2020-01-18 21 瀏覽
今日搵地方食晚飯果時,經過一間裝修好靚,好有中國古色古香Feel既餐廳,咁就比佢吸引左入去食火鍋個門口真係好靚,入到去,餐廳個設計都好靚。服務員馬上過來招待及帶位,坐底之後,重介紹埋今日有咩優惠活動,有啲咩海鮮新鮮抵食👍🏻👍🏻 打卡會送飲品架仲有水果任食我地點左個鴛鴦鍋,分別有四川麻辣鍋同埋花膠雞湯鍋。個麻辣湯吾止辣字咁簡單,食完之後果種回辣效果👍🏻👍🏻 加上麻既感覺,非常吸引,出面一般都係得個辣字,不家真係要試下先知。而個花膠雞湯,係必點既,因為真係可以飲嫁我地將入面啲花膠同埋雞食晒,重飲晒入面啲湯,先開始打邊爐,可想而知個湯有幾足料,有幾好飲,強力推介👍🏻 食物方面,我地點左兩隻活赤貝,可以當刺身食,又可以放湯食。勁新鮮,勁鮮味。出面果啲壽司店,食果啲都係雪藏既,完全兩種感覺放湯食,有另一種體會,放湯吾可以放太耐,幾秒鐘就可以放入口,吾會無左鮮味,勁爽口,一個字,正呀👍🏻 我地重點左手切肥牛,雞子同埋鴨血,全部都好新鮮,配合埋麻辣湯同雞湯,將打邊爐提升到另一個層次,太好味了😋大家都快啲去試下啦,真係抵食又好味👍🏻

個門口真係好靚,入到去,餐廳個設計都好靚。

仲有水果任食

而個花膠雞湯,係必點既,因為真係可以飲嫁

大家都快啲去試下啦,真係抵食又好味👍🏻
2020-01-17 121 瀏覽
成都老碼頭好似開左好耐 🤣但一直都未🈶️時間過來食 但今次 我地🈶️人生日但距對食又冇乜要求 求求其其又一餐 🥱於是我唸住俾下意見食邊間啦 點知距又話OKay但係 呢個係惡夢既開始😢花膠雞 幾好飲 好清甜 好fresh🤗呢個鴛鴦煲 豬骨湯明顯冇味🤭紅油湯底梗係放太多油 唔辣🉐️來又油膩🤢🤮188蚊四隻廣島生蠔🦪係咪好貴又大隻呢 煲完又唔識縮埋一舊 本店鎮店之寶 鵝腸 係呀 賣相真係一流 食落就9流啦🙄冇口感之於又冇乜味 唔講唔知我都唔知食緊乜💩四色丸 唯一一個覺得可以食落肚既🤧🤧海鮮拼盤 你會覺得好失望 500幾蚊😏仙氣既牛魔王拼盤好鞋口 份量迷你 口感一般😟刀貝6粒 好貴既6粒😁其實呢間嘢真係偏貴 如果68折來食尚算合理不過一次夠了 因為仲有好多好西等住我去食😊
成都老碼頭好似開左好耐 🤣

