2019-10-07 536 瀏覽
喜歡吃廚師發辦 Omakase,除了因為食物的質素高之外,還因為餐單由廚師設計,並因應時令調整,具體菜式不會預知,有神秘感,每次都抱著期盼。而且喜歡聽師傅講解菜式、食材的特色,從中品味飲食故事。 這晚約了幾位閨蜜去UO n 吃 Omakase。高高的樓底,天花上懸掛著設計獨特的燈飾。我們坐近吧檯,以便向廚師請教。 對著幻彩魚缸,穿梭於其中的龍吐珠不停變色,為餐廳添上生氣,邊看邊吃,賞心樂事! 櫻花茶~先來一杯櫻花茶,服務員端上一盤精緻的水杯,以盛載櫻花茶,我挑了一個金邊的。  櫻花茶盛載於透明茶壺,以洋燭 一直保溫。 櫻花的獨特香味,在茶中慢慢滲出。 蘋果清酒~ 芳醇的清酒,散發著甜美迷人的果香,迎接之後的美食。 在悠揚悅耳的輕音樂的襯托下,喝著蘋果清酒,正是酒不醉人人自醉! 煙燻鴨胸配煙燻鵪鶉蛋~ 前菜以玻璃蓋罩著,煙霧瀰漫,十分期待。 揭開原來是鳥巢騰雲駕霧而來,鴨胸成為精美鴨子擺件的羽翼,伴小蛋破殼而出。煙鴨胸肉質軟嫩,與鵪鶉蛋都充滿煙燻香。 造型一絲不苟,香和味也同樣出色! 牛油果他他~ 半個冰鎮牛油果殼,釀入牛油果肉、雜錦魚生、青芥茉、蓮葉莖混合而成的他
櫻花茶~
蘋果清酒~
芳醇的清酒,散發著甜美迷人的果香,迎接之後的美食。
煙燻鴨胸配煙燻鵪鶉蛋~
牛油果他他~
半個冰鎮牛油果殼,釀入牛油果肉、雜錦魚生、青芥茉、蓮葉莖混合而成的他他,像雪糕般軟滑。
牛油果油潤,蓮花莖質感像海綿但爽脆,青芥茉的辛香,魚生包括鱲魚、三文魚、帶子都鮮嫩可口,令他他味道層次豐富!
這時侯師傅給了每人一杯 "海水",微鹹的很有海水味,喝後口感清新! 原來是將海鹽加入礦泉水中做的,讓味蕾作好吃刺身的準備。還加了兩片海藻,似模似樣!
刺身六點~
碟上以黃、青色芥茉醬劃成九宮格,當中放了四款刺身、一盒魚籽醬。甜蝦鮮甜肉嫩、油甘魚油潤甘香、惠比壽味道鮮美、鱸魚豐盈有脂肪香。沾些碟上的芥茉醬,或小杯中的秘製醬汁,更可提鮮。
盒內的其實是兩種味道的仿魚籽,以海藻分別加味醂和清酒做的。黑色和淺黄色的酒味較濃,橙色的帶醬油味,咬開咸鮮多汁。以 Carviar 盒盛載,幾可亂真! 玩味十足之外,還另有原因,UO n 採用的都是可持續發展的食材,以配合環保的原則。
日本桃配豆腐醬~
日本桃配以豆腐打成的醬,桃味清甜添上豆香,再鋪上松子仁,有點嚼勁!
羊肉湯配木魚花~
以虹吸式咖啡壺將預先熬好的羊湯煮滾,上層放滿木魚花,煮滾後被全吸收了,流回下層的湯水,滲滿木魚香,還去除了油份,清澈飄香!

碗內放了羊肉、香芹、白蘿蔔,淋上羊湯,羊肉嫩滑羶香,香芹香味突出,煮法别出心裁的羊湯鮮香無比!
自家特製燒鰻魚~
鰻魚外皮特别香脆,肉質軟嫩滑溜,多汁有魚油香,超美味! 原來蒲燒的過程中,像燒乳豬時以針在魚皮上刺了多個孔,所以外皮爆出香味!
牛肉漢堡~
服務員送來紙條,竟然是違例泊車的日本傳票,嚇了一跳 ! 原來是以"牛肉乾" 伴牛肉漢堡出場,十分盞鬼! 牛肉漢堡味道不錯,肉汁豐富。
傳票是米紙造的,以食用色素印成。 師傅還教路要把傳票撕成小片,托著牛肉一起吃,因為收到 "牛肉乾" 怎會不嬲嬲豬? 嬲到要將傳票撕掉,認真鬼馬!
青檸雪葩配菠蘿汁~
金光閃亮的金菠蘿器皿,必然是打卡佳選!
當中放了青檸雪葩配菠蘿汁,質感幼滑,青檸的清新酸味混合菠蘿的香甜,味蕾又準備好了!
壽司四點 - 四款壽司,創意十足。
牡丹蝦壽司~
以大豆做的豆紙,裹著牡丹蝦壽司,花型賣相很吸引,牡丹蝦鮮甜爽嫩,配酸薑和漬翠玉瓜,中場再來醒醒胃!
鹽燒馬友壽司配豆腐醬~
鹹香可口的鹽燒馬友壽司,以清淡鮮甜的大白菜捲著吃,味道恰到好處! 配豆腐打成的醬,豆香濃郁,美味又特别。更特别是不置於碟中,而放在文件板上,並在牛油紙印上獅子山下的歌詞,以鹹魚、白菜、豆腐、像徵港人努力不懈,堅毅不拔的獅山精神! 互勉互勵,很有意思!
蟹肉龍蝦糯米飯糰~
糯米飯糰放在青竹葉中間,當中的蟹肉、蟹膏、蟹籽、龍蝦等的濃郁味道全渗進了糯米和蕃薯,味道非常配合,層次豐富,像新派端午糉。伴旁邊湯匙的蟹膏,甘香鮮美!
低温慢煮鵝肝配壽司飯鍋巴~
低温慢煮鵝肝十分幼滑,冰凉質感像雪糕般堅挺中帶柔軟。以紅酒和砵酒煮,酒香濃郁芳醇,入口有餘韻。伴以壽司飯做的鍋巴,香脆夾著柔滑,風味特别!
卷物-
香葱吞拿魚腩壽司卷~
以吞拿魚腩、明太子、青瓜、京葱做的壽司,還混有炸春卷皮碎,辛香可口又脆卜卜。這個"卷物" 特別在以炸春卷皮捲成,而且捲法另類,底部是方塊形壽司飯,炸春卷皮呈三角尖頂形在上面,像獨立屋,十分別緻!
焦糖多士配綠茶雪糕~
冰涼的雪糕幼滑,綠茶味濃郁,配熱烘烘的香脆多士,十分美味!賣相很型格,記事簿形托盤,灑上糖霜,有刀义之形而無刀义用, 玩味成份貫
徹始終!
巨峰提子梳打~
尾聲來一杯飲品,是紅酒.... 原來是巨峰提子梳打,以紅酒杯盛載著。 好味!
UO n 廚師發辦 Omakase 有$1,180 / 1,680 兩種價錢,我們選了$1,180。
2人惠顧 Omakase 可獲贈紅酒或白酒一支(2 位起)。
包括沙律、前菜、刺身六點、吸物(季節性)、和食、冷物、壽司四點、卷物
自家製甜品,十分豐富。
嚐了一頓非常美味、玩味十足、與别不同的 Omakase, 同時細聽廚師將食物的故事逐一娓娓道來。優質的日本食材,精緻的日式設計,注入了本土情懷和特色!

心思滿分的廚師 , 跳出框框的 Omakase ,有個性的日本料理,值得再來光顧!

