Ivan The Kozak
2021-08-22 399 瀏覽
近排嚟咗一間好出名食東歐菜嘅餐廳 好似係全港唯一主打烏克蘭菜嘅地方 見到佢啲裝修都好有異國風情 唔知啲嘢食好唔好食呢😝👅馳名基輔炸雞扒 $188呢個係嚟到必食既‼️佢嘅雞扒好大舊 上枱嘅時候熱辣辣 外面炸得好香脆 入面仲好嫩滑😋最特別嘅係一切開就有好多牛油流出來 做得好出色🤩不過略嫌側邊有部份嘅薯片淋咗 如果全部都好脆卜卜就更好啦 👅烏克蘭香煎薯餅 $88呢個同平時嘅薯餅有啲分別🧐除咗食到薯仔之外 女小編覺得仲有落咗幾多麵粉 因為佢嘅質地有啲似蛋糕 比較淋身 同埋都食到有啲麵粉味 跟住再點一啲sour cream 嚟食 女小編就覺得麻麻地但係男小編就覺得ok嘅😚👅招牌芝士焗牛脷盅 $98呢個係另外一個必點嘅‼️佢嘅芝士非常之多 好邪惡🧀最重要係佢嘅牛脷份量好多 仲要牛脷食落非常之淋 質地好似牛腩咁 超級好食🤤👅正宗烏克蘭羅宋湯 $68味道同西式嘅羅宋湯係有啲分別嘅 入面有啲豬骨 飲落酸酸甜甜 幾開胃 可以一試😛同埋女小編幾鍾意呢度一路播住一啲民族風嘅歌 幾特別😝不過就覺得呢度嘅服務麻麻地 但係總括嚟講 食物質素都唔錯 想一嘗東歐風味嘅就可以嚟試吓😚😚😋 好味:8.01/10🤑 價錢:7.

👅馳名基輔炸雞扒 $188

😝 環境:8.10/10
😚 衞生:7.01/10
🤩 整體:7.99/10
2021-08-12 185 瀏覽
Authentic Russian/Ukrainian cuisine in a cute, warm and charming setting. Warm service, prices are reasonable, food is delicious. Highly recommend, a gem in Hong Kong if you fancy something different. Ordered the chicken Kiev which is crisp on the outside and moist in the inside, the borscht is authentic (refreshing and not too sweet or salty). It's not those artificial one you get at regular resto. Also the fur coat salad (which is the beetroot and herring salad) is so yummy. One thing i can't complain but would be nice to improve is the space. It is quite cramp. If you are bigger size, you may find the seating not very comfortable and people are next right to you. Considered HK rental, I would understand
2021-08-12 248 瀏覽
點樣食推介✨💛良心俄國菜💛💛中環黃店💛東歐餐廳 地址:中環雲咸街63號巴力大廈1樓🍖地道香燒豬肋骨 $198 (6.8/10)上菜個時店員會淋一堆vodka係d肋骨面,然後點火🤣,個火大到嚇死人,著火個下成間餐廳d人都望過黎🤣🤣但可惜依碟野我真係搞唔掂,原因係成碟野我淨係食到thyme同濃烈酒精味🥲,店家真係灑左超級超級多thyme,係我個人問題,我本身就麻麻thyme隻味😖,其實面個d豬肋骨都覺得ok,肉質算嫩滑,但只要掂到汁嘅肋骨我都食唔到,酒精味重到苦😣,不過男朋友話接受到,唔係酒鬼嘅大家唔建議嗌🍖正宗烏克蘭羅宋湯 $68 (7.2/10)都ok,同平時飲嘅羅宋湯有d唔同,落左紅菜頭去煮,但我覺得可以再重口味d🤣,中間兩舊sour cream嘅物體唔係好夾🍖招牌芝士牛脷盅 $98 (7/10)店員話面頭個d係酥皮,我真係r左頭,明明塊野超硬,同食麵粉本人冇分別🙈咬左1啖果斷放棄🙈個芝士汁好濃稠,幾好食,裏面仲有d蘑菇,我覺得同d芝士好夾,牛脷方面都好滑,咬落去唔需要用好多牙力,不過我見到牛脷凹凸不平嘅表面覺得有d唔開胃,所以都係食左一舊就冇食到,依個真心係我問題🥲,我都係食返牛舌
點樣食推介✨

