東歐餐廳

Ivan The Kozak
踏入店舖,七彩玻璃浪漫燈光下,牆壁上整左個木窗框,一大幅優美既東歐風景,就好似真係去左烏克蘭,好relax咁望住個靚景食飯🥺心裏滾動著:媽咪,我終於衝出到亞洲啦!望住餐牌好多野都好想試,連兔肉都有🤯(兔兔這麼可愛,我地緊係冇食!)蜂蜜Vodka朋友講先知,係東歐去到餐廳,第一樣係會點咩?原來係先點一小杯Vodka來暖暖身🥂就小小杯既一杯蜂蜜Vodka, 甜甜的好易入喉❤️飲完先開始正餐!正宗烏克蘭羅宋湯 我自己鍾意呢款多過平日飲既俄羅斯羅宋湯既,呢款係用紅菜頭為主,有好多好多蔬菜,甜甜酸酸濃味又好開胃清新正呀😚招牌芝士焗牛脷盅本身見到細細盅好似好小咁,點知裏面有好多牛脷,厚切淋身得黎好有口感😋配埋佢既酥皮同啲濃郁既芝士洋蔥醬,好好味呀!!傳統蘑菇薯仔餃子Menu有好幾款餃子,佢同中式同意大利餃子又好唔同,點住忌廉酸酸咁食,原來薯仔蘑菇做餡又幾 match咼😳俄國宮廷配鹿肉人生第一次食鹿肉😳同樣係紅酒燉既鹿肉,同平時食既紅酒牛尾味道係唔同既!肉味再濃啲,係一種冇食過既特別味道!(嗯……形容唔到呀🤣總之係好鹿味啦!)跟住鍋裏仲有菇菇同薯仔都好入味,好飽都忍唔住係咁吉黎食🤣兩個人嗌以上野食係太

蜂蜜Vodka

俄國宮廷配鹿肉

兩個人嗌以上野食係太飽既🤣啲野好好食食唔哂會好浪費,建議大家可以分開黎食多幾次試多啲野🤪同時支持下呢間有質素既良心店呀!
vodka
vodka
2021-04-18 585 瀏覽
開心,又食到on list餐廳☺️坐房仔嗰邊靜靜地唔錯,一入到去感覺好舒服💛·•三文魚肉冷盤。麵包牛油加三文魚又幾好食wor,唔似平時食開既煙三文魚,佢比較厚身肥美😋•招牌芝士焗牛脷盅。酥皮加汁夾埋牛脷👍🏼,牛脷好淋好香,如果酥皮可以脆d更正•正宗烏克蘭羅宋湯•基輔炸雞扒。外面好脆好香口,入面既雞肉夠嫩,好味😋•烏克蘭風味蜂蜜蛋糕。好岩我味甜,甜甜地夾埋上面d果仁食,好有口感好好味🤤d字可以即刻寫比職員佢哋到時就會寫上去,好靚💛·Happy Anniversary 💛
開心,又食到on list餐廳☺️
坐房仔嗰邊靜靜地唔錯,一入到去感覺好舒服💛

三文魚肉冷盤

基輔炸雞扒

d字可以即刻寫比職員佢哋到時就會寫上去,好靚💛

Happy Anniversary
💛
慶祝紀念
紀念日
三文魚肉冷盤
基輔炸雞扒
2021-04-18 283 瀏覽
高質東歐餐廳,餐廳地方雖然不大,但店內設計非常有歐洲特色,好吸引人呀!今日選擇了食午餐,有沙律南瓜湯主菜係羊架飯!沙律味道ok,南瓜非常濃味好飲,最出色係個羊架,味道份量啱啱好食完仲有一杯熱桂花餐茶,真係非常滿足
2021-04-15
午餐
由真正烏克蘭同俄羅斯大廚負責主理菜式非常地道! 而且店舖亦有好多東歐特色嘅佈置打卡影相一流 啱晒特別嘅日子或者慶祝活動🥳🔖 地道香燒豬肋骨上菜個陣侍應會比啲時間你相機READY先然後就會係豬肋骨上面點火無錯喇! 就係大家最期待嘅一幕( *ˊ ˋ)ノ(´˘`*)肉質軟腍入味~忍唔住一啖又一啖唔知係咪心理作用覺得咁樣燒一燒 個豬肋骨好似又真係特別香☺️🔖 馳名基輔炸雞扒外皮超級脆 雞肉肉質嫩滑一切開嘅時侯牛油湧晒出嚟 超澎湃!!但食到一半已經好膩 建議4人SHARE一個岩岩好🔖 正宗烏克蘭羅宋湯平時飲開嘅羅宋湯係用蕃茄為主調而正宗烏克蘭羅宋湯就以紅菜頭為主角❤️🔖 烏克蘭香煎薯餅薯餅旁邊有一舊酸忌廉 夾落原來都幾好食😋 以前小編淨係識配茄汁食咋由於有個好鍾意食薯仔嘅朋友所以一見到嘅時候 佢二話不說就叫咗碟(„ಡωಡ„)點知真係非常大碟 份量超多 大家各食完一塊就GAME OVER嚕~
由真正烏克蘭同俄羅斯大廚負責主理菜式
非常地道! 而且店舖亦有好多東歐特色嘅佈置
打卡影相一流 啱晒特別嘅日子或者慶祝活動🥳