UO n

• 壽司
  • 焦糖多士配綠茶雪糕
  • 巨峰提子梳打
2019-10-04 650 瀏覽
今晚吃了一餐特色的omakese一坐下, 職員便送上櫻花茶,  有13款不同形狀的杯比你揀, 每款都有不同大小, 都很美觀櫻花味, 很夠熱之後每人有一杯蘋果汁(是mix 日本清酒呢),  主要清酒味不太濃, 以蘋果汁為主1. 煙鴨胸配煙薰鵪鶉蛋 半生熟的鴨胸, 色澤鮮明, 好嫩滑2.牛油果他他配魚生粒及剌身牛油果有Washabi 味,很Rich , mix埋沙津醬及多款醬料,很滋味呢剌身非常新鮮 3.時令果物選用了日本桃, 再加上以豆腐打的醬,新鮮味佈滿桃上, 而且還有 粒粒松子呢4. 海水飲用以海澡浸蒸餾水, 對腸胃有益 海澡水對腸胃有益的飲用目的是清左之前食物味道(特別係牛油果) 因為有咸味-(海水味), 飲完好清新,refresh左  5.刺身 最特別要介紹3款魚子:橙色-三文魚子黑色-海葡萄 紅色-魚子撈清酒全部都好鮮甜, 都係第一次食~ 見識見識剌身有金像鯛 黑目鯛 可以點旁邊的 Source ~ 是由濃湯製成,點上了更鮮美 6. 羊肉湯由於木魚花較容易走味, 亦因想湯料不會走味及過熱,所以選用此方法,羊肉湯用了煮咖啡的方式, 在客人的餐台上進行虹吸 材料有蘿白及羊肉以及莞茜
今晚吃了一餐特色的omakese

櫻花茶

蘋果汁

1. 煙鴨胸配煙薰鵪鶉蛋

煙鴨胸配煙薰鵪鶉蛋

半生熟的鴨胸, 色澤鮮明, 好嫩滑

2.牛油果他他配魚生粒及剌身

剌身非常新鮮

3.時令果物
時令果物

4. 海水

飲用以海澡浸蒸餾水, 對腸胃有益 海澡水對腸胃有益的
飲用目的是清左之前食物味道(特別係牛油果)
因為有咸味-(海水味), 飲完好清新,refresh左

5.刺身

最特別要介紹3款魚子:
魚子

橙色-三文魚子
黑色-海葡萄
紅色-魚子撈清酒

全部都好鮮甜, 都係第一次食~ 見識見識

剌身有金像鯛 黑目鯛
可以點旁邊的 Source ~ 是由濃湯製成,點上了更鮮美

6. 羊肉湯

材料有蘿白及羊肉以及莞茜

羊肉湯

由於魚+羊=鮮 (餐廳理念),所以菜選用有機種植

所以這樣煮出來的湯有鮮味, 材料亦不會煮到老~

7.牛肉漢堡

這只有香港人才懂了

食物用料的駐車違反米紙, 配上牛肉漢堡, 就是牛肉乾的意思,即係抄牌呢~很有心思的菜式構思~

8. 鰻魚

鰻魚

用了乳猪的燒法-配上S &B 生淑粉吃, 非常香脆呢~

9. 豆紙壽司

牡丹蝦 配上特制source  ,  仲有翠玉瓜

賣相已非常典雅!
豆紙壽司

龍蝦頭湯 and煮成的燸米非常入味
切合hk style traditional

12 香蔥吞拿魚壽司
香蔥吞拿魚壽司

以春卷皮包著的壽司,很有新鮮感
配上低溫鵝肝, 鵝肝以酒浸煮-酒味入口即溶!!! 壽司飯窩巴造的,很special ~

13. 焦糖多士
有自家制的green tea ice cream  , 濃濃的綠茶味令人回味無窮

焦糖多士

綠茶雪糕

14.最後Happy ending
 以一杯巨峰提子汁扮紅酒作結
巨峰提子汁

是次omakese 充滿了香港情懷,亦充分顯現出廚師的精心創作呢~

2019-09-18
香蔥吞拿魚壽司
焦糖多士
綠茶雪糕
2019-10-03 460 瀏覽
呢間餐廳o既omakase,讓我好難忘。佢唔係將d 好新鮮、好名貴o既食材堆滿一個餐單就算,反而大廚係經過深度設計,有好多諗法、有好多o野想表達,點樣可以o係固有日式廚師發辦o既框架之下,加入港式元素成為一頓特色o既盛宴,從而令人記得佢。鋪頭用上鮮明色調,播住鋼琴o既輕音樂。茶水都有幾種,除o左常見o既日本茶之外,仲有一壺以蠟燭加熱o既櫻花花茶,可以refill 的。淺黃o既顏色,散發住幽幽o既清香,而且愈耐愈出味。店家貼心咁遞上多隻唔同造型o既茶杯,可以揀自己鍾情的。除此之外,仲有一杯welcome drink。細細o既一杯,係蘋果汁加sake,比例剛好。前菜用玻璃盅罩住,一打開,煙霧瀰漫。裡頭係一個煙鴨胸同埋煙燻過o既鵪鶉蛋,放o係個鳥形容器上面,下面再鋪到好似鳥巢咁樣。鴨胸肉幾香bbq 味,甜甜地。跟住有一客冰震牛油果他他,先挖空半個牛油果,釀入魚生碎同玉子等等,再將d 果肉混和沙律醬同wasabi,搽番上去,感覺refreshed!除o左牛油果,仲有一隻日本桃,侍應提到餐廳會用時令生果,因時制宜,次次都唔同的。個桃已經完全熟透,腍身味甜,上面加o既係以豆腐整o既醬,好重豆香,亦
櫻花花茶

蘋果汁sake

煙鴨胸、煙燻鵪鶉蛋
牛油果他他

除o左牛油果,仲有一隻日本桃,侍應提到餐廳會用時令生果,因時制宜,次次都唔同的。個桃已經完全熟透,腍身味甜,上面加o既係以豆腐整o既醬,好重豆香,亦都中和番少少桃o既濃甜;另外增強口感,大廚特意瀋上少許果仁。頭先兩樣o野都有個杰身dressing,所以o係上下一道菜式前,侍應先遞上一杯浸o左海草o既水,去除口腔中o既濃味。凍o既,就係近似紫菜湯o既味道,些微鹹。
豆腐醬日本桃
海草水

刺身有海老、金線鯛、黑目鯛同埋一式三款o既「魚子醬」,配搭濃稠o既蝦膏醬與及兩隻wasabi,啡色o個隻會另帶一d 芝麻香。因為刺身味淡,蘸上濃味醬汁剛好!呢d 魚又係時令精選,menu 亦提過餐廳用o既都係來自sustainable sources。更甚o既係,其實d 魚子醬並唔係全部都係魚卵,反而有d 係海葡萄,經過清酒醃製,口感味道同真o既魚子醬一d 分別都無,又夠晒環保,抵讚!
刺身、「魚子醬」

吸物即係湯水,我地有一個羊肉湯,現場檯上即煮的,因為其中一隻材料木魚花o既味道會好快消散。用o既係好似中學化學堂見過o既器材,先煲一陣,到某個溫度d 湯就會發上去,同上面o既木魚花混合,熄火無耐就會跌番落o黎——當然成件事係有專人操作,會煲好之後倒入已經放好餸o既碗度。個湯o既羊羶味唔重,幾清甜,而且好香芫茜香~
羊肉湯

以為用化學器材煲湯已經夠晒gimmick,原來驚喜陸續有來。和食先有一客牛肉漢堡,上面一張「罰單」非常eye-catching,係將可食用印刷整落張米紙上,再燒成曲狀,質地脆口。塊漢堡扒幾鬆化,但食落油份又唔會話好高。大廚話牛肉令佢聯想到「牛肉乾」,所以加張告票o係上面。佢鼓勵成日收「牛肉乾」o既客人,一於大力撕爛佢發洩下啦!
牛肉漢堡

蒲燒脆鰻魚雖然只有兩小片,但係非常味美,遵循粵式燒乳豬o既煮法,醬汁好惹味,層皮亦燒到仆仆脆,瀋上生椒粒,一d 都唔腥。食完呢道濃味o既菜式,當然又係時候清理口腔,呢個菠蘿雪芭,用o既又真係一個菠蘿形o既容器。果香十足,非常之甜。
蒲燒脆鰻魚
菠蘿雪芭

輪到壽司/卷物o既部份,打頭陣o既係一粒牡丹蝦壽司,但係佢o既賣相同傳統壽司好唔同,靈感源自燒賣。o個張黃色o既係一張可食用o既豆紙,同頭先o既米紙質感又唔同,會比較軟身一d。接住落o黎有一客馬友魚卷,放上去o既唔係一隻碟,反而係一塊印有歌詞o既板上面。以生菜取代紫菜,大廚話想帶出鹹魚白菜也好好味o既信息;配上《獅子山下》o既歌詞,更係對香港未來o既一點寄望。
牡丹蝦壽司
馬友魚卷

