2019-04-22 170 瀏覽
我愛慢煮是一間性價比挺高的西餐廳,大部份食物幾十元就有交易,份量和味道也交足功課,所以雖然位置較為偏僻,都不乏捧埸客。************食店點餐採自助模式,食客到收銀台點餐並付款後,侍者稍後就會送上食物。餐具和調味料就在收銀台旁邊,食客可自由拿取。左: 西柚青檸特飲($38)飲得出西柚味但不會過於苦澀,味道清新怡人。右: 荔枝接骨木花特飲($38)甜甜的荔枝味加上接骨木花的味道,頗為特別。墨西哥粟米片($58)粟米片放滿整個碟子,非常大份,上面有很多芝士和煙肉,非常美味。芝士煙肉薯條($48)薯條比想像中大份,香脆之餘很有咬口,芝士和煙肉亦夠多,即使不另蘸茄醬已經很美味。咸蛋黃醬炸雞鎚($48)雞鎚很大隻啖啖肉,皮也炸得夠脆,但咸蛋黃味卻略嫌不夠重。食肉獸薄餅($38)薄餅一份有三塊,份量兩三個人分吃剛剛好。餅底跟傳統薄餅不同,比較像烘麵包,入口微脆,上面有很多火腿和芝士,味道不錯。焗卡邦尼意粉($78)意粉挺足料,上面有半熟蛋和很多煙肉和菇。卡邦尼醬份量適中,食完不會太膩,意粉亦不會過腍。朱古力布朗尼蛋糕配意大利雪糕($42)布朗尼蛋糕朱古力味非常濃郁,蛋糕內有很多杏仁片,令口

************

餐具和調味料就在收銀台旁邊,食客可自由拿取。
左: 西柚青檸特飲($38)

飲得出西柚味但不會過於苦澀,味道清新怡人。

右: 荔枝接骨木花特飲($38)

甜甜的荔枝味加上接骨木花的味道,頗為特別。
西柚青檸特飲 & 荔枝接骨木花特飲
墨西哥粟米片($58)

墨西哥粟米片
芝士煙肉薯條($48)

芝士煙肉薯條
咸蛋黃醬炸雞鎚($48)

雞鎚很大隻啖啖肉,皮也炸得夠脆,但咸蛋黃味卻略嫌不夠重。
咸蛋黃醬炸雞鎚
食肉獸薄餅($38)

薄餅一份有三塊,份量兩三個人分吃剛剛好。
食肉獸薄餅
焗卡邦尼意粉($78)

意粉挺足料,上面有半熟蛋和很多煙肉和菇。
焗卡邦尼意粉
卡邦尼醬份量適中,食完不會太膩,意粉亦不會過腍。
焗卡邦尼意粉
朱古力布朗尼蛋糕配意大利雪糕($42)

布朗尼蛋糕朱古力味非常濃郁,蛋糕內有很多杏仁片,令口感更豐富,不過蛋糕是微冷而非暖的,有點古怪。
朱古力布朗尼蛋糕配意大利雪糕
總結,食物非常足料味道亦不俗,大部份幾十元有交易,加上不設加一非常抵食,難怪位置偏僻都經常滿座。
西柚青檸特飲 & 荔枝接骨木花特飲
墨西哥粟米片
芝士煙肉薯條
2019-04-20 37 瀏覽
食肉獸至愛慢煮!西營盤附近好多Cafe同餐廳,今日同朋友專程嚟到呢間主打慢煮嘅餐廳,搵個地方傾計之餘又可以填飽個肚。.呢間餐廳裝修好特別,枱同枱之間都幾寬闊坐得好舒服😌佢係自助形式落單同攞餐具嘅,所以就唔使+1!.我哋嗌左鹹蛋黃吉列蝦,炒蘆筍,油浸鴨脾同埋慢煮牛肋肉🤤呢度嘅嘢食全部份量都好多,而且煮得好入味!特別推介呢度嘅慢煮牛肋肉,係煮左48個鐘架,肉質好軟熟好淋,配上Gravy 醬汁食到舔舔脷。油封鴨髀肥美又多肉,而且$98兩隻,價錢好相宜!😀吉列蝦炒蘆筍作為小食亦都好惹味,食吓嘢傾吓計話咁快又一個晏晝。呢間慢煮餐廳非常推介食肉獸嚟食,食到好飽肚每人唔使$150都埋到單🤤抵食又滿足😍
食肉獸至愛慢煮!

