2021-04-24 25 瀏覽
呢間餐廳名叫「拾伍」,唔知係咁啱定係特意,位處中環鴨巴甸街15號。原來呢間餐廳連埋地下總共有四層咁多架!😱我好鍾意個天台。一上到去就聽到輕鬆嘅Jazz音樂,心情頓時放鬆下來~🥰同三五知己喺度傾下計好寫意~一邊行上樓梯一邊被樓梯旁嘅擺設吸引住😍,呢度真係好靚~😍黑松和牛漢堡•盛當便當用木盒裝住,用塊好靚嘅布包住,真係好似食緊日式便當咁,好有日本風~🎎🎏入面有芽菜,落左d味道似美極嘅醬汁,為淡而冇味嘅芽菜添上微鹹,味道不錯👍🏻。除左芽菜重有青瓜同蕃茄,整體感覺清新~溏心蛋蛋黃呈半熟狀,食落好滑。黑松和牛漢堡牛味香濃,加上黑松露,香上加香!飯團🍙有兩嚿,上面有d沙律醬同七味粉,為味道添上不同層次。有菜有肉有飯,吃完這個便當🍱十分滿足。稻庭風輕食係稻庭烏冬加沙律菜。稻庭烏冬超滑溜,加埋蛋更滑!青瓜絲同埋蟹柳混在烏冬內。烏冬上有啲蟹子,食落脆卜卜更添口感。烏冬入面重有切成條狀嘅雞。隔離有啲沙律菜,加埋啲麻醬鹹鹹酸酸好開胃! 稻庭風輕食真係「輕食」,食完整體感覺輕盈又清新~😊啱曬我呢d鍾意食野又想keep住身型嘅女仔。飲品方面,朋友order左凍拿鐵咖啡,我就嗌左一壺熱金絲黃菊雪莉茶。金絲黃菊雪莉

原來呢間餐廳連埋地下總共有四層咁多架!😱

一邊行上樓梯一邊被樓梯旁嘅擺設吸引住😍,呢度真係好靚~😍

黑松和牛漢堡•盛當

溏心蛋蛋黃呈半熟狀,食落好滑。

黑松和牛漢堡牛味香濃,加上黑松露,香上加香!

飯團🍙有兩嚿,上面有d沙律醬同七味粉,為味道添上不同層次。

有菜有肉有飯,吃完這個便當🍱十分滿足。

稻庭風輕食係稻庭烏冬加沙律菜。

飲品方面,朋友order左凍拿鐵咖啡,我就嗌左一壺熱金絲黃菊雪莉茶。金絲黃菊雪莉茶一上枱我即刻心心眼😍!黃菊、雪莉乾同杞子分開用三隻碟仔盛載。另有一隻夾,比食客自行決定夾多少食材落壺內。我鍾意佢唔會預先將所有食材dump晒入壺,而係比個夾我可以自己玩,感覺好似自己沏茶咁,加上玻璃茶壺和印上花花圖案嘅茶杯,好有貴族feel~喺度一邊慢慢嘆茶,一邊和朋友閒聊,感覺悠閒舒服~🥰
2021-04-22 33 瀏覽
中環呢間隱世小店有四層,黎到門口,唔講都唔知佢係一幢有餐廳有零售既店舖。門口有一個月亮吊住,一睇就知係一間好多打卡位既餐廳,門口都可以坐兩個人飲下酒食下小食,除左門口有位,入面都仲有幾張枱都可以坐,地方唔係好大。服務員示意我地上去三樓,一路行樓梯上去,沿途都係各式各樣既佈置,非常有心思,可以隨便影相打卡。去到二樓,有啲驚喜佢竟然係零售店賣野,再上多層先係坐低食野既地方,三樓啲位置大啲,係大梳化。食物方面,有幾種便檔同各樣小食選擇。黑松和牛漢堡盛當,個名太fancy唔可以唔點,果然厚厚既牛肉堡配上黑松露汁,相當美味,另外仲有兩個飯團🍙,小食首選。除左佢小食,一定要點名杯酒試下,叫左杯the future,個名吸引得黎又特別,飲入口帶種甜味,好岩女仔飲。總括黎講呢間店好適合中二影相既女仔黎。