🔖 地道香燒豬肋骨
上菜個陣侍應會比啲時間你相機READY先
然後就會係豬肋骨上面點火
無錯喇! 就係大家最期待嘅一幕( *ˊ ˋ)ノ(´˘`*)
肉質軟腍入味~忍唔住一啖又一啖
唔知係咪心理作用
覺得咁樣燒一燒 個豬肋骨好似又真係特別香☺️

🔖 馳名基輔炸雞
外皮超級脆 雞肉肉質嫩滑
一切開嘅時侯牛油湧晒出嚟 超澎湃!!
但食到一半已經好膩 建議4人SHARE一個岩岩好

🔖 正宗烏克蘭羅宋湯
平時飲開嘅羅宋湯係用蕃茄為主調
而正宗烏克蘭羅宋湯就以紅菜頭為主角❤️

🔖 烏克蘭香煎薯餅
薯餅旁邊有一舊酸忌廉 夾落原來都幾好食😋
以前小編淨係識配茄汁食咋
由於有個好鍾意食薯仔嘅朋友
所以一見到嘅時候 佢二話不說就叫咗碟(„ಡωಡ„)
點知真係非常大碟 份量超多
大家各食完一塊就GAME OVER嚕~
烏克蘭香煎薯餅
馳名基輔炸雞扒
烏克蘭香煎薯餅
馳名基輔炸雞扒
2021-04-07 426 瀏覽
冇乜食過烏克蘭菜,久仰東歐餐廳嘅盛名,今日約齊朋友一齊試。地方唔算難搵,不過行得比較攰(笑)。餐廳裝修有特色,員工有禮貌,而且會介紹佢既羅宋湯同普通羅宋湯有乜嘢分別(唔用牛肉用豬肉,唔酸唔用蕃茄,用紅菜頭)。不過好可惜嘅係假期後嘅第一日,佢話昨天晚上客人太多,今天食物有限度供應。只有午市套餐,沒有單點菜式,也沒有甜品,有點失望。沙律普普通通,醬汁有少少酸味。羅宋湯的確同平時好唔同,味道可以,而且份量都幾大碗,飲極都未飲晒。主菜叫左醬油豬肋骨飯,味道偏鹹,配飯一流。豬肋骨帶少少肥,唔會韌,間中有油香,算幾好食。玫瑰花蜜糖睇落去好重色素,飲落去又OK。餐廳環境同味道都算可以,不過款式選擇如果更多就更好。
冇乜食過烏克蘭菜,久仰東歐餐廳嘅盛名,今日約齊朋友一齊試。

沙律普普通通,醬汁有少少酸味。

羅宋湯

醬油豬肋骨飯

玫瑰蜜

玫瑰花蜜糖睇落去好重色素,飲落去又OK。

餐廳環境同味道都算可以,不過款式選擇如果更多就更好。
羅宋湯
醬油豬肋骨飯
玫瑰蜜
2021-04-06 315 瀏覽
成年無得出行,幫襯異國特色餐廳當去短trip已成香港人日常。今晚嚟東歐餐廳感受下烏克蘭同俄羅斯風情,幻想去東歐小鎮吃晚飯。餐廳嘅佈置別具心思,燈罩丶枱布丶碗碟、擺設等每個細節都用心裝飾,加上悠揚既俄羅斯手風琴音樂,真係幾有東歐風味,雖然座位有D迫,但無損大家享受既心情。朋友發板,話要食D特別野,但估唔到竟然點了個「俄國炆兔肉」。「吃兔兔?」反正從來沒吃過,就樂得有人點來試試。兔肉用好似石頭窩的方式端上,有啲稠稠的湯伴隨,上枱時重滾到啵啵聲。嗯,雪藏兔肉少許鞋口,似實少少嘅雞肉,未算精彩,但我覺得個亮點不是在兔肉上而係隨窩奉上的濃濃湯汁裡。湯中的意粉吸收了兔肉肉汁的精華,真心好味。當然不可錯過的還有俄羅斯羅宋湯。我早已忘記以前去俄羅斯飲過的羅宋湯味道如何,但這裡做的湯放了很多紅菜頭,口味不俗,也較為清新和獨特。這時侍應端來一瓶vodka,說要請我和小姐姐喝酒。Vodka係俄羅斯特色,而店家的Vodka更是他們老闆親自在俄羅斯選購,其他餐廳沒有的。我嚐了一小杯,果然烈而不嗆,完全沒有火燒喉之感,也令我們的晚飯錦上添花。不可不提的是為晚餐畫上完美句號的蜂蜜蛋糕,蛋糕不是平時連鎖店那種幼滑質感

