🎎壽司12貫💰498 壽司11貫💰398]🍣伊佐木🍣墨魚 🦑🍣平政🍣帆立貝🍣牡丹蝦🍣深海池魚 🍣金目雕🍣赤鯥魚🍣中拖羅🍣鰈魚魚邊📝牡丹蝦個汁係個牡丹蝦蝦膏,有驚喜,中拖羅略嫌唔夠肥美,整體魚生都新鮮,有埋海膽正🥰惠 𝕊𝕦𝕤𝕙𝕚 𝕂𝕖𝕚@sushikeihk_omakase 📍灣仔謝斐道151-161號金聲大廈地舖(灣仔🚇A1出口行4分鐘就到)💫評分: 7.9/10💬店嘅設計係簡約日系以木色調為主,環境舒服,食物質素對得住價錢,魚生新鮮,lunch set omakase嚟講算抵,包埋前菜、麵豉湯&蜜瓜,入門版可以試吓呢間lunch嘅omakase🤍#惠 #sushikei#灣仔美食 #生日飯 #日本料理 #灣仔 #日本菜 #omakase #omakasehk #廚師發辦 #香港美食 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #廚師發板 #discoverhk #tagsforlike #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodlover #hkfood #food
🎎壽司12貫💰498
🍣鰈魚魚邊

惠 𝕊𝕦𝕤𝕙𝕚 𝕂𝕖𝕚
@sushikeihk_omakase
📍灣仔謝斐道151-161號金聲大廈地舖
(灣仔🚇A1出口行4分鐘就到)

💫評分: 7.9/10

#惠 #sushikei
#灣仔美食 #生日飯 #日本料理 #灣仔 #日本菜 #omakase #omakasehk #廚師發辦 #香港美食 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #廚師發板 #discoverhk #tagsforlike #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram #壽司 #japanesefood #香港日本菜 #omakasesushi
2021-10-24 43 瀏覽
朋友極力推介位於灣仔【惠壽司🍣SUSHI KEI】簡約嘅和風裝修✨師北海道承米芝蓮二星⭐ 採用日本直送珍貴食材🦑保證食到最優質的上乘料理👏今次我吃係12貫壽司Set💫首先前菜青瓜海蜇茶碗蒸!茶碗蒸味道濃郁,蛋香十足跟住就係品嚐師傅製作壽司十二貫墨魚🦑壽司口感軟彈,加上竹炭鹽,令原有鮮味提升白蝦壽司肉色晶瑩剔透口感好鮮甜金目鯛壽司質地柔軟細膩加上點點柚子皮,入口散發淡淡果香味,口感爽滑伊佐木壽司魚鮮味較濃加上蔥花襯托,肥美甘香。牡丹蝦壽司鮮甜肉質爽口彈牙,味道甘甜清爽濃郁油甘魚壽司🍣肥美鮮嫩油脂豐富滿口充滿魚油香帆立貝配新鮮生紫菜白雪雪帆立貝肉身肥厚,味道鮮爽帶甜,清新可口三文魚籽軍艦晶瑩剔透圓潤有光澤,食落口中爆發出濃郁嘅鮮味海膽壽司滿滿海膽份量十足口感滑嫩質感柔軟,味道甘甜深海池魚壽司深海池魚肉質肥美細緻爽口帶油份,入口散發油香醬油漬赤身壽司以醬油漬把鮮味帶入赤身內,味道濃厚香口吞拿魚腩壽司吞拿魚油脂均勻,入口即溶最後甜品 - 蜜瓜入口清甜多汁散發清爽果香!而家仲可以透過分享及打卡📸就可免費品嚐到清心懸蘋果汁🍹

