2021-09-03 315 瀏覽
門口極有神秘感!門中有門~中間極有日本特色🍁楓葉在旁,加上小石路🪨瞬間到了日本🤣Omakase Lunch set $498 進店坐低後即送上醋味水雲菜,帶到酸酸味道,極為開胃!🥚茶碗蒸 裡面有百合花瓣,蛋味帶甜☺️✨依佐目 白裡透紅 表面撒上新鮮柚子皮帶出清新感✨北寄貝 師傅話用白鼓油可以突出返魚原來色澤👨🏻‍🍳⭐️金目鯛 脂肪位用網紋火炙過🔥魚油味超突出🤤⭐️牡丹蝦 表面再淋上牡丹蝦膏🦐蝦膏清甜,蝦肉爽甜🤤✨平政魚 夏天季節時令魚類☀️脂肪肥嫩🤩✨深海池魚 表面有木魚花 魚油甘香😙✨魚子軍艦 魚子大大粒😝喺口腔中爆發😌⭐️醬油漬赤身 醃過嘅赤身味道比較濃😛⭐️北海道馬糞海膽 🔆師傅大大匙直接從盒中潷起一大羹海膽放喺紫菜上面🤩然後叫我哋用接住😽師傅話要大大羹咁食海膽先至爽🥰海膽超鮮甜⭐️大卜口 脂肪分佈超超超靚❄️大拖羅極柔軟入口即融,超級鐘意🥰☕️汁物 青蔥味噌湯 🍈甜品 日本蜜瓜 爽甜 完美結尾☺️‼️每壽司都會放少少芥末!如果唔食嘅話記得同師傅講!

Omakase Lunch set $498
進店坐低後即送上醋味水雲菜,帶到酸酸味道,極為開胃!

🥚茶碗蒸 裡面有百合花瓣,蛋味帶甜☺️

✨依佐目 白裡透紅 表面撒上新鮮柚子皮帶出清新感

✨北寄貝 師傅話用白鼓油可以突出返魚原來色澤👨🏻‍🍳
⭐️金目鯛 脂肪位用網紋火炙過🔥魚油味超突出🤤

⭐️牡丹蝦 表面再淋上牡丹蝦膏🦐蝦膏清甜,蝦肉爽甜🤤

✨平政魚 夏天季節時令魚類☀️脂肪肥嫩🤩
✨深海池魚 表面有木魚花 魚油甘香😙
✨魚子軍艦 魚子大大粒😝喺口腔中爆發😌

⭐️醬油漬赤身 醃過嘅赤身味道比較濃😛

☕️汁物 青蔥味噌湯
🍈甜品 日本蜜瓜 爽甜 完美結尾☺️

‼️每壽司都會放少少芥末!如果唔食嘅話記得同師傅講!
午餐
2021-09-01 403 瀏覽
Sushi Kei係灣仔開幕啦!主廚峻師傅入行21年,師承北海道米之蓮二星廚師五十嵐信幸,堅持讓客人品嚐到最上乘的和食料理。餐廳主打日本高級廚師發辦,更不時由日本現地買手當地魚市場競投,為食客帶來直送時令稀有食材。1️⃣Lunch Omakase $498前菜:煮雜菜及茶碗蒸-茶碗蒸好嫩滑壽司十二貫:金目鯛配白豉油北海道帆立貝平政魚🌟深海池魚-油脂香氣濃郁石垣貝時不知日本野生三文魚北海道毛蟹🌟銀雪魚-油脂香氣濃郁,配上柚子鹽令魚嘅鮮味更突出。🌟馬糞海膽-鮮味十足野生吞拿魚🌟中拖羅-肥美蒽花魚味增湯甜品:靜岡蜜瓜🙆🏻‍♀️美味指數:7.45/10Sushi Kei 惠 (灣仔)地址🐾:灣仔謝斐道161號金聲大廈地舖
[灣仔~ Sushi Kei]

🌟深海池魚-油脂香氣濃郁
石垣貝
時不知日本野生三文魚
北海道毛蟹
🌟銀雪魚-油脂香氣濃郁,配上柚子鹽令魚嘅鮮味更突出。
🌟馬糞海膽-鮮味十足
野生吞拿魚
🌟中拖羅-肥美
蒽花魚味增湯

