今日lunch 約埋朋友行完街就去左位於尖沙咀既「晴空☁️呢間餐廳都bookmark左一段日子.終於黎到開餐啦🤤入到餐廳見到天空既浮雲☁️坐位以木系為主😬另外有一排高椅可以睇住壽司師傅手握壽司🍣講返呢度既午市套餐都包左前菜沙律🥗茶碗蒸蛋🥚、主菜、面豉湯及甜品🍮我地就點左壽司十件套餐及生燒鰻魚井共享🤗前菜沙律🥗醬汁酸酸地好醒胃🤗麵豉湯咸度適中又夠熱👍茶碗蒸蛋🥚帶鮮甜湯頭😋雞蛋超級順滑🤤十貫手握壽司包括入口即化既拖羅😍鮮甜彈牙既牡丹蝦🦐馬糞海膽同樣鮮甜☺️左口魚邊魚油慘透日本米當中👍油甘魚及深海池魚😎甚有魚香🥰醬漬吞拿魚🐟咸咸地連豉油都唔使點😉另外仲有鰻魚、三文魚🍣及吞拿魚卷同樣出色🙌生燒鰻魚飯☺️鰻魚冇骨入口咀嚼真系值得一贊👍🏻蒲燒醬刷滿切好一舊舊既鰻魚上🤤醬汁咸甜度調制到啱啱好😬配搭埋椰菜及楊蔥絲一齊食到最後唔會有膩既感覺👍另外配菜醃楊蔥🧅蒜粒🧄及合桃魚仔甜甜地幾特意🤤最後既士多啤梨蛋卷好香蛋味😋中間士多啤梨cream輕甜夠滑.為呢頓午餐畫上完美句號😬

前菜沙律🥗醬汁酸酸地好醒胃🤗

麵豉湯咸度適中又夠熱👍

茶碗蒸蛋🥚帶鮮甜湯頭😋雞蛋超級順滑🤤

十貫手握壽司包括入口即化既拖羅😍

鮮甜彈牙既牡丹蝦🦐馬糞海膽同樣鮮甜☺️

左口魚邊魚油慘透日本米當中👍
油甘魚及深海池魚😎甚有魚香🥰

醬漬吞拿魚🐟咸咸地連豉油都唔使點😉
另外仲有鰻魚、三文魚🍣及吞拿魚卷同樣出色🙌

另外配菜醃楊蔥🧅蒜粒🧄及合桃魚仔甜甜地幾特意🤤

• 拖羅壽司
  • 海膽壽司
2021-12-07 75 瀏覽
放大假啦!放大假啦!放大假啦!近呢個月嘅工作唔係咁順暢,同行友人比異地「teammate」搞到頭都大☹️做好嘅嘢又出現好多問題不過去到今日😏咩都唔再緊要啦💐訓到自然醒之後出去尖沙咀食Lunch,揀咗木系裝潢嘅晴空🔥炙燒魚生丼三文魚、鮪腹、左口魚邊、帆立貝、鰻魚、銀鱈魚火炙左口魚邊係我最愛,咬落啖啖油香,平時好時食火炙刺身,食嚟食去都係左口魚邊今次丼飯有好多種選擇,令人耳目一新每款午市套餐均付有沙律、茶碗蒸、味增湯及甜品,餐廳冷氣頗強,有碗滿熱辣辣嘅麵豉湯覺得好幸福🌡跟餐嘅茶碗蒸絕不馬虎,賣相小巧精緻🌱味道豐富有層次,蒸蛋十分嫩滑,讚👍🏻之前見其他朋友食過omakase質素都唔錯今日因為時間問題就只係食lunch set價錢抵之餘,質素都唔錯,令我更加想試埋佢地嘅omakase
放大假啦!放大假啦!放大假啦!
近呢個月嘅工作唔係咁順暢,
同行友人比異地「teammate」搞到頭都大☹️
做好嘅嘢又出現好多問題
不過去到今日😏咩都唔再緊要啦💐

