2020-08-30 234 瀏覽
今天和朋友在網上搜尋,找到這家米知蓮的清湯腩餐廳,於是便去試試。由於下午茶時段,還有八八折,挺划算的。我們叫了一個招牌清湯腩河粉,慢煮紅燒牛筋腩河粉,還叫了沙嗲牛腩河粉。咖喱牛腩湯河,咖喱味香濃,配上香滑的牛腩,再加上河粉,這個配搭十分好。紅燒牛筋腩味道也很好,牛味很突出,好吃。清湯腩上來的時候,先嚐一口他的清湯,湯頭清甜,明顯有牛肉的精華,配上河粉10分好吃,唯一牛腩若能再嫩一些就更好了,但總的來說,值得一試。
2020-06-27 334 瀏覽
因網上見某雜誌推介便試一試。這次我點了網上推介的咖喱牛腩飯(爽腩)、新仙脆皮牛腩、炸雲吞和清湯腩河。咖喱爽腩絕對不辣,牛腩煮得不夠耐,很難咬開。炸雲吞只是不過不失之作,唯一可讚的是蝦肉很新鮮。脆皮牛腩是唯一驚喜,可是咬下去時感到有碎骨混在其中的感覺。另外清湯腩的腩依舊很難咬開,唯一可讚是湯底做得好,可是蘿白削皮不足,引致有渣,可惜可惜!總括而言,其實不太值得由屯門走出來吃,味道可算不過不失,要是路過想試試脆皮牛腩還可以。這間主打牛腩菜式,可是把牛腩弄得如此的質素,可說是令人失望,可能是疫情關係,員工偏向掛著聊天而疏忽了客人,在這種社會氣氛也不做好服務態度,很難經營下去。
因網上見某雜誌推介便試一試。
這次我點了網上推介的咖喱牛腩飯(爽腩)、
新仙脆皮牛腩、炸雲吞和清湯腩河。
咖喱爽腩絕對不辣,牛腩煮得不夠耐,很難咬開。

清湯腩河
脆皮牛腩
炸雲吞
2020-06-20
脆皮牛腩
2020-05-11 470 瀏覽
同老公覓食, 見到呢間米之蓮牛腩米! 入到去發現原來有下午茶喎! 清湯腩個湯底真係幾清, 不過以下午茶份量黎計, 有幾舊牛腩, 唔肥唔瘦, 岩岩好! 特別一讚係隻雞翼係即炸既! 好香好熱辣辣! 出奇地高質!

2020-05-01
2020-04-10 583 瀏覽
今日4月10日,行過見到呢間新仙裝修幾好,重寫住米芝蓮進介,好似好得好惦,一開始只是想叫牛腩河,想想下,可能佢d牛腩好得,就叫左一個單人套餐,價錢119,絕對不平,有三個小食,一個湯,二份牛腩,可以選味道,我選了麻辣燙同清湯,上菜速度快,賣相ok,小食唔講,都咁上下,青瓜果d。入正題,個湯坦白講ok劣評的地方開始1.二份牛腩加上黎得十件,呢個價錢,認真少囉,一碗粉都6件左右,賣40元碗😅重話無限添飯,咪玩啦,食一碗飯都唔夠牛腩2.牛腩好難食,太瘦了,又無味,d肉勁老😔3.蘿蔔一定末夠時間,唔淋,又系無味4.麻辣味牛腩,完全唔麻辣,系清湯加幾點辣油就,,,,,,可以再求其啲😡
入正題,個湯坦白講ok
劣評的地方開始

2.牛腩好難食,太瘦了,又無味,d肉勁老😔
3.蘿蔔一定末夠時間,唔淋,又系無味
2020-04-04 497 瀏覽
讚1. 環境好企理,真係去咁多間都無呢間咁靚仔2. 野食好骨子,藍莓雪梨既頭盤好爽甜,咖哩牛腩既咖哩好香口,唔死辣,薯仔好好味!牛湯幾香濃,仲要勁大壺,無乜味精,好味道噃,西洋菜蜜好足料3. 白飯仲要任加彈1. 清湯腩既腩似乎厚左啲啲,入口有啲黏牙,要改善下,頭盤既花生係腍晒既,唔得噃2. 姐姐都係分開啲客好少少,唔夠1.5米會罰錢架

