2015-09-12 1664 瀏覽
同貧友o係附近碌完link就o係附近搵食因為之前食過尖咀分店唔錯就同貧友提議食哩間雖然係星期6晚可能時間尚早, 黎到都未夠19:00, 所以即刻有位我地一行8人就叫左兩個2人餐($348)再另外散叫左d野食2人餐入面的和風沙律有蟹子, 粟米, 雜菜, 加埋d日式沙律汁好好味三色魚生有甜蝦, 3文魚同立魚全部都好新鮮仲有前菜, 有枝豆同小女子因為唔鍾意食豆, 所以就冇試小女子食落甜甜地, 好味除左2人餐, 我地仲叫左鰻魚飯鰻魚好林, 索滿晒醬油, 好入味飯都係用珍珠米, 軟硬適中, 正雜錦魚生飯一上枱見倒賣相咁精美真係嘩左一聲有熟蛋, 海膽, 魷魚, 3文魚子, 蟹子, 甜蝦好多魚生, 全部都好新鮮哩個係跟餐o既焗蠔個味唔錯, 不過其實得好少蠔肉大部份都係粉漿來的日式炒飯同樣係用上珍珠米都炒得幾乾身, 味道不過不失雜錦天婦羅有蝦, 茄子, 蝦好大隻粉漿唔厚, 蝦肉都好結實海帶蜆肉麵豉湯只係平時o既麵豉湯加左蜆肉, 冇乜特別士多啤梨汁煎鵝肝鵝肝煎得外皮有d香脆食落入口即融下面o既多士都烘得夠脆仲索左少少鵝肝的油香, 正最後餐牌話有甜品送d圖片仲好吸引點知送來的係每人一粒雪米糍侍應仲話圖片只
同貧友o係附近碌完link就o係附近搵食
因為之前食過尖咀分店唔錯
就同貧友提議食哩間
雖然係星期6晚
可能時間尚早, 黎到都未夠19:00, 所以即刻有位
我地一行8人
就叫左兩個2人餐($348)再另外散叫左d野食