好鞋口 份量迷你 口感一般😟
刀貝6粒 好貴既6粒😁

其實呢間嘢真係偏貴 如果68折來食尚算合理
不過一次夠了 因為仲有好多好西等住我去食😊
寒意突襲❄️不其然想起打邊爐🍲香港人打邊爐真係無分時候。一年四季都打得💫。只係冬天嘅時候會食得狠D😂。已經係第二次黎旺角呢間「成都老碼頭」打邊爐,食物同裝修都好得就決定黎食。呢間火鍋店早在內地紮根多年,在國內已有百多間分店。從門面上已感受到那古色古香的氣派,店足有2層,面積大,座位寬敞。今次我地選擇豬骨湯底。 醬油、水果、圍裙等,全都以自助形式供應,店員更貼心地為我們調製特色老碼頭油碟, 好香好惹味!鵝腸爽脆:新鮮必試,唔係一味肥,好特別好好食,加上佢用個架逐條整齊掛上,有一種霸氣嘅感覺。澳洲雪花肥牛: 牛肉顏色好夠紅,肥瘦比例均勻,入口即溶,啖啖牛油香氣。滑溜溜鴨血:,好軟嫩滑溜油既鴨血,帶有甜味,質地也比較軟嫩細緻,像果凍一樣,沒有什麼味道,配上火鍋食法令佢提升到唔同層次。手工龍蝦肉蝦丸:好彈好有咬口,可以用黎打兵兵球,真係真材實料,食到有龍蝦肉係入面。即炸手工響玲: 手工自家製,腐皮炸至金黃色,喜歡💕脆口既我淥左一秒,已經吸曬豬骨味,好潤好甜。當然要叫下海鮮食,,又名蟶子,肉質豐厚、甘甜飽滿、好似食緊干貝咁既彈牙,好特別。總價:環境舒適,坐得舒服😌價錢合理又抵食鵝腸爽脆大推!

呢間火鍋店早在內地紮根多年,在國內已有百多間分店。

今次我地選擇豬骨湯底。

總價:
環境舒適,坐得舒服😌
價錢合理又抵食
鵝腸爽脆大推!
2020-01-08
2020-01-16 16 瀏覽
黎間位於大角咀的麻辣火鍋店,剩係餐廳外貌都已經吸引死人,完全好有中國色彩氣派,剩係食個環境都已經覺得好有風味醬料放到成台都係,一共有12種醬料,仲有食麻辣火鍋必須既香油。店家為左食客能夠食到最地道成都風味,連醬料都有一種預設醬料-老碼頭火鍋秘制香油 ,入面有晒辣椒、芫荽、蒜蓉同香油,岩晒d唔想煩既朋友。另外仲有水果自取另外值得一提既就係佢地既一次性圍巾,如果火鍋彈到上衫真係好難洗得甩,所以係店家好貼心既舉動。不過,我想介紹既係佢圍巾上面既圖案,肌肉男💪,真係好過癮,勁爆鴛鴦火鍋(紅油&豬骨) $158(美味指數: 😋😋😋😋😋)甘食得火鍋無理由唔嗌紅油辣鍋嫁啦,辣鍋真心好有大陸火鍋味道。食辣鍋一定要配牛肚同鴨血,不過今日無供貨,so sad極品Prime手切肥牛 $168(美味指數: 😋😋😋😋)牛肉油脂分佈均勻,肉質鮮嫩,有牛味澳洲雪花肥牛 $82(美味指數: 😋😋😋)澳洲雪花肥牛比較多雪花位置,個人感覺偏肥,但入口即溶老碼頭手打牛根丸(半份) $44(美味指數: 😋😋😋😋)牛根丸真心彈牙,有肉汁手工韮菜餃、西洋菜餃(半份) 各$38(美味指數: 😋😋😋😋)手工餃子做得好好,菜無渣,調味

鴛鴦火鍋(紅油&豬骨) $158
(美味指數: 😋😋😋😋😋)

