2016-12-08 636 瀏覽
我是一名祟正的潮州人,在港出生,說來慚愧出世之今一直未有機會返家鄉,幸好從小到大我都是吃潮州菜作家常便飯,閒時爸爸喜歡烹兩手潮州菜,對於菜式、味道是否正宗,經過我的一嚐便知道真偽了。 位置易找,在旺角新之城對面,出地鐵步行3分鐘到達。 這晚氣溫突然急轉直下,來到心夜來潮看見滿場食客都點了羊腩煲,無奈小妹不吃羊,遂看看餐牌還有什麼好吃,祟正的潮州人對於吃潮州菜來說,總是吃不厭的。 其實這款砂鍋粥也挺吸引,但我與友人擔心份量多,二人吃不下,點些小菜吧! 餐牌內的小菜款款都很吸引,又到了選擇困難的時候。 非點不可,是味受潮州菜的極品 - 醬醃螄蚶(HK$58),在家中一般吃螄蚶都是以清蒸的煮法,在泰國唐人街以燒烤形式烹調,從未吃過醬醃製法,味道非同凡響。 每隻螄蚶的肉質嫩滑,醬醃得很入味,烹調時間剛剛好,螄蚶很易打開,亦沒有吃到不潔的沙子,鮮味出眾。 來到心夜,點了這兒的自創菜式 - 心夜小炒王(HK$88),九菜花、腰果、蝦乾炒在一起,鹹蝦乾隻隻尺寸大,香脆惹味,九菜花爽口不老,腰果脆烹調時間剛好,增添豐富口感,津津有味,不能忘懷。 醬醃海膽炒飯(HK$88),加入了

位置易找,在旺角新之城對面,出地鐵步行3分鐘到達。

餐牌內的小菜款款都很吸引,又到了選擇困難的時候。

醬醃海膽炒飯(HK$88),加入了海膽不但令炒飯變得不普通,還可增進食慾。

炒飯很香,這個份量基本上足夠3-4人吃,飯粒軟硬適中。

我並沒有把海膽伴混在炒飯內,友人是海膽痴,她的一啖已把整個海膽吞噬。

還點了這款石板紅燒醬香骨(HK$76),正好天氣轉冷,以鐵板盛著保存菜餚的溫度,當侍應生送上時"咋咋"聲的澎湃,隨著菜餚的煙圈遠處已能嗅到紅燒醬香骨的香味。

肉質煙韌厚肉,味道濃郁配白飯一流,正宗的潮州菜其實是較濃味的。

題外話/補充資料: 品嚐過幾道小菜以後,總括覺得心夜來潮把正宗的潮州菜加入了新派自創的元素,多款菜餚味道不錯,開胃而美味,份量多而價格又親民,約7時多已座無虛席呢!
  • 心夜小炒王
  • 醬醃螄蚶
2016-12-07 152 瀏覽
食壽司食得多今日轉下口味去咗食潮州菜我好鍾意黎呢間食 環境乾淨企理空間感夠大唔會迫迫夾夾六點半閒日去食晚飯唔算太多人好快就安排到位 即刻坐低叫嘢食朋友揀咗個醃螄蚶 平時係街度小機會食到 不過留意番佢係生既 腸胃吾太好既朋友要小心 餐廳好貼心咁樣配合一碗白粥一咸一啖 兩者嘅配搭非常夾另一個必食菜式當然係炸蠔餅啦我真係好鍾意食蟑餅 次次見到餐廳有得叫都必食蠔餅即叫即整熱辣辣圍邊脆卜卜中間有好多蠔肉 而且好厚身食落口感十足忍不住叫多個白飯撈住食食餐飯$100有找 好平仲食到飽晒下次一定再食過
壽司食得多今日轉下口味去咗食潮州菜

