2021-09-19 74 瀏覽
金牛貴婦之友飯聚,朋友選了這家只有三款omakase 的店:Tsubaki椿15道料理$1580、Kei惠20道料理$1880、Sasaki榊24道料理$2280(要提前預約)24道菜有點太多,而由於朋友有些不太能吃的食材,20道料理有點難安排所以就選了15道料理的。醃蕃茄 - 朋友覺得很好吃,我覺得醬油偏咸了一點魚肝蓉配忘了是蝦肉還是魚肉 - 口感不錯但整道菜都沒什麼味道😅螺片 - 配了柚子還是檸檬,酸酸的味道很開胃深海池魚 - 是說其實我分不太開它和池魚的味道😅清口用的牛蒡、大根和山藥都非常好吃,尤其山藥,忍不住小聲說了句想要encore 而師傅也聽到了替我encore了一次😆不知名的貝 - 師傅上碟前拍打了一下,貝片立即有神經反射!北寄貝還有忘了是什麼魚😆海膽三味的第一味 - 海膽+炸帆立貝,想不到很入適,海膽味道濃厚又cream,我們都以為正常應該配生帶子,想不到竟然是炸的,讓口感有變化!之後就是鯛魚、吞拿魚額頭肉和魚面頰肉 - 鯛魚要弄得好吃果然是不容易,這個不是我杯茶。面頰肉很有魚味,朋友受不了那魚腥味😅額頭肉就比較正常終於到壽司了,有不知名的魚、大トロ、蝦和海膽二味。其實

醃蕃茄 - 朋友覺得很好吃,我覺得醬油偏咸了一點
螺片 - 配了柚子還是檸檬,酸酸的味道很開胃
深海池魚 - 是說其實我分不太開它和池魚的味道😅

不知名的貝 - 師傅上碟前拍打了一下,貝片立即有神經反射!
北寄貝還有忘了是什麼魚😆

終於到壽司了,有不知名的魚、大トロ、蝦和海膽二味。

其實海膽是先有一大份放到我們的手背上,真的是厚厚的一團!吃過後才把另一團海膽弄成壽司。師傅說雖然三味都是北海道海膽。但這店進貨的海膽再高一層次,香港的店很少會用到。朋友聽完後直說看來單是這海膽已值回票價😂

最後就是白味噌湯 - 由於有大量蔥花,湯的層次感和質感都出來了,好喝!

甜品

甜品就是美點雙輝 - 蜜瓜很甜,木糠布甸也不錯

這次可惜也遇到了一組並不年輕的食客。其實其他所有人都沒問題,就是一個嗓門超級大的女把整個場都弄得很吵,有點可惜
2021-09-15
2021-09-19 49 瀏覽
.🔺 惠Sushi Kei 午市廚師發辦灣仔lunch time 多數餐廳都要等位🥲今次難得預約左午市廚師發板😆內設18個座位,非常闊落同舒適,分別由三位專業廚師為客人即席料理🤪.壽司十一貫🍣顧名思義有十一道壽司😗由師傅精心挑選食料👍🏻每道各有特色,師傅吩咐不用點醬油,內含調味料,保持刺身原味!.平靜魚、帆立貝配岩鹽柚子味、深海池魚、北寄貝、牡丹蝦、銀雪魚、吞拿魚之醬油漬、大拖羅等等🐠🐟🦐.材料新鮮,日本買手在當地魚市場競標嘅新鮮食材製作,質素有保證😮!.係繁華街道的灣仔區,好好拋下工作煩惱😌在午市盡情放縱,享受微醺的忘憂時光😚😌😌
🔺 惠Sushi Kei 午市廚師發辦
灣仔lunch time 多數餐廳都要等位🥲
今次難得預約左午市廚師發板😆
係繁華街道的灣仔區,好好拋下工作煩惱😌
在午市盡情放縱,享受微醺的忘憂時光😚😌😌
12點黎到呢度 我地係第一枱客,另一枱客人跟住我地黎😏佢地話睇到關注組有介紹所以黎試下~行過門口都唔會發覺有間日本餐廳😂比較神秘,打開門見到仲有一道門,而中間放左棵楓葉,地下有小石路,感覺好似去左日本咁😌師傅功力十足,專心整壽司比我地😃午市廚師發辦 $498 1️⃣醋味水雲菜 酸酸開胃菜 清清喉嚨準備開始~2️⃣茶碗蒸 放左百合花瓣既茶碗蒸,味道帶甜3️⃣依佐目 師傅話表面撒上新鮮柚子皮,有種清新感覺4️⃣北寄貝 魚油味夠突出!5️⃣金目鯛 網紋火炙金目鯛🔥會見到有一格格咁樣,油膩油膩好正😋6️⃣牡丹蝦 師傅係牡丹蝦上面加牡丹蝦,完整左成隻牡丹蝦,蝦膏味道相對較濃味,而蝦肉帶有淡味爽口感覺😌7️⃣平政魚 肥美既時令魚類 夏天獨有食材8️⃣深海池魚 啖啖肉魚味較淡9️⃣魚子軍艦 透明既魚子粒粒都好大粒 真心不得了🔟醬油漬赤身 赤身魚經過醃製味道較重身1️⃣1️⃣北海道馬糞海膽 師傅勁重手😂放左勁多海膽我地,我差d尖叫起黎😂😂 超級鮮甜既海膽😚1️⃣2️⃣大拖羅 呢個放最後真心正!拖羅脂肪雪花紋分佈均勻,入口即溶😆1️⃣3️⃣汁物 青蔥味噌湯 1️⃣4️⃣甜品 日本蜜瓜

