2021-04-24
呢間餐廳名叫「拾伍」,唔知係咁啱定係特意,位處中環鴨巴甸街15號。原來呢間餐廳連埋地下總共有四層咁多架!😱我好鍾意個天台。一上到去就聽到輕鬆嘅Jazz音樂,心情頓時放鬆下來~🥰同三五知己喺度傾下計好寫意~一邊行上樓梯一邊被樓梯旁嘅擺設吸引住😍,呢度真係好靚~😍黑松和牛漢堡•盛當便當用木盒裝住,用塊好靚嘅布包住,真係好似食緊日式便當咁,好有日本風~🎎🎏入面有芽菜,落左d味道似美極嘅醬汁,為淡而冇味嘅芽菜添上微鹹,味道不錯👍🏻。除左芽菜重有青瓜同蕃茄,整體感覺清新~溏心蛋蛋黃呈半熟狀,食落好滑。黑松和牛漢堡牛味香濃,加上黑松露,香上加香!飯團🍙有兩嚿,上面有d沙律醬同七味粉,為味道添上不同層次。有菜有肉有飯,吃完這個便當🍱十分滿足。稻庭風輕食係稻庭烏冬加沙律菜。稻庭烏冬超滑溜,加埋蛋更滑!青瓜絲同埋蟹柳混在烏冬內。烏冬上有啲蟹子,食落脆卜卜更添口感。烏冬入面重有切成條狀嘅雞。隔離有啲沙律菜,加埋啲麻醬鹹鹹酸酸好開胃! 稻庭風輕食真係「輕食」,食完整體感覺輕盈又清新~😊啱曬我呢d鍾意食野又想keep住身型嘅女仔。飲品方面,朋友order左凍拿鐵咖啡,我就嗌左一壺熱金絲黃菊雪莉茶。金絲黃菊雪莉
原來呢間餐廳連埋地下總共有四層咁多架!😱
一邊行上樓梯一邊被樓梯旁嘅擺設吸引住😍,呢度真係好靚~😍
黑松和牛漢堡•盛當
溏心蛋蛋黃呈半熟狀,食落好滑。
黑松和牛漢堡牛味香濃,加上黑松露,香上加香!
飯團🍙有兩嚿,上面有d沙律醬同七味粉,為味道添上不同層次。
有菜有肉有飯,吃完這個便當🍱十分滿足。
稻庭風輕食係稻庭烏冬加沙律菜。
飲品方面,朋友order左凍拿鐵咖啡,我就嗌左一壺熱金絲黃菊雪莉茶。金絲黃菊雪莉茶一上枱我即刻心心眼😍!黃菊、雪莉乾同杞子分開用三隻碟仔盛載。另有一隻夾,比食客自行決定夾多少食材落壺內。我鍾意佢唔會預先將所有食材dump晒入壺,而係比個夾我可以自己玩,感覺好似自己沏茶咁,加上玻璃茶壺和印上花花圖案嘅茶杯,好有貴族feel~喺度一邊慢慢嘆茶,一邊和朋友閒聊,感覺悠閒舒服~🥰