不可不提的是為晚餐畫上完美句號的蜂蜜蛋糕,蛋糕不是平時連鎖店那種幼滑質感,相反卻像極小鎮農家媽媽的粗豪之作,帶點鄉野的口感,本人非常欣賞。

環境10/10
服務9/10
食物8.5/10
衞生9/10
2021-03-29
呢間東歐餐廳係烏克蘭人開既, 今次預早左2個星期book. 🌌佢夜晚分兩場食, 第一場1700入場, 可以食到2000. 第二場2000到2200, 餐廳唔算大, 我地去到果時已經坐滿曬人👨‍👨‍👧‍👦, 餐廳有好溫馨既裝修同特色擺設, 坐落好舒服同極度適合打卡📸🍅正宗烏克蘭羅宋湯 ($68)🍅呢個係落單既哥哥🧍🏻極力推介我地叫既, 個湯顏色比起一般既羅宋湯深色🥄, 因為落左紅菜頭, 碗湯真係夠大碗同好足料, 入面仲有薯仔同酸忌廉, 飲落好鮮甜😋🥟傳統蘑菇薯仔餃子 ($88)🥟4粒漲卜卜既餃子包住滿滿既薯仔溶🥔, 外面就淋左蘑菇汁, 配埋D酸忌廉黎食, 十分開胃👅🐓馳名基輔炸雞扒 (HK$188)🐓見最多人推介既基輔炸雞扒, 當然要點黎試下啦. 佢既做法係打軟個雞胸🐣, 跟住包住一大舊牛油🧈, 再沾兩層蛋漿同炸粉去炸, 應該一切開就會有流心效果🤠, 但我地界開竟然無流牛油出黎🤷🏻‍♀️, 係有小小失望既, 不過味道就真係好好, 個雞超嫩口同滑!🤗🐖地道香燒豬肋骨 (HK$198)🐖上左菜之後, 職員會即場用🔥火槍點D酒落去個豬肋骨度燒, 個火係你面前燒到好高, 👀比到你震撼既視覺效果👁,
🍅正宗烏克蘭羅宋湯 ($68)🍅
🥟傳統蘑菇薯仔餃子 ($88)🥟
🐓馳名基輔炸雞扒 (HK$188)🐓
🐖地道香燒豬肋骨 (HK$198)🐖
上左菜之後, 職員會即場用🔥火槍點D酒落去個豬肋骨度燒, 個火係你面前燒到好高, 👀比到你震撼既視覺效果👁, 仲越燒越香添! 但食落口個豬就有D乾身, 個肉就係柴柴地既口感🐽
🧀烏克蘭芝士蛋糕 (HK$88)🧀
有別於一般我地所見既芝士蛋糕, 佢既外型係兩塊圓形既餅🟡, 用煎既方法黎整, 咬落去熱辣辣, 好驚喜! 味道就有淡淡既芝士味, 但就無咩甜味🤔, 要點佢個醬先有返食緊甜品既感覺🤣
🥃Vodka Tasting - 6 shots ($250)🥃
有6款vodka味可以簡🤩, 我地簡左3 shots Pepper味同3 shots Cranberry味. 🤤佢既1 shot係比正常既1 shot 大杯差唔多一倍! 幾抵飲! Pepper味第一啖入口有甜味既, 但Cranberry味就更容易入口同好飲🤪

😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度): 8/10

We booked this restaurant 2 weeks ago and they have two dining sections for dinner. 🌌The first section is 1700-2000 and the second one is 2000-2200. 👨‍👩‍👧‍👦The furnish and decoration of the restaurant is warm and comfortable, which is suitable for taking photos and relaxing yourself📸

🍅Borsch ($68)🍅
The soup is highly recommended by the waitress💁‍♂️. The colour of the soup is dark as beetroot is added🥄. The portion of the soup is big and together with the potato and sour cream, it taste nice and sweet😉

🥟Potato and mushroom pirogi ($88)🥟
The 4 huge pieces of dumplings are filled with mashed potato 🥔 and covered up by the mushroom sauce. Its more appetizing when you dip in the sour cream👅

🐓Chicken Kiev (HK$188)🐓
This is one of their signature dish. 🐣They rolled a piece of butter 🧈 inside the chicken breast, then add egg and batter and deep fried. 🤠 Though the butter didn’t melt out when we cut it🤷🏻‍♀️, the chicken was really tender and soft!🤗

🐖Ivan the Kozak (HK$198)🐖
After the dish arrived, the waitress🔥lite up the alcohol and pour into the pork ribs, the fire is fierce and 👀 it created a nice visual effect for the customers! 👁Though the dish smell really good, the meat is too firm and quite dry to chew🐽

🧀Ukrainian Cheese cake (HK$88)🧀
Different from the cheesecake we usually see, they pan fry the cake and present in two oval shapes 🟡. This is the first time I tried the hot cheesecake. It has slightly cheese and salty taste🤔, you realized that you are having dessert when you dip in their berry sauce🤣

There are 6 types of vodka to choose from🤩, we have ordered 3 shots of pepper taste and 3 shots of cranberry taste. 🤤Their shots are really big and almost double size as the normal shot glass! The cranberry one taste better as its more sweet and smooth🤪