師傅功力十足,專心整壽司比我地😃

午市廚師發辦 $498
1️⃣醋味水雲菜 酸酸開胃菜 清清喉嚨準備開始~

2️⃣茶碗蒸 放左百合花瓣既茶碗蒸,味道帶甜

3️⃣依佐目 師傅話表面撒上新鮮柚子皮,有種清新感覺
4️⃣北寄貝 魚油味夠突出!

7️⃣平政魚 肥美既時令魚類 夏天獨有食材

8️⃣深海池魚 啖啖肉魚味較淡

9️⃣魚子軍艦 透明既魚子粒粒都好大粒 真心不得了

🔟醬油漬赤身 赤身魚經過醃製味道較重身

1️⃣3️⃣汁物 青蔥味噌湯

1️⃣4️⃣甜品 日本蜜瓜

/𝑆𝑢𝑠ℎ𝑖 𝐾𝑒𝑖 惠🇭🇰/➖➖➖<灣仔新開張壽司店| 性價比幾高嘅omakase>➖➖➖係灣仔謝斐道呢邊原來都隱藏左好多食店~無論係小食抑或係壽司店今次呢間壽司店都好新 門口裝修都好日系☺️仲要通過兩道門先入到去🤣座位大約20個 佢地lunch 都有幾個set 揀左$498/12件壽司💕都好豐富➖➖➖🔹前菜🔹▪️煮雜菜、蒸蛋先黎開胃前菜 雜菜入面都食到腐皮蒸蛋嫩滑 頗有蛋香 加入新鮮百合夠鮮甜➖➖➖🔹壽司 🍣 x12 1️⃣金目鯛:配白豉油 另外帶煙燻味 都幾香口💕2️⃣北海道帆立貝🌟:配生紫菜 帶子厚肉鮮甜3️⃣平政魚:魚肉呈粉紅色; 唔太重油份 酸度適中4️⃣深海池魚🌟:魚香突出 同樣食到煙燻味😍5️⃣石垣貝: 味道鮮甜 帶爽口 不過飯有少少散6️⃣時不知三文魚:平時會少食三文魚 配上好似梅子醬咁 幾開胃7️⃣北海道毛蟹:會搣成一條條蟹絲 都幾新鮮8️⃣新鮮銀鱈魚🌟:魚香突出 配上柚子鹽 調味剛好 唔會搶左魚味9️⃣馬糞海膽:份量十足 入口頗鮮甜 比一般淺色🔟青森野生呑拿魚/醬油漬赤身: 厚切帶魚酸味配上白蘿蔔同生蔥 稍為蓋過魚味1️⃣1️⃣中拖羅 :油脂分佈平均 夠柔軟無筋 再燒一燒味道應該會更突出1️⃣2️⃣鰈魚
/𝑆𝑢𝑠ℎ𝑖 𝐾𝑒𝑖 惠🇭🇰/

