預早約2星期多book到這間 - 拾伍FIFTEEN (其實一個月前已經在留意有沒位可Book)網上訂座時已經要選擇想在哪一層用餐,會有四種餐桌形因為見天氣好像很不錯就選了Rooftop ... 然後來到現場就超級後悔喇不得不說作為一間打卡的復古風Cafe,這裡不少位置都很美不過要注意用餐時間只有90分鐘,所以想拍照又輕鬆地用餐絕對有難度。說到拍照位置,個人覺得樓梯位其實都滿好拍的。終於走到天臺,發現這層有5張枱~而我們剛好是被安排唯一太陽曬到的座位明明還有一張枱,但店員說已經被Book所以不能調 ... 實在不知道是不是Book位時要註明不想曬太陽才行? 所以和我一樣不想被曬到溶掉但又想坐天臺位,絕對不要Book 1點這個時間 ... Book一點是吃午餐的時間~有六款,除了便當外~當中包括了一款沙律、一款輕食價錢由$78起,午餐飲品+$18會有6款可選擇。如果都不喜歡也有咖啡、茶能單點位於最高層的我們要下單的話,要走到樓梯口那裡的電話打落樓下落單~滿有趣呢等上齊餐時間差不多用了一小時,所以最終超趕地吃飯才能準時還枱我和朋友各點了一個便當 + 單點飲品我點的是 - 日式咖喱牛肉盒子
網上訂座時已經要選擇想在哪一層用餐,會有四種餐桌形

不得不說作為一間打卡的復古風Cafe,這裡不少位置都很美
說到拍照位置,個人覺得樓梯位其實都滿好拍的。

明明還有一張枱,但店員說已經被Book所以不能調 ...
實在不知道是不是Book位時要註明不想曬太陽才行?

我和朋友各點了一個便當 + 單點飲品

我點的是 - 日式咖喱牛肉盒子 ($82) ~很喜歡包著便當的布耶
食物貌相也不錯。味道方面,咖喱吃落很溫和,就牛肉比較長身的一片~吃起來較麻煩
另外就是飯很硬身,感覺胃本身不好的話會很難消化。溏心蛋倒是不錯
日式咖喱牛肉盒子

朋友點的則是 - 宮崎南蠻炸雞·弁當 ($88)
飯糰和我吃的飯一樣,都是較硬身。所以如果本身容易胃痛就不要選飯類比較好 ...
宮崎南蠻炸雞·弁當

飲品方面,我點的是 玫瑰伯爵茶 ($58/壺)
第一杯時有淡淡的玫瑰香還不錯,但因為長期浸泡的關係,最後濃到很澀 ...
玫瑰伯爵茶 (壺)

朋友點的則是 髒髒摩卡 ($52) - 如名字,整杯看起來髒髒的
因為沒辦法攬拌的關係,喝到最底會稍微有點甜。
髒髒摩卡
題外話/補充資料: 感覺如果是來吃下午茶 + 打卡拍照大概還可以,正餐的話實在沒吸引到我再來。
2021-02-07
2021-04-02 56 瀏覽
拾伍 Fifteenbookmark 左一排, 4層高日系古風小屋. 早上至晏晝係coffee shops 主打日式輕食同日本, 夜晚主要served 下酒菜menu, 亦有唔少cocktail craft beer 底層cafe/bar, 第一層仲有家品與衣飾售賣, 不過夜晚黎已經closed. 二樓都係dinning area, 頂層天台有幾張吊椅、藤椅, 如果早上黎係幾好打卡位. 樓梯轉角都擺放左好多decor. Dirty Mocha/Dirty $52/$42雖然同fd 夜晚黎, 不過比起酒我都係鐘情啡多d☕. 所以變成一枱下酒菜配兩杯啡🤣🤣 前面杯dirty mocha 與其話係coffee, 用choc 黎形容會更貼切. 因為滿滿choc 到瀉, 味道有點m記朱古力新地感覺, 略偏甜. 後者杯dirty 層espresso同奶分隔唔點融合, 啡唔算濃, 不過夜晚黎倒係剛好...炸物盛合 $128包左雞軟骨、南蠻炸雞、薯條一大盤. 份量比想像中更多幾抵食. 雞軟骨加左孜然粉幾香口, 南蠻炸雞都唔錯, 外層香脆, 中間肉嫩. 不過薯條較快變腍清酒煮蜆 $88黎到推薦試試, 蜆
拾伍 Fifteen

頂層天台有幾張吊椅、藤椅, 如果早上黎係幾好打卡位.