2021-04-22 24 瀏覽
♗ Ordered:💙🥑 Smoked Salmon with Avocado $98💙🍱 Nanban Deep-fried Chicken Bento $88 💙🍶 Iced Rose Earl-grey Tea +$18 💙☕️ Dirty Mocha $52✄呢間復古咖啡店☕️每一層都放滿特色嘅擺設🪴有嘢賣又有嘢食☺️ 佢地以日式輕食便當 咖啡 花茶為主🌸 等我介紹下佢地個日式便當先🍱 裏面有炸雞 流心蛋 飯團🍙 仲有少少配菜🥗 味道相當唔錯都幾好食๑˙❥˙๑ 佢係以日本風嘅便當布包住🎏 成個便當就變得更加賞心悅目🥰 個三文魚沙律都好足料😆 有個半熟蛋 飛魚子 牛油果 沙律菜同煙三文魚🐟配上兩塊烘得脆脆嘅多士🤤 口感非常豐富哦💕 至於我飲嘅花茶都好fresh 飲落去有陣陣嘅花香味🌷有種清新的感覺😚
♗ Ordered:
💙☕️ Dirty Mocha $52

1K
原來中環這間fifteen有4層,可以說是個打卡的好地方!不過如果真係要打卡的話,一定要日頭去,天台才夠光~餐廳真的花了好多心思去佈置,每層都有好多打卡位。可惜當日選了晚上去,只能chill一下。晚上6:30後的menu以輕食為主,可以邊飲野邊order小食飲品名稱頗特別的,點了the present 和the past,the present加了roselle和gin,比較fruity一點。the past 則是重咖啡香味,加了些whisky。煙三文魚牛油果蟹子沙律的蛋黃頗精緻,一層層的香煙三文魚、加上蟹肉肉、牛油果和流心蛋黃,口感幾特別!還可以將牛油果放上麵包一齊食。炸物盛盒送酒一流,炸雞肉滑嫩,點上香蒜汁格外香口。還有調味好且少肥的雞軟骨,好適合同朋友邊chill邊飲。

餐廳真的花了好多心思去佈置,每層都有好多打卡位。

the  past
the  present

煙三文魚牛油果蟹子沙律

煙三文魚牛油果蟹子沙律的蛋黃頗精緻,一層層的
香煙三文魚、加上蟹肉肉、牛油果和流心蛋黃,口感幾特別!

還可以將牛油果放上麵包一齊食。
炸物盛盒

the  past
the  present
炸物盛盒
2021-04-16 35 瀏覽
位於上環一條長長斜路,之前都經過好幾次,見到入邊嘅裝修都幾特別,可惜每次都匆匆忙忙,淨係門口已經可以影好幾張相打卡,原來佢上面仲有天台,可惜琴日落雨就冇開到...我哋兩個人叫咗一份沙律同埋一個便當,送到黎已經覺得好有心機有驚喜👍🏻宮崎南蠻炸雞便當🍱個便當好似去咗日本咁用塊靚靚嘅布包好❤️兩個飯團🍙+炸雞🍗+半隻留心蛋☺️好有日本feel,冇得去旅行食咗都開心,炸雞剛剛炸起,好juicy👍🏻加埋小小嘅沙律醬配搭得好好👍🏻煙三文魚牛油果蟹子沙律🥗冇諗過整得咁精緻🤩好有心機,材料十足,健康得來又飽肚,配上兩塊法包可以將沙律放上去品嚐,好有驚喜👍🏻老公邊食邊讚,仲話下次要帶亞仔過嚟試佢哋嘅黑松露和牛漢堡盛當🍱最後飲埋兩杯咖啡☕️坐多一陣等停雨就去行街街😆

