2020-04-04 21 瀏覽
朋友突然話想食麻辣火鍋,就即興約咗去成都老碼頭。佢哋嘅湯底可以選擇港式麻辣或者係成都麻辣,不過我就比較鍾意成都麻辣,因為比較正宗。餐廳嘅菜品都比較特別,係港式火鍋或者任食火鍋比較少有嘅,例如黑毛肚、鵝腸、腰片、豬腦花、酥肉等等,而菜品亦都非常之新鮮。我非常之推薦雪花肥牛、酥肉同手打龍蝦肉蝦丸,雪花肥牛入口有濃郁嘅牛香味,而酥肉係即叫即炸,可以加埋乾碟非常之香口,手打龍蝦肉蝦丸則鋪滿滿滿嘅蟹子喺外面,食落去卜卜脆,入邊又非常之彈牙。餐廳嘅裝修同用具亦都非常之特別,喺外邊遠遠都可以望到特色嘅外牆。
朋友突然話想食麻辣火鍋,就即興約咗去成都老碼頭。
2020-04-03 854 瀏覽
第一次來大角咀這邊找東西吃,火鍋這兩個月都不太敢約朋友吃幸好今天只和男友2人,難藏火鍋癮,選擇這間好評不錯的成都老碼頭火鍋進去之前可以在門口使用這部全港獨有的全身殺菌機,挺有趣也方便,按一按鈕就有消毒噴霧直接噴灑全身能消滅 99.9% 細菌、真菌、病毒全身噴完進去再使用酒精搓手液和量度體溫,有密實袋裝好口罩,防疫措施不錯裡面的環境都很古色古香,很有古時成都宮廷的風格座位寬闊有空間感,有一個醬料及水果自助吧,圍裙也可以在這邊拿醬料及水果費 $25/位特別推介一下這個老碼頭火鍋秘制香油不是辣的,但很香口,突出食物鮮味一流~湯底——全紅 大辣 $168這個一上桌超級紅噹噹的,看著一鍋紅油和辣椒,忍不住用湯匙勺了一小口果然非常的濃厚麻辣!★★★★功夫千層肚 $68/半份這個略燙10秒已可吃,雖然我們常放進鍋裡又忘了,卻也不會縮水,口感細膩爽脆,配上辣底鍋的味道非常入味香辣★★★★碼頭鮮蝦脆肉腸 $40脆肉腸口感鮮嫩爽彈★★★★新鮮串串蝦 $82/半份吃火鍋最愛吃串串蝦,這裡的蝦夠新鮮,口感鮮甜彈牙,配上麻辣更為過癮,回味無窮★★★★★耗兒魚 $46/半份耗兒魚是比較少見的火鍋料,還是店家推介的
第一次來大角咀這邊找東西吃,火鍋這兩個月都不太敢約朋友吃

進去之前可以在門口使用這部全港獨有的全身殺菌機,
挺有趣也方便,按一按鈕就有消毒噴霧直接噴灑全身
能消滅 99.9% 細菌、真菌、病毒

裡面的環境都很古色古香,很有古時成都宮廷的風格
座位寬闊有空間感,
有一個醬料及水果自助吧,圍裙也可以在這邊拿
醬料及水果費 $25/位

特別推介一下這個老碼頭火鍋秘制香油
不是辣的,但很香口,突出食物鮮味一流~

湯底——全紅 大辣 $168
這個一上桌超級紅噹噹的,
看著一鍋紅油和辣椒,忍不住用湯匙勺了一小口
果然非常的濃厚麻辣!
湯底——全紅 大辣

★★★★功夫千層肚 $68/半份
這個略燙10秒已可吃,
雖然我們常放進鍋裡又忘了,卻也不會縮水,
口感細膩爽脆,配上辣底鍋的味道非常入味香辣

★★★★碼頭鮮蝦脆肉腸 $40
脆肉腸口感鮮嫩爽彈
碼頭鮮蝦脆肉腸

★★★★新鮮串串蝦 $82/半份
火鍋最愛吃串串蝦,這裡的蝦夠新鮮,
口感鮮甜彈牙,配上麻辣更為過癮,回味無窮

★★★★★耗兒魚 $46/半份
耗兒魚是比較少見的火鍋料,還是店家推介的呢
魚骨不多,只有中間一粗骨,對我這種不愛挑刺的就很友好了
肉質鮮甜嫩滑,有一點點像九肚魚口感,但是這個更好吃
🤤