樓梯轉角都擺放左好多decor.

Dirty Mocha/Dirty $52/$42

炸物盛合 $128

清酒煮蜆 $88
黎到推薦試試, 蜆隻隻都頗大又幾鮮甜帶清酒香. 煮蜆個碗湯汁朋友最後差唔多飲哂.

黑松露和牛漢堡 $138

一見到漢堡就諗起🍔🍔, nonono. 其實佢係中間塊beef patty only. 上面Black truffle sauce 就咁食幾香, 一齊食就被蓋過味道. patty 牛肉香味唔算好香濃, 會比較欣賞佢個清酒蜆

臨走見到門口位都好靚,可惜有人坐緊. 人頭過黎更好影

• 清酒煮蜆
2021-03-31 3 瀏覽
前排朋友仔好想試吓呢間好有歐洲特色嘅cafe☺️於是就同佢去去咗食lunch,順便嘆杯靚咖啡☕️一入到去已經期待以上,設計好有歐式格調,中間有一層仲有啲souvenirs 同衫褲賣👍🏻個暐天氣好好,於是我地揀咗坐天台,outdoor得嚟又唔會熱☀️佢地叫餐嘅方式都好別樹一幟,係用一部舊式電話點餐😆黑松和牛漢堡•盛當 ($118)- 一上枱就好喜出望外,嗰便當係用日式花紋嘅布包裹住,真係好正宗日式便當,超級吸睛😍- 和牛漢堡厚身得嚟仲好嫩身,肉汁鎖住晒係入面,配住飯團食,食得好滋味😋宮崎南炸雞•弁當($88)- 炸雞炸得好出色,金黃脆身,上枱外皮仲保持得好乾脆,一啲唔會淋身- 值得一贊嘅係佢地嘅小菜都唔馬虎,青瓜爽脆有咬口,調味酸酸辣辣,既開胃又惹味😚髒髒咖啡 ($42 per one)- 木身好想試吓髒髒摩卡,但是個日冇得飲,所以決定試吓杯Dirty- Dirty都唔錯,咖啡香都突出,入口都好順滑😄整體食得好開心,環境好加分,食物質素都好唔錯💛

黑松和牛漢堡•盛當 ($118)

宮崎南炸雞•弁當($88)

髒髒咖啡 ($42 per one)
- Dirty都唔錯,咖啡香都突出,入口都好順滑😄
Dirty

整體食得好開心,環境好加分,食物質素都好唔錯💛
宮崎南炸雞•弁當
2021-01-17
宮崎南炸雞•弁當
  • 宮崎南蠻炸雞便當
  • 宮崎南蠻炸雞·弁當
2021-03-25 10 瀏覽
今次又約咗中環之友食飯,今次由佢發辦揀餐廳,我就去到現場就得。到咗先知係成日喺IG見到嘅拾伍。店主之前葵廣開服飾店,就算中環開店都繼續堅持本業,所以四層嘅餐廳,二樓就係賣嘢;三樓係餐廳位;四樓係天台但同時有餐桌,不過都幾多人幫襯。宮崎南蠻炸雞弁當 $88最靚嘅打卡美食,以花布包裹住便當,慢慢打開再揭開木盒就係主食,有兩個飯糰、炸雞、青瓜、沙律菜等等,望落好豐富,預返時間慢慢打卡。煙三文魚牛油果蟹籽沙律 $97沙律一層一層嘅貌相十足蛋糕一樣,加上鮮艷嘅蛋黃放喺頂層,一見到已經令人心情愉快,搗爛個蛋黃果下好治癒。Dirty Mocha $52一睇就知夠髒髒,入口有香濃朱古力味同少少咖啡味,甜得嚟又唔膩,不過記得唔好用手拎起個杯,會整污糟隻手呀。金絲黃菊雪梨茶 $88茶料用花花碟盛載,可以自己夾到玻璃茶壺之中再慢慢焗茶,令飲茶不止於茶的味道,亦可以慢活感受平常生活小細節。順手去二樓睇,見到有衫同生活小物,大家可以食飽再shopping,或者下次經過齋買都得。現場仲有好多vintage裝飾,不妨每一層慢慢睇、慢慢影。餐牌