訓到自然醒之後出去尖沙咀食Lunch,
揀咗木系裝潢嘅晴空

🔥炙燒魚生丼
三文魚、鮪腹、左口魚邊、
帆立貝、鰻魚、銀鱈魚
火炙左口魚邊係我最愛,咬落啖啖油香,
平時好時食火炙刺身
食嚟食去都係左口魚邊
今次丼飯有好多種選擇,令人耳目一新

每款午市套餐均付有沙律、茶碗蒸、
味增湯及甜品,餐廳冷氣頗強,
有碗滿熱辣辣嘅麵豉湯覺得好幸福🌡
跟餐嘅茶碗蒸絕不馬虎,賣相小巧精緻🌱
味道豐富有層次,蒸蛋十分嫩滑,讚👍🏻

之前見其他朋友食過omakase質素都唔錯
今日因為時間問題就只係食lunch set
價錢抵之餘,質素都唔錯,
令我更加想試埋佢地嘅omakase
2021-12-07 1064 瀏覽
勁好味嘅Omakase 🍣咁大個女人生第一次食Omakase 😍😍好朋友同我食生日飯🎂,佢揀左喺金巴利街嘅晴空日本料理,我未食過 omakase,原來係廚師發辦咁解,唔駛自己諗又幾好喎!廚師會揀時令時材比我識好正呀!Omakase set有分晴 $880同埋 空 $1180 兩㮔, 我地揀左晴,包括:前菜,刺身三点、和食、壽司6種、手卷、湯及甜品!都好豐富,店員每道菜都細心介紹,食落特別好味!👍👍首先係前菜磯煮鮑魚:磯煮鮑魚配鮑魚肝醬食落好夾好好味! 😁😁😁跟住上刺身,1️⃣真鯛魚:煙韌好味嘅真鯛魚,酸酸地勁開胃!😋😋 2️⃣令和之怪物-生蠔:大大隻蠔入口甘香蠔味濃郁!極高質我最鐘意食!💯💯💯3️⃣煙薰鯖魚:原來煙薰係咁香,仲有油脂豐富入口即化好好食呀!😋😋😋和食方面係燒鰻魚,一向鐘意食魚,燒到外脆內軟口喉控制得好好!👍👍👍🍣🍣🍣🍣壽司6㮔有時令嘅秋刀魚同深海鯖魚,其餘嘅有馬糞海膽、牡丹蝦、大拖羅、中拖羅,樣樣都好新鮮又好味,一路食好似覺得自己去左日本咁!我最欣賞2種拖羅仲有唔同感,店員話有時仲會有野生拖羅添!手卷仲有我朋友最鐘意嘅葱吞拿魚手卷,店員細心提醒要快D食,葱吞拿魚又另一種口感實在太美味
勁好味嘅Omakase 🍣

🍣🍣🍣🍣壽司6㮔有時令嘅秋刀魚同深海鯖魚,其餘嘅有馬糞海膽、牡丹蝦、大拖羅、中拖羅,樣樣都好新鮮又好味,一路食好似覺得自己去左日本咁!我最欣賞2種拖羅仲有唔同感,店員話有時仲會有野生拖羅添!手卷仲有我朋友最鐘意嘅葱吞拿魚手卷,店員細心提醒要快D食,葱吞拿魚又另一種口感實在太美味了!🐟🐟🐟🐟❤❤❤

跟餐嘅湯係🐟魚湯,原來日日唔同架❤最後上嘅甜品係日本直送哈密瓜🍈配綠茶卷蛋🍵!啱哂我呢個綠茶控!

最後,鹽燒🔥拖羅店員見我地鐘意食拖羅,推介我地食埋呢個鹽燒拖羅!油脂香而不肥油膩😋😋!

果然冇介紹錯!全部都咁好味,下次會再黎!
慶祝紀念
生日
2021-12-06 69 瀏覽
今日去到尖沙咀食Lunch,餐廳位於金巴利道交通都算方便,除左有omakase 之外,仲有丼飯都係唔錯既選擇炙燒魚生丼($158)食丼飯之前會有沙律、前菜、麵豉湯同蟹肉燉蛋同開開胃先,幾特別既係前菜裡麵既柚子酸薑,入口有淡淡既柚子味,比一般酸薑更清新同醒胃。而燉蛋都夠滑,仲有一絲絲既蟹肉,都幾好食。有劍魚、左口魚邊、拖羅、蒲燒鰻魚、帆立貝、銀鱈魚、三文魚、油甘魚同海鰻,上枱完全見唔到d飯,材料好豐富。由於經過火炙,令油脂香味十足,而且每種刺身都唔同口感,每一啖都有驚喜。食完飯之後估唔到仲有甜品,今次食既係抹茶卷蛋,味道清清地,唔會死甜~