忍不住叫多個白飯撈住食
食餐飯$100有找 好平仲食到飽晒
下次一定再食過
2016-12-07 151 瀏覽
我曾經都講過話爸爸係一個潮州大漢,無論做事又好,性格又好,都有着一個潮州大漢嘅大男人性格。食嘢當然係有要求喇,唔食得嘅嘢,絕對唔會放落口。嗰份堅持呢,真係我想學都學唔到。食慣潮州菜嘅佢,當然係對潮州菜嘅要求特別高。嚟到呢到比我爸爸品嚐下呢到嘅水準夠唔夠先。場地中式設計,坐枱都好有古代客棧嘅感覺。用嘅係木枱,櫈係古式的長櫈,相有風味。潮州人鍾意食牛大家都知道,所以嚟到呢度點可以唔試吓牛。今次就試咗佢嘅牛雜鍋。份量有大份同埋小份選擇,而我地得兩個人就選擇左小份。但係原來小份嘅份量都非常之多,入面嘅牛雜除咗有常見嘅牛肚,牛腸,仲會有埋牛栢葉等等嘅特別部位。味道十分之香濃,好有牛嘅味道。各部位都炆得好入味,好軟身。而佢攞出黎嗰陣時候會係一個小窩,下邊仲會有一個火烘住,所以唔怕凍左唔好食。佢會一路keep住熱辣辣。另外大家不妨試吓飲埋佢嘅牛雜湯,係精華所在,湯一啲都唔油膩,非常之好食。鐵板茄子--雖然唔係出名嘅潮州菜,但係拒煮得好好。茄子用鐵板以,出到嚟嘅時候d汁仲沸騰緊,茄子軟硬程度剛好,所調製的醬汁好夾。手工捻面猴--自問講得出兩句潮州話嘅我,完全諗唔到呢個名潮州話點讀, 更加諗唔到呢一個係

手工捻面猴--自問講得出兩句潮州話嘅我,完全諗唔到呢個名潮州話點讀, 更加諗唔到呢一個係一個乜嘢嘅食品。但係親愛嘅爸爸就話,得啦!呢個啦,呢個好食架啦,包好食呀。。
估唔到又幾好食喎,呢個有少少似油油渣麵嘅味道,但係比起油渣麵會更多咗一啲嘅鹹香,應該係蝦乾或魚乾嘅味道。而佢個面係一啲手打嘅面,非常之煙韌,厚身,有質感。
爸爸,你無介紹錯喎!出嚟食飯嘅時候帶埋爸爸有一樣野好,就係爸爸食嘅嘢未必係我平時成日會叫嘅野。但係佢嗌嘅嘢可好多係我從來未接觸過嘅嘢,甘樣嘅話我先可以試到更多。
2016-12-05 179 瀏覽
跟老饕朋友在旺角覓食發現了一家裝潢古色古香的潮菜館魯水鵝是我必點之一鵝肉魯得非常之香肉質不死實的確是上品肉份量還不少呢如果用布豆腐墊底便完美潮州有名的還有手打牛丸手打牛丸以上湯浸泡牛肉味香濃而且爽口鴨蛋煎蠔烙賣相極吸引中間的蠔仔肉份量十分驚人蛋餅以鴨蛋煎成所以蛋味極濃佐以魚露食用鮮味再提昇到另一層次摩登風的潮州菜館環境也十分舒適美中不足只欠一酌濃濃的功夫茶還有那招牌的潮式生醃海鮮就讓它們留待下次吧
跟老饕朋友在旺角覓食

就讓它們留待下次吧
2016-12-05
  • 鴨蛋煎蠔烙
2016-12-04 141 瀏覽
行完旺角,朋友話最近附近開了一間潮州食店,所以一來一食。石板紅燒醬香骨($68)用上石板來盛上,所以會似食鐵板的感覺。一字骨用上梅香醬來醃製,所以食落非常惹味,加上用上上盛的排骨來製作,所以食落很有肉味。蒜容椒絲炒通菜($52):通菜用上新鮮本地農場所炒製,所以菜葉非常鮮綠,加上椒絲非常惹味配上通菜,絕對係非常好的配搭。潮洲炒飯($58):來到潮州店當然要一食佢地招牌潮州炒飯,配上潮州配料所炒製,加上唔係用上太多油去炒製,所以食落唔會太肥,加上潮州配料,絕對係口感既追逐戰。總括來說,這店環境舒服,非常岩老一輩喜歡一食潮州菜一試。
行完旺角,朋友話最近附近開了一間潮州食店,所以一來一食。