極品Prime手切肥牛 $168
(美味指數: 😋😋😋😋)
牛肉油脂分佈均勻,肉質鮮嫩,有牛味

澳洲雪花肥牛 $82
(美味指數: 😋😋😋)
澳洲雪花肥牛比較多雪花位置,個人感覺偏肥,但入口即溶

老碼頭手打牛根丸(半份) $44
(美味指數: 😋😋😋😋)
牛根丸真心彈牙,有肉汁

手工韮菜餃、西洋菜餃(半份) 各$38
(美味指數: 😋😋😋😋)
手工餃子做得好好,菜無渣,調味夠

紅糖糍粑
(美味指數: 😋😋😋)
我自己好中意食紅糖糍粑,不過黎個唔夠煙靭

😋整體食物質素:3.5 / 5
💰性價比:3 / 5
👍推薦指數:3 / 5
2020-01-15 48 瀏覽
朋友提議晚飯約打邊爐,上網見到其他人推介呢間餐廳,我地就決定黎試下。我地係朗豪坊個邊行過去,行到一半路程已經見到餐具十分搶眼既招牌,所以大家唔洗擔心會迷路😂.餐廳內外裝修都以傳統藍、紅、金色為主題,配上龍鳳等等嘅裝飾,令人好似置身係古代嘅感覺。.我鍾意食辣但同時唔係食到好辣,所以我地叫左鴛鴦鍋($208),一邊係招牌成都原味湯(小辣),一邊係店員推薦嘅花膠雞湯。店員話呢到嘅花膠雞湯係可以當湯飲,所以叫我地係未開始打邊爐前就飲兩碗先,佢都好貼心咁幫我地𢳂湯,每碗湯都有一塊花膠,飲落雞味濃,湯個質地起膠,感覺真材實料熬製而成,十分滋潤😋打邊爐打到一半嘅時候,我哋仲食埋入面嘅雞肉,肉質鮮嫩。因為得兩個人黎食,所以我地無試到好多火鍋料,整體食物質素都幾好,性價比高。下面係我試左嘅火鍋料(⭐️十分推薦):-蟶子皇⭐️ ($88,兩隻) 呢個係時令海鮮,店員話賣剩一份,所以我地叫黎試下。蟶子皇都算幾大隻,淥完之後舊肉都算ok,味道清甜,無沙,幾好。-舌尖上的牛舌⭐️ ($68,半份)一上碟見佢浸滿紅油,以為佢會好辣,點知佢又唔係好辣,味道唔錯,有牛味。淥15秒就食得,口感係爽嘅,同平時腍身嘅牛舌幾唔同,

下面係我試左嘅火鍋料(⭐️十分推薦):

-蟶子皇⭐️ ($88,兩隻)

-舌尖上的牛舌⭐️ ($68,半份)
一上碟見佢浸滿紅油,以為佢會好辣,點知佢又唔係好辣,味道唔錯,有牛味。淥15秒就食得,口感係爽嘅,同平時腍身嘅牛舌幾唔同,值得試下。

-澳洲和牛面珠墩 ($158,半份)
和牛面珠墩又係切到好薄,淥一淥就食得。食落好似同平時嘅牛肉差不多,配辣湯食唔錯。

-糖心芝士魚蛋 ($38,半份)
有啲似平時食開嘅芝士丸,不過個魚蛋皮就係偏硬,咬落去有口感啲。

-手工韭菜餃⭐️ ($38,半份)
餃子皮薄饀靚,建議放清湯底淥熟,避免湯底搶哂餃子原本嘅味道。

-萵筍條⭐️ ($38,一份)
萵筍切成一條條方便夾,我自己就鍾意淥得熟啲,食落會腍身啲,味道亦會甜啲。

-紫薯寬粉 ($38,一份)
用紫薯整嘅寬粉都係第一次食,我哋擺咗落辣湯到煮,煮完之後都有食得出少少紫薯嘅甜味,有助解辣,幾特別。感覺上質地比平時嘅寬粉煙韌啲,幾有咬口。

黎食嘅朋友記住要去自助醬料區「混醬」,呢到嘅選擇都算多,都值得試下佢地嘅秘制香油,用黎點肉食一流😋

2019-12-18
  • 舌尖上的牛舌
  • 鴛鴦湯底
  • 萵筍條
自從上次食完一次之後,知道九點半時段有68折,所以今次就係昵個時段同朋友再去食原來朋友上次食的時候已經睇中咗嗰A4和牛拼盤😂😂朋友愛吃牛的程度🤣🤣🤣A4和🐂頸脊、肩胛、prime手切肥牛、澳洲和牛面珠墩、雪花肥牛、一口🐂枊粒,讚口不絕口👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍生劏大石班,新鮮程度係上枱時個口仲郁緊👍石班內爽、彈🦷牙鮮甜肉嫩滑😋豬五花肉——-就係上次食過好食所以又再叫黎食👍😋手打芝心墨魚丸——-爽口彈牙➕包心芝士👍😊好味道🐠魚皮餃——-皮爽😊彈牙有口感紫薯粉——-彈牙滑溜,口感一流⋯⋯蔬菜——-皇帝菜、生菜,新鮮又鮮甜啤酒特價,杞子菊花天然清甜環境不用講,就是靚到置身於在皇宮中晚餐👍👍👍💯👏😛💯💯💯💯💯果然無講錯,唔單止成都必吃火鍋,係香港都必定要去吃的火鍋👍👍👍👍👍👍食完之後真係超抵,仲有任食生果—-🍉🍈飽到捧住個肚走😀😀😀😀😀裝修靚到好似去咗皇宮入面食飯😍😍😍😍又係無嘢可以彈———完美的晚餐😋✌️
原來朋友上次食的時候已經睇中咗嗰A4和牛拼盤😂😂