宮崎南蠻炸雞弁當

金絲黃菊雪梨茶

金絲黃菊雪梨茶 $88

餐牌
2021-03-23 196 瀏覽
之前一直都好有興趣嚟呢一間位於上環嘅💛靚靚Cafe,原來佢一共有四層咁多🤩,第一層係一個好有文青氣息嘅Cafe(今次坐呢層),二樓係一間商店,三樓有酒飲,頂樓就係好多打卡嘅天台。一路都見呢間cafe除咗有咖啡,仲有提供日式便當🍱,令我更加想試吓好唔好食🤤 成間cafe氣氛有文青感再加啲復古感覺,又有樓梯位,可以打卡影靚相🤓黑松和牛漢堡便當 $118便當包裝好吸引,有一大塊好靚嘅和式嘅便當布包住個便當,好有日本嘅氣息。咁因為我係食漢堡扒嘅關係,所以佢就pack埋叉同埋匙羹,朋友食炸雞便當就會配筷子。呢個便當打卡真係一流,好滿足,好似自己去咗日本😆便當入邊有兩大塊嘅漢堡、兩舊飯團、半隻糖心蛋同埋一啲涼菜。漢堡扒表面加咗好多黑松露,配上本身漢堡扒嘅牛味就更加香啦,不過唔知係咪便當關係,漢堡扒係暖暖哋,唔會太熱。飯團分別有三文魚蓉味同醬油味。我覺得三文魚蓉味幾好味,撈埋啲沙律醬好食🤤。至於醬油味,朋友覺得比較寡,因為飯團淨係有紫菜碎同醬油,不過我自己認為醬油味夠,清清地幾好食。另外,涼菜有一啲麻油芽菜同麻辣青瓜,幾辣咖,咁可以配返嗰兩舊飯團食,咁就啱啱好啦😝宮崎南蠻炸雞便當 $88至於南蠻炸雞

黑松和牛漢堡便當 $118
黑松和牛漢堡便當

宮崎南蠻炸雞便當 $88
至於南蠻炸雞,其實同漢堡便當大致相同,主要都係主菜嘅分別,有三大嚿嘅南蠻炸雞件,炸雞件炸皮厚度適中,依然脆口,撈埋啲邪惡嘅沙律醬就好正😈
宮崎南蠻炸雞便當

Dirty Mocha $52
呢杯dirty mocha係cafe嘅出名之作,打卡一流。佢面頭有一層奶泡同好多朱古力粉加醬,令味道同感官上更加多層次。呢杯mocha朱古力味比較重,唔會太甜。cafe會配上一枝小飲管,咁就唔使擔心飲到好dirty😛
Dirty  Mocha

Dirty $42
呢杯dirty層次分明,都好靚😍佢嘅奶味比較重,唔算太苦☕️
Dirty

雖然我覺得呢一間cafe價錢上有少少貴,不過其實環境同成個整體用餐體驗都覺得好有日本feel或者文清嘅氣息。我覺得當係同朋友打卡或者當下午茶傾吓計幾好💕

2021-03-18
黑松和牛漢堡便當
宮崎南蠻炸雞便當
Dirty  Mocha
2021-03-31 0 瀏覽
< 拾伍 >📍中環一直想去呢間文青cafe 打卡 前幾日去開中環一於試下😛🍗宮崎南蠻炸雞便當🍙 $88個便當好和風 打卡一流🤣 南蠻炸雞都有四五舊 份量幾多👍🏻 炸雞炸皮幾薄 雞肉熱辣辣 都幾juicy😛另外有青瓜同芽菜做配菜 溏心蛋都唔錯😆 飯團有兩大舊🍙 開頭以為係白飯 點知原來有饀 有一舊係三文魚 都幾豐富😋 雖然個便當份量唔太多 但食晒都好飽🥰☕️Dirty Mocha $52另外叫咗佢地招牌嘅Dirty Mocha 個杯好靚😍 但飲嘅時候要小心啲 朱古力味濃 唔太甜 啱我口味🤣
< 拾伍 >📍中環
一直想去呢間文青cafe 打卡 前幾日去開中環一於試下😛