總括來說,這店環境舒服,非常岩老一輩喜歡一食潮州菜一試。
2016-12-04 112 瀏覽
今晚同友人想食潮洲野,所以一到心夜來潮一食佢地出名既潮州小炒。香辣魚仔炒聖子王($112):聖子不但非常大隻,而且非常新鮮,食落充滿鮮味,加上肉質肥厚,配上豉椒來炒,非常惹味。香辣魚仔炒花甲($88):花甲用上新鮮大隻既蜆來炒制,絕非一般既花蜆,所以食落啖啖海水鮮甜味,加上師傅將蜆肉盡量吐沙,所以食落唔會好似一般有沙係口中既感覺,加上辣味十足,非常惹味,用來送飯絕對一留。小米($32):睇落好似細粒雲吞,但係用上潮州的配料所製作。內裡用上蝦米,豬肉,胡椒粉包製,食落好似食咸水角,非常鮮味,絕對係必試之小食。總括來說,這裡菜式非常潮州,係對潮州野食既朋友必到之地。

總括來說,這裡菜式非常潮州,係對潮州野食既朋友必到之地。
2016-10-29
2016-12-03 711 瀏覽
聽朋友介紹,有間潮洲打冷幾新式。地點方便就腳,店內又乾淨企理,於是一個平日晚上,同肥膏會一會這家打冷店。這間打冷店就在新之城對面,真係相當相當的就腳!店內裝潢真的很具特色,好古色古香,用心至極。可能是我們太早到,當時晚上六點,店內並沒有食客。之後慢慢地,食客一檯接一檯!首先來個白果胡椒豬肚湯這個湯,肥膏大讚!佢話是吃過這麼多家的胡椒豬肚湯中最好飲。個人覺得佢說得有點誇張,但的確是好飲。用料足,白果在底,超多的。豬肚洗得好乾淨,沒有那個難聞的氣味。最重要是,湯夠辣喉,在這個剛變凍的天氣下,飲完整個人都暖和了起來。香辣魚仔炒花甲王這個味道略嫌不夠惹味!可能是想要突出魚仔的鹹味,所以並沒有加太多的調味。但是,魚仔不夠鹹,所以浪費了這一碟花甲。但是,花甲肉好鮮,一點都沒有砂,值得一讚。蒜蓉椒絲炒通菜最近是我迷上了通菜!最喜歡就是用蒜去炒。這碟通菜真的是太惹味了!蒜蓉加上椒絲,令通菜變成惹味非常又好好下飯的菜!醬滷拼盤這個拼盤份量大大的一盤,有紅腸,豬脷,豆腐等等。最喜歡是豬大腸及豆腐,豬大腸好入味又好有咬口,另外豆腐就相當地嫩滑!好好味!最後忍不住多點了一個炸魚蛋。魚蛋外皮炸得香脆,入面軟彈!

這間打冷店就在新之城對面,真係相當相當的就腳!
店內裝潢真的很具特色,好古色古香,用心至極。
首先來個白果胡椒豬肚湯
香辣魚仔炒花甲王
但是,花甲肉好鮮,一點都沒有砂,值得一讚。
蒜蓉椒絲炒通菜
最近是我迷上了通菜!最喜歡就是用蒜去炒。
醬滷拼盤
最後忍不住多點了一個炸魚蛋。
魚蛋外皮炸得香脆,入面軟彈!