港式情懷仍未歇息,呢個蟹膏壽司,造型奇特,原來想模仿一隻裹蒸糭。用上o既飯唔係壽司飯而係糯米飯,用蟹同龍蝦湯煲過,所以非常入味。連埋pat 蟹膏一齊食,口入面盡是濃郁o既精華。香蔥吞拿魚腩壽司有少少辣,放上兩片春卷皮,增強脆卜卜口感。鵝肝壽司好大片鵝肝感覺矜貴,大廚話佢係以低溫熟成製作,再配搭用壽司飯整o既米通。聞起o黎酒味非常濃烈,食落有d 似雪糕,入口即溶。
香蔥吞拿魚腩壽司
鵝肝壽司

最後o既自家製甜品係焦糖多士綠茶雪糕,多士鬆脆甜甜的,雪糕亦都比出面食過o既顏色深而濃味。o係送上一杯巨峰提子汁o既同時,大廚都過o黎傾下計,總結番餐飯,同埋收集下意見,感覺認真。o係同佢chit chat o既過程中,佢堅持軟o既o野係要配硬,濃o既o野係要配淡,然後容器又盡量整到同d 食物相關。加上唔少菜式借鏡o左本地o既元素,令人耳目一新,非常難忘。
焦糖多士綠茶雪糕
櫻花花茶
蘋果汁sake
煙鴨胸、煙燻鵪鶉蛋
豆腐醬日本桃
刺身、「魚子醬」
牛肉漢堡
蒲燒脆鰻魚
牡丹蝦壽司
馬友魚卷
香蔥吞拿魚腩壽司
焦糖多士綠茶雪糕
2019-10-02 70 瀏覽
依間喺灣仔油站附近嘅樓上廚師發辦,見之前都有講係創意料理,今日我同朋友就貪得意去咗食,點知真係幾驚喜。一坐低就奉上咗蘋果汁加清酒,清甜可口,唔會好烈,十分開胃。飲完之後就有櫻花茶飲,茶會不斷添,加上有熱源溫住,好舒服,仲有得揀自己中意嘅杯。第一道係牛油果他他,上面係牛油果醬,下面係魚生,帶少微微鹹香,用牛油果殼裝返,口感細滑,魚生爽嫩,好有趣。之後係煙熏蛋同鴨胸,煙熏香氣獨特而濃郁,齒頰留香而綿長,個樣仲好靚,有隻鴨仔係度。食完,廚師就會比一杯海水清潔一下口腔嘅雜味,少少鹹,又幾好飲。之後份魚生都好特別,佢有一個好似三文魚子嘅特製海藻,其實係大豆鱗脂加海藻粉,再用傳統手法增味,仲有油甘魚、黑目𩶘、甜蝦、金目鯛,配上特製嘅蠔醬汁,鮮美嘅魚生配上依啲醬汁都好少見,但味道又多咗唔同嘅層次。羊肉湯,上面蒸木魚,好似之前睇電視劇咁,夾埋就係個鮮字,飲落都好新鮮,羊肉唔會好羶,配上木魚嘅淡淡香氣,係不一樣嘅感受。報紙雞,報紙用米紙做,都食得,入面有燒汁雞肉,非常搶眼。仲有用米通、腐皮、魚鱗、吉列做嘅四本炸蝦,各有特色,外脆內軟,唔太大隻唔會好重負擔。食完料理就用菠蘿冰清清個口腔,好清爽。之後食壽司

食完料理就用菠蘿冰清清個口腔,好清爽。

之後食壽司,豆紙壽司,紙用豆腐做,入面係牡丹蝦,好靚,蝦又黏牙。三文魚包菜壽司,入面有麻醬,好似食韓燒咁,但清新好多。

蟹膏壽司,用龍蝦湯處理,好綿密,做成糯米口感,香濃馥郁,個概念係來自粽子,用夾仔夾住,好可愛。

跟住就係低溫鵝肝配壽司飯嘅鍋巴,鵝肝口感細滑,類似法國前菜個種半熟鵝肝,鍋巴香脆。辣吞拿魚卷,加上脆片,豐富咗口感。

魚鱗做嘅膠原蛋白配上有機香蕉,香蕉係廚師自家種嘅,膠原蛋白係用魚鱗熬成,十分特別又花心思。

最後係一杯餐後酒,整體創意十足,又誠意滿滿❤️
今日天氣好好, 好似唔關事? 其實今日係一個好特別既日子, 點特別就唔係重點, 特別既係黎左宜間UO n食飯!宜間店舖係主打新派既日式fusion菜, 食完之後原來發現所認識既OMAKASE係好唔同! 入到黎個裝修都幾骨致, 起碼食野都開心D一Order完就上左兩杯野飲, 一杯係清酒mix蘋果汁, 一杯櫻花茶, 本人就唔太好酒, 但飲落係好重蘋果汁味而帶出淡淡既酒香, 所以係可以接受!而櫻花茶就係聞落有味飲落就唔係好覺, 宜D唔通就係意境@@NO 1_煙燻蛋配鴨胸一開頭都係以為係普通既鵪鶉蛋加個鴨胸, 但食落個鴨胸完全唔係平時食倒果隻, 佢係煙燻味香得黎個鴨胸係好軟淋淋而且充滿左油香, 堅係好食NO 2_AVACADO 他他宜個一睇以為係成個wassabi, 其實係牛油果他他, 將牛油果打成泥再加埋wassabi, 再連埋刺身一齊食. 可能本身唔食wassabi, 感覺有些少攻鼻, 唔緊要, 因為個刺身真係同平時排哂隊既連鎖店差好遠, 食落口係有油脂既香味再加上係好有口感, 唔似果D解凍得耐出哂水無口感既刺身NO 3_桃with豆腐汁豆腐汁? 真係見識少第一次聽. 但原來係同溶左既豆腐

NO 1_煙燻蛋配鴨胸

NO 2_AVACADO 他他

NO 3_桃with豆腐汁
豆腐汁? 真係見識少第一次聽. 但原來係同溶左既豆腐雪糕差不多, 但係多左一種濃厚香滑既質感, 入口係桃味行先而豆香味慢慢出黎, 不俗

-------------------分隔線--------------------
唔好以為真係得條線, 前菜食完店員係會拎一杯海草沖既茶, 目的係用黎浪口, 飲落係咸咸地, 同沖鹽水飲係無嘜分別

NO 4_三色魚籽配刺身  蝦膏汁
宜個係本人重點推介之一, 個刺身真係好食, 有口感之餘係丁點腥味都無, 而已仲有好鮮既味道! 個汁真係不得不提, 其實佢已經係濃到唔係叫"汁"而可以叫做醬, 個汁真係好濃好濃既蝦膏味, 我敢講除非你唔食蝦, 唔係既話一定會奶埋隻碟呀XD
另外個三色魚籽, 唔通係聽左劉華講真係一罐罐咁上? 哈哈!
講真係連我鍾意重口味既人都覺得有少少咸既, 不過可能係本身魚籽係咁, 所以無咩深究, 但將刺身加汁連魚籽食係中和返既! 最後係有同店員反映一下係咪可以減低少少咸度.

NO 5_反轉再反轉羊肉木魚絲湯
個湯睇落好似細個做實驗既儀器, 其實係好似咖啡咁, 將準備好既羊肉湯加熱, 令到熱湯由下向上咁沖去木魚絲既懐抱, 就好似肥仔聰對蛋既執著一樣, 你同我都係阻止唔倒. 而佢就係比店員熄火果一刻就停左, 將熱湯倒入去一早準備好既羊肉片同埋蘆筍, 熱湯飲落有淡淡既羊味, 而羊肉因為係"生滾"既關係, 熟度岩岩好

NO 6_違例泊車牛肉堡
張牛肉乾係堅係食得, 但一定要包埋個牛肉扒食, 如果唔係就可能會覺得有D咸

NO 7_海膽飯
有無覺得D海膽好似.............核桃?  海膽係新鮮無苦味, 不錯的. 同上, 個包裝係可以食落肚嫁!