🍗宮崎南蠻炸雞便當🍙 $88

☕️Dirty Mocha $52
🔸宮崎南蠻炸雞弁當🍱便當用好靚嘅日式布料包住,賣相相當精緻,入面有兩件大飯團,一件咬開中間有吞拿魚,令一件係醬油味飯團,配上四件炸雞,份量都幾多。雞腿肉都幾嫩滑,配埋他他醬同旁邊嘅配菜食都唔錯。🔸日式咖喱牛肉盒子🍛日式咖喱牛肉飯,味道正常水平,不過牛肉有好多件,配埋流心蛋都唔錯。🔸髒髒摩卡🍫賣相好正既Mocha,好似好多朱古力流出黎嘅感覺😆飲落都幾重朱古力味,隱約帶啲咖啡味🔸黑糖玫瑰咖啡☕️朋友點左呢一杯,佢話咖啡味好香,黑糖味比較淡,不過隻杯真係好靚,真係好啱影相📸️😆呢度一共有四層,除咗門口個打卡位之外,上面仲有天台可以坐,而且一樓有精品同埋服飾賣我哋喺地下食完之後都上咗去行咗一陣,喺樓梯位影吓相📸️
🔸宮崎南蠻炸雞弁當🍱

🔸日式咖喱牛肉盒子🍛

🔸髒髒摩卡🍫

🔸黑糖玫瑰咖啡☕️

我哋喺地下食完之後都上咗去行咗一陣,喺樓梯位影吓相📸️
2021-03-31 8 瀏覽
早前人氣頗高嘅復古風cafe,樓高四層,尤其門口位置特別適合打卡,食物方面則以日式便當為主😳• 黑松和牛漢堡·盛當 $118便當以和風布包裹住,美觀度🆙🆙‼️打開嗰下好有儀式感🥰盒內有兩個飯團、兩塊和牛漢堡扒,另外仲有啲配菜,白色飯團內裡有熟三文魚餡,而另一個飯團就用左豉油調味,就咁食都唔會太淡,兩者都有個共通點,就係啲飯粒好有咬口喇😂漢堡扒溫度係常溫,口感幾淋,黑松露味都有嘅~個人覺得最好食就係粒糖心蛋,夠軟滑入味😚• 煙三文魚牛油果蟹籽沙律 $98依個沙律做成左五層,最底層係蕃茄粒,順序之後係牛油果、煙三文魚、蟹肉沙律,最後係蟹籽同蛋黃,配搭黎講都好隱陣,最surprised係啲蟹肉量真係好多,見到好多一絲絲真蟹肉,唔洗慢慢搵返出嚟🙈牛油果嘅生熟程度都岩岩好,撈埋蛋食都幾香☺️• 冷泡玫瑰伯爵茶 +$18哩杯茶我個人都幾欣賞,玫瑰味好清幽,有喚然一身嘅感覺😌

• 黑松和牛漢堡·盛當 $118

• 煙三文魚牛油果蟹籽沙律 $98

• 冷泡玫瑰伯爵茶 +$18
哩杯茶我個人都幾欣賞,玫瑰味好清幽,有喚然一身嘅感覺😌
2021-03-30 22 瀏覽
今天朋友约我到我期待已久位於中環鴨巴甸街十五號的拾伍吃午餐。餐廳很有文青feel, 適合打卡和飯/茶聚。我們選擇了兩份午餐。午餐選擇有沙律及不同類型的便當。午餐介乎$78至$118,加$18可配飲品。我們選了一份沙律和一份便當,再加了兩個飲品。煙三文魚牛油果蟹子沙律賣相吸引,黑油醋的dressing酸酸甜甜,和新鮮的食材很配合,整個沙律味道清新可口有營。牛油法國多士配沙律美味。清新的沙律配個黑豆麥茶消暑解喝有麥香,很好!黑松和牛漢堡盛當也有水準。便當用美麗的布包住,打開飯盒見到排列整齊的飯團,蔬菜和漢堡扒很吸引。和牛漢堡肉質嫩滑有肉味,沙律醬夾味。芽菜爽辣青瓜清甜,温泉蛋香。飯團有咬口。吃完滿足但不會滯,輕怡可口。冷泡玫瑰百爵茶清新。吃得滿意,聽住怡人的音樂,欣賞週圍有格調的裝飾,和朋友談心,在繁忙的生活中讓自己慢活一下,豈不快哉。