最後飲埋兩杯咖啡☕️坐多一陣等停雨就去行街街😆

2021-04-16 982 瀏覽
今日到一間很有名氣的咖啡店打卡,我和朋友都很滿意環境,感覺像走進另一個世界,猶如宮崎駿電影亞莉亞蒂之家!位置:在中環的歌賦街上,沿斜坡直上。環境:共有三層及地面,一樓是賣衣服及飾品;地面及二樓是餐廳座位連吧台;三樓是天台,同時有餐桌。無論由門口位置到內部佈置,處處都是拍攝好地方。整座樓層的設計有歐式格調,又有日系古風的氣息,尤其是在門口和一樓的座位是最受人歡迎的拍攝位置。服務:樓上天台的點單服務較特別,要用一部舊式電話來點單,挺特別。用餐時間只有90分鐘,只夠吃飯,不夠時間拍照。午市:主打日式輕食便當和少量酒精飲品有些主食是以便當形式呈上,用日式花紋布包裹,很有日式家庭的味道,我很喜歡。日式咖喱牛肉盒子$82咖喱和飯各佔一半,咖喱上有半隻糖心蛋,有紅蘿蔔、薯仔、肥牛等,咖喱汁帶一點辣,不濃,正常味道,飯是珍珠米,比平常較硬身,更有韌性。黑松和牛漢堡便當$118有兩個飯糰、兩塊和牛漢堡排、青瓜、涼菜和半隻糖心蛋,這個餐雖然有點貴,但味道比咖喱牛肉飯出色得多,而和牛漢堡排淋上了黑松露醬和沙律醬,牛肉味濃,有點乾,而飯團有兩種口味,分別是醬油和三文魚口味,整個盒子的食物都很豐富。髒髒摩卡$5

位置:在中環的歌賦街上,沿斜坡直上。

環境:共有三層及地面,
一樓是賣衣服及飾品;地面及二樓是餐廳座位連吧台;
三樓是天台,同時有餐桌。
無論由門口位置到內部佈置,處處都是拍攝好地方。
一樓的座位是最受人歡迎的拍攝位置。

午市:主打日式輕食便當和少量酒精飲品

日式咖喱牛肉盒子$82

黑松和牛漢堡便當$118

髒髒摩卡$52
表面有一層奶泡和滿滿的朱古力粉,朱古力味比較重,不會過甜。

冰滴黑豆麥茶$18
其實喝不出黑豆味,跟冷泡茶的味道差不多。

總括而言,環境比食物更出色,不過這也是所有CAFE的弱點,但這個環境真是很值得來一次。
2021-04-14
  • 黑松和牛漢堡便當
1K
2021-04-02 982 瀏覽
拾伍 Fifteenbookmark 左一排, 4層高日系古風小屋. 早上至晏晝係coffee shops 主打日式輕食同日本, 夜晚主要served 下酒菜menu, 亦有唔少cocktail craft beer 底層cafe/bar, 第一層仲有家品與衣飾售賣, 不過夜晚黎已經closed. 二樓都係dinning area, 頂層天台有幾張吊椅、藤椅, 如果早上黎係幾好打卡位. 樓梯轉角都擺放左好多decor. Dirty Mocha/Dirty $52/$42雖然同fd 夜晚黎, 不過比起酒我都係鐘情啡多d☕. 所以變成一枱下酒菜配兩杯啡🤣🤣 前面杯dirty mocha 與其話係coffee, 用choc 黎形容會更貼切. 因為滿滿choc 到瀉, 味道有點m記朱古力新地感覺, 略偏甜. 後者杯dirty 層espresso同奶分隔唔點融合, 啡唔算濃, 不過夜晚黎倒係剛好...炸物盛合 $128包左雞軟骨、南蠻炸雞、薯條一大盤. 份量比想像中更多幾抵食. 雞軟骨加左孜然粉幾香口, 南蠻炸雞都唔錯, 外層香脆, 中間肉嫩. 不過薯條較快變腍清酒煮蜆 $88黎到推薦試試, 蜆
拾伍 Fifteen

頂層天台有幾張吊椅、藤椅, 如果早上黎係幾好打卡位.

樓梯轉角都擺放左好多decor.

Dirty Mocha/Dirty $52/$42

炸物盛合 $128

清酒煮蜆 $88
黎到推薦試試, 蜆隻隻都頗大又幾鮮甜帶清酒香. 煮蜆個碗湯汁朋友最後差唔多飲哂.