這餐真是超豐富,最近愈來愈喜歡打冷!
早幾日去佐心夜來潮既荃灣分店,發現到餐廳有個專for夜鬼既瘋狂優惠,今日同朋友放工去佐唱K,玩到差不多2點,俾我靈機一觸,就想番起呢間餐廳這個優惠,決定拉隊4個人一起再來「潮」一番!上一次走訪過荃灣新店,今次因爲唱K地點在尖沙咀,旺角分店比較近,就決定來試下呢個分店啦。餐廳位於西洋菜南街138-144福苑2樓,即係旺角新之城對面,都算係旺角既中心,超級方便。細看餐牌,都係一樣既,比較特別既係呢個 - 砂鍋黑草羊腩煲,附送枝竹,馬蹄,和冬菇,價錢都唔貴,小既$228,大既$388,相信冬天一定好多人會黎食,但係今日我食宵夜,羊腩煲,就真係要留待下次啦。留意到有標示,自帶酒水要俾開瓶費,這也是很正常不過,要飲品,餐廳也可以買到。醬鹵鵝 ($108) 8/10呢款可算是食潮州菜必食之選,鹵水鵝,必肥必瘦,份量都頗多,分上下兩層。上層的,肥肉比瘦肉多,下層的,比較少肥肥肉,未知廚師是有意思地這樣分開放,還「純屬意外」?如果是前者的話,這便真的是非常貼心,畢竟,燕瘦環肥,各有喜好。肥的部分,真的十分肥美,喜好有朋友特別喜愛肥美的,我可以主攻瘦肉的部分。手打牛肉丸 ($46) 9/10平時食潮洲菜

醬鹵鵝 ($108) 8/10

手打牛肉丸 ($46) 9/10

平時食潮洲菜,我都鐘意點有牛丸既菜式,因為潮洲既牛丸,特別爽口彈牙,時菜扒時菜正是我其中的最愛,今次點了這款手打牛肉丸,一樣沒有令我失望。

牛肉丸,是新鮮即打的,彈牙程度可以和兵兵波匹敵,湯底咸咸地,很清甜,另有生菜做底,一碗大約有7-8粒,好抵食。
椒鹽剝皮魚 ($76) 7/10

新鮮剝皮魚,係我既最愛,記得兒時婆婆會煮,起肉容易,把上下兩條骨去除,嫩滑的魚肉便可以輕鬆食用,但媽媽不會煮,因為她說預備功夫不容易,單時剝皮的部分,已把她的手弄到很臭。

點完這款菜,我有很大的期待,但到桌時,看到的,並不是我想的那一回事,因為我看漏了「椒鹽」二字。

餐廳煮的,是已炸,比較香口的剝皮魚,咬落比較硬身,有點像燒魷魚,用來助酒吃,實屬一流。
捻麵猴 ($46) 8/10

主食我們點了比較特色的捻麵猴,配料很多,包括蝦米,魷魚,冬菇,豬肉,冬菜 。

食落有點像狗仔粉,但捻麵猴的麵塊感覺像刀削麵,比較厚身,有口感,由於配料極多,湯底很鮮甜,而沒有味精,我們也忍不住連餸帶湯一一消滅。
埋單真的有85折!每人都係只需$65,已經可以吃鬼飽飽,作為宵夜,認真一流,大家要黎既記得!記得!記得要帶轉場過來之前既夜場/K場消費單據,或者的士單據($50以上)呀!