今次我吃係12貫壽司Set💫
首先前菜青瓜海蜇茶碗蒸!
茶碗蒸味道濃郁,蛋香十足
跟住就係品嚐師傅製作壽司十二貫

墨魚🦑壽司
口感軟彈,加上竹炭鹽,令原有鮮味提升

白蝦壽司
肉色晶瑩剔透口感好鮮甜

金目鯛壽司
質地柔軟細膩加上點點柚子皮,入口散發淡淡果香味,口感爽滑

伊佐木壽司
魚鮮味較濃加上蔥花襯托,肥美甘香。

牡丹蝦壽司
鮮甜肉質爽口彈牙,味道甘甜清爽濃郁

油甘魚壽司🍣
肥美鮮嫩油脂豐富滿口充滿魚油香

帆立貝配新鮮生紫菜
白雪雪帆立貝肉身肥厚,味道鮮爽帶甜,清新可口

三文魚籽軍艦
晶瑩剔透圓潤有光澤,食落口中爆發出濃郁嘅鮮味

海膽壽司
滿滿海膽份量十足口感滑嫩
質感柔軟,味道甘甜

深海池魚壽司
深海池魚肉質肥美細緻爽口帶油份,入口散發油香

醬油漬赤身壽司
以醬油漬把鮮味帶入赤身內,味道濃厚香口

吞拿魚腩壽司
吞拿魚油脂均勻,入口即溶

最後甜品 - 蜜瓜
入口清甜多汁散發清爽果香!

而家仲可以透過分享及打卡📸就可免費品嚐到清心懸蘋果汁🍹
2021-10-23 60 瀏覽
午餐有兩款,價錢分別係$498同$1080,我哋揀咗個平啲嘅試吓❤️今日我哋係係鄭師傅主理~🌼寿司十二貫$498🌼茶碗蒸、十二貫握寿司、汁物、甜品或咖啡▶️前菜:海蜇青瓜🥒 口感夠爽茶碗蒸熱辣辣,蒸蛋好滑,入邊仲好多料▶️壽司🍣🔸伊佐木夠鮮味,唔駛點調味都已經夠鮮🔸野生北寄貝鮮甜爽口 🔸墨魚夠光澤,面上有竹炭鹽🔸金目鯛有火炙香,魚質幾肥美🔸帆立貝面上海苔,十分鮮甜🔸平政爽口,魚鮮味重🔸深海池魚,非常新鮮,鮮味十足🔸秋刀魚配有薑、蔥花,食落唔會腥🔸三文魚籽晶瑩鮮甜,魚籽夠彈彈,超級甜🔸海膽好吸引,夾紫菜食🤤非常滿足🔸野生吞拿魚,有少creamy 口感,咸咸地 🔸中拖羅油脂味夠香▶️湯係麵豉湯,好多細蔥花喺面,幾濃郁▶️最後甜品或咖啡揀咗甜品;靜崗蜜瓜,幾清甜午餐呢個份量恰到好處,滿足到食omakase 嘅癮😛