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
2021-03-26
2021-03-31 4950 瀏覽
大家一般嘅理解,烏克蘭都係食羊食豬食雲吞兔仔肉,但其實烏克蘭菜其實有大家想像唔到既菜好似羅宋湯、甚至係好岩香港人食既雞扒 。呢間Ivan The Kozak已經開業20年,係一間正宗俄羅斯烏克蘭餐廳,老闆娘係烏克蘭人,但其實已經係香港住左25年,老闆IVAN係香港人,落地生根後仲生左兩個仔女,但咁香港既人點整得出地道烏克蘭菜?原來所有廚師都係專門係俄羅斯同烏克蘭當地著名既酒店同餐廳聘請返黎,而大廚仲曾經煮過餸比現任既烏克蘭總統食,所以可以將地道東歐傳統美既味道還原比食客。隨左有正宗既烏克蘭菜,仲有二十幾種東歐直送既俄羅斯伏特加美酒, 捷克、奧地利啤酒同各種東歐紅酒。因為老闆IVAN係屋企人既朋友,所以屋企人早已幫襯過幾次,屋企人帶左我食一次之後,隔三星期我再次幫襯同女朋友,因為呢度既野食有特色之餘仲好好食,覺得非常岩香港人既口味。去左食兩次都係早一個星期前說訂到,一次食星期六一次食星期日,兩次都係滿座,晚市會分6點同8點兩個時段既客。一入到去餐廳就俾佢個裝修吸引住,睇落好似一個烏克蘭家庭既環境,所有裝飾都係湛住烏克蘭嘅味道,原來所有傢俬擺設、掛畫同埋燈飾都係由烏克蘭同埋俄羅斯買返嚟,燈

一入到去餐廳就俾佢個裝修吸引住,睇落好似一個烏克蘭家庭既環境,所有裝飾都係湛住烏克蘭嘅味道,原來所有傢俬擺設、掛畫同埋燈飾都係由烏克蘭同埋俄羅斯買返嚟,燈光都係特登用橙紅色別有用心,場上仲要掛住一個好大幅嘅基輔市(即係烏克蘭首都)嘅特色風景畫,再加上餐廳不斷播住非常休閒嘅音樂,猶如真係去咗烏克蘭當地餐廳進食緊,打造到咁原因係老闆想將餐廳飾得好似烏克蘭老家咁比佢老婆睇。

餐廳有分出邊掛畫區,同埋有一間房仔有四張枱,房就會比較靜啲,如果係大區,會見到老細每次都會幫人用基輔掛畫背景幫人影合照,非常好客而且睇得出佢每晚都會幫食客影相。
1️⃣ 正宗烏克蘭羅宋湯💰68(👅: 8.5/10)
正宗烏克蘭羅宋湯

大家係香港飲到既羅宋湯都係紅,好似罐頭開出黎既顏色,但呢個同港式唔一樣,係用紅菜頭做,所以係鮮紅色。正宗烏克蘭羅宋湯同俄羅斯做法又會有小小唔同,係肉既用料唔同,俄羅斯係用牛肉,而呢度即係烏克蘭做法係用豬肉,而且烏克蘭羅宋湯既蔬菜比較多。隨左紅菜頭仲有sour cream、排骨、洋蔥、薯仔、椰菜、紅蘿蔔,落排骨係因為小小迎合香港人既口味,加排骨落湯會令湯既味道更濃。
紅菜頭食落新鮮帶甜,酸忌廉令到個湯酸酸甜甜,唔係人工既味道,飲落無平時香港既羅宋湯咁酸同帶小小辣,可能係因為比紅菜頭既甜蓋過左,忌廉令到湯味道更香滑,如果好鍾意香港既羅宋湯可能會唔習慣,但我同女朋友就非常鍾意呢個咁地道既湯。
2️⃣ 地道香燒豬肋骨💰198 (👅: 8/10)
地道香燒豬肋骨

一上菜就外觀萬分,因為侍應會係豬肋骨上面燃點起火焰,豬肋骨上加左vodka,隨着豬肋骨燃燒緊,香味都隨即撲鼻。收火之後見到豬肋骨燻到顏色偏黑,食落夠晒軟腍,帶小小焦香,因為呢個豬肋骨煮法同美國有D唔同,香味都好足夠,比起平時會用既美式BBQ汁汁,會食到蜂蜜汁帶來既甜味同小小酒味既汁⁣⁣,但對我來講豬嘅味道冇話非常之出色,對比起牛脷同埋雞扒。
3️⃣⃣ 馳名基輔炸雞排 💰188(👅: 9/10)
馳名基輔炸雞排

製作方法首先係將雞胸肉打碎,令到佢變得腍D,之後加鹽、牛油,放入麵粉之後再沾上雞蛋漿,呢個程序要做兩次,因為淨係做一次,牛油可能會漏出黎,之後就可以炸,5至7分鐘之後再焗一下,令到雞肉熟D。
一切開外殼個時就爆汁,而且見到入面既雞肉出哂煙熱辣辣,呢個就係基輔雞排加牛油既原因。雞扒食落非常嫩滑,全因有將雞胸肉打碎; 唔會太生太熟,恰到好處,因為炸完再焗;牛油水可以完美咁收係入面,因為有足夠麵粉同蛋漿,食落牛油味係爆出黎。外層既炸衣唔厚但非常脆,食落唔油膩。
隨左雞扒仲配左蘑菇汁同自家製既薯片,薯片都係即叫即炸,所以食落好脆,有新鮮既薯味。
4️⃣⃣ 芝士焗牛脷盅💰98(👅: 9.5/10)
芝士焗牛脷盅