★★★★瘋狂辣牛肉 $68/半份
肥牛常常有得吃,今天就來點特別的瘋狂辣牛肉,
是他們特別用辣椒粉醃製過,夾進火鍋裡燙也不會掉粉
吃起來保有辣椒的香味

★★★娃娃菜 $28
★★★金針菇 $25
蔬菜類都很新鮮,不過我建議吃這個鍋還是肉類比較惹味
因為菜太容易入味,就會有點油啦~

★★★★脆炸酥肉 $58
推介菜式之一,完美做到不油膩,外酥裡嫩,趁熱吃口感甚佳
脆炸酥肉

★★★★麻香海蜇 $38
海蜇清新爽口,略帶點麻香口感很棒
麻香海蜇

★★★鮮榨橙汁(渣) $58
這也沒什麼可挑剔的吧,冰冰涼涼很解辣🙈

整體評分★★★★
地理環境★★★★
服務★★★★
食物★★★★
價位$$$
2020-03-29
脆炸酥肉
2020-04-03 60 瀏覽
今次終於都食咗呢間,期待左好耐㗎啦,呢間野門口就有一部消毒機非常之方便,亦都非常好玩,入到去坐低卡位服務員就立即斟水,比密室袋我地袋住口罩,服務都幾唔錯湯底有豬骨,沙爹,花膠雞等等,我哋揀咗個全紅嘅小辣麻辣湯底,鍾意食辣嘅人一定要試,我哋嗌左鵝腸肥牛蟹柳蛋餃韭菜餃鴨血酥肉等等,非常要一提嘅就係嗰個現炸酥肉,超級無敵好食,皮脆肉嫩,唔會覺得油膩,份量二人剛好,好快就清左碟上菜速度亦都好快,點菜後我哋就去咗攞醬料返嚟之後d野食就到,食物都好新鮮,又有生果提供,最後都食得好飽好滿足。極力推介:酥肉,蟹柳,鵝腸,鴨血,肥牛

極力推介:酥肉,蟹柳,鵝腸,鴨血,肥牛
2020-04-03 15 瀏覽
最近真係好少出街,不過真係超級耐冇打過邊爐於是有日忍唔住去左,餐廳唔算多人餐廳有自助醬料區,可按自己口味調配料,同有兩款水果任食當然整番個油碟啦湯底揀左成都原味同沙嗲沙嗲係因為驚太辣所以先叫,我地黎既目的係為左食辣叫左小辣,個辣冇想像中咁辣,所以完全Handle到個沙嗲其實都好香濃既,只不過辣吸引啲爽脆牛黃喉餐牌上寫住淥10秒果然真係幾爽口,更加吸收哂湯底既辣味日本A4和牛牛頸脊雖然得5片,真係有啲貴,但係佢既質素都真係高雪花分佈平均,有牛味墨魚仔個SIZE同佢餐牌寫既一樣,真係墨魚仔黎所以幾細粒下,淥完出黎更加縮細左一倍,要小心啲淥
最近真係好少出街,不過真係超級耐冇打過邊爐
於是有日忍唔住去左,餐廳唔算多人