生劏大石班,新鮮程度係上枱時個口仲郁緊👍
石班內爽、彈🦷牙鮮甜肉嫩滑😋

豬五花肉——-就係上次食過好食所以又再叫黎食👍😋

手打芝心墨魚丸——-爽口彈牙➕包心芝士👍😊好味道
🐠魚皮餃——-皮爽😊彈牙有口感

紫薯粉——-彈牙滑溜,口感一流⋯⋯
蔬菜——-皇帝菜、生菜,新鮮又鮮甜

啤酒特價,杞子菊花天然清甜

環境不用講,就是靚到置身於在皇宮中晚餐
飽到捧住個肚走😀😀😀😀😀
裝修靚到好似去咗皇宮入面食飯😍😍😍😍
又係無嘢可以彈———完美的晚餐😋✌️
2020-01-04 197 瀏覽
今日放工又去打邊爐啦,選擇了成都老碼頭。餐廳由裏到外裝修都好別緻,中式的裝潢,古色古香,十分特別。餐廳提供數款火鍋湯底,有不少人都選擇紅油湯 (麻辣火鍋湯底),可惜朋友不吃辣,所以選擇了鴛鴦鍋。花膠雞湯底,裡面有半隻雞,店員建議我們先飲雞湯,再食雞及花膠,最後才打邊爐。鮮甜既雞湯,湯呈金黃色,仲有大花膠,明顯唔會有味精或過多的鹽味,完全真材實料。首先就點了一份老碼頭黃金炸蝦墨。裡面包含墨魚滑及蝦滑,而且即叫即炸,爽口彈牙。火鍋配料選擇多,而且有不少店內主打。店內有不少特選牛提供選擇。日本A4 和牛牛頸脊,和牛肥瘦分布均勻,牛香味重,而且食落十分軟熟,沒有好油膩的感覺。和牛不需要恰太耐,只需要下湯十秒便可進食。手工韭菜餃,韭菜及豬肉比例合適,十分足料,皮薄餡靚。另外點了其他火鍋配料,都十分新鮮。

火鍋配料選擇多,而且有不少店內主打。
店內有不少特選牛提供選擇。

2020-01-02 153 瀏覽
🔥Kiss the hottest 🔥又來吃正宗成都火鍋🍲不用坐飛機✈️也可以有地道川辣吃。辣得夠勁道,雖然吃完之後,嘴巴👄好像做了豐唇手術一樣Sexyyyyy,但是也無怨無悔!這麼多年,無辣不歡的習慣,是無法改變的。喜歡麻辣火鍋的朋友,你一定懂❤️.鴛鴦鍋(紅油+豬骨湯)$158特意選了兩種湯底,豬骨湯很鮮美,有紅棗枸杞蘑菇和火腿底料,煮蔬菜🥬和玉米🌽就會很清甜。紅油湯底夠辣,川味火鍋的精髓!肥牛肥羊煮進去,麻辣味都進入到肉裡面,再蘸一些自己調配的醬料,就是 一個字:爽!.墨魚滑$58魚滑很新鮮細嫩,上面還有一粒粒飽滿的魚子,用油條包裹起來,煮了之後,油條吸收了湯汁的鮮美,更加入味。.瘋狂辣牛肉$68辣上加辣,讓你一次性爽到底。牛肉用特製的醬料醃製過後,外皮又裹了一層厚厚的辣椒🌶️一口下去,嘴巴👄都不是自己的了😂😂😂.蒙古羊肉$68羊肉鮮美,煮了之後很入味,無論清湯還是紅油都很搭配。.糖心芝士魚蛋$38蛋餃$32芝心魚蛋外皮Q彈,一口咬下去,裡面融化了的芝士就溢出來了。蛋餃純手工製作,也是餐廳推薦菜式之一。.冰豆腐$28豆腐被冰凍🥶之後,會形成蜂窩組織,所以特別吸取湯汁的鮮美,一口下去,滿
🔥Kiss the hottest 🔥
鴛鴦鍋(紅油+豬骨湯)$158

