上星期上完堂後, 便去了位於油麻地的新仙清湯腩咖喱專門店食午飯. 這間店來頭不少, 連續四年得到米芝蓮的推介, 當然要一試這裡出名的牛腩.店內的裝修充滿懷舊色彩.餐牌中也有介紹牛腩不同的部位, 客人可以因應自己的口味而去選擇.最後, 我選了一級坑腩米線.另外, 也有不少小食, 我點了黑白胡椒煨牛尾和蜆芥炸鯪魚球.店員先奉上黑白胡椒煨牛尾.我自己鍾意食牛尾, 但以黑白胡椒整法, 也是首次食.牛尾夠腍身, 入口充滿胡椒的香味, 帶幾分辣, 辣度剛好, 夠醒胃.味道調教適中, 幾入味, 四件真係唔太夠食. 一級坑腩米線.坑腩部位是半肥瘦, 肉質夠鬆軟, 好腍身, 啱晒最鍾意食腍身質感的我, 若想有點咬口, 爽腩會啱晒多一點.入口時帶有幾份肥肉, 多了一份甘香味道. 米線軟硬度適中, 帶微微口感.蘿白也不要錯過, 吸收晒湯和坑腩的精華, 所以夠鮮甜, 而且蘿白入口無渣. 蜆芥炸鯪魚球.上枱時熱辣辣, 即叫即炸.有些店舖為了減低成本, 用少些魚肉, 這樣鯪魚球出來效就唔太好食.而這裡的魚肉份量較多, 入口相對較彈牙, 較有口感, 魚味較濃.單食的時候, 鯪魚球味道較為淡口, 若加了蜆芥汁, 能夠

店內的裝修充滿懷舊色彩.

最後, 我選了一級坑腩米線.

店員先奉上黑白胡椒煨牛尾.
黑白胡椒煨牛尾
我自己鍾意食牛尾, 但以黑白胡椒整法, 也是首次食.

味道調教適中, 幾入味, 四件真係唔太夠食.

一級坑腩米線.
一級坑腩米線

入口時帶有幾份肥肉, 多了一份甘香味道.
一級坑腩米線
米線軟硬度適中, 帶微微口感.
蜆芥炸鯪魚球.
上枱時熱辣辣, 即叫即炸.

單食的時候, 鯪魚球味道較為淡口,

若加了蜆芥汁, 能夠提升鮮味, 入口時感覺有所不同.
黑白胡椒煨牛尾