我哋嗌左鹹蛋黃吉列蝦,炒蘆筍,油浸鴨脾同埋慢煮牛肋肉🤤

油封鴨髀肥美又多肉,而且$98兩隻,價錢好相宜!😀

2019-04-19 90 瀏覽
上環半山慢煮餐廳.今個weekend同朋友揾地方hea,揾到呢間主打慢煮嘅餐廳覺得好吸引😍.佢位於上環同西營盤中間,有少少難揾,如果搭地鐵,西營盤出會近啲。.慢煮48小時美國安格斯牛肋骨最期待嘅係呢道嘅主菜💁🏻‍♀️用慢煮技術48小時烹調嘅牛肋骨!慢煮果然唔同啲,肉質非常嫩,每啖都係juicy嘅肉汁,煮左48個鐘都不失本身嘅牛肉味。成舊肉有肥有瘦,啱晒我地有啲鍾意食肥膏,有啲鍾意食瘦肉嘅麻煩友🤣.黃金吉列蝦(6隻)吉列炸蝦沾上鹹蛋黃醬,鹹蛋黃味好香🤤鹹蛋黃同蝦真係好夾,令人食慾大增!吉列蝦炸得好脆,作為前菜小食很合胃口。.🐦法式油浸鴨脾 + 炒蘆筍🎋鴨脾有兩隻,啖啖肉而且肉質鬆軟,鴨味香得黎帶少少鹹香,乾身唔油膩🐦我地另外叫左炒蘆筍,同鴨脾放埋同一碟上,份量都幾多😍.荔枝接骨木花特飲荔枝味好清香,配上接骨木花梳打水令到成件事好Fresh🥰而且仲有幾粒真。荔枝係入邊,真材實料!.雖然隱世,但呢間慢煮餐廳真係值得一去,食得出每一道菜都好用心機去煮,味道啱啱好,份量又多🤤讚!👍🏻
上環半山慢煮餐廳
慢煮48小時美國安格斯牛肋骨

黃金吉列蝦(6隻)
黄金吉列蝦

🐦法式油浸鴨脾 + 炒蘆筍🎋
我地另外叫左炒蘆筍,同鴨脾放埋同一碟上,份量都幾多😍
法式油封鴨髀

黄金吉列蝦
法式油封鴨髀
  • 48小時慢煮牛肋肉
2019-04-19 26 瀏覽
係一個落雨嘅週末,本身想去上環啲Cafe坐下,但係搵到呢間主打食慢煮菜嘅餐廳,又有得飲手工啤酒,又有嘢食!-餐廳主打晚主菜,叫咗一個澳洲安格斯牛西冷$138有唔同嘅配菜揀,我哋就揀咗香草薯蓉$15因為係慢煮嘅關係,係要等得耐少少,但係係值得等待嘅。牛扒七成熟,肉質鮮嫩仲有濃厚嘅肉汁,食落一啲都唔韌。薯蓉有驚喜!好creamy!-然後叫咗一個焗肉醬意粉$78意粉唔會焗得太淋,有咬口!-小食就叫咗七味一字雞翼$48有啲似麥記脆香雞翼, 有啲辣,幾惹味!-呢度環境幾好,可以坐一個下晝。過一個chill既weekend!
餐廳主打晚主菜,叫咗一個澳洲安格斯牛西冷$138

有唔同嘅配菜揀,我哋就揀咗香草薯蓉$15
因為係慢煮嘅關係,係要等得耐少少,但係係值得等待嘅。
牛扒七成熟,肉質鮮嫩仲有濃厚嘅肉汁,食落一啲都唔韌。
薯蓉有驚喜!好creamy!
然後叫咗一個焗肉醬意粉$78

