2024-02-07 647 瀏覽
性價比超高既日本餐廳,主打刺身、壽司、卷物、一品料理、串燒、炸物等日本料理,食材新鮮,價錢親民。餐廳以木系設計,滿載日本風。蟹籽沙律蟹籽、青瓜絲、蟹柳絲味道清新爽甜,開胃前菜清新之選清酒煮蜆清酒煮蜆蜆肉肥美,鮮甜多汁,湯底帶有淡淡酒香,十分滋味鐵板鵝肝燒過既鵝肝更惹味,澎湃的油脂入口即溶,與多士一起食用,減卻油膩感牛油果軟殼蟹卷軟殼蟹炸至香脆,飯卷包得實淨不鬆散,每件都有蟹籽+牛油果+軟殼蟹,口感豐富非常滋味銀鱈魚西京燒定食銀鱈魚燒至香口惹味,肉質嫩滑,油脂豐富,魚香肉滑,讚德美壽司 (德民街)📍紅磡黃埔新村德民街31號地下1B號舖

性價比超高既日本餐廳,主打刺身壽司、卷物、一品料理、串燒、炸物等日本料理,食材新鮮,價錢親民。餐廳以木系設計,滿載日本風。

蟹籽沙律
蟹籽、青瓜絲、蟹柳絲味道清新爽甜,開胃前菜清新之選

清酒煮蜆
清酒煮蜆蜆肉肥美,鮮甜多汁,湯底帶有淡淡酒香,十分滋味

鐵板鵝肝

牛油果軟殼蟹卷

銀鱈魚西京燒定食
銀鱈魚燒至香口惹味,肉質嫩滑,油脂豐富,魚香肉滑,讚

德美壽司 (德民街)
📍紅磡黃埔新村德民街31號地下1B號舖
2024-01-26 456 瀏覽
午餐時候12點半已經滿座,可見依間餐廳係紅磡人氣之高。燒喜之次 喜之次係日本北部有名既頂級魚獲。因為難以捕獲,離水即死,所以非常矜貴。秋天至初春都係食喜之次既最佳時候哦。用#鹽燒 依個處理方法簡單又可以食到佢原味 。外皮燒得好靚,魚皮仲充滿膠質,肉質香嫩又唔腥,連平時唔鍾意食魚既我都食唔停。

午餐時候12點半已經滿座,可見依間餐廳係紅磡人氣之高。

燒喜之次
2024-01-25 266 瀏覽
喂,嚟啦,等我同你地講吓今次喺呢個餐廳嘅食物體驗!首先呢,玉子燒好鬼滑,食落真係過癮,啲玉子燒每一層都好細膩,每一啖都嚟得正!再嚟呀,三文魚沙律好生津潤,那啲蕃茄度添嘅爽口,令整件事晌起上嚟大滿足。牛油果配軟殼蟹,哇!簡直係口感嘅絕配,中西合璧啫,牛油果嘅creamy同埋蟹嘅超爽脆,攞嚟鬥一鬥,呢個味我喺度都瞓唔着你知啦!燒雪魚,魚肉燒得外香內嫩,不過就算係咁,雪魚嘅平滑質感都保持得宜宜添,同啲沙律醬hold住對方嘅手,合拍得黎唔得喇!燒豆腐嘅話,表皮香脆,吸滿咗醬汁,入口即溶,真喺可以話係soft嘅incarnation了!講到烏冬,呢條炒得爽滑,每條烏冬都包圍住啲海鮮嘅高昂,食落真係有種「呢啲係我要嘅烏冬!咬落心思思」嘅感覺,而家諗起都仲想再食過一次㗎嘞!哎,仲講啩,下次再嚟嘅話,我一定又要叫過呢啲菜!🍣🍱🥢