餐廳有自助醬料區,可按自己口味調配料,同有兩款水果任食

當然整番個油碟啦

湯底揀左成都原味同沙嗲

沙嗲係因為驚太辣所以先叫,我地黎既目的係為左食辣
叫左小辣,個辣冇想像中咁辣,所以完全Handle到
個沙嗲其實都好香濃既,只不過辣吸引啲

餐牌上寫住淥10秒
果然真係幾爽口,更加吸收哂湯底既辣味

日本A4和牛牛頸脊

雖然得5片,真係有啲貴,但係佢既質素都真係高
雪花分佈平均,有牛味

墨魚仔

個SIZE同佢餐牌寫既一樣,真係墨魚仔黎
所以幾細粒下,淥完出黎更加縮細左一倍,要小心啲淥
2020-03-31 623 瀏覽
成都老碼頭火鍋旺角塘尾道61號地舖今晚黎左位於旺角既成都老碼頭火鍋店開餐,知道呢間火鍋店係內地都好有名氣,所以決定同朋友黎試一試未講食物之前,先要讚下呢到既裝修,一入到黎已經覺得好有氣派,好有古代宮廷既感覺,唔知仲以自己係故宮打邊爐第2樣嘢值得一讚既就係呢到既防疫工作,而家全球都受到肺炎疫情影響,大家都少左出街食飯,但係餐廳除左跟足政府指引,只開放50%既位置比食客坐同埋每檯之間相隔最少1.5米以外,每位食客進入餐廳前都必須要量度體温,用酒精搓手液洗手,最後仲每人獲派一個密實袋裝住用緊既口罩,咁就萬無一失,出街打邊爐都唔使驚啦打邊爐最緊要當然係個湯底啦我地揀左成都風味既無渣紅油麻辣鍋(小辣) 拼蕃茄湯,真係好有風味,自己本身都唔算食得好辣既,所以揀左小辣,我覺得岩岩好,當然如果大家食得再辣D既可以挑戰其他級數而火鍋醬料方面都好齊全,全部擺晒出黎自助形式,大家不妨可以試下呢個老碼頭火鍋秘製香油,覺得呢個同麻辣湯底都幾夾,值得一試最後當然係要介紹餐廳既火鍋配料,款式好多而且好新鮮,而家所以配料仲有8折優惠,真係好抵食餐廳好貼心,仲有埋好清香既哈蜜瓜同超甜腰芒做飯後水果,食埋就好完滿啦
旺角塘尾道61號地舖

極品鵝腸
澳洲雪花肥牛,蒙古羊肉片
紫薯寬粉
BB油炸鬼
今次跟朋友影完光軌相,就在附近發現一間打邊爐店,看到成都風味就感興趣,於是就嘗嘗這間店的風味吧。坐下不久,調制自己口味的醬油當然是先做的事吧,這裡除了有不少材料外,還有店內自家調制的醬汁,值得一試。湯底方面,這個鴛鴦湯底選了花膠雞以及紅油,花膠雞湯底會有半隻雞,而紅油的辣度我選了成都原味的小辣,因為我覺得難得來到一間以成都火鍋命名的店如果不叫成都原味好像對不起自己,所以就選了這個辣度。花膠雞湯底首先是十分足料,特別一提的是店員看到我們想將那半隻雞拆肉,店員就主動上前協助,這個是特別一讚,相信沒那幾間餐廳有那麼好服務吧。吃辣火鍋當然要配肉,這個蒙古羊肉片來得相當合時,滾起後即刻落去紅油個度,睇下這家紅油的辣有幾特別,吃過後覺得這個紅油辣得來很順口,不會是麻痹你舌頭的那種,而是令自己不自覺只會把食材放在紅油而忘掉旁邊的花膠雞湯底。配菜類選了台灣麵筋,冬菇,蓮藕片,功夫萵筍片等,來好好享用紅油的辣味。爽脆牛黃喉爽口彈牙,確係唔錯。滑溜溜鴨血配紅油又係絕配,口感嫩滑,又吸到紅油的味道。老友鬼鬼浸落紅油,啲油炸鬼會好吸到啲辣味,真係不得了。這碟看似整碟都是辣粉的,其實是瘋狂辣牛肉,牛肉被辣粉滿滿

爽脆牛黃喉爽口彈牙,確係唔錯。

滑溜溜鴨血配紅油又係絕配,口感嫩滑,又吸到紅油的味道。

老友鬼鬼浸落紅油,啲油炸鬼會好吸到啲辣味,真係不得了。

這碟看似整碟都是辣粉的,其實是瘋狂辣牛肉,牛肉被辣粉滿滿的包住,真係好有打boss的feel呢,店員有提過要煮5分鐘先可以夾起黎食,食起第一口真係辣得好過癮,對於食得辣嘅人黎講呢個係必食推介。