黑松露和牛漢堡 $138

一見到漢堡就諗起🍔🍔, nonono. 其實佢係中間塊beef patty only. 上面Black truffle sauce 就咁食幾香, 一齊食就被蓋過味道. patty 牛肉香味唔算好香濃, 會比較欣賞佢個清酒蜆

臨走見到門口位都好靚,可惜有人坐緊. 人頭過黎更好影

• 清酒煮蜆
2021-03-31 54 瀏覽
< 拾伍 >📍中環一直想去呢間文青cafe 打卡 前幾日去開中環一於試下😛🍗宮崎南蠻炸雞便當🍙 $88個便當好和風 打卡一流🤣 南蠻炸雞都有四五舊 份量幾多👍🏻 炸雞炸皮幾薄 雞肉熱辣辣 都幾juicy😛另外有青瓜同芽菜做配菜 溏心蛋都唔錯😆 飯團有兩大舊🍙 開頭以為係白飯 點知原來有饀 有一舊係三文魚 都幾豐富😋 雖然個便當份量唔太多 但食晒都好飽🥰☕️Dirty Mocha $52另外叫咗佢地招牌嘅Dirty Mocha 個杯好靚😍 但飲嘅時候要小心啲 朱古力味濃 唔太甜 啱我口味🤣
< 拾伍 >📍中環
一直想去呢間文青cafe 打卡 前幾日去開中環一於試下😛

🍗宮崎南蠻炸雞便當🍙 $88

☕️Dirty Mocha $52
🔸宮崎南蠻炸雞弁當🍱便當用好靚嘅日式布料包住,賣相相當精緻,入面有兩件大飯團,一件咬開中間有吞拿魚,令一件係醬油味飯團,配上四件炸雞,份量都幾多。雞腿肉都幾嫩滑,配埋他他醬同旁邊嘅配菜食都唔錯。🔸日式咖喱牛肉盒子🍛日式咖喱牛肉飯,味道正常水平,不過牛肉有好多件,配埋流心蛋都唔錯。🔸髒髒摩卡🍫賣相好正既Mocha,好似好多朱古力流出黎嘅感覺😆飲落都幾重朱古力味,隱約帶啲咖啡味🔸黑糖玫瑰咖啡☕️朋友點左呢一杯,佢話咖啡味好香,黑糖味比較淡,不過隻杯真係好靚,真係好啱影相📸️😆呢度一共有四層,除咗門口個打卡位之外,上面仲有天台可以坐,而且一樓有精品同埋服飾賣我哋喺地下食完之後都上咗去行咗一陣,喺樓梯位影吓相📸️
🔸宮崎南蠻炸雞弁當🍱

🔸日式咖喱牛肉盒子🍛

🔸髒髒摩卡🍫

🔸黑糖玫瑰咖啡☕️

我哋喺地下食完之後都上咗去行咗一陣,喺樓梯位影吓相📸️
2021-03-31 67 瀏覽
早前人氣頗高嘅復古風cafe,樓高四層,尤其門口位置特別適合打卡,食物方面則以日式便當為主😳• 黑松和牛漢堡·盛當 $118便當以和風布包裹住,美觀度🆙🆙‼️打開嗰下好有儀式感🥰盒內有兩個飯團、兩塊和牛漢堡扒,另外仲有啲配菜,白色飯團內裡有熟三文魚餡,而另一個飯團就用左豉油調味,就咁食都唔會太淡,兩者都有個共通點,就係啲飯粒好有咬口喇😂漢堡扒溫度係常溫,口感幾淋,黑松露味都有嘅~個人覺得最好食就係粒糖心蛋,夠軟滑入味😚• 煙三文魚牛油果蟹籽沙律 $98依個沙律做成左五層,最底層係蕃茄粒,順序之後係牛油果、煙三文魚、蟹肉沙律,最後係蟹籽同蛋黃,配搭黎講都好隱陣,最surprised係啲蟹肉量真係好多,見到好多一絲絲真蟹肉,唔洗慢慢搵返出嚟🙈牛油果嘅生熟程度都岩岩好,撈埋蛋食都幾香☺️• 冷泡玫瑰伯爵茶 +$18哩杯茶我個人都幾欣賞,玫瑰味好清幽,有喚然一身嘅感覺😌