哎,仲講啩,下次再嚟嘅話,我一定又要叫過呢啲菜!🍣🍱🥢
2024-01-23 260 瀏覽
#christine開飯日記去完日本即刻就開始思鄉病發作😭就同男朋友去左係黃埔嘅德美要食下日本野解解思鄉嘅感覺🤭佢地嘅裝修真係好靚,好似去左日本嘅居酒屋咁,出面掛滿晒日式燈籠,和式嘅設計我就好buy la🤭🌟單點壽司我地就叫左幾款單點嘅壽司:吞拿魚腩蓉、海膽、蟹子、芥末八爪、三文魚腩同甜蝦,款款都好有水準架,用料好新鮮,仲要每件都好足料❤️🌟燒鯖魚佢地嘅鯖魚燒到外皮好脆身,但魚身一啲都唔乾😍好好味🌟茶碗蒸有冇同我一齊中意食茶碗蒸架?佢入邊有好多海鮮材料,而且蛋蒸得好水嫩👍🌟燒多春魚男朋友就特別鍾情多春魚,同鯖魚一樣都係燒得啱啱好,保留到少材魚汁但同時又脆口同我一樣會思鄉嘅你,快啲去試下啦🍴德美壽司 (德民街) (紅磡)📍紅磡黃埔新村德民街31號地下1B號舖
#christine開飯日記

🌟單點壽司

🌟燒鯖魚
佢地嘅鯖魚燒到外皮好脆身,但魚身一啲都唔乾😍好好味

🌟茶碗蒸

🌟燒多春魚

同我一樣會思鄉嘅你,快啲去試下啦

🍴德美壽司 (德民街) (紅磡)
📍紅磡黃埔新村德民街31號地下1B號舖
2024-01-22 187 瀏覽
嘩!真係話嚟就嚟喇,我剛過咗一個非一般嘅午餐時光。第一口嘅滑蛋雞扒飯,真係嘆為觀止😲,雞柳嫩滑、滑蛋濃郁,洋蔥同菇菌帶嚟嘅口感層次分明,搞到我碗底見光。食住沙律、茶碗蒸,再嚟一啖清爽麵豉湯,豐富我嘅味蕾體驗。個套餐最後仲有糯米雪糕滋,簡直完美收場!仲有架,今次嘅天婦羅蝦做得夠晒香脆,每一口都係蝦味十足兼爽口得嚟唔油膩。湯底嘅蜆肉新鮮彈牙,帶點微妙嘅酒香,啱曬我嘅胃口。係咋,個炒飯雖然普普通通,但係玉子加進去之後,整體滋味就提升好多,滿足晒!最後嗰個milk pudding,滑溜溜嘅口感加上溫和嘅味道,實在係飯後最佳嘅甜品👍。如果你鍾意日本料理,想食得抵又想食得好,咁你絕對唔可以錯過呢間!食物質素穩定,服務態度又友善,難怪平時人龍總係咁長。總之,呢一餐給我嘅感受就係:質素高,價錢親民,絕對係想再嚟多幾次嘅好去處⭐️⭐️⭐️。

2024-01-18 139 瀏覽
之前去開黃埔睇戲,順便食埋晚飯我好想食sushi , 朋友又想食熱食😀咁我地首選係居酒屋啦🫶今次揀咗黃埔站附近嘅德美壽司🔆7 點鐘倒開始多食客喇😝今次叫咗好多野食🔆2個人食到好飽啊每樣食物🥘份量都足夠佐口豆腐外皮炸到金黃色,超級脆口,醬油味濃茶碗蒸原粒冬菇在金黃色蒸蛋上面,入口嫰滑鍋燒烏冬估唔到好多配料,有天婦羅,煎蛋,師子狗,雞肉,魚蛋,湯底濃郁非常,烏冬超入味豆腐清湯鍋望落去好簡單,但係湯底非常清甜,我當然加$ 配烏冬特上壽司拼盤好精緻及新鮮嘅10 件壽司🍣毎款配料好鮮味,三文魚🍣,帶子,海膽,吞拿魚,拖羅🥰🥰等廣島蠔卷物每件卷物大大件,精選日本米加紫菜🤓包住大大隻燒蠔,大滿足厚燒玉子超鮮甜嘅蛋味,令人食完一件又一件
之前去開黃埔睇戲,順便食埋晚飯
我好想食sushi , 朋友又想食熱食😀
今次叫咗好多野食🔆2個人食到好飽啊
每樣食物🥘份量都足夠