NO 8_咸魚白菜
有名比你叫咸魚白菜, 真係用菜包住舊馬友同飯, 唔洗多講, 之後句歌詞係咩? "也好好味"呀嘛

NO 9_糯米飯配蟹膏
宜個係本人重點推介之二, 因為真係好好好食, 個糯米飯真係一流, 個叔叔店員話係用上湯去煮, 食落係好似意大利飯咁, 口感係淋淋地, 但個味度真係一流, 再加埋白色果枝其實係蟹膏, 食既時候將蟹膏吱落去舊飯到, 一齊食果下真係超正, 有淨既蟹膏可以都吱埋出黎食唔好浪費呀!

NO 10_慢煮鵝肝配鍋巴  醬油汁
鵝肝可能係因為慢煮既關係, 食落口原全係好滑好滑, 而且唔知係咪加左檸檬汁去煮, 有種好清香又酸酸地既味道. 軟滑鵝肝配上扑扑脆既鍋巴, 相映成趣.

NO 11_一柱挈天吞拿魚飯
個飯就幾好食, 但我反而鍾意黃色果舊脆肉瓜, 堅係脆而且酸酸地, 好食

NO 12_脆皮饅魚飯
宜個係本人重點推介之三, 個皮真係脆到飛起, 我捉左個姨姨問, 原來係即叫即燒, .....真係好味到暈

NO 13&14_菠蘿雪芭, 提子梳打 香蕉泥配膠原jelly
個雪芭酸酸甜甜咁, 都幾好食
提子梳打都幾好飲
重點係最後宜個, 香蕉泥真係好濃郁既香蕉味, 好食. 而最特別既係係底既jelly, 姨姨話係用魚鱗整嫁!!咁大個係第一次食, 食落係同jelly無咩分別而最大分別, 就係佢有滿滿既膠原, 貪靚既你點可以錯過
!
2019-09-26
2019-10-01 153 瀏覽
香港嘅餐廳多不勝數,但係要搵好食既,你有深刻嘅印象又有幾多餐廳可以做到呢?喺香港少有可以食到有特色嘅omakase,今次呢間餐廳俾我好有驚喜,原先以為佢係傳統嘅omakase,誰不知每一樣嘢食都好有驚喜!為慶祝同男朋友紀念日,今日特別嚟到呢間灣仔嘅日式餐廳,晚上唔算太多人,成個環境都好舒服,環境靜靜的,好適合情侶食飯煙燻鴨胸配鵪鶉蛋,原先以為係平時食開嘅即食煙鴨胸,煙燻香味奇濃郁,而且仲係半生熟口感,鴨胸肉好正好好食!牛油果配角切魚生,外表平平無奇,但內裏全部都係大大嚿嘅角切魚生,而且仲有脂肪含量較高既魚腩,食落口感好軟熟,口感新鮮,同牛油果醬出奇地夾呢個擺得好精美既刺身盤,魚生鮮甜,佔上特製既蝦膏醬 同芥末又係另一種食法外型相當似外國魚子醬,但其實係日式魚子,咸香味頗重,單吃對我而言有點重口味羊肉湯帶有淡淡木魚絲味,而羊肉因有騷味關係,令湯頭都帶有陣陣羊騷味,感覺很特別呢度嘅omakase有別於一般omakase,嘢食造型都好特別。以日本既牛肉乾(炒牌)做主題,呢個其實係可食用既米紙,牛肉餡餅做得好多肉汁,不過食落味道有點咸,所以要夾埋米紙一齊食會比較好含有菠蘿肉🍍既菠蘿雪葩,酸酸甜

含有菠蘿肉🍍既菠蘿雪葩,酸酸甜甜很開胃,清清口腔再食其他野
海膽壽司既造型相當特別,原來上面既海膽係熟既,而唔係平時既生海膽,包住一塊由豆腐做成既豆腐皮,一口食落口好充滿
這個叫做咸魚白菜也好好味, 這個是用上新鮮馬友做成的菜卷, 食落其實一點也不咸, 沾上旁邊的豆腐醬味道也不錯
蟹膏醬拌糯米飯,糯米飯口感粘粘的,牙膏正正就是蟹膏,可以自己想吃的份量而作出調整,蟹膏呈鮮橙色,味道極其濃郁!所以都不禁地將所有的蟹膏都吃進肚子裡
鰻魚壽司,這個以慢烤慢燒方式將鰻魚整熟,但魚肉依舊保持鮮嫩,最特別係鰻魚既皮被燒至脆身,魚皮比較厚所以脆中帶點煙韌,出奇地有驚喜!

成餐omakase嘅菜式都相當有驚喜,因為食咗十幾道菜嘅關係都能一一詳細介紹,而我自己最鍾意係蟹膏醬拌糯米飯,魚刺身,煙燻鴨胸配鵪鶉蛋以及牛油果配角切魚生,這裏的食物比起出邊食日本餐廳新穎!驚喜又開心的一個晚上🥰❤️
2019-09-26
紀念日
  • 牛油果他他
  • 煙燻蛋配鴨胸
聽朋友講呢間位於灣仔嘅日本餐廳佢嘅omakase係好特別、好有創意,所以happy Friday 就相約朋友嚟試下🥳.首先飲櫻花茶清一清味蕾先,有一壺上用蠟燭熱住,我哋邊食邊飲,飲到咁上下店員會自動加水👍🏻之後有一杯細細杯嘅蘋果清酒,容易入口👌🏻幾好飲!.先嚟一個牛油果他他,個醬係用咗忌廉、牛油果蓉再加少少wasabi整成架口感非常creamy!入面藏有角切刺身!同埋蓮花莖🤔好新奇特別呀!味道清淡、爽口!中和番個醬!呢個沙律好岩我口味!.煙鴨胸配煙燻鵪鶉蛋係煙燻效果呀👏🏻 賣相吸睛!煙鴨胸肉質軟腍,鵪鶉蛋都好嫩👍🏻.白桃松子酸酸甜甜好食又開胃!😋.刺身拼盤嘅賣相好有趣!似細個果時玩嘅井字過三關!🤣上面除咗有wasabi之外,仲有特製嘅蝦膏濃湯汁,豐富刺身嘅味道,有盒仔裝住嘅唔係魚子,而係海草子同海葡萄,估唔到咁好味!!店主仲再一同我哋講佢哋主張及選擇用可持續發展嘅魚類,目的係想環境保育,欣賞呢!❤️👏🏻.「鮮」羊肉湯呢個湯用虹吸壺煲,吸睛之餘,睇住佢沸騰嘅時候特別期待想品嘗!上面加上木魚花,聽講有助去除羊肉嘅騷味,仲增添份香味、唔肥膩👌🏻.嚟到牛肉乾呢道菜!係我當晚最難忘嘅一道菜!真係太

之後有一杯細細杯嘅蘋果清酒,容易入口👌🏻幾好飲!

煙鴨胸配煙燻鵪鶉蛋

白桃松子
酸酸甜甜好食又開胃!😋
刺身拼盤嘅賣相好有趣!似細個果時玩嘅井字過三關!🤣

「鮮」羊肉湯

嚟到牛肉乾呢道菜!

係我當晚最難忘嘅一道菜!真係太有創意喇!😳玩味十足!😎果張「牛肉乾」其實係用可食用米紙印成嘅,漢堡扒雖然有少少根但味道調得好好,好juicy !
之後獅子山下都係令我好讚嘆!!👏🏻
用咗獅子山下帶出香港人精神,香港人食呢道菜會更有共鳴!同埋竟然有埋歌詞呀!果刻好想同朋友一齊高歌一曲🤣呢道菜其係馬友魚刺身用白菜包住,再點豆腐汁,味道清甜~
菠蘿雪芭

好fresh呀!清一清味蕾,之後繼續食「下半場」🤣我一向好鍾意食雪芭!所以岩晒我😆
紙包壽司
又係有新意!味道好輕盈,應該係想味道由輕至濃咁食到去👍🏻
蟹膏壽司 , 糯米飯