意粉唔會焗得太淋,有咬口!
小食就叫咗七味一字雞翼$48

有啲似麥記脆香雞翼, 有啲辣,幾惹味!
難得見番舊同事,梗係要搵一個岩吹水嘅地方啦!位於上環的我愛慢煮,離地鐵站約10分鐘路程。因為冇車上去嘅關係,點都要行少少路上黎。唔太識路嘅我重行哂成條樓梯😂原來係樓梯中間個間就係。-當日平日晚上,都好多人收工去聚會。餐廳位置附近好多唔同cafe及餐廳,沒有大型車輛駛入,遠離塵囂,有種只有上環先有嘅「chill」。門面- 但店名好似唔夠明顯😂個牌只是街名(?)搞到行遠咗。放門口的餐牌係晚上更唔明顯。不過壁畫吸引人走去望下👍🏻餐廳係半自助形式,先去櫃枱點餐比錢,餐具、醬汁及碟要再係櫃到拎。-1️⃣全晚的最愛!豬鞍架($98)上碟熱辣辣,慢煮令到豬肉超林,好易切!但肉一啲都唔乾唔老,重好juicy!唔會話大大舊食到飽一飽,煮法x味道x價錢x份量 - 呢個價錢簡直超值!⋯2️⃣荔枝接骨木花特飲($38)接骨木花飲料幾Fresh,果肉又多,唔會話一味加荔枝甜漿就當係荔枝飲料。接骨木花Soda比例較多,但個人認為太多冰。⋯3️⃣日式蛋黃醬粟米三文魚薄餅($38)呢個超抵食!$38咋!4個人分份量剛好又試到好多野。三文魚烤到岩岩好,醬汁又夠!而且餅皮唔dry又唔厚,份量剛剛好!⋯4️⃣黑松露蕃薯條($48)又係超抵
難得見番舊同事,梗係要搵一個岩吹水嘅地方啦!
唔太識路嘅我重行哂成條樓梯😂原來係樓梯中間個間就係。
當日平日晚上,都好多人收工去聚會。

門面- 但店名好似唔夠明顯😂個牌只是街名(?)搞到行遠咗。
放門口的餐牌係晚上更唔明顯。不過壁畫吸引人走去望下👍🏻
1️⃣全晚的最愛!豬鞍架
($98)
加拿大法式豬鞍架(8安士)

2️⃣荔枝接骨木花特飲($38)
荔枝接骨木花特飲

3️⃣日式蛋黃醬粟米三文魚薄餅($38)
日式蛋黃醬粟米煙三文魚薄餅

4️⃣黑松露蕃薯條($48)
黑松露蕃薯條

又係超抵食勁大兜!配有黑松露醬,蕃薯條x黑松露好夾。最重要係蕃薯條炸完唔會油淋淋,成件事好健康。不過略嫌黑松露醬太少,可以多少少。

5️⃣小食拼盤($98)
小食拼盤

大大兜又係超抵食!有🐟炸魚薯條、🦐炸蝦、炸蠔、炸雞翼。魚炸得好好,唔會太多漿,魚肉唔會一切就散。但其實成碟都好熱氣,當中薯條有點油又食到好濟。

6️⃣澳洲羊T骨(8安士)($138)
澳洲羊T骨(8安士)

個人認為有D羊羶味,不過唔會好勁,還可接受。
羊肉軟林林,又多汁
但略嫌太多筋,好難切。
雖然望落得3舊,但其實肉厚,4個人食都冇話分唔到。
7️⃣香草薯蓉($15)
薯蓉$15好平,但個人認為份量好細,好似甜品咁上。
但薯蓉超軟滑,好香香草味
唔會太咸
8️⃣牛油炒野菌($38)
濃濃牛油香,但都係份量可以再多炒少。

9️⃣肉桂紅酒慢煮梨配意大利雪糕
好特別的甜品!梨唔會軟林林爛哂咁,重有咬口,而且經過紅酒慢煮都沒有苦澀味。
配上雪糕更加好食!
如果可以切咗梨芯先上,會好啲。因為個口感同梨肉差好遠,果核唔林要吐出黎。
肉柱紅酒慢煮梨配意大利雪糕