甜品
靜岡蜜瓜

🙆🏻‍♀️美味指數:7.45/10

Sushi Kei 惠 (灣仔)
地址🐾:灣仔謝斐道161號金聲大廈地舖
2021-08-29 1157 瀏覽
食 Omakase 除左享受每一種食材,師傅亦係重要一環。呢度既師傅從客人的角度出發,最緊要客人食得開心。全晚都好投入餐廳的氣氛,食物安排亦有花心思。一向食開由淡到濃,今次就淡濃淡濃咁食,款式又多,一定食到飽住走。見師傅成板靚海膽拎出嚟,作為海膽迷真係會比心心眼。師傅話係拍賣返黎既禮文島白海膽,知佢咩料啦!然後師傅將海膽放到我手上,望住咁靚既海膽,本能反應只想多拍兩張相。入口即溶又鮮甜,不帶半點苦澀味,對鐘意食海膽既我就好似上左天堂咁。另一種享受就係胺康魚肝配Caviar,雖然感覺似食西餐,淨係金箔魚子醬已經夠豪,裡面的自家調製的胺康魚肝保證食到膩,大啖大啖豪食真係高級享受。最近食厚岸蠔就食得多,今次食北海道仙鳳趾生蠔又另一番風味。味道鮮甜濃郁,口感嫩滑,反而不是食海水味。其他平時 Omakase 食到既款式呢度一樣高質,好似白蝦,絕對柔軟,近乎入口即化。石垣貝一定生拍比你睇,新鮮爽甜。仲有一個海膽炸帆立貝卷,香脆紫菜包住肥美帆立貝,仲有鋪上滿滿既海膽,口感同味蕾真的很興奮。炭燒天然野生吞拿魚腩肥美可口,滿口油脂。呢度另一個玩法係”熟成”,令魚的鮮味更濃。其實食完師傅問我有咩要改善,我

炭燒天然野生吞拿魚腩肥美可口,滿口油脂。
呢度另一個玩法係”熟成”,令魚的鮮味更濃。
其實食完師傅問我有咩要改善,我真係答唔到,因為今次對於食物,師傅同環境都好滿足,絕對做到師傅所想既開心食。

最後真係好想多謝師傅今晚咁好招待。
2021-08-23
2021-08-28 273 瀏覽
位於灣仔謝斐道< 𝓢𝓾𝓼𝓱𝓲 𝓚𝓮𝓲 >, 一間新開高級廚師發辦日式料理店。裝潢以樸素簡約為主, 只設有十八個座位, 並由師承北海道米芝蓮二星廚師五十嵐信幸的峻師傅主理。ᴸᵘⁿᶜʰ ᴼᵐᵃᵏᵃˢᵉ 寿司十二貫 $⁴⁹⁸前菜: 水雲菜以及茶碗蒸。十二貫握り寿司:伊佐木: 柔軟多脂。金目鯛: 火炙再散上柚子皮。北海道帆立貝: 面層放有生紫菜點綴。平政魚: 油甘魚的近親, 魚味更加濃郁。深海池魚: 爽嫩肥美, 配搭木魚花醬。北寄貝: 爽口鮮甜。牡丹蝦: 蝦肉肥美, 蝦膏帶有濃郁鮮美味道。野生拖羅: 油脂分佈平均。赤鯥: 脂肪豐盈, 鮮甜美味。醬油漬赤身: 口感緊緻, 帶有獨特酸梅味。海膽手卷: 採用上宮城縣海膽, 質感幼滑。汁物:蔥花魚味噌湯。甜品或咖啡:日本蜜瓜, 甜甜味道。惠📍灣仔謝斐道161號金聲大廈地舖

ᴸᵘⁿᶜʰ ᴼᵐᵃᵏᵃˢᵉ
寿司十二貫 $⁴⁹⁸
前菜:
水雲菜以及茶碗蒸。

十二貫握り寿司:
伊佐木: 柔軟多脂。
金目鯛: 火炙再散上柚子皮。
北海道帆立貝: 面層放有生紫菜點綴。
平政魚: 油甘魚的近親, 魚味更加濃郁。
深海池魚: 爽嫩肥美, 配搭木魚花醬。
北寄貝: 爽口鮮甜。
牡丹蝦: 蝦肉肥美, 蝦膏帶有濃郁鮮美味道。
野生拖羅: 油脂分佈平均。
赤鯥: 脂肪豐盈, 鮮甜美味。
醬油漬赤身: 口感緊緻, 帶有獨特酸梅味。
海膽手卷: 採用上宮城縣海膽, 質感幼滑。