炙燒魚生丼($158)

2021-12-06 72 瀏覽
食過尖沙咀好多間日本野,呢間質素都算好高,同埋唔貴,用料靚又新鮮,以後lunch time又多個選擇😊lunch omakase $398首先會上沙律,酸酸甜甜幾開胃。之後食個軟滑嘅茶碗蒸蛋。刺身刺身好新鮮,當日嘅刺身有拖羅、鰈魚、赤貝、油甘魚😍赤貝鮮甜彈牙、油甘魚夠肥美,最正一定係拖羅,有兩件,一件大拖羅,一件中拖羅,勁香口勁肥美,食完想再食😋估唔到咁嘅價錢會俾咁高質嘅刺身。生蠔令和之怪物,肉質飽滿,上面有魚子同金箔,魚子嘅咸味更帶出蠔嘅鮮甜,好creamy,海水味適中。6件壽司🍣當中包括深海池魚、牡丹蝦、北極貝、燒海曼、海膽、拖羅。海膽同牡丹蝦最鮮甜,拖羅最肥美,北極貝燒過,彈牙有味。全部質素都幾高,唔錯。之後仲有一個拖羅手卷,細細個,但係味道幾好,最後甜品有勁甜哈密瓜配日式蕨餅,好滿足嘅一餐☺️

lunch omakase $398

首先會上沙律,酸酸甜甜幾開胃。之後食個軟滑嘅茶碗蒸蛋。

刺身

生蠔

6件壽司🍣

2021-12-06 55 瀏覽
平時喺金巴利街多數都係食韓國嘢,估唔到呢度竟然有一間食日本餐廳本身只係諗住叫壽司同熟食,但係見佢哋嘅Omakase都唔貴。問過店員,可以叫一位Omakase再加其他散叫,就決定咗咁樣試吓。◼️Omakase • 晴Hare $880◽️前菜▫️磯燒鮑魚伴乾醬:鮑魚彈牙,醬汁夠入味。刺身3点:▫️鰈魚:切成薄片包住新鮮紫菜,醬汁微酸,帶出到鮮美又醒胃。煙燻鯖魚:煙燻過嘅鯖魚非常之香,肉質非常之滑,油脂又夠豐富。▫️鹽燒拖羅:店員再三提醒要快啲食,爽脆嘅紫菜配鹽燒過嘅拖羅,肥美又入口即溶。◼️和食▫️汁煮吞拿魚面頰:食完刺身之後抖一抖,吞拿魚面頰係非常之嫩滑同入味。手握壽司6貫:▫️海膽|秋刀魚|拖羅|牡丹蝦|赤貝| 北寄貝每一件壽司上面嘅魚生都非常新鮮,當造嘅吞拿魚非常之鮮味同埋好肥美。牡丹蝦大大隻又夠鮮甜彈牙。馬冀海膽鮮甜入口順滑。拖羅肥美入口即溶。◽️手卷▫️拖羅手卷:都係爽脆嘅紫菜包住入口即溶嘅拖羅蓉。◻️湯▫️雪白色嘅魚湯,每一啖都濃郁鮮甜,入邊亦都有菇類做配料。◻️甜品▫️日本蜜瓜|蕨餅蜜瓜非常之清甜,蕨餅係自家製作,非常之煙韌又唔會太甜。◻️熟食:▪️汁燒魷魚筒 $120魷魚非常之彈牙,配上鹹香嘅醬汁,非常

◼️Omakase • 晴Hare $880
◽️前菜
▫️磯燒鮑魚伴乾醬:鮑魚彈牙,醬汁夠入味。
刺身3点:
◼️和食
手握壽司6貫:

▫️海膽|秋刀魚|拖羅|牡丹蝦|赤貝| 北寄貝
◽️手卷
▫️拖羅手卷:都係爽脆嘅紫菜包住入口即溶嘅拖羅蓉。
◻️湯
▫️雪白色嘅魚湯,每一啖都濃郁鮮甜,入邊亦都有菇類做配料。
◻️甜品

▫️日本蜜瓜|蕨餅
蜜瓜非常之清甜,蕨餅係自家製作,非常之煙韌又唔會太甜。

◻️熟食:

▪️汁燒魷魚筒 $120
魷魚非常之彈牙,配上鹹香嘅醬汁,非常之惹味。
▪️脆炸原條鰈魚 $168
估唔到除咗刺身之外用嚟炸都咁好食,餐廳將條魚炸得非常之酥脆,直程連啲魚骨都可以食埋。
▪️鰻魚炒飯 $88
鰻魚嘅份量都唔少,炒飯粒沾滿左鰻魚汁。好味又夠飽肚。
2021-12-06 348 瀏覽
生日一年得一次梗係要食豪D!睇社交平台見倒金巴利街新開嘅晴空日本料理嘅食物賣相超靚超高質!一於book枱同媽媽食返餐勁嘅!今次生日想為自己製造驚喜, 所以試下 omakase,即係廚師發辦,廚師會讚用當日最新鮮最靚嘅食材準備豐富嘅一餐!gogogo 食左當去左旅行系列~東京篇!出發!🍣Omakase 晴 $880/ 空 $1180 🍴 我就揀左晴,包括:前菜,刺身三点、和食、握之壽司6貫、手卷、吸物(湯)及甜品  🥗前菜🥗 磯煮鮑魚:香軟彈牙嘅磯煮鮑魚,配鮑魚肝醬,有畫龍點睛嘅效果!第一道菜已經食到嘩嘩聲😋😋😋 刺身三點: 🐟真鯛魚:鯛魚配上清新微酸嘅醬汁輕輕帶出魚嘅鮮味,食落有咬勁,魚肉香甜! 🦪令和之怪物-生蠔: 好耐冇食日本蠔,因為唔係咁多地方有得食,今次食呢隻令和之怪物,入口爽甜,海水味濃,蠔味齒頰留香!!太驚喜!太好味!🎇煙薰鯖魚: 煙薰味有別於一般嘅煙薰,食過先知原來可以咁香氣撲鼻!油脂特香!配埋炸蒜絲同洋蔥食更惹味!🌟鹽燒拖羅🌟 店員話呢個鹽燒拖羅係推介必食!拖羅加左岩鹽輕輕燒過, 油脂勁香口又夠哂肥美, 有入口即溶嘅感覺!配搭紫菜、紫蘇葉一齊食大大減低油膩感!🍱和食🐟汁
🍣Omakase 晴 $880/ 空 $1180 🍴
刺身三點:

🌟鹽燒拖羅🌟
🍱和食
🐟汁燒鰻魚:香甜醬汁,包住嫩滑嘅鰻魚,咬落去簡直驚喜!薄薄嘅外皮十分脆口,肉裡嘅魚肉非常嫩滑!正!
🍣握之壽司6貫: 馬糞海膽、牡丹蝦、大拖羅、中拖羅、深海鯖魚同秋刀魚
#不時不食 所以一定有當季最靚嘅刺身,秋天梗係食秋刀魚, 特別肥美甘香~我自己最鐘意馬糞海膽,同牡丹蝦!兩樣都係極鮮甜美味!媽咪至愛拖羅,大同中拖羅唔同口感一樣好味!店員介紹有時會有野生拖羅!實在少見!
🍣手卷:葱吞拿魚手卷選用日本紫菜,特別香脆,加埋軟綿細滑嘅葱吞拿魚簡直冇得彈!
🥣湯:食完刺身最正就係飲返碗熱熱嘅湯,魚湯入面仲有豆腐,香菇等配料,真材實料好味道!
🍰甜品: 超甜嘅哈密瓜配綠茶🍵卷蛋!清甜又好味!
店員每道菜都細心介紹,食材全部新鮮美味,擺盤精美用心,係一餐大滿足💯嘅生日飯!
  • 握之壽司6貫
  • 汁燒鰻魚
  • 鹽燒拖羅
  • 令和之怪物
  • 磯煮鮑魚
  • Omakase 晴
第一次肯花時間打食評,就俾左呢間地道小店… 晴空。因為睇得出師傅真係好有心思,值得分享。適逢老婆生日又係星期五,可以掉低兩個仔去食晚飯。係好多唔同既群組都睇到有關「晴空」既食評,一面倒都係讚,老實講,感覺係….. 乜咁揼本搵人寫正評呀🤭 !或者係香港呢個地方,習慣左懷疑卦。不過過往兩三星期,見到食評越嚟越多,又撞啱老婆生日想食Omakase,所以諗住試下,反正都係「訂到位先算啦!」老實講,尋晚去食,係有d期待,但又唔會好似成世無食過刺身壽司咁,都係抱住去試下新型,期望有d驚喜食到D未食過既味道。回應番第一句,唔鍾意打字作文,所以每件每款食左D乜好唔好食,請恕我懶,自己睇相,自己親身去嘗試。但食物既質素整體係高,隻蠔配上自製既醬汁,味道好出好鮮;果件火灸拖羅包上紫菜,口感同味道真係形容唔到咁好味;汁煮吞拿魚面頰好過癮,口感似牛腩但腍同有魚味。另外,”鬢辮”深海池魚無論味道同賣相都真係一流。而成晚最大驚喜,真係火灸鰈魚 同 火灸蝦膏配牡丹蝦……火灸鰈魚:入口感覺到塊刺身係個口到溶化,魚油溶係口但一d都唔膩,真係一絕。火灸蝦膏配牡丹蝦:個人而言就真係好好味,蝦膏好香,牡丹蝦好新鮮好彈牙,而兩

火灸蝦膏配牡丹蝦:個人而言就真係好好味,蝦膏好香,牡丹蝦好新鮮好彈牙,而兩者入口果個味道真係好X爽!

以下係Omakase「空」Set其中主打推介:

以為食完個Omakase就完🤣,當我老婆已經食到飽飽,我忍唔住叫多左個12件壽司Set。

師傅好有心機,每件清楚介紹佢地既出處、來源、味覺,即使一D係其他壽司店都食到既魚,例如金鯛、深海池魚、秋刀魚等,味道都唔一樣,非常滿足。

食完12件壽司,見仲有d餓🤦🏻‍♂️,加上全程見到好多人叫「海膽蟹肉炒飯」,忍唔到口,終於都係要叫埋,加多件牡丹蝦刺身…… 好滿足😚

其實好唔好食,抵唔抵食,每個人都有唔同感受,我老婆同我就覺得好好味,一定會再黎試其他野。
2021-11-19
慶祝紀念
生日
  • 鰈魚壽司
  • 火灸蝦膏牡丹蝦壽司
2021-11-30 156 瀏覽
平時工作辛苦,有陣時Lunch都要食好啲🤗位於尖沙咀金巴利街,呢條街出名係食韓國菜,竟然有間好日本feel嘅餐廳 《晴空日本料理》入到店內雖然地方空間唔算大但環境唔錯,頂部好多舊白雲,好有晴空感覺☁️☁️☁️每個午市套餐付有沙律、茶碗蒸、味噌湯、甜品。🥗前菜先上粟米車厘茄沙律新鮮蔬菜好爽脆,酸酸甜甜好醒胃。再來茶碗蒸🥚裡面有蟹柳同菇,熱辣辣非常滑溜。🍣壽司10件 + 手卷十貫手握壽司有大拖羅🤤入口即溶深海池魚 魚味味香 鮮嫩肥美吞拿魚赤身醬油潰過味道較濃甜蝦膏燒香了牡丹蝦😋啖啖甜蝦肉好彈牙秋刀魚、三文魚、銀雪魚味道新鮮鮮甜海膽🤤完全沒有腥味👍超甜左口魚邊、海鰻 吃落好爽口仲有最後香蔥拖羅蓉卷🍣件件精緻同新鮮🍱生燒鰻魚飯丼厚厚鰻魚再淋上秘製醬汁🤤配上大大碗白珍珠米,特別開胃好味😋最後甜品🍓士多啤梨味蛋卷,喜歡唔太甜,蛋糕好鬆軟🍰
平時工作辛苦,有陣時Lunch都要食好啲🤗