• 黑松和牛漢堡·盛當 $118

• 煙三文魚牛油果蟹籽沙律 $98

• 冷泡玫瑰伯爵茶 +$18
哩杯茶我個人都幾欣賞,玫瑰味好清幽,有喚然一身嘅感覺😌
2021-03-31 735 瀏覽
前排朋友仔好想試吓呢間好有歐洲特色嘅cafe☺️於是就同佢去去咗食lunch,順便嘆杯靚咖啡☕️一入到去已經期待以上,設計好有歐式格調,中間有一層仲有啲souvenirs 同衫褲賣👍🏻個暐天氣好好,於是我地揀咗坐天台,outdoor得嚟又唔會熱☀️佢地叫餐嘅方式都好別樹一幟,係用一部舊式電話點餐😆黑松和牛漢堡•盛當 ($118)- 一上枱就好喜出望外,嗰便當係用日式花紋嘅布包裹住,真係好正宗日式便當,超級吸睛😍- 和牛漢堡厚身得嚟仲好嫩身,肉汁鎖住晒係入面,配住飯團食,食得好滋味😋宮崎南炸雞•弁當($88)- 炸雞炸得好出色,金黃脆身,上枱外皮仲保持得好乾脆,一啲唔會淋身- 值得一贊嘅係佢地嘅小菜都唔馬虎,青瓜爽脆有咬口,調味酸酸辣辣,既開胃又惹味😚髒髒咖啡 ($42 per one)- 木身好想試吓髒髒摩卡,但是個日冇得飲,所以決定試吓杯Dirty- Dirty都唔錯,咖啡香都突出,入口都好順滑😄整體食得好開心,環境好加分,食物質素都好唔錯💛

黑松和牛漢堡•盛當 ($118)

宮崎南炸雞•弁當($88)

髒髒咖啡 ($42 per one)
- Dirty都唔錯,咖啡香都突出,入口都好順滑😄
Dirty

整體食得好開心,環境好加分,食物質素都好唔錯💛
宮崎南炸雞•弁當
2021-01-17
5 分鐘 (堂食)
宮崎南炸雞•弁當
  • 宮崎南蠻炸雞便當
  • 宮崎南蠻炸雞·弁當
2021-03-30 53 瀏覽
今天朋友约我到我期待已久位於中環鴨巴甸街十五號的拾伍吃午餐。餐廳很有文青feel, 適合打卡和飯/茶聚。我們選擇了兩份午餐。午餐選擇有沙律及不同類型的便當。午餐介乎$78至$118,加$18可配飲品。我們選了一份沙律和一份便當,再加了兩個飲品。煙三文魚牛油果蟹子沙律賣相吸引,黑油醋的dressing酸酸甜甜,和新鮮的食材很配合,整個沙律味道清新可口有營。牛油法國多士配沙律美味。清新的沙律配個黑豆麥茶消暑解喝有麥香,很好!黑松和牛漢堡盛當也有水準。便當用美麗的布包住,打開飯盒見到排列整齊的飯團,蔬菜和漢堡扒很吸引。和牛漢堡肉質嫩滑有肉味,沙律醬夾味。芽菜爽辣青瓜清甜,温泉蛋香。飯團有咬口。吃完滿足但不會滯,輕怡可口。冷泡玫瑰百爵茶清新。吃得滿意,聽住怡人的音樂,欣賞週圍有格調的裝飾,和朋友談心,在繁忙的生活中讓自己慢活一下,豈不快哉。