食物:質素勁高,碟碟都有驚喜!最愛係豬鞍架,肉夠軟又多汁。
價錢:價錢十分Reasonable!質素高,價錢低。單係個薄餅已經睇到幾抵食。
環境:店內環境以工業風為主,地面枱面乾淨。都座位多,但比較逼。枱同枱之間距離近,聽哂人講野。
整個都好推薦,食物質素高、價錢超扺!
更值得一提係待應好主動收碟👍🏻
日式蛋黃醬粟米煙三文魚薄餅
黑松露蕃薯條
澳洲羊T骨(8安士)
肉柱紅酒慢煮梨配意大利雪糕
2019-04-16 1198 瀏覽
要講出社會工作最大收獲,必定是識到一班好同事。昔日「戰友」聚會,專門揀左係上環的我愛慢煮,邊食邊傾好好update下大家近況。由地鐵站行過去約10分鐘時間,斜路樓梯與路旁老店及Café,少了大商場與成行成市的連鎖市,卻難得地係香港地感受到一線線慢生活的態度。店前兩幅壁畫令人印象深刻,店內空間算係闊落,簡潔又不失悠閒。種類頗多而且價錢好抵食。先點餐結帳,再番位慢慢等食,餐具同醬汁同樣自取。先來黑松露蕃薯條,大大份四個人分都足足有餘。蕃薯甜味配上脆脆的口感真心好好味,加埋黑松露醬係香上加香。另一份小食併盤有齊雞翼、蝦、炸魚、吉列蠔同薯條,新鮮炸起,唔會油膩。Pizza值得推薦,抵食仲要好味!邊位烘得脆身,三文魚搭芝士好甘香。黎得呢度當然要試慢煮,豬牛羊各點一份。豬鞍架厚厚一件,用慢煮方式烹調令肉質不乾柴,有彈性之餘充滿肉汁。本來對豬鞍期待感最低, 估唔到會成日今晚最愛。羊T骨有三大件,有脂肪不過唔算好肥,臊味唔突出,但肉質好嫩滑。牛面肉一上台勁香,用叉一「吉」就知有幾林!朋友贊不絕口,我就覺得醬汁唔夠入味,比較淡。揀左兩份Side dishes,香草薯蓉好Creamy,不過我更鐘意炒野菌,

小食拼盤
蛋黃醬粟米煙三文魚薄餅
加拿大法式豬鞍架
澳洲羊T骨
慢煮36小時紐西蘭牛面肉
牛油炒野菌
揀左兩份Side dishes,香草薯蓉好Creamy,不過我更鐘意炒野菌,牛油味香份量又足夠。

上環嘅街角中永遠有驚喜,價錢不貴但食物味道不錯,而且環境好舒服又可以慢慢傾計,絕對係期待以上!
2019-04-09
2019-04-14 61 瀏覽
上週六一行三人到處覓食。剛巧行經上環區,記得普慶坊附近有不少小店餐廳,便打算碰碰運氣。行到東華三院附近,微微上山,被「左白虎右青龍」的門口吸引住;看看餐牌,價錢中規中矩,就決定試試看。菜色與一般美國餐廳相近,但餐廳主打慢煮,那當然要點一份慢煮安格斯肉眼試試功力。用慢煮方法處理肉類,尤其是牛扒,應該算是最佳的方法。整體温度能控制得宜,不會過熟。牛扒面輕輕用火搶燒過,倍添可口。這裏的牛扒很不錯,不花巧。另外點了野菌菠菜薄餅,餅底香脆,份量剛好,不會令人覺得太膩而吃不到其他東西。芝士煙肉薯條也焗得很香。最後不得不提他們的飲品選擇很有趣,你必然能選到自己喜歡的!

