2016-09-22 1958 瀏覽
這天晚上有好友相請到旺角區內做了個中式按摩,完成後兩人都覺得有些肚餓,似乎需要一些宵夜來提提神!與朋友走著在砵蘭街附近,商議後決定找關於牛肉/牛腩類的食物;我用了Openrice大神的搜尋功能,確實有幾間在這條街上,便決定一試排頭位的--新仙清湯腩!進入食店坐下時已近十時,已屆宵夜時段,都有不少的人流,根據港人消費模式可知此店有一定質素吧;而望望店內的周圍,有心思的裝潢彌漫著一種數十年前舊香港街道與店舖的氛圍;由牆壁的漆油到掛畫,再到鬆上綠漆的舊窗框,在在都呈現了滿足視覺的另一種味道!跟著,與朋友看了餐牌,有點摸不定主意,便索性問店員來推介;聽了店員一番講解後,我們便決定點三樣都是與牛有關的菜式:下單後很快上來的是小食--麻辣牛肚;這道菜首先要讚的是醬汁與調味,我作為一個川菜愛好者,其實比較欣賞麻辣味做得細緻有變化,而這道菜就有此效果!清脆的辣勁,透著花椒那獨特的香味,把牛肚的肉燥味大大地祛除,留下的是肉香味;咬下去有著多腍滑而少少煙韌的口感,辣/麻/肉香交織成像一首美妙動聽的歌曲!之後上來的是經店員極力推介的此店的招牌菜--清湯牛坑腩;剛端上來時,那清巧的牛腩肉香的本味即時在空中飄散
麻辣牛肚
清湯牛坑腩
之後上來的是經店員極力推介的此店的招牌菜--清湯牛坑腩;剛端上來時,那清巧的牛腩肉香的本味即時在空中飄散;馬上夾ㄧ塊蘿蔔來試試,很腍很鬆軟,在口中嚼幾啖已融化了,完全沒有起渣;味道上只吸收了輕微的滷水汁與牛肉味,可謂突顯了清湯中的"清",真不錯!
清湯牛坑腩
吃過蘿蔔自然到重點--牛坑腩,據店員說之所以推介這坑腩,是以其所選部位乃精華所在,加上吃起來口感較佳;於是我先選了一塊比較多脂肪的來試試;一咬下去,腩肉很爽很滑不黐牙,內裡的肉汁豐厚,透著輕盈的滷水香味,令其本味很快沾滿了味蕾!而牛的脂肪令腩肉本味更加放大,加上油脂與腩肉的質感互相調和,更值得細嚼慢品,果真十分精彩!
蕃茄豬肝牛肉米線
正吃著美味的牛坑腩時,熱辣辣的蕃茄豬肝牛肉米線也上來了;我就先試了這個湯,嘩,不得了,一試即愛上!蕃茄味完全融入了湯水中,酸甜度調校得很適當;米線本身較爽滑,吸引了蕃茄湯與肉汁,自然也是相當美味!反而豬肝與牛肉的質素及味道只屬一般,但有蕃茄湯的提味,吃起來也是不錯的!

總結此餐,在砵蘭街一間有懷舊氣氛的餐廳吃到高質素"牛三寶"的宵夜食物,是件多麼愉快的事情!

而飯後水杯指數(食物調味輕重度,5杯為最重口味),本人給予2.5杯,值得推薦!
2016-09-02
$95 (宵夜)
麻辣牛肚
蕃茄豬肝牛肉米線
2016-09-19 384 瀏覽
早前看雜誌介紹過這裡的牛腩, 咖喱很美味, 正好牛肉, 咖喱, 拉麵是我三樣最愛的自私搵食之選. 乘著這機會來試一試, 進店前半小時與友人通電話, 知道後竟立即趕來. 本來打算吃一份清湯腩便算, 多了一個生力軍自然更好. 進店後的感覺意想不到地, 是老香港式的裝修, 看著綠色的鐵閘, 鐵窗. 懷舊的感覺油然而生. 入座時間是9點半左右, 意想不到地客人入座率已有8成滿. 老舊的圓形木桌上是基本的調味料, 包括辣椒油等. 餐牌上有介紹坑腩, 爽腩, 崩沙腩之分別. 之前對這些部位的口感味道有點一知半解, 還好點菜時點了店員推介的坑腩正是我所愛, 崩沙腩下次會試一試. 主菜前的小食先上, 炸雲吞的價格有點貴, 平均$5一粒, 但炸得酥脆香口, 內饀鮮嫩, 配上泰式酸甜醬酒膩盡解, 沒有投訴的餘地. 本想點清湯腩, 店員力推下試試牛坑腩, 點菜時店員會問喜歡的肥瘦程度, 點了半肥瘦, 出來肥瘦適中, 牛肉一咬下去帶濃濃的油香, 吃4,5塊已極有滿足感. 蘿白無渣, 吸引湯汁的精華極為好吃. 我與朋友均是愛辣之人, 咖喱毫不考慮便選大辣. 店員還是會問肥瘦程度, 相當細心.  咖喱汁的份量不
一級坑腩 (例)
金牌咖喱薯仔牛腩飯 (大辣)