2016-12-01
$65 (宵夜)
  • 手打牛肉丸
2016-12-02 1030 瀏覽
無幾耐之前食左荃灣分店,但上次試o既野好有限,仲有好多野想試,呢排年尾清假,梗係要周圍約朋友去玩啦~ 今晚同朋友仔唱完k,記得上次係荃灣店見到旺角店去完玩出示番張單,零晨2點後黎食野有85折,難得放假,我地決定要黎個不夜天  就係呢張宣傳紙啦,記得去完夜店玩要留番張消費單或者的士單過黎先有優惠架菜單跟上次荃灣店是一樣的,咁我就可以繼續試我上次食唔到o既野啦喜歡用一SET的餐具,所有餐具都有印上餐廳名字椰子汁 ($12)見到隔離枱飲緊o既椰子汁好特別,個包裝完全無見過,所以就叫黎試下,椰子汁寫明唔用椰槳同香精,使用新鮮海南島椰子,飲落果然好濃郁,無添加糖,好想知除左呢間餐廳其他地方有無得賣呢醬鹵鴨 ($108)食潮州野點可以無左鹵鴨,上面一層全部都係起晒骨,啖啖肉好正,下層就係肉連骨,鹵得幾入味又大碟香辣魚仔炒聖子王 ($76)聖子係一隻隻叫的,每隻$38,我地叫左一人一隻試下,聖子肉已經起左出黎,一夾起就食得,聖子肉好肥美,配埋三色椒同洋蔥一齊炒得好香,不過我唔見有魚仔係度,唔知點解呢道菜叫香辣魚仔呢!?椒鹽剝皮魚 ($76)我係第一次食剝皮魚,細細條扁扁的,魚已經去左頭,整條炸到酥脆
喜歡用一SET的餐具,所有餐具都有印上餐廳名字
椰子汁 ($12)
醬鹵鴨 ($108)

香辣魚仔炒聖子王 ($76)

椒鹽剝皮魚 ($76)

我係第一次食剝皮魚,細細條扁扁的,魚已經去左頭,整條炸到酥脆,連骨連魚尾都可以食到,好香口
捻麵猴 ($46)

淨係睇個菜名其實我都唔知係咩黎,係MENU度睇圖見應該係湯粉就叫黎試下,原來材料十分豐富,有蝦米、肉粒、魷魚、菜、冬菇,再有冬菜同蔥花令碗野更香,D粉有少少似河粉,但比河粉再多一份口感,$46一碗野有咁多料好抵食

旺角店食物質素同樣出色,不枉我零晨都介紹個朋友一齊黎食
2016-12-01
$155 (宵夜)
2016-11-29 437 瀏覽
天氣轉凍,腦海中就會想起食火煱,但有時都想轉換胃口,吃得特别些而又暖胃的。今次一家大細就去了旺角西洋菜南街138號福苑二樓的今夜來潮吃潮洲砂鍋粥。去旺角最好就是搭地鐵,由B1出口約一分鐘就到,即旺角中心對面。直上二樓,(今夜來潮)大大隻招牌就在眼前,推門入內,店舖裝修帶點古色古香,長長的木枱加長長的木凳,很有古時客棧的味道,樓底亦夠高,大大的玻璃窗對外望得通透,街景盡入眼廉。坐下就先叫招牌砂鍋粥一煲,有大($330)小($180)不同份量。招牌砂鍋粥有不同海鮮,肉類,海味和貝殼類任揀作粥料,海鮮類有膏蟹,海蝦,鮮魷魚,九肚魚,泥鯭和鲩魚片,肉類有鮮鷄件,肉片,豬膶和田鷄,貝殼類有蠔仔,蟶子,鮮蜆,象拔蚌仔,海味類有元貝,乾瑤柱和鮑魚等,不同的選擇配不同的口味。我要了一小砂鍋粥便可以選擇等值$180-的粥鍋配料,當然選擇配料越多就付出越多吧。天氣凍的時候,吃一鍋熱呼呼的砂鍋粥,真的覺得寒氣盡消。另外叫了醬醃生蝦($68)和醃鰤蚶($58),上述兩款冷盤除附送白粥一碗,上述兩款冷盤是不經煮熟的,用醬油加少許紅椒但醃得入味,生吃又可妨。再叫巨型脆香手打魚蛋($38)和爆炒醬啫秋葵($68)。

天氣凍的時候,吃一鍋熱呼呼的砂鍋粥,真的覺得寒氣盡消。
再叫巨型脆香手打魚蛋($38)和爆炒醬啫秋葵($68)。巨型脆香手打魚蛋除了炸得香脆可口外,入口带有少許黑胡椒味道,再配以酸甜醬作調味醬料,味道可以用人生五味架形容。每次吃飯一定要炒碟菜,這是指定動作,今次破例叫炒秋葵代替炒菜,因喜歡用味道濃烈的醬料爆炒秋葵後再啫啫放於小砂鍋內,味道跟啫啫鷄有點相似,祇是炒秋葵代替鷄。