每個午市套餐付有沙律、茶碗蒸、味噌湯、甜品

🥗前菜先上粟米車厘茄沙律
新鮮蔬菜好爽脆,酸酸甜甜好醒胃。
再來茶碗蒸🥚裡面有蟹柳同菇,熱辣辣非常滑溜。

🍣壽司10件 + 手卷
十貫手握壽司
大拖羅🤤入口即溶

深海池魚 魚味味香 鮮嫩肥美

吞拿魚赤身醬油潰過味道較濃

甜蝦膏燒香了牡丹蝦😋啖啖甜蝦肉好彈牙

秋刀魚、三文魚、銀雪魚
味道新鮮鮮甜

海膽🤤完全沒有腥味👍超甜

左口魚邊、海鰻
吃落好爽口

仲有最後香蔥拖羅蓉卷🍣
件件精緻同新鮮

🍱生燒鰻魚飯丼
厚厚鰻魚再淋上秘製醬汁🤤配上大大碗白珍珠米,特別開胃好味😋

最後甜品🍓士多啤梨味蛋卷,喜歡唔太甜,蛋糕好鬆軟🍰

2021-11-29
2021-11-29 130 瀏覽
近排清緊office嘅雜物,執嘢執到lunch已經好肚餓,諗住食好少少安撫下自己😋人都幾多,好彩我今日算早咗少少,大家book咗枱先嚟會穩陣啲⭕️晴空特選刺身丼分別有甜蝦、海膽、油甘魚、三文魚、帆立貝、鰻魚、吞拿魚油甘魚味道甘甜,甜蝦彈牙爽口,海膽味道濃郁,口感嫩滑Lunch set有跟沙律、茶碗蒸、味增湯及甜品,我同朋友都覺得茶碗蒸好食,高湯濃郁,蛋蒸得好嫩滑刺身丼來說款式非常多,除此之外,佢哋嘅飯量亦都係多得驚人相信飯桶車同飯桶年!佢哋嚟食都一定會飽!
⭕️晴空特選刺身
分別有甜蝦、海膽、油甘魚、三文魚、
帆立貝、鰻魚、吞拿魚
油甘魚味道甘甜,甜蝦彈牙爽口,
海膽味道濃郁,口感嫩滑

Lunch set有跟沙律、茶碗蒸、味增湯及甜品
我同朋友都覺得茶碗蒸好食,
高湯濃郁,蛋蒸得好嫩滑

刺身丼來說款式非常多,
除此之外,佢哋嘅飯量亦都係多得驚人
相信飯桶車同飯桶年!佢哋嚟食都一定會飽!
2021-11-29 272 瀏覽
高質!新鮮!✨尖沙咀新開的日本料理🎈餐廳有廚師發板,亦可單點。👍🏻在晚餐時段,選擇了單點。《幸福·八種刺身》$780超!級!新!鮮!好好味呀!🌟刺身包括:池魚、牡丹蝦、鯛魚、油甘魚、拖羅、象拔蚌、海膽、水母。刺身厚切!新鮮!很滿足!💜推介《晴空海之寶石特卷》$138海膽加上拖羅蓉鋪面,壽司飯內更有雜錦魚,十分豐富!新鮮好吃!💛《吞拿魚壽司盛盒》$390拖羅控必叫!拖羅入口即溶!超肥美!更有炙燒的拖羅!超級好吃!😌在熟食方面,亦很推介!《脆炸原條碟魚》$168炸而不油膩,清淡的魚香,新鮮好吃!👍🏻連魚骨也吃清!😋《海膽蟹肉炒飯》$150巨大的蟹蓋裝著炒飯,海膽鋪面,好吃!三人吃也足夠!《唐揚東京灣小池魚》$50小小的池魚,送酒一流!香口惹味!《燒和牛沙律》$150和牛入口即溶!很香和牛的味道!好吃!從談話得之,三名師傅亦是從銅鑼灣出名高質的「藏」壽司店出來創業,支持年輕人!👍🏻另外欣賞餐廳很細心,餐具擺盤也很美!總結:新鮮!好吃!滿足!🧡
高質!新鮮!✨