入座時間是9點半左右, 意想不到地客人入座率已有8成滿.
老舊的圓形木桌上是基本的調味料, 包括辣椒油等.
炸雲吞

咖喱汁的份量不少, 單看陣容, 其實雙倍飯量也不成問題. 咖喱香辣濃俱全, 薯仔鬆化, 牛腩肥瘦適中. 或許這不是最好的咖喱, 但牛腩絕對是一絕.
自己不愛在外面喝冷/熱飲品(除酒類外), 其實餐牌上的一, 二人餐相當抵食.

翻食指數: 75 分.

交通方便, 適合1-4人用膳, 價格不貴而質素不俗.

(此指數平衡店舖交通, 味道, 環境, 價格... 等等, 個人作出的評價.)
題外話/補充資料: 入座時, 店內的店員只有1,2個. 但服務及解釋均細心盡責, 以拿過米芝蓮的食店來說頗為難得, 值得一讚.
2016-08-03
一級坑腩 (例)
金牌咖喱薯仔牛腩飯 (大辣)
  • 金牌咖喱薯仔牛腩飯
2016-09-13 314 瀏覽
做咗成日嘢,全日只係食咗一個早餐,到暈!一收工就即刻搵嘢食!途經哩間清湯腩,見到門口貼住連續幾年米芝蓮得獎就入去試下佢到底係龍與鳳!咖哩牛腩飯,咖哩汁係比平時食開果啲深色,而且係辣中帶少甜,我食小辣,辣度剛剛好,再辣就食唔到,牛腩有牛味,而且幾腍,唔會極都吞唔到,果然係牛腩專門店!薯仔好粉好好味!我通常食咖哩飯比較著重係啲薯仔,好多時寧願少肉多薯,所以哩度嘅薯仔加分!平時食牛尾都係紅酒煨,哩度就用胡椒煨,牛尾好重胡椒味,exactly係胡椒豬肚湯果隻味,牛尾雖然煨得唔係超腍,但味道同口感仍然唔錯。麻辣雲吞,我揀咗小辣同麻辣醬分開上,小辣已經超辣,辣過咖哩飯!雲吞細細粒,一啖一粒,皮薄又滑,饀亦好鮮味,我反而覺得唔點麻辣醬就咁食仲鮮味!

金牌咖哩薯仔牛腩飯
麻辣雲吞
2016-09-12
麻辣雲吞
其實近年食粉麵都好少叫牛腩,因為個人比較黑仔,通常叫牛腩都切啲最衰嘅部位嚟,所以多數都叫牛根實冇黐牙。今次去哩間其中一味主打係清湯腩,咁梗係叫腩啦,見佢菜單細清湯腩$38, 大嘅$52, 爽腩/坑腩$46, 5點幾又就嚟食晚飯就"平平哋"叫個細清湯腩過下口癮。清湯腩 - 菜單有分唔同價錢唔同部位,都預咗唔叫爽腩/坑腩就實嚟啲勁瘦位置,嚟到果然。可能叫細清湯腩吧,只有4塊加一粒仔牛腩仲有舊蘿蔔,睇見佢咁切法,一定韌到顛,咬落果然同食湯渣瘦肉一樣又鞋又韌;蘿蔔都幾清甜,湯底係幾好味可以飲晒後記:相信肯俾多$8叫爽腩/坑腩會好食啲,但喺瘦腩先見真章,亦唔係瘦位就一定鞋韌,其實係咪順肉嘅紋理切有關?定係煮嘅火候有關?定係要求太高?