吃飽後祇是慣性的把相片放於朋友間的fb,竟然得到不少noisy呢。

2016-11-28 174 瀏覽
新開潮州打冷樓上舖.. 一上到去見到好多二人枱.. 多數都一對對情侶食都得.. 打破了傳統打冷的模式.. 而且裝修現代化.. 相信怕污穢嘅女孩子都不會抗拒.. 餐具都印晒餐廳名.. 哈哈.. 食完一次都記得個名咯.. 招牌菜小米餃其實食落感覺同蝦餃分別不大.. 我覺得蝦餃仲好味啲.. 因為小米餃一口食都係肉有少少雜質.. 配上蠔油.. 其實都幾普通..但都咁多人食所以改個菜名係幾咁重要.. 炒芥蘭基本上點整都好味.. 而魚仔我未食過.. 好硬好難咬.. 可能本身都係咁硬身.. 真係炒得好差..粉絲完全無味而且又無料.. 得幾粒肉粒都淡而無味又硬似係雪藏肉.. 基本呢個餸我地叫左食幾條就無食過咯.. 饅頭細細粒.. 一啖過好好味.. 性價比高.. 不妨一試.. 最後仲點左個牙簽雞細細件好咬口.. 點唔點醬都咁好味.. 幾特別架.. 每一碟份量不多好啱少人聚餐..

餐具都印晒餐廳名.. 哈哈.. 食完一次都記得個名咯..
但都咁多人食所以改個菜名係幾咁重要..
小米餃
飛魚芥蘭
真係炒得好差..
炸饅頭
牙簽雞
每一碟份量不多好啱少人聚餐..
2016-11-23
炸饅頭
2016-11-28 191 瀏覽
今日約左朋友係旺角行陣街 之後去搵野食本身想去一樓架 但抬頭望到二樓好似新開左見價錢唔貴就上左去-環境像拍戲既場景 好似去左古代客棧食飯裝修古色古香菜單都有特色 而且印有餐廳名留意到枱枱客都有個煲原來係個粥 甘我地都唔執輸 跟風整返個先叫左個細既蟹膏砂鍋粥($120)另加蝦($60/份)用砂鍋食幾有風味,店員會幫手搞勻另外再配埋葱同芫茜 份量都唔少架個粥好鮮甜 而且好夠綿 見到佢落左幾塊薑我唔識拆蟹 但見到蟹鉗部分已經處理好基本上一拆就輕易食到蟹肉個鍋有蟹蓋,兩隻蟹鉗 覺得細砂鍋粥都落重本至於重頭戲係粥入面有好多膏!!!蝦都一樣要自己剝殼 不過有紙巾就唔怕啦粥既份量 大概兩人都可以食到3-4碗菜單上仲有好多選擇自由揀架-另外叫左個牙籤雞 個名好特別雞粒係用牙籤一塊一塊甘吉住呢個建議上菜果陣熱辣辣食外面一層粒粒 本身已經帶有辣味點埋雞醬 味道無得彈出面炸到脆一脆 大小細細粒 好岩女仔食-另一樣係頭抽葱油炒生菜 以為佢平平無奇每條菜都係翠綠既菜 見到呢個顏色都覺得吸引再加上紅椒伴碟 成碟野好香同自家屋企整既確實係唔同味道唔會太咸 菜味都濃厚 我幾欣賞-店員有禮貌 加水換碟速度都快我仲見到隔
今日約左朋友係旺角行陣街 之後去搵野食

本身想去一樓架 但抬頭望到二樓好似新開左

見價錢唔貴就上左去

環境像拍戲既場景 好似去左古代客棧食飯

裝修古色古香

菜單都有特色 而且印有餐廳名
留意到枱枱客都有個煲

原來係個粥 甘我地都唔執輸 跟風整返個先

叫左個細既蟹膏砂鍋粥($120)另加蝦($60/份)
用砂鍋食幾有風味,店員會幫手搞勻

另外再配埋葱同芫茜 份量都唔少架
個粥好鮮甜 而且好夠綿 見到佢落左幾塊薑

我唔識拆蟹 但見到蟹鉗部分已經處理好
基本上一拆就輕易食到蟹肉

個鍋有蟹蓋,兩隻蟹鉗 覺得細砂鍋粥都落重本

至於重頭戲係粥入面有好多膏!!!