💛良心俄國菜💛
💛中環黃店💛

地址:中環雲咸街63號巴力大廈1樓

🍖地道香燒豬肋骨 $198 (6.8/10)

🍖正宗烏克蘭羅宋湯 $68 (7.2/10)

🍖招牌芝士牛脷盅 $98 (7/10)
個芝士汁好濃稠,幾好食,裏面仲有d蘑菇,我覺得同d芝士好夾,牛脷方面都好滑,咬落去唔需要用好多牙力,不過我見到牛脷凹凸不平嘅表面覺得有d唔開胃,所以都係食左一舊就冇食到,依個真心係我問題🥲,我都係食返牛舌串燒

🍖烏克蘭風味蜂蜜蛋糕 $88 (7/10)
上碟估唔到舊蛋糕係咁細舊,88蚊我覺得可以配多球雪糕解下膩🤣,舊蛋糕我3啖食曬,味道ok但真心覺得好唔抵,冇話好好食令人覺得好驚艷,唔建議嗌🤣

回頭指數: 🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

我好鍾意餐廳嘅裝修,真係令人感覺返左歐洲d小餐館咁🤣,情侶黎依度有不一樣嘅浪漫,可惜野食唔啱我口味,比較推介鍾意食raw d嘅食物嘅大家,依度有鹿肉啊兔肉食添㗎(兔兔這麼可愛,怎麼可以吃兔兔!),我依d死港女試過一次就好🤣🤣🤣
話說呢餐生日飯係要個月前經OpenRice 預訂的換言之都一早RQ 個甜品想輕輕寫句簡單的Happy Birthday(見到OpenRice 有圖片係做到呢個服務我先膽粗粗RQ咋>>其實做唔到都冇所謂🙈)食飯前30mins餐廳都有打黎confirm booking~我都再次詢問甜品會否能寫上Happy Birthday 的字句?職員回覆是到時Order再講就得(2nd RQ啦)坐埋位落order~順便講埋生日字句啦。老闆仲好有心咁抄低我男友嘅名說實話 食物質素係唔差嘅呢度係要讚下嘅但當我見到有個(似係讀緊書)嘅眼鏡男職員左手震住咁拎住碗酥皮湯加個匙羹 然後右手拎住把剪刀✂️刀口向外🥲中指至尾指’磅’住碗湯 把刀口同我男友頭只有8-12cm距離呆左!我再望一望老闆(係無反應嘅🙈可能見唔到?!)其實刀口點都唔會向出呢個基本野都做唔到就有點……令人嚇一驚囉~到下一幕~個芝士餃子🥟唔知點解食完main course先到 (應該係漏單情況吧~唔緊要都睇化了)餃子皮略厚~可能係烏克蘭🇺🇦文化?喜歡吃厚皮的朋友可以試試嘅🤣然後侍應放下埋單簿~咁我地就埋住單咁等估Honey cake 等
話說呢餐生日飯係要個月前經OpenRice 預訂的

說實話 食物質素係唔差嘅
呢度係要讚下嘅

然後侍應放下埋單簿~咁我地就埋住單咁等估Honey cake 等呀等~都等左一段時間~同侍應講左講!老闆就開始移動隔離啲枱for十人枱,移移下開始移埋我張枱🥲感覺好似趕我地走咁(其實我都想早啲交枱俾你做多轉 但個蛋糕未到呀😕🙂)老闆碎碎唸咁就移走張枱🙃與此同時個甜品終於到啦🎂個蛋糕大細同OpenRice 啲相都差幾遠 可以想像件Cake係細舊到Lady __ 嘅1/3?!呢個價呢個size食唔食就自己諗🙃Size大細野好主觀唔評論咁多>>>>>>我最想講句Happy Birthday 字句係用咩寫?!唔係朱古力🍫可能係食用水筆?用手指捽唔甩😅但呢隻紅同藍似咩筆自己諗😗