佐口豆腐
外皮炸到金黃色,超級脆口,醬油味濃

茶碗蒸
原粒冬菇在金黃色蒸蛋上面,入口嫰滑

鍋燒烏冬

豆腐清湯鍋
望落去好簡單,但係湯底非常清甜,我當然加$ 配烏冬

特上壽司拼盤

廣島蠔卷物
每件卷物大大件,精選日本米加紫菜🤓包住大大隻燒蠔,大滿足

厚燒玉子
超鮮甜嘅蛋味,令人食完一件又一件

2024-01-17 115 瀏覽
唔係朋友介紹都冇留意到黃埔啲橫街道有間居酒屋。 入到去地方闊落佢仲有兩個舖位。我哋去食嘅時候,佢都幾好生意,一路都坐滿。打開餐牌食物好多種類。前菜,刺身,汁漬,串燒,壽司,麵食,丼,鍋物,應有盡有。三文魚腩有6片,刺身非常厚切&新鮮肥美。玉子燒德美壽司嘅特點就係佢嘅玉子燒全部都會吸咗佢個名,好靚。我本人好鍾意食玉子燒但係一定要係夠熱同個蛋要夠厚&鬆軟,帶有少少甜味又唔可以太甜,佢完全做到曬!煎鵝肝帶子卷呢個卷有好多唔同嘅口感,佢上面放咗一啲脆脆加埋帶子嘅軟同埋煎鵝肝喺甘香,三樣嘢加埋一齊好好食!呢個值得推介雜錦天婦羅有南瓜,茄子,兩隻大蝦,秋葵等等都係做到好脆同乾身。鍋燒烏冬我一向都鐘意食鍋燒鳥冬,不過面家唔係咁易見到有。鍋燒上先會一直食都keep到熱度。料方面有隻天婦羅大蝦再有一啲日式魚蛋,菜,大蔥等,好有風味。三色魚生丼有多料,舖滿飯面,帶子,三文魚同埋油甘魚。最特別係佢擺咗一隻日式溫泉蛋喺上面,所以係用蛋汁撈飯,咁樣食都幾好食。套餐仲跟沙律&麵豉湯。我哋仲叫咗個串燒牛舌,係我最鐘意既厚切牛舌,厚身夠咬口又燒到好香,一串仲有四塊!我地兩個人食到好飽都係每人$300,性價比好高!
唔係朋友介紹都冇留意到黃埔啲橫街道有間居酒屋。

三文魚腩
有6片,刺身非常厚切&新鮮肥美。

玉子燒

煎鵝肝帶子卷

雜錦天婦羅
有南瓜,茄子,兩隻大蝦,秋葵等等都係做到好脆同乾身。

鍋燒烏冬

三色魚生丼

我地兩個人食到好飽都係每人$300,性價比好高!
2024-01-09 142 瀏覽
🔅🔅🔅之之好去處🔅🔅🔅小吃播又要介紹好嘢食啦🤤之之知道媽咪鍾意食日本嘢今次去到連鎖居酒屋🍣🍤🍶德美壽司 @tokumi.sushi點咗個二人餐🥗🥘🍤🍙🫘同壽司盛盒拼盤🍣🍱第一次食枝豆嘅之姐唔知點解用老練嘅手勢好快起哂啲豆🫘係咪發夢個陣食過枝豆😅😅好快上到成枱食物和風沙律🥗天婦羅🍤牛肉鍋🍲好入味嘅炒飯同鹽燒鯖魚🐟仲有好足料嘅大蜆湯🥘食家之之👶🏻食到停唔到基本上係留返啲殼同食剩先比媽咪👩🏻😅😆佢開心到成晚大聲唱歌🎤同講嘢🗣係咪飲醉咗😂😂📍紅磡黃埔新村德民街31號地下1B號舖(仲有其他分店啊)@tokumi.sushi @kola_pr#sumchibb #hazel #kids #hkkids #hkkidsmodel #parenting #blogger #mamablogger #小吃播 #日本菜 #香港bb #親子好去處 #育兒日記
🔅🔅🔅之之好去處🔅🔅🔅