1. 環境好企理,真係去咁多間都無呢間咁靚仔
3. 白飯仲要任加

2. 姐姐都係分開啲客好少少,唔夠1.5米會罰錢架
2020-02-13 512 瀏覽
和以前的新仙最大分別的是, 她店舖的裝橫變得更整齊而光鮮, 以牛腩麵食小店來說已經夠高級, 應該是為了再見吸引米芝連一眾評審的胃口. 來到這裏一定要點她不同部份的牛腩, 接近華南的價錢 , 但依然比九記的便宜. 爽腩河的爽腩夠肥夠滑, 上下兩層皮清晰可見, 湯頭在外表和味道上也夠清. 可惜的是河粉煮得很糊爛, 完全夾不起來, 很不滿意. 至於脆皮牛坑腩反而令人驚喜, 脆皮平均分布而且厚薄適中, 配上花椒的麻辣也夠美味, 最重要是牛腩依然保持腍身而Juicy, 果然不負其牛腩專家之名. 只是河粉真的差得令人跌掉眼鏡呢!
2020-02-09 307 瀏覽
招牌牛腩雙人套餐 $199二人套餐都幾多野食,有前菜拼盤六小碟,健康三色菜,牛腩三款,牛腩湯,白飯和飲品。鐘意佢全部細細碟,多款式可以每樣都試下。清燉牛腩湯即係清湯腩的湯底,牛味濃而且唔油膩。更特別之處係佢用茶壼上,一杯逐一杯咁飲都幾過癮。新仙六宮格頭盤小菜六小碟,有秋葵、小番茄、青瓜、花生、木耳同藍莓醬梨,夠特別又 fresh, 睇得出好有心思,欣賞佢。牛腩六選三,我地揀左紅燒+ 咖哩 + 清湯。紅燒夠惹味又唔油膩,除左牛腩仲有牛筋亦好入味,紅燒汁用來撈飯真心正。而咖哩就夠香夠辣,出奇地唔係港式咖哩,反而有少少印度咖哩的風味,有驚喜。清湯伴半肥瘦牛腩,睇得出係最靚的部位,仲有少少胡椒香的蘿蔔,冇得輸啦!三色菜除左肉肉,亦有三款菜菜,夠健康套餐包飲品,除了一般的檸茶奶茶之外,仲有好多特色飲品。試左咸檸蜂蜜,夠潤喉,呢個時候飲返杯,有病醫病,冇病強身,一流噃!環境亦乾淨闊落,會再來試其他野。

招牌牛腩雙人套餐 $199

鐘意佢全部細細碟,多款式可以每樣都試下。

清燉牛腩湯

新仙六宮格

牛腩六選三,我地揀左紅燒+ 咖哩 + 清湯。

三色菜
除左肉肉,亦有三款菜菜,夠健康

套餐包飲品,除了一般的檸茶奶茶之外,仲有好多特色飲品。

試左咸檸蜂蜜,夠潤喉
,呢個時候飲返杯,有病醫病,冇病強身,一流噃!

環境亦乾淨闊落,會再來試其他野。

2020-01-25 271 瀏覽
蘿蔔硬塊,牛腩又細又小,得四至五小件!Menu已經轉變好多,集中一、二人餐!可能已被有名氣人仕收購咗所以裝修及改咗。唔使再去!店內食客唔多,可能之前已經試過唔係以前的味道及價錢!
2020-01-25 209 瀏覽
上深圳食過一次,發現原來呢間米芝蓮推介牛腩店係來自香港,所以返HK又要食下。現代裝修,座得舒適。牛腩口味變化原來可以有咁多,有養生藥膳、特調雙椒、麻辣、咖哩等口味,爽腩未到8點已sold out,真係手快有,手慢冇。極味特別腩品嘗雙人套餐$289都幾抵食,先上湯品清燉牛腩湯 x2,清湯不油膩帶淡淡牛味。前菜新仙六宫格有黑加倫子醬沙葛、醃蕃茄、麻辣雲耳、花生、秋葵、手拍青瓜,見到都好開胃。清湯坑腩,坑腩係牛肋骨部分,肉都帶肥肉,肥瘦適中,肉質嫩滑,蘿蔔也很甜,最愛原味!咖哩坑腩,仲有薯仔,好吃!雙椒即蕃茄底加籠椒和泡椒,唔太辣,味道濃郁,崩沙腩很彈牙,又有嚼勁,跟醬汁蠻配的!三色菜有菜心、生菜、芥蘭。米飯無限添加。蜂蜜薑汁薏米自製特飲(+$8)薑味香,有好多薏米,仲有薑粒,飲完好滋潤。熱奶茶好喝,有茶餐廳水準。

現代裝修,座得舒適。

咖哩坑腩,仲有薯仔,好吃!