<灣仔新開張壽司店| 性價比幾高嘅omakase>
➖➖➖
係灣仔謝斐道呢邊原來都隱藏左好多食店~
無論係小食抑或係壽司

中拖羅
麵豉湯
靜岡蜜瓜
2021-09-18 106 瀏覽
They added a lot of sauce / topping to the sushi… like fried garlic, seaweed etc… the fish itself doesnt have much taste.. even the miso soup and the steamed egg, like they added water to it… its not a place that i will return… rather go to senryo to be honest. Quality of food is below average… and it’s very local style…
好少同男朋友出去食啲好貴嘅日本餐廳,咁啱最近轉左新工,加咗人工之後決定慶祝一下!今日嚟咗呢間灣仔嘅新日本餐廳,一打開門就見到一盤好靚嘅楓葉🍁樹,好適合女仔打卡Dinner Omakase有分幾種,由$1580起,但當你見到食嘅嘢就會覺得呢個價錢相當便宜!除咗有前菜,汁物,甜品之外,仲有15隻料理,以我呢個胃口唔太大嘅人絕對絕對絕對係覺得超級超級飽!嘢食方面其實每個人嚟都會有啲唔同,因為Omakase 就係會用上當日最新鮮嘅食材,而且師傅都會同大家講一講呢款係乜嘢魚嘅刺身,不過我真係唔記得咁多種🤣🤣🤣所以精選左幾款重點介紹,配上岩鹽嘅係依佐目~唔知係咪咁寫😆鹹香灑滿魚嘅上層,食落咸香,估唔到刺身如果加入岩鹽既味道係會咁襯!好少可以食到刺身係沾鹽呢個北海道仙鳳子超級超級鮮甜!比起平時食嘅西餐廳生蠔係更鮮美!原來喺日本餐廳食到日本生蠔係咁幸福🤤✨厚厚既日本野生三文魚,有冇見到呢一個三文魚嘅厚度同色澤,完全同平時我哋食嘅三文魚好唔同!色澤好似煙三文魚咁,食落既質感好厚實👍🏻粒貝呢個真係超級爽口,爽甜味充斥整個口腔帆立貝天婦羅加海膽,黎日本餐廳點可以錯過食海膽呢~除咗呢款加入左海膽之外,之後仲有

粒貝呢個真係超級爽口,爽甜味充斥整個口腔

帆立貝天婦羅加海膽,黎日本餐廳點可以錯過食海膽呢~除咗呢款加入左海膽之外,之後仲有一款海膽壽司
係用上北海道海膽,兩款當中當然係後者嘅味道較為鮮甜!不過呢款帆立貝天婦羅加海膽食落同帆立貝嘅甜味相輔相成,都唔錯😍😍😍

鯖魚+昆布,平視我一向對魚唔算話有特別喜好,呢個配上薄薄嘅昆布,食落軟熟嘅鯖魚帶有昆布嘅鹹味,魚因為好新鮮,就算唔使點醬油食都已經好足夠

魚子醬+安康魚肝 -呢個絕對係邪惡加膽固醇爆燈嘅一款美食

整個魚子醬下邊放滿安康魚肝,呢個邪惡到就算連我都抵抗唔到,慢慢食慢慢食,好快就將佢放晒入口

燒拖羅 - 一放上枱就已經俾佢嘅色澤吸引住,呈現淺粉紅色嘅拖羅,油脂感滿滿

因為脂肪比例比較多,所以首先燒咗外層再配紫菜食,入口即化嘅拖羅完全係。。。點解可以咁好食!明明係魚,但口感可以入口即溶,油脂感滿滿🤤 完全覺得整個口腔被魚脂包圍着❤️