呢個價呢間餐廳🍴值唔值得去試 自己諗下啦🙃
如果老闆睇到呢篇文章 我真心希望你可以train下職員啲基本野:例如剪刀會唔會向外然後差啲𠝹到客人個頭😐

• 焗蘋果鴨胸
  • 三文魚肉冷盤
  • 三文魚湯
2021-08-06 181 瀏覽
替朋友慶祝生日,她們挑選了東歐餐廳聽聞訂枱也不容易.所以要好好感受餐廳內的食物和服務它的裝橫很特別,真的很有東歐感覺.所以對食物更有期待.三個人點了四餸一湯一蒜蓉包.全部都好味.尤其芝士牛脷同豬肋骨.必試😀服務也不錯👍🏻
2021-08-05 459 瀏覽
少有係香港既正宗俄國東聚餐廳十分有良心食店, 老闆好好人, 好好傾, 會送你特別威士忌一杯餐廳裝修特別, 一入去已經有唔同風族既感覺晚餐最好預先book位, 雖然有時限, 但係老闆好少趕人走.
2021-07-14
5 分鐘 (堂食)
正宗烏克蘭羅宋湯
可以一試既酒(唔記得左個名)
俄國宮廷焙鹿肉
2021-08-04 382 瀏覽
烏克蘭菜喺香港比較少見而呢家位於中環蘭桂坊附近嘅餐廳好出名甚至聽講要早一兩個月訂位一入到去比我嘅感覺係好似外國小餐館裝修好有東歐古典味道所有擺設都好用心座位唔多 坐得較迫食物方面 好多特色東歐小菜 小食當然有烏克蘭菜經常見到嘅鹿肉 兔肉(不過我就唔敢試啦😁)烏克蘭香煎薯餅未食過烏克蘭薯餅所以唔知點係正宗薯餅咬落去係食到有少少爽脆又粉粉地嘅薯絲好香薯仔味外層未到好脆味道正正常常但就比較油膩同偏鹹仲可以配sour cream食 唔算太特別招牌芝士焗牛脷盅外表好似酥皮湯咁其實內有乾坤牛脷加埋芝士一齊燜焗當然唔少得拉絲芝士效果🤩牛脷吸收哂啲醬汁好入味好重芝士奶香味質感非常軟腍一咬就化開連我平時唔太食牛舌都好鍾意外層附上嘅酥皮同一般酥皮唔同會較硬脆 似餅乾多啲用嚟蘸醬汁蘸食酥皮索滿醬汁同芝士真係超正🍗馳名基輔炸雞扒講到馳名而索價$188有幾特別呢?一大舊橢圓形嘅雞扒裹住牛油係裡面再拎去炸一切開啲牛油就會流哂出嚟炸漿好薄好脆雞扒肉質保持嫩滑同juicy不過就無乜調味主要係牛油香就真係好重雖然啲油已經流晒係碟上但都真係會食到油膩感反而重點放係伴碟嘅炸薯片新鮮炸起好香口幾好食呢個雞扒比預期中失望咗啲🍰
烏克蘭菜喺香港比較少見

所有擺設都好用心
座位唔多 坐得較迫

食物方面 好多特色東歐小菜 小食
當然有烏克蘭菜經常見到嘅鹿肉 兔肉
(不過我就唔敢試啦😁)

未食過烏克蘭薯餅所以唔知點係正宗

會較硬脆 似餅乾多啲
用嚟蘸醬汁蘸食
酥皮索滿醬汁同芝士真係超正

🍗馳名基輔炸雞

講到馳名而索價$188有幾特別呢?
一大舊橢圓形嘅雞扒裹住牛油係裡面再拎去炸

呢個雞扒比預期中失望咗啲

🍰烏克蘭風味蜂蜜蛋糕

餐廳只供應兩款甜品
蜂蜜蛋糕同芝士蛋糕
前者較多人推介所以一於試下!