今日我哋係係鄭師傅主理~

🌼寿司十二貫$498🌼
茶碗蒸、十二貫握寿司、汁物、甜品或咖啡

▶️前菜:
海蜇青瓜🥒 口感夠爽
茶碗蒸熱辣辣,蒸蛋好滑,入邊仲好多料

▶️壽司🍣

🔸伊佐木夠鮮味,唔駛點調味都已經夠鮮
🔸野生北寄貝鮮甜爽口
🔸墨魚夠光澤,面上有竹炭鹽
🔸金目鯛有火炙香,魚質幾肥美

🔸帆立貝面上海苔,十分鮮甜
🔸平政爽口,魚鮮味重
🔸深海池魚,非常新鮮,鮮味十足
🔸秋刀魚配有薑、蔥花,食落唔會腥

🔸三文魚籽晶瑩鮮甜,魚籽夠彈彈,超級甜

🔸海膽好吸引,夾紫菜食🤤非常滿足

🔸野生吞拿魚,有少creamy 口感,咸咸地
🔸中拖羅油脂味夠香

▶️湯係麵豉湯,好多細蔥花喺面,幾濃郁

▶️最後甜品或咖啡揀咗甜品;靜崗蜜瓜,幾清甜

午餐呢個份量恰到好處,滿足到食omakase 嘅癮😛
2021-10-19 5758 瀏覽
🌟Sushi Kei 惠 🌟係最近新開嘅鮨店,主打廚師發辦,平日午市都座無虛席,建議大家必須訂位!😉🍣午市壽司十二貫 $498包括有前菜、茶碗蒸、壽司十二貫、汁物、甜品或咖啡!💕💗前菜及茶碗蒸茶碗蒸熱辣辣,口感滑溜!前菜係海蜇,好爽口!令人開胃!😋🍣伊佐木 清甜爽口!🐠🍣九鱠 屬於石斑品種,魚味清新不油膩!🐟🍣平政 肉質較結實,愈嚼愈可以品嘗到魚鮮味!❣️🍣墨魚柔軟順滑!🤍🍣粒貝 肉質幼嫩帶咬口,味道爽口鮮美,帶淡淡海水味!🌊🍣北寄貝 味道甘甜,肉質爽脆!😗🍣帆立貝 大粒飽滿,口感柔軟,鮮味突出!😉🍣炙燒金目鯛 輕輕燒過嘅金目鯛帶出魚香味,新鮮爽口!😚🍣炙燒深海池魚 魚油香味更為突出,細嫩肥美,味道鮮甜!🤩🍣三文魚籽 晶瑩剔透,橙紅圓潤,飽滿堅挺!放入口中輕輕爆開後,鮮香滿溢,令人回味無窮!😘🍣海膽 口感嫩滑,味道甘甜濃郁!🥰🍣野生拖羅入口滿滿魚油脂甘香,魚香持久,有入口即溶之感,令人印象難忘!😍🍲麵豉湯有好多切至細細粒嘅蔥花及海帶,好清爽!🌿🍈甜品靜岡蜜瓜清甜多汁!💕

🍣午市壽司十二貫 $498
包括有前菜、茶碗蒸、壽司十二貫、汁物、甜品或咖啡!💕

💗前菜及茶碗蒸
茶碗蒸熱辣辣,口感滑溜!前菜係海蜇,好爽口!令人開胃!😋

🍣伊佐木
清甜爽口!🐠

🍣九鱠
屬於石斑品種,魚味清新不油膩!🐟

🍣平政
肉質較結實,愈嚼愈可以品嘗到魚鮮味!❣️

🍣墨魚
柔軟順滑!🤍

🍣粒貝
肉質幼嫩帶咬口,味道爽口鮮美,帶淡淡海水味!🌊

🍣北寄貝
味道甘甜,肉質爽脆!😗

🍣帆立貝
大粒飽滿,口感柔軟,鮮味突出!😉

🍣炙燒金目鯛
輕輕燒過嘅金目鯛帶出魚香味,新鮮爽口!😚

🍣炙燒深海池魚
魚油香味更為突出,細嫩肥美,味道鮮甜!🤩

🍣三文魚籽

🍣海膽
口感嫩滑,味道甘甜濃郁!🥰

🍣野生拖羅

🍲麵豉湯
有好多切至細細粒嘅蔥花及海帶,好清爽!🌿

🍈甜品
靜岡蜜瓜清甜多汁!💕
2021-10-19 3368 瀏覽
Omakase不只是一餐飯,更是從中能欣賞到師傅匠心手藝的表演,令人賞心悅目之餘亦能滿足味蕾。是次體驗只能用慘不忍睹來形容,當日負責的師傅還未學滿師,手震到不得了,每切一下魚片都很吃力,明顯還未得心應手,我明白凡事總有開頭,我相信那位師傅未來會更有進步,但不是那天,我從未試過食omakase 會如此緊張,好擔心師傅會有災難性的出醜魚切得薄,wasabi很多,每件形狀都唔靚,因為魚片切得差完全沒有呈現到立體感的象拔蚌,切得不對,拍了一下只有更扁塌不解為何要切完一條條再握的墨魚壽司,對口感沒有幫助帶子本身不厚,切開一半更無輓腍口感,不太鮮甜,連鎖壽司店質素比他更好。切得很差,看到有條絲飛了出來魚片是裂開的⋯⋯魚子很難咬開⋯⋯這是食材質量問題腦天,賣相一般,頗多筋完全沒有美感⋯不太鮮甜的海膽蜜瓜都切得太貼邊總括來說,我認為是主廚的責任,明知師傅未學滿師都推出來,而且食材質量不太好,$498的公價能找到太多比這間好好多的壽司店了,是次體驗真是極不愉快。