賣相好似糉呀!用糯米飯好特別!又蟹肉又蟹膏又蟹子,仲有龍蝦湯汁!好豐富呀!
低溫鵝肝鍋巴壽司

鵝肝好味!唔肥膩👍🏻最正係夾鍋巴呀!脆卜卜好好食!令呢個壽司嘅口感好正!好似第一次食壽司用鍋巴代替平時嘅壽司飯!
香蔥吞拿魚卷

吞拿魚配香蔥真係好夾!呢個仲要係辣味吞拿魚!🤩估唔到入面有咁多蔥!好香呀!然後有兩片脆片!增強口感同埋味道嘅層次感!好好食😍👍🏻
甜品係有機香蕉配魚鱗啫喱

我同朋友聽到甜品係魚鱗啫喱嘅時候真係覺得非常疑惑🤔好彩係唔腥架、有機香蕉好甜👍🏻整體嚟講呢個甜品繼續係特別又創新👏🏻
第一次食omakase係咁特別、創意爆燈!又加上「香港人」有共鳴嘅菜式,味道又有水準👍🏻欣賞店主嘅用心製作👏🏻值得一試呢🧡
搭叮叮經過灣仔嘅時候, 總會經過The Hennessy , 無諗過上面有咁多間隱世餐廳, 原來最近開左間新派嘅日本🇯🇵料理餐廳, 主打Omakase 廚師發辦。 餐廳環境闊落, 有坐得舒適嘅卡坐位, 亦有可以同師傅近距離交流嘅吧檯, 可以望住師傅烹調嘅過程。 甫入座, 店員便送上每人一小杯welcome drink, 係用鮮蘋果打成嘅沙冰呀! 味道天然香甜~ 再來便送上多個精美玻璃杯比我地挑選, 作為盛載櫻花茶嘅器皿, 櫻花🌸茶清香安神。 頭盤一上枱已先聲奪人, 🌟推薦❗️煙燻鴨胸、煙燻蛋 只見預先注滿煙嘅玻璃罩, 打開時,仲聞到陣陣煙燻味, 從煙霧瀰漫中見到猶如擺設,鳥巢般造型嘅賣相,很別緻呢!☺️ 煙燻蛋仲貼心的已經將一半殼剝好, 入口有濃郁嘅煙燻香氣, 蛋黃呈半流心,正!😋 煙燻鴨胸煮得軟嫩。 第二道菜為牛油果他他, 係比較西式嘅fusion菜, 以半個牛油果皮盛載着滿滿的牛油果醬, 係以現打牛油果、芥末而成, 口感十分幼滑,帶芥末香, 內裏仲隱藏左骰子般大細嘅魚生粒, 有三文魚、鯛魚、甜蛋、青瓜,好豐富
搭叮叮經過灣仔嘅時候,
總會經過The Hennessy ,
無諗過上面有咁多間隱世餐廳,
原來最近開左間新派嘅日本🇯🇵料理餐廳,
主打Omakase 廚師發辦。
餐廳環境闊落,
有坐得舒適嘅卡坐位,
亦有可以同師傅近距離交流嘅吧檯,
可以望住師傅烹調嘅過程。

甫入座,
店員便送上每人一小杯welcome drink,
係用鮮蘋果打成嘅沙冰呀!
味道天然香甜~
再來便送上多個精美玻璃杯比我地挑選,
作為盛載櫻花茶嘅器皿,
櫻花🌸茶清香安神。
頭盤一上枱已先聲奪人,
🌟推薦❗️煙燻鴨胸、煙燻蛋
只見預先注滿煙嘅玻璃罩,
打開時,仲聞到陣陣煙燻味,
從煙霧瀰漫中見到猶如擺設,鳥巢般造型嘅賣相,很別緻呢!☺️
煙燻蛋仲貼心的已經將一半殼剝好,
入口有濃郁嘅煙燻香氣,
蛋黃呈半流心,正!😋
煙燻鴨胸煮得軟嫩。

煙燻鴨胸、煙燻蛋
第二道菜為牛油果他他,
係比較西式嘅fusion菜,
以半個牛油果皮盛載着滿滿的牛油果醬,
係以現打牛油果、芥末而成,
口感十分幼滑,帶芥末香,
內裏仲隱藏左骰子般大細嘅魚生粒,
有三文魚、鯛魚、甜蛋、青瓜,好豐富呀!😌
牛油果控必試!😏
🌟推薦❗️和牛骨湯
從來無諗過師傅竟然會用咖啡虹吸壺製作湯,
以木魚花代替咖啡粉,
利用虹吸原理,萃取木魚嘅鮮味和香氣,
製作好嘅湯再配上牛丸、和牛尾骨、蓮藕,
香濃嘅牛湯加上木魚嘅鮮香,清甜味美。
將鹽板置於小爐上,
再把豚肉、蔬菜放係鹽板上烤,
小編建議轉晒色就好食啦,
如果唔係就有可能會太鹹,
豚肉都係原汁原味好。😏
🌟推薦❗️甘鯛立鱗燒
「立鱗燒」其實係指將甘鯛嘅魚鱗燒得「站起來」嘅料理技法。
呢種技法令魚鱗立層層交疊,猶如蜂巢立面,
魚鱗酥香脆,魚肉軟嫩,超好味!😋
甘鯛立鱗燒
再來係清新嘅柚子沙冰,
係食主菜之前清一清味蕾~
柚子沙冰
牡丹蝦豆紙壽司
以豆紙代替紫菜,有創意!
豆紙質地柔軟,
加上鮮味嘅牡丹蝦蓉壽司
係創新嘅感覺。
燒三文魚壽司卷
🌟推薦❗️燒三文魚壽司
Idea取自生菜包,
生菜包着輕輕炙燒過嘅三文魚柳,
魚柳迫出魚油,
加埋大蔥絲和芝麻醬等,好味道!☺️

魚肝壽司
大大片魚肝配鍋巴,
集香、滑、脆於一身~
層次感豐富!
魚肝壽司
糯米包壽司
糯米包壽司
用葉片包着糯米,
感覺好似端午節會食嘅粽子,
糯米飯嘅質感煙煙韌韌,
可以蘸上旁邊新鮮嘅蟹肉蟹膏一齊食,香濃鮮味。

🌟推薦❗️辣吞拿魚卷
包着香滑嘅吞拿魚蓉和爽脆嘅青瓜,
上面仲灑上香脆春卷皮,
加上香辣嘅醬汁,好惹味!
最後仲有甜品
🌟推薦❗️焦糖多士配抹茶雪糕
多士烤得香脆,面層灑上砂糖,香甜可口,
抹茶雪糕有香濃嘅抹茶香,
仲有pairing drink—提子🍇梳打,微甜清爽。
甘鯛立鱗燒
燒三文魚壽司卷
焦糖多士配抹茶雪糕
晌灣仔軒尼斯道The Hennessy 大廈內的食肆,都並非一般普通的餐廳,大部份也是中高位閒閒地夜晚都要五百、六百蚊,但質素有保證就肯定的。今晚去到3/F的UO n,唔單止賣日本菜gam 香簡單,更係非一般的Omakase。由於餐廳獨佔整層,一打開𨋢門,和風裝修、藍色大吊燈等特色擺設都盡入眼簾。 餐廳地方非常之大,感覺闊落舒服,樓底高仔好有空間感,就算中午黎食餐便飯都予人感覺輕鬆。 講到食Omakase,當然要喺坐係師傳前面啦,睇住師傅慢慢做菜,欣賞師傅做菜時的手勢,係食野同時又多一種視覺嘅享受。先有一杯蘋果清酒作為Welcome Drink,酒成份不多,清甜的蘋果味讓酒更易入口。另外店員又端來一盤茶杯讓客人挑選細嘗櫻花茶, 暖暖胃。 牛油果他他 咪以為就咁得表面得牛油果蓉,其實內面仲混有唔少刺身, 包括了吞拿魚及三文魚, 以wasbi混和牛油果蓉, 立時變得更爽口, 味道有層次,為今餐奏出美妙起頭。 煙鴨胸配煙燻蛋 賣相貫徹精緻嘅煙鴨胸配煙燻蛋登場,一打開蓋D煙猛gam 飄出來,鴨胸及煙燻蛋以金雞作襯托, 滿滿有着煙燻味道, 夠晒吸晴! 入口味道好豐厚,嗒得出鴨肉香味,

煙鴨胸配煙燻蛋

賣相貫徹精緻嘅煙鴨胸配煙燻蛋登場,一打開蓋D煙猛gam 飄出來,鴨胸及煙燻蛋以金雞作襯托, 滿滿有着煙燻味道, 夠晒吸晴! 入口味道好豐厚,嗒得出鴨肉香味,鴨油所帶出甘腴嘅餘韻既有心思,又有特別效果,讚呀!