蜂蜜蛋糕好似千層蛋糕咁

仲有大半小時先交枱
未食完店員就趕住收碟
而且就算人手足夠 但都叫好耐先有人
烏克蘭風味蜂蜜蛋糕
#BELLYwongs_wongs 💛一年前 @ivanthekozak 被杜生推薦後,都用咗成個月先𝗯𝗼𝗼𝗸到枱,之後一直都對炸雞扒念念不忘,一年後,終於有機會再嚟喇~不過今次食完嘅感覺係⋯好食,不過好似無上次咁驚喜咁正,同埋份量有少少細🙈仲有我哋坐嘅位置滴水,店員抹完都係咁滴,食得唔太舒服😅ღ 馳名基輔炸雞扒 $𝟭𝟴𝟴𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗞𝗶𝗲𝘃一年前食完之後真係對雞胸嘅口感改觀,好嫰滑啊真係🤩🤩🤩外層嘅炸粉香脆,一切開之後會有好香好香嘅牛油汁流曬出嚟,食落牛油味好香濃👍🏻自家製即叫即炸嘅薯片,口感好好,不停點牛油汁𝗛𝗢 𝗝𝗘𝗡𝗚~唯一缺點就真係好細份😅╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴.𝟮/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬ღ 招牌芝士焗牛脷盅 $𝟵𝟴𝗢𝘅 𝗧𝗼𝗻𝗴𝘂𝗲, 𝗩𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗖𝗵𝗿𝗲𝘀𝗲 𝗦𝘁𝗲𝘄𝗲𝗱 𝗶𝗻 𝗖𝗹𝗮𝘆 𝗣𝗼𝘁相比之下,呢個性價比高好多好多(•̀ᴗ•́)و芝士汁同牛脷好夾,牛脷好淋好好食!酥皮口感係硬脆,點芝士汁好正,不過可能會有少少膩,幾個人𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲食會好啲👍🏻呢個招牌真係必食啊~~~╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟵/

#BELLYwongs_wongs 💛

ღ 馳名基輔炸雞扒 $𝟭𝟴𝟴
𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗞𝗶𝗲𝘃

ღ 招牌芝士焗牛脷盅 $𝟵𝟴
相比之下,呢個性價比高好多好多(•̀ᴗ•́)و
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟵/𝟭𝟬
雞肉蘑菇卷

ღ 雞肉蘑菇卷 $𝟵𝟴
𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗮𝗻𝗱 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲 𝗪𝗿𝗮𝗽
諗完其他野都係煎炸,叫個𝘄𝗿𝗮𝗽解膩,點知都係炸嘅🤣成餐飯都好熱氣啊~~
不過都幾好食唔錯嘅!外層炸粉夠薄,內餡係白汁雞肉蘑菇,食落去似曾相識嘅味道~
價錢同牛脷盅一樣的話,個人覺得牛脷盅抵食啲🥸
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟲/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳/𝟭𝟬
烏克蘭煎香薯餅

ღ 烏克蘭煎香薯餅 $𝟴𝟴
𝗣𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗼𝘂𝗿 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺
薯餅煎得香脆,食落仲有薯仔絲一條條口感,好食!而且冇諗過薯餅同𝗦𝗼𝘂𝗿 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺都幾夾幾好食👍🏻推薦呢個小食( ˘ ³˘)♥︎不過真係有少少油膩,一人一塊啱啱好!
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬

東歐餐廳 𝗜𝘃𝗮𝗻 𝗧𝗵𝗲 𝗞𝗼𝘇𝗮𝗸 @ivanthekozak
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟲.𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_central (咁啱冷氣滴水坐得唔舒服)
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_ukrainian #BELLYwongs_meats #BELLYwongs_western
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_midprice • $𝟭𝟳𝟬/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ᴍᴀʏʙᴇ
雞肉蘑菇卷
烏克蘭煎香薯餅
2021-07-27 196 瀏覽
今日同朋友去呢間食烏克蘭菜,期待已久!一上到去啲佈置好正!快啲坐低睇吓有咩食先佢中午係set lunch餐湯我哋兩個都揀咗羅宋湯 原來佢哋嘅羅宋湯唔係好似香港咁以蕃茄為主而係紅菜頭 ,入口甘甜,帶點蕃茄同埋sour cream既酸,好開胃呢!而我既主菜揀左chicken stroganoff,個汁忌廉味香濃,配以薯蓉同吃更加creamy,不過啲雞對我來講可能煮得有點太過,乾了一點Pork ribs marinated in honey and soy sauce 呢個汁真心出色,甜甜鹹鹹,勁好送飯而且pork ribs已經問得好淋,用匙羹輕輕一壓已經分開,連醬汁同吃口感綿密,肉味香濃撲鼻餐後一杯熱咖啡 聽着輕鬆音樂 與友人渡過彷彿不在香港似的愉快下午 💛
今日同朋友去呢間食烏克蘭菜,期待已久!
一上到去啲佈置好正!快啲坐低睇吓有咩食先
佢中午係set lunch