魚切得薄,wasabi很多,每件形狀都唔靚,因為魚片切得差

完全沒有呈現到立體感的象拔蚌,切得不對,拍了一下只有更扁塌

不解為何要切完一條條再握的墨魚壽司,對口感沒有幫助

切得很差,看到有條絲飛了出來

魚片是裂開的⋯⋯

魚子很難咬開⋯⋯這是食材質量問題

腦天,賣相一般,頗多筋

完全沒有美感⋯

不太鮮甜的海膽

蜜瓜都切得太貼邊

2021-10-17 132 瀏覽
話說好朋友最近中意左食廚師發板上次講起大家都未去過呢間上午要返工所以Book左1:30pm諗住早小小去到,但係侍應話1:30pm先入得好好生意午餐有兩輪,而且兩輪都坐爆Lunch Set Order左$480一共12貫壽司對於唔係咁大食嘅我,我都有擔心會唔會太多首先一開始上咗前菜同埋茶碗蒸先前菜小食酸溜溜好開胃而蒸蛋亦都非常之滑溜之後就開始上壽司啦伊佐木牡丹蝦墨魚帆立貝金目鯛響螺北寄貝深海池魚平政魚三文魚子軍艦海膽大拖羅伊佐木:我好似第一次食都吾算肥感覺好新鮮響螺:好鮮味好爽好有口感平政魚:平時都吾多食,不過之前聽過算係頂級食材之一三文魚子軍艦:加左小小青檸汁帶出魚子嘅鮮味海膽:好肥美,但味道稍稍略嫌吾太濃味,不過食到海膽嘅時候已經開始覺得飽拖羅:肥美嘅油花,在口中揮之不去最後有得揀甜品或者咖啡,我揀咗咖啡要讚嘅係杯咖啡好香,我朋友就揀咗甜品係蜜瓜師傅都好有禮貌每件壽司都詳細講解,如果唔係我都唔知道啲魚喺邊度黎同埋叫咩名👍舖頭都幾骨緻,最鍾意門口有棵秋葉樹
話說好朋友最近中意左食廚師發板
上次講起大家都未去過呢間
上午要返工所以Book左1:30pm
諗住早小小去到,但係侍應話1:30pm先入得
好好生意
午餐有兩輪,而且兩輪都坐爆

Lunch Set Order左$480
一共12貫壽司
對於唔係咁大食嘅我,我都有擔心會唔會太多

首先一開始上咗前菜同埋茶碗蒸先

海膽
大拖羅

伊佐木:我好似第一次食都吾算肥感覺好新鮮

響螺:好鮮味好爽好有口感

平政魚:平時都吾多食,不過之前聽過算係頂級食材之一

三文魚子軍艦:加左小小青檸汁帶出魚子嘅鮮味

拖羅:肥美嘅油花,在口中揮之不去

舖頭都幾骨緻,最鍾意門口有棵秋葉樹
2021-10-16 69 瀏覽
灣仔嘅壽司惠,主打Omakase,師承米芝蓮二星五十嵐信幸!位處商業區,午市經常座無虛席!風格著重於呈現食材嘅原味,以蒸餾過嘅透明豉油作主要嘅調味!壽司飯飯粒分明,空氣感重,味道淡麗而優雅!午市壽司十二貫 $498前菜及茶碗蒸海蜇夠晒爽口開胃!加入百合嘅茶碗蒸,散發著陣陣清香!伊佐木 - 鮮甜彈牙!九鱠 - 石斑中嘅極品,柚子皮帶出鮮美!平政 - 口感清爽,細嚼下甜味愈來愈出!墨魚 - 加入柚子皮、喜瑪拉雅山岩鹽、同埋青金桔汁,都擋唔住黑魚嘅軟糯甜美!北寄貝 - 散發著海洋嘅氣息!牡丹蝦 - 入口軟綿,甘甜味於口腔爆發!帆立貝 - 肥大肉厚,柚子皮同埋青金桔汁襯托出帆立貝嘅清甜!炙燒金目鯛 - 拎入廚部燒完先握壽司,唔怕燒燶飯,又唔會太油!生紫菜增添了海水味!炙燒深海池魚 - 深海池魚夠晒肥,甘香可口!三文魚籽 - 粒粒飽滿仲要幾堅挺,逐粒逐粒喺口腔內爆開,咸鮮味餘韻頗長,正!海膽 - 好creamy,滋味無窮!野生吞拿魚腩 - 帶筋嘅吞拿魚腩肥美可口,魚油持續刺激味蕾!麵豉湯勁爆多蔥,好清新!甜品是日甜品為靜岡蜜瓜!