2人餐入面的和風沙律
有蟹子, 粟米, 雜菜, 加埋d日式沙律汁好好味
三色魚生
有甜蝦, 3文魚同立魚
全部都好新鮮
仲有前菜, 有枝豆同小女子
因為唔鍾意食豆, 所以就冇試
小女子食落甜甜地, 好味
除左2人餐, 我地仲叫左鰻魚飯
鰻魚好林, 索滿晒醬油, 好入味
飯都係用珍珠米, 軟硬適中, 正
雜錦魚生飯
一上枱見倒賣相咁精美真係嘩左一聲
有熟蛋, 海膽, 魷魚, 3文魚子, 蟹子, 甜蝦
好多魚生, 全部都好新鮮
哩個係跟餐o既焗蠔
個味唔錯, 不過其實得好少蠔肉
大部份都係粉漿來的
日式炒飯
同樣係用上珍珠米
都炒得幾乾身, 味道不過不失
雜錦天婦羅
有蝦, 茄子, 蝦好大隻
粉漿唔厚, 蝦肉都好結實
海帶蜆肉麵豉湯
只係平時o既麵豉湯加左蜆肉, 冇乜特別
士多啤梨汁煎鵝肝
鵝肝煎得外皮有d香脆
食落入口即融
下面o既多士都烘得夠脆
仲索左少少鵝肝的油香, 正
最後餐牌話有甜品
d圖片仲好吸引
點知送來的係每人一粒雪米糍
侍應仲話圖片只供參考, 日日唔同
有點失望
2013-06-29
2015-07-26 2447 瀏覽
係黃埔運動鋪買完波鞋, 就馬上搵間好餐廳醫肚~好有印像朋友介紹的德美壽司! 係地圖搵一搵位置好快就搵到啦6:30嚟點到人未算好多, 不過都建議book定位!見壽司刺身的定價略高, 先點了兩個拼盤試試看呢個係壽司的前菜及麵豉湯如果前菜配多一點醬汁會更加開胃!上刺身拼盤 $218帶子就幾厚身算係咁啦刺身質素一般, 份量太少了吧特上壽司拼盤 $268傳統的一人前份量, 十款壽司加一個卷物,款式都幾多, 顏色鮮艷非常吸引, 我會比較喜歡壽司拼盤!加州卷$38所有卷物都用係先扇形碟載着, 有古時日本的風味!活鰻魚朴葉飯$85真的有朴葉香味, 先將鰻魚烤過再放上飯上蒸, 把燒汁和鰻魚的滲透入珍珠米中, 份量都有4碗!我想最吸引人的都是都是這個蒸籠吧牛油果軟殼蟹卷 原隻$63心想, 會唔會跟其他餐廳的一樣平平無其呢? 試過就知, 炸軟殼蟹唔會有油益味, 蟹味突出!選用的牛油果又夠熟! 像溶係口裏面的, 真係有驚喜! 鮮蔥吞拿魚腩茸山掛卷$128還想像是軍艦形色, 想不到吞拿魚腩茸會豪不猶豫地放在青瓜卷上,像快要滑下來一樣, 可以見到魚腩還保留了粒粒, 好滿足呢, 以上兩款絕對全晚的驚喜之作三文魚親子
係黃埔運動鋪買完波鞋, 就馬上搵間好餐廳醫肚~
好有印像朋友介紹的德美壽司! 係地圖搵一搵位置好快就搵到啦
6:30嚟點到人未算好多, 不過都建議book定位!
壽司刺身的定價略高, 先點了兩個拼盤試試看
呢個係壽司的前菜及麵豉湯
如果前菜配多一點醬汁會更加開胃!
刺身拼盤 $218
帶子就幾厚身算係咁啦
刺身質素一般, 份量太少了吧
上刺身拼盤
特上壽司拼盤 $268
傳統的一人前份量, 十款壽司加一個卷物,
款式都幾多, 顏色鮮艷非常吸引, 我會比較喜歡壽司拼盤!
特上壽司拼盤
加州卷$38
所有卷物都用係先扇形碟載着, 有古時日本的風味!
活鰻魚朴葉飯$85
真的有朴葉香味, 先將鰻魚烤過再放上飯上蒸,
把燒汁和鰻魚的滲透入珍珠米中, 份量都有4碗!
我想最吸引人的都是都是這個蒸籠吧
牛油果軟殼蟹卷 原隻$63
心想, 會唔會跟其他餐廳的一樣平平無其呢?
試過就知, 炸軟殼蟹唔會有油益味, 蟹味突出!
選用的牛油果又夠熟! 像溶係口裏面的, 真係有驚喜!
牛油果軟殼蟹卷
鮮蔥吞拿魚腩茸山掛卷$128
鮮蔥吞拿魚腩茸山掛卷
三文魚親子卷$48
價格性價比低吧
三文魚親子卷
我送的奶凍布甸, 唯獨我個份雪得太凍, 有點雪花
平均消費$150, 6個人, 2個拼盤+4款壽司+1個飯
推介此餐廳 3/5 我諗唔點個個上刺身拼盤會優惠一點, 真的看不出二百元的刺身拼盤有什麼可取之處, 只推介某幾款壽司, 但大多數的價格性價比低, 嚟之前要考慮一下

德美壽司 Sushi Tokumi
星期一至日: 12:00-15:00; 18:00-23:00
紅磡黃埔新村德民街31號地下1B舖
Tel: 2334 8884
分店: 尖沙咀
2015-07-09
牛油果軟殼蟹卷
鮮蔥吞拿魚腩茸山掛卷
2015-07-12 1881 瀏覽
之前睇飲食雜誌,講依到有幾間食店由日本人開的,今日下午專登到黃埔試食,試下鰻魚丼,套餐有丼、前菜、漬物、麵豉湯和蒸蛋,主菜鰻魚丼,鰻魚十分肥美,浦燒這種先蒸後燒的方法令鰻魚外皮香口內裡的肉肥美甘香,好味。朋友點左個雜錦刺生套餐,刺生新鮮,份量都算多,價錢適中,想食D有D水準既刺身可以一試。