食家之之👶🏻食到停唔到
基本上係留返啲殼同食剩先比媽咪👩🏻😅😆
佢開心到成晚大聲唱歌🎤同講嘢🗣
係咪飲醉咗😂😂

📍紅磡黃埔新村德民街31號地下1B號舖(仲有其他分店啊)

@tokumi.sushi @kola_pr

今日收工同Mina爸去黃埔一齊剪頭髮,剪完後已經天黑,我哋自己去搵食啦,老公話想食日本壽司,我哋就去咗OpenRice超多人推介嘅德美壽司!德美壽司位於黃埔新村德民街31號地下,黃埔站A出口步行2分鐘就到!德美壽司其實係一間日式居酒屋,鋪外及鋪內的裝修充滿日式風情,座位寬敞,卡位多,坐得好舒服!每一款食品的擺盤同味道,都好高質數,性價比非常高嘅日式居酒屋🏮我哋今次點左以下食物:🌟 特上壽司拼盤(B)$298一共有10款壽司,帶子、魚生壽司味道鮮美、玉子上面印上德美兩個字,擺盤精緻又美味嘅壽司拼盤,最愛壽司的老公都食到好滿足🌟海膽魚生飯 $138一碗裏面包括咗海膽,魚生、帶子、蝦、蟹柳及魚子,所有刺身都非常新鮮,一口刺身一口飯咁食,豐富又滿足😌🌟香煎鵝肝 $98鵝肝煎得外層香脆,口感肥美濃郁,再配上脆卜卜嘅多士,令口感提升,食完都唔會覺得好油膩,我同老公都推薦🌟風味海鮮鍋 $98海鮮鍋包括蝦、帶子、金菇、豆腐、蜆同蟹柳等等,結合咗多種海鮮炮製而成,我哋另外仲加咗烏冬底,個湯底好清甜,岩晒我呢類鐘意食海鮮嘅人!

我哋今次點左以下食物:

🌟 特上壽司拼盤(B)$298
🌟海膽魚生飯 $138

🌟香煎鵝肝 $98
🌟風味海鮮鍋 $98

2024-01-03
  • 特上壽司拼盤
2023-12-28 160 瀏覽
餐廳以日式木系為主題,門面有佈置日式紅燈籠,仲做左仿瓦片門面,座位舒適,用餐環境優雅,令客人可以放鬆身心,享受精緻嘅料理🪿🔥火炙鵝肝鵝肝入口即融,質地絲滑,脂肪豐富,有一種濃郁嘅口感&獨特嘅風味。火炙之後,外層微焦,內部保持融化嘅狀態,提升鵝肝嘅香氣&口感🐂🥬野菜牛肉鍋超級喜歡個壽喜燒牛肉湯底,味道非常濃郁,甜度啱啱好,材料包括大葱、洋蔥、冬菇、白菜、金針菇、麵條、溫泉蛋,當然唔少得主角厚切牛肉片,成個湯底明顯係靠食材既清甜熬製而成,所以好好飲,食完都唔會好口渴,牛肉片份量好多,吸咗個湯更加juicy,冬菇彈牙,麵條煙韌有咬口🐟🍚 鰻魚飯有塊葉包住,一打開出曬煙熱辣辣,賣相超靚蛋絲切得超靚米飯粒粒分明,口感一流,有葉ge香味,最後比我哋食到一粒都無剩,調味恰到好處〰️店員服務都好好,食物就係用QRCode落單,但飲品就係通知店員幫手落單的,職員上菜同收碟時都好有禮貌,鰻魚飯幫我哋揭蓋嗰下有啲煙噴出出嚟真係好有心思🤤