墨魚滑$58

瘋狂辣牛肉$68

蒙古羊肉$68

羊肉鮮美,煮了之後很入味,無論清湯還是紅油都很搭配。
糖心芝士魚蛋$38
蛋餃$32

冰豆腐$28
豆腐被冰凍🥶之後,會形成蜂窩組織,所以特別吸取湯汁的鮮美,一口下去,滿滿的幸福感。
粟米$28
功夫土豆片$38
蔬菜裡面必點項目,粟米清甜爽口,土豆🥔刀工了得,每一片都很薄,更容易煮熟,也更加入味,很脆,很好吃😋
紅薯幼粉$32
薯粉一直是我的最愛❤️每次都點來作為主食。特別是煮在紅油湯裡面,吸收了湯底的精華,辣得夠勁道。
自助醬料及水果$25每位,贈送甜品🍮
最喜歡是他們家的醬料台,配料齊全,全自助,夠大方。還有水果也是免費的喔~
2019-12-28 221 瀏覽
今日心血來潮想去食辣嘢 於是經過塘尾道嘅呢間成都老火鍋就入去食啦 閒夜晚嚟到都十分多人 質素有保證叫咗個花膠雞配麻辣鍋?鴛鴦嘅價錢竟然比單叫花膠雞煲仲要平 十分抵食先講花膠雞鍋湯底入面已經有半隻雞 雞湯係深黃色飲落雞味濃郁而且非常濃稠 感覺上好補身 入面仲有大大嚿嘅花膠同埋素魚翅麻辣嘅湯底已經叫咗小辣 但係都十分多辣椒 麻味唔太勁醬料係自助形式 最特別係有水果任食 西瓜同埋蜜瓜都幾新鮮蒙古羊肉片 羊肉點有淡淡嘅騷味 配埋麻辣湯底簡直係絕配 食完成個人暖笠笠筷子牛肉 係牛肉條 已經預先用醃料醃過 不過令到肉質變得奇怪 個人唔係太喜歡鬼馬油炸鬼 油炸鬼上面加上墨魚滑 煮完彈牙而且油炸鬼索曬湯汁 好有咬口 口感豐富紅糖糍粑 川菜必點嘅紅糖糍粑其實係將米糕炸香 再加上糖漿 做甜品一流

閒夜晚嚟到都十分多人 質素有保證

麻辣嘅湯底已經叫咗小辣 但係都十分多辣椒 麻味唔太勁

醬料係自助形式 最特別係有水果任食 西瓜同埋蜜瓜都幾新鮮

2019-12-10 67 瀏覽
花膠魚翅雞~花膠有6到8舊😍😍每件都厚厚的,好正👍👍雞湯亦很好喝,很濃味,服務員還很好,主動幫我剪雞手工芝士墨魚丸~每粒都是手工打出來的,既新鮮,又足料珊瑚蚌~很爽口,打邊爐必吃蛋餃~據說很煩覆,香港很少地方能吃,先用湯勺燒紅加蛋液弄,再加入豬肉封口,手工菜來的老友鬼鬼(墨魚滑拼油炸鬼)~好吃,彈彈的蝦膠,配上脆香的油炸鬼,燙的時候記緊蝦膠向下,那油炸鬼就不會冧~龍蝦沙律丸~好吃的,心急想快點吃皮1紅糖糍粑~這個咬到內裡,還能感受到米粒的存在,煙煙韌韌甜甜的,大愛😋