尖沙咀新開的日本料理🎈

餐廳有廚師發板,亦可單點。👍🏻

在晚餐時段,選擇了單點。

《幸福·八種刺身》$780
超!級!新!鮮!好好味呀!🌟
刺身厚切!新鮮!很滿足!💜

推介《晴空海之寶石特卷》$138

《吞拿魚壽司盛盒》$390

在熟食方面,亦很推介!
《脆炸原條碟魚》$168
炸而不油膩,清淡的魚香,新鮮好吃!👍🏻連魚骨也吃清!😋

《海膽蟹肉炒飯》$150
巨大的蟹蓋裝著炒飯,海膽鋪面,好吃!三人吃也足夠!

《唐揚東京灣小池魚》$50
小小的池魚,送酒一流!香口惹味!

《燒和牛沙律》$150
和牛入口即溶!很香和牛的味道!好吃!

另外欣賞餐廳很細心,餐具擺盤也很美!

總結:新鮮!好吃!滿足!🧡
海膽蟹肉炒飯
唐揚東京灣小池魚
燒和牛沙律
2021-11-29 68 瀏覽
去到這間環境服務裝修設計等等都落足心思同埋誠意嘅日式舖頭馬上試試佢嘅壽司魚生嘩真係唔係講笑每一件魚生都係口前而且非常新鮮咬落去油感飽滿非常肥美尤其是而家都係冬天出面比較凍嘅天氣喺入面識到啲咁溫暖嘅食物真係非常滿足每一件壽司好多都係後設而且用了非常新鮮無論魚生海膽等等最難能可貴嘅就係依度嘅壽司飯係好有水準無論味道口感配合得100分知道乜嘢叫做差嘅壽司飯有餸有散或者好硬嗰啲依度絕對不會出現這些問題最後整多個蟹蓋海膽炒飯真係非常完美嘅一日

每一件壽司好多都係後設而且用了非常新鮮無論魚生海膽等等

最難能可貴嘅就係依度嘅壽司飯係好有水準

最後整多個蟹蓋海膽炒飯真係非常完美嘅一日
2021-11-29 44 瀏覽
先來一杯神泡嘅日本啤酒口感非常柔嫩 好似飲緊泡沫咖啡一樣成個醒神開始叫所有食物先來一兩條炸魚 大的那一條連骨都可以吃埋落去 小的那一點每一條都非常肥美送酒一流清清地食一個沙律上面有若干塊鮮味無比嘅牛肉 老老實實淨係呢三樣配菜加一杯啤酒已經十足10去咗日本居酒屋嘅感覺嗰件事係非常滿足嘅 因為其實一般日本舖頭裏面嘅雜物通常都會好多油好多油這一間當然不是去到日本頂級水準但是都已經合格80分加上招待員嘅殷勤服務完全已經可以去到100分啦 而且呢一度嘅裝修新穎感覺幾好雖然燈光有點昏暗但係因為啲食物都好好所以都有非常滿足嘅飲食體驗
先來一杯神泡嘅日本啤酒
口感非常柔嫩 好似飲緊泡沫咖啡一樣
成個醒神開始叫所有食物

這一間當然不是去到日本頂級水準
但是都已經合格80分

平時行過韓國街都係睇韓國菜,估唔到呢度開咗間日本餐廳😮入到去已經感覺到果股日本味道🇯🇵好似去咗日本咁❤️今日見放假終於有機會下午黎試吓😆午餐選擇都唔少,價錢都好合理。前菜都已經好豐富🤤有沙律🥗麵豉湯🥘茶碗蒸🥚沙律🥗微酸既醬汁配落d菜度,好fresh 好開胃🥬茶蒸蛋🥚好滑😋入面仲有一絲絲蟹肉晴空特選刺身丼$180呢款有差唔多有十款刺身,如果有選擇困難症就好適合點呢個😎除咗有三文魚、三文魚籽、海膽、甜蝦外,其中比較少見既:金目鯛、真鯛、池魚。一碗可以食到平時少食到既刺身,而且塊塊都好厚肉地,仲要成個飯係比d刺身蓋過晒😍多到呢🤩個飯亦好大心機,除咗唔會太黏濕,佢亦加左紫菜、蛋絲同醬菜,成個味好豐富。甜品方面🧁抹茶蛋捲份量真係岩岩好,食落唔會好甜,cream 好滑仲有微微既奶油香味,可以為呢個午餐劃上完美嘅句號☺️大滿足🥰
平時行過韓國街都係睇韓國菜,估唔到呢度開咗間日本餐廳😮