2015-07-11
2015-07-05 1687 瀏覽
只能夠講性價比係超越超級嘅超值,今日lunch 叫個拉面$55,有沙律,餃子,同甜品沙律,菜,番茄新鮮,汁夠餃子2隻,煎得好脆,好食湯,湯底我覺得係有加味精,但相信個底真係用骨煲出黎,面,彈牙,唔會太軟太硬有半隻糖心蛋,3塊叉燒同木耳,幾大碗最後仲有甜品奶凍,唔太甜,好食
沙律,菜,番茄新鮮,汁夠
餃子2隻,煎得好脆,好食
湯,湯底我覺得係有加味精,但相信個底真係用骨煲出黎,
面,彈牙,唔會太軟太硬
有半隻糖心蛋,3塊叉燒同木耳,幾大碗
最後仲有甜品奶凍,唔太甜,好食
2015-05-27 1864 瀏覽
午餐時間一點最多人等候, 如有預訂座位較快入座三式配 (忘了套餐名)價錢約$88 (不確定)雖然份量似不多, 但還有一份約三件的菜片,蕃薯,南瓜之類的天婦羅燒鯖魚飯 $55大大件鯖魚配白飯, 份量絶對適合胃口不太大的人一舨主菜配以下三款前菜有生菜沙律 配以青淡沙律汁,開胃可口另有麵豉湯, 少許海帶, 數粒切粒豆腐, 湯味道稍為稀淡還有蒸蛋, 內有一小粒豬肉, 及蟹柳, 日式魚片, 熱騰騰的上枱最後送糯米糍一粒, 吃了魚生, 當然要甜品送口三色魚生飯 $73 (忘了確實價錢)這款我連續兩星期吃了兩次不是因它特別好吃,價錢適中, 飯有些芝麻及醬汁調配過, 但味道不重一隻半熟雞蛋, 攪拌吃或先吃半熟雞蛋, 試試不同口味吧三文魚非常薄, 有白魚, 另一件帶子切薄片食物質素適中, 價錢也適中這區的日式餐廳, 算不錯之選
午餐時間一點最多人等候, 如有預訂座位較快入座
三式配 (忘了套餐名)
價錢約$88 (不確定)
燒鯖魚飯 $55
大大件鯖魚配白飯, 份量絶對適合胃口不太大的人
一舨主菜配以下三款
前菜有生菜沙律 配以青淡沙律汁,開胃可口
另有麵豉湯, 少許海帶, 數粒切粒豆腐, 湯味道稍為稀淡
最後送糯米糍一粒, 吃了魚生, 當然要甜品送口
三色魚生飯 $73 (忘了確實價錢)
這款我連續兩星期吃了兩次
不是因它特別好吃,
價錢適中, 飯有些芝麻及醬汁調配過, 但味道不重
一隻半熟雞蛋, 攪拌吃或先吃半熟雞蛋, 試試不同口味吧
三文魚非常薄, 有白魚, 另一件帶子切薄片
食物質素適中, 價錢也適中
這區的日式餐廳, 算不錯之選
題外話/補充資料: 因為預訂了座位, 所以不須等太久
2015-05-26
1 分鐘 (堂食)
2015-04-27 2284 瀏覽
玩完Bowling晚上便要找吃,便選上了這間日本餐廳。要了個2人餐HKD348/set,2個飯,共4人分享,沒想到這間日本餐廳的食物味道做得不錯,環境也坐的舒服。因為我們很早到場,所以有很多空位,當時間久了,這裏所有坐位都坐滿了,要前來的人最好要早一點或預多點時間等位了。**********************這夜我們一共8人,所以安排了近門口的一張枱讓我們坐下,每人一套食用餐具很精緻。首先,來了和風沙律。這個和風沙律以蟹子和蔬菜為主,配上調好的日式沙律汁,真的開胃可口。三色刺身盛。三色是三文魚、甜蝦和立魚。看看魚生的色澤光亮,無論是那款的魚生,都很新鮮,味道是很甜美的,沒有那種冷藏很的肉質或味道。日式前菜、枝豆。每次看見這枝頭都沒想過要吃,因為我對豆類不太感興趣。但當把這枝豆除皮一吃,又感覺很不同,這豆的香味是能讓你有一種再想吃的感覺,不錯。前菜那甜小魚,那甜甜的小魚,讓你有種開胃的小吃一樣。套餐以外,要了浦燒鰻魚飯。打開一看賣相幾精美。這個燒鰻魚不錯,魚的肉質不會腍口的,只是燒汁有點不夠。套餐以外,也要了雜錦魚生飯。魚生飯除了有魚生,還有海膽,蝦、三文魚子,這裏的魚生是不錯的,