手工芝士墨魚丸~每粒都是手工打出來的,既新鮮,又足料

珊瑚蚌~很爽口,打邊爐必吃

龍蝦沙律丸~好吃的,心急想快點吃皮1

2019-09-30 796 瀏覽
由於男朋友想食麻辣火鍋,朋友話呢家火鍋店係喺中國開過嚟,味道非常正宗😌所以就一於嚟試吓啦!餐廳樓高二層,都幾大間!自助區除咗有啲基本醬料外,最正係佢連水果都任食!呢個位超加分😌湯底我地揀咗鴛鴦鍋$208,一邊係紅油,另一邊係花膠雞!湯底滾左之後,店員先叫我地飲咗啲湯先!花膠湯非常足料,入面除左有半隻雞外,仲有幾舊花膠仔,味道鮮甜,正❤️配料方面,我地先叫咗呢個日本A4牛頸脊$198,油脂分布平均,而且食落肉味濃郁,唔加醬料食已經好好食😄桂花蚌$78就爽口彈牙,同個麻辣湯底勁夾!之後再叫咗個BB油炸鬼$30,全叫即叫即炸,所以上枱時仲係熱辣辣😌另外佢面頭曬左少少紫菜,食落層次更豐富,唔錯😊打邊爐點可以唔食丸!哈哈!呢個老碼頭手打牛筋丸$48,肉味都算濃郁,正食晒所有野之後,餐廳竟然仲送桂花糕比我地食朋友果然無介紹錯

餐廳樓高二層,都幾大間!

湯底我地揀咗鴛鴦鍋$208,一邊係紅油,另一邊係花膠雞!

桂花蚌$78就爽口彈牙,同個麻辣湯底勁夾!

食晒所有野之後,餐廳竟然仲送桂花糕比我地食
朋友果然無介紹錯
2019-09-23 629 瀏覽
嗜好食辣既我,當然唔會放過去深圳食四川嘢啦。近排太忙嘅關係,唯有留港消費。係開飯當然搵到開餐嘅地方啦。經OpenRice 訂咗老碼頭火鍋,好方便呀。一入到餐廳就俾佢地嘅裝修吸引了,好古包古香。由於今晚要開OT ,唯有食9:30後入座68折,啤酒又有特價哈哈~叫曬佢地係OpenRice 食客介紹嘅嘢,都唔錯嘅。鴨血我至愛,如果可以再滑D就好喇。鴨腸要睇時間淥,太耐就太硬了。我地當然掛住傾計冇留意啦🤷‍♀️,珊瑚蚌,貴妃蚌新鮮,仲有叫咗桶蠔㗎,未影相已經淥曬喇,不過真心新鮮和大隻,由於太飽,真係食唔落滋杷了,下次會再去多次㗎
如果可以再滑D就好喇。鴨腸要睇時間淥,太耐就太硬了。
  • 紫薯寬粉
  • 老友鬼鬼
  • 珊瑚蚌
2019-07-30 465 瀏覽
呢間火鍋店係黎自中國成都,所以入邊嘅裝修都用中式為主題,連餐具都富有中國色彩!店內有自助調味區,提供多款調味料亦都有中國好常用要嚟解辣嘅麻油!餐單分開咗唔同類別,同埋見到可以選擇叫半份或者一份,湯底我哋選擇咗鴛鴦,紅油再配花膠雞湯,揀雞湯仲有半隻雞送添老友鬼鬼:上面嗰層樣有墨魚滑下便係油炸鬼,配搭特別耗兒魚 :因為呢間係成都嘅餐廳,而提供嘅海鮮類別都係會用返成都嘅食材,所以一般成日火鍋店見到嘅鯇魚呢度就冇提供,反而有佢哋特產嘅耗兒魚!呢隻魚3分鐘就熟,魚質都算滑,口感有啲似泥猛魚蛋餃:喺呢度嘅特別推介,餃子外層用蛋去包,幾特別同味道香啲羊肉及牛舌:兩款肉都切得夠薄所以好快就已經熟紫薯薯粉:薯粉加入左紫薯雖然紫薯嘅味道唔係特別突出,但係感覺好似健康啲