蝦都一樣要自己剝殼 不過有紙巾就唔怕啦

其實靜靜地甘慶祝都幾好 岩哂兩口子

店鋪地址很方便 接近地鐵站

行完旺中/花園街 可以帶住戰利品黎呢到醫肚
2016-11-27 492 瀏覽
之前食過荃灣分店的「心夜來潮」,叫了好多款菜式,反而醃海鮮及海鮮未食,今次係旺角見有分店,就同友人一齊食海鮮,仲有必點的自選配料潮汕砂鍋粥。醬醃生蝦 $68有8-9隻生蝦,手指咁粗夠大隻,雪完冇變色處理得好,附配潮州粥,幾抵食。生蝦醃得夠入味,而且不會太咸,生蝦肉爽口彈牙,比一般煮法更咸鮮味突出,好好味。香辣魚仔炒蟶子皇 $38/隻,我同友人各一隻。果然好珍寶size, 快炒惹味得黎蟶子更嫩滑爽口,當中的香辣魚仔更令蟶子有微辣香辛味,幾濃味既菜式。傳統鴨蛋煎蠔烙 $78,用鴨蛋已經吸引啦。煎得夠香口,邊位更是非常鬆脆,仲有鴨蛋香。蠔仔超多又嫩滑,脹卜卜好飽滿,鴨蛋與蠔仔兩者都不腥。蠔烙帶煙韌不易散,厚薄適中。潮汕砂鍋粥 $230 (小)夠哂新鮮滾熱,用砂鍋裝著,食到尾聲都仲暖,而且睇個面橙黃色,充滿蟹膏好吸引。(膏蟹-小 $120、蠔仔$60、豬潤$30、鮑魚$20/隻)。膏蟹揀了小,但都幾大隻,而且好多膏,札實甘香,蟹肉嫩滑鮮味。蠔仔份量同樣多,粒粒柔軟嫩滑有蠔味。還有鮑魚彈牙好咬,只叫了一隻切成兩份,實不夠喉,下次要每人一隻。整個了都好鮮甜有海鮮味,加了豬潤更香,粉嫩與感好夾軟綿綿
醬醃生蝦 $68
香辣魚仔炒蟶子皇
香辣魚仔炒蟶子皇 $38/隻,我同友人各一隻。
傳統鴨蛋煎蠔烙
傳統鴨蛋煎蠔烙 $78,用鴨蛋已經吸引啦。
煎得夠香口,邊位更是非常鬆脆,仲有鴨蛋香。
潮汕砂鍋粥(膏蟹-小、蠔仔、豬潤、鮑魚)
潮汕砂鍋粥 $230 (小)
潮汕砂鍋粥(膏蟹-小、蠔仔、豬潤、鮑魚)
膏蟹揀了小,但都幾大隻,而且好多膏,札實甘香,蟹肉嫩滑鮮味。蠔仔份量同樣多,粒粒柔軟嫩滑有蠔味。還有鮑魚彈牙好咬,只叫了一隻切成兩份,實不夠喉,下次要每人一隻。整個了都好鮮甜有海鮮味,加了豬潤更香,粉嫩與感好夾軟綿綿粥底。
2016-11-25
$248.5 (晚餐)
香辣魚仔炒蟶子皇
2016-11-27 301 瀏覽
今晚難得同屋企人黎左旺角, 真係好少會咁齊人一家四口出街食飯, 爸爸比較鍾意食潮州菜而且知道呢度開左間潮州菜😀所以今日嚟呢度試吓佢哋嘅菜式岩岩入座都幾多人, 而裝修打做得好中國風醃螄蚶 $58爸爸特別中意食螄蚶, 黎到第一時間叫左一碟😆生醃螄蚶食落好甜絕對唔會有腥味, 味道醃風唔會過火, 佐酒真係一流! 除左爸爸之外我同姐姐都好中意食😁😁😁 巨型香脆手打魚蛋 $36將大型嘅手打魚蛋炸熟再將其切開, 味道適中, 魚蛋食落有種淡淡既咸香但唔會太過咸, 味道都唔錯架鴨蛋炸蠔烙 $78唔好唔會用鴨蛋就會係咸, 其實新鮮鴨旦同雞蛋一樣嫁😊 香脆既蠔烙食起上黎好香口, 蠔仔份量都ok, 唔錯另外叫咗一煲潮州粥, 我哋揀咗象拔蚌仔, 海蝦 & 蜆做配料, 配料只要簡選$180起就可以可能因為加左海鮮嘅關係, 潮州粥食落好鮮甜, 象拔蚌仔食落好彈牙好有口感! 海蝦都幾大隻嫁😋👍🏻粥底處理得幾綿👍🏻👍🏻👍🏻 唔似一般嘅潮州蠔仔粥果d咁粒粒米都咁分明, 正明粥底有落過時間做過! 真係估唔到旺角地區都可以食到潮州菜, 係同佢區都比較少見, 繼續加油💪🏻
岩岩入座都幾多人, 而裝修打做得好中國風
醃螄蚶 $58
爸爸特別中意食螄蚶, 黎到第一時間叫左一碟😆
巨型香脆手打魚蛋 $36
鴨蛋炸蠔烙 $78

