2020-01-14 7 瀏覽
二人套餐包括兩杯飲品,六色拼盤,三色菜同三色牛腩($286)牛腩小巧的骰,三種味道我揀咗咖喱,清湯同雙椒,咖喱辣辣地都幾惹味,口味偏印度咖喱,而清湯個調味都幾清而牛腩味濃,佢另外仲有一壼牛腩清湯比你,直接飲或者撈飯都得,直接飲會好喊,所以建議撈飯食,咁係最好食,最後就係雙椒,雙椒雖然用辣椒整,但出奇地一啲都唔辣,係酸味,如果要形容我會話佢似酸嘅洋蔥汁或者似咕嚕肉汁,同咖喱一樣都係重口味之選。汁有好多,而白飯任添,用嚟撈飯確係唔錯。
2020-01-13 19 瀏覽
新仙清湯腩咖喱專門店,想食牛腩就想起新仙。好多種套餐,因為好肚餓所以揀左極味特別腩品嘗雙人套餐($289)。前菜有新仙六宮格及蔬菜,六宮格的淮山好爽脆,秋葵同貓耳朵都好味。清燉牛腩湯,非常清的湯頭,充滿牛肉香。套餐可以揀三種口味牛腩,同時有三種部位可以揀。清湯崩沙腩、麻辣爽腩、咖喱坑腩,由清到濃味都有,三種部位都有不同口感,最鍾意爽腩有脂肪及筋膜,有咬口!咖喱汁香濃好好撈飯!清湯腩清甜,麻辣味夠刺激!用心做牛腩,值得支持!
新仙清湯腩咖喱專門店,想食牛腩就想起新仙。

清燉牛腩湯,非常清的湯頭,充滿牛肉香。

咖喱汁香濃好好撈飯!

清湯腩清甜,麻辣味夠刺激!

用心做牛腩,值得支持!

• 清湯腩
  • 爽腩
2020-01-13 18 瀏覽
還記得去年夏天在上海旅行,吃了一餐很美味的清湯腩,還以為只能在上海才吃到,想不到香港也有,我是在說「新仙」清湯牛腩,香港終於有分店了。招牌牛腩必食,我們二人點了盡享雙人套餐,有前菜,三款牛腩口味,湯品,主食及飲品。前菜: 新仙六宮格,其實是涼拌小食,有花生、酸溜溜的車厘茄十分醒胃, 藍莓醬山藥相當爽脆,酸辣黑木耳,手拍黃瓜新鮮爽甜和蒜香秋葵,前菜拼盤健康十足。配上三色菜,即時令蔬菜也十分新鮮及脆綠,有芥蘭、生菜及菜芯,用清湯灼,使到蔬菜保持原味及新鮮。湯品: 清燉牛腩湯×2壺,先讚一下,湯是用小茶壺盛載,賣相跟上海的一樣,湯味清甜,牛腩味濃郁,味道超正!主菜: 新仙招牌牛腩組合,選了三款口道,1)清湯牛腩-牛腩腍嫩,沒有渣,牛香味撲鼻,食後感牛肉香留在口腔裡良久,而且蘿蔔吸引了牛腩的精華,勁好食。2)咖喱牛腩- 咖喱味很濃烈帶有牛腩的肉香,咖喱汁加在白飯一起食,不太辣,很不錯。3)番茄牛腩 - 番茄味比較酸幾開胃,但個人比較喜歡清湯牛腩多一點。主食是白飯可無限續添,愛吃飯的大胃王,一定很高興。另外特色小食也不錯,我喜歡酥炸鮮蝦雲吞,酥脆可口,不會太油膩,以及蜆芥鯪魚球夠彈牙,有魚肉香,

主食是白飯可無限續添,愛吃飯的大胃王,一定很高興。

另外特色小食也不錯,我喜歡酥炸鮮蝦雲吞,酥脆可口,不會太油膩,以及蜆芥鯪魚球夠彈牙,有魚肉香,也是值得來品嚐的小食。

整體上餐廳環境不錯,味道跟上海的沒太大差別,價錢晚餐人均100至200元左右,十分合理,而且不需要飛去上海在香港也能吃到。

很久沒有來到這裏,發現店舖新裝修便進去一試。其他事也不想說了。我點了清湯腩套餐 - $50包飲品。他們也沒收我$15的伊麵附加費 ...期待已久的清湯腩到了。我見到這碗麵,立即拍照給我朋友看,他的回應是 "pitiful" ... 五塊那麼小的牛腩,應該是在其他小店吃不到那麼小&少的。我跟店員說牛腩小&少得可憐。店員說問店員現在的新鮮牛腩很貴,這個就是他們的分量。沒問題,留待這裏的讀者去評價好了 ...
很久沒有來到這裏,發現店舖新裝修便進去一試。