汁物:
蔥花魚味噌湯。

甜品或咖啡:
日本蜜瓜, 甜甜味道。

📍灣仔謝斐道161號金聲大廈地舖

2021-08-21
灣仔謝斐道開左間高級壽司店雖然唔係大街 但係灣仔入境嘅行人天橋落去都好方便位置靜中帶旺 想靜靜聲嘆返餐 真係幾好選擇餐廳主打壽司omakase廚師發板即使係高級餐廳 但菜單都係豐儉由人由500到2000嘅omakase餐都有所以大家可以按自己需要叫今次就叫左 壽司十二貫 都係$498/位前菜 水雲髮菜涼伴菜式 夏天食一流 口感清爽 開胃茶碗蒸非常滑溜 最底仲食到鮮百合接住就到壽司部分依佐木壽司用白豉油 所以睇落好似無落醬汁白豉油味道較淡 突顯魚肉甜美平政魚壽司非常爽口鮮甜帆立貝壽司配上岩鹽同青檸皮簡簡單單處理 食到貝類甜味牧丹蝦壽司 用上蝦膏整成嘅豉油另外亦用冰水浸蝦 令蝦肉更爽深海池魚壽司配七升漬調味金目鯛壽司上面加上烘木魚花 非常有風味吞拿魚赤身醬油漬非常重魚味 無得輸太刀魚壽司即係香港人叫嘅牙帶用上岩鹽同柚子皮調味 好彈牙野生吞拿魚拖羅壽司用上日本青森縣産嘅野生拖羅 同一般養魚比 油膩更為均 滿油香而不膩馬糞海膽壽司最後一貫壽司當然係交比海膽馬糞海膽超creamy 勁甜 幸福感滿滿甜品 日本靜岡蜜瓜食前噴上威士忌 提昇蜜瓜甜味同香味非常滿足
灣仔謝斐道開左間高級壽司

甜品 日本靜岡蜜瓜
食前噴上威士忌 提昇蜜瓜甜味同香味
非常滿足
2021-08-25 236 瀏覽
【從未試過... 食飯食到忘記自己喺香港】出去食飯都食咗20幾年.. 通常食Omakase嘅餐廳都係好神秘外邊只係會睇到少少 甚至完全睇唔到入面而今次同朋去呢間位於灣仔嘅___ 格局真係非常特別舖面都係一異黑色為主 入邊點樣 係完全睇唔到打開門時 映入眼簾並唔係餐廳格局而家一個富有日本特色嘅超迷你小巷要再開多道門 先會入到去餐廳內部真係一個幾有特色嘅設計呀!由於係廚師發版 所以係咩都唔洗諗等師傅準備食材等咗陣 就直入正題!師傅都係按照由淡到濃味次序去整平時上壽司時 都會見到魚生面會有淡淡鼓油色但今次咩色都冇 正當心中有疑惑時師傅立即介紹 佢哋用嘅係白鼓油 所以唔會見到有色特點係 咸度會淡啲 比魚味有更大空間發揮而食落口時 亦都感覺到係冇咁咸 整體講係淡味咗但反而個魚香會有更深感受 真係幾唔錯以下就簡單介紹下啦 自己覺得好鐘意就會講多2句!!伊左目 第一件壽司 係淡淡嘅魚香平政 師傅話同油甘魚同科 但食落比較彈牙帆立貝 加咗 檸檬汁同岩鹽 酸味 咸味 再加上帆立貝嘅鮮味 3味集於一身時 好正!金目鯛 皮下脂肪位做咗火灼 口感好柔軟牡丹蝦 呢個係我其中一件最鐘意嘅!!! 因為面頭黃黃地嘅
【從未試過... 食飯食到忘記自己喺香港】

外邊只係會睇到少少 甚至完全睇唔到入面
而今次同朋去呢間位於灣仔嘅___ 格局真係非常特別
舖面都係一異黑色為主 入邊點樣 係完全睇唔到
打開門時 映入眼簾並唔係餐廳格局
而家一個富有日本特色嘅超迷你小巷
要再開多道門 先會入到去餐廳內部
真係一個幾有特色嘅設計呀!

由於係廚師發版 所以係咩都唔洗諗
等師傅準備食材等咗陣 就直入正題!
師傅都係按照由淡到濃味次序去整
平時上壽司時 都會見到魚生面會有淡淡鼓油色
但今次咩色都冇 正當心中有疑惑時
師傅立即介紹 佢哋用嘅係白鼓油 所以唔會見到有色
特點係 咸度會淡啲 比魚味有更大空間發揮
而食落口時 亦都感覺到係冇咁咸 整體講係淡味咗
但反而個魚香會有更深感受 真係幾唔錯

以下就簡單介紹下啦 自己覺得好鐘意就會講多2句!!