呢個汁真心出色,甜甜鹹鹹,勁好送飯

2021-07-23 189 瀏覽
📍Ivan The Kozak 東歐餐廳 • Central..自從幾年前係俄羅斯食過非常正宗既東歐菜後其實我對東歐菜都不抱任何期望😌係一點期望也沒有 一點也沒有不過經杜生Yellopenrice推一推介就好想比多一次機會試下..三個月前就book定位🤣今日一試..除左Chicken Kiev之外已經再無其他想推介🙃或者東歐菜既口味真係唔岩我今晚食良知飽就好了..Food of the night... 正宗烏克蘭羅宋湯 ✅✅✅ 烏茲別克牛肉湯 ✅✅ 烏克蘭香煎薯餅 ✅✅ 馳名基輔炸雞扒 ✅✅✅✅✅ 俄國炆羊肩。 ✅✅✅ 良知 ✅✅✅✅✅✅✅✅✅✅
自從幾年前係俄羅斯食過非常正宗既東歐菜後
已經再無其他想推介🙃
或者東歐菜既口味真係唔岩我
今晚
食良知飽就好了
Food of the night...
正宗烏克蘭羅宋湯 ✅✅✅

烏茲別克牛肉湯 ✅✅

烏克蘭香煎薯餅 ✅✅

馳名基輔炸雞扒 ✅✅✅✅✅

俄國炆羊肩。 ✅✅✅

良知 ✅✅✅✅✅✅✅✅✅✅

• 馳名基輔炸雞扒
2021-07-22 3387 瀏覽
2021年7月22日 晴今日同同事過隔離中環試一間想食好耐ge 餐廳, 一去到餐廳好有外國傳統特式, 有精緻ge 擺設、掛畫、燈罩等。Lunch Set 價錢大約$128-$148, 包一個湯, 沙律, 主食同飲品, 都算合理。首先黎個沙律, 比較fresh, 有獨特ge 香草味, 冇咩dressing ge 沙律黎。Flower honey - Roselle & Osmanthus, 好靚ge 杯, 洛神花蜜唔會好甜, 幾開胃解膩。Borscht soup - 同一般港式羅宋湯唔同, 佢冇咁重蕃茄味, 口感比較清爽, 入面應該係有紅菜頭、薯仔同牛肉。好飲 Chicken Stroganoff $128, 同事話有d 似葡國雞 (開頭以為係炸雞個隻點知唔係) , 雞肉唔多, 仲有幾粒蘑菇同薯蓉, 同事食完唔夠飽Rack of Lamb with tomato sauce $148, 有兩大塊羊排, 好香但唔會好膻。油脂足夠, 切個陣因為中間個pat 薯蓉頂住左而切得有d 辛苦, 但食落一d 都唔un  個薯蓉都好好食  食到我超飽 豐富ge 一餐, 有人好滿足有人唔夠飽, 大家揀餐個
2021年7月22日 晴