豆腐醬伴時令水果

時令水果是日本桃,伴以豆腐打成的醬汁和松子仁粒粒。

海藻水

以海藻水作為過門, 滿滿的海水味, 可以清一清味蕾準備下一道菜

刺身

刺身黎到, 單是賣相就叫人睇得悅目,廚師所推介嘅五點刺身, 分別係帶子, 甜蝦, 鱸魚, 油甘魚同海藻所做成的魚籽。刺身以九宮格形式送上,別有心機, 各款刺身色澤亮麗,閃耀登場。而且新鮮不在話下, 入口新鮮度毋庸置疑。最不得不提的是海藻所做成的魚籽,
師傅以保育戚最基本原則, 在食材之中會consider“可持續發展”為原則, 故此以海藻做成魚籽, 味道獨特,水準上乘。

「鮮」字行頭, 有「魚」又有「羊」
羊肉木魚湯

唔喺講笑,個湯送到上枱時係放係Florence Flask到滾住滾住咁,加熱後湯向上升就會hi 到 D 木魚花, 未飲湯都知見佢湯品做得唔馬虎。碗羊肉湯的羊味本身已好清甜,再加上以木魚花的香氣, 入口更有份魚鮮味。個湯亳無油膩感,好有誠意。

「牛肉乾」牛肉漢堡,
告票以可食用米紙印成,帶點脆,一般人見到「牛肉乾」都會想撕掉,而這米紙正正做成這樣的口感。一脆一軟包著漢堡扒好好吃。

迷你蒲燒鰻魚飯

「蒲燒脆鰻魚」以燒乳豬做法去做成,所以外皮是脆脆的,而內裡的肉是軟嫩。日本米有米香。少少一口不夠喉呢~~

菠蘿沙冰

味道純鮮天然,清新蜜甜, 又是一道清一清味蕾的好物。

壽司
用料質素與心思並重,
牡丹蝦豆紙壽司

豆紙較米紙稍厚, 味道獨特。

白菜(咸魚)馬友壽司

以獅子山下為題,雖然是以鹹魚白菜入饌, 但米飯質感煙韌有飯香, 馬友燒香後係另一亮點,與白菜和豆腐醬配搭得宜, 值得鼓掌讚賞。

鵝肝壽司

鵝肝經whisky 浸醃,食起黎有少少酒香,隱隱若若, 而底下的飯焦脆口,賣相做得細緻,實在無法唔再加點分。
吞拿魚他他壽司

以反卷形式製作,飯粒咬落黏糯,裡面春卷片既香脆, 吞拿魚蓉配合,, 令整件壽司卷提味不少

甜品
有機香蕉魚鱗啫喱

師傳自己種的香蕉, 包保有機, 啫喱也是由師傳自己做成, 啫喱晶瑩剔透帶點香甜,極有心思, 讓人食後有份平靜祥和嘅心境。

巨蜂提子梳打

帶著滿滿的甜思思作結, 實在幸福不過。

綜合整餐omakase 的觀感,一食就知到用料講究,食品與用材製作有心思,盛菜的器皿也有考量過。雖然價位不是低, 但有時想享受一下高質素的食物,與師傳來趟有意義的對話, 付些少點代價也是值得。
2019-09-28 220 瀏覽
近期愛上咗廚師發辦,喜歡一邊同師傅溝通,一邊享受美味嘅食物,今晚又同幾個閨密去食好嘢,佢哋話呢間係與眾不同嘅喎。店內樓底好高感覺寬敞,裝潢雅緻,仲有觀賞魚,播住輕音樂,環境已經令人心情愉悅。最鍾意坐响師傅前面嘅吧枱啦,欣賞佢用心製作食物嘅過程。坐低無耐,店員送來一盤杯,質材顏色各異,每人揀一個自己鍾意嘅杯,原來係用嚟飲櫻花茶,花香夾雜茶香,好飲,茶壺用蠟燭一直保溫,唔怕會攤凍。然後再來一杯蘋果清酒,蘋果與清酒嘅比例剛好,有果香又有酒香,清新怡人,好飲。然後,第一道菜登場啦,煙鴨胸配煙燻鵪鶉蛋,上枱時用高身玻璃蓋罩住,望落一片白濛濛咩都睇唔到。一打開蓋,仙氣飄逸,擺盤精緻,有裝飾嘅雀巢,又有蛋殼,兩片鴨胸放响金雀仔上面,好似係雀仔破殼而出,充滿生命力。鴨胸肉質軟腍帶嚼勁,煙燻味中帶肉香,鵪鶉蛋亦有煙燻香。第二道菜係牛油果他他,盛器精美,顏色亮麗。揭開蓋就見碗內放滿冰,半個牛油果放响冰上面,上面鋪滿咗牛油果醬,牛油果醬加咗青芥末,好味原來下面係雜錦魚生,仲有幾片蓮花莖,蓮花莖口感好特別,似係爽脆嘅海棉咁,混埋香滑微辛嘅醬汁一齊食,清新爽口又美味。有皮魚生肉質爽滑有咬口,冰鎮保鮮,好主意。跟
近期愛上咗廚師發辦,
喜歡一邊同師傅溝通,
一邊享受美味嘅食物,

今晚又同幾個閨密去食好嘢,
佢哋話呢間係與眾不同嘅喎。
店內樓底好高感覺寬敞,
裝潢雅緻,仲有觀賞魚,

播住輕音樂,環境已經令人心情愉悅。

最鍾意坐响師傅前面嘅吧枱啦,
欣賞佢用心製作食物嘅過程。

坐低無耐,店員送來一盤杯,

質材顏色各異,每人揀一個自己鍾意嘅杯,
原來係用嚟飲櫻花茶,
花香夾雜茶香,好飲,
茶壺用蠟燭一直保溫,

唔怕會攤凍。
然後再來一杯蘋果清酒,
蘋果與清酒嘅比例剛好,
有果香又有酒香,
清新怡人,好飲。
然後,第一道菜登場啦,
煙鴨胸配煙燻鵪鶉蛋,
上枱時用高身玻璃蓋罩住,
望落一片白濛濛咩都睇唔到。
一打開蓋,仙氣飄逸,擺盤精緻,

有裝飾嘅雀巢,又有蛋殼,
兩片鴨胸放响金雀仔上面,
好似係雀仔破殼而出,充滿生命力。

鴨胸肉質軟腍帶嚼勁,
煙燻味中帶肉香,

鵪鶉蛋亦有煙燻香。

第二道菜係牛油果他他,

盛器精美,顏色亮麗。
揭開蓋就見碗內放滿冰,
半個牛油果放响冰上面,
上面鋪滿咗牛油果醬,
牛油果醬加咗青芥末,好味

原來下面係雜錦魚生,

仲有幾片蓮花莖,
蓮花莖口感好特別,
似係爽脆嘅海棉咁,
混埋香滑微辛嘅醬汁一齊食,
清新爽口又美味。
有皮魚生肉質爽滑有咬口,
冰鎮保鮮,好主意。
跟住嚟一杯海水,
其實係礦泉水放咗海帶同岩鹽,
用嚟清一清口腔,
準備食下一道菜。

四式刺身
甜蝦、油甘魚、惠比壽、鱸魚。
甜蝦鮮甜粘糯,油甘爽口油潤,
惠比壽清甜,鱸魚鮮味媲美鯛魚,

刺身新鮮好味,可以點碟上芥辣醬
(黃色/綠色嘅打井線),
或者點秘製嘅濃味醬汁,
更有畫龍點睛之效。
刺身碟上面有一盒魚籽......
原來係用海藻整出嚟,
加咗味醂同清酒調味,
入口爆開鹹香多汁,

無論外觀同口感都激似,好特別。
師傅理念係用可持續發展嘅食材,
保護地球資源。
跟住係水果沙律,
水果係日本桃,加埋豆腐醬汁,
再灑幾粒松子仁。醬汁豆香濃滑,
日本桃新鮮甜美,好味。
接住嚟係好有心思嘅羊肉湯,
用虹吸式咖啡壺裝住湯,
上層放咗大量木魚花,
當羊肉湯被煮滾時就會向上走,
最後所有湯汁都上曬上面,
熱湯泡出木魚花嘅鮮味,

慢慢流返落去玻璃瓶內,
木魚花過濾咗湯嘅油份,
湯水變成清湯,好神奇,好好玩呀!