其實食咗好多款魚㗎 !但好難每款都詳細講,其實每款嘅味道都好正,雖然食呢個餐係最平,但真係食到好飽,最後咪仲有芝士豆腐同蜜瓜做結尾,呢餐真係食得好滿足!
2021-08-21
慶祝紀念
紀念日
  • 燒拖羅
  • 魚子醬+安康魚肝
  • 海膽
出外靠朋友 得以預約到開幕當天倆位置鮨店往往只有十來個座位 Sushi Kei亦然主打高級廚師發辦 主廚峻師傅經驗豐富師承北海道米之蓮星級廚師 五十嵐信幸嚴選當季時令食材 從日本直送確保新鮮雖然是吃午餐 名師坐鎮也令人相當期待-⧫⧫⧫ Lunch Omakase - 寿司12貫 ⧫⧫⧫ $498-⧫ 前菜 ⧫水雲菜帶微微醋酸 清涼開胃且口感柔滑-⧫ 茶碗蒸 ⧫茶碗蒸軟嫩滑溜 添加百合味道清新淡雅-⧫ 十二貫握り寿司 ⧫·· 右口魚 ··日本人夏天尤其愛白身魚 因其當造清爽肉質比左口魚更細緻 簡單突出它的鮮嫩·· 牡丹蝦 ··我最愛的刺身蝦品種 晶瑩剔透蝦肉肥美搽上蝦膏味道更濃郁鮮美 口感黏稠彈牙-·· 平政魚 ··日本內行人會說 有平政的店絕對不普通作為夏季頂級食用魚 可謂鰤魚界的代表較一般白身魚更濃郁 油脂豐富味道平衡·· 北海道帆立貝 ··作為重度帶子愛好者 稍嫌不夠大粒滿足味道依然很鮮甜 也許是切花削弱了口感個人認為上面點綴的生紫菜 有點太搶戲·· 伊佐木 ··柔軟多脂的魚種 研磨上柚子皮加添清新-·· 深海池魚 ··深海池魚質感爽嫩肥美 故被稱為池魚王輕輕網燒突顯脂香 配搭木魚
出外靠朋友 得以預約到開幕當天倆位置

甜品或咖啡 ⧫
超級甜的日本蜜瓜 為這餐寫下幸福句點
汁物及甜品
北海道馬糞海膽
主廚峻師傅入行21年💁🏻‍♂️師承北海道米之蓮二星廚師五十嵐信幸。佢地有時仲會係日本當地魚市場競投,帶來直送時令稀有食材🐟-今次食嘅係Lunch Omakase $498前菜首先係有醋味嘅水雲菜,同埋滑溜嘅茶碗蒸☺️壽司十二貫🍣👉🏻伊佐目👉🏻金目鯛👉🏻帆立貝配上柚子皮,味道更加清新👉🏻平鯖魚🐟即係油甘魚近親,非人工養殖,魚味更加濃郁👉🏻深海池魚加上梅花醬🌸👉🏻北寄貝,之前食個d都係d熟嘅,呢個更加爽口鮮甜💗👉🏻北海道蝦配蝦膏,蝦加埋蝦膏係無敵😍👉🏻三文魚籽👉🏻野生拖羅🐟睇花紋已經知油脂嘅分佈好平均👉🏻赤陸魚,有五味粉嘅味道👉🏻醬油漬赤身,酸酸地有獨特嘅梅味👉🏻海膽手卷,用上宮城縣海膽,質地更加之幼滑而且好甜呀🧡✨最後以魚湯同超甜的蜜瓜作結💗
佢地有時仲會係日本當地魚市場競投,帶來直送時令稀有食材🐟