伊左目 第一件壽司 係淡淡嘅魚香

平政 師傅話同油甘魚同科 但食落比較彈牙

金目鯛 皮下脂肪位做咗火灼 口感好柔軟

牡丹蝦 呢個係我其中一件最鐘意嘅!!! 因為面頭黃黃地嘅 係加咗白鼓油嘅蝦膏同平時食開嘅牡丹蝦完全唔同層次 加咗蝦膏後 成件壽司完整咗 好L正!

深海池魚 面頭係生紫菜 如果你係鐘意油脂味 呢件會好啱你 非常濃郁 正!

赤身醬油漬 師父解釋赤身本身會有浸酸味 而用醬油呢 就可以去除酸味 等啲酸味唔好搶走赤本身嘅味道

赤鯥魚 上邊係木魚花 同樣係油香強勁 但好在唔膩

中拖羅 唔需要點介紹 好食! 好食! 同埋 好食!

馬糞海膽 放入口中已經係咁發出 「唔...唔....唔...」 知咩事啦
2021-08-25 310 瀏覽
每一次 Omakase 都係一次興趣交流會靜心欣賞一切,一握從原材料到成形過程,是表演互動,定能長知識惠,主打係 #厨師發辦師傅一對一製作,貼心度更高而壽司經已用白䜴油調味食客基本上完全無須點醬油/前菜・ 水雲水髮菜・茶碗蒸/壽司十二貫/汁物・湯/甜品・威士忌蜜瓜品/前菜沖繩的水雲水髮菜比平日買即食嘅款式更清爽微酸,開胃而茶碗蒸一如預期嫩滑中間加了白合,多了分口感,品/壽司包括有伊佐木,我們俗稱的雞魚另外還有平政,與油甘魚同科,但口感似間白魚,魚味濃以下三款,較深刻首先牡丹蝦,巧思在於師傅加在白䜴油中拌入蝦膏 彷彿還原了牡丹蝦的神髓味道其次青森大間港野生吞拿魚吞拿魚為醬油漬吞拿魚普遍酸度高但醬油漬反而減緩其酸感散發味道與直接點醬油食味道截然不同長知識了還有赤鯥魚 本身係冬季魚,亦為稀有魚皮軟,而皮下脂肪較多但師傅輕燒過後,油感降低魚脂味香濃而不膩另外Omakase壽司款常客有帆立貝及金目雕前者配粉紅岩鹽X柚子碎飯面後者則是七星醬深海池魚配生紫菜,油脂平衡至於北海道馬份海膽不用多說因為沒有不好味的可能細問下原來餐廳新開業不久Lunch set以刺身壽司為主Dinner set會加入埋爐端
每一次 Omakase
都係一次興趣交流會
靜心欣賞一切,一握
從原材料到成形
過程,是表演
互動,定能長知識

惠,主打係 #厨師發辦
師傅一對一製作,貼心度更高
壽司經已用白䜴油調味

沖繩的水雲水髮菜
比平日買即食嘅款式更清爽
微酸,開胃
而茶碗蒸一如預期嫩滑
中間加了白合,多了分口感,
品/壽司
包括有伊佐木,我們俗稱的雞魚
另外還有平政,與油甘魚同科,但口感似間白魚,魚味濃