真係估唔到旺角地區都可以食到潮州菜, 係同佢
區都比較少見, 繼續加油💪🏻
  • 醃螄蚶
2016-11-27 720 瀏覽
天氣涼左即刻想食熱辣辣既蟹粥!澳門?唔需要特登過啦,呢間都有得食,仲經濟實惠𠻹!蟹粥有(大 $330起)、(細$180起)選擇~ 比如叫(細$180起),即係話你可以直接以$180一隻中蟹嚟煲粥,亦可以自由配搭材料搭夠$180,選擇好多,DIY粥底好正~果然新派,岩晒年輕人~細粥 份量$180 夠4人食,每鍋粥要煲大約30分鐘~所以等粥期間可以叫住其他野食~《黃金一口炸饅頭 配煉奶 $36/8個》-8舊一口饅頭炸到卜卜脆好香口又易食,點埋煉奶食味道夾埋一流~《醬鹵拼盤 $128》-有紅腸、豬脷、豬大腸、 鹵水豆腐、豬腩肉。鹵水味夠,豬脷十分稔;豆腐入味;紅腸肉厚;大腸無腥味;豬腩肉肥係正常的但個人麻麻喜好。《秘製墨魚脯豬手煲 $98》-豬手份量多,而且十分稔同份味,輕輕一咬已經可以將豬手食得乾乾淨淨~另外煲中亦有魷魚,但比較韌。煲中既洋蔥鮮甜,可以食埋唔好浪費~《小米餃 $32》- 第一次食,口感煙韌彈牙,餡料味道似魚皮餃,另外仲有類似甜醬既醬汁調味。但我覺得唔使點醬都已經夠味~又係一口既size,極易食用~甜品:《南瓜烙 $58》- 一眼都望到係由一條條粗身既南瓜絲,配上甜味既冬瓜糖
蟹粥有(大 $330起)、(細$180起)選擇~

《小米餃 $32》- 第一次食,口感煙
甜品:《南瓜烙 $58》- 一眼都望到係由一條條粗身既南瓜絲,配上甜味既冬瓜糖加上麵粉煎成。但呢款潮州甜品唔係我杯茶,略油膩。不過真心說,係香口既,一餅可以多人share會好d,每人試少少,總會有人岩口味~

野飲都係10零蚊~