2019-04-13
2019-04-12 114 瀏覽
突然心血來潮lunch想食好啲,係同同事係中環行到勁遠黎到上環半山,順便感受下文青氣息👩🏾‍🎨因為2點既關係,黎到無乜人,啲位任坐,好舒服。我地2個人,叫一個沙律🥗,2個主菜,一個薯條。一人一杯野飲,好豐盛啊🤩唔可以唔讚個沙律,真係好好味,最鍾意沙律上面淋沙律醋,沙律好新鮮,感覺自己好健康個同事話行到咁遠,點都要叫最貴個個,咩理論🤔我地就叫左個慢煮左48粒鐘既牛肋。估唔到係幫我地切好曬先攞上黎,勁貼心,岩曬懶人。(同埋比埋舊骨我地睇呢堆堅係牛肋骨🤫)啲牛肉煮得好綿密,啲牛脂入口有種融化既感覺,齋食牛已經好味,再點埋醬,正。然後叫鴨脾一人一隻,啲肉質煮得好鬆軟,鴨肉好清新,好味好味有菜有肉都要有澱粉先均衡嫁嘛本身已經勁鍾意蕃薯條,唔係好多地方有,呢間真係炸得好好味,外脆內軟,一啲都唔油,點埋佢啲醬,忍唔住一條接一條好好味既一間餐廳,等我再黎

因為2點既關係,黎到無乜人,啲位任坐,好舒服。

特色雜菜沙律

,正。

然後叫鴨脾一人一隻
,啲肉質煮得好鬆軟,鴨肉好清新,好味好味

黑松露番薯條

有菜有肉都要有澱粉先均衡嫁嘛

Earl  Grey

好好味既一間餐廳,等我再黎
特色雜菜沙律
黑松露番薯條
Earl  Grey
  • 慢煮48小時
2019-04-12 773 瀏覽
上網見到推介呢間叫慢煮嘅餐廳,睇見到價錢又幾抵食,相信可以慢慢食返餐晚餐,位置就喺東華醫院隔離條小巷,距離地鐵大概5分鐘路程。冇收加一服務費 所以係自己拎餐具同埋先到收銀比錢,但店員都會照送上食物嘅🤪日式蛋黃醬煙三文魚薄餅 $38 呢個薄餅真係好抵食,用料好足,薄餅面鋪滿煙三文魚,中間係芝士,薄餅啱啱焗好,熱辣辣,薄餅底好香脆,煙三文魚同蛋黃醬味道好夾。鹹蛋黃醬炸雞鎚🍗 $48 幾特別,外邊係係一層金黃嘅鹹蛋黃醬,香脆可口,陣陣鹹蛋黃香味,而且都估唔到幾大隻😆鹹蛋黃醬吉列蝦$48 同雞鎚一樣,表面係一層鹹蛋黃醬,炸得好香脆,蝦肉彈牙,要趁熱食🤤 慢煮36小時紐西蘭牛面肉 $148 經過咁多個鐘頭嘅烹煮,牛面肉果然比一般嘅肉較軟腍,而裏面嘅牛筋變到好腍,食落似膠質口感😆 面上仲撒上紅酒汁呢😚雜梅比利時窩夫配意大利雪糕 $42 價錢算平 外貌好令,絕對可以影成打卡相😆 窩夫較厚身,如果再薄d 脆d 就好😆 西柚青檸特飲 $38 酸酸甜甜 正!尤其食咁多熱氣野😆

日式蛋黃醬煙三文魚薄餅 $38

西柚青檸特飲 $38

酸酸甜甜 正!尤其食咁多熱氣野😆

2019-04-06
2019-04-12 76 瀏覽
呢間慢煮餐廳上次同朋友黎食完之後好回味,今個月再去多次,帶朋友仔去食盡好西!因為呢度個環境都比較偏僻,唔係好多人會行到上黎,所以係少人,環境就好靜坐得好舒服,好適合想靜靜地坐喺度食晚餐嘅人上次食完黑松露蕃薯條就忘記唔到佢,梗係要再叫多次! 水準同上次一樣正,又香好脆,好大份,兩個人食就有少少多我地再叫左個七味一字雞翼,好香脆,少少辣黎到專食慢煮嘅,梗係要叫返個慢煮牛試下啦就叫左慢煮36小時紐西蘭慢煮牛面肉,好煙韌同咬口感,果然係慢煮,好入味之餘唔會太軟太老叫左杯椰子水朱古力特飲,好濃朱古力味,係正嘅水果茶就覺得有少少淡,不過有啲水果蓉係入面,係真材實料,同埋係清新嘅