午市壽司十二貫 $498
前菜及茶碗蒸
海蜇夠晒爽口開胃!加入百合嘅茶碗蒸,散發著陣陣清香!
伊佐木 - 鮮甜彈牙!
九鱠 - 石斑中嘅極品,柚子皮帶出鮮美!
平政 - 口感清爽,細嚼下甜味愈來愈出!
北寄貝 - 散發著海洋嘅氣息!
牡丹蝦 - 入口軟綿,甘甜味於口腔爆發!
炙燒深海池魚 - 深海池魚夠晒肥,甘香可口!
海膽 - 好creamy,滋味無窮!
麵豉湯
勁爆多蔥,好清新!
甜品
是日甜品為靜岡蜜瓜!
2021-10-14 180 瀏覽
適逢打風前夕book左間OMAKSE本來有諗過收早想取消但係同朋友商量過之後覺得師傅其實已經一早準備晒所有魚料所以最後都決定前往好彩當日晏晝其實都風平浪靜我哋約咗第二個時段,準時1:30可以入座我地選左12貫壽司 $480食物質素不俗,當中亦有驚喜而侍應招呼亦都週到,不停加茶唯覺得與師傅交流比較少亦可能當日比較忙碌但食材用料新鮮講究茶碗蒸賣相吸引,亦很滑溜全部壽司用上白豉油,所以色澤更加鮮明🐟伊佐目魚肉白雪亮麗,散發着陣陣鮮甜。🐟牡丹蝦蝦肉帶甘甜鮮味味道🐟墨魚加上青檸令到鮮味提升。🐟帆立貝偏向軟稔清甜,🐟金目鯛🐟響螺咬落很是爽口,配埋岩鹽同青檸🐟北寄貝有別於平時吃到的,豐富嘅鹹鮮味道🐟深海池魚帶豐腴油份,入口滿足。🐟平政魚魚肉白雪亮麗,入口偏爽口及清香🐟三文魚子軍艦爽脆既魚子,鹹鮮味在口中大爆發。🐟海膽是又高潮位之一,同樣是質感濃口滑溜🐟野生拖羅見到佢又知道差唔多去到尾聲又是幸福的味道感覺,帶豐腴油份,回甘既魚油味令我依依不捨。🍲麵豉湯個人認為偏鹹咗少少🍈甜品有蜜瓜或者日本咖啡可以選擇但我認為靜岡小姐亦係絕對不能缺少

適逢打風前夕book左間OMAKSE
本來有諗過收早想取消
但係同朋友商量過之後
覺得師傅其實已經一早準備晒所有魚料
所以最後都決定前往
好彩當日晏晝其實都風平浪靜
我哋約咗第二個時段,準時1:30可以入座