三色菜有菜心、生菜、芥蘭。

米飯無限添加。

2020-01-23 154 瀏覽
放工同老婆去了旺角街市買些過年食品,之後經過一間食牛腩的餐廳,老婆牛腩引起,所以入去坐低食個晚餐。餐牌全部都是牛腩類的食品,還有些小食及套餐,人均消費約$80-100,晚餐時間屬正常價錢。我們點了一個便宜版的二人餐及小食。二人餐都非常豐富,前菜至飲品都有齊。六小碟賣相都幾精緻,每樣少少可以試到唔同既味道。牛腩湯有蘿蔔香甜,尤其眼下是蘿蔔當造,味道比夏天更佳。我就最仲意食咖哩牛腩,有香料味道滲入牛腩內,非常惹味,但一定要跟飯。老婆就仲意食清湯腩,貪佢有蘿蔔清甜,又唔會蓋過牛肉味。最後一款就要了紅燒,味道都幾濃。還有三款蔬菜。

六小碟賣相都幾精緻,每樣少少可以試到唔同既味道。

牛腩湯有蘿蔔香甜,尤其眼下是蘿蔔當造,味道比夏天更佳。

老婆就仲意食清湯腩,貪佢有蘿蔔清甜,又唔會蓋過牛肉味。

最後一款就要了紅燒,味道都幾濃。

還有三款蔬菜。
2020-01-22 121 瀏覽
牛腩真係一款令人又愛又恨的食物,因為好食既可以做得鬆化,唔好食既真係咬到牙都甩,而這間位於油麻地的新仙清湯腩咖哩專門店,牛腩有幾個部位,而且煮法幾都有好幾款,每款都有不同的驚喜。兩個人叫了個二人餐,有前菜、燉牛腩湯、三款牛腩味道、無限米飯供應及甜品,便宜的$199,富貴版就可以揀爽腩、坑腩或崩沙腩,都係$289,價錢都唔算貴。六款前菜都係醃製過的蔬菜,味道酸甜開胃。清燉牛腩湯色澤都幾清淡,味道帶有淡淡的牛肉香,非常清甜。我們就揀了清湯、咖哩及蕃茄味道,各有特色,清湯有蘿蔔清甜,肉味較突出,咖哩就比較惹味,番茄就酸酸甜甜,送飯一流。牛腩炆至入口鬆化,肉味濃郁且無渣。非常滿足的牛腩宴。

六款前菜都係醃製過的蔬菜,味道酸甜開胃。

清燉牛腩湯色澤都幾清淡,味道帶有淡淡的牛肉香,非常清甜。

非常滿足的牛腩宴。
米芝蓮星級食物向來都不會令人失望,是日與友人來到新仙清湯腩咖哩專門店,牛腩質素絕對是星級之選,而且提供的款式亦非常多,想不到簡單一間牛腩店,竟然可以做到如此驚喜😎😎餐牌上提供的食物選擇不算少,特別要提提牛腩烹調形式亦有多款,如咖哩、清湯、麻辣等😎😎午市套餐選擇亦非常多,價錢亦相宜,留意店內同時提供「雜菜」有營之選。友人與我決定點選三人餐,主要想同時試均多款牛腩菜式,另特別留意到有「六宮格」小食,雖未知具體款式,但已非常期待🤗1. 清湯牛腩🐂🐂清湯腩入口即融,非常軟腍,要讚讚清湯調味,微甜,帶點清香,牛腩肉帶點肥膏,友人連湯也大啖大啖吃下🤗🤗2. 紅燒牛腩🐂🐂紅燒牛腩採用花椒八角,味道類似柱候醬,而且帶點牛筋肉,味道相對濃郁。3. 咖哩牛腩🐂🐂仿間好多咖喱牛腩店咖喱汁不是自家調製,新仙則是由師傳特調,有另於日式咖喱汁,新仙咖喱汁帶點微辣及口感,除了咖哩味道外,客人可以品嚐到牛肉肉香,配上經典薯仔粒,新仙咖哩牛腩絕對色香味俱全😋😋😋4. 六宮格小食拼盤同步提供,包括檸檬汁番茄仔、醋香木耳、秋葵、果醬准山、花生及拍蒜青瓜☺️☺️特別推薦番茄仔,入口酸甜,作為前菜非常出色最後侍應傳來一壺牛肉清湯,