皇帝雞件擺落紅油度煮,係別有一番風味,份量又夠,件雞又大件好正。

打得咁過癮當然要整返渣杞子龍眼菊花蜜黎飲啦,整體上呢間店嘅水準超高,食材,環境,湯底,店員服務等等方面都做得很好,呢間真係會食上癮。
2020-03-26
  • 滑溜溜鴨血
  • 杞子龍眼菊花蜜
  • 老友鬼鬼
  • 爽脆牛黃喉
  • 瘋狂辣牛肉
2020-03-29 133 瀏覽
成都老碼頭火鍋醬料及水果$25位自助吧,可以自助添加醬料,也有飯後果可以自由進食!例如:西瓜,味道淡淡地,肉質爽口。鴛鴦鍋$158可任選兩種鍋底,如果其中一款選擇花膠雞(半隻),就要另外加錢。雞肉鮮嫩,肉質嫩滑,尺寸不太大,BB雞。雞湯味濃,清淡而有雞味,飲完湯後,職員會為你添加大湯,等你可以繼續食火鍋。花膠雞$50成都風味(俗名紅油),小辣$0,味道淸淡,辣度足夠。生啤 Hoegaarden$68大杯,夠氣,酒泡成黃金比例,好飲。極品鵝腸$88一條條放在格上,可慢慢一條一條放落鍋裹,只需要10鈔,腸肉爽口,帶重鵝味,好食。爽脆牛黃喉$48有約10粒,味道爽口,肉質鮮嫩,味道清淡。滑溜溜鸭血$36尺寸大塊,鴨血鮮甜,肉質扎實,滑雪雪。澳洲雪花肥牛$82牛味濃郁,肉質嫩滑,味道可口,加點醬油更鮮味。耗兒魚$46耗兒魚通常叫做扒皮魚、馬面魚,也是火鍋中的鮮魚片,在內地非常流行食這種魚,原因是小魚骨,味鮮甜,肉質嫩滑似香港食的泥鯭魚,但魚味道不同。手工西洋菜餃$38小巧功父,皮薄肉嫩,肉質鮮甜,加上內藏西洋菜,味道更鮮甜。萵筍條$38新鮮蔬菜,肉質爽脆,味道淸淡,菜味香濃。推介指數:7.5/

醬料及水果$25位

鴛鴦鍋$158
花膠雞$50
成都風味(俗名紅油),小辣$0,味道淸淡,辣度足夠。

生啤 Hoegaarden$68
大杯,夠氣,酒泡成黃金比例,好飲。

極品鵝腸$88

爽脆牛黃喉$48
有約10粒,味道爽口,肉質鮮嫩,味道清淡。

滑溜溜鸭血$36
尺寸大塊,鴨血鮮甜,肉質扎實,滑雪雪。

澳洲雪花肥牛$82
牛味濃郁,肉質嫩滑,味道可口,加點醬油更鮮味。

耗兒魚$46

手工西洋菜餃$38
小巧功父,皮薄肉嫩,肉質鮮甜,加上內藏西洋菜,味道更鮮甜。

萵筍條$38
新鮮蔬菜,肉質爽脆,味道淸淡,菜味香濃。

推介指數:7.5/10

手工西洋菜餃
極品鹅腸
醬料及水果
2020-03-27 22 瀏覽
成都老碼頭火鍋,位於旺角塘尾道,距離旺角地鐵站約十分鐘路程,雖然位置略偏,但物有所值。在現時疫情嚴峻下,餐廳防疫措施非常充足,門口設置消毒噴霧機,供免費使用。入餐廳時需要測量體溫,餐廳同時提供消毒噴手劑,全場員工都有帶齊口罩,洗手間外有張貼外聘專業公司到場消毒證書及衛生指引等,令大家食得安心又放心。是夜,點了一個鴛鴦湯底,紅油小辣及花膠雞湯底,成都風味名不虛傳,辣度十足。花膠雞湯底味濃,未打邊爐前已喝下三碗,正。餐廳調咪醬汁選擇非常多,總有一款適合。材料十足的花膠雞湯。餐廳食物種類非常多,必點牛胸油,日本A4 和牛頸脊,蒙古羊肉等等。