2016-08-06
2016-08-01 304 瀏覽
這次是我首次到新仙食飯,途經油麻地,被米芝蓮三個字吸引住,所以入去試試。下午茶餐價錢合理,34蚊一個牛脷面,牛脷正常,不過不失,口感幾淋,湯入味,值得一試,不過招牌好似係咖喱
,值得一試,不過招牌好似係咖喱
牛脷面(下午茶)
牛脷面(下午茶)
2016-07-31 2018 瀏覽
香港地道美食能夠獲得米芝蓮推介餐廳,是平凡中更顯不平凡,新仙清湯腩咖哩專門店便是其一,於是我當然要帶日本朋友試試。點菜當然由我發辦,我先問過店員崩沙腩和坑腩分別,兩者部分不同,前者較瘦,後者更偏半肥瘦。於是,我便點一碗金牌咖哩牛腩河 ($44)和一級坑腩河($46)沒想到, 朋友非常喜歡咖哩牛腩河,因為港式微辣咖哩辣得來很刺激,牛腩吸收咖哩汁後很惹味,這碗牛腩有帶筋位,很好味。而薯仔不會煮太焾,仍可保持咬口,和咖哩汁果然是最佳拍檔!而我喜歡清湯坑腩,一上碟已經覺那牛肉紋路很吸引,如店員所說半肥瘦,所以入口很軟綿,而且牛味很濃!清湯腩的最佳拍檔就是蘿白,蘿白被清湯浸透至透明,所以很清甜,而且蘿白很嫩!我亦點了個小食:鯪魚肉釀尖椒($28)!尖椒炸到香脆,令椒皮煙煙韌韌,加上釀在椒上滿滿的鯪魚肉調味剛剛好,味道十分香口!而尖椒亦有微微辣味,反而有提味作用,更惹味!最後,看到特飲亦具香港特色,便點了杯檸檬利賓納 ($18)和蜂蜜姜汁薏米($18)。 兩杯都不錯,特別是蜂蜜姜汁薏米水,味道很清香,薏米亦保持嚼口,姜汁和蜂蜜配搭很好,可以互相中和。今餐,朋友都讚不絕口,覺得香港地道美食其實價值更
點菜當然由我發辦,我先問過店員崩沙腩坑腩分別,兩者部分不同,前者較瘦,後者更偏半肥瘦。
於是,我便點一碗金牌咖哩牛腩河 ($44)一級坑腩河($46)
最後,看到特飲亦具香港特色,便點了杯檸檬利賓納 ($18)蜂蜜姜汁薏米($18)

今餐,朋友都讚不絕口,覺得香港地道美食其實價值更高,不需要豪華的裝潢、浮誇的擺碟,有時候,簡簡單單已叫人難忘!
2016-07-19 2261 瀏覽
非常熱鬧@新仙清湯腩 一直想試一下新仙清湯腩 一段時間,因為米芝蓮推介餐廳,這一間說是好親民的一間,所以我眼見都不少老外遊客光顧,下午二點入去仲要等位就是好多客人,茶餐廳格局,人多時候要搭桌,冷氣稍為不足!舒適就真的說不上,但拿到米芝蓮推介一定有其原因的食物有好幾十款,可散點可點餐,點餐的比較抵食,大約$50左右已經有飲品有飯跟我點了一人套餐:包括清湯腩/金牌咖哩牛腩,小食拼盤和時菜及飲品跟餐飲料,凍飲加$2,奶茶比較推介,頗香濃的一人套餐我點了清湯腩,小食就點了牛肚和牛脷,大大碗的白飯,即使係男生來食都必定夠飽一人套餐的清湯腩份量不萛很多,食落很腍,而且好香濃肉味,但精華所在就是其羅白,完全又腍又入味,那湯頭很濃香,飲下去很濃味但不咸,用來伴飯食一流牛肚很讚,外面食的都很韌,而這是我食過的牛肚最腍的一次,而上面的腩汁和辣油完全帶出食物本身的鮮味,至於牛脷也非常好味,必食 跟餐的菜~ 友人點的金牌咖哩牛腩,不食得辣的人要注意了!點了小辣也覺得好辣,不過食起來辣得過癮,伴飯食一流,不知不覺就食清光了