個薯蓉都好好食
 食到我超飽

豐富ge 一餐, 有人好滿足有人唔夠飽, 大家揀餐個陣要留意下啦
2021-07-22
  • Rack of Lamb with tomato sauce
2021-07-19 324 瀏覽
果日係中環行完街, 唔知點解亂咁行就行左間餐廳附近. 之前聽朋友講佢地基本上日日都full booking. 咁我就同老婆2個人膽粗粗上去睇下有冇機會walk-in. 好好彩....又真係得wor. 餐廳既裝修真係好似置身於烏克蘭一樣, 無論佢地既燈飾, 餐桌椅, 小擺設等都別有一番風味.好鍾意佢地既店員, 無論係店主個女定係一般店員都好, 佢地會好仔細同耐心咁解釋每一道菜既味道同問題.推薦左兩款特色酒. 而moonshine 就真係好好飲. 細細部夠晒"近". 而且佢都係一個我想再去東歐餐廳既一個原因.食物就有網上介紹過既正宗烏克蘭羅宋湯,傳統豬肉餃子. 一碟4件, 大大隻. 建議share紅菜頭魚柳沙律. 味道酸酸甜甜, 好開胃.必食既基輔炸雞扒. . 薯片香脆, 雞肉炸過後外殼夠脆, 入面夠juicy. 有幾好食就唔多講, 上網睇返就夠.最後食返個蜂蜜蛋糕做結尾. 原個用餐過程好舒服. 雖然餐廳細, 座位比較迫. 但係反而有小酒館果種應有既熱鬧氣氛. 好想再食, 希望唔好咁難訂位..

好好彩....又真係得wor.

正宗羅宋湯

食物就有網上介紹過既正宗烏克蘭羅宋湯,
正宗豬肉餃子
傳統豬肉餃子. 一碟4件, 大大隻. 建議share

紅菜頭魚柳沙律
紅菜頭魚柳沙律. 味道酸酸甜甜, 好開胃.
基輔炸雞扒

烏克蘭蜂蜜蛋糕
最後食返個蜂蜜蛋糕做結尾.

好想再食, 希望唔好咁難訂位..
2021-06-27
正宗羅宋湯
正宗豬肉餃子
紅菜頭魚柳沙律
基輔炸雞扒
烏克蘭蜂蜜蛋糕
2021-07-18 147 瀏覽
之前網上瘋傳,個個排晒隊去食嘅呢間餐廳🐣!引到我都好想試🐥!結果即刻打電話book,都要大約半個月先至book到一個午餐時間😭!結果我都搵咗好耐🤓,佢位置都比較特別,不過揸住Google Maps📍,冇難度!樓下完全係一個商業大廈🧷,上到去一入門口氣氛唔同晒!間餐廳樓底唔高,但係佈置得好有特色㊗️!紅色枱布🛑及牆身好多不同嘅壁畫,就要話俾你聽,你已經到咗東歐啦✈️!未坐低已經舉起手機係咁影💟!好彩上網做咗少少功課,打開張Menu真係唔係太識叫嘢食,都唔知邊樣打邊樣!☪️招牌芝士焗牛脷盅 $98網上個個都叫呢個,佢嚟到嘅時候以為有酥皮湯嘅酥皮😏,佢一打開之後,原來係一個類似中東麵包嘅東西👨🏾,仲即刻幫我哋切開!芝士好香🧀!牛脷👅好厚!不過份量就唔係太多!但係好食嘅!⚛️馳名基輔炸雞扒 $188其實如果唔係網上見過,實會以為佢送錯來!佢一啲都唔係雞扒樣囉!成個欖球迷你版咁😳!出面係炸漿,入面大大舊雞肉包住應該係牛油,係幾得意嘅😂!💟烏茲別克傳統牛羊抓飯 $198好好食!如果來到就必定要試🤩!本來只係諗住搵樣飽肚野食,點知係全餐最好食嘅野!盆飯好香!啲米粒粒分明,比一般硬身,充滿油香!飯

☪️招牌芝士焗牛脷盅 $98

⚛️馳名基輔炸雞扒 $188

💟烏茲別克傳統牛羊抓飯 $198
好好食!如果來到就必定要試🤩!本來只係諗住搵樣飽肚野食,點知係全餐最好食嘅野!盆飯好香!啲米粒粒分明,比一般硬身,充滿油香!飯中夾住有羊肉絲及牛腩絲😙,佢地好似預先燒烤過🤩!入面仲有蒜粒及不同香料,好味!