餐廳調咪醬汁選擇非常多,總有一款適合。

材料十足的花膠雞湯。

2020-03-24
  • 日本A4牛頸脊
2020-03-26 18 瀏覽
香港既火鍋店有好多🍲而呢間就係小編成日食完又食既選擇之一👻.除左因為佢既裝修好靚 好有風味之外👍🏻員工態度同服務都好好💁🏻‍♀️而且食店有圍裙提供 好貼心❣️甘就唔怕食到成身都係🙈.另外餐廳既麻辣湯底都好出色 今次小編就揀左鴛鴦湯底豬骨湯x成都小辣 ($158)🌶豬骨湯底清甜 🍖成都小辣 麻香辛辣 鮮紅色湯底加上大量既指天椒見到都覺得辣🌶.而火鍋配料就以極品鵝腸($88半份)🐮爽脆牛黃喉($48半份)🐟耗兒魚($46半份)🥚蛋餃($32半份)比較特別牛黃喉係牛既血管 食落爽脆新鮮🤗而鵝腸賣相吸引 食落都爽脆彈牙🤤耗兒魚鮮甜肉嫩🐠蛋餃蛋味香濃鮮美 全部都好好味😋.而其他配料都好新鮮 而且好多種都有得揀半份或者一份🙆🏻‍♀️甘兩個人黎打邊黎都唔怕太大份食唔哂啦🤤
香港既火鍋店有好多🍲
今次小編就揀左鴛鴦湯底豬骨湯x成都小辣 ($158)🌶
豬骨湯底清甜 🍖
成都小辣 麻香辛辣 鮮紅色湯底加上大量既指天椒
見到都覺得辣🌶

火鍋配料就以極品鵝腸($88半份)
🐮爽脆牛黃喉($48半份)
🐟耗兒魚($46半份)
🥚蛋餃($32半份)比較特別
牛黃喉係牛既血管 食落爽脆新鮮🤗
而鵝腸賣相吸引 食落都爽脆彈牙🤤
耗兒魚鮮甜肉嫩🐠
蛋餃蛋味香濃鮮美 全部都好好味😋

而其他配料都好新鮮
而且好多種都有得揀半份或者一份🙆🏻‍♀️
甘兩個人黎打邊黎都唔怕太大份食唔哂啦🤤
有兩三個月沒有食麻辣火鍋,感覺個胃不夠滿足。美味的火鍋,當然同好姊妹一齊分享,朋友介紹老馬頭火鍋好好食,最近做緊優惠全單折扣低至68折,我是火鍋迷當然必去試試。地點在旺角塘尾道61號(地鐵A1出口向前直行到尾轉右大約步行4分鐘到達)。佔地兩層面積超過一萬呎,裝修格局很有宮廷懷舊風,金碧輝煌,店內環境開揚,乾淨企理,坐位舒適寬敞又有私人空間。有自助醬料區可按自己口味調配料,更有自助兩款水果任食。服務員態度非常好細心又貼心服務。底面落單紙食物種類選擇多,可選半份/全份,咁就不會浪費食物。湯底方面有全紅、豬骨湯、花膠雞、蕃茄湯、沙嗲湯等等,我選擇了鴛鴦鍋;番茄和中辣紅袖(成都原味分小辣、中辣及大辣)紅䄂湯底沸騰起來空氣中瀰漫著羊肉羶味和辣味,辣得過癮十分有風味。老碼頭筷子牛肉(推介必食)肉面曬滿芝麻,肉質鮮嫩味濃郁。桂花蚌~清脆滑爽,清淡鮮甜。珊瑚蚌~口感很爽,肉質鮮甜功夫萵筍片~上枱卷成一朵花整得勁靚,晶瑩剔透,口感爽脆。還有炸響鈴、冰豆腐、淮山、皇帝菜都好食也新鮮。總括來說好值得推介俾大家,在網上查紀錄才知道在國內已經超過100間分店,很多明星也是常客。譽為火鍋界的老佛爺。