非常熱鬧@新仙清湯腩
跟餐飲料,凍飲加$2,奶茶比較推介,頗香濃的
一人套餐的清湯腩份量不萛很多,食落很腍,而且好香濃肉味,
跟餐的菜~
2016-07-18 344 瀏覽
同娘親去油麻地買東西, 順便搵地方食飯;3經過新仙清湯腩, 門口寫住連續四年入選米芝蓮推介食店:0 一於入去試下><娘親點了招牌牛腩河🐮 $45白蘿蔔夠腍又清甜, 食落有渣...牛腩牛味香濃, 肉質唔軟腍得入口即化, 帶少許嚼勁的硬...湯底清而不膩 ;)麵條軟中帶點煙un 好麵好麵!!蜂蜜咸檸蜜 (跟餐)味道鹹鹹甜甜, 很清爽我點了金牌咖哩牛腩河 $5x咖喱牛腩同湯河粉分開上;)河粉夠滑, 軟淋適中, 份量都唔少;0咖喱牛腩给的不多, 肉質燜得軟腍, 好吃咖喱汁夠香濃很惹味, 不辣奶茶 $16一杯奶茶的茶味濃郁又香醇, 糖份量下得剛好, 不過份地甜;)
同娘親去油麻地買東西, 順便搵地方食飯;3
經過新仙清湯腩, 門口寫住連續四年入選米芝蓮推介食店:0
一於入去試下><

娘親點了
招牌牛腩河🐮 $45
白蘿蔔夠腍又清甜, 食落有渣...
湯底清而不膩 ;)
麵條軟中帶點煙un 好麵好麵!!
蜂蜜咸檸蜜 (跟餐)
味道鹹鹹甜甜, 很清爽

我點了
金牌咖哩牛腩河 $5x
咖喱牛腩同湯河粉分開上;)
河粉夠滑, 軟淋適中, 份量都唔少;0
咖喱牛腩给的不多, 肉質燜得軟腍, 好吃
咖喱汁夠香濃很惹味, 不辣

奶茶 $16一杯
奶茶的茶味濃郁又香醇, 糖份量下得剛好, 不過份地甜;)

• 河粉
上星期上完堂後, 便去了位於油麻地的新仙清湯腩咖喱專門店食午飯. 這間店來頭不少, 連續四年得到米芝蓮的推介, 當然要一試這裡出名的牛腩.店內的裝修充滿懷舊色彩.餐牌中也有介紹牛腩不同的部位, 客人可以因應自己的口味而去選擇.最後, 我選了一級坑腩米線.另外, 也有不少小食, 我點了黑白胡椒煨牛尾和蜆芥炸鯪魚球.店員先奉上黑白胡椒煨牛尾.我自己鍾意食牛尾, 但以黑白胡椒整法, 也是首次食.牛尾夠腍身, 入口充滿胡椒的香味, 帶幾分辣, 辣度剛好, 夠醒胃.味道調教適中, 幾入味, 四件真係唔太夠食. 一級坑腩米線.坑腩部位是半肥瘦, 肉質夠鬆軟, 好腍身, 啱晒最鍾意食腍身質感的我, 若想有點咬口, 爽腩會啱晒多一點.入口時帶有幾份肥肉, 多了一份甘香味道. 米線軟硬度適中, 帶微微口感.蘿白也不要錯過, 吸收晒湯和坑腩的精華, 所以夠鮮甜, 而且蘿白入口無渣. 蜆芥炸鯪魚球.上枱時熱辣辣, 即叫即炸.有些店舖為了減低成本, 用少些魚肉, 這樣鯪魚球出來效就唔太好食.而這裡的魚肉份量較多, 入口相對較彈牙, 較有口感, 魚味較濃.單食的時候, 鯪魚球味道較為淡口, 若加了蜆芥汁, 能夠

店內的裝修充滿懷舊色彩.

最後, 我選了一級坑腩米線.

店員先奉上黑白胡椒煨牛尾.
黑白胡椒煨牛尾
我自己鍾意食牛尾, 但以黑白胡椒整法, 也是首次食.

味道調教適中, 幾入味, 四件真係唔太夠食.

一級坑腩米線.
一級坑腩米線

入口時帶有幾份肥肉, 多了一份甘香味道.
一級坑腩米線
米線軟硬度適中, 帶微微口感.
蜆芥炸鯪魚球.
上枱時熱辣辣, 即叫即炸.