咁多道菜最滿足就係呢道,我幫襯過兩次,兩次都必點依道菜。
呢款芝士焗牛脷盅,係依度嘅招牌菜之一,侍應會將原本覆蓋喺盅上嘅香脆酥皮一分為四,可以將盅內充滿芝士醬汁嘅牛脷塊蘸酥皮黎食。牛脷咬落去非常之腍夠嫩滑,我諗係我食過咁多次牛脷最腍嘅一次,而且牛脷非常之厚切大塊,非常之有咬口,牛味豐富,食落係滿足感,酥皮稍為有啲厚同硬,但加咗濃味既芝士落去蓋過左呢啲小缺點,而且酥皮可以平衡一下芝士既膩。
5️⃣⃣ 俄國宮廷焙鹿肉💰228(👅: 8/10)
俄國宮廷焙鹿肉

香港人平時無咩機會食到既鹿肉,呢間餐廳就可以試到。
鹿肉用紅酒燉煮完,所以食落甜甜地幾入味,鹿肉口感有D似偏瘦嘅燜牛腩,但肉質會較粗糙,同埋會有一陣特別既味道,可能係鹿既羶味,同鹿肉一齊燉煮嘅仲有蘑菇、薯仔,食落都係非常入味,份量仲要好大碗,但我可能自己食唔慣鹿肉既味道同質感,可能下次未必再點,但未試過既係幾值得試一次。
6️⃣ 雞肉蘑菇卷💰68(👅: 9/10)
雞肉蘑菇卷

黎過兩次,兩次都有點呢道菜,發覺呢度既雞料理特別出色。
同平時用酥皮焗成既做法唔同,外層係用麵皮去炸,外層炸到非常脆,粉漿夠薄,外脆內軟
內餡係流心既白汁蘑菇、蘑菇汁同雞粒,味道非常豐富,內餡份量好多,而且雞肉依舊咁嫩,帶著濃厚蘑菇香,非常滿足。
7️⃣ 烏克蘭風味蜂蜜蛋糕💰88(👅: 8.5/10)
烏克蘭風味蜂蜜蛋糕

問老細有咩甜品推介,佢就幫我地落左兩個甜品,第一個係烏克蘭風味蜂蜜蛋糕。
外表睇落完全唔似我哋食開嘅蛋糕,食落幾甜,係蜜糖嘅甜味,因為蛋糕同蛋糕中間充滿咗蜂蜜忌廉,蛋糕咬落濕潤軟熟,比起一般戚風蛋糕仲要軟熟,睇落係有四層既海棉蛋糕,蛋糕同蛋糕中間會食到有核桃果仁粒,同埋會食到糖霜,令到有口感唔止得軟熟而且有脆口,以呢個蛋糕作為結束非常滿足。
8️⃣ 烏克蘭芝士蛋糕💰88(👅: 8/10)
烏克蘭芝士蛋糕

第二個老細推介既甜品係傳統既烏克蘭芝士餅,佢係煎既所以係熱既甜品,老細建議係點D汁會更好食。
上枱時溫度夠熱,聞到濃烈嘅芝士味,食落同平時食到既芝士味唔同,可能係因為用cottage cheese,而芝士餅口感似食麵包唔似蛋糕,如果你期望係蛋糕口感會失望,加berries醬汁食味道帶小小酸,食落小小飽滯。
另外我發現到上年呢個蛋糕係68蚊,到今年突然變左88,如果係同樣88蚊二者選一我會建議叫烏克蘭風味蜂蜜蛋糕,因為佢傳統得黎會有驚喜既味道同口感。
🍸 Kvass💰68(👅: 8.5/10)
Kvass

呢個係一個好傳統嘅東歐飲品,係冇酒精嘅,原來歷史非常悠久,係由基輔羅斯時期,即係差唔多成千年前已經有既傳統飲品,佢成份係黑麥同麥芽酒,去飲落係好重麥味,而且會帶着絲絲嘅甜味,非常之有特色,好鍾意飲所以兩次都有點依個飲品。
🍷 Nalivka💰68(👅: 8/10)
唔講唔知呢個有15-20%酒精,飲落係完全唔覺。
呢個Nalivka係十七世紀開始係烏克蘭流行既酒類飲品,隨左酒精仲有水果、香草、香料,飲落有小小似利賓納,比較甜,都有D似紅酒加莓汁,係易入口既香料酒。
🌟食質來講絕對係高質,而且我覺得大部份都好啱香港人口味,加上環境真係好似係烏克蘭屋企食飯咁,如果真係想喺餐廳影多啲相,建議去開門嗰時就幫襯,因為晚市實在係座無虛席。隨左上述介紹過既熱門菜色之外,焗蘋果鴨胸、家常椰菜卷都係好多人叫既菜色。