以下三款,較深刻
首先
牡丹蝦,巧思在於師傅加在白䜴油中拌入蝦膏
彷彿還原了牡丹蝦的神髓味道

味道與直接點醬油食味道截然不同
長知識了

還有
赤鯥魚
本身係冬季魚,亦為稀有魚
皮軟,而皮下脂肪較多
但師傅輕燒過後,油感降低
魚脂味香濃而不膩

另外Omakase壽司款常客
有帆立貝及金目雕
前者配粉紅岩鹽X柚子碎飯面
後者則是七星醬
深海池魚配生紫菜,油脂平衡
至於北海道馬份海膽

Lunch set以刺身壽司為主
Dinner set會加入埋爐端燒元素
枱客不多,靜心製作
2021-08-24 130 瀏覽
🔸惠 shushi Kei正苦啱啱八月頭派完錢,銀包多個錢喺身,會心郁想食下好嘢...唔知去食個Omakase又會唔會太過份呢😏之前響灣仔發現咗呢間超級新嘅日式廚師發辨,終於搵到個理由去食下啦。椿 Tsubaki 套餐🏷️前菜 15席料理汁物甜品首先前菜係加咗水果汁嘅海蘊,清爽又開胃😋然後再嚟一個北海道鷗洋赤海膽,用紫菜包住輕微炸過嘅帆立貝,上面再放一堆海膽,嗰個唔同層次嘅口感同鮮甜難以言喻!!加咗醬油嘅北海道蠔,令到個鮮味更突出,正值盛產期伊左目魚,爽口彈牙,師傅好似落雪咁喺上面灑咗一層特別帶香味嘅鹽,再輕輕放上幾朵花,未食已覺得好靚,呃我唔少菲林😂深海池魚兩味,鮮味美味。厚切肉質紮實又魚味濃嘅平政魚。毛蟹加入咗蟹再撈勻,令到本呢簡單清甜嘅鞋肉味道變得唔同曬✨有富山灣寶石之稱嘅白蝦,肉質滑嫩鮮甜🦐個北寄貝係我食過以嚟最彈牙清爽赤鯥魚又會叫黑喉魚,輕輕火灸一下會令到本身嘅油脂香更出,帶有醬油咸香嘅吞拿魚醬油漬,令人有少少想飲返啖清酒🍶最後個魚湯真係好暖胃好好飲,臨尾再黎哈蜜瓜同芝士豆腐,冇諗過芝士同豆腐個味道到出嚟都幾夾終於都好似有兩至三款唔記得記低,因為向師傅遞咁精緻嘅美食畀我嗰陣
🔸惠 shushi Kei

椿 Tsubaki 套餐🏷️
前菜
15席料理
汁物
甜品

終於都好似有兩至三款唔記得記低,因為向師傅遞咁精緻嘅美食畀我嗰陣,已經太興奮唔記得即時mark返低🥲

💲Hkd 1580
🏡灣仔謝斐道161號金聲大廈地舖
2021-08-24 195 瀏覽
New omakase in townAlthough the slow cooked oden style appetiser is very uncommonThe taste is quite yumWith cabbage deeply soaked in the saucingGiving you very soothing start for the daySushi rice is quite light in general with only a hint of vinegarLove the shell sushi Very umami and chewy in textureThough I’m hoping a thicker slice of sashimiThe lunch ends with a melon which is not too sweetDefinitely a satisfying meal for just below $500
New omakase in town
The taste is quite yum
Love the shell sushi
2021-08-23 227 瀏覽
New sushi place in wanchai🍣.I picked the 12 pieces sushi lunch set.12件壽司分別有- 伊左目、平鯖、北寄貝、金目鯛、牡丹蝦、深海池魚、白蝦、赤鯥、三文魚子、海膽、大間拖羅、左口魚邊🐟.以呢個價錢嚟講🤑,都算係多特別種類嘅魚食🤩,不過喺12件入邊,我最鍾意食嘅係北寄貝同白蝦,特別鮮甜呀😋.全間鋪頭得12個位,就算啱啱新開都坐滿,記得訂位先過嚟食啊👯‍♀️
New sushi place in wanchai🍣
2021-08-23 133 瀏覽
🧑‍🍳惠 這應該算我是第一次正式吃日式Omakase廚師發辦,總算在有生之年帶媽咪去吃一趟,下個目標是去日本在地吃一次!!(以下按我喜歡跟記得的順序)🔸椿 Tsubaki 前菜 › 15席料理 › 汁物 › 甜品🥗海蘊 - 加了點水果上去,清爽的地開胃🐚北海道鷗洋赤海膽 - 對!就是封那張!由師傅在折紫菜那個清脆聲音就已經吸引了我的眼球,然後看著他把炸過的帆立貝包住,再放上好幾口海膽,遞給我時已經讓我內心有點少興奮,咬下去那個口感跟鮮甜,是全頓的至~~~~愛~~~!!!!🦪北海道蠔 - 加了調過味的醬油,把鮮味更帶出來了,可以再來3.4.5只嘛?一口真的不夠呢~🐟伊左目魚 - 正是盛產期,爽口彈牙,灑了特別的鹽,沒要沾醬油的必要,還在上面放小花瓣,拍出來就美炸了🐟深海池魚 - 一塊是原味,另一加則入蔥、白wasabi以及醬油,將魚香都迫出來🐟平政魚 - 厚切但依然晶瑩剔透,肉質紮實外魚味十足🐟鯖魚 - (...忘了記錄這個上面的調味😂)🦀毛蟹 - 拌入了蟹膏,讓本來清甜的蟹肉變得濃郁🐟木魚 - 肉質有另外處理過,口感層次很特別🐟金目鯛 - 肉質細嫩鮮美,油份甘香🦐白蝦 - 入口細綿香滑
🧑‍🍳惠