單食的時候, 鯪魚球味道較為淡口,

若加了蜆芥汁, 能夠提升鮮味, 入口時感覺有所不同.
午餐
2016-07-17 426 瀏覽
食足咁多日薯仔之後,一定要揸揸筷子食返啲地道粉麵,今日同大口仔走嚟呢間幾出名嘅清湯腩店試吓....清湯腩河 ($45)大概有5片腩,紋路分明,咬落非常軟綿,充滿肉汁,差嘅牛腩係會有黐牙嘅感覺😂 不過食呢個就有好放心盡情趙嘅感覺;蘿蔔俾湯炆到好淋,食落口冇渣;湯底用新鮮牛骨、牛肉、中藥、香料熬8小時,非常惹味清甜,又唔算太鹹,好味!炸雲吞 ($28)一上菜已經哇一聲,因為炸得好酥脆,大口仔食嗰陣係聽到索索聲㗎😂 就算冇點醬食都會香脆可口到一舊接一舊咁食牛尾第一次食胡椒牛尾,比平時食嘅牛尾薄好多,食都會方便啲;啲肉好鬆散,一咬即甩,真係食得放心,又唔使驚黐牙喇;不過有啲部分胡椒味係頗重,有啲蓋過咗牛尾嘅鮮味鯪魚肉釀尖椒 ($28)整條尖椒都釀滿鮮甜手打嘅鯪魚肉,食食吓啲辣味會滲出嚟,不過對我嚟講都係太辣了.....食物OK,但服務真係普通,有待改善
清湯腩河 ($45)
清湯腩河
炸雲吞 ($28)
牛尾
鯪魚肉釀尖椒 ($28)
鯪魚肉釀尖椒
食物OK,但服務真係普通,有待改善
鯪魚肉釀尖椒
2016-07-15 300 瀏覽
Jumbo牛五寶湯河:見到餐牌樣樣都想試,最後決定叫呢個樣樣都有既牛五寶黎試,五寶有牛脷,牛肚,牛腩,牛筋,牛尾,份量都幾多,價錢絕對合理,先飲一啖湯,唔太咸,清清地。牛脷鮮嫩,入口軟淋,牛尾軟爛入味,牛筋滑嫩爽彈,食落好多膠質, 牛腩燜得透且鬆化入味,肉味很濃,河粉亦爽滑,都幾好味。金牌咖哩薯仔三寶飯:朋友話呢間咖哩都好出名,就叫個常餐咖哩薯仔三寶飯黎試,三寶有牛腩, 牛肚, 牛脷,份量十足,1個女仔點黎食一定食唔晒,食落咖哩好香濃,不過帶少少酸,唔知係咪正常,牛腩同樣燜得透且鬆化入味,牛脷軟淋,牛肚爽彈,不過俾咖哩味蓋過左佢地既牛味,所以個人都係比較鐘意五寶湯河多D。蜂蜜薑汁薏米:夏天叫呢個真係無得輸,薏米份量都幾多,食落仲好有口感,再配埋清甜既蜂蜜,好解喝。紅豆奶茶:同一般茶餐廳飲既差唔多,不過加左紅豆落去,唔特別,而且咁岩我同朋友叫個杯D紅豆有問題,好似出潺,可能無咩人叫,加上夏天放得太耐,下次都係叫返D正常飲品會好D。
  • Jumbo牛五寶湯河
  • 蜂蜜薑汁薏米
2016-07-14 229 瀏覽
今日去佐敦做野,7點左右就搵個地方食野。辛苦成日當然唔可以待薄自己,於是近近地比我搵到呢間米芝蓮牛腩。《濃味崩沙腩河 $46》崩沙腩即係牛既橫隔膜,煮得入味之餘仲煙煙韌靭甘~有咬口~但唔會咬唔開~---------《蜆芥鯪魚球 $34/5pc 》魚球炸起就一上枱,賣相漲卜卜,咬落出汁,魚味濃,唔會腥,口口都彈牙~ 最捧係無骨碎~叫多杯《青檸七汽 $18》- 真係滿足晒~
《濃味崩沙腩河 $46》
---------
《蜆芥鯪魚球 $34/5pc 》

叫多杯《青檸七汽 $18》- 真係滿足晒~
2016-07-14 212 瀏覽
食開天后間清湯腩已經覺得不如以前,所以另尋一間牛腩店,比我搵到呢間米芝蓮推介既新仙~餐牌好簡潔清楚,後面更圖文並茂列出牛腩位置,十分清晰。-------《爽腩河粉(加魚旦) $55》有筋腊同脂肪包住,脂肪平均,腍身同牛味濃,肉汁亦多~ 不過怕肥既會覺得肥左少少,男生可能比較喜歡~魚旦彈牙,唔似係成品~------- 《鯪魚肉釀青椒 $28》青椒爽口,鯪魚肉彈牙,點上豉油實在好味~------
餐牌好簡潔清楚,後面更圖文並茂列出牛腩位置,十分清晰。