**********************

三色刺身盛。三色是三文魚、甜蝦和立魚。
套餐以外,也要了雜錦魚生飯。魚生飯除了有魚生,還有海膽,蝦、三文魚子,這裏的魚生是不錯的,所以這個雜錦魚生飯都值回票價。
黃金汁焗蠔。看上去蠔殼很大,大家有點期待,沒想到當把表面的汁拌開時,發現這蠔是很細隻。
配上這黃金汁是不錯的,只可惜是蠔太細,還要分一半來吃,有點不夠喉的感覺。
日式炒飯。看上這個炒飯的飯粒是一粒粒乾身的,感覺不錯。看上去材料十足,有肉粒、有薑絲,雜豆、但當吃入口的味道時,是普通沒什麼可以評論的一個炒飯。
大蝦雜錦天婦羅。這裏的炸脆漿很薄的,但沒有因為薄的厡固而不夠脆,反而薄的脆漿還不會太油膩。
還有蝦也很大隻,魚質新鮮,配上這脆漿是很好吃的天婦羅。
這是大蜆味噌湯,不是清酒煮蜆。
這味噌湯帶點蜆味,和一般的味噌湯分別不會太大或很特別。
等了這麼久,最後一道菜來了,就是士多啤梨汁煎鵝肝。
我從來沒有吃鵝肝的,但當聽到朋友說這鵝肝很好吃時,我便想想只吃半件,便決心一試。
把這鵝肝放入口咬後,第1感覺便是鵝肝很軟身帶點油,像是溶化了的厚身牛油放在脆口的多士之上。
然後吃下的味道是很香牛油味而沒有鵝肝的腥味,配上士多啤梨汁,有點士多啤梨味是配得上鵝肝,這裏確實做得很好,推薦大家一定要來吃這小吃了。
餐牌說了是有甜品,看著餐牌的甜品是很吸引。當甜品來到發現是雪糕糯米糍時很失望,我們便問了職員。
職員說餐牌的甜品圖片只作參考,甜品是每天提供不同,不能以餐牌圖片作實,最後讓大家有點失望。
最後這餐除開每人大約HKD160,以吃晚飯來算是一點都不貴。而這裏的食物味道很好,質素也很高,只是對甜品安排有點失望,都值得推薦給大家來吃的。

2015-03-26 2093 瀏覽
這天跟朋友到黃埔的德美壽司吃飯,雖然沒有對黃埔很熟悉,不過餐廳還是蠻容易找到的,只要在紅磡火車站坐6A/6號小巴到達黃埔新村,走幾步就到喔,連我這個迷路狂都可以輕易到達喔。店面沒有很大,座位相對地其實有點迫狹,手袋也只好放在地上喔。炸魷魚圈魷魚味道不錯,還蠻有口感的,炸粉沒有很厚,配搭著旁邊的薯蓉和生菜清洗一下油膩感,還蠻好的耶。三文魚沙律我還蠻喜歡這個沙律,吃起來很清新的感覺,三文魚切成一片片的,沙律醬沒有用很濃的口味,蕃茄和生菜也很新鮮,用來作開胃菜不錯。牛肉鍋這是我在這一餐最滿意的菜式,牛肉鍋上桌以後還沒有熟透,可是淥一淥就剛剛好可以吃了。牛肉鮮嫩,把雞蛋攪拌,融和在湯底下,喝起來很甜很好味,咸甜適中,配上粉絲跟蔬菜,感覺又健康又美味。海膽魚生飯嗯這個一放下的時候,真的讓人很期待。不得不讚的是擺盤很漂亮,一看下去就可以看得到所有的魚生款式,有海膽,玉子,三文魚子,三文魚甜蝦,蟹柳,魷魚和類似是鮪魚。不過今天的海膽吃起來有點失望是真的,我不知道是因為我吃不慣正宗的海膽還是怎麼樣,真的是臭到有點難入口,有少許的腥味。不過其他魚生吃起來其實很新鮮,甜蛋也很好吃,我覺得最驚喜的是我以為它
炸魷魚圈
三文魚沙律
牛肉鍋
海膽魚生飯
嗯這個一放下的時候,真的讓人很期待。不得不讚的是擺盤很漂亮,一看下去就可以看得到所有的魚生款式,有海膽,玉子,三文魚子,三文魚甜蝦,蟹柳,魷魚和類似是鮪魚。不過今天的海膽吃起來有點失望是真的,我不知道是因為我吃不慣正宗的海膽還是怎麼樣,真的是臭到有點難入口,有少許的腥味。不過其他魚生吃起來其實很新鮮,甜蛋也很好吃,我覺得最驚喜的是我以為它的飯只是一般的白飯,但沒想到竟然是已經炒過的飯,還有香菇絲調味,但不是熱的,很新奇,也很配,這個真的有加分喔。
鰻魚朴菜飯
這個賣相很可愛,軟熟的白飯加上鰻魚跟鰻魚醬,很好吃!而且鰻魚很軟,一吃下去不用咬很久就完全在口中溶化,還蠻喜歡這個的,不過建議醬汁可以多一點,因為最後還是留下蠻多白飯沒吃。