我們選了一份沙律和一份便當,再加了兩個飲品。

2021-03-29 58 瀏覽
呢日,放工之後去左中環搵朋友食飯,我地搵左到間有幾層高既cafe。呢間cafe既裝修好靚,好有特色,每層既面積唔算好大,所以佢就向高發展,有幾層。呢度既野食同埋飲品都幾特別。我地點左個白酒煮青口,青口都幾大隻,而且好新鮮,唔錯!另外仲點左黑松露和牛漢堡,呢道菜唔係漢堡包黎既,而係四塊漢堡扒,漢堡扒煎到好香,加埋黑松露,好惹味。呢度既signature cocktail 都高度推薦,啲味道都好特別,我地點左落花同埋the present,兩杯都又靚又好飲。
呢度既野食同埋飲品都幾特別。
我地點左個白酒煮青口,青口都幾大隻,而且好新鮮,唔錯!
2021-03-28 43 瀏覽
FIFTEEN 拾伍1️⃣5️⃣☕️👗🍷𝘿𝙪𝙘𝙠𝙚𝙙 𝙤𝙪𝙩 𝙞𝙣 𝙖 𝙫𝙞𝙣𝙩𝙖𝙜𝙚 𝙞𝙣𝙩𝙚𝙧𝙞𝙤𝙧 𝙙𝙚𝙨𝙞𝙜𝙣, 𝙁𝙄𝙁𝙏𝙀𝙀𝙉 𝙞𝙨 𝙖 𝙢𝙪𝙡𝙩𝙞𝙛𝙪𝙣𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙨𝙥𝙖𝙘𝙚- 𝙖 𝙘𝙖𝙛𝙚, 𝙖 𝙨𝙝𝙞𝙨𝙝𝙖 𝙡𝙤𝙪𝙣𝙜𝙚, 𝙖 𝙗𝙖𝙧 𝙖𝙣𝙙 𝙖 𝙗𝙤𝙪𝙩𝙞𝙦𝙪𝙚, 𝙢𝙖𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙞𝙩 𝙤𝙣𝙚 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙥𝙚𝙧𝙛𝙚𝙘𝙩 𝙤𝙥𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙩𝙤 𝙧𝙚𝙡𝙖𝙭 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙣𝙙𝙨 𝙗𝙚𝙝𝙞𝙣𝙙 𝙩𝙝𝙚 𝙝𝙪𝙨𝙩𝙡𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙗𝙪𝙨𝙩𝙡𝙚 𝙤𝙛 𝙘𝙞𝙩𝙮 𝙡𝙞𝙛𝙚. 𝙒𝙧𝙖𝙥𝙥𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙖 𝙥𝙞𝙚𝙘𝙚 𝙤𝙛 𝙩𝙧𝙖𝙙𝙞𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙘𝙡𝙤𝙩𝙝, 𝙩𝙝𝙚 𝙗𝙚𝙣𝙩𝙤 𝙘𝙤𝙣𝙨𝙞𝙨𝙩𝙚𝙙 𝙤𝙛 𝙙𝙚𝙚𝙥 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙘𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣𝙨🍗, 𝙧𝙞𝙘𝙚 𝙗𝙖𝙡𝙡𝙨 🍙, 𝙧𝙖𝙢𝙚𝙣 𝙚𝙜𝙜 🍳, 𝘽𝙚𝙖𝙣 𝙨𝙥𝙧𝙤𝙪𝙩𝙨🌱 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙪𝙘𝙪𝙢𝙗𝙚𝙧 🥒. 𝙏𝙝𝙚 𝙙𝙞𝙨𝙝 𝙞𝙨 𝙨𝙢𝙖𝙡𝙡 𝙗𝙪𝙩 𝙖𝙗𝙨𝙤𝙡𝙪𝙩𝙚𝙡𝙮 𝙙𝙚𝙡𝙞𝙘𝙖𝙩𝙚 𝙞𝙣 𝙚𝙫𝙚𝙧𝙮 𝙨𝙞𝙣𝙜𝙡𝙚 𝙙𝙚𝙩𝙖𝙞𝙡𝙨. 𝙏𝙝𝙚 𝙧𝙞𝙘𝙚 𝙗𝙖𝙡𝙡𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙬𝙚𝙡𝙡- 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝
FIFTEEN 拾伍1️⃣5️⃣

