2020-03-04
老碼頭火鍋聽過名都了解到系來自成都,所以店鋪裝修同用具都好有成都嘅感覺。離遠其實已經見到餐廳,因為其外觀十分突出,真係成個碼頭咁。另外店鋪設有自助醬料及水果吧嘅區域,有提供秘制香油,能夠有降溫效果同降低食物既辣度。🔷鴛鴦湯底 💰158 💙80/100🔻成都原味(小辣)🔻花膠雞 💰+50紅油湯底揀左成都原味既小辣,店家系menu上表示小辣椒有兩個辣椒程度既辣,但卡比表示個辣度真系非一般既辣,要用個秘制香油去幫幫手,食到好正宗地邊食邊流汗。另外一邊則是花膠雞,十分足料同膠原蛋白豐富,打邊爐前店員會先為客人裝一碗,非常鮮甜。留意到除左花膠同雞,仲有素翅、竹笙等。🔷老碼頭筷子牛肉(全份) 💰88 💙80/100本身有用辣粉、辣椒及醬等先調咪,所以拎起一塊係會見到牛肉鋪滿哂調味粉,牛肉吸到哂啲味,食落除左肉質嫩外,仲好夠味。🔷耗兒魚(半份) 💰46 💙80/100份量比想像中多,半份有5條而且都幾大條相對上,魚則有細骨先取走,餘下的只會係一條大骨,都幾容易食。魚肉又嫩又滑,白雪雪的,可以再Encore。🔷鮮魚膘(半份) 💰52 🔷爽脆牛黃喉(半份) 💰48
🔷滑溜溜鴨血(半份) 💰36🔷日式芝心
🔻成都原味(小辣)
🔻花膠雞 💰+50
🔷爽脆牛黃喉(半份) 💰48
🔷日式芝心獅子狗(全份) 💰68
糍粑係用左糯米去做,所以十分煙韌,而外皮經炸過,所以口感會係外脆內韌。再配埋豆粉及紅糖,非常香甜。