2020-02-22 71 瀏覽
因為工作關係以前經常可以到成都食到正宗嘅麻辣火鍋 但自從內地疫症蔓延都無再返去 突然之間有啲懷念果個味道 於是經在港成都朋友推薦 黎到旺角嘅成都老碼頭黎回味一下我地去嘅時候可能仲早唔使等 店員即刻安排我地入座 入到去咩都唔睇先簡鍋底我地就簡左成都小辣配豬骨鴛鴦鍋因為友人平日都唔係好食得辣就點鴛鴦鍋比佢食下辣又休息下落左單一陣眨下眼就成枱都係野食 效率真高食成都鍋一定唔少得嘅除左個鍋底一定係佢地個乾碟同油碟乾碟香而不辣食落更加有風味而油碟可以簡嘅調味都好齊全 可以自己去調岩自己嘅口味我地兩個都叫左唔少餸一於一樣一樣講即使我地只係叫左半份牛肉 佢個份量都相當唔錯 食落有咬口之餘 仲好好咁上到麻煩嘅味 食完真係好想再叫 不過太多餸留返下次先我地仲叫左五花肉 睇到一層又一層嘅油花未食就已經流哂口水 當肉過鍋後 一層層嘅油脂依然保持彈牙 真係好好食講完豬講返牛 呢個薄切牛舌真係不得了 落兩下就食得 食得岀牛舌獨有嘅香味之餘 又唔會有韌到咬唔到嘅情況 讚牛柳粒係我地叫嘅最後一款肉 亦都係我地最滿意嘅一款 因為牛柳粒唔同肉片 佢可以放入去耐啲 變相佢可以吸到多啲湯汁嘅精華 推薦必點不得不提呢個蜆 又

我地就簡左成都小辣配豬骨鴛鴦鍋

而油碟可以簡嘅調味都好齊全 可以自己去調岩自己嘅口味
我地兩個都叫左唔少餸一於一樣一樣講

不得不提呢個蜆 又新鮮 食落又甜 而且又大隻
我同友人兩個都係到爭住食

見Menu 上面大力推薦 我地都叫左碟蛋餃黎試下 食落入面係魚肉加埋馬蹄 食落個口感好豐富

老友鬼鬼係墨魚滑加上油炸鬼 食落有兩層口感 但係落鍋嘅時間有啲難拿捏 我睇黎要叫多幾次先會煮岀佢想呈現嘅特色

作為無辣不歡嘅朋友 成都老碼頭真係不能錯過
大家想食正宗成都辣都可以黎試下