第一次肯花時間打食評,就俾左呢間地道小店… 晴空。因為睇得出師傅真係好有心思,值得分享。適逢老婆生日又係星期五,可以掉低兩個仔去食晚飯。係好多唔同既群組都睇到有關「晴空」既食評,一面倒都係讚,老實講,感覺係….. 乜咁揼本搵人寫正評呀🤭 !或者係香港呢個地方,習慣左懷疑卦。不過過往兩三星期,見到食評越嚟越多,又撞啱老婆生日想食Omakase,所以諗住試下,反正都係「訂到位先算啦!」老實講,尋晚去食,係有d期待,但又唔會好似成世無食過刺身壽司咁,都係抱住去試下新型,期望有d驚喜食到D未食過既味道。回應番第一句,唔鍾意打字作文,所以每件每款食左D乜好唔好食,請恕我懶,自己睇相,自己親身去嘗試。但食物既質素整體係高,隻蠔配上自製既醬汁,味道好出好鮮;果件火灸拖羅包上紫菜,口感同味道真係形容唔到咁好味;汁煮吞拿魚面頰好過癮,口感似牛腩但腍同有魚味。另外,”鬢辮”深海池魚無論味道同賣相都真係一流。而成晚最大驚喜,真係火灸鰈魚 同 火灸蝦膏配牡丹蝦……火灸鰈魚:入口感覺到塊刺身係個口到溶化,魚油溶係口但一d都唔膩,真係一絕。火灸蝦膏配牡丹蝦:個人而言就真係好好味,蝦膏好香,牡丹蝦好新鮮好彈牙,而兩

火灸蝦膏配牡丹蝦:個人而言就真係好好味,蝦膏好香,牡丹蝦好新鮮好彈牙,而兩者入口果個味道真係好X爽!

以下係Omakase「空」Set其中主打推介:

以為食完個Omakase就完🤣,當我老婆已經食到飽飽,我忍唔住叫多左個12件壽司Set。

師傅好有心機,每件清楚介紹佢地既出處、來源、味覺,即使一D係其他壽司店都食到既魚,例如金鯛、深海池魚、秋刀魚等,味道都唔一樣,非常滿足。

食完12件壽司,見仲有d餓🤦🏻‍♂️,加上全程見到好多人叫「海膽蟹肉炒飯」,忍唔到口,終於都係要叫埋,加多件牡丹蝦刺身…… 好滿足😚

其實好唔好食,抵唔抵食,每個人都有唔同感受,我老婆同我就覺得好好味,一定會再黎試其他野。
2021-11-19
慶祝紀念