雖然訂位的時候沒有限時,不過可能因為真的太多人,吃飯的中途侍應不停過來想要收拾東西,問我們吃完沒有,即使有些食物很明顯的就是沒吃完,有一點想趕客人走的感覺,其實我們一吃完就立刻走了,但中途被侍應問完又問真的感覺不是很好。明白到有客人在等,可能餐廳也有點急,不過還是希望顧慮一下食客的感受比較好喔。
2015-03-25
2014-12-08 2999 瀏覽
星期六夜晚6點多唻德美搵食,少許多人,因趕住入場睇戲,故2人只食咗少量壽司。牛油果軟殼蟹卷:驚喜!份量好足,整隻軟殼蟹,除卷喺飯內嘅好夠份量外,陪碟嘅都好足份量,且香脆可口,牛油果亦新鮮份量足,好食!帶子卷:除內卷有帶子粒外,面亦舖上帶子粒及蟹子,新鮮好味!三文魚/帶子壽司:夠新鮮,且帶子壽司比一般大隻,讚!海膽魚腩茸:配搭特別,海膽新鮮鮮甜,紫菜夠脆,配吞拿魚腩茸及少量葱,好味!整體食物質素真係唔錯,唯服務可能要稍稍檢討,普遍店員都好有禮貌及服務好,反而老闆待客之道真係令人不敢苟同!聲大急躁且有點無禮,莫講係日式食店,連基本待客之道都麻麻,客人離開連再見或多謝都冇句,反而一位黑衫女服務員則好招呼得多。呢區食店多競爭大,都係做街坊生意或熟客生意,如果因為客多就咁樣招呼,想人返轉頭再幫襯都難!

帶子卷:除內卷有帶子粒外,面亦舖上帶子粒及蟹子,新鮮好味!

三文魚/帶子壽司:夠新鮮,且帶子壽司比一般大隻,讚!

