2021-07-03
結婚一週年慶祝諗住搞搞新意思,加上杜生的加持,去咗食烏克蘭菜💛.20年歷史的餐廳,裝修充滿異國風情,好多東歐彩色擺設及掛畫,有家的温暖感覺。而聽著輕快的民謠,心情都愉快 d☺.🟥🐷袖珍豬肉餃子🥟🟧個人認為與中式餃子無太大分別~唯一唔同係蘸上酸忌廉,但不過又幾配合,又可以解豬肉的膩☺.🟨馳名基輔炸雞排🐔🟩外表為薄薄的麵包糠,内裏為免治雞肉卷。一切開,内裏芝士噴射而出😆起初以為蛋白,原來係溶化成油的芝士,不過比較鹹及油膩。而伴菜有自家炸的薯片,傳說為即叫即炸,點止食落口林林地似翻炸,而且食完呢個食唔落其他野😫.✨✨!! 必食推介!! ✨✨🟦正宗烏克蘭羅宋湯🥣 🟪非港式羅宋湯咁酸酸辣辣,因為以紅菜頭及蔬菜為主,係比較清甜及清新,唔會似平時咁油,而且加咗少少酸忌廉令湯更滑身😋.⬛俄國宮廷焙鹿肉🦌⬜平時冇咩機會食鹿肉,今次當然趁機一試😆紅酒燜煮做法,食落其實似燜牛腩,係瘦版,肉質比較粗糙,但好稔好入味,甜甜帶酒香。. 🟫烏克蘭芝士蛋糕🧀🟫尾聲當然要叫甜品啦~肥 pat先生唔鐘意果仁所以冇叫蜂蜜蛋糕,轉叫芝士蛋糕。喜歡傳統 new york cheesecake 的會失望了。首先外形似芝士年糕😂而
🟥🐷袖珍豬肉餃子🥟🟧
🟨馳名基輔炸雞排🐔🟩
✨✨!! 必食推介!! ✨✨
🟦正宗烏克蘭羅宋湯🥣 🟪
⬛俄國宮廷焙鹿肉🦌⬜
🟫烏克蘭芝士蛋糕🧀🟫
尾聲當然要叫甜品啦~肥 pat先生唔鐘意果仁所以冇叫蜂蜜蛋糕,轉叫芝士蛋糕。喜歡傳統 new york cheesecake 的會失望了。首先外形似芝士年糕😂而呢款為熱食的甜品,由 cottage cheese搓成,外皮炸過,口感有少少似 cake pop, 但非甜味,要點伴碟酸酸的莓醬才能中和佢的滯😐似食2舊芝士落肚
💥後記💥
其實對餐廳有 d 失望,覺得 overrated. 首先環境比較熱及座位比較迫,一定聽到隔離枱傾計(我耳仔太靈敏?😂)重點服務參差❗
1.落單我哋問侍應介紹菜式/攞餐具,長期欠缺笑容+態度hea
2.本身有位男侍應知道我哋不飲檸檬水,專登安排一壺淨清水俾我哋, 過一陣另一位女侍應一句冇問就拎走俾其他人,叫加水又係叫咗好多次
3.叫咗幾次都甜品都未到(等咗45 min)
其實侍應大部分時間都聚集係 bar枱角落,比較難見到客人招手,見到都好似扮睇唔到
好笑係隔離枱情侣每食一樣餸都會點頭😂(佢哋食豬仔骨&蜂蜜蛋糕😎)我哋就只有擰晒頭😫係咪菜式選擇錯誤。。。