1. 清湯牛腩🐂🐂

2. 紅燒牛腩🐂🐂

3. 咖哩牛腩🐂🐂

4. 六宮格

特別推薦番茄仔,入口酸甜,作為前菜非常出色

最後侍應傳來一壺牛肉清湯,讓整個用膳流程畫上一個完美句號😊😊
2020-01-21 81 瀏覽
老公是牛腩痴,今天和他來到油麻地的「新仙清湯腩咖哩」食牛腩,讓他一飽口福,這間餐廳來頭不小,是2012-15連續4年榮獲米芝蓮推介的餐廳。我們叫了一個雙人套餐$298,有前菜、牛腩湯、三款口味的牛腩、兩碗白飯,油菜和飲品。先來6款前菜,有秋葵、淮山、雲耳、花生、青瓜……各有特色再來一人一壺牛腩湯,湯很清甜,有很香的牛肉味,直接飲或是撈飯都可以。青菜有菜心和生菜牛腩就由老公發板,他選了清湯腩、蕃茄腩和咖哩牛腩,由清食到濃。牛腩也可以選崩沙腩、爽腩或坑腩,每種部位都有不同口感。總括而言,牛腩的味道和質素不錯,但這個價錢,份量能多小小則更佳。
先來6款前菜,有秋葵、淮山、雲耳、花生、青瓜……各有特色

青菜有菜心和生菜

2020-01-20 1081 瀏覽
呢晚放工出去油麻地交收,順便搵個friend食晚飯。佢喺附近返工,話平日有時lunch會去食清湯腩,問我試唔試下。我見都肚餓喇,就乜都試下啦😂。舖面都幾光鮮,開頭入座時間尚早,所以未坐滿人,但過多陣直頭唔夠坐,要坐到上層,依刻先知原來有兩層咁大😱。朋友話第一次嚟食晚飯,不如試下二人餐,佢推介試下啲特別腩。我哋就要咗極味特別腩品嚐雙人套餐($289)。前菜係新仙六宮格,有鹽味花生🥜、蕃茄仔🍅、手拍青瓜🥒、木耳、秋葵同沙葛。沙葛係最特別,因為配上甜甜的莓醬;蕃茄仔剝咗皮浸白醋,比較酸🤪。另外,三色菜,即係有三格菜🥬,有生菜、菜芯同芥蘭。套餐仲有包清燉牛腩湯,估唔到係一人一壺,其實一壺兩份飲都夠,個壺幾精緻,配上個迷你碗仔,好有趣。湯品夠熱,估計個湯即係清湯腩個湯來,就咁飲鹹咗啲啲,配飯就好一點。主菜可以試哂三款特別腩,口味亦都可以揀三款。我哋要咗咖哩坑腩、蕃茄崩沙腩同清湯爽腩,個組合係店員隨機幫我哋搭嘅。另外,仲有兩碗白飯🍚,唔夠可以添!🍅蕃加味同埋崩沙腩分別係當中最好食,崩沙腩紋理分明,肉質夠淋。而蕃茄味就好濃,有啲似小炒茄汁蝦個汁,配飯一流。🍛咖哩坑腩都ok,咖哩汁應該係偏印度風嗰種,

另外,三色菜,即係有三格菜🥬,有生菜、菜芯同芥蘭。

🍛咖哩坑腩都ok,咖哩汁應該係偏印度風嗰種,仲有薯仔;好多汁,所以啲牛腩埋咗喺入面。坑腩係三種入面比較大嚿。

至於清湯爽腩,就搭配蘿蔔,幾入味。清湯同一壺上嗰個湯確係一樣。爽腩係三款入面比較肥嘅一種,有兩層筋膜包住層肉。

飲品要咗🍫熱朱古力同凍冰糖薑味薏米水(特飲加$8),凍熱飲都好大杯,薏米水飲得出薑味加唔太甜。

總括嚟講,呢餐好豐富之餘,估唔到仲好飽添,始終有飯落肚嘛。我哋叫嘅依個二人餐就貴啲,唔要特別腩就會平啲,咁啱望到午市都係$5x-$6x水平,可以一試。
2020-01-13
2020-01-14 97 瀏覽
二人套餐包括兩杯飲品,六色拼盤,三色菜同三色牛腩($286)牛腩小巧的骰,三種味道我揀咗咖喱,清湯同雙椒,咖喱辣辣地都幾惹味,口味偏印度咖喱,而清湯個調味都幾清而牛腩味濃,佢另外仲有一壼牛腩清湯比你,直接飲或者撈飯都得,直接飲會好喊,所以建議撈飯食,咁係最好食,最後就係雙椒,雙椒雖然用辣椒整,但出奇地一啲都唔辣,係酸味,如果要形容我會話佢似酸嘅洋蔥汁或者似咕嚕肉汁,同咖喱一樣都係重口味之選。汁有好多,而白飯任添,用嚟撈飯確係唔錯。