黑松露蕃薯條

我地再叫左個七味一字雞翼,好香脆,少少辣
七味一字雞翼

黎到專食慢煮嘅,梗係要叫返個慢煮牛試下啦
慢煮36小時紐西蘭慢煮牛面肉

叫左杯椰子水朱古力特飲,好濃朱古力味,係正嘅
椰子水朱古力特飲

芒果蜜桃水果茶

七味一字雞翼
慢煮36小時紐西蘭慢煮牛面肉
椰子水朱古力特飲
芒果蜜桃水果茶
2019-04-08 438 瀏覽
一向都甚少到上環、西環覓食,其實,也沒有甚麼特別的原因,只是慣性而已。最近,就是因為友人的極力推介,加上雜誌的介紹,所以,專誠來到位置甚偏僻的「我愛慢煮」吃一頓飯。餐廳位處中環普慶坊,地點實在「吊腳」,幸有Google Map大神指路。餐廳以慢煮為主打,一室色磚牆,蠻有氣氛。由於這裡沒有清水提供,故先來兩杯特飲,分別是「澳洲檸檬青檸特飲」($35)及「熱情水果特飲」($35),前者是鴛鴦檸檬加梳打,酸香清爽,因為加入少少糖漿,整體味道不會太酸;後者就很普通,只是熱情果糖漿加入梳打而已。主菜當然選上慢煮菜式,「慢煮36小時紐西蘭牛面肉」($148)是這裡的人氣菜式,但真是叫人大失所望。送到上枱時,已覺得它樣子很乾澀,貌似牛展多過牛面肉,下刀時感覺很韌,又有不少筋位切不斷,入口比想像中既韌且嚡。曾即時向廚師反映,他亦即場試了兩口,但他解釋頭尾會較韌,有時有筋位出現亦屬正常,完成沒有意思更換的意向,但這道菜是慢煮來,是吃過最差的慢煮菜式。另一道主菜就選了較少有的「澳洲羊T骨配油炒露筍苗」($176),這個不是慢煮菜式,但相比牛面肉則好很多,賣相亦很吸引,羊T骨的肉算是嫩腍,羶味不重,不過,可
。餐廳以慢煮為主打,一室色磚牆,蠻有氣氛。

;後者就很普通,只是熱情果糖漿加入梳打而已。
澳洲檸檬青檸特飲( 前)及熱情水果特飲(後)
慢煮36小時紐西蘭牛面肉
另一道主菜就選了較少有的「澳洲羊T骨配油炒露筍苗」($176),這個不是慢煮菜式,但相比牛面肉則好很多,賣相亦很吸引,羊T骨的肉算是嫩腍,羶味不重,不過,可能不及牛T骨大件,較難分別出肉眼及西冷的感覺
澳洲羊T骨配油炒露筍苗
這次千里迢迢走來,只有帶着失望而回!但最不濟是廚師的態度,因為有時偶有食材出問題,非戰之罪,他接連試了兩口牛面肉,看他切起來都有點困難,還接受不到現實,強行辯解
。看見餐廳有那麼多好評,只好算是本人當黑,剛巧遇到件低質的牛面肉吧!
One of the best choice to order here was certainly the price worthy salmon pizza! The toppings were inviting! 日式蛋黃醬粟米煙三文魚薄餅 $38焗白汁煙三文魚意粉 $88If you like baked salmon pasta, the one executed here was luscious! However, it would be better if it’s less oily!柚子菠菜沙律 $48A refreshing choice to go for! Big and generous portion! 咸蛋黃醬炸雞鎚 $48DELISH!!! Who could ever resist! 白酒慢煮焦糖菠蘿配意大利雪糕 $48Extremely juicy pineapple! Thumbs up for more! What a luscious sweet end!