我地選左12貫壽司 $480
食物質素不俗,當中亦有驚喜
侍應招呼亦都週到,不停加茶
唯覺得與師傅交流比較少
亦可能當日比較忙碌
但食材用料新鮮講究

茶碗蒸賣相吸引,亦很滑溜
全部壽司用上白豉油,所以色澤更加鮮明

🐟伊佐目
魚肉白雪亮麗,散發着陣陣鮮甜。

🐟牡丹蝦
蝦肉帶甘甜鮮味味道

🐟墨魚
加上青檸令到鮮味提升。

🐟帆立貝
偏向軟稔清甜,

🐟金目鯛

🐟響螺
咬落很是爽口,配埋岩鹽同青檸

🐟北寄貝
有別於平時吃到的,豐富嘅鹹鮮味道

🐟深海池魚
帶豐腴油份,入口滿足。

🐟平政魚
魚肉白雪亮麗,入口偏爽口及清香

🐟三文魚子軍艦
爽脆既魚子,鹹鮮味在口中大爆發。

🐟海膽

是又高潮位之一,同樣是質感濃口滑溜

🐟野生拖羅
見到佢又知道差唔多去到尾聲
又是幸福的味道感覺,帶豐腴油份,回甘既魚油味令我依依不捨。

🍲麵豉湯
個人認為偏鹹咗少少

🍈甜品有蜜瓜或者日本咖啡可以選擇
但我認為靜岡小姐亦係絕對不能缺少
2021-10-13 162 瀏覽
早兩日Lunch 行過灣仔謝斐道,見好多人喺門口等位,原來新開咗間Omakase ,呢間宣傳介紹由師承北海道米芝蓮二星廚師五十嵐信幸的峻師傅主理及用日本直送矜貴食材,一於打去訂位,前日終於食到,lunch set 有兩款:「壽司12貫」$498,及咲Saku $1080, 今次就試吓「壽司12貫」:(1)茶碗蒸(好滑)(2)12貫壽司(深海池魚、、赤海膽、野生吞拿魚、野生toro 、時不知鮭、大間拖羅、小肌 / 新子、希海極上生雲丹、頂級魚子等等。)好味好新鮮(3)汁物 (好清甜)(4)甜品或咖啡(蜜瓜超甜)店內全bar 枱,有4位師傅,每位師傳招呼4位客人,咁平就可以食到「Omakase」,係一個唔錯嘅美食體驗。

(1)茶碗蒸(好滑)

好味好新鮮

(3)汁物 (好清甜)

(4)甜品或咖啡(蜜瓜超甜)

2021-10-12 101 瀏覽
I have found a new favorite omakase restaurant to satisfy my sushi craving! This hot spot at Wan Chai serves fresh and quality sushi & Japanese cuisine at a down-to-earth pricing: lunch set around HK$500 you can enjoy 12 pcs of sushi, chawanmushi, miso soup, dessert or coffee, such a good deal rite? And I like the simplicity of their interior designThese were some of the most impressive sushi pieces among my omakase journey here:▪︎Toro/野生吞拿魚 >The texture of this gorgeous toro cut was very del

▪︎Toro/野生吞拿魚

>The texture of this gorgeous toro cut was very delicate with a delightful buttery flavor; so fresh that this raw piece was like melting in my mouth when chewing. Deeply adored by it's fascinating scarlet color

▪︎Spot Prawn/牡丹蝦

>This briny piece was super sweet and tasty. The translucency of the flesh was sparkling under the spot light

▪︎Cuttlefish/墨烏賊

⤴️ Surprisingly a delicious and sweet number. Tender, a little springy with fresh and creamy notes. Garnished with takesumi-jio and lime zest took the sashimi piece to another level

Isaki/伊佐木

>This beautiful piece had lean, sweet and delicate attributes after a 3-day aging, with a signature red band underneath the skin and the icy white translucent flesh

▪︎Sea Urchin/銀次郎海膽手卷

>A sublime delicacy in rich gold color, uni had a nice creamy & buttery texture with briny and fishy mineral taste

▪︎Chawanmushi・Steamed Egg/茶碗蒸

>Heartwarming smooth little custardy appetizer. Simple and light in taste with fresh and I found starchy lily bulbs inside