🪿🔥火炙鵝肝

🐂🥬野菜牛肉鍋

🐟🍚 鰻魚飯
有塊葉包住,一打開出曬煙熱辣辣,賣相超靚蛋絲切得超靚

2023-12-26 140 瀏覽
今次會撈到呢間氣氛舒服嘅餐廳,真係撞啫喱!🍱 係咁嘅,我點咗雜菜牛肉鍋同雜錦三文魚飯。牛肉鍋好正,一啖牛肉,腍滑過翁,入口即溶,牛味濃郁得嚟唔膩口。雜菜新鮮,食落脆口爽滑,加埋一啲粉絲,一啲咸香啲咋,好搭嘅!至於三文魚飯,真係度諾大小姐呀!三文魚好新鮮,一d都唔腥,肥美滑口,與炊飯嘅香味完美融合。撈埋件鵪鶉蛋,蛋黃流心洒落,每口飯都變得更滑潤,好正啊!喺呢度食飯,除咗啲餐點好食,店員服務都很友善,令人食得好開心。整體黎講,呢家餐廳嘅午市套餐真係超值又滿足,隨時仲會掛住再嚟轉場!食客朋友,記住預早啲嚟,唔好錯過呢些澎湃美食嘅剎那!🍲🥢🥗

2023-12-22 108 瀏覽
今次揾食揾到嚟黃埔😆😆想食高質日本野❓想坐得舒服慢慢嘆❓想同成班FD包間房Happy❓🍣德美壽司🥢就啱哂啦😃😃雖然個名叫壽司但其實係居酒屋嚟🏮除咗壽司🍣仲有鍋物/爐端燒/一品料理/炸物等好多選擇再加上我地係用手機落單📱一路睇一路㩒㩒㩒…一唔小心就嗌到成枱都係😂😂店家仲特別增設二人餐👫🏻👭🏻👬🏻二人同行唔洗煩惱🥰🥰另外如果鐘意飲日本酒🍶都啱哂~呢間有好多日本酒選擇👍👍😄加上店面都大有吧枱,有包廂,有卡位可以滿足到唔同人數嘅需要👍👍👍另外值得讚賞嘅係店家出菜速度好快賣相同食物質素都Keep到高質😋👌而且我去嗰陣係晚市嘅繁忙時間但都無影響店內同事嘅服務態度💁🏻‍♀️~SO NICE🥰🔻食評時間🔻✴️雞泡魚干🐡😋下酒菜/前菜必食酥酥香脆好開胃👍👍💟特上刺身拼盤🐟🦐🈶有呑拿魚腩、油甘魚、赤貝、帆立貝、海膽、牡丹蝦💛仲有印住「德美」嘅玉子💛😋呑拿魚腩厚身得嚟入口即溶😋油甘魚肉質柔嫩,魚香濃而不腥😋赤貝同帆立貝鮮味十足,好爽口😋海膽好新鮮,味道濃郁,口感柔軟,配埋紫菜一齊食好正👍👍😋牡丹蝦個蝦頭仲可以揀生上/炸/跟湯上😍我就揀咗跟湯上,好好味😋😋💟香煎鵝肝🥠質地嫩滑,口感鮮嫩配埋麵包一齊食更增添風味☺️💟
今次揾食揾到嚟黃埔😆😆

但其實係居酒屋嚟🏮
除咗壽司🍣
仲有鍋物/爐端燒/一品料理/炸物等好多選擇
再加上我地係用手機落單📱
一路睇一路㩒㩒㩒…
一唔小心就嗌到成枱都係😂😂

店家仲特別增設二人餐👫🏻👭🏻👬🏻
二人同行唔洗煩惱🥰🥰

另外如果鐘意飲日本酒🍶都啱哂~
呢間有好多日本酒選擇👍👍

😄加上店面都大
有吧枱,有包廂,有卡位
可以滿足到唔同人數嘅需要👍👍

✴️雞泡魚干🐡
😋下酒菜/前菜必食
酥酥香脆好開胃👍👍

💟特上刺身拼盤🐟🦐
🈶有呑拿魚腩、油甘魚、赤貝、帆立貝、海膽、牡丹蝦
💛仲有印住「德美」嘅玉子💛
😋呑拿魚腩厚身得嚟入口即溶
😋油甘魚肉質柔嫩,魚香濃而不腥
😋赤貝同帆立貝鮮味十足,好爽口
😋海膽好新鮮,味道濃郁,口感柔軟,配埋紫菜一齊食好正👍👍
😋牡丹蝦個蝦頭仲可以揀生上/炸/跟湯上😍
我就揀咗跟湯上,好好味😋😋

