior design is DopeThe lamb is so juicy and soft🐑 Love to try their Pork and Beef next time 🌞
Salmon 🍣 Soup $68
Interior design is Dope
2021-06-18 192 瀏覽
9 0 後 的 味 蕾 香港有美食天堂之稱,其中一樣係香港可以食到任何國家既食物,包羅萬有-日本、韓國、泰國、越南食得多都悶既,緊係要搵d 新鮮野試下-呢間餐廳由真正的烏克蘭與俄羅斯大廚炮製東歐菜式,香港極為少見呀!-正宗烏克蘭羅宋湯呢個湯比平時係香港飲到既羅宋湯紅好多,因為佢放左紅菜頭去烹煮,仲加左豬肉、sour cream、排骨、洋蔥、薯仔、紅蘿蔔等材料,令個湯飲落去酸酸甜甜,口感好豐富-芝士焗牛脷盅呢個招牌菜要必試,酥皮原本放係盅上面焗住,準備食既時候就會一分為四,可以將酥皮蘸芝士醬黎食。牛脷好腍好嫩滑,配埋芝士,好飽啊-基輔炸雞排呢道菜好特別,分開咗幾層口感,外面下一層薄薄嘅炸衣,脆卜卜,好似泰國嗰啲炸蟹鉗,切開入邊係一層雞肉塊,雞肉嫩滑,在入邊係一層牛油,口感好有層次,伴碟有新鮮薯片同蘑菇汁,我諗喺第二間餐廳食唔到呢道菜-如果你喺香港地食閹咗其他餐廳,可以試吓呢間咁特別嘅東歐餐廳
9 0 後 的 味 蕾

日本、韓國、泰國、越南食得多都悶既,緊係要搵d 新鮮野試下

芝士焗牛脷盅

基輔炸雞

如果你喺香港地食閹咗其他餐廳,可以試吓呢間咁特別嘅東歐餐廳
2021-06-15 201 瀏覽
第一次嘗試中午俄菜,雖然唔係我愛既味道,但值得一試。叫了紅湯配料特別另叫了炆鴨同焗牛俐飯個人偏好焗飯多於鴨因為鴨的汁比較淡味最後叫了花茶 十分香 也消去油利感覺餐廳裝修也很靚和有特色值得一試
第一次嘗試中午俄菜,雖然唔係我愛既味道,但值得一試。
叫了紅湯
最後叫了花茶 十分香 也消去油利感覺
餐廳裝修也很靚和有特色
值得一試