湯碗內預先放咗一片生嘅羊肉、
白蘿蔔同埋香芹。
將煮滾後嘅湯直接淋响羊肉上,。
羊肉即時熟咗,湯水清澈香甜,
羊肉鮮甜,加埋香芹嘅清香,
毋需額外嘅調味,

已經好好飲。
原來呢個湯嘅主旨係{魚+羊}就係鮮啦,
下一道係燒鰻魚,
鰻魚皮非常酥脆,
原來拎去燒之前,
先用「針插」在魚皮上插孔,
所以口感似乳豬皮咁酥脆,
而鰻魚油份充足,入口即化。
跟住來一個米紙牛肉乾,
正在戒口無食,不作評論。
金菠蘿又係一個吸睛之作,
裡面放咗一份菠蘿雪葩,
雪葩幼滑酸甜,清新可口。
接住係創意壽司
第一件外形好似雲吞,

外皮係大豆製食用紙,
壽司料係牡丹蝦粒,
旁邊有漬翠玉瓜,
清新有趣又好味。
第二件叫做獅子山下,
牛油紙上面印埋歌詞,
借用往昔鹹魚白菜嘅日子,
仍然堅毅過活嘅精神,
係一種對大家共勉嘅心意。

大白菜包住鹽燒馬友,
加一抹豆腐醬伴碟,
果然係鹹魚白菜都好味。

馬友係腌製鹹魚嘅其中一種魚,
所以呢款壽司用佢喻意鹹魚。
第三件又係玩味十足,
竹葉中間放糯米飯糰,
望見就會聯想起粽子,
糯米用咗龍蝦頭嚟煮,
上面放咗一堆蟹籽,
加埋旁邊嘅蟹膏,口感好特別。
低温慢煮鵝肝配米通,
用紅酒及砵酒煮過嘅鵝,
酒香濃郁,入口即溶,

夾埋脆脆米通一齊食,好正。
香蔥吞拿魚腩卷 (不是卷喇),
吞拿魚蓉加咗明太子,
仲有炸春卷皮碎混合,
口感豐富,味道辛鮮,
又幾好食喎。
跟住就係甜品啦 ~
焦糖多士配綠茶雪糕,
香脆多士加雪糕好好味呀!
最後,
仲有一杯好似紅酒嘅巨峰梳打,
飲落都好好飲呀。
果然係與眾不同,
大家過咗個輕鬆愉快嘅晚上。
Cheers !
2019-09-19
呢一年到訪過的日本餐廳確喺唔少啦,然而由年頭到九月都未試過專做「廚師發辦」(Omakase)的日本高級壽司店。今晚就黎到係灣仔UO n享受刺身、壽司及創作日本料理的「鮨」味,享受一餐美味及藝術結合的體驗。餐廳佔商廈整整一層,地方都唔細。一出電梯就門關,入到去右手邊就係L型壽司吧枱,全場最搶手位就係呢到,可以直接睇到師傅的手勢。環境整體予人有氣派而不俗套,餐廳樓底高, 有空間感,左手近窗一邊就卡位枱,再走入少少有廂房, 人多人少黎都得。店員都好貼心,會主動拉凳比客人就座。而且枱上擺設、餐具都精緻優雅。 甫坐下店員端來不同款式的玻璃杯,可選一款來襯托櫻花茶, 先暖暖胃。喝過熱茶, 店員又送上一杯蘋果汁清酒, 清新一下。 牛油果他他 整晚的omakase 以牛油果他他開始, 牛油果他他打成蓉後與wasabi混和, 再加入三文魚和吞拿魚,清新而不覺嗆,黏滑細膩,好有趣嘅組合。 煙燻鴨胸伴鵪鶉蛋 食日本菜其中一個亮點就係欣賞賣相,唔使講呢度煙燻鴨胸伴鵪鶉蛋一睇就知精緻,店員一打開蓋就係帶有煙燻味的煙, 擺放勁立體, 煙燻嘅香味令鴨胸更有個性, 認真賞心又悅目。 豆腐醬伴水蜜桃 水
呢一年到訪過的日本餐廳確喺唔少啦,然而由年頭到九月都未試過專做「廚師發辦」(Omakase)的日本高級壽司店。今晚就黎到係灣仔UO n享受刺身壽司及創作日本料理的「鮨」味,享受一餐美味及藝術結合的體驗。

煙燻鴨胸伴鵪鶉蛋

豆腐醬伴水蜜桃

水蜜桃味道本身就好清甜, 水蜜桃再灑上松子仁, 再加少許幼滑濃厚的豆腐醬,時令水果與創新料理的配搭, 令到水蜜桃一啲都唔單調。。

海帶水

中間過場係海帶水, 小杯內係海帶, 岩鹽同水, 用黎過埸準備食下一道菜

刺身

鱸魚、甜蝦、帶子、油甘魚刺身、海藻

帶子刺身

帶有爽口的口感, 大粒厚肉

甜蝦刺身

形態極靚, 味道依然好鮮,

鱸魚

一睇就覺得幾高質,鱸魚被切成幾乎透明既薄片,魚肉清甜, 入口即溶, 好有魚味

油甘魚刺身

一撮紅紋喺其標記,色澤粉嫩,放入口, 油甘魚柔嫩細膩,甚有魚香。

海藻

海藻一小碟擺得頗精緻,初頭以為係魚子醬,咬落試真D 味道又好似唔多似,再咬耐陣,原來是以海藻製成的仿魚子, 內裡充滿水份, 用味醂調味, 3色都搶眼突出。店主的意識是支持可持續發展, 所以創作出這款料理。
蝦醬豉油
不得不提的是蝦醬豉油,濃郁的蝦醬混和豉油, 用黎點刺身讓各種的刺身味道更上一層樓。

羊肉湯

羊肉湯煮好後再放在壺裡加熱, 加熱後的羊肉湯受熱向上滖, , 像在做experiment 一樣, 羊肉湯能沾到上方的木魚花, 讓湯帶有木魚的香味而不會過肥。羊肉湯清香, 而羊肉肉質嫩滑 , 飲點湯,暖意下肚,感覺舒服。

「牛肉乾」牛肉漢堡

接住上場喺一道設計有心思的「牛肉乾」牛肉漢堡, 「牛肉乾」是以吃得落肚的紙製作, 牛肉漢堡有肉香,又富肉汁,加埋「牛肉乾」食落唔會太膩,口感豐富,

燒鰻魚迷你飯

有驚喜! 層面皮勁脆, 有D似薯片tim! 而佈裡肉質柔滑,滋味無窮。

菠蘿沙冰

金黃的菠蘿沙冰, 啜一啖菠蘿味突出,酸中帶甜

壽司
日本薑片係食壽司之用,伴碟另有脆口醃黃瓜
壽司逐件逐件上碟,一邊食,師傅一路介紹!

牡丹蝦豆腐紙壽司

造型特別,以載著牡丹蝦的是豆腐紙, 比紫菜厚身, 雖然豆味並不太濃, 但色彩繽紛, 牡丹蝦肉質黏黏咃卻又有啲爽身,成舊壽司都顏值高,質素好。

白菜咸魚(馬友)壽司(件豆腐醬)

因應社會處境, 師傅的概念是不忘獅子山下拼搏的精神, 故創作此壽司,
白菜包著燒過的馬友, 咸鮮帶燒過的味道, 正正是咸魚白菜也好好味!