🔸椿 Tsubaki
前菜 › 15席料理 › 汁物 › 甜品
🥗海蘊 - 加了點水果上去,清爽的地開胃

🐟平政魚 - 厚切但依然晶瑩剔透,肉質紮實外魚味十足
🐟鯖魚 - (...忘了記錄這個上面的調味😂)
🦀毛蟹 - 拌入了蟹膏,讓本來清甜的蟹肉變得濃郁
🐟木魚 - 肉質有另外處理過,口感層次很特別
🐟金目鯛 - 肉質細嫩鮮美,油份甘香

🦐白蝦 - 入口細綿香滑軟甜
🦪北寄貝 - 甘甜又肥厚
🐟赤鯥魚 - 油脂含量豐富,輕輕火灸帶出魚油香
🐟吞拿魚醬油漬 - 醬油的咸香把魚味提昇
🦀海膽 - 比起鷗赤洋較creamy
🍈哈蜜瓜 & 芝士豆腐 - 在哈蜜瓜上噴了層威士忌,聞到微微酒香而不會帶勁

💲Hkd 1580
🏡灣仔謝斐道161號金聲大廈地舖
喺朋友介紹下,呢晚收工後嚟到「惠 Sushi Kei」食Dinner Omakase,餐廳新開張,環境舒服,食物質素令人期待🥰。.我哋嗌咗「樁Tsubaki ($1580)」,有前菜、15席料理、汁物同埋甜品。廚師好風趣,同我哋傾得好開心,食得好愉快。分享一吓幾款令人印象深刻嘅料理😋:.🥢伊佐木(第一行中間)表面落啲岩鹽,帶出伊佐木嘅鮮味。.🥢仙鳳趾(第一行右面)北海道出產嘅生蠔,有半隻手掌咁大👍🏻,相比起法國生蠔,口感更滑更肥美。.🥢平政(第二行右面)又名鰤魚,紅肉爽脆,白魚富魚香,而且越咀嚼越有回香。.🥢鯖魚 (第三行左面)鯖魚經醋醃製帶酸,表面有白昆布,醬油帶甜,芝麻帶香,口感佳,層次豐富😆。.🥢鰹魚(第三行右面)又名木魚,深紅色魚肉味重,魚皮經火炙,皮面脆口。.🥢海膽 帆立貝(第二張相,第一行左面)驚喜之作🤤!海膽新鮮到港,好creamy之餘,下層有天婦羅帆立貝,整法不單維持到帆立貝嘅彈性,同時增強咗帆立貝嘅咬口。👍🏻.🥢北寄貝(第二行中間)真·北寄貝,未經焯熟嘅情況下,新鮮由空運到港,有半個手掌咁大塊,厚度十足,而味道比其他北寄貝更甜美☺️。.🥢赤陸(第二行右面)表面經火炙,令

我哋嗌咗「樁Tsubaki ($1580)」,有前菜、15席料理、汁物同埋甜品廚師好風趣,同我哋傾得好開心,食得好愉快。分享一吓幾款令人印象深刻嘅料理😋:

🥢伊佐木(第一行中間)
表面落啲岩鹽,帶出伊佐木嘅鮮味。

🥢仙鳳趾(第一行右面)

🥢平政(第二行右面)
又名鰤魚,紅肉爽脆,白魚富魚香,而且越咀嚼越有回香。

🥢鯖魚 (第三行左面)

🥢鰹魚(第三行右面)
又名木魚,深紅色魚肉味重,魚皮經火炙,皮面脆口。

🥢海膽 帆立貝(第二張相,第一行左面)

🥢北寄貝(第二行中間)

🥢赤陸(第二行右面)
表面經火炙,令魚香更出,比其他餐廳嘅更出色。

🥢吞拿魚醬油漬(第三行左面)
吞拿魚經醬油調味,味道濃郁,層次更多,厚切刺身令人滿足。🥰
💁🏻‍♂️「惠Sushi Kei」用料新鮮,食物質素高;廚師口才出眾,我同朋友整晚都好享受呢次嘅體驗☺️🥳。
2021-08-20