今次食嘅係Lunch Omakase $498
前菜首先係有醋味嘅水雲菜,同埋滑溜嘅茶碗蒸☺️
壽司十二貫🍣
👉🏻伊佐目
👉🏻金目鯛
👉🏻帆立貝配上柚子皮,味道更加清新
👉🏻平鯖魚🐟即係油甘魚近親,非人工養殖,魚味更加濃郁
👉🏻深海池魚加上梅花醬🌸
👉🏻北寄貝,之前食個d都係d熟嘅,呢個更加爽口鮮甜💗
👉🏻北海道蝦配蝦膏,蝦加埋蝦膏係無敵😍
👉🏻三文魚籽
👉🏻野生拖羅🐟睇花紋已經知油脂嘅分佈好平均
👉🏻赤陸魚,有五味粉嘅味道
👉🏻醬油漬赤身,酸酸地有獨特嘅梅味
👉🏻海膽手卷,用上宮城縣海膽,質地更加之幼滑而且好甜呀🧡
✨最後以魚湯同超甜的蜜瓜作結💗
2021-09-13 29 瀏覽
環境坐落都幾舒服,我食既係壽司十二貫Lunch Omakase,首先前菜有水雲草,有輕微酸味又夠爽口,簡單得黎亦都開胃,然後就係茶碗蒸,蛋面有芡汁,食落口感好軟綿嫩滑 到主角12款時令壽司,上菜次序係按返刺身味道由淺至濃,所以一開始就係鮫鰈魚、牡丹蝦同平政,鮫鰈魚同平政都係白身刺身,而且魚身脂肪含量相對少,所以肉質比較清爽,餐廳以白豉油作為點綴,細嫩得黎又充滿鮮味,牡丹蝦就本身係肥美又鮮甜既蝦身,再配上特製蝦膏豉油,入口係滿滿既蝦味帆立貝係間場,肉質扎實,頂頂加左點生紫草,少少既點綴令到海鮮味更加突出,之後就係開始有更多油脂既魚身,有壽司中間加左啲清新柚子碎既伊佐木同有餐廳特製既醬料——木魚花茗荷同薑既深海池魚,特別既口感同味道,都唔錯然後有灑左竹炭鹽係清新白蝦,作為更濃既金目鯛既前奏,都係唔錯既順序,而且肉質飽滿既金目鯛係皮脂位置輕輕炙燒過,所以帶少少油香味,口感都幾豐厚,所以我選擇食塊薑片,再食口感結實又鮮甜既赤身 尾聲三件係有七星醬既赤鯥、炙燒拖羅同海膽,炙燒拖羅係野生拖羅黎,雖然油脂少啲、肉質會結實啲,但同樣炙燒後所以油香味更濃,加左啲柚子胡椒,層次感非常豐滿,最後既海膽係黎自

尾聲三件係有七星醬既赤鯥、炙燒拖羅同海膽,炙燒拖羅係野生拖羅黎,雖然油脂少啲、肉質會結實啲,但同樣炙燒後所以油香味更濃,加左啲柚子胡椒,層次感非常豐滿,最後既海膽係黎自北海道,用紫菜夾住,配少少竹炭鹽,作為結束

最後既最後係熱湯同噴左威士忌有淡淡酒香既蜜瓜作為甜品,整體上CP 值都幾高

2021-09-11 133 瀏覽
灣仔謝斐道新開鮨店「壽司惠」(Sushi Kei), 門面不大而低調, 就如在日本旅行時, 所有高級鮨店都會隱藏在一角, 行過路過未必會擦覺小店的存在, 但懂食的你當然會知道, 正正因為師傅與老闆有要求, 不需要像連鎖店開在大街大巷, 懂吃的人也會自動找上門。Sushi Kei主打日本高級Omakase, 內裡只有20個座位, 師傅與客人的比例與距離因而更近。店裡一貫高級鮨店木系色系, 溫馨暖和不俗套, 而且小小的屏風也將客人從出面人來人往的街道區分, 使人進來就感覺到充滿日系的和自然與舒適。主廚峻師傅的來頭也不少, 師自北海道米芝蓮一星的五十嵐信幸, 選材及配搭每天視乎當日來貨而定,不時不食。選用日本當季頂級食材當然不在話下吧!這次品嚐的十二道Omakase, 從師傅準備前菜的一刻就已經知道明顯區分得到Sushi Kei與其他鮨店不同之處, 由師傅以新鮮山葵磨起, 再到各款新鮮當季魚類入饌, 當你品嚐過後, 你肯定知道Sushi Kei 是完全無可挑剔。前菜水雲水發菜茶碗蒸滑溜之餘,加了幾辮百合,清甜1. 右口魚 右口魚肉質細嫩柔軟,放了些許蔥粒和掃過白豉油更能帶出魚的鮮味2. 牡丹