2014-12-07
5 分鐘 (堂食)
  • 牛油果軟殼蟹卷
睇番自己食評原來上一篇這裡的食評已經是三月嘅事, 在這區工作要吃日式定食雖然店多的是, 但適合自己去的不多, 唯有這間....是耐唔耐想來的其中一間,22/ SEP 叫了滑蛋豬扒飯, 簡簡單單的生菜蕃茄沙律, 沙律汁是傳統柚子沙律汁,沒什麼可挑剔, 湯同蒸蛋跟往常的一樣, 但主菜的滑蛋豬扒飯則是一場災難, 首先你會見到個碟滑蛋豬扒好興奮, 因為着實好夠件頭, 但望真會發覺D汁係浸住件豬扒, 攪乜呀師傅! 就算件扒唔係新鮮炸都唔使用個醬油汁浸住佢架嘛, 麵包糠完全吸飽個汁會幾難食下, 這是食過嘅滑蛋豬扒中最差的一個例子, 誠然豬扒的確夠大件, 而白飯(米的吸水好差令飯口感好削)亦是這店的弱項, 所以下次還是ORDER些這個滑蛋豬扒以外的定食吧!24/ Oct 這天叫的是另一個這店比較人氣的Sukiyaki IronBowl Set 套餐的配菜不作描述了, 主菜的牛肉鍋是睇到牛肉是全生的上面加一只生蛋, 心諗是否每個客人都頂得住架呢? 雖然本人並不介意生蛋生牛肉, 但這其實都是有一番精密計算嘅結果, 只要稍為將牛肉往下壓入熱湯內, 大概五分鐘就剛剛熟食得, 蛋就簡單地攪攪同醬油混合成略帶甜
22/ SEP 叫了滑蛋豬扒飯,
主菜的牛肉鍋是睇到牛肉是全生的上面加一只生蛋, 心諗是否每個客人都頂得住架呢? 雖然本人並不介意生蛋生牛肉, 但這其實都是有一番精密計算嘅結果, 只要稍為將牛肉往下壓入熱湯內, 大概五分鐘就剛剛熟食得, 蛋就簡單地攪攪同醬油混合成略帶甜味嘅汁用來送飯食剛剛好補番這店的弱飯!
有趣的是這店的午餐甜品是雪糕糯米糍, 令人想起從前嘅日式料理店, 例如:水車屋 ---最近已經關門了, 剩下的老牌子日本料理店現存不多了,
題外話/補充資料: ok 是給牛肉鍋的
2014-09-22
2014-08-02 3683 瀏覽
昨晚即興到了黃埔德美吃飯,幸好沒有訂位也有中間的位置。因為見所有卡位及房間也留座了。我們三人吃了十碟,不要認為很多,因為日本菜的份量不會很大,加上十分美味,全部吃光。 第一道:煎鵝肝帶子卷我猜上面的是炸芋絲(其實不知道是什麼,香脆美味),加上帶子一起吃,脆軟交融,十分可口。先吃上層次,再吃卷物,鵝肝味濃。第二道:銀鱈魚西京燒銀鱈魚燒得剛剛好,加上燒汁,皮脆香甜,魚滑而有魚油,旁邊配上薯蓉,是清新的選擇。第三道:牛油果軟殼蟹卷這道菜強調用原隻軟殼蟹,四件卷物旁還有兩件軟殼蟹伴碟,十分足料,新鮮香口第四道:溫泉蛋天婦羅外脆內軟的完美組合,但吃起來要有技巧才不失儀態!先吸啜一半蛋汁,再把整件天婦羅放進口內,蛋汁才不會溢出。第五道:左口魚邊壽司 左口魚非常新鮮,魚油在齒舌間游走,十分香滑。不過要吃這道菜,必須20:30前下單,因為我們之後想加單已售完。第六道:火炙白身魚壽司(柚子味)柚子味清新,配上白身魚,十分清香。第七道:自家製腐皮餃子本被自家製三字吸引,但卻餡料平平無奇。第八道:德美玉子燒比想像中細小,一件一口。第九道:溫泉蛋炸雞沙律炸雞粉薄,沙律汁酸酸的很開胃。第十道:芒果汁奶凍是店

第一道:煎鵝肝帶子卷
第二道:銀鱈魚西京燒
第三道:牛油果軟殼蟹卷
第四道:溫泉蛋天婦羅
第五道:左口魚邊壽司

第六道:火炙白身魚壽司(柚子味)
柚子味清新,配上白身魚,十分清香。
第七道:自家製腐皮餃子
本被自家製三字吸引,但卻餡料平平無奇。
第八道:德美玉子燒
比想像中細小,一件一口。
第九道:溫泉蛋炸雞沙律
炸雞粉薄,沙律汁酸酸的很開胃。

