2021-04-02 982 瀏覽
拾伍 Fifteenbookmark 左一排, 4層高日系古風小屋. 早上至晏晝係coffee shops 主打日式輕食同日本, 夜晚主要served 下酒菜menu, 亦有唔少cocktail craft beer 底層cafe/bar, 第一層仲有家品與衣飾售賣, 不過夜晚黎已經closed. 二樓都係dinning area, 頂層天台有幾張吊椅、藤椅, 如果早上黎係幾好打卡位. 樓梯轉角都擺放左好多decor. Dirty Mocha/Dirty $52/$42雖然同fd 夜晚黎, 不過比起酒我都係鐘情啡多d☕. 所以變成一枱下酒菜配兩杯啡🤣🤣 前面杯dirty mocha 與其話係coffee, 用choc 黎形容會更貼切. 因為滿滿choc 到瀉, 味道有點m記朱古力新地感覺, 略偏甜. 後者杯dirty 層espresso同奶分隔唔點融合, 啡唔算濃, 不過夜晚黎倒係剛好...炸物盛合 $128包左雞軟骨、南蠻炸雞、薯條一大盤. 份量比想像中更多幾抵食. 雞軟骨加左孜然粉幾香口, 南蠻炸雞都唔錯, 外層香脆, 中間肉嫩. 不過薯條較快變腍清酒煮蜆 $88黎到推薦試試, 蜆
拾伍 Fifteen

頂層天台有幾張吊椅、藤椅, 如果早上黎係幾好打卡位.

樓梯轉角都擺放左好多decor.

Dirty Mocha/Dirty $52/$42

炸物盛合 $128

清酒煮蜆 $88
黎到推薦試試, 蜆隻隻都頗大又幾鮮甜帶清酒香. 煮蜆個碗湯汁朋友最後差唔多飲哂.

黑松露和牛漢堡 $138

一見到漢堡就諗起🍔🍔, nonono. 其實佢係中間塊beef patty only. 上面Black truffle sauce 就咁食幾香, 一齊食就被蓋過味道. patty 牛肉香味唔算好香濃, 會比較欣賞佢個清酒蜆

臨走見到門口位都好靚,可惜有人坐緊. 人頭過黎更好影

• 清酒煮蜆