整體而言,間餐廳🍴氛圍好舒服😊!好有異國風情Feel👨🏾!食物質素係特別嘅,不過試過就未必會再試🤣!

💎 東歐烏克蘭餐廳
🕹 中環雲咸街63號巴力大廈1樓
2021-07-16 122 瀏覽
好難book 呀~ 想食好耐,今次終於食到口腔充滿期待咁去食~~兩個人嗌咗一碗羅宋湯同埋兩個主菜—炸豬扒同豬肋骨羅宋湯好好味,但係炸豬扒我覺得有啲太鹹最後仲送咗一人一杯vodka, 埋單五百蚊,食得好飽~~

兩個人嗌咗一碗羅宋湯同埋兩個主菜—炸豬扒同豬肋骨
羅宋湯好好味,但係炸豬扒我覺得有啲太鹹

最後仲送咗一人一杯vodka, 埋單五百蚊,食得好飽~~
2021-07-16 3963 瀏覽
#pb食在中環 #pb支持黃店💛人氣東歐餐廳💛今次想介紹中環呢間人氣東歐餐廳😋 媽媽生日個晚好好彩book到呢間食 食完全家都好滿意😍 想去記得記得記得去預先book位🥰 店內充滿異國風情裝飾 聽老闆講全部都係由外國訂番黎😍 不過座位之間有少少逼😐 老闆同店員服務態度超好 好有家庭feel 老闆仲會周圍同客人人傾計 幫手影相🤪.食物選擇好多 而且全部都好有特色😍 望住餐牌都唔知食咩好🤪 價錢都係正常西餐價錢 唔會好貴👍🏻🔹正宗烏克蘭羅宋湯🥣飲落係蕃茄雜菜湯😋 味道都幾酸 未必個個接受到🤪🔹烏茲別克蕃茄沙律🍅蕃茄、洋蔥配芥末汁🤪 食落幾清新 唔會好濃味👍🏻🔹芝士蒜蓉包🍞推介❤️ 雖然係簡單野 但係好好食😍 一份有四件 熱辣辣焗起😋 滿滿芝士舖面 而且個包口感超軟熟🥰🔹焗蘋果鴨胸🦆推介❤️ 鴨胸煎得好香好淋 仲有少少肥美😋 配埋雜莓汁食酸酸甜甜 幾開胃😋 焗蘋果幾特別幾香👍🏻🔹俄國宮廷焙鹿肉🍲推介❤️ 鹿肉夠哂特別🤪 不過其實食落冇咩特別味😂 佢用紅酒炆得好淋好淋 仲配埋蘑菇同其他配菜😋🔹烏克蘭風味蜂蜜蛋糕🍰推介❤️ 媽媽生日所以就叫左件蛋糕 店員會幫手寫生日祝福🥰 蛋糕口感好軟熟 食到中間有少少
#pb食在中環 #pb支持黃店💛
人氣東歐餐廳💛

🔹正宗烏克蘭羅宋湯🥣
飲落係蕃茄雜菜湯😋 味道都幾酸 未必個個接受到🤪

🔹烏茲別克蕃茄沙律🍅
蕃茄、洋蔥配芥末汁🤪 食落幾清新 唔會好濃味👍🏻
🔹芝士蒜蓉包🍞

🔹焗蘋果鴨胸🦆

🔹俄國宮廷焙鹿肉🍲

🔹烏克蘭風味蜂蜜蛋糕🍰
推介❤️ 媽媽生日所以就叫左件蛋糕 店員會幫手寫生日祝福🥰 蛋糕口感好軟熟 食到中間有少少nuts咁😋 蜂蜜味適中 唔會甜到漏😍

🔹烏克蘭雜莓餃子🥟
好特別嘅甜品🥰 其實係餃子皮包住雜莓做餡 再蒸熟佢🤪 食落係好酸好酸好酸 我就麻麻地😂

整體無論食物質素、環境、服務都好滿意🥰 好開心係香港搵到間好食嘅異國菜 仲要係黃店😋 真係抵佢長期人氣爆燈🔥

中環雲咸街63號巴力大廈1樓
2021-06-23
15 分鐘 (堂食)