第十道:芒果汁奶凍
是店主送的,也沒有令顧客失望,十分香滑。

2014-08-01
  • 溫泉蛋天婦羅
  • 左口魚邊壽司
2014-07-31 3084 瀏覽
車車約左喺紅磡做定期檢車,快快放低左架車,我地兩姊妹就去搵食LU其實諗唔到食乜,咁就行上睇下有乜好食啦行過LEE間好似好好味咁,就入去試下啦我地兩個大食積叫左三個SETSET有的蒸蛋同沙律蒸蛋好滑滑,沙律又夠FRESH櫻花角切魚生蛋~~~好多魚生呀,食極都有,個飯又好好味喎,仲有配料架,有D冬菇,好香呢牛肉鍋定食,份量都唔細喎,仲有碗飯,味道都唔錯,又唔會好甜GOOD軟殼蟹定食~~~又係份量大大,個飯又食好好味LEE間野D午餐SET真係好抵,味道仲好唔錯添我地仲買左個外賣鰻魚飯添食物質素真係幾好,服務都唔錯,只是其中一兩位侍應好大聲搞到食店好似好嘈咁
其實諗唔到食乜,咁就行上睇下有乜好食啦
行過LEE間好似好好味咁,就入去試下啦
我地兩個大食積叫左三個SET
蒸蛋同沙律
SET有的蒸蛋同沙律
蒸蛋好滑滑,沙律又夠FRESH
櫻花角切魚生蛋
牛肉鍋定食
軟殼蟹定食
軟殼蟹定食
軟殼蟹定食~~~又係份量大大,個飯又食好好味

LEE間野D午餐SET真係好抵,味道仲好唔錯添
我地仲買左個外賣鰻魚飯添

2014-05-24
櫻花角切魚生蛋
2014-05-17 3487 瀏覽
如果同老婆來德美,一定坐bar檯,問下師傅有咩新鮮飛機貨返!老老實實,呢度既熟食就一般貨色,但刺身既性價比甚高!魚生質素跟外面出名的壽司店不遑多讓,但價格相宜~首先一定會問下有冇赤陸,呢款刺身經火炙後油香十足,魚味濃郁,是必食之選!其他帶子,三文魚腩,油甘魚腩,海膽,拖羅,赤身也是必食推介!如果吃醋鯖魚,德美的是自家醃製,好食!

Sashimi
Sushi

如果吃醋鯖魚,德美的是自家醃製,好食!
2014-05-02
Sashimi
2014-05-10 3193 瀏覽
放假晏咗起身,同女女到紅磡德美壽司食lunch,去到未夠12點,餐廳仍掛著「準備中」的牌子,但門口已有好幾伙人喺度等開門。入到去待應好有效率咁安排好入座和點餐,我點了魚子蔥吞拿魚腩茸飯,女女點了銀雪魚西京燒定食,兩個套餐都附有沙律、味噌湯、茶碗蒸蛋同甜品;首先上味噌湯同沙律,沙律很清新,加上油醋汁,酸酸的夠醒胃;番茄去了皮,很窩心,值得一讚,荼碗蒸蛋賣相略遜,表面不夠平滑,有「沙孔」,唔係好夠熱,味道不過不失;魚子蔥吞拿魚腩茸飯,很足料很新鮮,配埋隻鵪鶉蛋,我怕鵪鶉蛋膽固醇高同埋唔食蔥,一開始就揀起咗,吞拿魚腩茸味道很鮮甜,完全唔使點wasabi;以免掩蓋魚腩茸鮮味,配上加咗香菇同調咗味嘅五味醋飯,豐富唔單調,增加層次感,美味極了,喺其他日本餐廳唔易食到。我試食女女嘅銀雪魚西京燒,銀雪魚肉質鮮嫩,夠「企身」,火喉控制得啱啱好,僅僅熟,好滑,好juicy,御飯較鬆散,唔似日本米。甜品係雪米糍,係就係「行」咗啲,以七十零八十元嘅午餐,有咁嘅質素,又唔使加一,算抵食喇﹗待應們服務都很專業,有禮貌,而且效率很高,跟食客有交流,還逗得隔離枱小女孩很開心,親切如街坊小店。
沙律、味噌湯、茶碗蒸蛋
沙律
荼碗蒸蛋
雪魚西京燒