☕️👗🍷𝘿𝙪𝙘𝙠𝙚𝙙 𝙤𝙪𝙩 𝙞𝙣 𝙖 𝙫𝙞𝙣𝙩𝙖𝙜𝙚 𝙞𝙣𝙩𝙚𝙧𝙞𝙤𝙧 𝙙𝙚𝙨𝙞𝙜𝙣, 𝙁𝙄𝙁𝙏𝙀𝙀𝙉 𝙞𝙨 𝙖 𝙢𝙪𝙡𝙩𝙞𝙛𝙪𝙣𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙨𝙥𝙖𝙘𝙚- 𝙖 𝙘𝙖𝙛𝙚, 𝙖 𝙨𝙝𝙞𝙨𝙝𝙖 𝙡𝙤𝙪𝙣𝙜𝙚, 𝙖 𝙗𝙖𝙧 𝙖𝙣𝙙 𝙖 𝙗𝙤𝙪𝙩𝙞𝙦𝙪𝙚, 𝙢𝙖𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙞𝙩 𝙤𝙣𝙚 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙥𝙚𝙧𝙛𝙚𝙘𝙩 𝙤𝙥𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙩𝙤 𝙧𝙚𝙡𝙖𝙭 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙣𝙙𝙨 𝙗𝙚𝙝𝙞𝙣𝙙 𝙩𝙝𝙚 𝙝𝙪𝙨𝙩𝙡𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙗𝙪𝙨𝙩𝙡𝙚 𝙤𝙛 𝙘𝙞𝙩𝙮 𝙡𝙞𝙛𝙚. 𝙒𝙧𝙖𝙥𝙥𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙖 𝙥𝙞𝙚𝙘𝙚 𝙤𝙛 𝙩𝙧𝙖𝙙𝙞𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙘𝙡𝙤𝙩𝙝, 𝙩𝙝𝙚 𝙗𝙚𝙣𝙩𝙤 𝙘𝙤𝙣𝙨𝙞𝙨𝙩𝙚𝙙 𝙤𝙛 𝙙𝙚𝙚𝙥 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙘𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣𝙨🍗, 𝙧𝙞𝙘𝙚 𝙗𝙖𝙡𝙡𝙨 🍙, 𝙧𝙖𝙢𝙚𝙣 𝙚𝙜𝙜 🍳, 𝘽𝙚𝙖𝙣 𝙨𝙥𝙧𝙤𝙪𝙩𝙨🌱 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙪𝙘𝙪𝙢𝙗𝙚𝙧 🥒. 𝙏𝙝𝙚 𝙙𝙞𝙨𝙝 𝙞𝙨 𝙨𝙢𝙖𝙡𝙡 𝙗𝙪𝙩 𝙖𝙗𝙨𝙤𝙡𝙪𝙩𝙚𝙡𝙮 𝙙𝙚𝙡𝙞𝙘𝙖𝙩𝙚 𝙞𝙣 𝙚𝙫𝙚𝙧𝙮 𝙨𝙞𝙣𝙜𝙡𝙚 𝙙𝙚𝙩𝙖𝙞𝙡𝙨. 𝙏𝙝𝙚 𝙧𝙞𝙘𝙚 𝙗𝙖𝙡𝙡𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙬𝙚𝙡𝙡- 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙨𝙤𝙮 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙝𝙧𝙚𝙙𝙙𝙚𝙙 𝙨𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣

1️⃣𝐍𝐚𝐧𝐛𝐚𝐧 𝐃𝐞𝐞𝐩-𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐁𝐞𝐧𝐭𝐨
HKD 88宮崎南蠻炸雞便當HKD 88

味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️
打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️
環境(Environment):⭐️⭐️⭐️
服務(Service): ⭐⭐⭐⭐️
早幾日去中環食好西,誤打誤撞黎左依間叫拾伍嘅cafe🤓佢有三層連天台,層層都有唔同嘅設計,二樓就用黎賣衫/精品🤩店員就提議我地上天台食🤣雖然個view係一般,但唔曬空氣又幾清新的確幾舒服🍃🔻煙三文魚牛油果蟹子沙律($98)呢個沙律賣相好吸引,食之前將啲餡全部撈勻再搽係麵包上面👍🏽👍🏽側邊啲配菜落左vinegar, 健康又好食😉🔻宮崎南蠻炸雞便當($88)佢用個便當布包住好有日式feel🎌佢有兩個飯團,一個紫菜一個係三文魚,可能因為肚餓,覺得啲食物都唔錯🤣個炸雞都唔會覺得好肥😋🔻Dirty ($42)呢排好似好興dirty,不過佢依杯一啲都唔dirty😂下面凍凍地上面又少少暖咁,飲落有啲似latte,所以覺得一般,係有少少失望😂🔻Expresso Tonic ($50)首先個富士山杯好靚☺️呢杯野就係下低係tonic water, 上面就係expresso 加啲檸檬咁,真係幾好飲😋👍🏽🔻呢間餐廳好適合比客人打卡影相📸同埋有時間都可以行下佢間精品店,啲杯都幾靚🤣
🔻
煙三文魚牛油果蟹子沙律($98)
🔻
宮崎南蠻炸雞便當($88)
🔻
Dirty ($42)
🔻
Expresso Tonic ($50)
午餐
  • 宮崎南蠻炸雞便當