2021-05-31
係website上book左呢個餐廳差唔多成個月先有位,7點食早到左仲一大班人係度排隊熱死辣辣👍🏻好在一坐低冷氣同冰水🧊已經準備就緒-正宗烏克蘭羅宋湯🥣$68-以前去過俄羅斯🇷🇺曾經飲過當地一碗羅宋湯,估唔到喺香港都會飲到風情嘅味道,紅菜頭同埋各種蔬菜煮到非常稔身,入面有牛肉粒兩大粒🐂有一pat酸忌廉係湯入面,出奇地夾👍🏻烏克蘭香煎薯餅🥔$88-薯餅煎到好香口好香脆,配搭上酸忌廉即刻無咁油膩無咁肥膩😚外皮香脆十分,伴隨住淡淡洋蔥味🧅招牌芝士焗牛脷盅👅$98-推薦推薦👍🏻酥皮係食前會蓋左係盅上,之後店員會幫你攞落嚟再剪細方便食用,咖哩味既牛脷煮到軟綿綿入口就化🍛非常出色,睇少佢個盅細,其實都有好多塊肥美大件牛脷粒🐂馳名基輔炸雞扒🐔$188-估唔到會係隔離個鮮炸薯仔片驚艷到我🥔,新鮮厚切薯片非常香脆可口。雞扒內為芝士,可惜切開已經完全融化變做油,食落少少鹹,卷既雞肉外皮既麵包糠好香口,可以同樣地偏鹹。記得聽一個烏克蘭好友講過,佢哋好鍾意乜嘢都會點酸忌廉,於是我都要店員俾咗一碗酸忌廉我點,出奇地中和左雞肉嘅鹹味👍🏻
正宗烏克蘭羅宋湯🥣$68
烏克蘭香煎薯餅🥔$88