題外話/補充資料: Openrice提供嘅開始營業時間係11:00,而德美壽司門口掛嘅開始營業時間係12:00,請跟進
2014-05-06
雪魚西京燒
今次點了牛肉生薑燒定食同燒鯖魚定食-仍然包沙律,面鼓湯,蒸蛋,甜品。食物質素大致上都keep得住, 不過部份開始有少少退步。沙律落少左粟米;蒸蛋入面啲材料又落少左;最失望係我以往好讚嘅"芒果牛乳布丁+雪凍左嘅匙羹"配搭竟然變左普通到唔普通嘅"雪米糍"。另外好失印象分就係隻勁甩油嘅飯碗。(之前已經彈過佢啲甩嘅青煱,冇改善過)我比佢嘅忠告係:如果再任由啲野續少續少咁退步落去,終有一日會守唔住,希望佢唔會有咁嘅一日啦!
今次點了牛肉生薑燒定食燒鯖魚定食-仍然包沙律,面鼓湯,蒸蛋,甜品。食物質素大致上都keep得住, 不過部份開始有少少退步。沙律落少左粟米;蒸蛋入面啲材料又落少左;最失望係我以往好讚嘅"芒果牛乳布丁+雪凍左嘅匙羹"配搭竟然變左普通到唔普通嘅"雪米糍"

2014-03-22
發現這店純椊係巧合, 有緣吧! 原本是少婦A介紹給我們的”竹家”但我們只是去看一下門口時發現旁邊有這麼一間日本料理店, 看裝修是”港式日本菜”吧, 但看一下餐牌大部份套餐以一個合理價格定位, 說實在現在看餐牌還能感覺合理的店”少之又少”! 先是太座在一次午餐時間試餐, 評語是份量夠大, 魚生夠新鮮惜米飯比較上硬了一點, 可能同成本控制有關吧, 怪不得的了, 自已則在6號試了一個壽司定食配細烏冬套餐$79, 果真刺身是新鮮貨, 飯就有點硬但不是生米飯那種, 蒸蛋則相當滑, 內裡餡料不多, 細牛肉烏冬就真係幾細下,兩片牛肉只夠兩啖就搞掂, 整體上以一個男性來說份量剛剛好,另一次則是在10/Mar. 同少婦A及太座到尖沙咀店試一次, 同樣是午飯時段, 12點半左右到達上址時已經是9成滿, 幸好我們是預早訂了位, 這次試了:牛肉窝SUKIYAKI BOWL SET $55 – 雖則平但依舊有味噌湯,菜沙律,蒸蛋,除了有鋪滿牛肉片的窩之外, 亦有一大碗的白飯, 牛肉片的底部滿是大蔥片/ 蒟蒻絲所以吃得十分之飽, 牛肉片亦非一般的簿每一片都有一定厚度, 肉質只是緊緊熟, 不會食到一口渣,太座的便當
太座的便當SET – 看上去整體比較弱, 因為樣樣都係得一, 兩件咁,刺身都有三文魚, 甜蝦, 北寄貝, 而壽司三件都握得工整, 炸雞個樣可能係最弱的一品, 一般這款日式炸雞都會做得圓嘟嘟的, 外層被一層簿簿的炸粉包裏着的, 這裏的則是似一條炸蟹柳,
少婦A的三色DON SET – 一送上來少婦A即時皺起眉頭, 她比較接受不了魚生上加MAYO醬,但我又好奇地想:三文魚花上不是經常出現這MAYO醬的嗎?不過人就是這麼奇怪, 當形式上轉換一下好多時都會看不過眼, 而其實即使西方人食魚都好興將一些類似MAYO醬的有味MAYO醬去配魚肉/海鮮類食, 馬賽魚湯是其中一款, 所以當天她將沾上MAYO醬的魚生留下沒有吃,
服務方面雖則兩間都是行”港式”的方式但尖咀的待應明顯沒有人管理完全自由發揮, 紅磡則仍有點禮貌, 人手亦充裕一點,
室內環境: 紅磡雖舊一點 但會感覺四正一點, 尖咀裝修新式一點但座位間距離比較上狹窄沒紅磡的舒適,
壽司定食配細烏冬套餐
好滑的蒸蛋
sukiyaki set
便當套餐
個人反而覺得三色don有隻溫泉蛋比較奇怪
題外話/補充資料: 甜品方面:紅磡是例的雪糕糯米糍, 而尖咀則是無喱荳味的荳腐啫喱!
2014-03-06
壽司定食配細烏冬套餐