鴛鴦鍋番茄和紅袖

老碼頭筷子牛肉(推介必食)肉面曬滿芝麻,肉質鮮嫩味濃郁。
老碼頭筷子牛肉

桂花蚌~清脆滑爽,清淡鮮甜。

珊瑚蚌~口感很爽,肉質鮮甜
珊瑚蚌和桂花膀

功夫萵筍片~上枱卷成一朵花整得勁靚,晶瑩剔透,口感爽脆。
功夫萵筍片

還有炸響鈴、冰豆腐、淮山、皇帝菜都好食也新鮮。
皇帝菜

炸響鈴
蜜瓜,西瓜
淮山
2020-03-22 18 瀏覽
自從有左邊爐家族之後 大家都唔敢出街打邊爐 個個去行山 就變左山上人煙稠密 仲易瀨野相反邊爐呢 就人少少 又唔洗嘈 而呢度地方好闊落 同隔離枱有一定距離 最重要係餐廳為左吸引返人流 就足左消毒同防禦措施!真係值得一讚未入門口就見到大大個全身消毒機 就連唔幫襯都可以用🤣🤣真係#齊心抗疫 而一入門口 職員會先量度體溫 再幫你消毒雙手 防禦措施100分!好喇安安心心開爐喇☺️☺️☺️黎到成都火鍋冇理由唔揀返個辣姐 揀左成都小辣/豬骨湯野食有好多選擇 有啲仲好少見添 職員好貼心 一次過執齊所有餸可以影返張全體相🤣🤣介紹返呢個響鈴雖然大家打邊爐都應該經常會食 但小妹成日覺得好多響鈴都放落湯一秒拎返上黎就稔哂 冇左以前食到出面軟入面仲脆既感覺 但呢度既響鈴可能因為夠厚身 俾我搵返好好食既響鈴!!😍大家真係要試下!呢款係耗兒魚 未見過就貪得意叫黎試下點知出奇地好好味!出面真係好少見魚即使煮耐左都唔會話鞋左而果種魚味都係好味 唔識影容 但中家記得叫黎試下🤣而服務黎講亦都very good職員周不時會埋黎睇下洗唔洗加水(即使我地係坐角落)最後仲提我地可以出去拎生果食呀~但其實我未開波道拎左 係因為生果有糖份仲

好喇安安心心開爐喇☺️☺️☺️
黎到成都火鍋冇理由唔揀返個辣姐 揀左成都小辣/豬骨湯

呢款係耗兒魚 未見過就貪得意叫黎試下
點知出奇地好好味!出面真係好少見
魚即使煮耐左都唔會話鞋左
而果種魚味都係好味 唔識影容 但中家記得叫黎試下🤣

而服務黎講亦都very good
職員周不時會埋黎睇下洗唔洗加水(即使我地係坐角落)
最後仲提我地可以出去拎生果食呀~
但其實我未開波道拎左 係因為生果有糖份仲可以解下辣添☺️餐廳真係好貼心!

• 耗兒魚
經朋友介紹話老碼頭邊爐料靚、服務好,今日黎到,果然名不虛傳!一入門口,呢度既消毒衛生做得好足,門口有消毒噴霧機,仲有食野前測量體溫,當然仲有消毒噴手劑,碗筷、用具所有野都好乾淨,員工當然有戴口罩,仲要好有禮貌!我地叫左番茄湯同牛油麻辣,我地都大讚番茄湯好甜,又夠濃!醬料自己整,好鍾意佢地呢度既特製醬油!食物都好有質素,鴨血係好實在,唔似有些火鍋店係加左好多水個種,之黎響鈴係剛剛炸起個種,勁脆!一定要點呢度既丸,都係手打,而餃子都係自家製,全部好新鮮,靚靚!呢度仲有特長公筷,勁方邊夾野食!
  • 滑溜溜鴨血
2020-03-21 15 瀏覽
7個中意食辣既女人,聚餐點會無麻辣火鍋,之前經過見到老碼頭裝修古色古香,落地玻璃見到食客食得好滋味,所以經一輪投票就簡佢,位置未屬於相當方面,不過勝在易搵。 中辣豬骨鴛鴦火鍋,湯底正宗,香得黎辣味唔會太嗆,配肉類、薯粉一流,食完麻辣味係口留香,另配料一定有佢地自家香油,個人唔中意太油,但我地當中位麻辣火鍋專家就好欣賞!食材方面,澳州雪花肥牛,打邊爐無牛點得呀!好正!推介!仲有黃喉,蝦,墨魚滑,即炸響鈴,紅薯粉,我地叫得唔多野食,紅薯粉叫左三份,配個湯底都夠滿足!坐位寛闊,坐得好舒服,三五知己飯局一流