💟香煎鵝肝🥠
質地嫩滑,口感鮮嫩
配埋麵包一齊食更增添風味☺️

💟風味海鮮鍋🍲
😋有魚、蝦、魷魚、蟹柳等好足料
湯底夠味,唔濃唔淡啱啱好
仲可以加錢加稻庭烏冬😍
D烏冬索埋湯汁一齊食好滋味🤤🤤

💟日式海鮮茶碗蒸🍵
😋茶碗蒸都好足料
而且口感滑嫩,鮮味十足👍

💟鹽燒油甘魚鮫🐟
😋魚皮燒得好香脆
肉質嫩滑,魚味香濃
配埋青檸汁🍋️真心正👍

💟是日甜品-奶凍🍮
雖然已經食到好飽
但我仲有第二個胃食甜品😝
😋嫩滑嘅奶凍奶香味重,我鐘意😍
食埋就係一個完美嘅終結🔚

除咗黃埔,
觀塘、尖沙咀、沙田、大埔都有分店架👍👍
不妨約埋親朋好友去試一試😄😄
2023-12-20 111 瀏覽
星期六終於有機會出去食lunch,1點幾去到,都幾full 天氣轉凍,叫左兩個熟食lunch set 都唔貴,幾大份。同叫左一份帶子壽司 不錯 😌滑蛋吉列豬扒定食推薦度:☺️☺️☺️味道幾好 份量足夠男子食用 炸皮會浸淋jor 天婦羅+牛肉烏冬定食推薦度:☺️☺️☺️☺️天婦羅係有蝦同3件菜 都係我鐘意既蔬菜 Lunch set 都係有麵豉湯 沙律 茶碗蒸 仲有甜品雪米糍 好飽好滿足 性價比幾高 會再食! 天氣冇咁凍 下次要試多d 壽司😂
星期六終於有機會出去食lunch,
同叫左一份帶子壽司 不錯 😌

天婦羅係有蝦同3件菜
都係我鐘意既蔬菜

• 牛肉湯烏冬
2023-11-09 539 瀏覽
朋友即將移民加拿大,臨別在即,我地4人請客歡送。他說會懷念日本食物,就去了德美食多一次。哈哈,其實加拿大的日式料理比香港的更好喔。我哋點左好多野食:蟹子沙律牛油果軟殼蟹卷大盛B-壽司24件自家制燒腐皮餃七味燒墨魚咀李白 桃花仙人酒大蝦天婦羅客蟹棒卷安格斯牛肉串大蔥雞肉三文魚腩刺身食完叫做飽。其實都食過呢間好多次,很遺憾佢既食物質素每況愈下,令人痛心,唔覺佢有心做。收費就中上,食物就叫比爭鮮好啲,唔夠新鮮。服務態度可以話係差,根本跟唔上現代嘅步伐。最後一共食左$1785。
我哋點左好多野食:
客蟹棒卷
安格斯牛肉串
大蔥雞肉
三文魚腩刺身
收費就中上,食物就叫比爭鮮好啲,唔夠新鮮。
服務態度可以話係差,根本跟唔上現代嘅步伐。
最後一共食左$1785。
2023-09-28 583 瀏覽
今次嚟到德美食晚餐,都爆場,等咗一陣就有位喇,佢舖位都算大,我哋就叫咗個牛肉 shabu shabu, 餃子和一條帶子卷,牛肉shabu shabu都算多牛肉,湯底甜甜的好啱送飯,餃子炸得都好香脆,係即場炸的熱辣辣,帶子卷都包得好好沒有散,都好新鮮