老友鬼鬼:上面嗰層樣有墨魚滑下便係油炸鬼,配搭特別

蛋餃:喺呢度嘅特別推介,餃子外層用蛋去包,幾特別同味道香啲

羊肉及牛舌:兩款肉都切得夠薄所以好快就已經熟

2019-07-16 424 瀏覽
朋友剛剛搬咗去旺角住,屋企樓下有間老碼頭火鍋,是成都來的我地重驚冇book 位要排隊,打電話過去先佢話留俾我地。裝修感覺幾「皇氣」,店舖外光線企理因為有個朋友唔食得辣,所以帶咗鴛鴦鍋底湯底味道唔錯,我地叫成都小辣(所以唔係好紅),不會太口渴,而且幾香麻辣味,辣得過癮另醬料費、水果收$25/位,有齊曬芫茜蒜茸葱粒,另外最有驚喜係有炸黃豆小食同埋有一個係罐裝香油,其實係芝麻油,主要用處是減低食物嘅溫度水果只有兩款包括哈密瓜🍈西瓜🍉另外因爲一週年,每日都有一款$10小菜,而今日就是派繡花球,其實就是雪耳蛋餃蛋皮整得好靚,內裏包着豬肉餡極品鵝腸大約淖30秒左右就可以,鵝腸新鮮無雪味,老友鬼鬼 - 墨魚滑最初以為係墨魚膠已經熟咗,純粹只係放湯浸兩下就食得,但原來係要滾熟墨魚膠而油炸鬼就吸晒湯底嘅味道,食落都唔錯我哋埋單嘅時候發現原來有八八折,店員耐心解釋如果9:30後入座更有六八折
朋友剛剛搬咗去旺角住,屋企樓下有間老碼頭火鍋,是成都來的
我地重驚冇book 位要排隊,打電話過去先佢話留俾我地。

裝修感覺幾「皇氣」,店舖外光線企理
因為有個朋友唔食得辣,所以帶咗鴛鴦鍋底

水果只有兩款包括哈密瓜🍈西瓜🍉

蛋餃
蛋皮整得好靚,內裏包着豬肉餡

極品鵝腸
大約淖30秒左右就可以,鵝腸新鮮無雪味,

老友鬼鬼 - 墨魚滑
而油炸鬼就吸晒湯底嘅味道,食落都唔錯

2019-07-15 302 瀏覽
日式連鎖旣火鍋店好多,中式又富有特色既火鍋店都唔容易搵經朋友介紹來到呢間”成都老碼頭”,裝修中式華麗,裏面好闊落,一班人來食都坐得舒服!另外,呢度有部幾特別既機器去火食鍋等同燒肉,最怕就係一大陣味佢就會用d強風幫你去味XD我食完試過,都真係有d用><呢度係單點,叫左個豬骨湯$88,老碼頭快子牛肉$88好特別,一條條,口感比較煙韌,而且我真係放係筷子上面叫左普通肥牛,件數中等,不過幾大塊,牛味都重既~不過,極品Prime手切肥牛明顯勝出XD調味料有好多種,而且提供圍裙同有餐後果,有西瓜蘋果呢d解暑水果~好似麵條咁,彈牙入味~炸芋頭 芋香味重,食落入味加上呢度服務不錯,一班人想吃下中式火鍋,不防一試^^
日式連鎖旣火鍋店好多,中式又富有特色既火鍋店都唔容易搵

一班人來食都坐得舒服!另外,呢度有部幾特別既機器

去火食鍋等同燒肉,最怕就係一大陣味
佢就會用d強風幫你去味XD我食完試過,都真係有d用><
呢度係單點,叫左個豬骨湯$88,

老碼頭快子牛肉$88

好特別,一條條,口感比較煙韌,而且我真係放係筷子上面

叫左普通肥牛,件數中等,不過幾大塊,牛味都重既~
不過,極品Prime手切肥牛明顯勝出XD

好似麵條咁,彈牙入味~

炸芋頭 芋香味重,食落入味
加上呢度服務不錯,一班人想吃下中式火鍋,不防一試^^