坐位寛闊,坐得好舒服,三五知己飯局一流
2020-03-20 57 瀏覽
被門面吸引而去既邊爐店...地方很大座位舒適睇過餐牌後點左雙拼火鍋湯底(豬骨+紅油)之後去左醬料區.醬汁款式多..基本的豉油蔥蒜當然有...就連黃豆同蠔油都有配料同小食分別點左以下老碼頭黃金炸蝦墨-3甜口味.辣同唔辣都有..剛炸出黎夠哂熱好香口..正極品prime 手切肥牛-肥瘦試中.響鈴-好大卷夠多層數..吸哂湯汁..好食韭菜餃 -個外皮似魚鮫果隻皮..有口感..配埋多多既韭菜餡..必點老友鬼鬼-由於油條都係吸哂湯汁.連同墨魚滑一齊食...仲有爽口既魚籽.多重口感...皇帝菜-完全冇爛..靚出前一丁-食火鍋必有竹蔗茅根-解辣解湯.由終疫情可能都比較擔心火鍋店既衛生清潔情況...眼見餐廳內員工都配戴口罩..都有搓手液給客人使用.都張有消毒告示..所以都可以放心在內用餐..
被門面吸引而去既邊爐店...地方很大座位舒適

配料同小食分別點左以下

極品prime 手切肥牛-肥瘦試中.
響鈴-好大卷夠多層數..吸哂湯汁..好食
皇帝菜-完全冇爛..靚
出前一丁-食火鍋必有
竹蔗茅根-解辣解湯.

餐廳:成都老碼頭火鍋 (旺角)地址:旺角塘尾道61號地舖因為疫症關係少左好多人去打邊爐🍲,今次一於伴隨介紹成都老碼頭火鍋呢間火鍋店同時分享下點樣打邊爐可以安心啲❤️,戴返頭盔先⛑,所有意見都係純個人分享😂,有咩唔岩/意見歡迎留言提出呢個時勢揀一間火鍋最基本要睇下餐廳嘅防疫措施做成點🧼,成都老碼頭火鍋提供免費消毒噴霧機,使用台灣行政院衛生署推介嘅消毒產品,入去要量體溫同埋有消毒劑比食客消毒雙手🙌🏻,仲有密室袋提供用黎裝口罩入到去空間夠大,座位夠疏,最起碼唔好成班人一齊去食火鍋咁就可以減低風險✌🏼,而餐廳亦都提供特長公筷🥢,減少共用筷子同交叉感染嘅機會講完衛生方面緊係要講下食物啦,黎到食成都火鍋點可以唔叫麻辣湯底呢🌶,知道香港人無內地人咁食得辣,仲推出左迎合香港人嘅麻辣程度🇭🇰,當然如果你真係好食得辣可以叫返辣啲食物方面就叫咗個鴨血🩸、鵝腸、台灣鴨舌、瘋狂辣牛肉🐮、耗兒魚(剝皮魚)、蛋餃🥟、即炸響鈴同爽脆牛黃喉(牛血管)。值得介紹一下呢到嘅辣牛肉同響鈴,牛肉用上大量辣椒去醃製,原本以為一浸落湯底就會無哂面頭嘅辣辣,點知食果陣仲保持到「瘋狂」嘅辣感覺😍,當然對平時譚仔食開中大辣嘅我黎講緊係可以
餐廳:成都老碼頭火鍋 (旺角)
地址:旺角塘尾道61號地舖

牛肉用上大量辣椒去醃製,原本以為一浸落湯底就會無哂面頭嘅辣辣,點知食果陣仲保持到「瘋狂」嘅辣感覺😍,當然對平時譚仔食開中大辣嘅我黎講緊係可以再辣啲😎;
響鈴香脆大舊,浸2-3秒落湯底再拎起,唔單止可以試到紅油湯底嘅辣,仲可以保持住響鈴嘅脆

點菜紙上面仲寫住左每一樣食物要淥幾耐,等你可以試到食物最佳嘅生熟程度同味道。
最後緊係食返個甜品中和下啲辣味啦😋,見到呢個紅糖糍粑係咪好想食呢
2020-03-18
10 分鐘 (堂食)
  • 極品鵝腸