我之後幫襯過兩次,兩次都係非常好既用餐體驗,第一次係同屋企人食,食到中期老細會攞住兩樽vodka請我哋飲每人一杯,叫我哋揀其中一個口味,聽屋企人講可能賣單去到一個數老細就咁做,會見到老細輪住去唔同枱斟酒,之後第二次同女朋友去,老細冇斟酒,反而嗰晚每台都會送一碟台灣嘅鳳梨,感覺每次去都會有啲小驚喜。
鳳梨

👅味道: 9/10
🍴環境: 8/10
💰消費: $350-450人均 (服務費: 10%)
2021-03-14
Kvass
鳳梨
  • 馳名基輔炸雞扒
2021-03-31 444 瀏覽
Lunch 得5個Set可以選擇羅宋湯唔錯,個人感覺比南瓜湯要好味Braised duck breast with Apple 煮過嘅蘋果冇噻味,但係蘋果原本嘅味道煮左入湯汁入面,同鴨肉味道搭配,有一種講唔出嘅酸叔味份量好少不過份量多,都食唔落🤣🤣🤣🤣🤣因為真係唔太好味Pork ribs marinated in honey and soy sauce個豬肋骨味道唔錯的,不過同平時中菜餐廳食到嘅味道一樣同埋個份量都係太少,豬肋骨得三條,去左骨之後,真係冇咩肉剩一開始以為係飯,原來係薯仔整成左一粒粒飯咁嘅形狀,幾盞鬼睇到介紹話正,又要提前預約食完之後都幾失望,一個難食,一個普通貨色份量少,性價比低
Lunch 得5個Set可以選擇

羅宋湯唔錯,個人感覺比南瓜湯要好味

份量好少
不過份量多,都食唔落🤣🤣🤣🤣🤣因為真係唔太好味
鴨胸肉蘋果

個豬肋骨味道唔錯的,不過同平時中菜餐廳食到嘅味道一樣
同埋個份量都係太少,豬肋骨得三條,去左骨之後,真係冇咩肉剩
一開始以為係飯,原來係薯仔整成左一粒粒飯咁嘅形狀,幾盞鬼
豬肋骨

睇到介紹話正,又要提前預約
食完之後都幾失望,一個難食,一個普通貨色
份量少,性價比低

2021-03-21 365 瀏覽
之前聽朋友講,中環有一間好出名既烏克蘭菜,見香港都幾罕有,就黎試試佢入到去真係好有feel,全間餐廳既佈置,都真係令人覺得好似去左東歐咁叫左個傳統豬肉餃子,同埋雞肉蘑菇卷。餃皮唔會太薄,所有既餡料都包到實,一d都冇穿出黎,一咬落去爆晒汁,非常好食。蘑菇卷外皮鬆脆,點埋沙律醬更加好食!另外主菜係酥皮燴牛仔肉,牛肉好嫩滑,清清地唔太鹹,切開個酥皮可以拎住黎點湯食。酥皮遇湯即軟,好鬆化主菜係香燒豬肋骨,上枱後店員再係上面點火,好正!每份主菜都可以跟一份配菜,點左個麵包同薯蓉。麵包麥味好重好香,薯蓉都好細滑

• 香燒豬肋骨
2021-03-20 374 瀏覽
整個環境,以紅色為主,枱子不多,我諗10多張!每位客人用餐後,職員立即換枱布,有些餐廳換檯墊就算,抵讚。👍我地點左 lunch set B 同 set D:Set B: 芝士焗牛脷磨菇飯頭盤:南瓜🎃湯 沒有多餘的味道,簡單的南瓜味已足夠、打得滑又甜。沙律:不同的顏色,已經好健康。主菜:未食,芝士已經好香,脆卜卜的,唔係好咸。牛脷~唔係機切一片片嗰啲,食落去又軟又好味。最好味係嗰飯,其實食到一半已經好飽,因為牛脷好多又大件,而且飯底下面都好油,但係食落唔覺。咁當然係為左避免焗濃,同埋真係好香。飲品:桂花茶,沖走飽飽感覺。Set D: 羊架配蕃茄汁醬頭盤:羅宋湯 ~ 咁紅?是的,有別於橙色的,佢係紅色的,因為用左紅菜頭。好好味。主菜:羊架+薯蓉條羊架:好味,不用多講。薯蓉條~一條條,唔係一舊舊,特別D。飲品:玫瑰茶減壓除膩,👍👍👍甜品:烏克蘭蜂蜜蛋糕 ~ 傳統蛋糕風味。店名:東歐餐廳地址:中環雲咸街63號巴力大廈1樓PS: 有心理準備要行斜路先上到去

我地點左 lunch set B 同 set D:

Set B: 芝士焗牛脷磨菇飯
頭盤:南瓜🎃湯
沒有多餘的味道,簡單的南瓜味已足夠、打得滑又甜。
沙律:不同的顏色,已經好健康。

飲品:桂花茶,沖走飽飽感覺。

Set D: 羊架配蕃茄汁醬

主菜:羊架+薯蓉條
羊架:好味,不用多講。薯蓉條~一條條,唔係一舊舊,特別D。

飲品:玫瑰茶減壓除膩,👍👍👍

甜品:烏克蘭蜂蜜蛋糕 ~ 傳統蛋糕風味。

店名:東歐餐廳
地址:中環雲咸街63號巴力大廈1樓

PS: 有心理準備要行斜路先上到去
2021-03-17
慶祝紀念
紀念日
2021-03-11 359 瀏覽
早幾年到過俄羅斯旅行,想喺香港搵一間俄羅斯餐廳,試吓香港嘅東歐菜係咩味道。正宗俄羅斯菜就暫時未搵到,但係search左一間做烏克蘭菜,東歐餐廳。久仰大名,今日終於去試。🍽🍽1️⃣Borsch 正宗烏克蘭羅宋湯 $68叫得做正宗,你當然唔可以expect好似香港嗰啲茶餐廳咁嘅味道啦。如果要同俄羅斯嘅比較,我覺得都有八九成相似。甚至乎可能比起俄羅斯嘅味道更加豐富。不過我覺得佢舊酸忌廉落得唔夠,變咗剩係得個樣對味道冇任何影響,而且湯料太多變左食料多過飲湯。2️⃣Fur Coat 紅菜頭魚柳沙律 $78Fur Coat Salad係指將鯡魚,洋蔥,紅菜頭,蛋,薯仔切得好細既沙律。份量叫一個兩個人分都啱啱好夠食。雖然係要將材料切幼細,但鯡魚比例有啲少所以食落唔太覺得有。擺碟算係幾精緻,賣相唔錯。食落酸酸地,同俄羅斯食到嘅沙律幾相似,整體感覺幾地道。3️⃣Stew of Venison in Red Wine 俄國宮廷焙鹿肉 $228新鮮滾熱辣用石頭鍋上,份量都幾夠食。我未食過鹿肉,今次係我第一次。可能因為佢落咗好多孜然粉,感覺好似喺印度咖喱屋食嗰啲羊肉咁嘅味道,令到看似呢種好少食到嘅肉類,欠缺特色。雖然放在
🍽🍽
1️⃣Borsch 正宗烏克蘭羅宋湯 $68

2️⃣Fur Coat 紅菜頭魚柳沙律 $78

新鮮滾熱辣用石頭鍋上,份量都幾夠食。我未食過鹿肉,今次係我第一次。可能因為佢落咗好多孜然粉,感覺好似喺印度咖喱屋食嗰啲羊肉咁嘅味道,令到看似呢種好少食到嘅肉類,欠缺特色。雖然放在石頭鍋上可以保溫但令肉質更加乾和老,配上紅酒汁(我食落似係)就更似紅酒煮牛肉。

4️⃣Baked Rabbit in sour cream sauce with spaghetti 俄國炆兔肉 $248
呢一味餸都係用石鍋上嘅,份量都絕對夠兩個人食。同樣地,我未食過兔肉,今次係第一次。感覺好似食雞。不過啲兔肉無論肉質,定係味道都令我有啲失望。成個餸嘅味都完全靠晒個汁,而且兔肉肉質並唔吸引,好似食緊湯渣咁。最為失望嘅係,店方將意粉放入石鍋嘅底部,令到意粉過熟。除非係用作薦底,但係呢部份寫得落餐牌嘅就預咗食客會食,咁嘅做法就大為失色,浪費咗啲意粉。

5️⃣傳統東歐飲品 Nalivka & Kvass $68/glass
前者味道一飲落去就覺得好似 利X納,味道較為單一。而且一點裝飾也沒有,承恵$68有啲唔抵。
而Kvass就係用黑麥麵包發酵而成嘅飲品,類似冇酒精嘅黑啤。聞落去有幾香嘅蜜糖味,個人幾鍾意飲。不過同樣地, $68我覺得有啲貴。
💬
呢間餐廳嘅佈置富主題性。裏面有好多有關斯拉夫文化嘅擺設同裝飾,店員嘅招呼亦都好親切。按照餐廳嘅定價同埋食物嘅份量,呢間係一間富主題性嘅中價餐廳。如果想品嚐下東歐嘅味道,我覺得值得去試吓。
💰💰
今次消費: $834兩位(中等價位)
===

Borsch
Fur Coat 紅菜頭魚柳沙律
2021-03-10 313 瀏覽
同太太曾經去過俄羅斯,諗住去呢間餐廳在回味一下當地嘅菜式。雖然菜色好似有啲改良但係都好有風味。入到去佈置幾有心思。座位擺設都好有東歐風味。我哋兩個人點咗一個烏克蘭羅宋湯,一個紅菜頭希靈魚沙律,芝士焗牛脷盎,俄國宮廷焙鹿肉。首先講下個烏克蘭羅宋湯畀我羅斯更多香草味味道不俗亦都有風味。之後希靈魚沙律好有驚喜,紅菜頭好新鮮,同希靈魚好夾,一齊食好開胃。芝士焗牛脷盎,分量幾足,牛脷係屬於比較淋身嘅口味。我就普普通通啦,但係不過係純粹個人喜好啦。個主菜鹿肉味道係幾惹味,個汁好好食。今個月,每人消費滿250蚊,仲可以送多杯vodka。整體服務態度都好好,我覺得可以再幫襯。