前菜

水雲水發菜

茶碗蒸

滑溜之餘,加了幾辮百合,清甜

1. 右口魚

右口魚肉質細嫩柔軟,
放了些許蔥粒和掃過白豉油更能帶出魚的鮮味

2. 牡丹蝦配蝦膏

牡丹蝦口感細綿帶爽, 上高還有豐腴甘香的蝦膏, 甜美細滑的滋味在口中融化~~

3. 平政魚

師傅先在平政魚上掃上醬油, 當季當造的平政魚口感清爽, 清甜得黎油份不會過膩,

4. 北海道帆立貝生紫菜

帆立貝超大隻, 肉質扎實, 味道鮮甜, 咬落極富彈性

5. 伊左目,柚子皮

夏天白身魚當造, 就繼續食時令的白身魚吧~
口感軟身,魚香亦較濃, 配上即削的柚子皮, 清香得黎口味亦更佳

6. 深海池魚木魚花

深海池魚輕輕以火燒過, 肉質緊實而爽口, 入口甘香細膩, 令人齒頰留香

7.白蝦

白蝦本身略帶黏稠感,吃落餘韻甘甜。

8.金目鯛 柚子皮

魚肉呈淡淡的櫻花色, 油分甘香, 魚肉鮮甜嫩滑, 配上柚子皮, 香氣和味覺層次都更覺豐富。

9.赤鯥

高級白身魚, 魚身光亮, 以炭火微微燒過的赤鯥, 魚香濃郁之餘油香又滿滿, 季節鮮甜之選

10.野生吞拿魚,醬油漬赤身

最欣賞Sushi Kei 的地方是所用食材都絕對上乘, 以野生吞拿魚上菜, 赤身經醬油漬過, 醬油的鮮香更能帶出赤身的鮮甜。

11.北海道馬糞海膽

當見到師傅攞出一大板海膽出黎時, 我對眼就好似海膽gam 閃閃發光, 北海道馬糞海膽色澤靚, 望落已經知肥厚飽滿, 從師傅手上接過壽司, 入口的一刻濃厚甘甜, 甘香濃郁的味道隨即在口中化開。

12.野生拖羅

野生吞拿魚運動量相對較大, 色澤較深,拖羅肥美不用多說吧, 咬落柔軟甘香, 油脂與酸香在口中徘徊

在品嚐壽司之間看著師傅備材,
刺身,切蔥粒,再到搓飯,
每一下是表演,也是功力,

在 品嘗每一粒壽司的背後, 師傅也一下了苦工,
 使得每一粒壽司飯入口剛好, 不會過於緊實,也不會過於鬆散。

飽頓一餐,店員送上麵豉湯和 日本蜜瓜,

麵豉湯暖肚之餘, 切得幼細的蔥粒更為湯頭 添上清甜。
日本蜜瓜甜度滿滿, 為這餐畫上圓滿的句號。
2021-09-09 261 瀏覽
首試壽司惠的二十四席料理門面感覺都較日式..店員同師傅都有禮貌唔知係咪因為新店開張..6點頭圍都座滿人..八點半第二輪都有人訂台只是冷氣差dd…不過店員話遲d會再整多部冷氣…裝修果時以後冷氣夠…吃吃下就覺得有d熱既..隔離台直情投訴左幾次話好熱😩😩吃材方面都新鮮..種類也多..但如果食物款式再豐富d同份量多dd就好了..雖然有二十四席..如果男生吃的話..恐怕會唔夠飽…較喜歡蟹肉和魚子安康魚肝..😍
首試壽司惠的二十四席料理
門面感覺都較日式..店員同師傅都有禮貌