鵝肝壽司

鵝肝低溫以whisky烹調, 有濃濃的酒香, 另因鵝肝是軟的, 故以脆口的飯焦取代壽司飯, 一軟一脆口感層次豐富。

吞拿魚他他壽司

最後一款也是一軟一脆口感的壽司: 吞拿魚他他壽司,酥脆春卷皮伴以辣吞拿魚蓉,跟食普通吞拿魚刺身的另一種體驗。

甜品
香蕉膠原魚鱗啫喱

有機香蕉是由店主自己種的, 打成果醬後清甜軟滑, 而jelly 由以魚鱗煮成, 晶瑩通透又可持續發展!
提子汁梳打

最後是提子汁梳打, 少少甜為這道omakase作完美的ending~~

廚師發辧的精粹是與廚師交流, 親眼睇住師傅逐道逐道菜慢慢做, 要有心理準備慢慢品嚐。今晚所品嚐的食材,有不少也是平常少見心機菜,勁有大開眼界的感覺。
2019-09-26 53 瀏覽
是晚與老公二人慶祝週年紀念,環境,食物都令人難忘。每度菜色都充滿心思,細緻且有驚喜。大廚把感情投入了菜式當中, 創作出跟市面上一般的omakase 截然不同的菜式, 每款都有特別的寓意, 配搭出非經典的口味。菜式不加以詳述, 希望留待你們自己發掘和感受。大廚老闆和服務員都細心講解菜式材料,用意。服務滿分。 餐內包含了2 杯餐酒, 我們最後還加了清酒來配搭,價錢合理。在這慶祝了我們的紀念日, 可說是很滿意而且深刻難忘的❤️。
是晚與老公二人慶祝週年紀念,
環境,食物都令人難忘。
每度菜色都充滿心思,細緻且有驚喜。
菜式不加以詳述, 希望留待你們自己發掘和感受。
大廚老闆和服務員都細心講解菜式材料,用意。
在這慶祝了我們的紀念日, 可說是很滿意而且深刻難忘的❤️。
2019-09-23
紀念日
2019-09-24 234 瀏覽
今晚無意來到一個似曾相識的地方,就是在灣仔The Hennessy,望望這寶藍色的環境,好像前幾年和兄弟W來過的,不過餐廳名又好像不一樣。期後問到,才得知原來先前餐廳轉了手,保留了原先設計,怪不得有種熟悉感覺。坐在Bar枱面前吃Omakase,望着師傅專注和用心製作每道菜式,抱着那慢慢、期待的心情...先有一杯Welcome Drink,是蘋果清酒,清酒成份好像不太多,只是能呷到甜滋滋的蘋果味,很易入口,女生一定喜歡吧!煙鴨胸配煙燻蛋,賣相超精緻,一打開蓋,就冒出煙來,有着鴨胸、兩隻煙燻蛋及金雞仔作襯托。不得不提是鴨胸非常彈牙,有着煙燻味道,而鵪鶉蛋軟腍腍,也是很出煙燻味!牛油果他他,淺綠色像Cream一樣,以wasbi、沙律醬及混合牛油果一併製成,比想像中有驚喜,有般入口即溶感覺,而且散發着濃濃的牛油果味,滑得像雪糕一樣呢。前菜與刺身中間有段小插曲,就是一杯海藻水,好像海水味,雖然有點鹹,喝不慣,不過來清一清味蕾也好。師傅選了多款白刺身,不過所有魚也是小妹第一次吃,由甜蝦開始,有黑𩶘、倉魚、惠比壽,還有一杯海藻(這隻色還以為是三文魚籽呢),原來是用了分子機來製,加上味醂及清酒,整到一
師傅選了多款刺身,不過所有魚也是小妹第一次吃,由甜蝦開始,有黑𩶘、倉魚、惠比壽,還有一杯海藻(這隻色還以為是三文魚籽呢),原來是用了分子機來製,加上味醂及清酒,整到一粒粒晶瑩剔透,像三文魚籽般的顏色,味道就有少量鹹,但一入口就爆開了。這三款刺身,各有口感,小妹就較喜歡惠比壽,清甜得來,帶有少量油份,夏天吃最合適了。師傅亦非常有心思,就連旁邊的豉油,也加上味醂、酒及鰹魚,令味道更鮮,一絲不苟。
羊肉湯沒有騷味,皆因加入了魚湯,而樽內有大量木魚花飄來飄去,喝起來非常鮮味,不過裡面的羊好像有點過火,有點鞋口。
全晚最欣賞之一,就是這碟四色吉列, 沒有選用傳統的海蝦、茄子等,反而用上新穎的配搭,包括米通、腐皮、魚鱗等炮製,全部也非常脆口,其中魚鱗更是卜卜脆得不像吃緊魚鱗,炸漿粉的份量亦調校得剛剛好。
最好吃、有心思、別出心裁,莫過於這報紙雞卷,先用了米子模仿日式報紙印製,脆得一塊塊裂開,最欣賞就是塗上那甜滋滋的醬油,有心思之餘,味道同樣出色!
來了一個金菠蘿盛載的菠蘿沙冰,又清一下味蕾,再吃最後的壽司甜品
師傅即場製作了多款特別的壽司,有包菜壽司、豆子壽司、蟹膏壽司、低溫鵝肝配壽司包菜壽司!?賣相好像泰式生菜卷,第一次以三文魚,包着日本生菜來吃,也算匹配,幾特別。
這像粽的壽司,就是蟹膏壽司,內裡以蟹膏、蟹肉、蟹子、龍蝦湯等而製,模仿着糯米飯黏黏的感覺,不過味道就不太出,只是有黏黏感覺,不過不失吧。最後,送上膠原蛋白配有機香蕉作甜品,啫喱散發出香香的蕉味,大滿足!

用了4小時時間,慢慢欣賞菜式,放下平日急促的步伐,耐心期待着驚喜的來臨,雖然等待時間長,但也是值得的吧!
2019-08-29
2019-09-24 67 瀏覽
聽朋友話最近omakase做緊promotion, 原價$980嘅set有半價優惠。所以一於約埋幾個閨蜜嚟試下。因為係平日嘅晚上,所以餐廳都比較寧靜,當晚都唔算多人,座位寬敞舒適,環境靜靜地,啱哂約埋三五知己嚟飯聚吹下水。食物方面確係充滿驚喜,睇得出廚師花咗好多心思去設計每一道菜,就咁睇好似一件藝術品咁。第一道菜式係煙熏鴨胸鵪鶉蛋,成個雀巢加埋隻金絲雀裝飾,喺煙霧中送到枱上,賣相滿分。鴨胸嗰陣煙熏味十分突出。跟住係牛油果他他沙律,牛油果醬好滑,內藏刺身。好清新嘅配搭。我哋仲另外叫咗燒雞翼,師傅控制火力好好,外脆內軟。魚子醬刺身拼盤木魚湯,做法係用咖啡流斗將木魚塊混入湯中。金菠蘿雪芭,清一清壽司賣相特別,但味道無乜驚喜。鵝肝,本身我唔係太喜愛。所以無乜感覺。食飽飽,朋友原來為我準備咗earl grey cheesecake生日蛋糕,餐廳為蛋糕加咗裝飾,好有心思。睇得出餐廳廚師係好有心機經營,希望餐廳客似雲來,食物保持水準。

我哋仲另外叫咗燒雞翼,師傅控制火力好好,外脆內軟。

魚子醬刺身拼盤

木魚湯,做法係用咖啡流斗將木魚塊混入湯中。

金菠蘿雪芭,清一清

壽司賣相特別,但味道無乜驚喜。

鵝肝,本身我唔係太喜愛。所以無乜感覺。

2019-09-05
生日
2019-09-24 52 瀏覽
相約朋友在灣仔一間新式的日本料理食omakase ,這裡不是傳統日式料理,朋友叫我做好心理準備。蘋果清酒坐下店員先上蘋果清酒,清新可口👍🏻👍🏻以半個牛油果皮盛載加入了沙律醬、忌廉及芥末混合而成,口感幼滑與吞拿魚粒刺身更添滋味。刺身鰹魚,金鱔鯛、樟紅魚、甜蝦,中間小杯是三文魚子的粒粒橙色海藻珠,味道與平日的三文魚子醬油漬😋😋😋將以咖啡虹吸壺裝羊肉濃湯,上面是木魚用虹吸原理,將熱燙的羊湯可以浸著木魚香氣,鮮味十足!👍🏻👍🏻低溫鵝肝壽司用壽司飯和鍋巴製成,口感鬆脆之餘帶著陣陣的壽司醋味,而且鵝肝更是入口即溶化,美味可口😋😋😋蟹膏壽司用左粽子的概念,用珍珠米做到好似意大利飯質感,再加入蟹膏、蟹子及蟹肉,鮮味十足令人齒頰留香😋😋辣吞拿魚卷吞拿魚蓉、春卷皮及青瓜卷的合體,吞拿魚蓉的油香不錯,加上炸脆了的春卷皮,口感十足。膠原蛋白香蕉膠原蛋白啫喱原來是自家用魚鱗製成;香蕉蓉濃郁香甜,配上一杯提子梳打清新可口。

蘋果清酒
坐下店員先上蘋果清酒,清新可口👍🏻👍🏻

低溫鵝肝壽司

膠原蛋白香蕉