我們選了一份沙律和一份便當,再加了兩個飲品。

2021-03-29 23 瀏覽
呢日,放工之後去左中環搵朋友食飯,我地搵左到間有幾層高既cafe。呢間cafe既裝修好靚,好有特色,每層既面積唔算好大,所以佢就向高發展,有幾層。呢度既野食同埋飲品都幾特別。我地點左個白酒煮青口,青口都幾大隻,而且好新鮮,唔錯!另外仲點左黑松露和牛漢堡,呢道菜唔係漢堡包黎既,而係四塊漢堡扒,漢堡扒煎到好香,加埋黑松露,好惹味。呢度既signature cocktail 都高度推薦,啲味道都好特別,我地點左落花同埋the present,兩杯都又靚又好飲。
呢度既野食同埋飲品都幾特別。
我地點左個白酒煮青口,青口都幾大隻,而且好新鮮,唔錯!
2021-03-28 21 瀏覽
FIFTEEN 拾伍1️⃣5️⃣☕️👗🍷𝘿𝙪𝙘𝙠𝙚𝙙 𝙤𝙪𝙩 𝙞𝙣 𝙖 𝙫𝙞𝙣𝙩𝙖𝙜𝙚 𝙞𝙣𝙩𝙚𝙧𝙞𝙤𝙧 𝙙𝙚𝙨𝙞𝙜𝙣, 𝙁𝙄𝙁𝙏𝙀𝙀𝙉 𝙞𝙨 𝙖 𝙢𝙪𝙡𝙩𝙞𝙛𝙪𝙣𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙨𝙥𝙖𝙘𝙚- 𝙖 𝙘𝙖𝙛𝙚, 𝙖 𝙨𝙝𝙞𝙨𝙝𝙖 𝙡𝙤𝙪𝙣𝙜𝙚, 𝙖 𝙗𝙖𝙧 𝙖𝙣𝙙 𝙖 𝙗𝙤𝙪𝙩𝙞𝙦𝙪𝙚, 𝙢𝙖𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙞𝙩 𝙤𝙣𝙚 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙥𝙚𝙧𝙛𝙚𝙘𝙩 𝙤𝙥𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙩𝙤 𝙧𝙚𝙡𝙖𝙭 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙣𝙙𝙨 𝙗𝙚𝙝𝙞𝙣𝙙 𝙩𝙝𝙚 𝙝𝙪𝙨𝙩𝙡𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙗𝙪𝙨𝙩𝙡𝙚 𝙤𝙛 𝙘𝙞𝙩𝙮 𝙡𝙞𝙛𝙚. 𝙒𝙧𝙖𝙥𝙥𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙖 𝙥𝙞𝙚𝙘𝙚 𝙤𝙛 𝙩𝙧𝙖𝙙𝙞𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙘𝙡𝙤𝙩𝙝, 𝙩𝙝𝙚 𝙗𝙚𝙣𝙩𝙤 𝙘𝙤𝙣𝙨𝙞𝙨𝙩𝙚𝙙 𝙤𝙛 𝙙𝙚𝙚𝙥 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙘𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣𝙨🍗, 𝙧𝙞𝙘𝙚 𝙗𝙖𝙡𝙡𝙨 🍙, 𝙧𝙖𝙢𝙚𝙣 𝙚𝙜𝙜 🍳, 𝘽𝙚𝙖𝙣 𝙨𝙥𝙧𝙤𝙪𝙩𝙨🌱 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙪𝙘𝙪𝙢𝙗𝙚𝙧 🥒. 𝙏𝙝𝙚 𝙙𝙞𝙨𝙝 𝙞𝙨 𝙨𝙢𝙖𝙡𝙡 𝙗𝙪𝙩 𝙖𝙗𝙨𝙤𝙡𝙪𝙩𝙚𝙡𝙮 𝙙𝙚𝙡𝙞𝙘𝙖𝙩𝙚 𝙞𝙣 𝙚𝙫𝙚𝙧𝙮 𝙨𝙞𝙣𝙜𝙡𝙚 𝙙𝙚𝙩𝙖𝙞𝙡𝙨. 𝙏𝙝𝙚 𝙧𝙞𝙘𝙚 𝙗𝙖𝙡𝙡𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙬𝙚𝙡𝙡- 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝
FIFTEEN 拾伍1️⃣5️⃣