較喜歡蟹肉和魚子安康魚肝..😍
2021-09-09
2021-09-07 284 瀏覽
Omakase可以話係我最愛嘅料理🍣可以睇住師傅喺我面前精心製作食物 同師傅傾計互動有吸引嘅時令食材 師傅嘅手勢同環境服務都係重點知道 惠SUSHI KEI 喺灣仔新店開張即刻就約埋朋友嚟食個lunch試下第一道開胃菜係輕帶酸味嘅水雲 簡單開胃之後有蒸蛋 口感嫩滑 彷彿放入口中就會融化一樣☺鰈鰈魚肉質滑而有彈力 喺壽司中間夾咗蔥加上一抹白豉油帶出魚嘅鮮味大隻嘅牡丹蝦非常吸睛🥰 上面有蝦膏豉油又香又爽 非常滿足Hiramasa 味道清甜 油份又唔會過膩👍🏻帆立貝上面放上生紫菜蓉 味道更加倍鮮甜伊左木肉身白裏透紅 肉質肥美軟腍再以柚子碎帶出清新感覺🥰深海池魚鮮嫩肥美 魚油甘香細膩佐以混入姜嘅木魚花 更係相輔相成相得益彰🤭晶瑩通透嘅白蝦壽司上灑上竹炭鹽 清甜淡雅金目鯛 脂肪位置輕輕炙燒過成件壽司帶有豐富油香 入口溶化非常嫩滑☺跟住係吞拿魚赤身 赤身部位脂肪比例較少味道濃郁 肉質鮮嫩口感結實跟住嘅炙燒拖羅同海膽都係我期待嘅高峰🤭野生拖羅少啲油脂 肉質稍為結實加上清爽嘅柚子胡椒 僻去過盛嘅油膩感🤗整體平衡有緻海膽手卷更係不得不讚舖滿澎湃嘅北海道海膽 一啖食落口 甘香鮮甜於舌尖徘徊 令人回味最後以
Omakase可以話係我最愛嘅料理🍣

坐位唔多 如果想試建議大家記得要預約先啊🥰

2021-08-19
  • 海膽
2021-09-07 234 瀏覽
[中午性價比高嘅omakase]大家想像中嘅omakase 可能都要去到$1000左右,喺呢度銅鑼灣區估唔到中午有個性價比高嘅Omakase ,中午最平嘅餐只係$500左右就有12件壽司有湯前茶亦都有甜品,平平哋去享受一下日本廚師發板嘅滋味!每一間廚師發板,都會有獨特嘅醃製方法同配搭方法,例如呢度會用白醬油配依左目,野生三文魚配左三升漬(麵豉、米同辣椒)…我自己幾鍾意佢嘅金目鯛、海膽亦好鮮甜、赤貝加柚子皮非常爽口,另外野生三文魚同吞拿魚都同出邊唔一樣,可能因為係野生,肉質會比較結實!比較小失望嘅係我個人覺得牡丹蝦同吞拿魚有啲腥,我嘅朋友就唔覺得,可能係我比較敏感!而蝶魚邊我就覺得比較鹹!最後選咗甜品,大家亦可以揀咖啡
[中午性價比高嘅omakase]

我自己幾鍾意佢嘅金目鯛、海膽亦好鮮甜、
赤貝加柚子皮非常爽口,

最後選咗甜品,大家亦可以揀咖啡
2021-09-07 194 瀏覽
灣仔有間omakase試業中。席間言談甚歡,少咗一份拘束。🌺椿 Tsubaki $1580前菜、十五席料理、汁物、甜品前菜係滑溜爽脆嘅水雲菜,加上醋同橙汁酸甜開胃。.接住順次序係:伊佐木、仙鳳趾、深海池魚、粒貝、平政、鯖魚白昆布、毛蟹、鰹魚、海膽帆立貝、熟成大拖羅、金目鯛壽司、白蝦壽司、北寄貝壽司、赤陸壽司、醬油吞拿魚壽司、海膽壽司。.最近食過幾次仙鳳趾生蠔,但今次最飽滿creamy。生紫菜加lime更突顯出生蠔嘅鮮味。.間唔中都食到鯖魚配白昆布,但呢次好有驚喜。鯖魚好新鮮。柔軟鮮甜,醋味好淡,加上白昆布味道更豐富。紫菜包住海膽同天婦羅帆立貝,表面再灑上少量竹炭鹽。海膽甜味好重,一啲明礬味都冇。一縷縷嘅帆立貝肉爽彈鮮甜。天婦羅麵衣保持到食材嘅原汁原味,亦令口感更豐富。.大拖羅不論顏色抑或紋理都同平時食到嘅有唔同,原來經過咗熟成處理。熟成後嘅拖羅味道更濃郁,亦少咗本身嘅酸味。雖然少咗入口即溶嘅感覺,但依然豐腴甘美。.各款刺身、壽司過後就到暖胃嘅魚湯。魚湯呈淺綠色,原來係加入咗蔥花同海帶。湯頭並非平時飲到嘅咁濃厚,但同樣鮮味十足。蔥花、海帶令整體味道更溫和樸素。.最後到甜品:蜜瓜、芝士豆腐
灣仔有間omakase試業中。席間言談甚歡,少咗一份拘束。