午餐選擇都唔少,價錢都好合理。

前菜都已經好豐富🤤有沙律🥗麵豉湯🥘茶碗蒸🥚

沙律🥗微酸既醬汁配落d菜度,好fresh 好開胃🥬

茶蒸蛋🥚好滑😋入面仲有一絲絲蟹肉

晴空特選刺身丼$180

甜品方面🧁抹茶蛋捲

2021-11-28 52 瀏覽
週年紀念日同老公去咗尖沙咀晴空日本餐廳,貪佢多好評,應該少伏,又喺正尖沙咀好方便。入到去餐廳環境好舒服侍應又招呼好好。我同老公一人嗌咗一個<<空>>嘅omakase。嗰下係覺得有啲貴,但之後食完係真心覺得物有所值😆前菜1.磯煮鮑魚伴肝醬彈牙爽口,配埋肝醬食更加鮮味2.鰈魚薄切的的色色,點埋酸汁食好鮮味3.呢個唔記得係咩,淨係記得蝦好大隻,當然好鮮味刺身5道1.象拔蚌刺身兩條刺身配一條有輕輕火炙過,有咬口,配埋黑松露汁味道更岀2.令和之怪物海膽同魚子加埋蠔嘅配搭又幾特別,好鮮味😙3.沙甸魚卷裏面夾住黃蘿蔔同蔥,平時我麻麻地沙甸魚,覺得好腥,但呢個可能配埋黃蘿蔔食,一啲都唔腥,好食👍🏻4.火炙拖羅拖羅一如想像係好鮮好好食,一啖食晒😹5.汁煮塊吞拿魚面頰呢個係熱食,個呑食魚煮到淋得嚟有咬口🤤仲好入味呀,呢道菜有驚喜🧡6.壽司六貫原諒我淨係記得4樣名😆但堅樣樣食落都好新鮮!牡丹蝦壽司:好鮮甜,食落好似有啲creamy感覺,同平時食嘅唔同中拖羅:入口即溶,好食到好想食多幾舊海膽:好鮮甜too,super like🧡北海道嘅活北寄貝:呢個個人非常鐘意,爽口好新鮮,正

前菜
1.磯煮鮑魚伴肝醬
彈牙爽口,配埋肝醬食更加鮮味

2.鰈魚薄切
的的色色,點埋酸汁食好鮮味

3.呢個唔記得係咩,淨係記得蝦好大隻,當然好鮮味

刺身5道
1.象拔蚌刺身
兩條刺身配一條有輕輕火炙過,有咬口,配埋黑松露汁味道更岀

2.令和之怪物
海膽同魚子加埋蠔嘅配搭又幾特別,好鮮味😙

3.沙甸魚卷

4.火炙拖羅
拖羅一如想像係好鮮好好食,一啖食晒😹

5.汁煮塊吞拿魚面頰

6.壽司六貫
原諒我淨係記得4樣名😆
但堅樣樣食落都好新鮮!
中拖羅:入口即溶,好食到好想食多幾舊
海膽:好鮮甜too,super like🧡
北海道嘅活北寄貝:呢個個人非常鐘意,爽口好新鮮,正👍🏻
仲有葱呑拿魚手卷都好食🥰

7.新鮮蜆湯
成碗勁多蜆,好鮮甜,好想飲多幾碗,雖然到嗰刻個肚已經飽了😆😆

8.甜品密瓜配自家士多啤梨卷
個密瓜係激甜,士多啤梨卷甜而不漏,唔好甜品嘅我都幾喜歡🧡

總括嚟講<<晴空>>omakase 體驗係好滿意,食物環境服務都一流,係物有所值之選👍🏻