2016-12-07 151 瀏覽
我曾經都講過話爸爸係一個潮州大漢,無論做事又好,性格又好,都有着一個潮州大漢嘅大男人性格。食嘢當然係有要求喇,唔食得嘅嘢,絕對唔會放落口。嗰份堅持呢,真係我想學都學唔到。食慣潮州菜嘅佢,當然係對潮州菜嘅要求特別高。嚟到呢到比我爸爸品嚐下呢到嘅水準夠唔夠先。場地中式設計,坐枱都好有古代客棧嘅感覺。用嘅係木枱,櫈係古式的長櫈,相有風味。潮州人鍾意食牛大家都知道,所以嚟到呢度點可以唔試吓牛。今次就試咗佢嘅牛雜鍋。份量有大份同埋小份選擇,而我地得兩個人就選擇左小份。但係原來小份嘅份量都非常之多,入面嘅牛雜除咗有常見嘅牛肚,牛腸,仲會有埋牛栢葉等等嘅特別部位。味道十分之香濃,好有牛嘅味道。各部位都炆得好入味,好軟身。而佢攞出黎嗰陣時候會係一個小窩,下邊仲會有一個火烘住,所以唔怕凍左唔好食。佢會一路keep住熱辣辣。另外大家不妨試吓飲埋佢嘅牛雜湯,係精華所在,湯一啲都唔油膩,非常之好食。鐵板茄子--雖然唔係出名嘅潮州菜,但係拒煮得好好。茄子用鐵板以,出到嚟嘅時候d汁仲沸騰緊,茄子軟硬程度剛好,所調製的醬汁好夾。手工捻面猴--自問講得出兩句潮州話嘅我,完全諗唔到呢個名潮州話點讀, 更加諗唔到呢一個係

手工捻面猴--自問講得出兩句潮州話嘅我,完全諗唔到呢個名潮州話點讀, 更加諗唔到呢一個係一個乜嘢嘅食品。但係親愛嘅爸爸就話,得啦!呢個啦,呢個好食架啦,包好食呀。。
估唔到又幾好食喎,呢個有少少似油油渣麵嘅味道,但係比起油渣麵會更多咗一啲嘅鹹香,應該係蝦乾或魚乾嘅味道。而佢個面係一啲手打嘅面,非常之煙韌,厚身,有質感。
爸爸,你無介紹錯喎!出嚟食飯嘅時候帶埋爸爸有一樣野好,就係爸爸食嘅嘢未必係我平時成日會叫嘅野。但係佢嗌嘅嘢可好多係我從來未接觸過嘅嘢,甘樣嘅話我先可以試到更多。