☕️👗🍷𝘿𝙪𝙘𝙠𝙚𝙙 𝙤𝙪𝙩 𝙞𝙣 𝙖 𝙫𝙞𝙣𝙩𝙖𝙜𝙚 𝙞𝙣𝙩𝙚𝙧𝙞𝙤𝙧 𝙙𝙚𝙨𝙞𝙜𝙣, 𝙁𝙄𝙁𝙏𝙀𝙀𝙉 𝙞𝙨 𝙖 𝙢𝙪𝙡𝙩𝙞𝙛𝙪𝙣𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙨𝙥𝙖𝙘𝙚- 𝙖 𝙘𝙖𝙛𝙚, 𝙖 𝙨𝙝𝙞𝙨𝙝𝙖 𝙡𝙤𝙪𝙣𝙜𝙚, 𝙖 𝙗𝙖𝙧 𝙖𝙣𝙙 𝙖 𝙗𝙤𝙪𝙩𝙞𝙦𝙪𝙚, 𝙢𝙖𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙞𝙩 𝙤𝙣𝙚 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙥𝙚𝙧𝙛𝙚𝙘𝙩 𝙤𝙥𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙩𝙤 𝙧𝙚𝙡𝙖𝙭 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙣𝙙𝙨 𝙗𝙚𝙝𝙞𝙣𝙙 𝙩𝙝𝙚 𝙝𝙪𝙨𝙩𝙡𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙗𝙪𝙨𝙩𝙡𝙚 𝙤𝙛 𝙘𝙞𝙩𝙮 𝙡𝙞𝙛𝙚. 𝙒𝙧𝙖𝙥𝙥𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙖 𝙥𝙞𝙚𝙘𝙚 𝙤𝙛 𝙩𝙧𝙖𝙙𝙞𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙘𝙡𝙤𝙩𝙝, 𝙩𝙝𝙚 𝙗𝙚𝙣𝙩𝙤 𝙘𝙤𝙣𝙨𝙞𝙨𝙩𝙚𝙙 𝙤𝙛 𝙙𝙚𝙚𝙥 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙘𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣𝙨🍗, 𝙧𝙞𝙘𝙚 𝙗𝙖𝙡𝙡𝙨 🍙, 𝙧𝙖𝙢𝙚𝙣 𝙚𝙜𝙜 🍳, 𝘽𝙚𝙖𝙣 𝙨𝙥𝙧𝙤𝙪𝙩𝙨🌱 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙪𝙘𝙪𝙢𝙗𝙚𝙧 🥒. 𝙏𝙝𝙚 𝙙𝙞𝙨𝙝 𝙞𝙨 𝙨𝙢𝙖𝙡𝙡 𝙗𝙪𝙩 𝙖𝙗𝙨𝙤𝙡𝙪𝙩𝙚𝙡𝙮 𝙙𝙚𝙡𝙞𝙘𝙖𝙩𝙚 𝙞𝙣 𝙚𝙫𝙚𝙧𝙮 𝙨𝙞𝙣𝙜𝙡𝙚 𝙙𝙚𝙩𝙖𝙞𝙡𝙨. 𝙏𝙝𝙚 𝙧𝙞𝙘𝙚 𝙗𝙖𝙡𝙡𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙬𝙚𝙡𝙡- 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙨𝙤𝙮 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙝𝙧𝙚𝙙𝙙𝙚𝙙 𝙨𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣

1️⃣𝐍𝐚𝐧𝐛𝐚𝐧 𝐃𝐞𝐞𝐩-𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐁𝐞𝐧𝐭𝐨
HKD 88宮崎南蠻炸雞便當HKD 88