個主菜鹿肉味道係幾惹味,個汁好好食。

今個月,每人消費滿250蚊,仲可以送多杯vodka。
整體服務態度都好好,我覺得可以再幫襯。
2021-03-09
2021-03-05 313 瀏覽
一間好鐘意香港嘅良心食店,蕃茄汁羊排,烏克蘭羅宋湯,羊排肉質鬆軟煎得外脆內軟一啲都唔會韌,烏克蘭羅宋湯除左用大量蔬菜仲會加入紅菜頭去煮,上碟時再加少少酸忌廉,微微酸甜幾開胃,東歐餐廳除左食物質素唔錯外,樓面同事招呼亦都好好,尤其一位應該係經理嘅員工,經常會主動提出幫客人影相,亦會建議客人點樣坐點攞背景影得會比較靚,我用刀切羊排時候佢仲同我講食羊排一定要用手食先食得乾淨,根住仲比左幾張餐紙我,想嚟試下佢哋出品嘅最好先訂位,因為佢哋啲booking都幾爆。
呢間深黃店💛裝飾得特別精緻,一入去已經比個東歐小餐館氛圍吸引住🔥擺設同枱櫈都別具心思😍有種家庭式經營嘅溫暖感覺👨‍👩‍👧我地要早一個月先訂到位啊😆食完都有多過滿意嘅滿足感🥰兩個人叫左4樣野~🌟馳名基輔炸雞扒🍗($188)-雞扒先炸後焗,中間夾左牛油:食落好嫩滑🤤生熟程度調較得岩岩好💓帶淺粉紅色😜唔係好食到牛油味🤔-有別於平時嘅炸雞,呢款外皮走硬脆風🤩減少左油膩感💛少食炸野嘅我都食得好過癮🤣🙈-🌟薯片係自家炸🤩有新鮮薯味😚-相對其他菜式可能會普通啲💁🏻‍♀️但黎到都想試下呢款傳統東歐菜🌟🌟招牌芝士焗牛脷盅🐮($98)-❗️必叫無誤❗️我地嘅至愛💛-上碟果陣好似酥皮湯(圖3),走硬脆路線😋-重點❗️成盅濃厚芝士,浸住超多舊牛脷🤤加埋一齊食係絕配~神奇位係不停食都唔膩🔮-厚切牛脷霖身得黎,仲保留少咬口😍宜家仲回味緊-我地果盅啲芝士同酥皮合體左🤣如果可以拉絲埋就好🌟🇺🇦正宗烏克蘭羅宋湯($68)-用紅菜頭為主,配多種蔬菜🥬同豬骨煲製而成~面頭有酸忌廉-同港式羅宋湯比較,飲落無咁甜/人工😂有煥然一新嘅感覺🍯烏克蘭風味蜂蜜蛋糕🍰($88)-密度高,好外國聖誕蛋糕風😆😆-有4層海綿蛋糕+甜甜嘅蜂蜜忌廉😚蛋糕
馳名基輔炸豬扒

🌟馳名基輔炸雞扒🍗($188)
-🌟薯片係自家炸🤩有新鮮薯味😚

招牌芝士焗牛脷盅

🌟🌟招牌芝士焗牛脷盅🐮($98)
-❗️必叫無誤❗️我地嘅至愛💛
-上碟果陣好似酥皮湯(圖3),走硬脆路線😋
-厚切牛脷霖身得黎,仲保留少咬口😍宜家仲回味緊
-我地果盅啲芝士同酥皮合體左🤣如果可以拉絲埋就好

正宗烏克蘭羅宋湯

🌟🇺🇦正宗烏克蘭羅宋湯($68)
-用紅菜頭為主,配多種蔬菜🥬同豬骨煲製而成~面頭有酸忌廉
-同港式羅宋湯比較,飲落無咁甜/人工😂有煥然一新嘅感覺

烏克蘭風味蜂蜜蛋糕

🍯烏克蘭風味蜂蜜蛋糕🍰($88)
-密度高,好外國聖誕蛋糕風😆😆
-有4層海綿蛋糕+甜甜嘅蜂蜜忌廉😚蛋糕體有啲果仁增加口感~仲有糖霜係面
-歐洲地道級別嘅甜😂以呢款甜品作結好滿足🥰

價錢💰:
-$486
比預計平,又食到好飽🤩

總結:
-精緻佈置+少見嘅特色異國菜🤩
-🏵鐘意試異國餐廳嘅可以一試
-🍽一路都鐘意食異國菜🕯特別之餘,又為味蕾帶啲新鮮感🥰如果食物保持地道嘅話(無特別去迎合本土口味💁🏻‍♀️),加埋當地風嘅裝飾,仲會好似去左轉微旅行咁✈️😚
2021-02-28
馳名基輔炸豬扒