▪︎Miso soup with scallion/汁物

>Clear and soothing broth loaded with aromatic scallions

▪︎Shizuoka Melon/靜岡蜜瓜
Lunch Omakase
野生吞拿魚
野生拖羅
海膽手卷
灣仔性價比很不錯的omekase店~~~難得放一日假,要對自己好啲。所以今日瞓到自然醒之後,就嚟咗朋友介紹嘅呢一間日式餐廳度食午餐,其實黎之前都冇睇過價錢就嚟咗,本來諗住omekase應該要過千,點知佢原來佢哋午市都幾抵食,加埋一,人均最平500多d就有交易。~~~同其他omekase一樣,佢地都係包埋前菜、湯同埋甜品,除咗呢啲之外,我哋五百幾蚊嗰個套餐就包埋12貫壽司。~~~前菜係微辣嘅青瓜海蜇,清爽開胃,湯係香蔥豆腐紫菜麵豉湯,暖身清香,甜品係靜岡蜜瓜,香甜多汁,三樣嘢都幾唔錯。~~~12貫壽司,由於種類眾多,而且次次都唔同,係壽司師傅根據時令安排,就唔一一細講。但當中我最鍾意嘅就係晶瑩剔透又彈牙嘅牡丹蝦,顏色雪白上面再加上海草醬嘅墨魚,非常有咬口,仲有喺口裡面粒粒鮮甜澎湃嘅三文魚籽軍艦等等,全部都令我印象深刻~~~整體來講性價比都唔錯,可以encore
灣仔性價比很不錯的omekase店
~~~
整體來講性價比都唔錯,可以encore
🔍灣仔謝斐道151-161號金聲大廈地舖-----早前見到網站報道灣仔開咗呢間日式餐廳,主理人師承北海道米芝蓮二星廚師五十嵐信幸 (Sushizen すし善),朋友話Lunch Time價錢相對親民,放假就Book咗位過黎試下。簡約嘅和風裝修,說不上華麗,但整整潔潔,有種親民嘅日式地道感。午市有兩款套餐,首次嘗試就揀咗價錢較平嘅$498 12貫壽司Set裡面亦連帶附有前菜(青瓜海蜇、茶碗蒸)、湯(麵豉湯)同甜品(靜岡哈密瓜)。➼12貫壽司:.✨包括有伊佐木、牡丹蝦、平定魚、墨魚、帆立貝、三文魚籽軍艦、金目鯛、深海池魚、北寄貝、野生吞拿魚、大拖羅、北海道海膽。.魚生質素不俗,整體穩定發揮,伊佐木鮮甜彈牙、牡丹蝦雪白通透、平定魚爽口無筋、野生拖羅色澤鮮紅帶油光 、海膽則呈鮮橙色,瓣塊結實之餘,入口亦細膩綿軟,為12貫壽司作一美好收結。✨抵讚位:伴壽司嘅醃牛蒡,條條清甜脆身,連我呢啲本身唔食牛蒡嘅人,都忍唔住食多幾條。服務員非常有禮貌。✨改善位:茶碗蒸雖幼滑,但冇乜餡料,豐富度略遜,麵豉湯比較Standard,加入大量日本小青蔥頗為解膩,但驚喜度可以更好。
🔍灣仔謝斐道151-161號金聲大廈地舖
-----

➼12貫壽司

2021-10-11 45 瀏覽
近日天氣反常,但都無阻我一嚐日式料理的心,今日走到灣仔一間裝潢樸素,卻有一位經驗豐富的大師傅主持,保證食到最優質的上乘料理。「惠」提供2款主打Lunch Omakase,壽司十二貫及咲,可按喜好揀選🥰!先來餐前小食及茶碗蒸!茶碗蒸味道濃郁,蛋香十足,還融入了鮮甜嘅香味。現在更有小小優惠,分享及打卡便可免費嚐到清心懸蘋果汁,當然唔執輸即做😅。看到大師傅 峻師傅精湛刀功,已準備了一系列的刺身,為我們製作壽司十二貫。墨魚壽司口感軟彈的墨魚上加上竹炭鹽,令原有的鮮味更突出。白蝦壽司白蝦比較小食到,肉色晶瑩剔透加上芥末醬,綿綿口感,更覺鮮甜。金目鯛壽司金目鯛上加上點點柚子皮,肉質細嫩肥美,味道鮮甜,口感爽滑。伊佐木壽司伊佐木加上蔥花襯托,更顯肉質雪白,肥美甘香。牡丹蝦壽司鮮甜的蝦肉肥碩有彈性,味道甘甜濃郁。油甘魚壽司油甘魚肉質嫩滑,油脂豐富。帆立貝壽司帆立貝肉身肥厚,味道鮮爽帶甜。三文魚籽軍艦三文魚籽晶瑩剔透,飽滿大大粒,魚油甘香。海膽壽司海膽肥厚細膩,質感柔軟,甘香甜美。深海池魚壽司深海池魚肉質細緻爽口帶油份,味道甜美。醬油漬赤身壽司以醬油漬把鮮味帶入赤身內,令其味道更清新爽口。吞拿魚腩壽司吞