2021-06-06 353 瀏覽
📍東歐餐廳 Ivan The Kozak中環雲咸街63號巴力大廈1樓.🤓Ox tongue with mushroom sauce🤤Pumpkin Soup💰$138 (w/ salad + drinks).🤓Braised Duck Breast with apple🤓Borscht Soup💰$118 (w/ salad + drinks).上回食秘魯菜 今回食東歐菜🇺🇦.呢間餐廳超級出名個個都話好好食抱住幾大期望黎試佢.未入到去就見到一櫃嘅異國公仔(其實有少少creepy)環境好特別 佈置好用心 枱枱櫈櫈都有啲濃厚民族風嘅擺設牆上面有圖有畫成件事加埋係好有feel 好似真係喺外國咁.想試晒兩個湯 同朋友各自叫咗一款湯本來見羅宋湯出名啲 想試呢款但朋友都係話想試呢款 於是我就叫南瓜湯好好彩地 pumpkin soup係對口味多啲Borscht soup勁多料 但偏稀pumpkin soup無餡 但勁creamy.主菜 兩樣都係我想試嘅但openrice睇圖見到duck breast伏伏地 我都係試牛脷啦兩碟都好冧好入味 但overall無太大亮點.牛脷下面竟然係飯我一開始食 覺得係
📍東歐餐廳 Ivan The Kozak
中環雲咸街63號巴力大廈1樓
🤤Pumpkin Soup
💰$138 (w/ salad + drinks)
🤓Borscht Soup
💰$118 (w/ salad + drinks)
上回食秘魯菜 今回食東歐菜🇺🇦
呢間餐廳超級出名
個個都話好好食
抱住幾大期望黎試佢
未入到去就見到一櫃嘅異國公仔(其實有少少creepy)
環境好特別 佈置好用心
主菜 兩樣都係我想試嘅
兩碟都好冧好入味 但overall無太大亮點
牛脷下面竟然係飯
我一開始食 覺得係似pizzahut個啲焗飯
直到行返office見到太平館餐廳 就發現唔係pizzahut
而係似茶記焗飯 鮮茄焗豬扒飯 個種飯
佢係芝士焗牛脷飯
鴨胸懷疑觸犯商品說明條例
明明個menu寫with apple
但黎到係with potato
I was like: ????? ft. Confused Nick Young
佢個menu真係錯漏百出
一 啲大細階嘅分布同我打出黎嘅係一樣
二 Salad of then Day
呢間嘢唔係唔好食 甚至係幾好食
但slightly overrated囉
Ox  tongue  with  mushroom  sauce
Braised  Duck  Breast  with  apple
Borscht Soup &Pumkin  Soup
2021-06-04
5 分鐘 (堂食)
Borscht Soup &Pumkin  Soup
係website上book左呢個餐廳差唔多成個月先有位,7點食早到左仲一大班人係度排隊熱死辣辣👍🏻好在一坐低冷氣同冰水🧊已經準備就緒-正宗烏克蘭羅宋湯🥣$68-以前去過俄羅斯🇷🇺曾經飲過當地一碗羅宋湯,估唔到喺香港都會飲到風情嘅味道,紅菜頭同埋各種蔬菜煮到非常稔身,入面有牛肉粒兩大粒🐂有一pat酸忌廉係湯入面,出奇地夾👍🏻烏克蘭香煎薯餅🥔$88-薯餅煎到好香口好香脆,配搭上酸忌廉即刻無咁油膩無咁肥膩😚外皮香脆十分,伴隨住淡淡洋蔥味🧅招牌芝士焗牛脷盅👅$98-推薦推薦👍🏻酥皮係食前會蓋左係盅上,之後店員會幫你攞落嚟再剪細方便食用,咖哩味既牛脷煮到軟綿綿入口就化🍛非常出色,睇少佢個盅細,其實都有好多塊肥美大件牛脷粒🐂馳名基輔炸雞扒🐔$188-估唔到會係隔離個鮮炸薯仔片驚艷到我🥔,新鮮厚切薯片非常香脆可口。雞扒內為芝士,可惜切開已經完全融化變做油,食落少少鹹,卷既雞肉外皮既麵包糠好香口,可以同樣地偏鹹。記得聽一個烏克蘭好友講過,佢哋好鍾意乜嘢都會點酸忌廉,於是我都要店員俾咗一碗酸忌廉我點,出奇地中和左雞肉嘅鹹味👍🏻
正宗烏克蘭羅宋湯🥣$68

烏克蘭香煎薯餅🥔$88

招牌芝士焗牛脷盅👅$98

馳名基輔炸雞扒🐔$188

• 烏克蘭香煎薯餅
  • 羅宋湯
2021-05-28 307 瀏覽
餐廳入面裝修已經貼咗好多烏克蘭景傢俬擺設燈飾都好特別有地中海感覺聽講食物好有特色仲好美味下次一定再來燒豬肋骨店員會在豬肋骨上面點火,燒完之後有點變黑望落好似好硬,但係食落好軟林林仲有少少焦香味推介芝士焗牛脷個酥皮蓋每一開四再點芝士牛脷食牛脷咬落去好嫩滑加埋芝士味簡直絕配烏克蘭風味蜜蜂蛋糕🍰來到烏克蘭😂梗係要試下烏克蘭蛋糕甜甜地係蜂蜜嘅甜中間有蜂蜜cream中間有果仁粒夾住海綿蛋糕有口感有驚喜烏克蘭芝士蛋糕🍰好濃嘅芝士味有口感好味
餐廳入面裝修已經貼咗好多烏克蘭景
傢俬擺設燈飾都好特別有地中海感覺