沒問題,留待這裏的讀者去評價好了 ...
清湯腩套餐
2019-07-19 383 瀏覽
今日下午諗住幫襯下啲清湯腩,下午茶冇餐都算,正價叫左個清湯腩米肥啲,碗野一上枱加埋得6粒牛腩,一啲都唔肥,食左舊腩鞋到爆,好心45蚊比啲人食既野啦,你可能會話45蚊想比啲咩你食,但價錢係你地mark既,唔關人事,最後成碗原封不動起身比錢走人,永遠唔會再幫襯,其實我唔介意比多小小,我叫肥啲你比啲柴皮我食,完全冇理個食客感受囉,一肚氣就有份如果唔係要打夠200字比評分,我會打兩個字,難食,3個字,好難食
2019-07-03 394 瀏覽
我地點咗兩款牛腩,一款清湯牛腩,一款咖喱牛腩。清湯牛腩既牛腩都都好軟熟,味道唔錯,我不過下便嘅蘿蔔就有啲唔夠入味。而我個人比較喜歡咖喱牛腩,好野味,咖喱好香,份量都好多。總括嚟講都好食,中等價錢,值得一試。
2019-04-25 703 瀏覽
今日在油麻地返學, 下午時候偶然經過 這間店舖 ,寫住米芝蓮推介, 就入去試試, 叫了一個清湯 牛脷麵+ 冰糖薑汁薏米熱飲, 牛脷麵還很少地方有得食 , 而且 炆得幾淋, 味道清清地, 生麵都幾爽口, 不過杯薏米熱飲就淡了些, 薑味都很少, 真有點失望。這裡是一間很細小的店舖,裝修也有點懷舊式的, 這天是平日下午,只得幾個客人 , 店員只顧在一旁 談天說地 , 沒有理會客人 坐在這裏, 不知道假日 是否 會這樣呢?

2019-03-22 514 瀏覽
去油麻地食宵夜,附近很多店都關了,經過一間懷舊風味的牛腩麵店舖,門口貼了很多米之蓮推介的貼紙,便走進去這間新仙清湯腩咖喱專門店,店內裝飾充滿香港70年代懷舊的味道,人不是很多,很快便有嘢食。招牌清湯腩河:牛腩的軟度還好,蘿蔔鮮甜,河粉很滑,但是湯底一般般,吃完之後很頸渴,而且量不夠大,食完不夠飽。總體而言,服務態度還好,味道普通,環境尚可,但份量比較少。倘若再肚餓的話,可選擇叫比較大碗的或點其他的食物!

$50 (宵夜)
2019-03-22 469 瀏覽
今日食既係連續四年獲米芝蓮推薦既清湯牛腩店,唔洗等位,只有三,四枱客人,地方唔算大,裝修好有舊香港既感覺,價錢平民貼地。1.招牌清湯腩飯 $55美味指數 : ⭐️⭐️⭐️⭐️佢名就叫清湯,但我覺得似味精湯,牛腩都有牛肉味,肉質適中,唔會過淋又唔會過硬,非常有咬口,一碗大約有七,八塊牛腩,蘿蔔都有四,五舊。2.腩汁淋甜蘿白 $16美味指數 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️煮蘿蔔個湯底非常清甜,唔似有味精,同清湯腩個湯不一樣,令蘿蔔更加清甜,感覺非常健康,一碗大約七,八舊蘿蔔,讚讚👍🏻3.黑白胡椒煨牛尾 $34美味指數 : ⭐️⭐️⭐️汁會有少少辣,對少食辣既我都不大問題,辣既程度可以接受,重有濃濃既胡椒味,牛尾會有d牛羶味,每碟大約有七,八舊。環境 : ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 : ⭐️⭐️⭐️價錢 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️美味 : ⭐️⭐️⭐️⭐️新仙清湯腩咖哩專門店 (油麻地)油麻地砵蘭街37號地舖
1.招牌清湯腩飯 $55