味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️
打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️
環境(Environment):⭐️⭐️⭐️
服務(Service): ⭐⭐⭐⭐️
早幾日去中環食好西,誤打誤撞黎左依間叫拾伍嘅cafe🤓佢有三層連天台,層層都有唔同嘅設計,二樓就用黎賣衫/精品🤩店員就提議我地上天台食🤣雖然個view係一般,但唔曬空氣又幾清新的確幾舒服🍃🔻煙三文魚牛油果蟹子沙律($98)呢個沙律賣相好吸引,食之前將啲餡全部撈勻再搽係麵包上面👍🏽👍🏽側邊啲配菜落左vinegar, 健康又好食😉🔻宮崎南蠻炸雞便當($88)佢用個便當布包住好有日式feel🎌佢有兩個飯團,一個紫菜一個係三文魚,可能因為肚餓,覺得啲食物都唔錯🤣個炸雞都唔會覺得好肥😋🔻Dirty ($42)呢排好似好興dirty,不過佢依杯一啲都唔dirty😂下面凍凍地上面又少少暖咁,飲落有啲似latte,所以覺得一般,係有少少失望😂🔻Expresso Tonic ($50)首先個富士山杯好靚☺️呢杯野就係下低係tonic water, 上面就係expresso 加啲檸檬咁,真係幾好飲😋👍🏽🔻呢間餐廳好適合比客人打卡影相📸同埋有時間都可以行下佢間精品店,啲杯都幾靚🤣
🔻
煙三文魚牛油果蟹子沙律($98)
🔻
宮崎南蠻炸雞便當($88)
🔻
Dirty ($42)
🔻
Expresso Tonic ($50)
  • 宮崎南蠻炸雞便當
  • 煙三文魚牛油果蟹子沙律
曾說過要與我寶寶吃一次👩🏼‍🤝‍👩🏾原來晚餐係冇便當,唯有試吓其他煙三文魚牛油果蟹子沙律 $98開頭以為沙律係一兜菜上面有煙三文魚同埋牛油果點知原來咁靚咁有特色,仲配有我最愛嘅多士懂我的人都知道我愛牛油果🥑底層蕃茄粒,然後牛油果,煙三文魚,蟹肉沙律,蟹子,蛋黃將呢啲嘢放晒落去個多士好好食,就咁食都好食,得閒我又可以自己咁樣整😋😋😋稻庭風輕食 $78其實佢係胡麻醬烏冬,上面有啲蟹子,青瓜絲,蟹柳,仲有啲脆脆。呢個又係我哋兩個都鍾意食嘅嘢,但係入面又係有生蛋,如果唔食生蛋嘅一定記得要佢分開上拾伍。飯團 $38我上次食便當嘅時候已經覺得個飯團好好食,但佢有少少貴,一件係三文魚,一件係醬油,上面仲配有沙律醬同七味粉,極度Yummy🥰🥰上次話要來嘅原因除咗食物好食,而且仲有好多打卡位,所以當然要叫埋我的閨蜜再嚟多次
曾說過要與我寶寶吃一次👩🏼‍🤝‍👩🏾
原來晚餐係冇便當,唯有試吓其他

煙三文魚牛油果蟹子沙律 $98
開頭以為沙律係一兜菜上面有煙三文魚同埋牛油果
點知原來咁靚咁有特色,仲配有我最愛嘅多士
懂我的人都知道我愛牛油果🥑
底層蕃茄粒,然後牛油果,煙三文魚,蟹肉沙律,蟹子,蛋黃

稻庭風輕食 $78

拾伍。飯團 $38

2021-03-25 34 瀏覽
-signature rose teaThey offer 3 types of rose patches Providing more complexity and depth to the teaLove the rosy pink color after soaking in the patches for awhileIt’s very good to balance with the avocado saladEverything becomes smooth and light all at once-royal citrus teaAlthough it’s the most expensive choiceIt’s actually value for moneyThe citrus is at high quality and good for healthHelping you to digest and make the entire meal less heavyRecommended!

-signature rose tea

-royal citrus tea
It’s actually value for money
Recommended!