🌺椿 Tsubaki $1580
前菜、十五席料理、汁物、甜品

前菜係滑溜爽脆嘅水雲菜,加上醋同橙汁酸甜開胃。

各款刺身壽司過後就到暖胃嘅魚湯。魚湯呈淺綠色,原來係加入咗蔥花同海帶。湯頭並非平時飲到嘅咁濃厚,但同樣鮮味十足。蔥花、海帶令整體味道更溫和樸素。
最後到甜品:蜜瓜、芝士豆腐。蜜瓜當然清甜無比。以往食過作為前菜嘅芝士豆腐,質感硬而且以芝士味道為主。但今次嘅口感更軟滑如布丁,豆味香濃,甜味較重。
2021-09-05 492 瀏覽
為左慶祝轉新工,突登揀左間係灣仔新開既omakase, 試個個荷包夠唔夠硬淨一黎到即上既就係手磨新鮮既rasabi, 香得黎唔會好飲平時食開果啲咁攻鼻, 最推介係個牛蒡, 我已經食左好多好多次, 而廚師又幫我refill左好多好多次, 哈哈之後個次序就係先刺身後壽司, 一黎就係依佐目, 白魚通常有感覺而淡味啲, 不過加左海鹽, 吊返起啲魚味再黎就係仙鳳子, 姐係平時食開既生蠔, 唔同既係蠔味係十分之濃郁, 就算吞左落肚個口腔仲係有一股好強烈既鮮甜蠔味三文魚口感軟滑, 同平時果啲有唔同既係廚師預先處理過, 魚味提升左唔少跟住係平治魚同凹貝, 特別要講下個貝, 口感十分之彈牙, 而已好有鮮甜味, 大推之後係店舖既一大特色, 帆立貝天婦羅海膽卷, 海膽係十分之鮮甜, 加上輕輕炸過既帆立貝, 令到食落去有些少咬口, 而又唔會影響倒成個菜式既味道之後又係一個本人好鐘意既毛蟹, 之前係韓國日本已經係咁食, 廚師預先將蟹肉拆出黎, 再加上少少調味然後再加埋啲蟹膏, 超級好食宜個真係全晚最邪惡之一, 魚子醬加安康魚肝, caviar食落有些少咸香海水味, 加埋安康魚肝獨有既甘香同軟滑口感, 相映成趣,
之後個次序就係先刺身壽司, 一黎就係依佐目, 白魚通常有感覺而淡味啲, 不過加左海鹽, 吊返起啲魚味
宜個真係全晚最邪惡之一, 魚子醬加安康魚肝, caviar食落有些少咸香海水味, 加埋安康魚肝獨有既甘香同軟滑口感, 相映成趣, 好特別既一個菜式
之後係邪惡物之二, 油脂滿滿既拖羅, 廚師將拖羅輕輕燒一燒, 令到口感係咁油膩, 食落口有半即溶感覺, 一個字, 正
海鮮類點可以無蝦呢, 宜隻白蝦肉質實淨, 口感好彈牙, 比起平時食得好食得多
一見倒盒海膽刺身, 即刻同廚師傾下計, 原來店鋪係每日將新鮮競投返黎既海膽比客人食用, 大家可以留意一下盒上面既數字係幾多, 代表盒海膽係果日既第幾位, 話唔定有機會食倒個海膽No.1
宜個湯真係唔講得笑, 魚味係超濃同超鮮甜, 偷聽倒老闆係每日都用唔同既魚煲左成日熬製而成, 真係好飲過我阿媽煲果啲
最後甜品係芝士豆腐加個蜜瓜, 芝士味唔算好濃, 輕輕帶出左豆味, 重點係個蜜瓜真係好甜好甜, 值得一試
2021-08-22
  • 芝士豆腐加蜜瓜