環境 : ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務 : ⭐️⭐️⭐️
價錢 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
美味 : ⭐️⭐️⭐️⭐️
新仙清湯腩咖哩專門店 (油麻地)
油麻地砵蘭街37號地舖
黑白胡椒煨牛尾
腩汁淋甜蘿白
招牌清湯腩飯
腩汁淋甜蘿白
招牌清湯腩飯
2019-02-21 451 瀏覽
So many people said the this restaurant is famous for their beef brisket, so I was excited to try this place! I ordered the beef brisket with curry, but it really didn’t suit my taste 😕 The potatoes in the curry were soft, but beef brisket was really chewy. I didn’t like the taste of the curry either... to be honest with you, I don’t know if it’s supposed to taste like that or if mine was just bad 😰... Won’t be coming back for curry 😔
Golden  curry  rice  with  beef  brisket
如果唔係一定要打足80字,真係只係得2個字,難食!如果要3個字,就係好難食!叫左個清湯牛腩河,牛腩無味、湯無味,唯獨河粉有味,臭味...同時叫左個咖哩牛腩飯,去連鎖快餐店算啦。失敗失敗...

同時叫左個咖哩牛腩飯,去連鎖快餐店算啦。失敗失敗...
2018-08-09 1279 瀏覽
上2星期食過附近的海南雞飯及咖哩, 今日專程再去品嚐另一家店的咖哩及清湯腩, 原來曾經是米芝蓮店呀! 內部裝飾懷舊, 擺放圓枱, 如同以前擺街的小敗檔, 感覺不錯.人流不算多, 到了午餐時段雖沒有爆滿, 但客人是一個接一個的進進出出. $16.- 先來白蘿蔔, 沒有根或渣 , 蘿蔔浸煮得夠入味, 不會一挾就爛溶溶的, 恰到好處, 湯也好味. $50.- 咖哩羊腩, 是印度式咖哩風味, 不會有紅色一層油在上面, 汁多羊腩份量一般, 有3-4嚿小薯仔, 味道濃郁, 香料味重, 可選大中小辣, 這次小辣未有甚麼辣味啊, 再食的話可以選中辣, 咖哩飯送飲品, 是餐來的, 這裡連熱鴛鴦都有, 厲害! $46.- 崩沙腩河粉 送白蘿蔔一嚿,  崩沙腩有咬口, 有腍, 有煙韌, 有瘦, 有少少肥膏, 整體算不錯, 河粉尚可, 但湯底不是白蘿蔔的湯底, 略厭味道不夠.

2018-08-03
  • 白蘿蔔
2018-07-09 962 瀏覽
嗌左五寶米有牛腩、肚、根、脷、尾。每款大概二舊到四舊,推斷係隨機分派真實味道排序為脷>>>根>肚=尾>>>>>>>腩先呷一口湯,感覺雞粉/味精太重手,一啲都唔清。 湯有少少胡椒味,冇乜果種淆出黎既感覺食多兩啖,果斷狂加辣椒油。嗯,味道即刻好好多。牛脷好好食,軟淋得黎有牛脷果種口感,牛味重。其餘除左腩冇野值得講。都係湯果種味,唔太討好,要靠辣油助攻。主角腩就好野喇,可以話係我近年食過最難食既牛腩!最難食既有四舊,鞋過煲湯豬肉,唔入味,牛味亦欠奉。連肥腩都咁鞋真係要俾個服字佢。咁都有米痴蓮唔服唔得。唯一食左舊係肥既有根爽腩,唔鞋又有牛肥油香。老實講果舊係好食既,一啖砂糖三舊屎,好似人生寫照咁。埋單62, 抵唔抵食唔食得過見人見智。整體講我就唔會有再食既衝動。
嗌左五寶米
有牛腩、肚、根、脷、尾。每款大概二舊到四舊,推斷係隨機分派
真實味道排序為脷>>>根>肚=尾>>>>>>>腩

食多兩啖,果斷狂加辣椒油。嗯,味道即刻好好多。
牛脷好好食,軟淋得黎有牛脷果種口感,牛味重。

2018-06-06 745 瀏覽
剛剛入去叫了一碟咖哩三寶飯, 餸份量少但價錢貴成$62, 職員態度冷淡, 咖哩味道名過於實, 除了辣食不到層次,本來特登過嚟試一試,估唔到米芝蓮推介名過於實, 有點失望, 下次未必會返嚟再試
2018-06-06
2018-04-28 764 瀏覽
一人吃,点了个一人套餐。清汤腩的分量少到可怜。吃到一半,上汤生菜里发展一只苍蝇,服务员态度冷淡,没有表示任何抱歉。总之,差评,服务态度差评,分量差评,食物卫生,差评!!!!!!