先來餐前小食及茶碗蒸!
茶碗蒸味道濃郁,蛋香十足,還融入了鮮甜嘅香味。

墨魚壽司
口感軟彈的墨魚上加上竹炭鹽,令原有的鮮味更突出。

白蝦壽司

金目鯛壽司
金目鯛上加上點點柚子皮,肉質細嫩肥美,味道鮮甜,口感爽滑。

伊佐木壽司
伊佐木加上蔥花襯托,更顯肉質雪白,肥美甘香。

牡丹蝦壽司
鮮甜的蝦肉肥碩有彈性,味道甘甜濃郁。

油甘魚壽司
油甘魚肉質嫩滑,油脂豐富。

帆立貝壽司
帆立貝肉身肥厚,味道鮮爽帶甜。

三文魚籽軍艦
三文魚籽晶瑩剔透,飽滿大大粒,魚油甘香。

海膽壽司
海膽肥厚細膩,質感柔軟,甘香甜美。

深海池魚壽司
深海池魚肉質細緻爽口帶油份,味道甜美。

醬油漬赤身壽司
以醬油漬把鮮味帶入赤身內,令其味道更清新爽口。

吞拿魚腩壽司
吞拿魚油脂均勻,油脂甘香,入口即溶。

甜品 - 蜜瓜
蜜瓜入口清甜,口感細緻,充滿濃郁而清爽的果香!
1K
2021-10-10 38 瀏覽
壽司十二貫 ($498)套餐包括前菜、茶碗蒸、12款壽司、湯和甜品/咖啡,價錢親民划算,性價比高!墨魚嫩滑富彈性,加上竹炭鹽,天然鹹味更能將墨魚的鮮味提升。白蝦細綿鮮甜,鮮味十足。金目鯛質地柔軟細膩,加了點柚子皮,入口散發淡淡果香味,味道清新。伊佐木肉質柔軟,魚鮮味較濃,配上清新的蔥花襯托,味道層次更見昇華。牡丹蝦肉質爽口彈牙,紮實脆嫩,鮮甜清爽。天然油甘魚肥美鮮嫩,柔軟中帶點爽口,充滿魚油香。帆立貝配新鮮生紫菜白雪雪的帆立貝,肉厚多汁、軟綿鮮甜,清新可口。三文魚籽橙紅圓潤,富有光澤,晶瑩剔透,佐以柚子皮清新感十足,進食時在口腔中爆發出濃郁的鮮味。師傅落手毫不吝嗇,海膽份量十足,金黃色澤鮮明誘人,口感滑嫩 Creamy,味道甘甜帶有香氣!深海池魚相當肥美,質感嫩滑爽口,入口散發油香。油醬吞拿魚軟腍,口感肥美腴滑,味道濃厚香口。野生吞拿魚腩油花極美,光看著已讓人垂涎欲滴,油香四溢,入口即化。最後以蜜瓜作結,果肉軟滑,甜美多汁。

壽司十二貫 ($498)

墨魚嫩滑富彈性,加上竹炭鹽,天然鹹味更能將墨魚的鮮味提升。

白蝦細綿鮮甜,鮮味十足。

牡丹蝦肉質爽口彈牙,紮實脆嫩,鮮甜清爽。

天然油甘魚肥美鮮嫩,柔軟中帶點爽口,充滿魚油香。

帆立貝配新鮮生紫菜
白雪雪的帆立貝,肉厚多汁、軟綿鮮甜,清新可口。

深海池魚相當肥美,質感嫩滑爽口,入口散發油香。

油醬吞拿魚軟腍,口感肥美腴滑,味道濃厚香口。

最後以蜜瓜作結,果肉軟滑,甜美多汁。
2021-10-09 70 瀏覽
好開心試到位於灣仔嘅omakase, 佢嘅午市真係包羅萬有、性價比高, 好適合一眾OL午飯去chill下尼度嘅拖羅油脂豐富,肉質新鮮, 能夠試到咁新鮮嘅魚生真係一種享受🥰另外非常欣賞師傅嘅刀工 不禁令我聯想起台上一分鐘台下十年功,米芝蓮兩星真係名不虛傳

2021-08-18
120 分鐘 (堂食)
  • 拖羅