日式蛋黃醬粟米煙三文魚薄餅 $38

焗白汁煙三文魚意粉 $88

柚子菠菜沙律 $48

咸蛋黃醬炸雞鎚 $48

白酒慢煮焦糖菠蘿配意大利雪糕 $48

• 日式蛋黃醬粟米煙三文魚薄餅
  • 白酒慢煮焦糖菠蘿配雪糕
2019-04-05 47 瀏覽
If you are fond of the slow-cooked concept which has come to become more and more popular in Hong Kong, this restaurant served it right! The slow cooked angus beef was tender and succulent! We couldnt devour with more satisfaction!! The Lamb T bone was also flavor-wise!慢煮48小時美國安格斯牛肋骨 $238澳洲羊T骨 $138A good idea to share these devilish plates with a few people, 3-5 persons! Adds on to our devilish beef platter:牛油炒露筍苗 $38芋頭蓉 $15Really loved mashed taro! It was certainly palatable! 牛油炒野菌 $38

慢煮48小時美國安格斯牛肋骨 $238

澳洲羊T骨 $138

牛油炒露筍苗 $38
芋頭蓉 $15

牛油炒野菌 $38

• 澳洲羊T骨
2019-04-02 35 瀏覽
係西營盤嘅橫街窄巷新開了呢間西餐廳,呢排見網上有好多好評,所以就約friend嚟食晚飯。店鋪面積不太,不過還好枱與枱之間之間唔會好逼,所以都坐得舒適。餐廳採取自助點餐形式,出去cashier落左單就可以等店員將食物送來。首先我地點了一盤特色雜菜沙律,咁大盤都只係$48,相當抵食,而且材料新鮮,蕃茄粒更係夠晒清甜。流心拉芝士條芝士條熱辣辣送上來,咬落完全做到流心效果,炸粉亦都做得很薄,芝士味香濃而且惹味。鹹蛋黃醬炸雞鎚又鹹蛋黃醬又炸雞,一聽就知係邪惡食物,但係真係一聽就好想食!呢度每隻都有拳頭咁大,食落啖啖肉又夠juicy,仲要只係$48就有3隻,又係另一抵食之選。法式油封鴨腿來到一定要試一試店舖王牌法式油封鴨腿,鴨肉嫩滑而且鴨味香濃,重點係食起來唔會覺得油膩同時又唔會太乾,果然係店舖主打,做得十分出色。美國黑安格斯牛肉眼最後當然唔少得試下呢度嘅慢煮牛肉,由於諗住3個人share食,於是我地叫左個12oz嘅牛肉眼。呢塊肉眼肥瘦均勻,肉質冧嫩,加上牛肉味突出,唔使點任何醬汁更加食到原汁原味,果然係慢煮出細貨,做得相當有水準。

流心拉芝士條

鹹蛋黃醬炸雞

美國黑安格斯牛肉眼
2019-04-02 56 瀏覽
假日中午去中環拎嘢,順便食啲嘢,今次比間嘢個名吸引左,所以就決定入去試一試。係兩種慢煮牛肉中簡左美國安格斯牛肋骨,牛肉同脂肪比例大約一半半,肉質因為慢煮既關係好軟林,油香味好重,表面有少少燒香味,連個汁一齊食味道層次唔錯。下次應該會試下個慢煮紐西蘭牛面肉。除左牛肉都點左少少其他嘢食,分別係焗肉醬意粉,黑松露蕃薯條同七味一字雞翼。焗肉醬意粉中芝士味特別特出。蕃薯條好甜,連沙律醬加黑松露一齊食味道好夾,一字雞翼表面炸得好脆,肉質好嫩有些少辣味。中午簡簡單單又一餐。
慢煮美國安格斯牛肋骨
黑松露蕃薯條及七味一字雞翼
焗肉醬意粉

中午簡簡單單又一餐。
慢煮美國安格斯牛肋骨
黑松露蕃薯條及七味一字雞翼