-------

-------
《鯪魚肉釀青椒 $28》
青椒爽口,鯪魚肉彈牙,點上豉油實在好味~
------
2016-07-13 223 瀏覽
網上話米芝蓮餐廳原來有分三百蚊樓下太貴果啲都系留番特別日子先去平平地試下個米芝蓮餐廳依日特登黎到食我地點左:金牌咖喱薯仔牛腩飯 $58唔怪之系金牌,真系好好味小妹同朋友都食唔到辣所以我地選擇左少辣辣度可以話系零個咖哩汁好多,好濃好稠餸飯一流而且薯仔牛腩都好稔,好好味(實際個飯其實系我朋友,但我都食左好多啖)咖喱三寶 (蘿蔔、魚蛋、牛筋)$28蘿蔔好稔好大舊蘿蔔可以清熱,可以減少咖喱做成熱氣感覺魚蛋同牛筋都一樣好稔如果再多少少就好啦而咖喱汁無牛腩飯果啲咁稠亦都唔算辣對小妹黎講岩岩好蕃茄牛腩湯麵 $46        唔係用茄膏整果種湯食得出係真材實料煮而且蕃茄、牛腩都算多,好稔好足料凍奶茶 $16比平常都算大杯,唔錯整體黎講,必點個金牌咖喱因為真係好好味米芝蓮黎講又唔算貴下次帶埋屋企人黎食先
網上話米芝蓮餐廳原來有分三百蚊樓下
太貴果啲都系留番特別日子先去
平平地試下個米芝蓮餐廳
依日特登黎到食
我地點左:
金牌咖喱薯仔牛腩飯
金牌咖喱薯仔牛腩飯 $58
唔怪之系金牌,真系好好味
小妹同朋友都食唔到辣
所以我地選擇左少辣
辣度可以話系零
個咖哩汁好多,好濃好稠
餸飯一流
而且薯仔牛腩都好稔,好好味
(實際個飯其實系我朋友,但我都食左好多啖)
咖喱三寶 (蘿蔔、魚蛋、牛筋)$28
蘿蔔好稔好大舊
蘿蔔可以清熱,可以減少咖喱做成熱氣感覺
魚蛋同牛筋都一樣好稔
如果再多少少就好啦
而咖喱汁無牛腩飯果啲咁稠
亦都唔算辣
對小妹黎講岩岩好
蕃茄牛腩湯麵 $46
唔係用茄膏整果種湯
食得出係真材實料煮
而且蕃茄、牛腩都算多,好稔
好足料
凍奶茶 $16
比平常都算大杯,唔錯

整體黎講,必點個金牌咖喱
因為真係好好味
米芝蓮黎講又唔算貴
下次帶埋屋企人黎食先

2016-07-12
金牌咖喱薯仔牛腩飯
在尖沙咀參加完美容展後,本應打道回府,但收到媽媽電話表示約了auntie 食齋,不能預備晚飯,由於時間尚早,所以決定隨便逛逛,再找食店吃飯算。 由尖沙咀步行至麻油地,突然想吃牛腩,便到內街走走,發現有一間新仙清湯腩咖哩專門店,心思思下決定一試。 餐牌上的食物挺多,套裝的比單點化算,所以最後選擇了"一人套裝",內裏包括了招牌清湯腩、小食拼盤(任選2款)、時菜一客、白飯及飲品。 由於天氣太熱,不想吃咖喱,所以點了招牌清湯腩,清湯腩的份量一般,不過味道相當好,牛香味道濃郁,口感嫰滑,脂香味道豐腴,最重要是牛腩不會過肥,讚,而蘿蔔沒有什麼特別,味道雖稱不上鮮甜,但口感淋滑不老。菜心有點老,而且菜葉偏少,大部份都是菜梗,加上菜面淋了一層油,令口感變得非常油膩,個人來說不太喜歡。 小食我點了鯪魚肉釀青椒及家鄉煎鯪魚肉餅,說實,這裏的鯪魚肉相當好味,香煎的話挺夠鑊氣,外層金黃帶點微脆,而內裏的鯪魚肉口感細滑,青椒口感亦夠刺激,辣辣的非常惹味。由於太熱的關係,我點了一杯凍冰糖姜汁薏米,這個飲品超級好喝,薏米內混合了點點姜粒碎,吃時有點煙韌及QQ口吸,而且甜度適中,感覺健康而且挺解喝。

題外話/補充資料: 餐廳的冷氣好像有點問題,室溫長期高企,幾本上由踏入店舖開始,汗水就沒有停下來,而且感覺相當侷促,真的希望店主能多加留意,就算食物再好吃,高溫亦令胃口全減。
2016-07-02